Krize koalice se mění ve frašku

Jihlavský exnáměstek Jaromír Kalina (KDU-ČSL) zjevně nevyslyšel svého lidoveckého krajského předsedu Kaňkovského a na sociálních sítích se nejenže nezklidnil, ale vyvolává vášně dál.

Naposledy na svém facebookovém profilu, kdy označil předsedy představenstva a dozorčí rady městské firmy za komando, které do společnosti Jihlavské vodovody a kanalizace vpadlo a hledalo kompromitující materiály.

Nazývá-li Kalina komandem nejvyšší představitele firmy, je to na pováženou. A pak je označil ještě jedním slovem – pachatelé. Čeho, to už neřekl.

Předseda dozorčí rady firmy Martin Burian, profesí ajťák, jen lakonicky prohlásil, že Kalina lže, neboť nic nehledali, jen chtěli zálohovat data. To jim však ředitel firmy Benáček neumožnil a odešel. V místnosti tedy zbyli jen ti dva předsedové.

Kalinovo další extempore ztěžuje vyjednávací pozici lidovců pro případnou další spolupráci v koalici na jihlavské radnici. Protože to by mělo být to nejdůležitější ze všeho. Pevnou koalici, která se nehašteří.

Zdá se až nemožné, aby v této atmosféře koalice s lidovci (Kalinou) vůbec pokračovala.

Rozhodnout by se mělo v pondělí na mimořádném zasedání zastupitelstva, které má vyřešit koaliční krizi. Bylo by fajn, kdyby se to povedlo.

Prozatím to tak však nevypadá. Lidovec Kalina, který se chce vrátit na post náměstka, ze kterého dobrovolně odešel, místo asertivního vyjednávání dští síru, i v rozporu se svým pozdravem, který píše v závěru každé své konverzace: Dej Bůh štěstí!

Problémový JVAK

Městská společnost Jihlavské vodovody a kanalizace je nestandardní a jaksi problémová vlastně již od samého začátku.

Připomeňme jen třeba událost před pěti lety, kdy ředitel Benáček oznámil, že jim byly ukradeny dokumenty, aby se zjistilo, že „zlodějem“ je samotné město Jihlava, které si je odvezlo.

Také volba členů představenstva městu ne vždy vyšla. Když tam před lety nominovala například radního Jana Dršatu (ODS), který se později stal technickým náměstkem společnosti, dělal koalici poměrně zle až do doby, kdy se s ODS nadobro rozloučil.

O nepříliš šťastném výběru členů představenstva svědčí i nominace Kaliny. Nereagoval na podněty valné hromady, neuznával svůj střet zájmů a postavil se i tehdejšímu primátorovi Rudolfu Chloupkovi.

„Podivné“ faktury, které město odmítlo JVAKu zaplatit, pak byly posledním hřebíčkem do už tak tragického mediálního obrazu městské firmy JVAK.

A nyní? Útěk ředitele JVAKu Benáčka z kanceláře před svými nadřízenými. Událost nebývalá, ale názorně dokreslující tristní stav společnosti.

Pondělní jednání zastupitelstva

Krizi v koalici se ještě vyřešit nepodařilo. Opoziční strany si mohou mnout ruce. A ta největší, hnutí ANO, aby nadělalo v hlavách občanů ještě více zmatku, se postavilo na stranu Kaliny. Jak představitel ANO Radek Popelka řekl: Panu Kalinovi lze věřit.

Politika v krajském městě se z „obyčejné“ krize pozvolna stává fraškou. Ale třeba nás zastupitelé v pondělí překvapí.

8 Responses to “Krize koalice se mění ve frašku”

  1. VladimírV napsal:

    Že by pokus o záchranu umírající koalice?

  2. Jan P. napsal:

    Děkuji, Petru Klukanovi za pěkný blog.Potvrdil mi to,co si o celé kauze(Kalina) jako neinformovaný běžný občan města dávno myslím.

  3. XXXXX napsal:

    Já nevím, samý obvinění a policajti nikde. Tak jak je to?

  4. blade napsal:

    5.6.2019 JL
    … „Obyvatelé změnu provozovatele poznali už začátkem roku, a to nejen dopisem od obou stran, ale také snížením ceny vodného a stočného,“ doplnil Jaromír Kalina.

    14.6.2019 JL
    O pět korun více si připlatí za vodu lidé, kteří mají zajištěné dodávky od městské společnosti Jihlavské vodovody a kanalizace (JVAK). V úterý o tom rozhodli jihlavští zastupitelé.

    Nově bude voda stát 90,62 korun s DPH za kubík vody. Doposud činila u zmíněné společnosti cena za vodné a stočné 85,56 korun za kubík.

    Komici 🙂

  5. blade napsal:

    Jak donutí Město přespolní ovečky poslušně pakovat na parkovišti P+R u hřbitova a následně použít místní MHD? 🙂 Zřejmě na tom opěvovaném parkovišti P+R budou parkovat jen návštěvníci hřbitova 🙂
    Hlavně, že se utratí dotační finance a někdo si udělá čárku 🙂

    Z webu JI:
    https://jihlava.cz/vybudovani-parkoviste-p-r-ul-zizkova-jihlava/d-528704

    Původní zhotovitel v insolvenci 🙂

  6. jihlavák napsal:

    Jen jak se na radnici hospodaří, Rekonstrukce jednoho městského bytu stojí údajně 6- 7 000 000,- Kč. Projekt Jihlavské Benátky nabízí např. byt 3 + kk , 80m2, za 3 800 000,- Kč včetně DPH. Jde o starou továrnu. Minimálně prapodivné. Předpokládám, že se byty budou opravovat pro městskou nepracující „elitu“.

  7. jihlavák napsal:

    Je to mimo téma, ale malou poznámku.Jsou tady lidé, ktaří se kvůli této osobě nechají „otloukat“. V Brně vyhlsili sbírku na lavičku Václava Havla v ceně 300 000,- Kč. Cena je sice šokující, ale kult osobnosti něco stojí. Stalin v Praze byl jistě dražší. Ale co mne zaujalo je fakt, že za licenci na jméno VH se zaplatí 150 000,- Kč.

  8. blade napsal:

    V Brně jsou žabaři. To v Praze 6 mají lavičku VH (pivní sud s kusem fošny) za „pouhých“
    850 000,- Kč 😉
    https://www.novinky.cz/domaci/461312-praha-6-se-placla-pres-kapsu-za-lavicku-na-pocest-havla-dala-850-tisic.html

Leave a Reply