Lidé v první linii si zaslouží poděkování.

Ukazuje se jak je pro nás důležitá činnost záchranných složek. Nejenom ve spojení s koronavirem. Hasiče, policii a záchranáře bereme jako samozřejmost. Prostě tady jsou. Ve stavu nouze se ovšem ukazuje, že jsou pro nás nepostradatelní a nenahraditelní. Jsou to oni, kteří za každých okolností, i s rizikem vlastní nákazy jsou připraveni pomáhat, zachraňovat životy. Přitom všem jsou jejich přesčasy na maximu, únava stoupá a ohodnocení skoro na úrovni průměrné mzdy.

Hlavně lékaři, sestry a záchranáři musí pracovat, ať se děje co se děje. Jsou nyní ve své práci téměř nonstop, aby následky pro společnost nebyly fatální. Proto bych chtěl všem zdravotníkům poděkovat, neskutečně si vážím toho, co děláte. Vaše práce není jenom prací, ale posláním.

I my můžeme pomáhat ve svém okolí, existují dobrovolnické organizace, kde se můžeme angažovat. Nyní je ovšem potřeba si všímat svého okolí a nabídnout třeba seniorům, že jim zajdeme na nákup, nebo si s nimi popovídáme. Hlavně zůstaňme pozitivní a buďme ohleduplní. Společně vše zvládneme.

23 Responses to “Lidé v první linii si zaslouží poděkování.”

  1. blade napsal:

    Bruselu potažmo Ursule von der Leyenové se nelíbí uzavírání hranic. Ale koronavirus byl zařazen na základě rozhodnutí vlády mezi nemoci, jejichž šíření je trestné. Pokud se to Bruselu nelíbí, ať nám zádel políbí! Zboží se pohybuje a lidi chvíli nemusí > https://youtu.be/7706VTg_qhk

  2. Jan P napsal:

    Super komentář.

    „Krize ukazuje, nakolik zásadní je pro společnost péče “

    12. březen 2020|Apolena Rychlíková: Společnost špatně placené péče?|ČRoPlus

  3. BerKa napsal:

    Pane Urbane, mě se hlavně líbí, že i když jsme teprve na začátku katastrofy (ekonomické), tak vaše strana už slibuje lidem tisícovku (kterou si potažmo ale stejně budou muset zaplatit z vlastních daní) na letní dovolenou. Tomu fakt tleskám… 🙂

  4. Aleš Urban napsal:

    Berka: Máte pravdu. Je to nápad z úplně jiného vesmíru.
    Už je ten příspěvek že sítí pryč, ale škoda je už stejně napáchána.
    Nacházíme se fakt v hodně citlivé době. Nervozita a stres lidí budou narůstat. Sociální demokracii brali lidé dle průzkumů vždy jako takovou matku, která pomůže a která se postará. Měli bychom se tak chovat i online.

    Říkat, co se děje a proč. Co mají lidé dělat, když budou mít nějaký problém. Kam mají psát nebo volat. Co dělat nemají atd. Teď je čas na to, abychom budovali platformu, která lidem k něčemu bude. Není čas na sliby, co jim jednou možná dáme či co jim prosadíme.

    Přešlap, který se snad nebude opakovat.

  5. blade napsal:

    Profesor Beran upozorňuje, že panika, naštvanost nebo agrese, i kdyby jen slovní, v současné chvíli nepomůžou. „Je jasné, že nejdéle do roka onemocníme všichni, a jde jen o to, aby se všichni s těžším průběhem pneumonie mohli během promořování populace vystřídat na JIP s řízenou ventilací,“ dodává.

    Jde tedy o poměr vážně nemocných a počtu JIP lůžek s ventilací v určitém časovém bodu. Vláda a Ministerstvo zdravotnictví dělají správné kroky k tomu, aby se epidemie koronaviru na území Česka výrazně zpomalila a aby byl pořád dostatek zdravotnických kapacit pro všechny potřebné.

    Současná pandemie doposud potvrdila, že klasická, jednoduchá a staletími prověřená protiepidemická opatření mohou velmi efektivně fungovat i nyní. Koronavirus, stejně jako jiné respirační infekce, se přenáší hlavně kontaktem, kdy dávka přenosu je vyšší a doba expozice je podstatně delší než při přenosu vzduchem. „Proto je dobré mýt si ruce mýdlem – ne hystericky, stačí šestkrát za den, a tím se sníží počet virových partikulí na kůži. Mýdlo totiž efektivně ruší obálku viru, a proto se stále používá při vymývání rány po poranění vzteklým zvířetem, proti přenosu vztekliny,“ připomíná profesor.

  6. Jan P napsal:

    Pane Urbane,proč už přestali lidé ČSSD věřit ?
    Za těch třicet let jsem si nevšiml,že by se ČSSD až tak moc za obyčejné lidi a pracující prala.
    Pevně tomu věřím,že pan Hamáček,Babiš a Kalousek a spol se jistě dohodnou…
    @Miroslav Kalousek
    „Vláda by měla urychleně připravit novelu zákona o státním rozpočtu: 1. Příjmy snížit podle aktuální makroekonomické prognózy. 2. Důsledně seškrtat provozní výdaje a transfery, které nejsou zcela nezbytné. 2. Priority soustředit na investice a impulsy na pomoc ekonomice.“
    Hlavně by se měla seškrtat ta nemocenská, aby se lidi ty první tři dny neflákali zbytečně doma. Varování.: tato věta obsahuje ironii.

  7. BerKa napsal:

    Všechny tři body jsou TEĎ zbytečné. Vy pořád všichni netušíte, co teprve vypukne.

  8. jihlavák napsal:

    Jestli dojde k ekonomickému otřesu bude zajímavé sledovat, zda třeba v Jihlavě budou na radnici trvat na hale za 1,5 miliardy nebo záměr bude přehodnocen a postaví něco podstatně levnějšího. Peníze na tuto nemravnost budou muset totiž dodat občané.Občané, kteří budou možná postiženi ekonomickým poklesem.

    Koronavirus musel přijít, lidská nenažranost, zpupnoat a hloupost byly nekonečné. Pořád se mluví o klimatu, jen když si vezmeme výletní lodě. Zaplatíte si plavbu, letíte do Karibiku nalodíte se do necek, které spalují kdeco -https://vtm.zive.cz/clanky/luxusni-vyletni-lode-produkuji-do-ovzdusi-10-vice-skodlivin-nez-vsechna-auta-v-evrope/sc-870-a-198923/default.aspx- po týdnu sednete opět do letadla a letíte zpět. Toto ekologické barbarství přitom nikomu nevadí a nemluví se o tom. Dalo by se pokračova a pokračovat.

  9. blade napsal:

    Až dorazí všichni idioti, kteří se tento týden vrací z Itálie nebo Rakouska či Švýcarska, tak dojde konečně na zákaz vycházení v určité době a používání MHD v určité době. Možná bude časem i rouška do každé poštovní schránky, ale než je pošta roznese, tak bude po.

  10. blade napsal:

    Koronoindex bez zpoždění:
    https://youtu.be/qgylp3Td1Bw

  11. Jan P napsal:

    Významný německý ekonom prof. Fratzcher pochybuje o ekon. krizi, ale mluví o těžkých dopadech epidemie na střední a především malé podniky. Doporučuje intervence centrální banky a daňové úlevy. Podobné programy pro MaS podniky se dlouho připravují, ale zatím se nerealizovaly.

    Vynikající srovnávací analýza Kateřiny Smejkalové
    14. března 2020|Koronavirus v Německu. U sousedů méně zmatků, zato více státních garancí|Deník Referendum

  12. blade napsal:

    Čínské zkušenosti ukazují, že tvrdá opatření proti koronaviru by mohla trvat déle než měsíc.
    Ačkoliv se české a čínské podmínky liší v mnoha aspektech, některé informace jsou pro nás důležité. Onemocnění zatím hrozí smrtí především populaci seniorů, není znám žádný specifický a ověřený lék, nemocní jsou infekční v průměru tři týdny. Karanténa ve Wu-chanu trvá již 50 dní a teprve nyní jsou přírůstky dalších nemocných nižší. V případě podobného průběhu, což není vůbec jisté, se tedy můžeme připravit na to, že různá přísná opatření mohou trvat déle než jeden měsíc, jak bylo zatím anoncováno.

    Odpoledne opět zasedne vláda, lze očekávat karanténu pro celou republiku, která omezí styky na minimum s jasnými pravidly, protože spousty lidí jsou stále nezodpovědní a ještě se tím chlubí či si nemyjí pracky >>> Ondřej Neff: Co za Husáka nebejvalo.
    https://plus.rozhlas.cz/ondrej-neff-co-za-husaka-nebejvalo-8159937#player=on

  13. jihlavák napsal:

    Město Jihlava sdílel(a) příspěvek.
    13. března v 2:48 ·
    MĚSTO JIHLAVA PODPORUJE INICIATIVU NEMOCNICE JIHLAVA.
    Dárci mohou přispívat na účet: 86-277 440 0277/0100 s variabilním symbolem 9999. Moc děkujeme!
    Nikdy nevíme, kdo z nás a za jak dlouho bude potřebovat podobný přístroj. Buďme proto připraveni.
    Sbírku iniciovala firma Patrol a přispěla už částkou 200 tisíc korun. Další firmy se přidávají jako například Jipocar se stejnou sumou. Přispět ale může kdokoli i drobnou částkou. Nepřidáte se taky Vy?
    ———————————————————————————————————
    Škoda, že Město Jihlava na facebooku nenapsalo, kolik do sbírky na plicní ventilátory přispělo samo. Když si vezmete miliony a miliony za různé studie, právní služby atd., tak by byla ostuda, aby na přístroje nepřispělo významnou částkou.

    Také jsem nezaznamenal poděkování ze strany města zdravotníkům, prodavačům-kám, řidičům MHD , policistům…

  14. blade napsal:

    Jak si doma ušít roušku:
    https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/i-bavlnena-rouska-muze-pomoci-navod-jak-si-ji-doma-usit-40316762

    Střih a atd. je zde:
    //daya.cz/blogs/news/jak-usit-bavlnenou-rousku

    Použitou roušku možná není třeba vyvářet. Po vyprání na 40 či 60 strerilizovat řádným žehlením parní žehličkou, pára zabíjí vše živé.

    🙂

  15. Standa napsal:

    Pane Urbane, chodit za seniory si popovídat, je ta největší ptákovina, co jste mohl vymyslet. Ještě že je ta karanténa, takže seďte raději na zadku doma nebo choďte do zaměstnání a nevymýšlejte hlouposti.

  16. blade napsal:

    Jednoduchá rouška bez šití, kterou zvládne každý:
    https://www.facebook.com/cchantv/videos/1147491672261634/

    Osobně vyzkoušeno, drží dobře.

  17. Aleš Urban napsal:

    Standa: Kde je v textu psáno, že mají lidé chodit si povídat se seniory? Znáte mobilní telefon nebo email? I tak se v dnešní době dá komunikovat se seniory. Jinak děkuji pracuji a na zadku sedím. Přeji hezký den.

  18. blade napsal:

    Až na tu neskutečně „rychlou“ reakci UvdL o uzavření vnějších hranic EU, přestala v souvislosti s epidemií koronaviru EU existovat.

    Žádný krizový štáb, žádná koordinace na centrální úrovni, která by zabránila šíření koronaviru.

    Žádné metodické pokyny, žádné kvóty na zdravotnický materiál, tak aby se dostalo na všechny, žádné omezení pohybu osob, zkrátka absolutně nic ze strany EU. Totální ticho! EU hraje mrtvého brouka.

    Každý stát kope sám za sebe, hasí situaci s koronavirem po svém. Němci zadržují objednaný zdravotní materiál Švýcarsku i zřejmě dalším zemím s tím, že jde o nelegální vývoz.

    Žádná evropská solidarita. Ta zřejmě končí při kvótách na přerozdělení migrantů a vymáhání dalších příspěvků do rozpočtu v důsledku Brexitu. Pomazánkové máslo a další blbiny to jim jde náramně.

    Ještě, že se UvdL stihla vyfotit s Grétou. Jinak se vlastně neděje vůbec nic, až na to, že se spojila Česká pojišťovna s Generali pojišťovnou 🙂

  19. blade napsal:

    Dokázali byste přežít ve městě, kde nefunguje elektřina a topení, neteče voda a obchody jsou vydrancované?

    Beze zbraně v místech, kde se pomalu ale jistě ujímají vlády zločinné gangy, které likvidují poslední zbytky pořádku? Kdy den za dnem svádíte boj o holý život, ale nikdy nemáte jistotu, že přežijete další vlnu smrtící virózy, nájezd ozbrojené tlupy násilníků, nebo zradu vlastního kamaráda?

    Pokud si myslíte, že tohle všechno dokážete, stejně si zkuste přečíst tuto knihu. Možná v ní objevíte nějakou drobnost, která vám v budoucnu pomůže přežít.

    Ale čtěte rychle. Protože čas se krátí… 🙂

    Postkatastrofické sci-fi, psané formou deníku, se odehrává v Čechách v nedaleké budoucnosti.

    https://knihy.heureka.cz/treti-vlna-dusek-tomas/#section

  20. blade napsal:

    Nemoc COVID-19 aneb SARS-CoV-2:

    Lidstvo dostalo přesně tu nemoc, jakou potřebovalo.

    Přestali jsme si vážit zdraví a proto jsme dostali takovou nemoc, abychom si uvědomili, na čem nejvíc záleží.

    Přestali jsme si vážit přírody a proto jsme dostali takovou nemoc, aby nám pobyt v ní byl vzácný.

    Přestali jsme fungovat v rodině a proto nás tato nemoc zamkla do našich domovů, abychom se mohli znovu naučit fungovat jako rodina.

    Přestali jsme si vážit starých a nemocných a proto nám byla dána tato nemoc, abychom si připomněli, jak jsou zranitelní.

    Přestali jsme si vážit zdravotníků a lékárníků, abychom zjistili, jak jsou nepostradatelní.

    Přestali jsme mít respekt k učitelům a proto tato nemoc uzavřela naše školy, aby si rodiče mohli vyzkoušet sami roli učitelů.

    Mysleli jsme si, že si můžeme všechno koupit, být kdekoliv a s kýmkoli a proto jsme dostali tento druh nemoci, abychom si uvědomili, že to není samozřejmost.

    Mamon nám zamotal hlavu, volný čas jsme trávili v nákupních centrech, proto nám je tato nemoc zavřela, abychom pochopili, že si štěstí koupit nemůžeme.

    Zaměřili jsme velkou pozornost na náš vzhled a porovnávání se navzájem, proto nám tato nemoc zakryla tváře, abychom pochopili, že tam naše krása není.

    Mysleli jsme si, že jsme vládci této země a proto jsme dostali tuto nemoc, aby nás něco miniaturního, co ani není vidět, mohlo zkrotit, dát nám příručku a trochu pokory.

    Tato nemoc nám bere hodně, ale zároveň nám dává možnost se toho tolik naučit a pochopit, co je v životě nejdůležitější.

    Dostali jsme nemoc na míru > asi jsme ji jako lidstvo opravdu potřebovali.

    Autor neznámý, ale lze mu poděkovat.

  21. blade napsal:

    EU je aktivní, jednotná a schopná pouze, když jde o potlačování práv pracujících a napadání dalších zemí. Roušek a ochranných prostředků jse se ale dočkali z lidové Číny. Jak hořká medicína to asi musí být pro naše sinofoby, čínobijce a jiné „jedovaté houby“ z pirátských smetišť. >>> Ti se budou radši chránit čínskou rouškou než tibetskou vlajkou, modlitebním válečkem nebo vysušenou kůží z uťaté ruky dalajlámova otroka koupené na darknetu.

    Další socialistická země >>> Kubánská republika >>> vyslala do Itálie, země nejvíce postižené koronavirem 25 lékařů a tuny léků. ČR bohužel není schopna pomalu zajistit pracujícím elementární prvky ochrany. >>> Zaostalá totalitní Kuba vyslala lékařský kontingent a léky na druhou stranu zeměkoule.

    🙂

Leave a Reply