Proč?

Velmi by mne zajímalo, koho a kdy napadlo ukončit spolupráci s JUDr Ondrušem . Mužem, který hájil například VZP ve sporu s „firmou“ Diag Human a který jí doslova zachránil miliony korun.  A který teď  zachránil a mohl by zachránit další desítky a stovky milionů pro SM Jihlava.   Proč teď  ? Proč zrovna teď na začátku

prázdnin?  Proč teď, když SM Jihlava vyhrává jeden spor za druhým? Proč  zástupce  KDU ČSL  na Radě města Jihlavy  dostal materiál nečekaně  a takzvaně “ na stůl“?   Otázky, otázky… Já osobně čekám na odpověď  od vedení města.  Dostanu je ?

 

nevím

 

 

 

 

 

8 Responses to “Proč?”

  1. jihlavák napsal:

    I z chování radnice je patrné, že sluníčkáři jsou všeobecná zhouba pro společnost. Pokud jsem dobře pochopil, jde o stovky milionů. SVAK se městu vysmívá,přesto zamýšlí sluničkářská radnice pokračovat vlídnějším stylem komunikace :-))). Když to nevyjde, oholíme dalším zdražením vody lid. Stejně by bylo zajímavé vysledovat, kam ty stovky milionů, možná miliardy, za roky členství města ve SVAKU tekly, případně ke komu.

  2. Venca napsal:

    No já osobně bych to viděl na začátek předvolební kampaně na výměnu dvou ortopedů. Někdo dostal PR radu, aby se začal zavčasu veřejně projevovat 🙂

    Proč ne ? Lidi mají doktory rádi – a jestli bude mít číslo na Andreje… 🙂

  3. Daňový soumar napsal:

    S dovolením kopíruji :

    Pondělí 7. července bylo zajímavým dnem. Stalo se několik událostí z nichž naprosto každá by stála předsedu vlády v kterékoliv normální zemi politickou kariéru. A možná i svobodu. A v České republice? Nic. Pohoda. Úsměv. Čau lidi. Pojďme se na ony události 7. července podívat.

    Den odstartovalo zjištění Českého rozhlasu, že stát prostřednictvím ministerstva průmyslu i nadále vyplácí dotace, které zastavila Evropská unie kvůli střetu zájmů premiéra. Znamená to, že nezvolený ministr Havlíček vyplácí státní miliony svému šéfovi, premiérovi. Je to naprosto skandální a zcela unikátní zrůdnost. A jak na to Havlíček reagoval? Prý miliony šéfovi vyplácet musí. Má na to nárok.

    Pojďme dále. Pár hodin na to přišla informace, že ministerstvo dopravy vedené opět podřízeným premiéra zrušilo stavební povolení na stavbu obchvatu Olbramovic. To je vesnice, která mimořádně trpí tranzitní dopravou ve směru od Prahy na jih. Zdejší obyvatelé volají po obchvatu dlouhou řadu let. Bohužel pro ně, je kousek od obce Čapí hnízdo. Luxusní víkendové sídlo premiéra, na které si nelegálně vzal padesát milionů Evropské unie. Mimochodem za to mu hrozí deset let vězení. No a tento pán nejprve prodal státu své pozemky pro stavbu obchvatu. A to za osminásobek ceny, za kterou pozemky prodávali ostatní majitelé. Když stát pozemky pro stavbu vykoupil, stavbu zrušil. Protože by doprava na obchvatu rušila obyvatele Čapího hnízda. Že trpí obyvatelé Olbramovic, kteří nemohou ani přejít silnici vedoucí napříč obcí, to Babiše a spol. nezajímá. Chce mít klid na Čapáku. I zde se objevilo známé schéma. Stát vedený Babišem vykoupil za vysokou cenu pozemky od Babiše. A Babiš zařídil, že tyto pozemky jsou teď státu k ničemu.

    Tím pondělí neskončilo. Následovala informace, že ještě před tím, než pojede Hamáček se Staňkem za Zemanem, aby se Zeman pokusil dohodnout, že jeho oblíbenec Staněk ve vládě zůstane, i když to ČSSD nechce, vyrazí za prezidentem ještě Babiš. A to o den dříve. Další podraz. O této schůzce minulý týden po jednání s Hamáčkem a Babišem nikdo neinformoval. Důvod je jasný. Babiš se Zemanem to na „socany“ chtějí upéci.

    A toto pěkné pondělí končí ostudou, ja jinak. Do České republiky dorazil oficiální překlad auditní zprávy ke střetu zájmů premiéra. To je ta zpráva, kterou podřízení Babiše, ministři, odmítají vydat senátorům, novinářům a veřejnosti. Další věc, po které by jakýkoliv politik civilizovaného světa musel odstoupit.

    Podobných dnů už má Česká republika za sebou více, stále přibývají, stejně jako se množí kauzy premiéra Babiše. Nikoho to ale nezajímá. Sociální demokraté moc nevědí, co dělat. Vládu podporují a jestli ji opustí, nebude to kvůli děsivému poremiérovi, ale nevýznamnému ministrovi kultury. Komiunistům je to jedno, ti mají ke zločinům tak nějak blízko, jak jsme mohli pozorovat v letech 1948 – 1989. Prezidentovi je to také jedno, protože se jmenuje Zeman a usmyslel si, že bude České republice ubližovat jak jen dovede.

    Takže, co nás čeká dnes? A zítra?

  4. Daňový soumar napsal:

    No a máma tady 8.7 :

    Ve stínu vládní krize by neměly zapadnout kauzy spojené s premiérem Babišem. O obžalobách v kauze Čapí hnízdo má být rozhodnuto v létě. Policie šetří podezření z daňových úniků přes fiktivní reklamu firem Agrofertu, mohutnější než volební kampaň ANO.

    Vedlejším efektem sporu o demisi ministra kultury Antonína Staňka s hrozbou pádu vládní koalice je odvádění pozornosti od toxických kauz předsedy vlády a jeho holdingu. Nejde jen o pokračující střet zájmů a neoprávněné vyplácení dotací Agrofertu vyplývající z auditu Evropské komise, ale zároveň o šetření trestních věcí kolem farmy Čapí hnízdo, nejlepšího projektu, jaký kdy Andrej Babiš podle svých slov vymyslel.

    Obžaloby do konce srpna

    Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v České televizi prohlásil (4. 7. 2019), že předpokládá rozhodnutí dozorového státního zástupce Jaroslava Šarocha ve věci padesátimilionového dotačního podvodu v případu Čapí hnízdo do konce srpna.

    Ostře sledovaná kauza eskalovala v polovině dubna, kdy policie navrhla obžaloby šesti obviněným včetně premiéra Babiše a jeho nejbližších rodinných příslušníků. Den poté za nevyjasněných okolností rezignoval ministr spravedlnosti Jan Kněžínek a na jeho místo vzápětí nastoupila Marie Benešová, která tuto kauzu od počátku zpochybňovala.

    Dozorový státní zástupce má několik možností, jak se může zachovat. Buď podá obžaloby na všechny obviněné, nebo na část z nich, a celá věc bude směřovat k soudu. Může také policii vrátit věc k došetření nebo celý případ odložit. Tyto varianty by ovšem vzbuzovaly vážné podezření ze zákulisních tlaků.

    Premiér a jeho okolí totiž činí vše pro to, aby tuto kauzu sprovodili ze světa. Dozorový žalobce dosud postup vyšetřovatelů nerozporoval, stejně jako dohled vykonávaný pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. Nelze si proto příliš představit, že by o vině či nevině Andreje Babiše a dalších obviněných v této věci nerozhodl nezávislý soud.

    Fiktivní reklama za 272 milionů

    Současně se po několika liniích rozbíhá ještě závažnější případ podezření z daňových úniků v řádu desítek milionů korun přes nerealisticky objemnou reklamu zadávanou farmě Čapí hnízdo skupinou Agrofert. Ačkoli podezřelé okolnosti těchto transakcí zmiňovala už zpráva OLAF v lednu 2018 a tým vyšetřovatelů dotačního podvodu Pavla Nevtípila, policie je začala samostatně prověřovat až letos v březnu.

    Policisté se podle serveru Neovlivní zajímají o to, zda hospodaření farmy Čapí hnízdo nedoprovázely daňové úniky. Prověřují stovky milionů korun vynaložených během několika let na reklamu výlučně firmám Babišova holdingu, podezření z nezákonného odpočtu DPH a dalších daňových deliktů. Ve stejné věci podal koncem května trestní oznámení senátor Tomáš Goláň.

    Zpráva OLAF uvádí, že z analýzy faktur společnosti Farma Čapí hnízdo vyplývá, že příjem z reklamy objednané dvaceti sedmi firmami ze skupiny Agrofert dosahoval drtivé většiny výnosů farmy v celkové výši 272 milionů korun, ačkoli ji ani neměla zapsanou jako předmět své činnosti.

    Zatajený hlavní příjem

    V letech 2010 až 2013 dosahovaly příjmy Čapího hnízda z reklamy 71 až 91 procent všech výnosů, přičemž do firmy proudily už v roce 2009, kdy byl areál teprve ve výstavbě.

    Farmu převzala po předepsané pětileté lhůtě společnost Imoba z holdingu Agrofert, odkud byla podle závěrů policie účelově vyčleněna. Vyšetřovatelům OLAF v rozporu se skutečností tvrdila, že jejím hlavním předmětem podnikání bylo poskytování čtyřhvězdičkových pohostinských a ubytovacích služeb.

    Ze znaleckého posudku zpracovaného společností Česká znalecká vyplývá, že bez tržeb z reklamy od společností z Agrofertu by farma Čapí hnízdo nebyla schopna dostát svým závazkům vyplývajícím z úvěrových smluv uzavřených s HSBC bankou v celkové výši 380 milionů korun.

    V samotné žádosti o přidělení evropské dotace společnost uvádí, že příjmy z reklamy a komerčních prezentací dosáhnou 20 – 25 milionů korun. Jak zjistil server iRozhlas, tyto částky vyvolávaly už tehdy pochybnosti. To vyplývá z posudku ekonomického experta Karla Mojžišíka zpracovaného pro středočeský dotační úřad v roce 2008, kdy se o přidělení dotace rozhodovalo.

    „Projektovaný příjem ve výši 25 milionů se zdá být značně nadhodnocený,“ uvádí posudek. V projektu podle něj chybí jakákoliv zmínka o počtu a ceně reklamních ploch. Po „konzultaci s dalšími podnikateli v oblasti reklamy“ došel Mojžišík k maximální možné hodnotě reklamy 12,5 milionu ročně. Projekt označil jako finančně nepřesvědčivý a kvůli nejasným příjmům těžko průchodný. Přesto dotaci dostal.

    Dvakrát víc než evropská kampaň ANO

    Problém spočívá v tom, že se roční objem reklamy zprostředkované farmou Čapí hnízdo pro firmy Agrofertu z České republiky, Slovenska a Německa vyšplhal na výši 65 až 70 milionů korun, která je naprosto nerealistická a vymyká se všem běžným standardům. Imoba ji dosud nedoložila a odmítá v tomto směru poskytovat jakékoli informace.

    Jen pro porovnání. Celostátní kampaň hnutí ANO v posledních volbách do Evropského parlamentu, zdaleka nejmohutnější ze všech kandidujících stran, dosáhla výše 35 milionů korun.

    Magazín Reportér (8. 7. 2019) oslovil reklamní experty, kteří v celkovém objemu 272 milionů korun za reklamu spatřují ekvivalent 1100 billboardů pořízených celý rok po dobu pěti let. Místní obyvatelé z okolí areálu Čapího hnízda si přitom nepamatují, že by zaznamenali jakoukoli masivní kampaň na produkty Agrofertu.

    Podle jedné takové reklamní smlouvy, uzavřené mezi farmou a Agrofertem Deutschland, měly být na Čapím hnízdě a okolí po celý rok 2012 k dispozici reklamní nosiče a akce za necelých 9 milionů korun. Na smlouvu s podezřením z daňového úniku upozornil českou Finanční správu už v roce 2014 německý finanční úřad. K žádnému doměření daně však nedošlo.

    Přes reklamu časté daňové úniky

    Imoba argumentovala vyšetřovatelům OLAF, že farma začala využívat reklamní plochy kvůli ekonomické krizi jako nový zdroj příjmů, bez kterých by tehdy zkrachovala. Přesto vyplácela vedoucím manažerům roční mzdu přesahující 5 milionů korun.

    „Je absolutně nepřípustné, že by tímto způsobem pomáhala jiná společnost ve skupině v době krize,“ tvrdí navíc daňový poradce Michal Hanych ze společnosti SimpleTax. „Jestliže spřízněná firma potřebuje finanční pomoc, může si samozřejmě od jiné společnosti půjčit. Ale není možné přesouvat zisk, aniž by byly poskytnuty služby v odpovídající tržní hodnotě.“

    Různé pokusy o optimalizaci za pomocí objednávek reklamy v posledních letech policisté rozkrývali několikrát a patří mezi nejčastější metody, kterými se firmy daním vyhýbají.

    „Kontrolní činnost finančních úřadů je na oblast reklamy intenzivně zaměřena, protože se jedná o oblast, kde dochází k daňovým únikům,“ potvrzuje člen Komory daňových poradců Tomáš Hajdušek.

    Například podnikatel Michal Pavlík dostal trest odnětí svobody ve výši šesi let za vystavení stovek fiktivních faktur za reklamu na závodních autech veteránů. Celkem šlo o víc než 46 milionů korun.

    Jak dopadne Agrofert? Tato kauza je teprve na začátku a stane se dalším testem současných poměrů po nástupu Marie Benešové a po čerstvé změně ředitele pražské policie, která šetří i podezřele mohutnou reklamu produkovanou farmou Čapí hnízdo. Nezapadne ve víru současných turbulentních událostí?

  5. Daňový soumar napsal:

    A včil mudruj doktore … 🙂

  6. Venca napsal:

    Jaké mudrování ? Všechno jsou to účelovky a mediální kampaně. Zapamatujte si že nikdy, nikdy neodstoupím !

  7. Svatopluk Beran napsal:

    Osobně se domnívám že pokud Babišovi něco před našimi soudy prokážou, tak dostane prezidentskou amnestii od Zemana tak, jak to pro podobné podnikatele a své známé zavedl do našeho právního systému president Klaus.

  8. Jan P. napsal:

    Já si taky myslím,že pokud odsoudí Babiše soud,tak nakonec dostane prezidentskou amnestii od Zemana:-)

    K tématu autora blogu.Troufám si tvrdit,že spousta občanů města pořádně ani neví o čem ten spor(…) mezi městem a Svazem vodovodů a kanalizací vlastně je, a proč se to tak dlouho táhne ? Právem a pragmaticky si kladou otázku,zda po tom všem bude v Jihlavě alespoň levnější voda pro domácnosti.Na to jim vedení města a zvolení zastupitelé zatím odpovědět nedokázali.Představitelé současné vládní koalice ani opozice v zastupitelstvu nedokážou či nechtějí srozumitelně a přesvědčivě veřejnosti vysvětlit o co tu vlastně běží.
    Text(PROČ ?)od autora blogu a zastupitele města za ANO Zdeňka Faltuse čtenář moc chytrý podle mého taky být nemůže.Místní deníky a novináři se toto kauzou do hloubky nezabývají.Co si má o tom všem běžný občan města a čtenář vlastně myslet ? Celý ten spor uvnitř vládní koalice(odstoupení náměstka primátorky Kaliny) a mezi opozičními zastupiteli na mě dělá ten pocit,že vůbec tady nejde o lidi a blaho města.
    Tak mě napadá citát Jana Husa:Seberte jim tu kost a rázem se přestanou prát …

Leave a Reply