Voda.

Udělal se první pozitivní krok k vyřešení té vody v Jihlavě. Samozřejmě k velké nevůli opozičních zastupitelů.  Z hnutí ANO reagoval hodně zavádějícím článkem Richard Šedivý.
Odpor opozice k návrhům koalice je věcí přirozenou. Konstruktivní kritika je vítána, pozitivní a reálné návrhy jak dál, ještě více.
Nic z toho však v článku zastupitele Richarda Šedivého  nenalézám. Červnové rozhodnutí zastupitelstva a následný podpis dokumentů s protistranou je totiž skutečně historickým aktem, byť pouze prvním krokem. Nepodložené a nefér argumenty pana zastupitele na tom nemohou nic změnit a nezbývá než litovat promarněných dvou let, kdy jeho straničtí kolegové ve vedení města a radě problém neposunuli ani o malý kousek, když našemu městu vládli.
V čem vidím argumentační fauly pana Šedivého ?
Neschválení finančním výborem.
Ano to je pravda. Jediná. Finanční výbor má 11 členů. Pro hlasovalo 5, dalších 5 buď bylo proti, nebo se zdrželo, poslední členka (ODS) byla z jednání  omluvena. Nelze nálezt těsnější rozhodnutí.
Ztráta pro město 500 mil.
Holý nesmysl.Doložte to konkrétním právně podloženým rozborem, pak se lze o něčem bavit a argumentovat. To, že si někdo tyto částky vymyslí a dá na papír, ještě není nárok. Opravdu ne.
Jihlava nebude mít žádný vliv na cenu vodného a stočného.
Ještě větší nesmysl. Tato cena je z podstatné části politické rozhodnutí, rozhoduje o ní zastupitelstvo, a cena vody převzaté je jenom jednou z částí celkové kalkulace. Navíc město bude mít v držení ČOV, takže cena za stočné bude zcela pod kontrolou. Doteď o ceně vody pro jihlavany rozhodovali starostové Telče, Polné a Stonařova. Skutečně. Tomu je konec.
Bez úpravny Hosov – nevolnictví nového tisíciletí.
Je tomu přesně naopak. To nevolnictví by bylo, pokud by stávající stav pokračoval. Bez možnosti rozhodování,oprav, investic. Ano – úpravna Hosov je skutečně problém,ale bez této dohody by ani nebylo možné začít s diverzifikací vodních zdrojů, kterou stávající provozovatel léta zcela zanedbával.
Tolik k argumentaci pana Šedivého.
Vedení města je třeba na prvním místě ocenit za odvahu k tomuto kroku. Jasně se ukázalo, že předchozími garniturami vytyčený směr znamenal slepou uličku, ze které nejvíce profitovali právníci. Je to však opravdu pouze první krok, který sám o sobě ještě nic neznamená, pokud :
– se nepovede k 4.1. 2021 celou infrastrukturu  skutečně převzít a začít provozovat
– nebudou urychleně zahájeny práce na diverzifikaci vodních zdrojů tak, aby důležitost úpravny Hosov pro město byla postupně umenšována
– nebude nový provozovatel valnou hromadou veden ke skutečné efektivitě provozu a vynakládáním získaných prostředků pro další rozvoj odvětví, nikoliv na lepení ztrát z ostatních činností společnosti.
Dlužno však poznamenat, že bez uzavření výše uvedených dohod by nebylo možné o něčem takovém ani začít uvažovat. A v tom je ten největší posun.

3 Responses to “Voda.”

  1. jihlavák napsal:

    Paní primátorka řekla, že Jihlava dostane od SVAKU celkem +- 400 000 000,- . Nějakých 200 milionů už bylo vyplaceno dříve. Má město ještě ty peníze? Nebo byly rozpuštěny v rozpočtu?

  2. blade napsal:

    Vedení města je třeba na prvním místě „ocenit“ ve volbách i v těch krajských.

  3. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    Jihlavák : Ano, tyto peníze už poslali dříve (cca 200 mil) . Byly okamžitě použity pro kofinancování při získané dotaci 100 mil a byly z toho opraveny sítě a ulice Srázná, Brněnská, Mlýnská a postavena dešťová zdrž pod Brněnským mostem.

Leave a Reply