Kalina sem, Kalina tam a zase sem

Jihlavská radnice začíná rozkrývat karty. Podklady k výměně advokátní kanceláře za jinou, po které lidovecký náměstek Jaromír Kalina rozčíleně rezignoval, byla dána až „na stůl“ i z jiného důvodu než, že radnice „nestíhala“, jak dříve tvrdila.

Minulý týden potvrdila, že byla dána i ztrátou důvěry v náměstka Kalinu, který má „nadstandardní vztahy s vedením společnosti Jihlavské vodovody a kanalizace (JVAK)“. Tak to koalice uvedla v úterním tiskovém prohlášení radnice.

Co to konkrétně znamená? Že se sešli ředitel JVAK Benáček, náměstek Kalina spolu s právníkem Šianským a někdo z nich vymyslel, že by bylo dobré vyšoupnout z města Advokátní kancelář Radka Ondruše, tedy kancelář, pro kterou Šianský pracoval. Za zády advokáta Ondruše.

Takové jednání vedení města ve svém prohlášení nazývá jako „nadstandardní vztahy“ Kaliny s Benáčkem a asi i Šianským. Z pohledu laika se jedná o podraz na advokáta Ondruše i koalici.

V sázce je mnoho: Udržení koalice. Otázkou ale je, zda je dobré držet koalici v této podobě za každou cenu. Za cenu toho, že se vedení města Kalinovi omluví, vezme jej zpátky na post náměstka a přídavkem vyhodí některé úředníky, které se Kalinovi za léta na radnici, znelíbili?

Svou neuváženou rezignací by si v každé firmě Kalina podepsal ortel. Nevystupuje totiž jen za sebe, ale za celou lidoveckou stranu. Uvědomil si to vůbec?

První tah je na KDU-ČSL. Jestliže budou trvat na Kalinovi jako tom, kdo by měl být opět náměstkem, bude to pro koalici hodně těžké.

Na druhém tahu je koalice. Zda se rozhodne pro lidovce s Kalinou, nebo sáhnou třeba po vítězi voleb z ANO, aby utvořili dlouhodobou a smysluplnou vládu. Jenže s ANO nechce jít do koalice zase někdo jiný.

Primátorka Koubová tak stojí před prvním těžkým úkolem. Svého spolustraníka Miroslava Tomance, známého svým reptáním i razantními řešeními, prozatím zvládá, ale co s Kalinou, na kterého má mnohem menší páku? Vzít si ho opět do spolku i za cenu ztráty důvěry, nebo se poohlédnout po jiném koaličním partnerovi?

Nejjednodušším, nejelegantnějším a nejprůchodnějším řešením by bylo nominovat na náměstka jiného zastupitele zvoleného na kandidátce KDU-ČSL. Martina Laštovičku nebo Josefa Kodeta. Pokud by některý z nich chtěl a ješitný Kalina to vůbec dovolil. První tah je skutečně na lidovcích.

Pokud projde varianta náměstek Kalina, bude to trochu jako v jedné pohádce: „Odvolávám, co jsem slíbil…“ parafrázováno na „Rezignuji a teď zase chci zpět…“ A to pomíjíme absurdní atmosféru rezignace a případného opětovného znovuzvolení, kdy se při takovém scénáři stávají tak nějak směšnými všichni aktéři.

 

Pohled psaný v minulém týdnu se o něco posunul: Lidovci se totiž již rozhodli a chtějí Kalinu zpět, i přesto, že sám dobrovolně odešel. Mají na to právo.

Mezitím exnáměstek Kalina (spolu s Benáčkem a Šianským) vydal ke schůzce prohlášení. V něm mimo jiné nazval náměstka Laštovičku lhářem.

(Mimochodem, oficiální prohlášení podepsané Kalinou + Benáčkem + Šianským, Kalina zveřejnil v blogu Jihlavských listů. Jelikož tím porušil pravidla blogu, bylo smazáno, stejně jako nedávno oficiální prohlášení zastupitele Faltuse z ANO. Zatímco pan Faltus to pochopil a omluvil se, že pravidla porušil, pan Kalina v tom vidí cenzuru a reagoval na svém Facebooku. Možná je to k podivné, ale pravidla se mají ctít).

Ale zpět k rozepři v koalici. Shrneme-li to, tak většina vedení města nemá důvěru v panu Kalinovi, ten následně rezignuje na post náměstka a poté naopak prohlásí, že vedení města ve svém prohlášení lhalo včetně náměstka Laštovičky. A jihlavští lidovci se usnesou, že chtějí pana Kalinu zpět do funkce náměstka.

Sleduje-li to „obyčejný“ člověk, musí mu z takových kotrmelců jít hlava kolem. A co si asi řekne? Že toto je opravdu možné snad jen v politice. Bohužel, nejen v té vysoké, ale už i na území jednoho menšího města, které se snaží býti krajským.

8 Responses to “Kalina sem, Kalina tam a zase sem”

  1. Dvořák napsal:

    Nějaká Nováková tu elegantně nadhodila volební program a furt to tam visí. A určitě není jediná. Asi nebude politik jako politik.

  2. VladimírV napsal:

    Kotrmelců je opravdu jak na hodině tělocviku. Ale, koukejme se, kdo se ulévá? O přátelích z ODS, konkrétně náměstkovi primátorky ani slovo. A to i přes fakt, že ze soukromé oslavy udělal komplot, který rozhýbal politickou scénu v Jihlavě.

  3. Petr Klukan napsal:

    Dvořákovi: Ten volební program jsem nedohledal. Napište mi prosím kde je.
    VladimíroviV: Náměstek Laštovička byl na dovolené a žádné stanovisko jsme od něj nezískali. Až v pondělí slíbili, že ODS vydá prohlášení. Čekáme na ně stejně jako vy.

  4. blade napsal:

    a druhý zas tohle: https://www.obcasnik.eu/popelkaano-mam-chut-napsat-pro-ods-pohadku-baron-prasil/

    Kdo z těch výše v odkazech uvedených píše pohádku z jedné a druhé kapsy :o)?
    Kdo odpoví mi na otázku :o)?

  5. admin napsal:

    Ad Kalina sem, Kalina tam… (JL 15.7.)
    KDU-ČSL byla a je demokratickou stranou, která má svou hierarchii, přičemž se ale vždy snaží ctít rozhodnutí místních organizací v záležitostech komunální politiky, stejně jako krajských organizací, jde-li o krajské volby. Proto také já jako krajský předseda lidovců na Vysočině sice monitoruji situaci kolem krize na jihlavské radnice, snažím se také pomoci jako prostředník mezi účastníky současného sporu, ale výsledky jednání městského výboru KDU-ČSL Jihlava ohledně koaliční krize na jihlavském magistrátu respektuji a klíčové rozhodnutí nechávám na něm.
    Nicméně není a nikdy mi nebylo lhostejné, pokud vidím, že se věci příliš vyhrocují a lidé se nedokáží shodnout ani na základní společné věci a lidsky se domluvit. Moje snaha je kromě snahy budovat dobré jméno KDU-ČSL také otupit hroty této vyhrocené komunikace a hledat cesty, jak si vzájemně vysvětlit své pohledy na možné řešení sporu.
    Snažím se také dívat se do budoucna, konkrétně na to, abychom ukázali veřejnosti, že se demokratické síly na Vysočině umí spolu domluvit a to zvláště v dnes všeobecně rozjitřené době. Ať už výsledné řešení současné situace dopadne jakkoliv, za sebe bych chtěl zdůraznit, že bych si přál, aby dosavadní koalice na jihlavské radnici našla vůli k pokračování.
    Lidovci budou rádi spolupracovat na dalším rozvoji města, ale nikoliv za každou cenu. Ale chtěl bych hlavně znovu poprosit všechny účastníky této kauzy, aby se pokusili volit méně ostrá prohlášení v médiích i na sociálních sítích a hlavně aby spolu nepřestávali mluvit.
    A to zvlášť v případě, kdy celá problematika vodohospodářské infrastruktury v Jihlavě je nesmírně složitá a pro laickou veřejnost obtížně pochopitelná. Aby se pak nestalo, že i mezi lidmi, kteří neznají podrobnosti vodohospodářského sporu, převáží názor: „Nechápeme, o čem se tam na radnici vlastně hádají. Voda přece teče“.
    Vážený pane šéfredaktore, i dle výše uvedeného musím, ač nerad konstatovat, že mi nepřijdou některé formulace ve Vašem komentáři vhodné a vůči KDU-ČSL férové – například přirovnávají našeho (ex)náměstka Jaromíra Kalinu k postavě z pohádky Pyšná princezna a přidávají některá – nejen dle mého názoru – příliš negativní osobní hodnocení.
    Samozřejmě na kritiku máte právo, ale podle mě takovéto pasáže jen dál přilévají olej do ohně a dál rozdělují účastníky sporu – a to je to, co tento spor teď potřebuje ze všeho nejméně.
    Vít Kaňkovský, krajský předseda KDU-ČSL Vysočina

  6. Petr Klukan napsal:

    Vážený pane předsedo Kaňkovský,
    nemyslím, že by Jihlavské listy vyhrocovaly vzniklou situaci. JL zaznamenávají a komentují události, které se dějí bez přičinění novin. Domnívám se, že ostrá prohlášení se týkají především aktérů sporu, včetně pana Kaliny, který vnímá dodržování pravidel na blogu JL jako cenzuru, když na svém Facebooku označil redaktory za cenzory.
    Chápu ale vaši snahu politickou situaci uklidnit. Mohu vás proto ubezpečit, že úmyslem Jihlavských listů není nikoho dehonestovat, ale naplňovat poslání novin – pravdivě informovat o dění v našem kraji. Názory redaktorů či čtenářů jsou od zpravodajství jasně odděleny.

  7. blade napsal:

    Také Kalina 🙂

    Kalina tušalaj – tinktura z pupenů imunitní systém
    Odborná literatura uvádí tyto účinky: prostředek pro chronické alergie vyvolávající astma, sennou rýmu, ekzémy.
    Má sedativní působení na plicní neurovegetativní systém, tlumí křeče průdušinek – akutní fáze rozedmy a senné rýmy.
    Řeší: ekzém, křeče, herpes, opar.

Leave a Reply