SYNOT TIP

Vždycky když si už už říkám, že by se ta stará dobrá ODS mohla opravdu odstřihnout od toho svého tradičního kmotrovství a klientelismu a stát se slušnou pravicovou stranou, tak přijde takováhle rána.
Včerejší video – to je pro mne opravdu něco neuvěřitelného. Druhý nejvyšší ústavní činitel země tímto krokem z mého pohledu pošlapal ten obrovský kus práce, který na mezinárodním poli pro naši zemi v uplynulých dnech vykonal. Pro mne to není nic jiného, než návrat těch starých, zlatých odeesáckých klientelistických časů let devadesátých. … Když ODS v našem městě postavila před dvěma lety do čela nového „lídra“ , který se přišel politikou zaopatřit a po roce musel s ostudou odejít, tak jsem tomu nepřikládal ještě žádnou velkou pozornost. Stane se, je to přece jenom velká strana, dějí se různé nešťastné přehmaty, ale teď – a na nejvyšší úrovni, takováto podpora ?
Aktivně se veřejně postavit na stranu spolupracovnika StB, koaličního partnera Trikolory, vydavatele žumpy žump Parlamentních listů a odsouzeného korupčníka je opravdu velká podpásovka a předseda senátu tím zklamal tisíce lidí – protože pokud budou v zákonodárných sborech sedět lidé jako Ivo Valenta, tak se z toho marasmu, do kterého nás ODS pomáhala dostat, nikdy nevyhrabeme…
A vůbec nic na tom nemění ani to, že to byla jakási „politická splátka“ z minulosti, jak pan Vystrčil píše, ba právě naopak – v normální demokracii už by dopředsedoval…
A u nás? No tak schválně sledujte a zkuste si tipnout, třebas se SYNOT TIPem v sobotu – kdo vyhraje druhé kolo senátních voleb – skromný folklorista z Hradišťa nebo takto politicky futrovaný hazardní magnát z Monaca?

91 Responses to “SYNOT TIP”

  1. blade napsal:

    Kvůli návštěvě Tchajvance nám prý EU tleská, ale současně se vesele směje a obchoduje s Čínou dál furt pryč (podle Tchajvance „počítá groše“). Oni by takovou blbost nikdy neudělali, aby si Čínu nenaštvali proti sobě. Ať žije senátorská debilita!

  2. Jan P napsal:

    Stará dobrá ODS. Tento důvěrník STB nevadí.
    Že je někdo šokován, že lidskoprávník Vystrčil podporuje hazardního mafiána Valentu. Neškodil by jí návrat do devadesátek, kdy Havlův lidskoprávní kýč dělal Klausově tunelářské politice okrasné křoví.

  3. Jan P napsal:

    Anna Šabatová naprosto skvělá v Duelu na ČRoPlus.
    Ona není útočná ale jasně implicitně řekla, že ODS má dvojí metr k lidským právům.
    7. říjen 2020|Senátní duel Šabatová versus Kraus. Šabatová: Vystupme z uhlíkové ekonomiky. Kraus: Teď není správný čas| ČRoPlus

  4. Dvořák napsal:

    Nastrčený figurky v čele ods pro media a v pozadí stále starý struktury. Modrý straky začínají zase cítit pevnou půdu pod nohama a odkrývají pravou tvář.

  5. Miroslav Tomanec napsal:

    … to jako když teoreticky hlásáme děsně demokratické zásady (před odletem na Tchajwan)…a prakticky aktivně podporujeme vydavatele největšího dezinformačního serveru PL a kandidáta Trikolory …

    A u současné ODS to zdaleka není ojedinělost : pan doktor Kuba v Budějicích, Bendlova kampań proti pirátce a matce pěti dětí ve stylu SPD na Kladně, senátor Červíček si vezme hejtmanství jako bokovku – a tahle zištná podpora předsedy senátu hazardnímu magnátovi to jenom logicky završuje.

    Začínám mít nebezpečný pocit, že vyhánět Babiše touto tradiční partají je jako vyhánět čerta ďáblem

  6. Jan P napsal:

    Naprostý souhlas: „že vyhánět Babiše touto tradiční partají je jako vyhánět čerta ďáblem.“
    Kdy už to některým lidem a politikům dojde, že Babiš není problém? Babiš je pouhý symptom problémového systému!
    Doufejme ,že po sněmovních volbách 2021 PIRÁTI + STAN vládní koalici spolu s ODS nevytvoří.
    „V případě koalice s ODS významnou část našich voličů odrazuje její minulost,“ stojí v interním materiálu
    @STANcz
    Téda, kdo by to byl řek, co?
    24. 9.2020|Hnutí STAN se poradilo s voliči: Jít do voleb s Piráty, nebo ODS?|Seznam.cz

    Vystrčil byl jediný politik ODS, u něhož jsem nevěděl, proč v ní je. Teď už to vím. Krom toho, že je Tchaj-Wanec, je také ódéesák. Do ODS prostě patří.
    ODS je zkrátka korupční mašina, ve které se musí podřídit každý, kdo chce něčeho dosáhnout. A když on ten Valenta dává ODS takové miliony.
    Co dodat. Soudě dle výsledků, voliči z městských sídlišť (respektive ti, co k urnám vůbec došli) tentokrát uvěřili, že Bartošovy dredy jsou víc než Babišova kobliha.

    Vzpomněl jsem si na skvělý článek šéfredaktora online deníku Alarm a politologa Jaroslava Fialy: V opozici proti Babišovi dnes bolestně chybí levicová humanistická alternativa. Místo toho se dopředu dere ODS s otevřenou nenávistí vůči liberalismu i levici. Co s tím?
    „V zájmu studentů demonstrujících na náměstích jistě není vláda oligarchy Babiše, ale ani asociální ODS, která popírá klimatickou krizi, může zavést školné, zprivatizovat důchody a zavést co největší přísnost na chudé.“
    10.06.19|Na Babišovi je nejhorší to, co přijde po něm|A2larm

  7. Miroslav Tomanec napsal:

    Jan P
    COŽE????
    TOHLE OPRAVDU MYSLÍTE VÁŽNĚ ?

    „Kdy už to některým lidem a politikům dojde, že Babiš není problém? Babiš je pouhý symptom problémového systému!..“

    Babiš přece problém je a ten největší, kdy už to některým lidem dojde ? O politicích nemluvím, protože své spojence KSČM a ČSSD už rozvrátil tak, že už se nevzpamatují. A ostatním politikům to naštěstí naprosto jasné je.

    Copak nevidíte, že Babiš svým chaoticko marketingovým zištným způsobem je osobně zodpovědný za zbytečně zmařené lidské životy, utrpení lidí, obrovské ekonomické ztráty naší země? A namísto toho, aby z toho vyvodil jakoukoliv osobní zodpovědnost, tak bez kousku pokory, sebereflexe jenom straší, vyhrožuje a pokračuje v chaosu. A ti, kdož ho i za tohoto stavu pořád ještě podporují se stávají aktivními spoluviníky, protože bez nich už by nevládl. A to je dnes daleko nejvíce ze všeho ….

    Kdyby byl chlap, tak Babiš za tohoto stavu okamžitě rezignuje – protože chyby , ty jsou v takové situaci, se ktrerou nikdo nemá žádnou zkušenost, přirozené. Co však nikoliv je to jakým se k nim staví a že ten nebetyčný chaos pořád pokračuje – on v žádném případě už není schopen tuto zemi vést a tohle je jeho Waterloo, za které si může sám…

    Takže cesta z tohoto marastu je jediná – bez Babišistánu a s co největším omezením vlivu ODS

  8. Svatopluk Beran napsal:

    Já jsem přesvědčen že to není zdaleka problém ODS. JE TO VE SKUTEČNOSTI NÁŠ NASTAVENÝ ZÁPADNÍ, KULTURNĚ EKONOMICKÝ SYSTÉM, KTERÝ NA POČET MRTVOL KTERÉ VE SVĚTĚ ZPŮSOBÍME, VYKAZUJE NEJVYŠŠÍ HOSPODÁŘSKOU PROSPERITU OPROTI KTERÉMUKOLIV JINÉMU SYSTÉMU DOPOSUD VE SVĚTĚ ZNÁMÉMU. HAVLOVY ÚVAHY O MORÁLCE JSOU Z DNEŠNÍHO POHLEDU ČÍM DÁL TÍM NAJIVNĚJŠÍ A SMĚŠNĚJŠÍ. KŘESŤANSKÁ MORÁLKA A DNEŠNÍ EKONOMICKÝ SYSTÉM V DOSTÁVÁ KOVIDEM PĚKNĚ PŘES ZADEK. UKAZUJE SE ČÍM DÁL ZŘETELNĚJI, JAK NÁS RÁDOBY PROSPERITA A BOHATSTVÍ ZÍSKÁVANÉ NAŠÍ ZÁPADNÍ EKONOMIKOU ŘÍZENÉHO DLUHU ZBAVUJE LIDSKÉ MORÁLKY A NASMĚROVÁVÁ TAM I ZBYTEK KULTUR OSTATNÍHO SVĚTA ANIŽ BY SE SNAŽIL HLEDAT A POKOUŠEL PŘEMÝŠLET O CESTÁCH SMYSLPNĚJŠÍCH. SUROVINY A KOMODITY V BUDOUCNU LOUPENÉ ZE SIBIŘE NEBO NAVÁŽENÉ Z MARZU, TUTO NAŠÍ ZÁPADNÍ KULTURU NEKONEČNÉ PROSPERITY NEVYŘEŠÍ. ODS JE VE SVÉ PODOBĚ JE JEN PARTA LIDÍ SNAŽÍCÍ SE PŘEŽÍT NA NA VORU UPROSTŘED OCEÁNU. JE TO CELÉ NĚJAKÉ SMUTNÉ.

    Je to jenom moje úvaha.

  9. VladimírV napsal:

    Vážený pane Tomanče,

    to, že zosobňujete problém pandemie, je poněkud nešťastné. Když se virus objevil a začal šířit, nebyl na světě NIKDO, kdo by ho dokázal zkrotit, tedy ani pan Babiš. Záleželo tedy víceméně na obyvatelích jednotlivých zemí, do jaké míry byli ochotni vzdát se komfortu svého života. Na rozdíl od válečných útrap, kdy se střílí a padají bomby a lidé snaží v pudu sebezáchovy chránit i za cenu strádání přežít, virus není vidět a proto mu nebyl věnovaná dostatečná pozornost. Vzpomeňte na rádoby kazatele, vesměs Babišovy odpůrce, kteří poukazovali na praktiky v okolních zemích (Anglie) a hanili vládu za přílišnou opatrnost. A tak se stalo, že zasaženi náhlou úlevou, vrátili jsme se v létě do normálu, přičemž způsob šíření viru nebyl nijak eliminovaný. Zkuste se vžít do role předsedy vlády, kterému jakožto ekonomovi byly neustále vtloukány do hlavy požadavky firem, živnostníků a i občanů po tom, na co byli zvyklí. A protože pan Babiš není typ diktátora, a navíc, načichl manýry politického povětří a přestal být opatrný. To je mu třeba připomenout, a on to dokonce i přiznal. Takže vlastně máme, co jsme chtěli.

    Bavit o nějaké jiné vůdčí osobě, která by dovedla naší zemi do lepší kondice, je vysoce spekulativní. Přiznejte, žádný takový spasitel se na dnešní politické scéně nevyskytuje. Je tu ovšem spousta kritiků, kteří panu Babišovi spílali za dřívější prosperitu země z důvodu probíhající konjunktury a nyní mu s ještě větší silou nakládají za krizi. Není nic snadnějšího než kritizovat. Přičemž, někteří jakoby ohluchli, když neposlouchají jeho opakované výzvy k dodržování nastavených pravidel. Je tedy logické, že, a to naštěstí, nasadil do zápasu s koronavirem těžší kalibr, nového ministra zdravotnictví.

    Zkrátka, jsme v době, kdy poltické handrkování pozbývá smyslu. Tak, jako se dokázala o posledních volbách stmelit proti ANO národní fronta, která ho, a to i když volby vyhrálo, dokázala vyšaltrovat z vedení krajů, měla by nastat situace, kdy by se VŠICHNI, a to bez rozdílu politických dresů měli dát dohromady a pokusit se co nejvíce šíření nemoci zabránit. V této chvíli není opravdu čas na soudy nad Babišovým počínáním. Ten nadejde až o příštích volbách. A já osobně věřím tomu, že protiváhou ANO nebude pouze politika, nechceme Babiše. Přimčemž se obávám, že ze současné plejády salónních politiků nepřijde nikdo s tak reálným programem, aby dostal důvěru lidí. I když, pokud je moc ouvej, lidé se chápou čehokoliv, leckdy i klacků.

    Zdraví Vás Vladimír Havlíček

  10. blade napsal:

    Předně Babiše stvořil tzv. Demoblok > ODS, TOP09, STAN, KDU-ČSL i Piráti > programem Antibabiš.
    Kdo po jaru žadonil po rychlejším rozvolnění ve stylu ohrožení demokracie atd. byl právě Demoblok a ten s jeho přisluhovači si nyní hraje na tzv. generála po bitvě. Co se týče toho covid svinstva by měl hlavně začít každý sám u sebe a ne jen pouze tupě čekat na vládní nařízení, které se pak někteří snaží všemožně obejít a nedodržovat a stávají se rizikovými pro ostatní i za vlády Demobloku. Již jsem tu nějak před třemi týdny psal, že nechci malovat čerta na zeť, že nás pravděpodobně čekají obdobná opatření dnešního Izraele, kde již nosili roušky nějak od července. Nic netrvá věčně ani ten ekonomický růst. Je třeba se také trochu uskromnit tzn. oprostit se od materiálních zbytečností a zvyků.

  11. Svatopluk Beran napsal:

    V tom co napsal Vladimír a Blade jen souhlas. Babišovi v podstatě nezbylo nic jiného než nechat hlupáky zabřednout. Je též veselé sledovat jak DEMOBLOG napřed cíleně narušoval a destabilizoval princip potřebné ochrany proti kovidu a teď to své šťourání používá jako že oni nic, to vláda. A ještě je mi líto těch lidí, které zrzek z Milionů chvilek pro demokracii vytáhl do ulic a ve finále ho jen DEMOBLOG použil jako OŽITEČNÉHO IDIOTA. Babiš je hajzlík a jako levičák ho nemusím, ale chování svých otců, ploditelů z ODS se nevyrovná. Snad jen osobním majetkem je převyšuje. Snad jen předseda České hospodářské komory Vladimír Dlouhý, (nejlepší poradce pro východní Evropu možná největší investiční společnosti světa Goldmen Satch, dokázal vytáhnout pro zahraniční společnosti, větší bohatství než má Babiš.

  12. Jan P napsal:

    My se možná shodneme s Miroslavem Tomancem na kritice ODS,ANO a Babiše.
    Ale na jejich příčinách už ne !

    Neřešte Babiše, řešte průmysl a kapitalismus…

    Jasně, vláda na jedné straně trestuhodně selhala, protože nezabránila šíření epidemie, na druhé straně pak proto, že likviduje podnikatele omezováním otevírací doby a pořádání hromadných akcí. Přitom šlo epidemii jednoduše zastavit zákonem tohoto znění: „§1 Viru se zakazuje šířit se.“

    Jinak ten průser, co udělala DEZA, nebo u nás v Jihlavě známý KRONOSPAN.
    Patří KRONOSPAN Agrofertu a Babišovi ?

    Už mě štve, jak pořád dokola kde kdo řeší, kdo kvůli protiepidemickým opatřením zkrachuje, ale kdo bez neumře nezajímá nikoho. To není infekce, to je tahle mentalita můj kšeft je důležitější než tvůj život, co nás
    decimuje. Dokázal by mi někdo ze zástupců/ sympatizantů opozice vysvětlit, jak má vláda bojovat proti epidemii a zároveň nic neomezovat, nezakazovat a neregulovat? Jsme v okamžiku, kdy se budeme muset rozhodnout, jestli budeme zachraňovat životy, nebo hospody. Mělo by to být snadné rozhodování, protože pokud bez lidí hospody stejně zaniknou, ale popravdě si výsledkem vůbec nejsem jistý.

    Stačilo trochu přemýšlet a došlo by jim, že pořádat podobné akce za epidemie je nezodpovědný hazard, ale když on kšeft je svatý.
    Nakažení studenti z Mácháče? Byl to šok, vědět to, kurzy zrušíme, říká organizátor
    25. 9. 2020|video.aktualne.cz
    Takovejch případů známe hafo.
    Prosím vás, nošení roušek, mytí rukou a dodržování rozestupů… tenhle problém se totiž u voleb vyřešit nedá, tohle za vás žádný zastupitel neodpracuje.
    „Jeden z našich národních rysů je silná nechuť k úřadům; ale stejně výrazným rysem naší národní povahy je mystická důvěra, že úřady se mají o všecko postarat a mají k tomu plno prostředků.“ Karel Čapek

    Jak včera dobře píše na Alarmu Martin Vrba: Část společnosti, která hlasitě deklaruje nedůvěru k samotné existenci koronaviru, k tomu může mít celkem pragmatický důvod. Opatření je mohou dostat na dno. Vláda očividně nehodlá přijít s opatřeními, která by lidi udržela nad vodou.
    Mnoho Čechů už si protipandemická opatření prostě nemůže dovolit
    09.10.20| Mnoho Čechů už si protipandemická opatření prostě nemůže dovolit|A2larm

  13. Jan P napsal:

    Rozhodně je to v tuto chvíli nereálné a všichni to víme.
    Přesto si myslím ,že prosazovat nepodmíněný příjem dostává v pandemii novou sílu.
    Výborný rozhovor. Nečtěte pouze titulek.
    20. 9. 2020|Nepodmíněný základní příjem je klíčový pro demokracii, říká filozof Hrubec|Novinky.cz

    Podepsat celoevropskou petici za nepodmíněný základní příjem můžeme na webové stránce:„Start bezpodmínečných základních příjmů v celé EU“

  14. Svatopluk Beran napsal:

    Co jiného je kovidové vyrovnávání podnikatelům nebo kurzarbait než POVINNÝ PŘÍJEM, pokud není možné vytvářet z nějakého důvodu hodnoty. (nyní kovidová pandemie celého světa) Přičemž dnešní neoliberální kapitalistický systém není připravený systémově reagovat na celosvětové katastrofy a chová se jako kdyby nemohly přijít? Americké filmy nám sice ukazují prchající občany při katastrofách, ale nijak nezviditelňují že to vlastně znamená v pozadí kolaps celého dnešního západního principu ekonomiky tištění peněz (vytváření dluhopisů a obchodování s nimi), tedy vytváření bohatství na dluh. Tento systém je funkční pouze pro omezené procento občanů planety, ne ale pro všechny občany této planety. Na dluh se dá žít jenom do té doby, dokud bude odkud brát.

  15. blade napsal:

    „Například českobudějovická nemocnice nabízí náborový příspěvek na vybrané pozice lékařů ve výši až 350.000 korun. Nabízí dokonce i ubytování v bytech zdarma. A pro vybrané pozice nelékařských zdravotnických pracovníků nemocnice nabízí náborový příspěvek až 100.000 korun plus další benefity. Mnozí lékaři a sestry slouží momentálně i nadlimitně dlouhé služby, řada z nich je také v karanténě nebo v izolaci,“ informovala v sobotu dopoledne Frekvence 1.

  16. Miroslav Tomanec napsal:

    Babiš končí. Tohle už nemůže ustát, a to ani u svých voličů. Podle mě je to na okamžitou rezignaci premiéra, ale to samozřejmě u takového ještěra čekat nemůžeme. Takže půjde od válu až za rok ve volbách. Ale půjde. Teď se tady v přímém přenosu bortí mýtus o schopném manažerovi a miliardáři. Tahle vláda zavinila jednu z největších katastrof v novodobých dějinách Česka – a Babiš to ví. Na fotkách a videích z konference vidím zlomeného člověka, který má dost a už dělá i naprosto brutální propagandistické přehmaty. Jako třeba obviňování obyvatelstva – voličů – z vlastních chyb.
    Přitom Babiš dokázal svou nekompetentností takřka nemožné. My všichni Češi jsme naučení, že naše země možná není nejbohatší, ale je BEZPEČNÁ. Jsme pokojná země, vyhráváme žebříčky mírumilovnosti, nefuní u nás tajfuny, ze zahradních jezírek v Mnichovicích nelezou hladoví aligátoři, máme robustní zdravotnictví, zkrátka a dobře u nás je klid. U nás se nemůžou přihodit takové horory, jaké sledujeme ve zprávách z jiných zemí. Tohle my Češi podvědomě víme a očekáváme, je to základ naší pohody, nejžádanějšího českého pocitu. A Babiš nás o tuhle jistotu bezpečné země připravil. A právě jeho voliče tahle emoce zasáhne až u srdce.
    Zároveň Babiš ví, že i když covid přejde, tak on už to stejně nedá. Jeho komplicové z ČSSD a spol. ztratili tolik krve (žilou jim pouštěl on sám), že mu za rok prostě nepomůžou. Nebo ne dost. A to je konec – slabé parťáky spravit nemůže, i kdyby sám ztratil jen málo. A navíc včera podepsal STAN s Piráty exkluzivní dohodu o vyjednávání, což je další dobrá věc, co se děje. Ono to teď nedostává tu pozornost, ale fakticky je to oznámení Babišova konce. Tohle je Babišův Stalingrad. Bude tu liberální blok S+P a vedle toho asi konzervativní blok kolem ódéésky, já budu určitě volit ten první, protože to koketování ODS s Bendlem nebo Valentou prostě nedávám, ale vím, že jiní ho dávají a úspěch budu nakonec přát oběma blokům. Upřímně, tohle už se z pohledu opozice nedá prohrát.
    Babiše se tedy zbavíme, i když tedy za příšernou, tragickou cenu. Ale ono by to snad bez takové tragédie ani nešlo; ten člověk, který prorostl do státu a médií, se žádnou normální cestou nedal zastavit. Nezabíralo nic, všechny své prasárny překrýval tím, že si (z naší kasy) své voliče kupoval, ale tohle prostě neuplatí. Bezpečí je víc než peníze.
    Via Martin Jaroš

  17. BerKa napsal:

    Ale houby. Tak jednoduše to nepůjde.

  18. Dvořák napsal:

    Takže S+P jako zajistí naší zemi pocit pohody a bezpečí jo? A ta panická hrůza z Babiše! Chlape na čem to jedete?!

  19. blade napsal:

    Nenávist kvůli EET ventilovaná přes covid krizi > jak směšné 🙂 🙂 🙂

    Zbožné přání „Babiš končí“ – je podobné jako v dnes viděné anketě, že Babiš bude v roce 2021 na 90% premiér, kde hlasovalo nějakých 12 000 lidí. O tom ale rozhodnou voliči s přispěním prezidenta.

    Jinak Demoblok pěti (ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP09, Piráti) se neujal (ani v krajských volbách pokud počítám jen vítěze bez následných slepenců ala antibabiš) natož rozdělený na dva darmobloky – jeden se zbytky STAN a druhý se zbytky TOP09 a KDU-ČSL, neboť STAN, TOP09, KDU-ČSL by samostatně ve volbách 2021 nejistě překonali hranici 5% 😉 Ale o tom opět rozhodnou voliči i o těch dnešních přívěscích ANO. Možné je, že jim bude nakonec dobrá podpora i toho SPD, kdo ví… To by ty dva darmobloky pukly vzteky 🙂

  20. Miroslav Tomanec napsal:

    Vladimír V

    O co víc třebas Babiš není diktátor ( i když to je velká otázka, co si pod pojmem diktátor v dnešní době představujeme) tak je marketér, kterého nezajímá nic jiného, než vlastní úspěch a vlastní prospěch. A prvním krokem je, aby odstoupil, protože kdokoliv jiný by už danou situaci zvládal lépe, než tento zlomený, přetvařující se nabob. Hlavním kriteriem jsou pro něj pořád jenom a jenom hlasy a preference. Bylo včera velice komické sledovat, jak Babiš současně zlehčuje prohrané volby, říká jak ho to vůbec nezajímá, na druhé straně nosí v hlavě každý obvod a bolavé procento…

    Je to jenom produkt. Marketing. Prodejnost. Manipulace mas ke svým zájmům. A je úplně fuk, jestli je to pračka, plína nebo politik.
    A prodejnost produktu Babiš řídí opravdoví profíci. Marek Prchal – sociální sítě, Petr Topinka – marketing a Alexandr Braun ze Spojených států, největší expert na výzkumy veřejného mínění. A estébák Bureš, protože je také profík, je poslouchá na slovo, takže je jasné, kdo že to vlastně řídí, nikým nevolený, naší zemi, za velké peníze nás všech.
    Cynismus nejhrubšího zrna, ale účel světí prostředky, přece ne?

    A že za současný stav nemůže ? No tak si pojďme trochu osvěžit paměť, pane Havlíčku – jak šel čas :
    Celý český příběh s koronavirem nese otisk jakéhosi vyšinutí, kterým trpí psychika Andreje Babiše. Podívejme se na jednotlivé fáze této historie a ihned vidíme zmatečnou nekoncepčnost, kdy to s námi jde ode zdi ke zdi:
    Leden až březen: Vláda byla opozicí upozorňována na nutnost připravit se na epidemii. Neudělala nic, ve státních hmotných rezervách neměla po předchozím šetření dostatek zdravotních pomůcek, ale nepřijala žádná opatření. Část pomůcek navíc nechala odvézt do Číny jako pomoc. Vláda se chovala neadekvátně situaci.
    Březen až květen: Spadla klec, Česko se ze dne na den ocitlo v naprostém uzavření, zažili jsme zákaz vycházení, neústavní zákaz vycestování z republiky, nepromyšlené a z hlediska zákonů pochybné omezování svobod. Rychlé zavedení roušek (bez pomoci vlády) a omezení kontaktů nepochybně zastavilo šíření viru. Soubor opatření byl ale příliš restriktivní a předimenzovaný, načež došlo k děsivému poškození hospodářství země a tisíce lidí prudce zchudly. Vláda se chovala neadekvátně situaci a není schopná také pomáhat těm, jimž způsobila výpadek z příjmů. Premiér Babiš se ale hrubě posmíval těžce zasaženým zemím, že nejsou schopny epidemii zvládnout, a radil jim, ať se to od nás učí.
    Červen až srpen: Vláda slavila své velké vítězství. Podle premiéra Babiše jsme porazili koronavir, protože jsme nejlepší. Marketingoví poradci doporučují Babišovi všechno otevřít, všechna opatření zrušit. Je to opět neadekvátní jednání vlády. Vláda měla mírná opatření ponechat a připravovat se na očekávanou druhou vlnu. To ale opět propásla.
    Září až říjen: V České republice eskalovala druhá vlna nákazy, nárůst nových případů je řádově početnější. Premiér Babiš je v naprosto bezradném zmatku. Nejprve zruší opatření svého ministra zdravotnictví, pak ho vyhodí a s novým zjistí, že stejně musí opatření zavést. Hrozí lidem uzavřením ekonomiky, což by mohlo způsobit již nevratné zchudnutí země.
    Hrozivé je ovšem srovnání naší situace s ostatními zeměmi Evropy. Jsme prostě nejhorší. A mělo by se říci proč.Zodpovědnost vlády je jasná.  Náš autokratický premiér vedl společnost špatně a za takovou eskalaci epidemie nese plnou zodpovědnost.

    Via Pavel Šafr

    A co třebas proklínané Německo? Vyčítá se mu, že zaspalo začátek – a proto je tam velká smrtnost, pořád ještě větší než u nás. Ale i v té ho už rychle doháníme. Ano – jak píšete – byla to nezvyklá situace, ale právě proto potřebuje pečlivé zvážení a rozvahu, nikoliv chaos, co předváděl Babiš – když zachránil ty tisíce mrtvých…. Proto Merkelová nechala schromáždit ty nejlepší mozky země informace z celého světa. 14 dní po zavedení bezmyšlenkovitých drastických opatření u nás vystoupila s alarmujícím, drsným projevem, kterého předpovědi se bohužel naplňují… a zavedly se opatření, někde mírnější, někde tvrdší, podle toho jak to začalo probíhat. A ty víceméně platí dodnes… A výsledek ? Všechny ukazatele, až na tu smrtnost jsou tam teď mnohem příznivější než u nás.

    Taková jsou fakta, pane Havlíčku.

  21. Miroslav Tomanec napsal:

    A všem ostatním příznivcům AB a odpůrcům jakéhosu „demoblogu“ – což mají být asi ti, kteří se na tu zrůdu Babiše dívají střízlivýma, nezaujatýma očima :

    Nikdo nemůže přece dost dobře vědět, jak se svou úlohou budoucího premiéra popasuje Rakušan, Bartoš nebo Fiala. Protože těžko to bude někdo jiný. Nevěděl to nikdo ani před Babišem, jaký bude on. Ovšem vše a cokoliv daleko lepší a zemi prospěšnější, než tento sobecký, sebestředný, cholerický chaotik.

    Kdo sledoval včera nezaujatě vystoupení Rakušana ve srovnání s tím Babišovým tak musel úplně ve všem jasně vidět diametrální rozdíly. Klidný, slušný, sebevědomý, rozhodný

    Kdo dlouhodobě sleduje názory Bartoše, tak musí objektivně uznat, že to má vše velmi dobře srovnané.

    Pan profesor Fiala je nade všechno slušný a inteligentní člověk, který skutečně s kmotry ten tenis jako Babíš nehrál. Ovšem právě ta slušnost se v dnešní politice moc nenosí a bude mu na překážku. Ale je otázkou – jestli by právě toho nebylo zapotřebí – poté když by se opravdu zase vrátil na cestu vyrovnávání se jeho partaje s tím kmotrovstvím, do čehož nyní, nejvíce dík svému místopedsedovi, opět trochu zabředl.

  22. Miroslav Tomanec napsal:

    A zvláštní kapitolou v této těžké době je ta hradní troska, co si pořád ještě říká prezident, ostuda naší země.

    Ten by již dávno Babiše hodil přes palubu – pořád mu ještě nějaký ten intelekt zbyl – jenomže jaksi nemůže, už mu nikdo jiný moc nezbyl… socani jsou v nenávratnu, okamůry jsou pořád stejně slabé a mladý Klaus jaksi neplní očekávání.

    A namísto toho, aby v těžké době svůj národ povzbudil, dodal mu sebedůvěry a naděje, jako to vidíme v okolních zemích, dál dští síru, urážky a posměch – a pokračuje v konspiracích typu OLOVO,

  23. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    Ale to všechno je mimo téma tohoto blogu. Tím je kmotrovství ODS.

    A na to pro tuto chvílí jasně odpověděly jejich výrazné porážky na Kladně a hlavně v Uherském Hradišti. Možná by to svádělo k tomu, napsat že Vystrčil dal Valentovi polibek smrti, ale myslím, že to tak nebylo… spíš si myslím, že situace se mění navzdory papalášům…

  24. Jan P napsal:

    15 % českého lidu si včera zvolil ty, kteří s Covidem zatočí, že to svět neviděl…

    Výstižně trefně a pravdivě psáno na netu:
    „Že je Babiš zoufale nekompetentní neznamená, že by to za Fialy apod. nebylo stejné. Stranický systém je v dlouhodobém rozkladu, protože je rozložený stát. Už 30 let jsou cíleně podkopávané (privatizované) jeho funkční základy. Lidi státu nevěří, protože je tisíckrát zklamal.“

    Ještě jeden aspekt pandemie, který se neřeší – spousta mladých lidí kvůli bytové krizi bydlí ve sdílených bytech, na kolejích, nebo třeba s jejich staršími rodiči či prarodiči. Na vlastní bydlení (a tím myslím pronájem) totiž většina mladých nemá peníze. Tolik k investičním bytům.

    Velmi správně to zmiňuje ve svém diskusním komentáři Svatopluk Beran.
    200mld. na další lockdown máme. Např. 294mld. na dividendách zahraničních majitelů. Na ziscích bank. Na ukradených ziscích pro mateřské společnosti do daň. rájů. Na penězovodech k mafiánským strukturám přisátých na státní rozpočet. Zdroje jsou, jen lidi jsou pro ně míň než prachy

    Z pohledu levičáka tvrdím, že senátní volby dopadly blbě už v 1. kole, které naznačilo, jak to bude pokračovat. Šmarda, Štěch a Dienstbier zaplatili za angažmá ČSSD ve vládě a že Anna Šabatová zaplatila za svůj humanismus, který se teď nenosí.
    Jinak některé (tentokrát skutečně) pokrokové levicové strany ve Francii volby do tamního Senátu bojkotují, protože ho pokládají za zbytečný a nedemokratický. Zato naše levice se do něj cpe neustále a svými výsledky je pak všem pro smích. Dobře jí tak.

  25. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    Už nereaguju, opravdu mimo téma..Ale napíšu k tomu samostatný blog, je to aktuální, a můžem to probrat tam…Jenom na okraj – vývody pana Berana jsou sice zajimavé, ale v dnešním ústavním pořádku nerealizovatelné, takže k ničemu. Tím neříkám, že jedním z největších zlořádů dneška jsou banky a bankovní instituce. Ty by na dnešní celkové ekonomické situaci mají také svůj výrazný podíl a měly by na to doplatit jako první. Ovšem to se bohužel nestane.

  26. VladimírV napsal:

    Vážený pane Tomanče,

    mimořádné úsilí o sundání Babišovy vlády chce prostě využití všeho, co může jejího předsedu dehonestovat. To jste právě ukázal. Směsici sice věrohodně vypadajících převzatých traktátů Babišových odpůrců je třeba brát opravdu s velkou rezervou. To bych asi nežil v tomto státě, kdybych si nevzpomněl, jak to všechno kolem coronavirové krize bylo. To hlavní je, že se jedná o o stav, na který nebyl NIKDO na tomto světě připravený. Biologická katastrofa. Co dělala opozice? Kritizovala vládu za to či ono, nevynechala samozřejmě moudra o nesystémovosti kroků, hlavně pak popichovala občany po zavádění ochranných opatření. Ne, nenalezli opravdu rozumný názor a hlavně pak způsob jak čelit vážnosti situace. Shrnuto, vláda dělala stejné chyby tak jako se děly i jinde ve světě.

    Pokud jde o právě proběhlé volby, ANO je rozhodně neprohrálo, volební výsledky nelze smést poukazem na to, co se dělo po jejich sečtení. Vznikly slepence Babišových oponentů a i tady platí, že mnoho psů – zajícova smrt a rovněž, kdo se směje naposled, ten se směje nejvíc.

    Pokud hovoříte o blížícím se Babišově konci, ten zcela nepochybně jednou nastane. Nikoliv ovšem v situaci, kdy do voleb půjdou jeho odpůrci pouze s volebním tahákem o Babišově Stalingradu. Je pravdou, že kondice země krizí opravdu utrpí, ovšem tato se dá spravit pouze úsilím podobným poválečné situaci. Tedy především vzbuzením občanské sounáležitosti se zemí, ve které žijí. A teď si vezměte plejádu „spasitelů“, jednoho po druhém, kteří budou přesvědčovat tu část obyvatel, která vytváří hodnoty, aby spasila národ.

    Docela mne nebaví, rozjímat o Babišově či Zemanově osudu. Zkusme se podívat ne situaci v našem městě. I na něj dolehnou důsledky ekonomické krize. Na rozdíl od státu, který musí řešit především sociální problematiku a vynakládat na ní velkou část rozpočtu, město je na tom poněkud jinak. Stačí spočítat „drobné“, uvědomit si, že spása zvenčí na něj nedolehne a selským rozumem posuzovat možnosti. Tedy eliminovat věci zbytné. A že jich není v Jihlavě zrovna málo. Zkuste si představit, jakou „katastrofu “ by to pro město znamenalo, kdyby upustila od megalomanského projektu výstavby sportovní haly. Co byste dělal Vy v situaci, kdyby šlo o Váš rodinný rozpočet? Cpát další vize o bezúčelném zkrášlení města do zásobníku investic, to taky není krok k potřebným úsporám. Ty necelé dva roky do dalších voleb může Jihlavě pomoci i ublížit. Její osud je i ve Vašich rukou. I Vy můžete tedy přispět k tomu, aby se z Jihlavy nestalo město dlužníků.

    Zdraví Vás Vladimír Havlíček

  27. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    Opět mimo téma – a navíc zcela tendenční . Už neraguju – už si jednou prosím uvědomte, že vláda je tu aby vládla, opozice aby oponovala… Faktům neujdete a stačí se podívat na Babišův fb, nebo na jeho vystoupení – kdo nám teď vládne. Zlomený nabob. A odstoupení není přece v normálně fungující společnosti nic špatného – naopak je to impuls pro změny. Ale to Babiš nechce vidět.

    … a ano – hala to je velkéma a to otevřu také. Ale demoblok má přednost. Zatím se pořád projektuje…

  28. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    …. velké téma (oprava)

  29. Jan P napsal:

    Pane Tomanče, podléháte mainstreamovým neoliberálním ekonomům a politikům, nebo jenom hájíte status quo ?
    Jsem rovněž toho názoru(a tady vám snad rozumím), že levicová veřejnost u nás prakticky neexistuje. Jsou zde nespokojení občané – což je něco jiného. Nemá-li ten „tekutý hněv chudého lidu“ vyústit v nějaké hodně nepěkné konce, potřebujeme mít v ČR silné levicové hnutí(pracuje se na tom).
    Babiš se stal jejich „tribunem“ naprostým omylem a bude po příštích volbách přečíslen. Tyhle pseudolevicové partaje jako ČSSD a KSČM jsou ze hry a to je dobře.

    Proč jsou teze či oprávněné požadavky (…) lidí jako Svatopluk Berana, „v dnešním ústavním pořádku: nerealizovatelné, takže k ničemu“ ? Jste ve vládní koalici se Zelenými. Ty by vám měli především vysvětlit, že skutečná zelená politika zahrnuje i body jako je sociální spravedlnost (čili boj proti kapitalismu jinými slovy), účastnická demokracie a nenásilí.
    Jistě, nemusíte o tom tady s námi vůbec diskutovat, pokud se na to necítíte.
    Fajn, napište o tom raději samostatný blog, že žádná změna k lepšímu, není podle Vás „realistická a možná.“ Tím je po diskusi.
    Nemá snad pravdu na Alarmu Martin Vrba (Mnoho Čechů už si protipandemická opatření prostě nemůže dovolit),když tvrdí: že ekonomicky deprivovaná populace, co žije od výplaty k výplatě, žádný zajištěný život celebrit v blahobytu(…) představuje sud s prachem, který se vznítí i s docela malou jiskřičkou.

    Změna klimatu tu bude i po covidu. Odvahu hovořit o nutnosti změny paradigmatu v ekonomii, nemá úplně každý. O planetárních limitech moc ekonomové slyšet nechtějí. Kam směřujeme a co všechno se časem bude muset změnit? Rozhovor s rektorkou Mendelovy univerzity v Brně a profesorkou ekonomie.
    10. října 2020|Rozhovor s Danuší Nerudovou: Lidi už víc danit nelze, korporace ano| Deník Referendum

    Ještě k tomu Zemanovi.
    Ale on ten Zeman neřekl, že by měli neschopní kapitalisté zkrachovat (kdo by to od známého privatizačního tahouna čekal). On řekl, ať zkrachují ti neschopní kapitalisté, co nedokáží využít vládních protikrizových programů. Co takhle radši přemýšlet, aby žádní kapitalisté nebyli?

  30. blade napsal:

    „Někomu velmi dobře pasuje do hry, že se lidé nenávidí, že se kalí voda. Mezitím, co se hádáme o hloupostech, se totiž výborně krade-prodává, kupuje, kšeftuje a podvodničí neobyčejně nádherným způsobem.“ Karel Kryl.

  31. Jan P napsal:

    „Via Via Pavel Šafr“
    (Šéfredaktor internetového magazínu Forum24)

    Tak jistě. V kapitalismu žijou jen ty blbečkové dole.
    @pavelsafr
    Vy žijete v nějakém kapitalismu? Já žiju v demokracii. Kapitalismus je od základu jako pojem naprostá blbost z hlav fanatických marxistů. Nic takového není.

  32. blade napsal:

    EETerminátor: Den vyúčtování – https://youtu.be/4ojIw3khTHw 😉

  33. Zdeněk Gryc napsal:

    32 komentář
    GRATUJUJI

  34. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    Jan P

    ad. : … ještě k tomu Zemanovi. Odhlédnu – li od odporností jeho řečí obecně v této složité době ( od hlavy státu čekám na první místě slova pobzbuzení, naděje a účasti – tak jak to dělá například slovenská prezidentka ), tak je vidět, že je to pán, který byl po celý život zvyklý jenom brát z eráru a vůbec netuší, co to znamená v první řadě se každý měsíc postarat o to, aby rodiny jeho zaměstnanců měly co jíst – platí obecně – zvláště pak v dnešní době, když například hosté do jeho hospod prostě už nepřijdou, protože se jednoduše bojí, nebo nepřijedou, protože není turismus, v době kdy je postižen celý segment a není naděje na zlepšení. Všichni nejprve čerpejí rezervy, pak rodinné úspory a co pak ?

  35. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    Pokud by se skutečně mělo naplnit, co chce pan prezident, tak stovky a tisíce kvalitních gastropodniků jsou před krachem, bezpočet slušných hotelů, resortů a lázní s jistotou zbankrotuje, celá turistika jde do kopru, všechny akce končí, vážná hudba masově migruje za kasy supermarketů, kina a divadla živoří, tisíce poctivých a pracovitých lidí ztrácí vlivem vyšší moci půdu pod nohama, nad milionem drobných živnostníků visí Damoklův meč obnovených hypoték – a on si dovolí prohlásit toto ? Kulturní, turistický a gastro průmysl – to není přece pouze volnočasová aktivita, jak vykládají současní papaláši ….A hlavně že prezidentské kanceláří se přidává 215 milionů , v této době… Ten se uskrovnit nemusí, právě naopak. Příklad.

  36. jihlavák napsal:

    Pořád Babiš, Babiš a zase Babiš. Chápu s kým máme v jeho osobě čest. Ale kdy tady byl od roku 89. premiér a vláda, kdy by se nekradlo, nezadlužovalo, nedělaly kšefty nevýhodné pro stát a občany? Všichni, kteří byli od 89 u vesel jejich konáním připravovali pro Babiše prostor. Babiš je produkt demokracie počesku. Lid je asi spokojen, protože Milion chvilek umřel.

  37. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    Opakuji znovu. Babiš není žádným tématem tohoto blogu. Tím je klientelismus ODS

    A opakuju podruhé : Babiš je jenom produkt. Marketing. Prodejnost. Manipulace mas ke svým zájmům. A je úplně fuk, jestli je to pračka, plína nebo politik.
    A prodejnost produktu Babiš řídí opravdoví profíci. Marek Prchal – sociální sítě, Petr Topinka – marketing a Alexandr Braun ze Spojených států, největší expert na výzkumy veřejného mínění. A estébák Bureš, protože je také profík, je poslouchá na slovo, takže je jasné, kdo že to vlastně řídí, nikým nevolený, naší zemi, za velké peníze nás všech. Cynismus nejhrubšího zrna.

    Na druhé straně – je to přece jenom premiér a nese odpovědnost a za ten bordel, co napáchal v posledních dnech, by v normální zemi už dávno musel odstoupit. Normální, však by se přece mohl vrátit… třebas po volbách, kdyby opět s někým složil koalici. Jenomže to by musel mít koule a být opravdový chlap. Jenomže to on není. Srab.

  38. Daňový soumar napsal:

    Pane Havlíček, opozice by se měla starat o zahrádkářský zákon, jak pravil guru všech marmelád v koblize. Že jo? A ne furt otravovat dva největší, nejschopnější, nejmoudřejší, nejkřištálovější, tvůrce všehomíru ve světě a rušit je ve vládnutí. Mlhu a Bureše …..

  39. BerKa napsal:

    „Leden až březen: Vláda byla opozicí upozorňována na nutnost připravit se na epidemii.“

    Jo ? A jak ? Jedinej Svoboda z ODS tohle téma na začátku roku ve sněmovně zvednul, zbytek opozice se toho chytil a vymůroval si k tomu schůzku představitelů zdravotnictví a členů krizového štábu.

    To bylo dobře. Akorát s mírnou vadou na kráse – totiž že na tu schůzku konanou o dva dny později nikdo z opozice nepřišel…

    Žádnej Babiš, žádnej Vojtěch, žádnej Zeman, žádenj Fiala, žádnej Kalousek – prostě zaspali a zlehčovali to úplně všichni bez rozdílu. To samý v létě.

    Jak třeba s tímto tématem naložil Miroslav Tomanec jakožto lokální politik ?

  40. jihlavák napsal:

    Jaký je rozdíl mezi klientelismem ODS, klentelismem pro obří agro-firmu nebo například klientelismem pro profisport v Jihlavě- předpokládám, že zase naklušou s požadavkem na další milionové dary? Pro daňového poplatníka žádný. Pořád to jsou peníze pracujících, z nichž někteří ztrací osobní finanční jistotu a nebudou mít možná na splácení hypoték, jak píše autor blogu. Klientelismus je problém nejen ODs, ale celé společnosti na všech úrovních.

  41. blade napsal:

    Od kdypak se typičtí čeští podnikatelé starají o rodiny zaměstnanců? Ti se starají tak leda o tu svoji. Zaměstnanec, hlavně Ukrajinec, dostane +- min. mzdu a zbytek možná na ruku, aby nemusel ten typický český podnikatel tolik odvádět. Jen při nemocenské pak zaměstnanec čumí co má za drobné.

    Ukrajinci se již nevracejí. Neboť dostat za tři měsíce práce mzdu jen za dva je v D i v Polsku nečeká. Ti co tu zůstali tu stejně akorát podkopávají mzdy.

    Pokud se nemýlím, nejen Zeman ale i Středula něco podobného již dříve naznačil, že se tak pročistí trh od rádoby podnikavců, např. od těch co dokáží z jinak chutného piva, ale prohnaného přes pípu udělat doslova podmírovou břečku.

    Jinak o nějaký donesený blaf s nastrojeným úsměvem ani tak nestojím. To si raději většinou chutněji uvaříme doma. A víme co do toho dáváme. Najednou i v Praze jsou jim Češi dobří a upravují ty přemrštěné ceny pro cizince. V restu i nálevně jim jde stejně hlavně o peněženku hosta než o nějaké jeho blaho. Ale výjimky se najdou, např. v Praze na Malé Straně U Glaubiců výborná plzeň z tanku za 36 Kč. Kde to v Jihlavě máte? A jídlo jedna báseň. https://uglaubicu.com/ceska-kuchyne/

    Bohužel někteří a jim podobní čekají na zrušení EET jak na smilování, ale zatím lidé rozhodli jinak a stejně tomu tak bude i v roce 2021 > ne Demoblokům.

  42. Dvořák napsal:

    Pan lokální politik mi trochu připomíná loutku Fialu. Tak nějak se mi zdá,že by se s ANO klidně paktoval,ale ten Babiš by mu mohl zkazit image.

  43. BerKa napsal:

    Spíš myslím, že ho Babiš nechce a on je teď zhrzený…

  44. Svatopluk Beran napsal:

    Rád bych přidal nezviditelňovaný hospodářský diskurz, který ukazuje na průser který Regan způsobil nasměrováním velkých firem do zemí s nízkou hodnotou práce. To vše pro potřeby omezeného počtu lidí na co největším zisku a přitom ztráty pracovních míst většinové společnosti. Při otázce co bude s propuštěnými lidmi odvětil že se přemístí do služeb, kde si bude moci každý najít dostatek práce ve službách. Takže se domácí ekonomika přesunula s nadhodnoty tvořené domácím průmyslem a částečně přediferencovala na ekonomiku služeb. Ze Spojených Států se tak ze světové jedničky vývozce stal dovozce méně kvalitního zboží za nižší cenu. Otázka zní, je skutečně nezbytné tak velké množství služeb.
    Například v Polraichovi je samozřejmě spousta přehnané komedie, co mu však ten pořad pomohlo rozjet je zcela bez diskuzí. Katastrofa v české gastronomii.

    Miroslav Tomanec, Ing., MBA říká:
    Pondělí, 12. 10. 2020 v 6:45

    Pokud by se skutečně mělo naplnit, co chce pan prezident, tak stovky a tisíce kvalitních gastropodniků jsou před krachem, bezpočet slušných hotelů, resortů a lázní s jistotou zbankrotuje, celá turistika jde do kopru, všechny akce končí, vážná hudba masově migruje za kasy supermarketů, kina a divadla živoří, tisíce poctivých a pracovitých lidí ztrácí vlivem vyšší moci půdu pod nohama, nad milionem drobných živnostníků visí Damoklův meč obnovených hypoték – a on si dovolí prohlásit toto ? Kulturní, turistický a gastro průmysl – to není přece pouze volnočasová aktivita, jak vykládají současní papaláši.

  45. VladimírV napsal:

    Pane Daňový soumare.

    Mohu Vaši připomínku k mé osobě považovat za výzvu k diskuzi? Tak prosím. Tentokráte se budu ptát já? Koho ze současných opozičních politiků považujete za tak schopného managera, že by dokázal zemi vyvést z recese? Odpověď ve stylu – každého kromě Babiše není pochopitelně to, s čím bych se ztotožnil.

    Zdraví Vás Vladimír Havlířek

  46. blade napsal:

    Dnes jsem četl >>> že právě probíhá ekonomická krize, jak o tom vypovídají údaje o pádu hrubého domácího produktu ve většině zemí. S výrazy jako „roky temna“ bych však šetřil. Současné události musíme vidět v širším historickém kontextu. Světová hospodářská krize, která vypukla v roce 1929, se týkala v zásadě pouze západní civilizace, jež tehdy byla s výjimkou Japonska jediným industrializovaným regionem světa. Nyní se ale na naší planetě nachází více ambiciózních ohnisek, která usilují o místo na slunci. Jednou budou možná historikové hodnotit dnešní epochu jako globální „válku o dědictví zbylé po Západu“.

    Kdo se stane budoucím světovým hospodářským a politickým hegemonem? Čína po svém impozantním vzestupu v uplynulých desetiletích prakticky obnovila postavení z roku 1830, kdy představovala největší hospodářskou velmoc. Indie sice ještě nedosáhla pozice obchodní mocnosti, jakou měla indická Mughalská říše vytvářející počátkem osmnáctého století přibližně pětadvacet procent světového HDP, ale i ona v posledních letech dynamicky roste. Nemluvme proto o žádném „civilizačním kolapsu“, ale o opětovném přesunu těžiště globálního ekonomického a politického centra ze Západu na Východ, kde spočívalo až do průmyslové revoluce v devatenáctém století.

    Ze současné situace by však mohla těžit Česká republika, která byla počátkem devadesátých let dvacátého století integrována do západní hospodářské hierarchie a dělby práce jakožto závislá periférie.

    Oslabení západní Evropy bychom mohli využít k ekonomické emancipaci. K tomu ovšem musíme formulovat promyšlenou a dlouhodobou strategii obnovy národního hospodářství a systému vzdělávání. Je třeba se zbavit „periférie v našich hlavách“, anachronického upínání se ke stagnujícímu Západu jako žádoucímu civilizačnímu vzoru, které nás paralyzuje a brání nám plně využít náš potenciál, pracovitost a tvořivost.

    Jestliže chceme poznat, jak taková rétorika devótní koloniální podřízenosti vypadá, poslechněme si projevy představitelů TOP 09, ODS, KDU-ČSL, STAN nebo Pirátů !

    Musíme vytvořit vlastní model rozvoje, uskutečnit ekonomickou a mentální dekolonizaci a stát se inspirací a vzorem pro další západní země.

  47. BerKa napsal:

    Proboha, jak chcete uskutečnit ekonomickou dekolonizaci v zemi, která je z 82% závislá na exportu, přičemž hlavní exportní složky jsou zejména komponentní a u komplexních se zase jedná vesměs o produkty, které mají na vstupu dovážené komodity ?

    To by mě fakt zajímalo 🙂

  48. blade napsal:

    Tím, že můžeme právě víc a víc vyvážet ty výrobky s přidanou hodnotou a ne dělat jenom komponenty, ke kterým např. v D jen přidělají Made in Germany a šoupnou ho do světa. Oni také dovážejí suroviny nebo snad ne? I tu atomovou elektřinu od nás sosají.

  49. blade napsal:

    Ještě příklad pro Berku.

    Např. v ČR je firma co vyrábí a prodává obyčejné tužky, ale i v D je firma co vyrábí a prodává tužky. Ta v D si je nechá vyrábět v Indii strojně. Ta v ČR si je vyrábí sama strojně a některé ručně. Firma v D nabídne za 10 tužek z Indie odebrat od firmy z ČR tu jednu ručně vyrobenou na níž si dá po domluvě s firmou z ČR svoji značku firma z D. Na těch 10 tužek od D firmy vyrobených v Indii si dá po domluvě s firmou z D svoji značku firma z ČR. Je to pro obě firmy výhodné a ta česká té z D ještě občas šoupne nějakou ručně vyrobenou pastelku za víc tužek od D firmy vyrobených v Indii. Takže i proto je výhodné vyrábět kompletní zboží a ne jen např. prodávat dřevo na ty tužky do Asie. Obě firmy ani zboží samozřejmě nebudu jmenovat kde se tak opravdu děje. Ty tužky jsou jen příklad.

  50. Jan P napsal:

    K Miroslavu Tomancovi

    Rozumím tom ,co píšete v komentáři 6:45.
    Já Miloše Zemana v prezidentských volbách nevolil.
    Vůbec ten problém nezlehčuju a chápu ho.
    O tom problému dnes na Britských listech podle mého dobře píše Bohumil Kartous(Prezident, který nenávidí svou zem) a Jan Čulík(Zkrachují kavárničky).
    Na druhou stranu teď hromada lidí zjistí(myslím je obecně), jaké to je fungovat na sociálních dávkách a zjistí, že to není taková sláva, jak se běžně traduje.
    Bez změny paradigmatu ve společnosti se neobejdeme: méně Klausů a více ekonomů jako Danuše Nerudová či stále bystrá Ilona Švihlíková.
    Téma: Nepodmíněný základní příjem(nějaké podobě) si v dnešní době debatu rozhodně zaslouží.

  51. BerKa napsal:

    Blade – to je bohužel naprostá hloupost. Tužkama ekonomiku neutočíte – ale chápu, že top mělo být pro ilustraci. Nás živí mobilita, těžký, lehký průmysl a elektronika. Abyste mohl kompletně vyrábět finální výrobky, musíte mít napřed vývoj – a ten nemáme šanci ufinancovat, pokud má být konkurenceschopný. Nemáme líhně a nemáme technologie. Dobře, znárodníme Škodovku. Do půl roku zkrachuje. Jednak ztratí dealerskou a především servisní síť mateřského koncernu a sama nemá šanci ji vybudovat. Ale hlavně už nedostane do výroby jediný nový model. Vymyslet auto, vyrobit prototypy, odjezdit je na nějakém polygonu (který nemáme), udělat nárazové testy a homologace, vymyslet a vyrobit linky a montážní přípravky a zahájit sériovou výrobu sami nikdy nedokážeme. A i kdyby nakrásně jo, neprodáme. Bez zázemí mateřského koncernu to nikdo nekoupí. Tam prostě neexistuje cesta.

    A to byl jenom příklad.

    Navíc v době, kdy jen po první „čajíčkové“ vlně máme půlbilionový deficit eráru a nikdo se ani neodvažuje myslet na to, co bude dál, je jakákoliv snaha o ekonomickou nezávislost jenom růžová pohádka z dětské knížky.

    Mimochodem váš oblíbenec Babiš to pochopil už dávno a podle toho taky vypadá portfolio jemu patřících firem. Pokud tedy samozřejmě nepovažujete za finální výsledek „poctivou klobásu“ s 60% drůbežího separátu…

  52. blade napsal:

    Hloupost je ve všem vidět jen neustále problém. Hloupost je orientovat se převážně na automotive. Hloupost bylo volit havlisty, ODS i ČSSD > v nich prekabátěné bývalé komouše po 89.

    Ostatní mít deficit nebudou jenom ta ČR? Nebojte, rotačky to globálně vyřeší 😉

    Která ta babiš-klobása obsahuje těch 60% drůbežího separátu? Pokud takové sajrajty lidé kupují > jejich problém, že tak živí výrobce. Já, kupuji raději ty od Kratochvíla nebo Křesťana. Agrofertu nedávám ani korunu, až na ten povinný biosajrajt v PHM.

  53. BerKa napsal:

    No tak vidíte jak si protiřečíte. Když nebudete Agrofertu dávat ani korunu, bude muset prodávat v zahraničí. Tam ale sajrajty nikdo nekoupí. Takže Agrofert krachne. Jak teda chcete udržet domácí soběstačnou ekonomiku ?

  54. franta pulpytel napsal:

    Pane Bernarde podle Vás nemáme schopné inženýry,kteří by u nás dovedli vyrobit auto? Blade pro Vás ,ale hovno zle(jak za socíku tak nyní vdemokracií) nebo je to jinak?

  55. franta pulpytel napsal:

    Ohledně korovinaru jsem si vzpomněl na film U pokladny stál kde doktor říká pacientovi,aby si dával studené obklady a pacient mu odpoví že jeho obvodní lékař mu zase řekl ,aby si dával teplé obklady. Takže jedni doporučují nosit roušky,a druzí zase že nosit roušky je zbytečné.

  56. franta pulpytel napsal:

    Blade pro Vás,ale hovno zle(jak za socíku ,tak nyní v demokracii) nebo je to jinak?

  57. blade napsal:

    B.
    Sám dobře víte, že Agrofert má ke krachu hódně daleko. Na otázku co je to za klobásu jste neodpověděl, tak tu neplácejte hlouposti o 60% drůbežího separátu.

  58. blade napsal:

    B.
    Kratochvíl, Křesťan a další tuzemští výrobci jsou asi odkud Vy domácí ekonomiko 🙂

  59. blade napsal:

    f.p.
    Za socíku to byla ta lidová slovesnost, v kočáru jsem ho přežil bez úhony 😉
    Za demokracie po česku je každý strůjcem svého ekonomického a životního osudu.

  60. BerKa napsal:

    Blade, hlouposti plácáte vy – o ekonomice, které rozumíte asi jako já babišovým klobásám.

    Prostě máte směšné a nerealistické představy.

    Česká ekonomika nemůže být nezávislá a soběstačná – a bohužel ani nikdy v historii taková v podstatě nebyla.

  61. BerKa napsal:

    Jo, Kratochvíl, Křesťan a spol. nás opravdu spasí. S ročním obratem v řádu desítek milionů smáznou dluh dva biliony. Tak si to vydělte a zjistíte, kolik Kratochvílů by na to bylo potřeba.

  62. Daňový soumar napsal:

    Kurva to je materiál. S tím by se soběstačný socialismus zase budoval jedna báseň ….

  63. Zdeněk Gryc napsal:

    1. franta pulpytel říká:
    Pondělí, 12. 10. 2020 v 22:33
    Blade pro Vás,ale hovno zle(jak za socíku ,tak nyní v demokracii) nebo je to jinak?
    ———————————————————————————————-
    ELITA TOTALITNÍHO NÁRODA

    blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 11:14
    Tady je nějaký G-bloger opravdu tu du dum dum
    Při odvodu na vojnu jsem na dotaz kam chci jít, jsem řekl k Pohraniční stráži, protože k nějakým bigošům se mi nechtělo. Koukli do nějakých papírů, řekli maturitu má a po základním výcviku ve Volarech a Zadním Chodově jsem se jako veldr. objevil v tzv. prvním sledu na pohraniční rotě Černé jezero, prapor byl v Železné Rudě a brigáda v Sušicích.
    Tak, že v kostce za komunistů pro mne hovno zle.
    Nyní taktéž a nemám potřebu se nikde stranicky či jinak politicky angažovat
    Toliko k Rudým buňkám architekte!

    1. blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 20:59
    Architekte myšleno elita z pohledu zázemí, zásobování, výstroje, vybavení a pomůcek při službě,
    zkrátka tehdy bylo jednoznačně lepší prožít léta vojny u PS
    než někde zavřený v kasínu u bigošů tehdejší ČSLA.
    Navíc 1. rota PS Černé jezero byla ukázková rota tehdejší HSPSOSHČSSR,
    kam jezdili na prohlídku a návštěvu tehdejší různí papaláši režimu

  64. Zdeněk Gryc napsal:

    „MUSÍME NAŠE INŽENÝRY-ARCHITEKTY UČIT UCTÍVAT PAMÁTKU
    DĚLNICKÉ TŘÍDY A KOMUNISTICKÉ STRANY“

    „Celý Jihlavě (podle mě) je u prdele Gryc, Rozehnal a Havel.“
    —————————————————————————
    ZAJÍMAVÁ METODICKÁ ŘADA

    Sabina Slonková by snadno pochopila techniku post-komunistů

    Václav Havel přestříhal ostnaté dráty

    Vedoucí úloha strany v ústavě není, je tam:
    „Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii.“
    Zákon o zásluhách Václava Havla byl přijat na návrh vlády České republiky za účelem uctění památky bývalého prezidenta Václava Havla. Znění zákona je: „Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii.“ Podobné zákony již byly přijaty v případě T. G. Masaryka, M. R. Štefánika a Edvarda Beneše.
    ————————————————
    ANONYMNÍCH SVIŇAČINEK v JL již bylo tolik,
    že se dá snadno pochopit jejich smysl:

    Gryc, Rozehnal a Havel.“

    ANONYMNĚ JE MOŽNO NAPSAT
    NĚCO K NĚČEMU,
    ALE POKUD PÍŠU JAKO ANONYM

    ke konkrétní osobě ???
    ——————————————–
    1. XXXXX říká:
    Neděle, 15. 9. 2019 v 9:44
    A můj skromný názor je že Gryc je čurák.

    1. XXXXX říká:
    Sobota, 18. 8. 2018 v 9:56
    A to měla být urážka? Nějaká vzpomínka na mládí, na dobu kdys nám soudruhům s tímto pozdravem lezl do prdele? Pro pár špinavých zlaťáků, pro falešnou slávu…
    Ale pane architekte to nebylo na Vás ale na oslíka.
    Vy jste přeci krysa. Co si to ani přiznat neumí.

    XXXXX říká:
    Sobota, 30. 1. 2016 v 13:34
    Tak já myslel, že už je od tebe klid na věky a zas ne. Proč to tu vlastně visí? Ty nechápeš, že dokud budeš prudit nedáme ti pokoj? Celý Jihlavě (podle mě) je u prdele Gryc, Rozehnal a Havel. Lidi mají jiný starosti. Po většině existenční. Neříkám že si za to opět většinově nemůžou sami, ale
    kecy o nějakým Rozehnalovi koho to zajímá?
    Dobře, nakreslil jsi Březinky, komoušům pentagon, někde nějakej most, co já vím co ještě, dobrý všechno to stojí, lidi to užívají, tudíž tvé práci čest.
    Ale koho to kurva dneska zajímá?

    1. XXXXX říká:
    Neděle, 26. 1. 2020 v 16:51
    No že jsi na Aljašce je hned patrné. Namrzla ti kebule blbe starej. Už by tě mohl vzít čert aspoň by sis pokecal s rozehnalem. Říkali mi, že na starý nemám bejt zlej. Ale neříkali nic o starým čurákovi. Péro ti nestojí tak aspoň prudíš co?
    .
    XXXXX říká:
    Neděle, 22. 7. 2018 v 12:42
    „Zhanobil ses sám oslavováním ochlasty a kurevníka a kdybys o něm držel hubu a psal o stavbách,
    nikdo by tě nehanobil“

    2. XXXXX říká:
    Sobota, 18. 8. 2018 v 9:56
    A to měla být urážka? Nějaká vzpomínka na mládí,

    na dobu kdys nám soudruhům

    s tímto pozdravem lezl do prdele? Pro pár špinavých zlaťáků, pro falešnou slávu…
    Ale pane architekte to nebylo na Vás ale na oslíka.
    Vy jste přeci krysa. Co si to ani přiznat neumí.
    ———————————————————-
    ETNOGRAFICKÉ MUSEUM JIHLAVA – POHROBCI TOTÁČE

    „M U S Í ME“

    AROGANCE,
    DRZOST,
    SPROSTOTA
    „nás soudruhů“ + PS-áků

    Od Února 1975 v jihlavské Jiskře – nyní v JL se nezměnila.

    Dříve redaktoři v Jiskře s podpisem
    DNESKA ANONYMOVÉ

    . „Historii píše život a je na nás, abychom naši dělnickou, pokrokovou tradici a její symboly lépe ochraňovali a zakládali. Nemohu než sáhnout v této souvislosti pro jiný příklad. Kdysi stál cestou na Kalvárii v Jihlavě starý most a na něm socha sv. Jána. Starý most ustoupil novému, který se stal vstupem do budoucího moderního sídliště města. Samozřejmě že se nezapomnělo na renovaci sochy sv. Jána nákladem cca 15.000 korun i na příslušné místo na novém mostě, kam by měl být opět umístěn. Nestane se tak a je to moudré. Mnohem víc mu to bude slušet třeba u kostelíčka sv. Jána na Kalvárii, či na jiném místě. Všimněte si však, že vpravo na mostě /směrem od Jánů/ je naň pamatováno příslušným místem. Projektant tu pozorně dbal historie uchování památky, možná dokonce umělecké památky. My bychom teď měli pamatovat na to, aby ono prázdné místo vyplnila třeba socha sportovce, jako symbol mládí obyvatel sídliště, jež by také byla doplňkem stojících a připravovaných sportovišť.
    Nezůstaňme však jen na polovině poučení. Byl a po desetiletí žil plným životem dnes již zbouraný blok domů U Jánů – i s hospodou. Ta hospoda s jejím okolím nebyla také obyčejným místem, pokud jde o dělnické hnutí Jihlavy a Jihlavska. Tady se vlastně bojovalo na sociálně demokratické levici o vznik komunistické strany v městě. Bližší nechť řeknou historici, ale příslušné městské orgány a komunisté v nich by si měli vzít za své uchování podobné tradice.

    Musíme

    naše inženýry-architekty učit uctívat památku dělnické třídy a komunistické strany.

    A pokud některým z nich tyto myšlenky nejsou blízké, ukládat jim v tomto smyslu konkrétní požadavky k odbornému ztvárnění

  65. blade napsal:

    Předně stále postrádám odpověď na tu klobásu s 60% drůbežího separátu >>> jen kecy jedna pí povídala, že?

    Pouze jsem naznačil, že naše ekonomika může být více soběstačná, tak mi nepodsouvejte vaše nesmysly. Dobře víte, že soběstačná ekonomika není pouze Kratochvíl a Křesťan, tak tu hloupě neblafujte.

    Je to také více se prosazovat v zemích třetího světa, zavést tam nějakou výrobu, podpořit obchod atd., tak jak to např. dělají Číňani i Tchajwanci v Africe. To platí i o zemích na které jsou uvaleny hloupé sankce. Zkrátka vybudovat si také nějaké ty závislé periferie a ekonomické kolonie. A ne jen tupě zírat jako Vy se soumarem na Západ.

    Za ten bilionový dluh můžete poděkovat všem těm zaprodancům západu, které Vy a soumar jste tak rádi volili a volíte >>> ODS, ODA, VV, Zelení, TOP09, KDU-ČSL i ČSSD > s nalezlými bývalými komouši v těchto stranách. Nově k těmto zaprodancům hlásí Piráti a STAN.

    Že tu je globální covid krize s kterou se doposud nikdo nepotýkal, za to snad žádná vláda ve světě nemůže. Jak by jste řešili tu covid krizi vy, vy dva chytráci BerKa a soumar :-)i

  66. Zdeněk Gryc napsal:

    Samé zbytné akce v této době.
    blade | 2020-10-10 15:26:45 | Reagovat
    —————————————————
    „Funkcionalismus, ale lidskej: Jihlavané prošli s památkáři areálem psychiatrie“

    PAMÁTKÁŘKA Jana Laubová hovoří k účastníkům sobotní vycházky areálem Psychiatrické nemocnice Jihlava u zadního traktu Rozehnalova hospodářského pavilonu (více foto a video z akce na webu JL). Foto na stránce: Jiří Varhaník

    10.10.2020 Aktuality, autor:
    Jiří Varhaník
    Velký zájem provázel začátkem října akce desátého Dne architektury na Vysočině. V Jihlavě se veřejnost sešla s památkáři k prohlídce areálu Psychiatrické nemocnice.
    Jihlavskou vycházku připravila na sobotu 3. října zdejší architektonická kancelář UNArchitekti (architekti Jana Nováková a Petr Ulrich), která v krajském městě tradičně organizuje také akci Zažít město jinak či prezentační fórum PechaKucha Night.
    ————————————————————
    PRVNÍ KOMENTÁŘ:
    Samé zbytné akce v této době.
    blade | 2020-10-10 15:26:45 | Reagovat
    ———————————————————–
    1. XXXXX říká:
    Neděle, 26. 1. 2020 v 16:51
    No že jsi na Aljašce je hned patrné. Namrzla ti kebule blbe starej. Už by tě mohl vzít čert aspoň by sis pokecal s rozehnalem. Říkali mi, že na starý nemám bejt zlej. Ale neříkali nic o starým čurákovi. Péro ti nestojí tak aspoň prudíš co?
    ———————————————————-
    S architektkou Růženkou Žertovou jsme se nedávno loučili v brněnském krematoriu.
    Její vzpomínka na jejího učitele začíná takto:

    „On ale musel ty komunisty děsně provokovat tím, že
    vypadal pořád tak prvorepublikově, ne? “
    ——————————–
    Je signifikantní, že študačka Žertová měla na FA v Praze problémy,
    takže přešla do Rozehnalova atelieru na FA v Brně.

    Jak to bylo koncem totáče na FA v Brně by mohl vyprávět
    arch. Martin Laštovička
    ———————————–
    Právě nejenom dnes, ale v této hodině
    je v átriáku Evy Rozehnalové Mrg. Jindřich Chatrný.
    Přebírá Rozehnalovy obrázky na chystanou výstavu
    v galerii N. Město s péčí ředitele PhDr. Josefa Chalupy
    ———————————-
    Pro nás, zbytek žáků z Rozehnalova atelieru, je akce:
    Jihlavskou vycházku připravila na sobotu 3. října zdejší architektonická kancelář UNArchitekti (architekti Jana Nováková a Petr Ulrich),
    Součástí rehabilitace osobnosti našeho laskavého učitele.

    ROZEHNAL AUTOR MORAVSKÝCH NEMOCNIC
    NEMOCNICE V DOBĚ KORONAVIRU

    KRIMINÁLNÍK !
    Kolik zdravotnických zařízení mohl ještě vyprojektovat?
    DĚTSKÁ NEMOCNICE BRNO, publikovaná po válce
    patří do špiček Evropské architektury.

  67. blade napsal:

    Ještě je tu vlastně jeden „chytrák“ >>> ten neustále kvokající a kvokající ctrl c/v důchodce >>> tvárný materiál z dob totality.

  68. blade napsal:

    Ještě pro soumara:

    U žádné PS jsem samozřejmě nebyl, konec socíku jsem prožil v kočáru. To co tu píše to kvokadlo důchodce, jsem mu psal jako lidovou slovesnost z vyprávění jiných, když jsem zde jako nový zjistil jaký je to z tvárného totalitního materiálu najednou hasvlista a komunistobijec, který se rád ukájí podobnými příběhy z dob totality. On ten PS příběh z vyprávění > jen dle očekávání rád spapal. 😉

    Toť vše.

  69. Zdeněk Gryc napsal:

    ???
    ———————–
    1. blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 20:59
    Architekte myšleno elita z pohledu zázemí, zásobování, výstroje, vybavení a pomůcek při službě,
    ——————————————————————
    zkrátka tehdy bylo jednoznačně lepší prožít léta vojny u PS
    —————————————————————–
    než někde zavřený v kasínu u bigošů tehdejší ČSLA.
    Navíc 1. rota PS Černé jezero byla ukázková rota tehdejší HSPSOSHČSSR,
    kam jezdili na prohlídku a návštěvu tehdejší různí papaláši režimu

  70. Zdeněk Gryc napsal:

    BLÁBOLÍCÍ
    CHARAKTER
    —————————————————————————

    1) Článek „Coronavirus odkrývá pravdu o kavárně“ v seznamu HOAXŮ není. TAK TU VEŘEJNĚ NELŽETE !
    Jestli článek píše nějaký O.Lukáš nebo Gryc je mi šumafuk, hlavní je obsah článku, který zapšklý masrxista jako Vy nechápete.

    2) Vy nechápete vúbec nic, komunikovat se s Vámi rozumně nedá. Patříte k diskutujícím, kteří nerespektují známá fakta a argumenty jiných. Vkládáte do svých diskuzních příspěvků především emoce než logické uvažování. Nemám žádný zájem s Vámi dál vést jaskoukoliv diskusi v JL nebo dál reagovat na vaše scestné výplody. Zkrátka mne ignorujte.

    3) Tímto od tohoto dne ignoruji vaše příspěvky pod články a pokud jste ten Gryc,

    tak od tohoto dne ignoruji i vaše blogy

    veďte si váš ten Vámi velmi oblíbený monolg sám se sebou. Dialog s Vámi je pouze ztráta času. Jakékoliv zdejší politické příspěvky stejně nic neřeší ani nevyřeší.

    Sejdeme se u voleb. Sbohem!
    blade | 2020-03-26 11:12:19 | Reagovat
    ————————————————————–

  71. franta pulpytel napsal:

    Blíží se konec Babiše ? Bude novým premierem Prymula? Odejde Babiš sám, nebo mu to poradí Zeman s Hamáčkem? Podrazí ANO Babišovi nohy? No uvidíme

  72. Daňový soumar napsal:

    Blade, vy jste nejste moc chytrý člověk. S vámi jakákoli diskuse nemá smysl. Stejně jako s hulvátem z Příseky. Asi stejný matroš při plnění koblihy ….

  73. BerKa napsal:

    Blade – neztrapňujte se ještě víc. Žádný student nejste, blafovat neumíte a o ekonomice zjevně nevíte vůbec nic.

    Žádná klobása z drůbežího separátu samozřejmě neexistuje – jestli nechápete „básnickou licenci“ a jestli neznáte rozdíl mezi párkem a klobásou, tak je mi vás upřímně líto. Spíše jste ale z těch, kteří když jsou argumentačně v koncích, najdou si v argumentech toho druhého nějakou zjevnou a irelevantní hovadinu, na které se pak snaží vystavět obhajobu svých zcestných a dávno rozstřílených teorií.

    Nikdo nezpochybňuje Covid krizi a nutnost dalšího zadlužení kvůli ní – nebo mi alespoň najděte, kde jsem něco takového psal. Já psal pouze to, že v době, kdy budeme mít minimálně dvoubilionový státní dluh, je naprostá kravina jakkoliv přemýšlet nad nějakým ekonomickým osamostatněním. Prosazovat se v zemích „třetího světa“ (který to podle vás je ?) se dá pouze pokud takovou věc podpoří stát masivními investicemi. A na to jednoduše nemá a mít nebude. Jakákoliv zásadnější restruktualizace naší ekonomiky díky geografickým a surovinovým možnostem naší republiky přitom není možná.

    Koblihožrouti vašeho ražení tomu ale samozřejmě ochotně věří – a já vůbec necítím sebemenší potřebu jim to nějak dále vyvracet. Pokud jste jak říkáte studentík a maminka vám na dobrou noc čte horory v nichž figurují zplozenci pekel jako Sörös, Kalousek a Bakala, kteří usilují o život udatným synům bohů Andrejovi a Milošovi, díky čemuž se pak před půlnocí strachem počůráváte, je to jen vaše válka. Mějte se, vy soběstačná ekonomiko 🙂

  74. blade napsal:

    „Pokud tedy samozřejmě nepovažujete za finální výsledek „poctivou klobásu“ s 60% drůbežího separátu…“
    Psal jste to > psal, tak nefabulujte s párkem, jste stejný jak Darmoblok či ČT snahou dehonestovat druhé.

    Takové jako Vy by Baťa nakopal do zádele. Pro mne za mne si tu BerKa, daňový, 1/2 pytlíku, důchodče žijte ve své bublině čecháčkovsktví, podučitelství a chalupnictví > neuvěřitelné směsi intelektuální nedochůdnosti a mravní či charakterové slabosti, se kterou se lze ve světě setkat pouze v Čechách i zde na JL.

  75. BerKa napsal:

    A proč tam byly knedlo asi ty uvozovky ?

    Božínku, to je opravdu intelektuální koncert…

  76. Mon Ami napsal:

    Svatopluk Beran mě rozesmál…přesně tak. Jako levičák Babiše nemůžete..no jistě, protože Babiš je pravičák jak řemen. On si ty levičáky jen občas koupí nějakým příspěvkem.

    A co mi vadí na Babiš-demoblok je to, jak si s námi hrají. To fakt nemůžu. Zaslepený není volič ODS nebo Babiše, zaslepopenec je ten, kdo podlého dezinformacím obou stran.

    A vidím to stejně…na jaře někdo platí kampaň za to, že Babiš z nás chce kolonii – Milion chvilek – a za tři měsíce zase někdo jiný platí kampaň, že Babiš nic neudělal a může za to.

    Víte, že tu od roku 1989 dovládly řádně jen 3 vlády????? Protože ostatní byly shozeny vždy druhou stranou??

  77. blade napsal:

    BerKa uvozovky „poctivou klobásu“ právě vypovídají, že ta klobása naopak poctivá není, protože následně tvrdíte, že je v ní 60% kuřecího separátu. Nesnažte se z toho hloupě vymluvit 😉

    Pokud se zmiňuji o více soběstačné ekonomice, tak to je samozřejmě myšleno za celých těch 30 let po 89.,
    a samozřejmě ne nyní kdy je tu covid krize > Vy to motáte ve vašem příspěvku vše dohromady.

    Pokud nevíte, že za těch 30 let nasekaly dluhy vlády stran s kterými souzníte, tak je mi vás líto.

    Pokud nemáte ponětí, že studovat se dá i při zaměstnání, tak je mi Vás opravdu upřímně líto.

  78. BerKa napsal:

    Safra, safra…nějak se nám do toho pane zamotáváte – kdysi jste psal, že studujete, ale že zrovna máte prázdniny. A teď zas zaměstnání…Takže leda snad učitel 🙂

    Jedno krásné rčení praví že „i krmit se musí umět, jinak tě slon může posrat“.

    Za těch třicet let milý pane vládly nebo se na vládě podílely prakticky všechny strany, které prošly naším politickým panoptikem. Vinu nesou všechny. Covid krize ? Jasně, na to se teď budou babišáci odvolávat. Jenže dluh jedna a půl bilionu tady byl ještě když virus pokojně spinkal v netopýřím hnízdě. Ano – řeknete, že ho nadělaly předchozí vlády. Fajn, beru. Ale kolik teda z toho dluhu bylo za dosavadní roky vlády ANO a ČSSD odmazáno ? Váš zbožňovaný Andrejko šťastně naskočil do rozjeté loďky ekonomické konjunktury a co se dalo, akorát rozdal a vyházel oknem. Evropskou unii potřebuje jako sůl, protože bez ní a bez její dotační politiky by jeho firmy a jeho politicko-podnikatelský záměr zkrachovaly. S ním rozhodně nějakou samostatnou ekonomiku nečekejte – bylo by to zcela proti jeho zájmům. Nemáte bohužel o ekonomice ani potuchy, nemáte schopnost realisticky uvažovat a akorát jste se stejně jako Gryc jak každým druhým příspěvkem dokazujete naučil oba kouzelné dvojhmaty jimiž se ovládá clipboard. Což uznávám většině lidí pro úspěšný a spokojený koblihářský život zcela dostačuje a já osobně proti tomu nemám ani fň.

    Ale přece jen možná nejlíp asi kdybyste zase jednou řekl to své oblíbené „definitivní“ Howgh, jako už tolikrát 🙂

  79. blade napsal:

    BerKa již dávno vám v diskusi došel dech i ten ekonomický, přesně jako ti vaši oblíbenci z Demobloku v čele s učitelem. Navíc motáte páté přes deváté, protože příspěvky jiných čtěte halabala a pak se divíte, že je vše jinak než na ně píšete. Tak to se již nedivím, že nevíte , že se říká volnu během studia při zaměstnání a hlavně při podnikání prázdniny. Na politické zařazování druhých si laskavě kupte šatlrpáku a doma procvičujte, vůbec vám to totiž nejde, jste definitivně vedle … :o)

  80. blade napsal:

    Pro pobavení příznivců ODS či Demobloku – https://youtu.be/qGrJtGM6MDo

  81. Svatopluk Beran napsal:

    Mon Ami říká:
    Úterý, 13. 10. 2020 v 14:43
    Svatopluk Beran mě rozesmál…přesně tak. Jako levičák Babiše nemůžete..no jistě, protože Babiš je pravičák jak řemen. On si ty levičáky jen občas koupí nějakým příspěvkem.

    Zřejmě jste tady novej, takže si přečtěte mé příspěvky ohledně Babiše. A nezbyde vám než se vysmát akorát sám sobě.

    No aby jste nemusel jít do všech minimálně osm let starých příspěvků tak – Babiš je pravičák jak poleno a pro mne jako levicově smýšlejícího občana volitelně zcela nepřijatelný. Ale z toho co dělá by mnoho mnělo být právě výsledkem levicevého snažení. Jde mu ale jen o sebe samého a je chytřejší než Klauzovská česká pravice a tak aby odstranil své konkurenty a zůstal volitelný, nepouští ke korytu své pravicové soudruhy ale podporuje i levici což mu nijak nevadí, tak mu toho totiž zbyde víc.

    A já mám z toho jen zábavu, jak se pravice sama navzájem diskvalifikuje.

    A teď nováčku šup do studia mých příspěvků od doby nástupu Babiše do politiky. Je zábavné pozorovat nástup nováčka na začátku druhého poločasu, když o prvním poločasu vůbec nic neví a dělá chytrého.

  82. Svatopluk Beran napsal:

    Jedno krásné rčení praví že „i krmit se musí umět, jinak tě slon může posrat“.

    Za těch třicet let milý pane vládly nebo se na vládě podílely prakticky všechny strany, které prošly naším politickým panoptikem. Vinu nesou všechny.

    To rčení jsem nikdy neslyšel, ale je prfektní.

    K druhému odstavečku bych měl malý dodatek, který by se dal dohledat v mnohých mých starších příspěvcích. Na dluhu se podíleli všichni, ale byla to Klauzova ODS a zadání ze zemí které nás přijali, která na ZELENÉ LOUCE po převratu v 89 roce VYKOPALA PRVNÍ SILNICE KE KAPITALISTICKÉMU DLUHOVÉMU SYTÉMU CENTRÁLNÍCH BANK A NA NĚ NAVÁZANÝCH BANK KOMERČNÍCH I U NÁS, KTERÉ TYTO DLUHY CÍLENĚ VYTVÁŘÍ PRO DVOUPROCENTNÍ INFLACI VŠECH ZŮČASTNĚNÝCH MĚN. Proč, pro koho a jaké plusové či záporné důsledky tento způsob neoliberální ekonomie má, je na dlouhé povídání a zcela jistě i kontraverzní názory, pro osobní úhel pohledu každého člověka. Abych upřesnil co podle mne provedla ODS Klausem na začátku toho všeho. Nebylo to až tak velké státní zadlužení, nýbrž cílené rozkradení toho, co nashromáždili komunisti ,,OKRÁDÁNÍM,, každého člověka za socialismu a co přelili z drtivé většiny do státního. Abychom mohli nastoupit do celosvětového systému krytí peněz dluhem, muselo být napřed zničeno bohatství státu, a my museli požadovat půjčky, tedy zabřednout do systému FEDu. UŽITEČNÝ IDIOT KLAUS ČI DNEŠNÍ NEJLEPŠÍ PORADCE PRO NEJSILNĚJŠÍ FINANČNÍ SKUPINU SVĚTA GOLDMEN SATCH VLADIMÍR DLOUHÝ A POLITICKÁ STRANA ODS BYLI PRO TENTO CÍL NALEZENI A VYGENEROVÁNI.

  83. blade napsal:

    🙂 To vymyšlené rčení o slonu je totální nesmysl, zřejmě autora nešiku nějaké to zvíře při krmení opravdu posralo a dodnes z toho má trauma.

    To je počteníčko – Klaus a Dlouhý – https://profesor-klaus.osoba.cz/

    Tohle taky zajímavé – životopis – ://www.anobudelip.cz/cs/o-nas/andrej-babis/

  84. franta pulpytel napsal:

    Pane Berane budˇte prosím ,konkretní jak komunisti okrádali každého člověka ?

  85. Svatopluk Beran napsal:

    Občané byli odměňováni v přibližně stejném finanční výši. Ve výši která měla zajišťovat jejich životní jistoty, nehladovět, nebýt chudí pod úroveň společnosti. Schopnosti či vědomosti nebyli spravedlivě ohodnocovány a přidaná hodnota z těchto schopností, byla přelévána do státních a sociálních potřeb všech. Pochopitelně to byla doba složitější, vyjadřuji se pouze k principu svého chápání co jsem myslel okrádáním.

  86. franta pulpytel napsal:

    Pane Berane za socialismu byl určitý průměrný plat, stéjně jako tedˇv kapitalismu. A přesto jsou rozdíly mezi platem doktora a třeba zámečníka jak ,za socialismu bral doktor víc(myslím chirurgra) než zámečník tak i za kapitalismu bere doktor víc. Díval jsem se na příručku danˇze mzdy z roku1983 a tam je platové rozpětí pro danˇ výplata za měsíc od 200 kč – do přesahující mzdu 6000 kč . Roční zdanění je od příjmu 2400 do přesahující plat 60000 tisíc . Takže pane Berane byly tady platové rozdíly, i když byl průměrný plat nebo né? Podle Vás ,ale stéjně podle pana Havlíčka pokud vzdělanější člověk nebere nejmínˇ 20x víc než manuálně pracující tak je to nespravedlivé, nemám pravdu?

  87. Jan P napsal:

    Prosím vás ,já chápu, že Babiše volí i levicový elektorát, ale to z té vlády nedělá levicovou vládu. Takže nedělejme z vrchního českého kapitalisty levici, jo ? Progresivní daně nemáme, sociální stát nemáme, veřejný sektor máme hrubě podfinancovaný atd. Fakt nesmysly.

    Hodně sleduju televizní pořady o vaření a rozhovory se Zdeňkem Pohlreichem.
    V roce 2013 hlásil ,že hospod je hodně. „Co by pomohlo? Kdyby půlka hospod zkrachovala“
    2018: „Vytváří se tady atmosféra, že všichni mají právo na nějaký blahobyt.“
    2020: „Já bych posílal lidem na občanku peníze na živobytí.“
    Protiřečí si od začátku pandemie, protože helicopter money je keynesiánská makroekonomie, jehož předpokladem je silný stát, který na to má prostředky, zatímco Pohlreich celou dobu oroduje za osekávání státu.

  88. blade napsal:

    Zatímco v tuzemsku je jedna hospoda na 265 obyvatel, v Německu a v Polsku je počet lidí na každý podnik zhruba dvojnásobný. Restaurace v Británii má „na sebe“ dokonce 780 lidí. ČR se nejvíce blíží Rakousku s 280 obyvateli.

    Rakouští restauratéři přesto mají podle tuzemských kolegů mnohem víc kyslíku. „Nájmy, ceny surovin i energie jsou ve Vídni srovnatelné s Prahou. V Rakousku je nižší DPH a zhruba o čtyřicet procent dražší personál, jenomže ceny pokrmů jsou asi třikrát vyšší než v ČR,“ srovnává Zdeněk Sklenář, spolumajitel společnosti Tripoli Recent, která provozuje deset restaurantů v Brně a okolí.

    Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/restaurace-hospody-podniky-nedostatek-personal-pohostinstvi.A180609_160701_ekonomika_pmk

  89. Svatopluk Beran napsal:

    Kdo měl prosím vás 200kč měsíčně, co to bylo za práci? Já bral 600kč měsíčně jako automechanik ve třetím ročníku učení a to se chodilo ještě i do školy, mám dojem že čtyři dny v měsíci. Rok 72.. Nástupní plat po vyučení jsem měl stejný jako kamarádi zedníci, tesaři nebo soustružníci v té nejnižší třídě kolem 1 200kč měsíčně a pak už se to moc nezvedalo. Kdo si nepřilepšoval na fuškách nebo nepřemisťoval nějaký materiál z místa přebytku do místa nedostatku, tak to měl akorát tak na uživení a splácení půjček. Jestli jsme měli stokorunové rozdíly, tak to bylo moc. Předkládáte nesmysly. 200kč přiznávali snad jenom nějací eskamotéři na volné noze. Jestli měl nějaký ředitel, náměstek primář do šesti tisíc, tak kolik jich bylo v porovnání s ostatníma? Kolik byl tehdá průměrný plat a kolik medián? To mi zjistěte.

    Podle Vás ,ale stéjně podle pana Havlíčka pokud vzdělanější člověk nebere nejmínˇ 20x víc než manuálně pracující tak je to nespravedlivé, nemám pravdu?

    Na tohle jste přišel kde, ve vztahu ke mě?

  90. franta pulpytel napsal:

    Pane Berane nevím kdo tady bral 200kč za měsíc. Jsem chtěl naznačit ,že tady byly rozdíly v platech (vycházel jsem z danových tabulek z roku 1983 ,kde se vychází od 200kč tz. že kdo měl tento příjem měl platit z této sumy dan jestli ji platil nebo neplatil to už jiná otázka). Vy jste bral po vyučení 1200kč ,brali stéjný plat i spolupracovníci ,kteří měli několikaletou praxi ,neexistovali náhododou mzdové tabulky? Podle Vás tady tedy za komunistů lidé živořili?

Leave a Reply