Otřesená jihlavská radnice (opět) aneb vizitka jihlavské ODS

O bývalém učiteli Petru Laštovičkovi a nynějším náměstkovi jihlavské primátorky na odchodu už se za poslední týden napsalo dost i v celoplošných médiích, takže pro připomenutí jenom základní fakta – pan náměstek si kdysi půjčil od občanky v Mnichovicích, kde tento působil před politickým angažmá v Jihlavě peníze, které jí dodnes nesplatil, ba co víc, nezaplatil z dvoumilionové částky ani korunu (smlouva byla na 3 roky). Nyní, po pěti letech se velmi diví rozhodnutí soudu (platební rozkaz) i podanému trestnímu oznámení dotyčné paní pro podvod, který na ní náměstek spáchal. Použiji slova věřitelky, paní Aleny Vlachové: „Celou dobu mě oblboval, až mi před půldruhým rokem došla trpělivost a vyvrcholilo to podáním žaloby.“ „Je to politik, který hlásá, že je pravdomluvný, ale přitom je to lhář. Podvedl mě a podvedl i občany.“ „Velmi jsem se v něm zklamala. Letos mi bude osmdesát let a pan Laštovička ví, že nemám příbuzenstvo ani žádného dědice. Splacení dluhu schválně protahuje, aby to takzvaně vyšumělo do ztracena.“ Paní to nechtěla říct natvrdo, tak já to řeknu za ní – pan náměstek hraje již dlouhé roky o čas a čeká, až umřu.

A nevěří mu ani advokát zastupující věřitelku. „Řval na mě do telefonu, že jsem si dovolil ho zažalovat. A vůbec nechtěl pochopit, že dluží staré paní a že ta se jeho splátky také nemusí dožít,“ říká právník svou zkušenost.

Toto již není pouhý sousedský nebo soukromý spor, jak tvrdí a bagatelizuje Laštovička, který si neuvědomuje anebo nechce připustit, že jako profesionální politik, který rozhoduje o stamilionech veřejných korun, musí splňovat i jiná kritéria, než ta pracovní či politická. Jakékoliv další vysvětlování pana náměstka, jako např. že je to kampaň, útok politické konkurence nebo nenávist k jeho osobě nebo jeho účelové pronásledování z politických důvodů v kontextu toho, co se stalo, nemůže obstát.

Komunální volby 2018:Lídr občanských demokratů Petr Laštovička je novou tváří strany v komunálních volbách. V Jihlavě se sice narodil, nicméně tady dlouhodobě nežije. Nemá ani zkušenost s komunální politikou. I tak ale tvrdí, že problémy města zná a má i recept na jejich řešení.

Ačkoliv pan Petr Laštovička deklaroval jako super nová tvář ODS v Jihlavě v předvolební komunální kampani v říjnu 2018 svou transparentnost, bezúhonnost jak trestní, tak mravní i morální, s odstupem pouhého jednoho roku se ukázalo, že nový kůň této strany zklamal ve všech směrech. A zklamal takovým způsobem, že byl nucen odstoupit ze všech veřejných i stranických funkcí a dokonce i ze strany, která ho na tento post vynesla. Kde se stala chyba? Není přeci možné, aby ODS v Jihlavě, která nominovala tohoto člověka na primátora (lídr kandidátky), se takto zmýlila ve svém výběru těch „nejkvalitnějších“ lidí, kterými disponovala – nebo že by byli všichni stejní, jako třeba již někteří profláknutí politici této partaje, kdy jeden z nich fanaticky prosazoval na úkor všeho ostatního prioritu cyklostezek, druhý „pravicově“ podporoval soukromý subjekt veřejnými penězi nebo třetí, který je vzhledem ke své funkci na magistrátu versus svému zaměstnání (podnikání) v neskutečném střetu zájmů? Neboli se smutným závěrem, že nadpoloviční většina zastupitelů se rozhodla „stádně“ hlasovat pro takováto „nejlepší a jediná možná“ řešení, která navrhla nebo mohutně prosazovala jihlavská ODS.

Petr Fiala, šéf této strany tento týden prohlásil bez připuštění jakéhokoliv kompromisu, že volby do parlamentu v r.2021 vyhraje ODS. Když pominu velkohubost tohoto prohlášení, tak se ptám – proboha, ale s kým budete vyhrávat volby? S těmito lidmi? Kteří něco jiného říkají a něco jiného dělají? S takovouto vizitkou politiky ODS v Jihlavě? Nebo v okrese? Nebo dokonce snad v kraji?

12 Responses to “Otřesená jihlavská radnice (opět) aneb vizitka jihlavské ODS”

  1. jihlavák napsal:

    Z vyjádření paní primátorky na tiskovce plyne, že náměstka neodstřelily z pozice až tak jeho dluhy a „mravné“ chování vůči věřitelce, ale hlavně jeho „boj“ s klientelistickou skupinou kolem vody. Odtud prý pochází atak na náměstka. Taky názor. Sice mravně poněkud překroucený, ale názor.

    obcasnik.eu/video-zadluzeny-lidr-ods-rezignoval-na-post-namestka/

  2. Dvořák napsal:

    Důchodkyně Vlachová agentkou SVAKu 😀 Koubová je teda taky slušnej materiál.
    Fialovi to někdo napsal,tak to přečetl. Úspěch je,že to aspoň přeložil a nebylo to třeba německy. Osobně si myslím,že s hlavním,a v podstatě jediným,programovým bodem,a to odstřelit Babiše,se vyhrát nedá.

  3. Berka napsal:

    Á, pan Paulát po několika letech… to už zase budou nějaké volby ?

  4. Berka napsal:

    Aha, vlastně, budou. Krajské na podzim. Takže je potřeba honem začít být vidět 🙂

  5. Pavel Paulát napsal:

    Pane Berko, ve vší úctě, něco k tématu blogu kromě těchto zbytečných komentářů by nebylo?

  6. Venca napsal:

    To musíte za architektem – ten se zásadně vždy drží tématu. 🙂

    Teď si ale dává oddych – blíží se totiž výročí legendárního článku Jiskry, který zásadním způsobem ovlivnil fungování československého disentu a světové historie vůbec, takže teď nabírá síly a bere léky na artrózu, aby ve finále dokázal dvacetkrát za hodinu zmáčknout CTRL+C a V

  7. Berka napsal:

    Je fakt, že k tématu asi nic. Jen snad – při vší úctě – otřesená jihlavská radnice by možná byla ještě otřesenější, pokud by jí vládli Svobodní a Realisté. Tak nějak se pamatuju na jejich volební program. Například MHD v Jihlavě zdarma. To by bylo super. Sice by to znamenalo výpadek rozpočtu 50 mega za rok, ale v tom globále se to ztratí, žejo. Já to úplně vidím. V barvách – i když řekněme poněkud tmavších. MHD zdarma. Večerní jízdy trolejbusů, proměněných na mobilní diskotéky, nacpaných veselou mládeží specifického pleťového pigmentu a čerstvý libý odér, šířený bezdomovci, využívajícími dobrodiní vyhřívaných sedaček našich moderních trolejbusů…

    Mě se moc líbí, když někdo plamenně kritizuje všechno kolem – ale sám přichází pouze s řešeními a nápady, které jsou vhodné spíše tak do Dikobrazu 🙂

    Jenom proto jsem začal s těmi krajskými volbami – protože se těším s čím novým a neotřelým přijdete tentokrát. Omlouvám se. Už držím papulu.

  8. Miroslav Tomanec napsal:

    Berka : pozor – to nemáte aktuelní informace – pan Paulát to už je dneska Trikolora. Konečně se správně politicky našel a ukotvil…

  9. Dvořák napsal:

    Vždyť je jedno,v jaký straně je. Tady stejně nikoho nezajímá vůle voličů,vítězové se dodělávají až po volbách.

  10. Jan P napsal:

    Tak vida, kam to pravice dotáhla.To je ten správný konzervativismus.
    Podle Klause je Trikolora v současné době ten pravý nefalšovaný punk. V tom případe se naplnilo staré heslo – Punk is dead.

  11. Fejinka napsal:

    Pánové, pozor.
    Možná se za 14 dní dovíme jméno nového předsedy Senátu a jak to vypadá, tak z toho pravicového hnízda neúspěšných politiků Senátu (ne všichni), ale bude mít asi největší šanci ten náš malý bývalý „Napoleon“. Inu malý za malého, samozřejmě myslím výškou. To bude radosti na Starém bělidle. S několika mizernými procenty při senátních volbách zvolený bude hnedle druhý muž po Zemanovi.To jsou mi věci. To bude chtít na počest na Vysočině aspoň ohňostroj, přestože většina občanů tuto komoru nechce. Ale jak se jí zbavit. Hoši si to pěkně v zákonech „posichrovali“.

  12. blade napsal:

    Slepice … aneb Když ODS nasadí svůj pověstný marketing 🙂

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10158034974341550&set=a.426876546549&type=3

    (╯▽╰)

Leave a Reply