Kterak Jihlava opět volila srdcem

Minulé pondělí jihlavské zastupitelstvo oficiálně odmítlo nabídku provozování vodovodů a kanalizací od společnosti VAS. Ve skutečnosti se ale hlasovalo o tom, že vodu budou v Jihlavě provozovat Služby města Jihlavy přímo na „svém dvoře“.

Podle slov primátorky má městská společnost nakoupit těžkou techniku v řádu dní. A zelenou k tomu dostala tím, že zastupitelstvo shodilo ze stolu konkurenční nabídku. Zastupitelstvo vlastně ani nemohlo přijmout nabídku SMJ. Taková nabídka totiž vůbec neexistuje, a prý ani vzniknout nemůže. Jak provozování vody finančně vychází, kolik to bude stát na investicích a kolik budou SMJ schopné platit nájem se totiž teprve uvidí.

Den po pondělním zastupitelstvu vydal vodohospodářský web „Naše voda“ analýzu situace v Jihlavě z pera Petra Havla, novináře a analytika zabývajícího se dlouhodobě zemědělstvím, potravinářstvím a životním prostředím. Uvedená fakta působí ve srovnání s nadšením zastupitelů jako studená sprcha.

O co jde? Podle článku v tomto roce řešil problémy s provozním modelem kromě Jihlavy i Turnov v Libereckém kraji. Na rozdíl od Jihlavy však turnovští nákladnost a výnosnost provozování na „vlastní triko“ posoudit dokázali.

Provozování novou divizí, do kterého se Jihlava hrne, bohužel dopadlo ze všech čtyř variant nejhůř: „Pokud by tuto analýzu viděli v Jihlavě, výsledky by je rozhodně nepotěšily. Varianta provozní divize „na zelené louce“ skončila na čtvrtém, tedy posledním místě. Těsně za variantou vytvoření nové provozní společnosti.“

Varianta provozování v divizi městské společnosti zasekne především obří sekeru do veřejných financí:

„Obrovská finanční náročnost rozjezdu nového provozovatele, která byla na území Turnova a okolních obcí spočítána na 158 milionů Kč, byla jedním z hlavních důvodů, proč nebylo doporučeno jít touto cestou. Větší Jihlava by se mohla snadno dostat i na vyšší cenu.“

A to Jihlava, jak Havel připomíná, ani zdaleka není v pozici Turnova:

„V Jihlavě je situace navíc komplikovanější o fakt, že v rámci dohody města o ukončení části soudních sporů zůstává prozatím v majetku SVAK Jihlavsko (a tedy i v provozování VAS a.s.) podstatná součást klíčové vodohospodářské infrastruktury. Tedy úpravny vody a rozvodná soustava zásobující nejen Jihlavu, ale i další obce Jihlavska. Bez té nebudou mít jihlavští nikdy úplnou kontrolu nad cenotvorbou vodného a každý politický slib levnější vody nebo vyšších zisků bude závislý na hospodaření a cenotvorbě SVAK Jihlavsko, resp. VAS a.s. Případně na tom, jak hluboko si bude město moci sáhnout do své vlastní pokladny, aby cenu vodného a stočného pro své občany uměle udrželo na přijatelné výši dalšími dotacemi (jak se ukázalo v případě JVAK).“

Velký problém jsou i rizika, kterých je většina našich měst díky koncesím ušetřena. Rizika se týkají jak provozovatele, tak bohužel i spotřebitelů:

„Cena však nebyla jediné kritérium. Za znepokojivý byl označen i nepoměr rizik spojených s vlastním řešením – především právní rizika a riziko vymáhání pohledávek. Z provedené studie vyplývá, že břemeno vlastního provozování nakonec může velmi výrazně dopadnout na koncové spotřebitele. Cena vodného a stočného by totiž v podstatě dosáhla výše tzv. sociálně únosné ceny. Ta se mimochodem v Jihlavě (podle Kraje Vysočina) pohybuje okolo hranice 115 korun za m3.“, píše dále Havel.

Turnov nakonec v lednu tohoto roku volil hlavou a vypsal koncesní řízení, které dokonce vyhrál stávající „nemilovaný“ provozovatel: Severočeské vodovody a kanalizace. Hořká pilulka pro turnovské ego? Rozhodně ano, ale zároveň velká úleva pro rozpočet Turnova a odběratele vody.

To Jihlava v pondělí volila srdcem. Ego plesá, ale co na to rozpočet? Počáteční investice „jihlavské cesty“ byla odhadnuta na 158 milionů korun. Ještě výraznější bude pro Jihlavu ušlý zisk, protože VAS nabídla za pět let provozování celkovou částku 400 milionů korun. Dostáváme se na půl miliardy mínus.

Půlmiliarda korun, to by mohlo být veškeré spolufinancování všech etap Centrálního dopravního terminálu, půlka Horácké multifunkční arény či revitalizace Masarykova náměstí. Mimochodem, když zastupitelé odmítli 100 milionů jako příspěvek od hazardu na arénu, také volili srdcem. Kvůli tomuto hlasování se však alespoň konalo mimořádné pracovní zastupitelstvo, kde svou nabídku zástupci kasina mohli představit.

Na odmítnutí nabídky o hodnotě 400 milionů zastupitelům stačilo 40 minut, a to bez pozvání nabízející strany. VAS, která desítky let zajišťuje vodu ve dvou krajích, byla několikrát označena za nedůvěryhodnou. Padla však jen jedna opatrná zmínka o roli právníka Ondruše, na jehož radu Jihlava na sedm let zabředla do soudních pří bez rukaviček i vítězů. Tehdy jsme také volili srdcem.

Zkrátka, jedna věc a naprosto správná, je získat vládu nad vlastní infrastrukturou, jak se to povedlo Jihlavě. A druhá věc, která bohužel není touto kontrolou vůbec zaručena, je využít tuto infrastrukturu ve prospěch města. Asi bych to nevyjádřil lépe než Petr Havel:

„Základní problém, který si ne každý uvědomuje, je skutečnost, že prodej vody je disciplína extrémně komplikovaná a specifická. V žádném případě nejde jen o techniku. Ne náhodou se hlavní provozovatelé předbíhají v dosahování certifikátů řízení kvality. V přísně regulovaném odvětví je know-how a nekompromisní dodržování procesů jedinou cestou k úsporám z rozsahu a ziskovým maržím. I proto padesát největších provozovatelů obsluhuje 89 % českého trhu s pitnou vodou.“

Rozhodování o vodě se v zastupitelstvu neslo na vlně porozumění mezi koalicí a opozicí. Jestli budou na stejné vlně i voliči, uvidíme za dva roky. Nezbývá než zastupitelům popřát, aby se odpovědnost vyvozovala toliko v aréně politické, nikoliv soudní.

PS: Kvůli mému názoru, jsem byl již několika zastupiteli osočen, že jsem a vždy byl jakýmsi placeným agentem VAS. Dovoluji si připomenout, že jsem to byl i já, kdo do koaliční smlouvy prosadil a následně tvrdě hájil potřebu provozování VHI ve vlastnickém modelu. Jen si myslím, že tento krok, který zastupitelstvo udělalo, je krokem zbrklým a nepřipraveným, který může město připravit v příštích letech o stovky milionů korun. Je to krok stejně zbrklý a nepřipravený, jako vystoupení Jihlavy ze SVAK. Přestože byl tento krok správný, na způsobu provedení Jihlava tratila ohromné peníze a sedmiletou právní bitvu zastavila až tvrdě zaplacená dohoda. Byl bych rád, kdyby srdce a rozum našich zastupitelů byly, díky draze nabyté zkušenosti, v rovnováze.

Uvozovky:

My nebudeme v listopadu vědět něco podstatně více. To, kolik bude stát, vlastně produkovat, ta činnost, to vodárenství, jak je nákladné, tak to zjistíme až během provozování.

Josef Eder, jednatel SMJ, na zastupitelstvu města Jihlavy 21. 9. 2020

One Response to “Kterak Jihlava opět volila srdcem”

  1. Mon Ami napsal:

    Díky za všechny ty články, jen tak dál. Je docela zajímavé si počíst, jak se to vlastně v politice dělá.

Leave a Reply