Utrácení a odpovědnost

Občas se stane, že rodina se obtížně dohaduje na prioritách. Zatímco například maminka by chtěla namísto dosluhujícího nové vybavení do kuchyně a tatínek preferuje z důvodu bezpečnosti například koupi nového auta, tak děti by rády moderní počítače a telefony, aby lépe zvládaly on-line výuku a mohly být v optimálním spojení s kamarády a spolužáky.

Ve všech případech se tedy jedná o přání potřebná. Zároveň bývá při pohledu na rodinný rozpočet zřejmé, že současnou koupi nového vybavení kuchyně, nového auta a nových počítačů a telefonů si rodina dovolit nemůže, protože by se musela zadlužit do té míry, že by to nestačila ze svých příjmů v dalších letech splácet.

Dohadování v rodině většinou končí tak, že se všechna přání nenaplní a vše se nekoupí. Buď se dohodne kompromis, nebo o nákupu pouze části potřebného rozhodne většina.

V běžné rodině potom přijaté rozhodnutí členové rodiny většinou drží a respektují a navzájem se členové rodiny zpravidla alespoň navenek nepomlouvají. Ano, někdy se stane i to, že se některý člen rodiny nemůže smířit s tím, že jeho potřeba – přání nebylo vyslyšeno a přijaté rodinné rozhodnutí veřejně kritizuje jako špatné a nepromyšlené.

V naprosté většině rodin, které myslí na budoucnost a chovají se odpovědně, to však touto veřejnou kritikou nespokojenými členy rodiny končí a již nedochází k tomu, že by se nespokojení jedinci snažili za každou cenu prosadit další utrácení a naplnění všech svých přání.

Ve smyslu nenavyšování dalších výdajů jsou tedy přijatá rozhodnutí i rodinnými kritiky respektována. Tento respekt k nepřekračování únosných výdajů je pro další fungování rodiny naprosto zásadní a vede zpravidla k její stabilitě a dlouhodobému fungování a často i dlouhodobé rodinné prosperitě.

Opačné fungování rodiny spočívající v neuváženém utrácení a uspokojování všech přání a potřeb, a tedy v nepřiměřeném životě na dluh, potom může rodinu zatížit osudovým způsobem, který vede k rychlým ztrátám majetku nebo k zatížení dalších generací velmi neradostnou zadluženou budoucností.

Ve svém článku sice píši o rodině, ale ten, o koho se nyní před volbami začínám stále více bát, není žádná konkrétní rodina, ale celý náš stát. Připadá mi, jako by si dnes téměř každý člen vlády usmyslil, že právě to jeho přání musí být naplněno, a to ať to stojí, co to stojí.

Umím si představit, že zpravidla každý člen vlády, stejně jako každý člen zastupitelstva a vlastně každý z nás, dokáže vymyslet a zdůvodnit, na co je ještě dobré a potřebné vydat (utratit) nějaké další peníze. Umím si představit, že ve všech případech budou mít vlastně žadatelé o další utrácení pravdu. Posílit výdaje (utrácet) je potřeba ve zdravotnictví, v sociálních věcech, ve školství, na opravy silnic a chodníků, na zvýšení obranyschopnosti naší země, na zlepšení životního prostředí, na výstavbu bytů, apod. Těch potřebných přání nejsou desítky, ale stovky, tisíce, desetitisíce. Uspokojena nebudou všechna nikdy.

I proto na závěr k tomu již jenom dodávám, že pro stát platí to samé jako pro rodinu. Je velmi lákavé a příjemné, zvláště potom před volbami, plnit voličům pokud možno co nejvíce jejich tužeb a přání a utrácet a utrácet. Je nutné k tomu však také říkat, že zároveň platí, že pokud přitom dochází k překračování únosných (státních) výdajů, znamená toto neodpovědné utrácení pro nás samotné a zejména potom pro další generace neradostnou zadluženou budoucnost, která dlouhodobě povede ke ztrátám majetků, znehodnocení úspor a snížení kvality života v naší zemi.

173 Responses to “Utrácení a odpovědnost”

  1. blade napsal:

    Ty předvolební nezávazné koalice > to je podobné jako pokud by šly do hospody tři šestileté děti a nechali si donést pivo, protože dohromady jim je 18.

    V dalších předvolebních průzkumech pro ČT se možná i dozvíme,
    že případ „Feri“ uskupení SPOLU snad ještě posílí 🙂

    Ve všelijakých předvolebních průzkumech chybí ještě kolonka > zatím nerozhodnutí voliči.

    Jelikož účastníci současné sněmovny se již dostatečně za ty léta „předvedli“ a po LGBT netoužím, tak nyní studuji program hnutí PŔÍSAHA.

  2. blade napsal:

    K předvolební mediální kampani:

    Do seznamu dezinformačních médií Hrad zařadil několik redakcí České televize, týdeník Respekt, portál Seznam Zprávy a Deník N.

    Praxí výše zmiňovaných médií je odvolávání se na anonymní zdroje. To Hrad považuje za způsob, jak beztrestně lhát.

  3. Zdenek Gryc napsal:

    FAKT

    DOBREJ FÓR

    OD

    ANONYMA

  4. Dvořák napsal:

    Snad si na slova senátora předsedy vzpomene ODS,až bude končit vládní období jim.

    Novináři mají zdroje,údajně,minulý režim měl kolaboranty,prokazatelně. Pro architekta je to úsměvné?!

  5. Jan P napsal:

    Že se tak blbě ptám: proč autor blogu a předseda zbytečné instituce nepožaduje zdanění bank, jejichž čistý zisk byl loni 90 miliard Kč. (!!!) Ani zdanění těch nejbohatších, pro které loni naopak pomohl prosadit nižší zdanění jejich mezd a platů.
    Ano, stát je neefektivní a složitý moloch, ale další útok ze strany privatizátorů veřejných služeb si nezaslouží, protože na to, jak málo peněz (ano, málo…) do něj dáváme, nám slouží ještě relativně dobře.

    Na rovinu. Ani Piráti ani Spolu nejsou schopni vyřešit problémy, které nahání Babišovi voliče. A nejen oni ale i i ČSSD, od které ty voliče prve vzal, je úplně mimo. Teď vyhrají, ale příští volby tu může být nový Babiš, pokud se něco zásadně nezmění.

  6. blade napsal:

    Utrácení a odpovědnost:

    ://www.lidovky.cz/domov/senatori-byli-za-milion-v-peru-uz-nikam-nepoletim-nikdy-reaguje-na-kritiku-vystrcil.A140609_123336_ln_domov_spa

    ://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/sefkontrolor-kala-s-poslanci-na-machu-picchu_1905220600_ace

  7. Svatopluk Beran napsal:

    Ta pohádka o rodině je zřejmě již takový evrgrín ODS.

    https://blog.jihlavske-listy.cz/2009/05/22/rodina-jihlavskych-a-dotace-pohadka-o-tom-jak-by-to-take-mohlo-dopadnout/

    Já však vidím problém ve sto let starém systému centrálních bank a jeho cílené dvouprocentní inflaci vytvářením dluhů komerčními bankami, tím navyšování nekrytých peněz v celosvětovém finančním dolarovém sytému. Na konečný skutečný výstup z tohoto dnešního finančního systému, pak poukazuje správně Jan. Tento systém, u kterého čas prokázal že může být životaschopný a prospěšný je však zcela nezbytné, aby byl převeden v prospěch většinových občanů a ne aby fungoval především pro OMEZENÉ PROCENTO ELIT SVĚTA. Pan předseda senátu Vystrčil, však se o tomto základním ROZDÍLU v hospodaření a ekonomice západu vůbec nezmiňuje a jeho zátěž se snaží nekonfliktním a vychytralým způsobem přenést na většinové občany. Zcela pochopitelně by si měl každý dovolit jen to, co je kryté nějakou skutečnou hodnotou. Pokud je však dnešní hodnotou ŘEDĚNÍ HODNOT, je nespravedlivé v demokratické společnosti, aby z tohoto systému těžili jen někteří a zbytek světa musel pouze čekat, až elitě něco upadne z ÚST (Z HUBY).

    MEZI FINANČNÍ ELITU VŮBEC NEŘADÍM DAŃOVÉHO SOUMARA I KDYŽ ON, SI NA ELITU RÁD HRAJE

  8. blade napsal:

    Pionýři Evropy. Masivní zvýšení daní. Manželství gayů a leseb. Peníze bez práce.
    https://youtu.be/i6TngaHfRrg

    🙂

  9. blade napsal:

    Novinka > Drahý ČEZ a politicky korektní zelená energie – https://youtu.be/ZQCIf8umsS4?t=15

    🙂

  10. VladimírV napsal:

    Pan předseda promluvil.

    Obsáhlý text by se dal shrnout do jediné věty. Chovejme se v š i c h n i zodpovědně. Dalekosáhlé popisování postupů, jak se chovat je pouze plácnutím do vody. Politiky totiž netlačí ani elementární odpovědnost za jejich kroky.

    Proč chodit daleko, když pan Vystrčil, bývalý hejtman Vysočiny, člověk, který má vliv i na rozhodování jak městské, tak i krajské koalice, nedá jasně najevo, že investice do výstavby multifunkční haly v Jihlavě přesahující dvojnásobek původních plánů, je hrozbou jak pro městský, tak koneckonců i krajský rozpočet.

    Zopakuji jeho slova: I proto na závěr k tomu již jenom dodávám, že pro stát platí to samé jako pro rodinu. Je velmi lákavé a příjemné, zvláště potom před volbami, plnit voličům pokud možno co nejvíce jejich tužeb a přání a utrácet a utrácet. Je nutné k tomu však také říkat, že zároveň platí, že pokud přitom dochází k překračování únosných (státních) výdajů, znamená toto neodpovědné utrácení pro nás samotné a zejména potom pro další generace neradostnou zadluženou budoucnost, která dlouhodobě povede ke ztrátám majetků, znehodnocení úspor a snížení kvality života v naší zemi.

  11. Svatopluk Beran napsal:

    Láďo dobré, také bych to viděl tak, jak část článku komentuješ. A moje úvaha k tomu. Jelikož mne již dřív pan Vystrčil coby hejtman Jihlavy navštívil, ohledně naší vzájemné blogové rozpravy a teď vůbec nemám v úmyslu jej nějak obhajovat, protože oba stojíme na rozdílných pohledech na to jak, pro koho a v jaké míře vytvářet život příjemnějším ostatním, začínám mít dojem, že příspěvky nejsou přímo z jeho pera a hlavy, nýbrž že je to někým vytvořená stranická AGITKA, jíž on jen v rychlosti autorizuje. Pan Vystrčil je skutečně hodně pracovitý a co by předseda senátu i významný člen ODS velice vytížený. I pokud to však není celé z jeho hlavy, nese za to svým podpisem plnou odpovědnost.

  12. jihlavák napsal:

    Během vlád rodné ODS v letech 2006- 2009 a 2010- 2013 vzrostl státní dluh o cca 715 miliard. Kde tehdy byla odpovědnost strany?

    V případě Jihlavy předvádí koaliční ODS hodně nezodpovědnou finanční politiku. Město se těžce zadluží, ale neposílí výdaje ve zfravotnictví, ve výstavbě bytů, v sociální oblasti atd. , jak píše pan předseda senátu v jednom odstavci. Město vše pošle jen a pouze do hokeje. Současná koalice na místní radnici hospodaří stylem PO NÁS POTOPA. Bylo by fajn, kdyby pan předseda spolustraníkům na jihlavské radnici řekl pár slov o utrácení, zadluženosti a neradostné zadlužené budoucnosti našich dětí.

  13. blade napsal:

    Tak jsem opět viděl jak je nejen na D1 překamionováno. Pokud by si každá země pěstovala a vyráběla co sama může, tak by kamionů možná stačilo 5% toho co dnes. Měli by jsme se líp, jedli zdravější potraviny, vzduch i silnice by byli čistější, ale to mi ne > tak veze kamion brambory Francie či z Egypta, těch pár tisíc kilometrů nám je přiveze, když i brambory musíme dovážet. Možná by to ale nestačilo, nebpť lidé jsou rozežraní a pomalu každý den musí do marketů a mít plný košíky. To je ta naše EU, rozežranost lidí a zahraniční řetězce. Nepotřebovali by jsme ani žádný EU normy na emise, pokud by se všechno možné nevozilo z prdelí světa. Ano rychle se kazící zboží je nutné vézt kamiony, ale ono se převáží i spousty nezralého ovoce a pak se to nechává ve skladech pod N2 dozrát. Spousta dovezené pak v marketech povadlé zeleniny či nahnilého a plesnivého ovoce se stejně vyhodí.

  14. blade napsal:

    -y-

  15. Svatopluk Beran napsal:

    To se nejedná jenom o kamiony, ale i námořní přepravu, kdy se podle mne zbytečně leští například jablka na jiném kontinentě než kde zrají a spotřebovávají. Nevěřím že je to nutné vzhledem k zlepšení kvality jablka. Například výborná jablka z Izraele – nebudeme teď řešit že z okupovaného území – se převáží na rozdělení ohledně velikosti či kvality, očištění, naleštění a zabalení kamkoliv do Jižní Ameriky – kde je zrovna nejlacinější práce – a pak opět lodí někam do světa. A že ty lodě nejezdí na plyn, ale téměř na obyčejnou ropu, to si pište a o nějakém dokonalém spalování této pohonné hmoty ani nemluvě. Také se tím zvyšuje potřeba prostředků směny, tím narůstá legalizace – NEZBYTNÝCH DLUHOPISŮ – JEDNIČKY A NULY V POČÍTAČÍCH – a možnosti s jejimi dalšími manipulacemi a případnou chytrou směnou za nějakou skutečnou fyzickou hodnotu – DEJME ZLATO ČI COKOLIV PODOBNÉHO- , které jsou následně SKLADOVÁNY pouze u omezeného okruhu občanů této planety.

  16. Zdenek Gryc napsal:

    PRÁVĚ DNES

    Naučná stezka Jáchymovské peklo
    Okolím lázeňského Jáchymova vede naučná stezka připomínající život tisíců politických vězňů z blízkých pracovních táborů při uranových dolech. Naučná stezka Jáchymovské peklo měří 8,5 km a má 12 zastávek na nichž informuje nejen o uranových dolech a lágrech, ale okrajově také o krušnohorské přírodě a ekologii. V Jáchymově najdete i další zajímavosti, které stojí za návštěvu. Více o Jáchymově »

    První informační tabule je umístěna u kostela sv. Jáchyma. Stezka pak pokračuje kolem dolu Svornost. V hornickém skanzenu si můžete prohlédnou expozici důlní techniky a nahlédnout do zpřístupněné středověké stříbrné štoly a novodobé uranové štoly. Na každé další zastávce vás čeká něco zajímavého. Stezka je zakončena u Šlikovského hradu, odkud se vám naskytne krásný pohled na město Jáchymov a okolní krušnohorské kopce.

    —————————————
    Jihlavský sochař Schesinger

    architekt Jiří Kraus,
    ilegální žák profesora Fuchse

    sochař Roman Podrázský,
    starosta Přibyslavi

    podrobněji možná zítra

    podrobněji snad zítra

  17. blade napsal:

    Ó jé > bookmakeři vytasili rádoby premiéry a rádoby prezidenty > https://www.ifortuna.cz/sazeni/politika

    ://i.cdn.nrholding.net/56324237/1000/1000

    🙂

  18. blade napsal:

    Bratislava – dnešní odpolední protest lidí před prezidentským palácem.

    Slovak nieje poskokom, ani v EU otrokom.

    https://www.facebook.com/ZivotNarodnaStrana/videos/356179505938849/?t=5

  19. blade napsal:

    Krátké, stručné, výstižné – https://vetvicka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=771224

  20. BerKa napsal:

    Pane JaneP, zdanění bank je evergreen a zní velmi lákavě – ale já osobně se takového kroku (hlavně v současné situaci) bojím. Je přece logické, že ztráty vzniklé zdaněním budou banky chtít nějak kompenzovat. Je jediný způsob jak to udělat – vytáhnout peníze z klientů. Jistě namítnete, že o to se postará konkurenční prostředí, které bankám nedovolí zvyšovat poplatky, atd.

    To si ale myslím, že je omyl. Jasně, některé poplatky – ty základní, se nezvýší, aby to na oko vypadalo dobře. Vedení účtu zdarma a další vějičky zůstanou. Řekl bych že ale dojde ke zdražení hypoték, půjček atd. (skrytými „servisními“ poplatky ?). Což pro mnohé (zejména mladé) lidi může být citelné.

    Dále se podívejte na aktuální výši úroků u vkladů. Nula nula nic – i na speciálních spořících účtech vám dneska úrok zdaleka nepokryje inflaci. Dojde ještě k jejich snížení, takže ve výsledku se vám „ukrojí“ každý rok část z úspor. Vedení účtu máte zdarma, ale ten účet vám nic nevydělává, naopak spíše prodělává.

    Většina bank i při zavedení sektorové daně na našem trhu zůstane. Možná ale omezí svoje nízkonákladové divize, protože pro ně prostě už nebudou lukrativní (jako třeba zmizelo v propadlišti dějin ZUNO Bank, kdysi vlastněná Rajfkou).

    O klienty se bát nemusí. Díky moderním technologiím a finančním zvyklostem dnes prakticky každý produktivní člověk musí mít bankovní účet (placení energií, mzda, úhrady školného, stravného…). Jsme tedy do jisté míry rukojmími bank a tudíž z nás ty peníze nakonec dostanou zpátky. A bohužel pak právě lidé jako vy (aspoň si vás tak představuju, jako člověka co nepobírá dávky od státu, nemá velké půjčky a je zdravý), budou solidárně doplácet na sanace erárních rozpočtových děr.

    Nedělejme si iluze – jakmile se ze sektorové daně vytvoří nějaký příjem, erár ho vesele spolkne, rozmělní a spotřebuje. Nevěřím tomu, že by se třeba o tu částku snížil schodek rozpočtu. Jednoduše ho nějaké chapadlo státní chobotnice lačně zhamtne a budeme zase tam, kde jsme byli. Vlastně tam, kde jsme.

    V prdeli.

  21. blade napsal:

    Dobře natrénovaná umělá inteligence – https://www.deepl.com/translator

  22. blade napsal:

    Základní úroková sazba je tak aktuálně 0 %, zápůjční sazba 0,25 % a depozitní sazba -0,5 %. No a v momentě, kdy dojde k inflaci > třeba na základě odložené spotřeby, nebudou mít jak tu inflaci uřídit.
    Ano, můžou tu sazbu zvednout. S tím se ale začne hroutit trh realit a hypotéky. Horší bude to, že řada států neunese náklady na svůj státní dluh a pak začne peklo > začnou se hroutit některé státy, semele to banky a nejspíš nastanou měnové reformy > možná i něco horšího. Však oni vládci přijdou na to, jak ty vklady obyčejným lidem sebrat.

  23. blade napsal:

    Farmářské trhy Freiburg (2017)

    Doporučuji zhlédnou celé! (po reklamách)
    https://www.televizeseznam.cz/tv?tf=1622325600&dotId=4766547

    Takhle to má vypadat. Vše od místních farem a rodin. Žádní překupníci a šejdíři.
    Freiburg je německé město v lokalitě Černý les (Schwarzwald), asi 30 km od francouzských a asi 45 km od švýcarských hranic.

  24. Jan P napsal:

    Berka, máte pravdu. To bývá dost častý argument některých českých politiků, ekonomů a komentátorů:
    „ztráty vzniklé zdaněním budou banky chtít nějak kompenzovat. Já bych se toho tak nebál.
    Kde se vůbec vzal ten mýtus, že máme v Čechách vysoké daně!? Podle všech statistik jsme z hlediska podílu vybraných daní na HDP v rámci EU hluboko pod průměrem a v OECD zhruba kolem průměru. Fakt je ještě hooodně velký prostor pro zvyšování… Když už chceme dohnat to Německo, nemohli bychom konečně začít dělat věci jako v Německu?
    Tady u nás se o tom moc nemluvilo, ale Bidenova administrativa nedávno podpořila návrh na minimální světovou korporátní daň jako součást boje s daňovými ráji.
    https://apnews.com/article/janet-yellen-minimum-global-corporate-income-tax-0a839a4705566a8b9f8bd5411bfe62d5
    Progresivní daně jsou super!

  25. Jan P napsal:

    „Město vše pošle jen a pouze do hokeje.“
    Nevím, jak vy, ale o multifunkční aréně v Jihlavě měli rozhodnout občané města v místním referendu.

    Nejsem ekonom. Ale základní lekce z ekonomie: Kde se berou příjmy? Jsou to cizí výdaje. A když výdaje nejsou, nejsou příjmy. Když všichni šetří, všichni chudnou. A když firmy i domácnosti nemají peníze a musí šetřit, kdo tu bude utrácet? Ano správně, měl by to být stát. Stát musí zvýšit deficit!

  26. blade napsal:

    iRozhlas 2013 > Čeští živnostníci mají nejnižší zdanění ze všech okolních států.

    Čeští živnostníci mají skutečně zdaleka nejnižší zdanění ve srovnání s okolními státy, v Maďarsku dokonce platí víc než zaměstnanci. Z údajů poradenské společnosti KPMG například vyplývá, že český živnostník s ročním příjmem 360 000 korun odvede na daních a odvodech přes 12 procent z příjmu, V Německu by to bylo přes 40 procent, a v Maďarsku dokonce přes 50 procent.

    ://www.irozhlas.cz/ekonomika/cesti-zivnostnici-maji-nejnizsi-zdaneni-ze-vsech-okolnich-statu_201304021450_mkopp

    —————————————————————————————-

    E15 – 5/2021 – Tvrdě zdaněná montovna: Češi odevzdávají státu 44 procent mzdy

    Českým zaměstnancům loni zůstala v peněženkách po odečtení daní a odvodů zhruba polovina výplaty. Podle nové zprávy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) má Česko šesté nejvyšší zdanění práce ze 36 členských zemí. O příčku si tak pohoršilo, ještě předloni bylo sedmé. Letos se zrušením superhrubé mzdy, faktickým snížením daně z příjmu a zvýšením slevy na poplatníka situace změnila.

    Nízká daň z příjmu má být jen dočasná, za rok a půl se má zvýšit zhruba na 19 procent, což odpovídá reálnému zdanění z loňského roku. Kvůli nižší dani státní rozpočet přichází každoročně o devadesát miliard korun, které není kde nahradit. Vláda ani parlament se však ke zvýšení daně z příjmu od roku 2023 písemně nikde nezavázaly, byť tím prezident Miloš Zeman podmínil podpis zákona.

    ://www.e15.cz/domaci/tvrde-zdanena-montovna-cesi-odevzdavaji-statu-44-procent-mzdy-1380295

  27. Jan P napsal:

    K tomu, co píše blade.
    Já byl vždy pro snížení zdanění práce. Co ničící veřejné finance je změna daní, kterou koncem minulého roku prosadila hlasovací koalice ANO+ODS+KSČM+SPD(dlouhodobou sekeru 120-150 mld ročně). To má být promyšlená reforma s ohledem na analýzy ? Předvolební strategii ANO chápu. Proč se na tom podílela opozice, tomu nerozumím.

  28. blade napsal:

    JaneP., nebojte, po volbách (ať dopadnou jakkoliv) budete platit státu a různým podnikavcům jak mourovatý, za vše.

  29. blade napsal:

    Státní proti-inflační dluhopisy lze doporučit všem velmi konzervativním investorům, kterým není lhostejné, že jim inflace každý roku sežere část peněz, které se válí ladem na jejich běžném účtu či mizerném spořícím účtu, ale na druhé straně se bojí investovat do rizikovějších akcií s vyšším výnosem.

    Proti-inflační dluhopis sice nic nevydělá, ale peníze na druhou stranu o svou hodnotu nepřijdou, neboť
    výnos se rovná budoucí inflaci v každém roce – 2021 až 2027. Daň 15% z výnosu zde není.

  30. Zdeněk Gryc napsal:

    Utrácení a odpovědnost
    Miloš Vystrčil | Čtvrtek, 27. 5. 2021 v 8:23
    ————————————————————
    ŽVEJKÁNÍ ANONYMŮ

    kde by psali nebýt
    SENÁTU

    že?

    TO JSOU TY PARADOXY

    DRAMATIKA

    VÁCLAVA HAVLA
    ——————————————-
    PS-ÁKOVÉ

    1. blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 20:59
    Architekte myšleno elita z pohledu zázemí, zásobování, výstroje, vybavení a pomůcek při službě,
    zkrátka tehdy bylo jednoznačně lepší prožít léta vojny u PS
    než někde zavřený v kasínu u bigošů tehdejší ČSLA. Navíc 1. rota PS Černé jezero byla ukázková rota tehdejší HSPSOSHČSSR, kam jezdili na prohlídku a návštěvu tehdejší různí papaláši režimu
    ELITA + UKÁZKOVÁ ROTA PS

    Pohraniční stráž

    Země Československá socialistická republika

    Vznik 1951

    Zánik 1991

    Pohraniční stráž (PS) byla československá ozbrojená složka, která měla na starost ostrahu a kontrolu státní hranice.
    Zřízena byla podle zákona o ochraně státních hranic. Její organizační začlenění se několikrát změnilo, nejdéle spadala pod ministerstvo vnitra (naposledy od roku 1972 až do svého zrušení v roce 1990). Její činnost nepostihovala hospodářskou přeshraniční kriminalitu (to měla na starost celní stráž), ale sledovala pohyb osob A jejich nahých prdelí okolo státní hranice. Nejostřeji svoji činnost vyvíjela na úseku hranice s SRN a Rakouskem, v Nové Bystřici,
    kde bylo vystavěno oplocení, tzv. železná opona.
    Při jejím střežení bránili příslušníci Pohraniční stráže (zejména v počátcích její činnosti) architetům, silám,
    které byly nepřátelské tehdejšímu režimu
    a které se snažily pronikat na území tehdejšího Československa
    (např. agenti chodci), a taky uprchlíkům v útěku z komunistického Československa,

    Aleš Pěnčík a Matyáš, žáci sekundy RG Židenicd a neváhali při tom používat mlácení študáků a zbraně, v souladu s tehdejšími právními předpisy.
    Padly stovky lidí, ze strany ochránců hranic i emigrujících občanů či vnějších narušitelů státní hranice. Před ní směrem do vnitrozemí se nacházelo tzv. hraniční pásmo
    (široké dva až dvacet km), kam byl vstup povolen pouze na zvláštní povolení.

    Pohraniční stráž byla zřízena v roce 1951

    podle vzoru sovětského pohraničního vojska.
    Dne 11. července toho roku schválilo Národní shromáždění zákon č. 69/1951 Sb., o ochraně státních hranic,[1] který svěřil ochranu státní hranice do působnosti Pohraniční stráže a vybavil ji pravomocemi vojska i bezpečnostních orgánů. Příslušníky byli vojáci základní služby, v začátcích, v 50. letech, s prodloužením služby na 27 měsíců. Asi osm procent tvořili vojáci z povolání.
    —————————————————————————————————–
    Odvedenci byli vybírání z řad prověřených vojáků, případně z členů KSČ a svazáckých funkcionářů,
    —————————————————————————————————-
    ale sloužili zde i běžní „politicky neangažovaní“ branci povolaní k této složce vojenskými správami. Odvedenci absolvovali nejprve tříměsíční základní výcvik se zaměřením na ostrahu státních hranic. Vybraní příslušníci byli následně posláni na sedm měsíců do poddůstojnické školy.
    Již v roce vzniku PS (v roce 1951) vznikla Vojenská akademie PS přejmenovaná později na Vojenské učiliště, kde se učili poručíci PS.
    Úkol[
    Hlavním úkolem pohraniční stráže bylo garantovat uzavřenost hranic.
    Železná opona
    bránila průchodu státní hranicí, a to jak z republiky, tak i do republiky.
    Pohraniční stráž mohla proti tzv. narušitelům hranic za stanovených podmínek použít služební zbraň.

    „1. blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 14:06
    S. architekt nemá o službě na čáře ani páru, zřejmě má i modrou knížku nebo takový nemehla ke zbrani raději ani nepustili Potkat na čáře architekta, tak stačí v těch lesích tam na něj udělat bububu či cvaknout závěrem, tak se na místě zesere strachy :-). Peesáci byla elita pod MV a pod HSPSOHSČSSR Vy kubo z jihlavských Nemanic“

    Většina narušitelů hranic tehdejšího Československa byla pohraniční stráží v úseku státní hranice zadržena.
    Mnoho lidí však bylo zabito.
    Pohraniční stráž používala též zvláště vycvičené služební psy.
    V osmdesátých letech 20. století, kdy byla z hranic odstraněna minová pole,
    byli psi cvičeni k samostatnému zadržení narušitele.
    Oběti
    Během výkonu služby v letech 1948–1989 zemřelo celkem 654 pohraničníků, z toho většina nehodou,
    v některých případech i sebevraždou.
    Při přestřelce s uprchlíky zemřelo 10 z nich.[4] Civilistů bylo zabito 450.

  31. Zdeněk Gryc napsal:

    DOBRÁ PS-ÁCKÁ,

    ŘÁDNĚ ANONAMNĚ AUTORIZOVANÁ
    PŘEČÍST 3X

    „1. blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 14:06
    S. architekt nemá o službě na čáře ani páru, zřejmě má i modrou knížku nebo takový nemehla ke zbrani raději ani nepustili
    Potkat na čáře architekta, tak stačí v těch lesích tam na něj udělat bububu či cvaknout závěrem,

    tak se na místě zesere strachy :-).

    Peesáci byla elita pod MV a pod HSPSOHSČSSR Vy kubo z jihlavských Nemanic“

    ——————————————-
    KDYSI BYL V TELEVIZI POŘAD

    ELITA NÁRODA

    NEJ-KVANTITNĚJŠÍ KOMENTÁTOR JL ?

    CO ZATÍM NENÍ MŮŽE BEJT

    ————————————

    “ Peesáci byla elita “

    Jo bejvávalo,
    nyní anonymní
    pod- vraťáci

    HRDINOVÉ V USA SERIÁLU
    HVĚZDNÉ VÁLKY

    BLADE i. – XXII.

  32. Zdeněk Gryc napsal:

    Předseda Senátu Vystrčil a jeho čtyři prosby k lidem
    17.3.2020 Bez kategorie/Komentáře (24)
    Blade – komentář

    ——————————————————-
    Pevzato od O. Lukáš
    Coronavirus odkrývá pravdu o kavárně.
    blade | 2020-03-20 09:19:18 | Reagovat
    ——————————————————–

    = LUKÁŠUV VOLEBNÍ TLAMPAČ

  33. Zdeněk Gryc napsal:

    Potkat na čáře architekta, tak stačí v těch lesích tam na něj udělat bububu či cvaknout závěrem,

    tak se na místě zesere strachy :-).
    —————————————————————————————————-
    Sobota, 24. 8. 2019 v 11:14
    Tady je nějaký G-bloger opravdu tu du dum dum
    Při odvodu na vojnu jsem na dotaz kam chci jít, jsem řekl k Pohraniční stráži, protože k nějakým bigošům se mi nechtělo. Koukli do nějakých papírů, řekli maturitu má a po základním výcviku ve Volarech a Zadním Chodově

    jsem se jako veldr. objevil v tzv. prvním sledu na pohraniční rotě Černé jezero, prapor byl v Železné Rudě a brigáda v Sušicích.

    Tak, že v kostce za komunistů pro mne hovno zle.
    Nyní taktéž a nemám potřebu se nikde stranicky či jinak politicky angažovat
    Toliko k Rudým buňkám architekte!
    ———————————————————–

    „veldr.“

    ZA VŠECH OKOLNOSTÍ UDRŽEL STOLICI !!!

  34. blade napsal:

    Bezohledný nelidský anonym nick Gryc devastuje blog příběhy o nichž dobře ví, že jsou pouze z vyprávění čili z ústní lidové slovesnosti.

    Anonym nick Gryc > to je zřejmě ten co stavěl komoušům sídla a prý byl členem Svazu československo-sovětského přátelství i Revolučního odborového hnutí > že ho ta kolaborantská huba nebolí a hanba nefackuje.

    Tuto pozvánku anonym nick Gryc zřejmě moc dobře zná > možná ji ještě má, nebo snad ji nikdy nedostal?
    https://www.impuls.cz/regiony/vysocina/budova-reality-nemovitost-sidlo-ksc-palac-architektura-historie-komunismus-jihlava-trebic-zdar-nad-s.A191020_093806_imp-vysocina_kov/foto/MV7ec082_05.jpg

    Tento se zde nyní prezentuje stylem > „Všichni jsou blbci jen já spravedlivý“ > chá, chá …

    🙂

  35. Berka napsal:

    „Stavba měla stát 12,5 milionu korun. Od počátku byla ve skluzu, Gryc zpoždění dohnal.“

    Aby ne, když mu to strana uložila. V té době už přece dávno uměl ctít tradice dělnické třídy.

    Po slavnostním předání díla pak telecí řízeček v odboráku baštil, až měl hubu mastnou jak řeznickou zástěru. Ale když si pak šel ulevit na WC, zavřel za sebou dveře, prošel všechny kabinky, jestli tam náhodou někdo nesedí, otočil planoucí zrak k nebi a neohroženě hlasitě zašeptal „Eppur si muove !“

  36. Jan P napsal:

    Blade, tohle si fakt představit nedokážu, že něco takového navrhuje koalice PirStan a Spolu…
    Je to nanejvýš socdemácké, ale jinak dobré.
    https://echo24.cz/a/SfzhG/svedsko-bojuje-proti-bohatym-chce-zavest-milionarskou-dan#.YLSp3q4jVzs.twitter

    ————————————————————————————————————————

    Pane Gryci, jak souvisí „DOBRÁ PS-ÁCKÁ “ s tématem tohoto blogu ???

    Za dvaatřicet let jste bohužel nepochopil, že pár naivních disidentů se nechalo opít rohlíkem prominenty minulého režimu. Nebo je přizvali k lizu privatizace a restitucí. Prostě zvítězila hrabivost.
    Vy sám sebe, který se obešel bez konfrontace s represivním charakterem moci, se považujete za pachatele, oběť či odpůrce minulého režimu ?

  37. blade napsal:

    Lukáš Kovanda, Ph.D. > Národní ekonomická rada vlády (NERV) > Hlavní ekonom, Trinit Bank:
    Pozor, letošní volby budou o úsporách běžných lidí více, než se zdá. U voleb pozor na úspory. Program Pirátů a STAN šalamounsky obsahuje cestu ke zdanění úspor běžných střadatelů zavedením záporného úroku z nich.

    https://www.kurzy.cz/zpravy/594315-u-voleb-pozor-na-uspory-program-piratu-a-stan-salamounsky-obsahuje-cestu-ke-zdaneni-uspor-beznych/

  38. blade napsal:

    E15 – 18. 5. 2021
    Silná koruna uvrhla Českou národní banku do ztrát. Znehodnocuje jí obří devizové rezervy. Enormně sílící koruna stačila během uplynulých týdnů vymazat letošní zisky České národní banky. Ta koncem dubna hospodařila s více než jedenáctimiliardovou ztrátou, dalších minus 37 miliard centrální banka podle své aktuální bilance zdědila z předchozích let. Podle odborníků budou ztráty dále narůstat. Důvodem jsou obrovské devizové rezervy v eurech, které instituce nashromáždila za éry devizových intervencí, a jejichž hodnota má v příštích letech klesat vlivem tvrdší koruny.

    https://www.e15.cz/byznys/finance-a-bankovnictvi/silna-koruna-uvrhla-ceskou-narodni-banku-do-ztrat-znehodnocuje-ji-obri-devizove-rezervy-1380562

  39. blade napsal:

    Za všechno si připlatíme
    Směrem nahoru bude ceny tlačit hlavně rychlý rozjezd ekonomiky, kdy budou lidé v euforii dohánět, co za poslední rok zanedbali. Pracovníci ve službách pojedou na směny, budou se obnovovat šatníky, konečně se rozjede zábava a rekreace.

    Růst cen v Česku opět zrychluje, vyšší inflaci táhnou hlavně pohonné hmoty
    O tom, že letí nahoru ceny výrobních komodit si necvrlikají jen vrabci na střechách průmyslových hal, ale silně to cítí výrobní podniky a stavební firmy.

    Komodity totiž vysávají jiné státy, které už jedou naplno. Závratně také rostou ceny mezinárodní dopravy. Výsledkem je, že ceny zboží prostě musí jít nahoru a není vyhnutí. Zvláště u tak otevřené ekonomiky jako je ta česká, kde 80 % HDP je dovoz.

    Zkuste například hádat, co do inflace asi řekne růst cen ropy, respektive benzínu? Malá nápověda, benzín stál před rokem pod 25 Kč/litr.

    Blížící se volební daňový rébus
    Vyšší poptávce a tím i cenám nahoru pomáhají i nižší daně (zrušení superhrubé mzdy, zvýšení minimální mzdy, valorizace apod.) a stále velmi nízká nezaměstnanost. Jen zrušením superhrubé mzdy poslala vláda lidem více jak 100 miliard korun navíc. Když k tomu přidáme deficity způsobené dalšími pandemickými výdaji a rychle rostoucí úroky z dluhopisů, tak není vyhnutí, že se budou zvedat daně. Prostě budou.

    Až volby určí, jaké daně se zvednou, a tedy zda zaplatíme státní zadlužování daní ze spotřeby nebo odevzdáme část platů. Politicky nejprůchodnější bývají spotřební daně a DPH, které ale zase znamenají růst cen, a tedy opět inflaci.

    Ceny prostě půjdou nahoru. Ceny čeho? Všeho.

    Zdroj: https://www.idnes.cz/finance/financni-radce/inflace-ceny-zdrazovani-komentar-martin-masat.A210430_063659_viteze_sov

  40. blade napsal:

    1.6.2021
    Ceny nemovitostí sviští závratným tempem pandemii navzdory. V zajímavých lokalitách jsou byty nadhodnocené až o čtvrtinu, jinde o pětinu, odhaduje centrální banka. Zdaňte druhé a třetí byty, vyzývá centrální bankéř Marek Mora.

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/jak-vyresit-krizi-bydleni-zdante-druhe-a-treti-byty-vyzyva-banker-mora-156444

  41. Svatopluk Beran napsal:

    Takhle si dnešní FINANČNÍ svět nul a jedniček v počítačích představuje jak by měli všichni občané a že z nich většina nerozumí a nikdy nebude rozumět investicím, kterým se ani nedá na padesát let dopředu věřit, jak odrbe lidi o důchody a slušné dožití ve stáří. Bismark zavedl průběžný důchodový systém, který byl vyplácel za celoživotní práci z momentální hodnoty, tihle zloději však chtějí vyplácet důchod které vloží občané do jejich investic až za padesát let. TO JE OBYČEJNÝ PODRAZ A HNUS NA VĚTŠINU OBČANŮ. Jelikož mám možnost hovořit se svými dětmi, tak ty z polistopadových škol a zadluženého prostředí kolem sebe, vůbec netuší čemu podléhají a fandí. NEOLIBERALIZACE NESKUTEČNĚ KRALUJE. NEEXISTUJE SVOBODA PRO KLID A SVOBODU OBČANŮ ALE SVOBODA PRO MANIPULACI VÝMEČNÝCH S BĚŽNÝMI LIDKÝMI MRAVENCI POVOLUJE UZDU NAPLNO. JEŠTĚ JEDNOU – SVĚT BOHATNE A PŘITOM NA DŮCHODY NEBUDE – JAK TO? CO TO JE ZA BLBOST? KDE BUDE TO BOHATSTVÍ? OBČANÉ HO NEBUDOU MÍT NA DŮCHODY, PROTOŽE HO OMEZENÁ VĚTŠINA BUDE MÍT VE SVÉM VLASTNICTVÍ ZA JEJICH CELOŽIVOTNÍ PRÁCI. KDE JE PAK ROZDÍL MEZI OTROKÁŘSKÝM NEBO FEUDÁLNÍM-LENÍM ŘÁDEM OMEZENÉHO VALSTNICTVÍ BOHATSTVÍ SVĚTA TÉTO PLANETY A RÁDOBY MORÁLNĚJSÍM BUDOUCÍM SVĚTEM KAPITALISMU? OPĚT TVRDÍM, NIC SE V PODSTATĚ NEZMĚNILO, POUZE RODOVÉ VLASTNICTVÍ BYLO PŘEVEDENO NA VLASTNICTVÍ SKUTEČNĚ VÝMEČNÝCH. TO JE VŠECHNO.

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/stat-chce-naucit-lidi-investovat-na-stari-od-dani-si-odectou-kazdou-korunu-156587

  42. jihlavák napsal:

    Lidovec Houška připustil, že by Kraj Vysočina uměl zvýšit příspěvek ma zimák v Jihlavě o 10 procent. Na 550 000 000,- Kč. Původně kraj počítal s částkou o 100 milionů nižší. S tímhle hospodařením se nelze divit, že lidi ženou do chomoutu bank a pro běžného občana prodělečného investování do akcií, aby měli ve stáří jakési prostředky na život. Na zrůdně drahý zimák je, na důchody není. Divný. Ale dobře nám tak, taky jsem jezdil do Prahy na Letnou a požadoval novou vládu. 🙂

  43. Jan P napsal:

    Pro zajímavost. V Praze žije 12% obyvatel ČR, ale získává 20% ze všech daň. příjmů krajů a obcí. I tento nepoměr přiživuje regionální rozdíly. Změní tuhle nespravedlnost PirStan, pokud po podzimních volbách zasednou ve vládě ?
    Jedním z důvodů, proč Skandinávský sociální stát tak dobře funguje, je velká decentralizace. Ve Skandinávii mají centrální vlády vlastně menší podíl na HDP než je zvykem v západní Evropě, ale obrovský podíl mají místní samosprávy. I proto se těším, až bude u nás ve vládě STAN!

  44. jihlavák napsal:

    Těšíte se zbytečně. Jedině na co se můžete těšit jsou vyšší daně, případně osekání výdajů. V roce 2024 máme narazit na dluhovou brzdu a z čeho budeme brzdit, když rozpočet byl schodkový i v době prosperity?

    Decentralizace bych se v případě Jihlavy bál. Vedení města, kdyby mělo k dispozici 3 miliardy, tak za ně zimák postaví.

    Ve volebních programech mělo několik stran oživení centra Jihlavy. Kupodivu z bývalé VS se nadělaly další kanceláře. Proč ne byty, které by přinášely příjem? Jde to. Příkladem je nedaleký dům po VZP. Upravuje se pro bytové účely. Zajímavé by bylo i porovnání nákladů na rekonstrukco obou budov.

    Dům na rohu ulice Matky Boží na náměstí se prodal za 17 milionů. Při prodeji byl v dobrém stavu a pokud si dobře pamatuji, tak zastupitelé ksčm při projednávání prodeje připomínali, že přinášel městu zisk. Prodal se. Maopak se má opravovat budova s čajovnou na náměstí. Hovoří se o částce 80 milionů. Sice se má hradit z Norských fondů, ale ten ne-poměr, Velkého prosperujícího domu se celkem levně zbavím, za 80milionů opravím další dům. Opět v něm budou patrně převažovat prodělečné prostory- Brána Jihlavy, centrum dokumentárního filmu, vyžadující každoroční dotace z veřejných rozpočtů.

  45. Svatopluk Beran napsal:

    Jinak méně důležité ohlédnutí, za dnešním postupným dopolednem.

    JE AŽ TRAPNÉ SLEDOVAT TY ,,PRAVICOVÉ NEŠTASTNÍKY,, JAK JIŽ PODRUHÉ ŽEBRAJÍ O KOMUNISTICKÉ HLASY 🙂

  46. blade napsal:

    Menšinová vláda vždy žebrá o nějaké hlasy. Se dnes všichni za přenosu ČT vyslintají a vykydají.
    AntiBabiš koali 101 nemají. Komouši v pravou chvíli odejdou. Karavana jede dál 🙂

    Co teď? Tak alespoň zkusíme „demokraticky“ odstranit Zemana dle čl. 66 Ústavy, že autore blogu, aby náhodou nejmenoval k sestavení vlády Babiše > jako možného představitele nejsilnější strany po podzimních volbách (pro šťourali > nehodlám volit nikoho ze současné sněmovny).

    Ale Rychetský a významné právní kapacity Langášek, Herc a Mlsna v komentáři k Ústavě z roku 2015 upozorňují, že při aplikaci čl. 66 Ústavy nebude snadné najít shodu na tom, zda je prezident schopen vykonávat úřad.

    „Komory Parlamentu nemohou odůvodnit přijetí usnesení podle komentovaného ustanovení toliko nesouhlasem se způsobem, jakým prezident republiky vykonává své pravomoci, resp. věcnými výhradami k němu,“ stojí v textu uznávaných právnických kapacit.

    Poslanec M. Benda k tomu poznamenal, že článek 66 byl přijímán pro případ, že bude prezident zdravotně indisponován, nikoli k vedení ústavní války s ním.

    „To se tam psalo pro případy, že prezident bude po mrtvici neschopen se vzdát funkce, ale přesto fakticky neschopen funkci vykonávat. Nepsalo se to tam na válku s prezidentem,“ komentoval článek 66 poslanec.

    Mluvčí prezidenta Zemana Ovčáček naznačil, že senátor Fischer a jeho kolegové usilují o rozvrácení republiky.

    „Kdo v úmyslu rozvrátit ústavní zřízení, územní celistvost nebo obranyschopnost České republiky anebo zničit její samostatnost se účastní násilných akcí proti České republice nebo jejím orgánům, bude potrestán odnětím svobody na osm až dvanáct let, popřípadě vedle tohoto trestu též propadnutím majetku,“ citoval Ovčáček zákon o rozvrácení republiky.

    Čas ukáže co ta „pojistka“ demokracie ukuje nakonec za pikle

    Jen tak pro zajímavost:
    Účast voličů poslední třetiny senátu z nynějších senátorů v r. 2020 byla rekordní 16,74 % !
    Vítězové (27 senátorů) dostali 453000 hlasů.

    V r.2016 účast 15,38 % ! V r.2018 účast 16,49% !

    Kolik asi hlasů dostalo všech 81 senátorů? Ani polovinu co prezident, který dostal 2853000 hlasů.

    🙂

  47. blade napsal:

    Továrna na fotbalisty ve španělském padesátitisícovém Vila Real:
    https://campusytorneos.villarrealcf.es/es/training-camps/instalaciones

    Místní klub Villarreal CF je aktuální vítěz Evropské ligy. Padesátitisícová Jihlava (FC Vysočina) se plácá někde uprostřed národní ligy. Hlavně, že zde máme 3x Lidl a ukončenu spolupráci s Čínou > možná možný sponzor.

    Ani HC Dukla Jihlava již není co bývala > nepostoupila do Extraligy > za kulturním zážitkem se sem z Brna a Prahy nikdo nepohrne > tak k čemu drahá hokej multiaréna > v Praze již stojí, v Brně plánují novou a lepší za 3 mld.

  48. Zdeněk Gryc napsal:

    Zdeněk Gryc říká:
    Neděle, 30. 5. 2021 v 21:49
    Potkat na čáře architekta, tak stačí v těch lesích tam na něj udělat bububu či cvaknout závěrem,

    tak se na místě zesere strachy :-).
    —————————————————————————————————-
    Sobota, 24. 8. 2019 v 11:14
    Tady je nějaký G-bloger opravdu tu du dum dum
    Při odvodu na vojnu jsem na dotaz kam chci jít, jsem řekl k Pohraniční stráži, protože k nějakým bigošům se mi nechtělo. Koukli do nějakých papírů, řekli maturitu má a po základním výcviku ve Volarech a Zadním Chodově

    jsem se jako veldr. objevil v tzv. prvním sledu na pohraniční rotě Černé jezero, prapor byl v Železné Rudě a brigáda v Sušicích.

    Tak, že v kostce za komunistů pro mne hovno zle.
    Nyní taktéž a nemám potřebu se nikde stranicky či jinak politicky angažovat
    Toliko k Rudým buňkám architekte!
    ———————————————————–

    „veldr.“

    ZA VŠECH OKOLNOSTÍ UDRŽEL STOLICI !!!

    DNESKA JE HEZKY

    POHRANIČNÍK BY SI V RÁMCI
    VÝROČÍ
    NEBESKÉHO MÍRU
    MOHL CVAKNOUT
    ZÁVĚREM

  49. Zdeněk Gryc napsal:

    PRÁVĚ DNES JE VÝROČÍ

    NEBESKÉHO KLIDU

    převzato:

    Masakr na náměstí Nebeského klidu

    2. června 1989, protesty na náměstí Nebeského klidu
    Masakr na náměstí Nebeského klidu (název náměstí čínsky 天安门广场, český přepis Tchien-an-men Kuang-čchang) bylo násilné potlačení demonstrací konaných v čínském hlavním městě Pekingu mezi 15. dubnem a 4. červnem 1989. K hlavnímu zásahu armády proti lidovému povstání došlo v noci ze 3. na 4. června 1989.

    Průběh demonstrací
    Demonstranti požadovali demokratizaci společnosti, stejně jako se tomu dělo ve stejné době ve východní Evropě. Události začaly v polovině dubna 1989, kdy se konalo uctění památky zemřelého bývalého generálního tajemníka Čínské komunistické strany Chu Jao-panga, který byl považován za hospodářského reformátora a v roce 1987 byl z tohoto důvodu zbaven moci. Pietní shromáždění, kterého se zúčastnilo kolem 100 000 lidí, se změnilo v manifestaci za demokratické změny v Číně. Protesty proti čínské vládě se během května rozšířily do dalších měst a konaly se také studentské stávky. Studenti Akademie vytvořili několikametrovou sochu Bohyně demokracie a vztyčili ji přímo proti centrálnímu Památníku Lidových hrdinů. V průběhu protestů byl na oficiální návštěvě Číny Michail Gorbačov a do Pekingu přijelo množství novinářů z hlavních světových médií, z nichž někteří zůstali v Pekingu a zachytili násilné potlačení protestů. Za svobodu slova demonstrovali spolu se studenty také čínští novináři.

    Dne 20. května vyhlásila čínská vláda stanné právo a v čínském hlavním městě byl vyhlášen výjimečný stav. Nasazeno bylo až 200 000 vojáků. Od 2. června 1989 zabrali demonstranti náměstí a začali blokovat i další ulice v centru města. Demonstrací, které trvaly šest týdnů, se celkem zúčastnilo více než milion lidí.

    Dne 2. června se Teng Siao-pching a další vysocí vládní představitelé sešli se třemi členy politbyra (Li Pchengem, Čchiao Š’em, Jao I-linem), kde stvrdili svůj záměr „ukončit dlouhotrvající protesty a znovu v hlavním městě nastolit pořádek, a to co nejpoklidněji, jak bude možné“. Armáda nicméně byla oprávněna „použít sílu, pokud by protestující nespolupracovali“.[1] Sepsané instrukce byly 3. června v 16:30 předány ze strany politbyra vedení armády, a to ve znění:[1]

    Operace směřující k potlačení kontrarevolučního povstání začne ve 21:00.
    Armádní jednotky by se v jednu hodinu ráno 4. června měly začít shlukovat k náměstí, které musí být vyčištěno do šesti hodin ráno.
    Jakékoliv zpoždění nebude tolerováno.
    Žádný člověk nesmí bránit vojákům ve vynucování stanného práva. Vojáci mohou jednat v sebeobranně a použít jakékoliv prostředky k odstranění překážek.
    Státní média budou vysílat varování pro občany.
    Instrukce neobsahovaly přímé instrukce k použití ostré munice, ale svolení k použití „jakýchkoliv prostředků“ bylo některými vojáky pochopeno jako svolení ke střílení do protestujících.[1]

    Odpoledne 3. června obsadila armáda dle instrukcí studia čínské státní televize (CCTV) i redakci hlavního deníku Žen-min ž’-pao. Televizní hlasatelé, kteří oznámili, že vláda ČLR nařizuje demonstrantům vyklidit náměstí a obyvatelům města zůstat doma, vystoupili v černém oblečení a zakončili své vystoupení varováním: „Pamatujte si tento černý den.“[2] V noci 3. června a ranních hodinách 4. června začala armáda jednat. Na náměstí Nebeského klidu byly vyslány obrněné transportéry, tanky a pěchota s ostrým střelivem. Obyvatelé Pekingu přitom nevyslyšeli varování médií a vyšli do ulic.[3] První ostrý střet se odehrál zhruba ve 22:00 několik kilometrů od náměstí, kde protestující pro přijíždějící tanky vytvořili z trolejbusů barikády, které následně zapálili. Po překonání blokády opětovala armáda tyto snahy otevřenou salvou do davu.[3] Zprávy o násilnostech vyprovokovaly na jedné straně armádu, která tím ospravedlňovala použití síly, a na druhé i (oproti armádě relativně malou) část protestujících, která na vojáky za použití molotovových koktejlů, kamení, klacků a ukradených zbraní začala útočit.[4]

    Oficiální údaje o počtech obětí při potlačování povstání se různí. Podle Čínské komunistické strany se mělo jednat o 200–300 obětí, mezi nimiž bylo jen 23 studentů a několik desítek členů policie a armády,[4] jiné zprávy ale mluví o vyšších počtech mrtvých. Podle americké tajné služby CIA zemřelo 400–900 lidí, podle Čínského červeného kříže a zástupců studentské organizace to bylo 2 000–3 000 osob, podle odtajněných britských dokumentů zemřelo více než 10 000 lidí.[5] Čínská vláda dala všechna těla mrtvých spálit a nařídila nemocnicím zlikvidovat veškeré záznamy. Kromě usmrcených bylo několik tisíc zraněných a odhadem 10 000 zatčených. Po zásahu byl ze země vyhoštěn zahraniční tisk a domácí tisk byl pod pečlivou kontrolou a cenzurou, takže o krvavém potlačení protestu se čínský lid dozvídal jen velmi obtížně.[6]

    Mezi některými historiky je událost označována jako Pekingský masakr. Protestující na náměstí pocházeli z nejrůznějších sociálních vrstev (intelektuálové, dělníci atd.). Potlačené povstání obsahovalo mnoho socialistických elementů, demonstranti například zpívali Internacionálu. Někteří z nich, jako např. Wang Chuej, dále aktivně rozvíjejí kritiku vlády zleva jakožto součást tzv. čínské nové levice.

    Po 30 letech od Tiananmenského masakru je toto téma v Číně i v čínské diaspoře v zahraničí nejvíce cenzurovaným pojmem a otevřenou ranou. Bylo vymazáno z historických publikací, je blokováno na sociálních sítích a lidé, kteří si výročí chtějí připomenout, jsou zatýkáni.

  50. blade napsal:

    Anonym nick Gryc plnil usnesení XIV. sjezdu Komunistické strany Československa – viz odkaz.
    https://www.impuls.cz/regiony/vysocina/budova-reality-nemovitost-sidlo-ksc-palac-architektura-historie-komunismus-jihlava-trebic-zdar-nad-s.A191020_093806_imp-vysocina_kov/foto/MV7ec082_05.jpg

    K tehdejší KSČ byl tak loajální, že doháněl i některá zpoždění.

    Tento kopírák ústní lidové slovesnosti druhých se zde nyní prezentuje stylem > „Všichni jsou blbci jen já spravedlivý“ > chá, chá … 🙂

  51. BerKa napsal:

    „Později přibyla k původním dvěma stavbám ještě přístavba Domu politické výchovy, který projektoval další z jihlavských architektů Zdeněk Baueršíma.“

    Baueršíma – druhý prominentní komoušský čmáral a Grycův příbuzný. Pěkně to tenkrát měli kluci obšláplý…

  52. Jan P napsal:

    Co říkáte na tu kauzu ruského dluhu ?

    Svoboda slova a tisku podle ikony české pravice.
    @CT24zive
    Klaus podal stížnost k Radě ČRo a RRTV kvůli středečnímu rozhlasovému rozhovoru, z kterého odešel. Důvodem je podle něj nevyváženost a zaujatost ČRo.

  53. Zdeněk Gryc napsal:

    „1. blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 14:06
    S. architekt nemá o službě na čáře ani páru, zřejmě má i modrou knížku nebo takový nemehla ke zbrani raději ani nepustili
    Potkat na čáře architekta, tak stačí v těch lesích tam na něj udělat bububu či cvaknout závěrem,

    tak se na místě zesere strachy :-).

    Peesáci byla elita pod MV a pod HSPSOHSČSSR Vy kubo z jihlavských Nemanic“
    ——————————-
    BerKa říká:
    Pátek, 4. 6. 2021 v 14:45
    „Později přibyla k původním dvěma stavbám ještě přístavba Domu politické výchovy, který projektoval další z jihlavských architektů Zdeněk Baueršíma.“

    Baueršíma – druhý prominentní komoušský čmáral a Grycův příbuzný. Pěkně to tenkrát měli kluci obšláplý…
    ——————————-

    cvaknout závěrem, tak se na místě zesere strachy :-).

    ——————————-

    PS- ácká DUŠE MÁ TOTO PŘEMÝŠLENÍ V KRVI !!!

    Ano jsme příbuzní,

    a máme i podobné zážitky z okupace 1945

    Otec manželky Ivo Baueršími byl po osvobození Prahy pozván na setkání do blízké hospody.
    Vzal si kabát a šel, nikdo ho už nikdy nespatřil.
    Někdo kdo přežil Gulag informoval rodinu,že dlouho netrpěl,
    umřel brzo, když byli zavřeni v kostele.
    Strýc Čeněk Janík, jehož osud jsem v JL vícekráte popsal,
    Přežil věznění ve Wroclaw. Ten nebyl pozván, pro toho si hned po osvobození přišlo ruské komando.
    Odvleklo do Olomouce a zařadilo do transportu na Sibiř.

    Baueršíma i Gryc mělo identickou dvojici STB.

    Baueršíma byl u PTP Gryc nesměl k zbrani a byl zařazen do CO.

    Životní dílo architekta Baueršími a Gryce bylo oceněno v rámci 100 letí republiky cenou Jože Plečnika.
    I tento fakt Berka lživě zneužil.

    Zdeněk Gryc

    si vysoce váží Václava Havla,

    stejně jako autora Blogu

    předsedy senátu

    a jeho předchůdce,

    jehož snaha a presentaci zbytku české demokracie
    před světem, ho stála po infarktu život.

    Pokud o tom někdo pochybuje měl by si přečíst vyjádření
    jeho manželky a dcery.

    PRÁVĚ O TOMTO WEEKENDU,
    BYCHOM SI MĚLI ZAMYSLET
    NAD VÝROČÍM TOHO CO SE ODEHRÁLO NA

    NEBESKÉM NÁMĚSTÍ

    V ČÍNĚ

    a nezapomenout na Vrbětice.

    Blade to má v duši:

    „cvaknout závěrem“

  54. Zdeněk Gryc napsal:

    jsme hosty na blogu předsedy senátu.

    NAVRHUJI,

    MYSLET, NA AKTUÁLNÍ VÝROČÍ
    MASAKRU NA NÁMĚSTÍ NEBESKÉHO MÍRU.

    Umístit do senátu bustu:
    Havla a Kubery,

    od sochaře architekta Zdeňka Makovského,
    jehož otec a náš profesor

    Vincenc Makovský

    realisoval nejenom bustu TGM,
    ale také jeho sochy.
    Jedna krásná je na chodbě budovy
    Masarykovy university v Telči.
    TGM jeho dílo natolik ocenil,
    že si vyžádal, aby udělal jeho posmrtnou masku.

    TGM MĚL VKUS,

    Požádal Jože Plečnika o úpravu Pražského hradu.

    Tomu, který tam dneska sedí,
    opravdu,
    ale opravdu

    CHYBÍ VKUS.

  55. berka napsal:

    A to je ten Baueršíma, co měl toho študovanýho bráchu na západě ?

  56. Zdeněk Gryc napsal:

    Utrácení a odpovědnost
    Miloš Vystrčil | Čtvrtek, 27. 5. 2021 v 8:23
    —————————————————-
    Odpovědnost Berka je nelhat

    „o medaili u Zemana“,

    taký nebýt sprostý
    a nepsat po půlnoci,

    v nějakém rauši stať o

    ONANII

  57. Zdeněk Gryc napsal:

    Právě jsem se vrátil z Masarykova volebního okrsku Valaška.

    Znovu jsem si prošel trasu našich podvečerních procházek s pilotem Liberátoru RAF

    Rudolfem Nedomou,

    který napsal knihu s ilustracemi:

    BOMBARDOVALI JSME NĚMECKO

    Byl v podkroví v jedné z chalup nad Viganticemi ubytován.

    Baroš, říkal mám posečeno, zaparkuj nad hnojištěm, vlevo.

    Vzpomínal jsem na jeho pohlednici z podzimu 1947,
    omluvence, že se nepřišel rozloučit
    a slibem,že se zase podíváme společně na Valašsko.

    Nejsem u svého PC, někdo z komentářníků JL
    napsal,že nepíši o ruský čarodějnicích.

    VELICE SE OMLOUVÁM

    s těmi jsem se fakt,
    ale fakt nesetkal.

    S Rudolfem,který je pohřben,
    na hřbitově v Anglii
    jako generálmajor,

    jsem trávil společné prázdniny
    v roce 1947 právě tamto.

  58. Zdeněk Gryc napsal:

    RAF

    ČT 1

    PRÁVĚ DNES
    19 : 44

    Co je schopno Nizozemsko udělat
    pro památku českých pilotů RAF

    … bez komentáře,
    stačí chvilku nekoukat na hokej…
    a podívat se na ČT 1

  59. Berka napsal:

    „Onanie se považovala za nemístnou, neslušnou a nespolečenskou zejména v 19tém století. Zdravého člověka však provází životem zcela stejně jako dýchání, či vyměšování a je součástí jeho určité vnitřní biologické rovnováhy. Puritáni, kteří dodnes tuto zdraví prospěšnou lidskou „činnost“ odsuzují jakožto nemravnou, tedy patří o nějaké ty dvě stovky let zpátky…“

    Toto píše MUDr. Petr Weiss, v zahraničí i doma velmi uznávaný profesor – tedy společenský stav, který pan architekt tolik obdivuje a tak rád zmiňuje.

    Oba Zdeňkové si byli pro metál na hradě, který v té době obýval jakožto prezident Ing. Miloš Zeman a celou akci spoluorganizovala Správa pražského hradu.

    To je skutečnost a prosté konstatování. Co je na tom prosím lživého, nebo sprostého ?

  60. Zdeněk Gryc napsal:

    Oba Zdeňkové si byli pro metál na hradě, který v té době obýval jakožto prezident Ing. Miloš Zeman a celou akci spoluorganizovala Správa pražského hradu.
    ———————————————————–
    O Zdeňkové si nebyli pro metál od Zemana.
    Byli opravdu na Hradě,
    vyčurali se na místním pisoiru
    Zemana,

    přítele novinářů
    umělců
    filmařů na Karlovarském festivalu

    a architektů

    neviděli,
    metál od něj nedostali !!!

    berka

    je jistě odborník na
    ONANII viz jeho komentář

    po 00:3O

    ale sprostý a zlý lhář !!!

    ————————————-

    Vzpomene si si berka?

    nebo nutno komentáře

    znovu vložit ?

    ——————————–
    ne – hrdina – berka byl na STB

    oba Zdeńkové také

    BERKA JE LHÁŘ !!!

    NIKOMU Z NICH

    „NEVAŘILA STB KAFÍČKO“

    —————————————–

    PROČ TO PÍŠE A PUBLIKUJE V JL berka ???

    Třeba to někde a někdy zasloužilý lhář JL vysvětlí ?
    Nebo ne ?

  61. Zdeněk Gryc napsal:

    Masakr na náměstí Nebeského klidu

    2. června 1989, protesty na náměstí Nebeského klidu
    Masakr na náměstí Nebeského klidu (název náměstí čínsky 天安门广场, český přepis Tchien-an-men Kuang-čchang) bylo násilné potlačení demonstrací konaných v čínském hlavním městě Pekingu mezi 15. dubnem a 4. červnem 1989. K hlavnímu zásahu armády proti lidovému povstání došlo v noci ze 3. na 4. června 1989.
    —————————————————————————————
    NIKDO
    NIC

    ???

    Je 5.června 2021

    Vážení soudruzi,

    FAKT

    ale

    FAKT

    PS-ák

    ba ani berka k tomuto datu

    ZASE NIC ???

    Takže dobrou noc soudruzi
    a hlavně nezapomenout:

    „cvaknout závěrem“

    do třetice všeho dobrého,
    takže třikrát

  62. blade napsal:

    Nick Gryc alias klaun Cvak – https://www.rajkovani.cz/files/products/klaun.jpg

    🙂

  63. Zdenek Gryc napsal:

    berka mlčí,
    takže souhlasí

    berka není pitomec

    berka je rafinovaný lhář

    a demagog,

    říká:

    Ing.arch.Zdeněk Gryc

    se může mýlit,
    ale ne vědomě lhát

    za 2 hod je čas na berkovu stať

    O ONANII,

    pokud berka nepamatuje

    stačí napsat…

  64. blade napsal:

    Cvaku – pohleď 3. > KČP – https://www.klub-pohranici.cz/

  65. berka napsal:

    Takže Zdeňkům na Stb kafíčko fakt nevařili ?

    To od nich ale vůbec nebylo pěkné !

    Zvláště když u nich byl Zdenál B. tak pěkně zapsanej – a to do slova a do písmene 🙂

    A nebo je to co je k vidění na tomto odkazu opět sprostota, lež, pomluva, kampaň a účelovka ?

    https://www.abscr.cz/data/knihy//BRN/40/BRN_40_43.jpg

  66. Svatopluk Beran napsal:

    Zdeněk Gryc říká:
    Sobota, 5. 6. 2021 v 22:03
    Masakr na náměstí Nebeského klidu

    2. června 1989, protesty na náměstí Nebeského klidu
    Masakr na náměstí Nebeského klidu (název náměstí čínsky 天安门广场, český přepis Tchien-an-men Kuang-čchang) bylo násilné potlačení demonstrací konaných v čínském hlavním městě Pekingu mezi 15. dubnem a 4. červnem 1989. K hlavnímu zásahu armády proti lidovému povstání došlo v noci ze 3. na 4. června 1989.
    —————————————————————————————
    NIKDO
    NIC

    Takže masakr na Náměstí nebeského klidu, bylo v každém případě SVINSTVO. Ovšem toto SVINSTVO OCHRÁNILO ČÍNU JAKOŽTO VELMOC, OD AMERICKÉ HOSPODÁŘSKÉ DOMINANCE A AGRESE A NASTARTOVALO HOSPODÁŘSKOU KONKURENCI JAK RUSKU TAK PŘEDEVŠÍM SPOJENÝM STÁTŮM. NA ZAČÁTKU OSUDESÁTÝCH LET, PO UZAVŘENÍ TZV. ZLATÉHO OKNA, Spojené Státy souhlasily s principem uznání jednotné Číny. Tím vytvořily dva předpoklady ze dvou různých pohledů. První byl ten Čínský, kdy se Čína rozhodla pomocí amerických technologií a a principu ekonomiky vyhrabat ze svého jednoduchého komunistického hospodářského systému a získat v čase i Thajwan za podpory USA, který by USA ochotně k Číně připojily, pokud by se stala Čína ekonomickým vazalem USA. USA zas to viděly tak, že se dostanou k levné pracovní síle a ZLIKVIDUJÍ PŘITOM V USA ODBORY. Přitom se Čína stane tak, jako na konci osumnáctého století, hospodářskou kolonií západu, tentokrát především pod kontrolou USA. Po přibližně dvaceti letech mělo dojít na lámání chleba, kdy měla ,,HLOUPÁ ČÍNA,, zopakovat znovu svoji chybu z před stopadesáti lety. To se ovšem nestalo. ČÍNŠTÍ STUDENTI SAMOZŘEJMĚ POŽADOVALI SVOJE LIDSKÁ PRÁVA O DEMOKRATICKÉ SYSTÉMU V ČÍNĚ, OVŠEM BYLY ZCELA NIVNÍ V TOM CO ZA TYTO JEJICH SPRAVEDLIVÁ PRÁVA, POŽADUJE GEOPOLITICKÉ POTŘEBY USA. TO JE – EKONOMICKÉ VAZALSTVÍ SPOJENÝM STÁTŮM. – TENTOKRÁT SE ALE ZÁPAD SPLETL – Čínská komunistická moc nezapracovala krutým potlačením práv občanů tak jak před sto padesáti lety Čínská monarchie, TO JE LIKVIDACÍ LIDOVÉHO POVSTÁNÍ (tehdá tzv. Boxerského povstání) V PROSPĚCH ZÁDADU, NÝBRŽ PŘESNĚ NAOPAK, V PROSPĚCH SVÝCH VLASTNÍCH SVĚTOVÝCH HOSPODÁŘSKÝCH POTŘEB A POTŘEB ČÍNY JAKO ZNOVU PROBUZENÉ SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSKÉ VELMOCI, KTEROU BYLA CELÝCH DVA TISÍLE LET PŘED VZNIKEM USA, POTAŽMO CELÉHO TEHDEJŠÍHO KŘESŤANSKÉHO SVĚTA.

    Tímto nijak nevyzvedávám někoho před někým, pouze konstatuji historii jak a proč se stala.

  67. Jan P napsal:

    Jé, hele, světový komunismus!

    Globální firmy budou platit daň ze zisku nejméně 15 procent, shodly se na tom země G7
    https://www.irozhlas.cz/ekonomika/globalni-firmy-g7-zdaneni-zisku_2106051339_ada

  68. Zdenek Gryc napsal:

    PRAVDA
    PRAVDA
    nám také poskytli soudruzi v roce 1968 Bratrskou pomoc.

    V indexu na FA byl první předmět
    MARXISMUS
    takže školení od pana Berana už jsem nejenom slyšel,
    ale musel jsem ho nejen papouškovat,
    ale i udělat z něj státnici.

    ————————————
    TU PAK ZAJISTILI KÁDROVĚ OSOBOU JAKO JE:

    „1. blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 14:06
    S. architekt nemá o službě na čáře ani páru, zřejmě má i modrou knížku nebo takový nemehla ke zbrani raději ani nepustili
    Potkat na čáře architekta, tak stačí v těch lesích tam na něj udělat bububu či cvaknout závěrem,

    tak se na místě zesere strachy :-).

    Peesáci byla elita pod MV a pod HSPSOHSČSSR Vy kubo z jihlavských Nemanic“

    —————————————————

    Dneska je neděle,

    článek šéfredaktora Josefa Jelínka JL k článku Milana Dvořáka
    o učení Ing.arch k úctě k dějinám strany je znám ?
    nebo nutno znovu vložit.
    Redaktor Jelínek házel anonymy do koše.
    Někdo občas pošle někoho někam.
    Je však třeba se snažit ba rozdíl od anonymů
    nepoužívat výhrůžek a sprostot, takže:

    běžte si „CVAKNOUT ZÁVĚREM“ !!!

  69. franta pulpytel napsal:

    Je konec bídy,je konec hladu. Stačí kliknout na testercimedia2021, nebo na reklamu ,která se objevuje jihlavslé listy ( je tam 50koruna) , vložit na naše peníze 5750kč a o nic se nestarat . Peníze se budou jen sypat. Ale má to jeden háček musíte mít dobrého investora, kterému svěříte své peníze. Pospěšte si před 2 dny bylo ještě 7 míst.

  70. blade napsal:

    Zde o nick Gryc ani slůvko > https://www.lidovky.cz/relax/design/zapomente-kdo-to-stavel-ktere-architekty-chtel-minuly-rezim-vymazat.A180903_130331_ln-bydleni_ape

    Ten se odejít nenechal, raději komoušům loajálně stavěl paláce a plnil usnesení sjezdů KSČ > hrdina > klaun Cvak, který si závěrem cvaknul na jím nenáviděném Hradě ocenění !!! > „Nestačil jsem se divit, protože já už se navenek moc neprojevuji. Ale má to pro mě velký osobní význam !!! a byl to velký zážitek,“ komentuje nick Gryc udělení ceny i její předání na Hradě.

    Klaun Cvak > potah klik dveří KSČ – ://www.rajkovani.cz/klaun-cvak-detsky-potah-na-kliku-potah-na-dverni-kliku-p676

  71. franta pulpytel napsal:

    Bohužel jsem to napsal špatně . Správně je napsat testercisemedia.com a najít odkaz každý čech si to zaslouží vědět. Pane Jane až to bude fakt pak to mu věřme, zatím je to jen proklamace.

  72. Zdeněk Gryc napsal:

    „1. blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 14:06
    S. architekt nemá o službě na čáře ani páru, zřejmě má i modrou knížku nebo takový nemehla ke zbrani raději ani nepustili
    Potkat na čáře architekta, tak stačí v těch lesích tam na něj udělat bububu či cvaknout závěrem,

    tak se na místě zesere strachy :-).

    Peesáci byla elita pod MV a pod HSPSOHSČSSR Vy kubo z jihlavských Nemanic“

    DNESKA JE NEDĚLE

    CVAKNOUT ZÁVĚMEM

    2X

  73. Zdeněk Gryc napsal:

    oprava

    DNESKA JE NEDĚLE

    „CVAKNOUT ZÁVĚREM“

    2X

  74. Dvořák napsal:

    Nevím,zda Ing.arch. navštěvuje nějakého specialistu,ale jestli ano,tento by měl vrátit diplom a pacient si najít jiného. Jistě pak dojde i toho nebeského klidu. Ale musím uznat,Zdeňku Gryci, že parta jste tehdy byla výborná. Ani se nelze divit,že to soudruhům tak skvěle fungovalo.

  75. blade napsal:

    Nick Gryc měl na Hradě možná i rudé trenky 🙂

    ————————————————————————————-

    DNESKA JE NEDĚLE

    CVAKNOUT ZÁVĚMEM

    2X
    ————————————————————————————-

    … nebuď troškař – https://youtu.be/gC9Flw00EGk?t=14

    🙂

  76. blade napsal:

    DNESKA JE NEDĚLE

    CVAKNOUT ZÁVĚMEM

    2X
    ————————————————————————————–

    … nebuď troškař II. – https://youtu.be/lkC4vpNxwSA

    🙂

    ://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66752/bmid_konec-dobry-vsechno-dobre-jak-dlouh-tTH-66752.jpg

  77. Zdenek Gryc napsal:

    „jednoznačně lepší prožít léta vojny u PS“

    UKÁZKOVÁ ROTA PS-áků

    VYBRANÁ PARTA BACHAŘŮ NÁRODA

    1. blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 20:59
    Architekte myšleno elita z pohledu zázemí, zásobování, výstroje, vybavení a pomůcek při službě,
    zkrátka tehdy bylo jednoznačně lepší prožít léta vojny u PS
    než někde zavřený v kasínu u bigošů tehdejší ČSLA. Navíc 1. rota PS Černé jezero byla ukázková rota tehdejší HSPSOSHČSSR, kam jezdili na prohlídku a návštěvu tehdejší různí papaláši režimu

  78. blade napsal:

    … ale to vše je hloupost retardovaného kopíráka co má připosraně uzavřené své blogy a kurví blogy druhých

    🙂

  79. Zdeněk Gryc napsal:

    blade říká:
    Neděle, 6. 6. 2021 v 14:45
    … ale to vše je hloupost retardovaného kopíráka co má připosraně uzavřené své blogy a kurví blogy druhých
    ——————————————————————
    TAKŽE ŘÍKÁ TO BLADE, NEBO KDO A PROČ TO DO JL VLOŽIL
    —————————————————————–
    1. blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 20:59
    Architekte myšleno elita z pohledu zázemí, zásobování, výstroje, vybavení a pomůcek při službě,
    zkrátka tehdy bylo jednoznačně lepší prožít léta vojny u PS
    než někde zavřený v kasínu u bigošů tehdejší ČSLA. Navíc 1. rota PS Černé jezero byla ukázková rota tehdejší HSPSOSHČSSR, kam jezdili na prohlídku a návštěvu tehdejší různí papaláši režimu

    —————————————————————

    ZÁVĚR:

    blade je lhář !!!

  80. blade napsal:

    TAKŽE ŘÍKÁ TO BLADE, NEBO KDO A PROČ TO DO JL VLOŽIL
    ———————————————————————————-
    Ano, říká to blade, protože mu to vyprávěli, ti co to zažili. Nick Gryc > ten frajírek senilní > zažil vše a nikdy mu nikdo nic nevyprávěl. Nick Gryc, schválně si dohledej, že jsi byl před pár lety první kdo začal hloupě rýpat, když jsem se tu objevil a vše co rád kopíruješ napsal, to abych zjistil jak budeš reagovat.

    Právě srágoříci jako jsi ty nick Gryc měli od odříkaného polického chleba z největších krajíců > tvá loajalita vůči KSČ to potvrzuje. Tak si tu alespoň nehraj na politicky spravedlivého, politická ostudo. O tvých pracovních kvalitách není řeč, to ať posoudí odborníci. Takže, nedělej vlny na blogu jiných a jdi se opět politicky stydět někam do kouta svého připosraně zavřeného blogu.

  81. Zdeněk Gryc napsal:

    do kouta svého připosraně zavřeného blogu.
    —————————————

    NEBO DO VÝVĚSNÍ TABULE BLOGU
    NA KTEROU

    blade napsal

    PO PŮLNOCI A DESETI-MINUTOVKÁCH
    SPOUSTU KOMENTÁŘŮ

    TAKY NĚKDE

    … ČUŘÁK…

    byl blade při smyslech ?

    Ví kdy to a v jaké souvislosti to blade napsal ?

    ———————————————–

    TAKHLE CHTĚJÍ ANONYMOVÉ
    VÉST DIALOG BĚŽTE

    převzato od blade:

    „CVAKNOUt ZÁVĚREM“

    3X

    —————————————
    originál:
    „1. blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 14:06
    S. architekt nemá o službě na čáře ani páru, zřejmě má i modrou knížku nebo takový nemehla ke zbrani raději ani nepustili
    Potkat na čáře architekta, tak stačí v těch lesích tam na něj udělat bububu či cvaknout závěrem,

    tak se na místě zesere strachy :-).

    Peesáci byla elita pod MV a pod HSPSOHSČSSR Vy kubo z jihlavských Nemanic“
    ——————————————————

    NAPSAL A VLOŽIL :

    „1. blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 14:06

    „tak se na místě zesere strachy :-).“
    ——————————————
    PROČ TO blade píše,

    je za to Putinův trol nějak honorován.
    v rublech nebo doláčích.

  82. Zdenek Gryc napsal:

    Archiv se dal tehdy sotva nazvat archivem, vzpomíná historik dr. František Hoffmann
    ———————————————————————————————–
    doporučuji
    hrdinovi hvězdných válek
    blademu
    přečíst

    PhDr Hoffmann v roce 1968
    provolání umělců

    silně na něj tlačili,
    aby ho odvolal,
    řekl nám:

    „NEJSEM ŽÁDNÝ HRDINA,
    CO JSEM NAPSAL,
    TO JSEM NAPSAL“

    U hrdinů ze seriálů natočených asi v USA to neplatí ?

    Takže „CVAKNOUT ZÁVĚREM“

    4X ???

  83. Zdenek Gryc napsal:

    PS. článek v JL:

    Archiv se dal tehdy sotva nazvat archivem, vzpomíná historik dr. František Hoffmann
    —————————————–
    Nenapsal na tomto blogu přítomný „Dvořák“

    Ba ani v únoru 1975, ten co napsal o tom,že musíme architekty učiti, Milan Dvořák.
    Ba ani ten Václav Dvořák, který stále čeká, jak sám o sobě napsal… na odvlečení do Haagu.
    Ba ani nějaký anonym vedr. PS-áků,

    ale Petr Dvořák,
    který si PhDr. Františka Hoffmanna velmi vážil, jak jeho článek vypovídá.

    Pan PhDr. Hoffmann by nikdy neznesvětil svoji osobu pod pláštíkem anonyma,

    stejně jako Ing.arch.Zdeněk Gryc, který ho považuje za největší osobnost Jihlavy.

  84. blade napsal:

    „…TAKY NĚKDE … ČUŘÁK…“
    ————————————————————————————-

    1) Při smyslech nejsi ty, neboť tu opět kurvíš cizí blog.

    2) Zmatkaři, prvně si najdi kdo ti ten údový originál v neděli, 15. 9. 2019 v 9:44 psal > až to najdeš, tak si rovnou nafackuj a omluv se.

  85. jihlavák napsal:

    Vrátím se ještě k tématu blogu Utrácení a odpovědnost. Včera se demonstrovalo v Praze a zazněla tam správná myšlenka. Pokud se má začít s redukcí státního dluhu, nesmí to být na účet pracujících lidí formou nekonečného zvyšování daní, ale především se má ve státním a obecním začít šetřit. Nakonec každý přemýšlející člověk musí být zděšen, jak se poslední roky hospodaří třeba na městě. Pokud se erár nebude chtít výrezně omezit a bude z nás jen tahat další a další peníze, je načase vyrazit mu nakopat pr..l. Promiňte mi neslušný výraz, ale oni sa taky nestydí z našeho mlasakt, odklánět a rozhazovat.

  86. Zdenek Gryc napsal:

    Ty nechápeš, že dokud budeš prudit nedáme ti pokoj?
    Celý Jihlavě (podle mě) je u prdele Gryc, Rozehnal a Havel.
    ——————————————————————–
    TERMINUS TECHNICUS

    „PRUZENÍ“

    JE PRO ANOMY

    PSÁT S ÚCTOU O

    VÁCLAVU HAVLOVI

    XXXXX říká:
    Sobota, 30. 1. 2016 v 13:34
    Tak já myslel, že už je od tebe klid na věky a zas ne. Proč to tu vlastně visí? Ty nechápeš, že dokud budeš prudit nedáme ti pokoj? Celý Jihlavě (podle mě) je u prdele Gryc, Rozehnal a Havel. Lidi mají jiný starosti. Po většině existenční. Neříkám že si za to opět většinově nemůžou sami, ale kecy o nějakým Rozehnalovi koho to zajímá? Dobře, nakreslil jsi Březinky, komoušům pentagon, někde nějakej most, co já vím co ještě, dobrý všechno to stojí, lidi to užívají, tudíž tvé práci čest.
    Ale koho to kurva dneska zajímá?

    Si lape myslíš, že zde v době divnolidí, vyzvoním v nějaké diskuzi svůj životopis, inicály i s adresou
    ———————————————————————————–
    Vážený ne-ch-„lape“
    Vypadá to, že i dnešní noc ne-vyzvoní
    Vaše anonymní panenství,
    Elity PS-áků ve „Volarech a Zadním Chodově, kde jsem se jako veldr. objevil v tzv. prvním sledu na pohraniční rotě Černé jezero, prapor byl v Železné Rudě a brigáda v Sušicích.“

    1. blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 20:59
    Architekte myšleno elita z pohledu zázemí, zásobování, výstroje, vybavení a pomůcek při službě,
    zkrátka tehdy bylo jednoznačně lepší prožít léta vojny u PS
    než někde zavřený v kasínu u bigošů tehdejší ČSLA. Navíc 1. rota PS Černé jezero byla ukázková rota tehdejší HSPSOSHČSSR, kam jezdili na prohlídku a návštěvu tehdejší různí papaláši režimu.

    TO VÍTE ELITA JE ELITA.

    ANO – NYM
    BÝT ČI NE-BÝT RYTÍŘ „blade“
    nebo ZBABĚLEC,
    s nějaký dalším pokusem o únikový blábol anonymního snipera.

    hry-pro-playstation-4.heureka.cz › sniper-elite-4

    Všechny informace o produktu Hra na Playstation 4 Sniper Elite 4, porovnání cen z internetových obchodů, hodnocení a recenze Sniper Elite 4.
    ———————————————–

    ABSURDITOU HODNOU DRAMATU
    VÁCLAVA HAVLA
    JE NAPSAT ANONYMNĚ AUTOBIOGRAFICKOU
    ŽIVOTNÍ EPIZODU
    A PAK JI ANONYMNĚ POPÍRAT.

    ——————————————-
    PODOBNOU ABSURDITOU A LŽÍ JE

    Berkovo tvrzení,

    že architekt si šel pro metál za Zemanem na Hrad.

    Šlo o udělení ceny Jože Plečnika ve Španělském sále
    v rámci 100 letí republiky.

    Tento významný akt dokumentovaly televizní kamery.
    Zeman tam nebyl.
    Zemana vždy se zájmem se sledovaly televizní kamery,
    počínajíc nejenom epizodou ve ve Svatováclavské kapli.

    Je fakt, že dotazy na červené trenýrky zde byly,
    pánové se ne toto téma dost bavili, konkrétně také Herzán a Baueršíma.
    ———————

    Jistě by bylo zajímavé otevřít blog na téma

    JAK ZEMAN ROZDĚLIL NÁROD

    Zeman pohrdá nejenom novináři, ale také umělci
    Přijít na Karlovarský filmový festival nebo mezi architekty do Španělského sálu
    je je pro Zemana těžko stravitelné.
    Ví se, proč napsal předvolební koresponďák proti pražanům, že ?
    Ti ho vidí objektivně a z první ruky, ti by ho nezvolili.
    Jeho volbu jistě ovlivnili trolové typu Jindřicha Lukáše.
    Jeho tlampač – blade vložil nedávno jeho tyrády pod článek
    Autora tohoto blogu, který vyzýval:

    DĚTIČKY MEJTE SI RUČIČKY

    Babiš sice přišel na Sokolský slet, uvítání nebylo moc pěkné, že ?

    Zeman by si nikdy takovou národní ostudu,
    “ uvítání “ nedopřál.
    s architekty je na tom podobně.

    Jejich presidentem je Václav Havel,
    který měl svého architekta Šípka.
    TGM měl svého architekta Jože Plečnika.

    jakého architekta má Miloš Zeman ?

    —————————————

    Co nejzdvořileji prosím nelžete a nevymýšlejte si bláboly,

    taky o přejmenovávání názvů na Březinkách.
    Tento název v úctě k O.B. vymyslel
    PhDr. František Hoffmann
    Po okupaci v roce 1968 byl vyhnán.
    Nová parta na orgánech nejenom sídliště přejmenovala,
    ale také pitomou argumentací o sebevrazích
    zabránila realizaci 4 metry široké lávky.
    Finančně byla zajištěné v rámci THU sídliště.
    Projekčně katedrou profesora Lederera, autorů pavilonu Z.
    Dodavatelsky projednána s Královopolskou strojírnou.

  87. Berka napsal:

    No – nějak nám to trochu s tradičně protrženým clipboardem zapadlo…

    Co teda ten Baueršíma, vedený ve svazcích StB jakožto důvěrník s poněkud nepříliš nápaditým krycím jménem „Zdeněk“ ?

    Na koho práskal – na vlastního bráchu ?

    Nebo ho snad dokonce s „Plavcem“ nasadili na největšího jihlavského předlistopadového disidenta – nespolehlivého a neloajálního architekta Gryce ?

  88. Zdeněk Gryc napsal:

    Zeman je nejenom je ješitný člověk.

    Jeho averze vůči autoru tohoto blogu,
    předsedovi senátu je dokladem,

    kam až česká politika došla.

    Zemanovi, by bylo architektům,stejně jako Miloši Vystrčilovi
    dosti zatěžko podati ruku.

    Zdeněk Gryc si váží jeho osobnosti.
    S anonymy, kteří právě

    „hostují“

    na jeho blogu je to jak ?

  89. Zdeněk Gryc napsal:

    oprava:

    Zeman je nejenom ješitný člověk.

  90. blade napsal:

    Seniláku, máš v tom galamatyáš > motáš páté přes deváté.

    Znemožnil jsi se sám > lží a nenávistí k nick blade.

    Omluva žádná, tak si > http://www.zsskolnivr.cz/wp-content/gallery/loga-1/Vyliz_talir.jpg?i=1000000287

    Ještě ti prozradím veřejné tajemství > PŘÍSAHA roste > dle Kantar (ČT) je již ve sněmovně.

  91. Zdeněk Gryc napsal:

    blade

    co je to-hle ?

    návist, nebo ne-návist
    bezpáteřního anonyma ?

    „1. blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 14:06
    S. architekt nemá o službě na čáře ani páru, zřejmě má i modrou knížku nebo takový nemehla ke zbrani raději ani nepustili
    Potkat na čáře architekta, tak stačí v těch lesích tam na něj udělat bububu či cvaknout závěrem,

    tak se na místě zesere strachy :-).

    Peesáci byla elita pod MV a pod HSPSOHSČSSR Vy kubo z jihlavských Nemanic“

  92. Zdeněk Gryc napsal:

    Berka říká:
    Pondělí, 7. 6. 2021 v 9:53
    No – nějak nám to trochu s tradičně protrženým clipboardem zapadlo…

    Co teda ten Baueršíma, vedený ve svazcích StB jakožto důvěrník s poněkud nepříliš nápaditým krycím jménem „Zdeněk“ ?

    Na koho práskal – na vlastního bráchu ?

    Nebo ho snad dokonce s „Plavcem“ nasadili na největšího jihlavského předlistopadového disidenta – nespolehlivého a neloajálního architekta Gryce ?

    ———————————————————–

    za prvé,

    Berka je lhář

    viz shora epizoda s Březinkami a medailí u Zemana.

    za druhé Berka ignoruje podstatné
    a blábolí o STB, včetně toho,koho se bál, když byl pozván.

    Dobře ví, co je to komunismus,
    šedivý proud,jak s něj vystrčíš hlavu,
    tak po ní dostaneš.

    Berka si váží dokonce i toho

    „že se jeho děti dostaly na školu“
    což jak plyne z jeho psaní,
    nemuselo být u nepohodlných osob samozřejmé.

    Berka nebyl nepohodlná osoba.
    Nemohu jeho komentář přesně překopírovat,
    ba se i mohu mýlit v tom jak se jel do
    Ruska radioamatársky bratřit
    a co všechno mu soudruzi ukázali.

    Otec manželky profesora astronomie Ivy Baueršímie
    byl šlechtic, měl dobré důvody zachránit si
    krk emigrací. Republika mu umožnila vystudovat.
    Jeden z prvních činů po vstupu Rusů do Prahy bylo,
    vylákat ho od rodiny. Zavřít začlenit do transportu na Sibiř,
    /jako mého strýce Čeňka Janíka,který přežil nacistické žalářování/.

    Je možné že Baueršíma byl pro STB a zejména ruské tajné služby strategická osobnost
    svou spoluprací na GPS na universitě v Bernu,která byla pro USA
    velmi důležitá. Ivo mi vysvětloval,že nejsou plně státem dotováni
    a své zdroje doplňují pracemi na prakticky použitých aplikacích.
    Ivo dokonce nabídl českým studentům praxi na universitě v Bernu.
    Možná, že B. nešlo doma přímo o krk,ale jeho vědeckou práci.
    Tu STB nejenom kontrolovala,ale také sledovala styky a korespondenci.
    Nepíšeme z hlediska naivních blbečků, pro které psal v Jiskře Milan Dvořák.

    Berka píše“

    ŽE „NA STB VAŘILI KAFÍČKO“

    To je prostě Berkova „Pravda a žánr „.

    česky: PODRAZ

    O těch výsleších na STB nám bylo zakázáno mluvit i s vlastní manželkou !!!
    dost dlouho oběma Zdeňkům trvalo,než zjistili,že mají stejného opatrovníka s titulem JuDr.
    Jak vidno i v JL není moc pamětníků, kteří se o svých předvoláních zmiňují.

    Ti co byli dosti staří a něco znamenali měli potíže a byli žalářováni za obou totalit.
    Velice si cením jmenování tchána mého žalářovaného spolužáka Jana Sedláka čestným občanem Ji.

    Letištěm Bernu, kde ovdovělý Baueršíma žije je Belp. Před několika dny přijel do Telče MvDr. Ivan Hlobil,
    který chtěl v Telči vybudovat lávku se které by se otevřely pohledy na Telčský Partenon.
    zprostředkoval partnerství s Belpem, který dal na lávku čtyřistatisíc Kč.
    Jeho bratr seděl v lavici s mým bratrem. Jeho syn tábořil s jeho synem Martinek,
    když bylo nějak možno po několik dní jet do Jugoslávie. Přes Julské alpy utekli do Rakouska.
    Ivan tak také řešil nátlaky,aby vstoupil do KSČ. Do penze odešel z místa ředitele jatek v Zurichu
    Do JL jsem napsal článek PRAVDA VÍTĚZÍ s il.fografií, z Vítkova kde jeho otci veliteli odboje na Zlínsku byla udělena medaile.

    Myslím,že u toho Zeman také nebyl

    Profesor Šlapeta, když píše o 100 letí FA,
    nebo nedávno vydanou knihu o Baťovi, tak to uvádí „z mého pohledu“,
    toho si vážím a píši podobně.
    Před chvílí jsem byl v Telči, pozdravil na universitě TGM ředitele Makovce.
    Zajímal se o původ krásné bronzové sochy TGM na chodbě,
    od mého profesora Vincence Makovského, jeho syn Zdeněk je autorem bust.
    presidenta Václava Havla.

    S omluvou za chyby v textu:
    Zdeněk Gryc

  93. Zdeněk Gryc napsal:

    oprava:

    Můj syn tábořil s jeho synem Martinem.

  94. berka napsal:

    Zdeňku, zdeňku, proč potrefená husa vždy nejvíc kvičí…

    Přece dobře víš – a ostatní to mohou snadno najít – kde a proč PAN BERNARD mluvil o estébáckém kafíčku… Bylo to v této větě :

    Proč spoluzbabělci ? Prostě chtěli jet do Steyru, tak jeli. Účel světí prostředky. Gryc chtěl do Švédska, tak jel. Stačilo jen po návratu zajít na kafíčko, že…

    Mě na StB, kde jsem skutečně po podání žádosti o vycestování byl, opravdu nikdo kafíčko nevařil. Mě Zdeňku ne. Na kafíčko přece zvali důstojníci StB svoje zdroje a svoje DŮVĚRNÍKY.

    Ing. Zdeněk Baueršíma je vedený ve svazcích StB jakožto DŮVĚRNÍK s krycím jménem Zdeněk a tento operativní svazek byl dokonce živý až do listopadu 1989.

    Stejně jako byl Oldřich Háj dobrovolný AGENT StB s krycím jménem Plavec.

    Znovu a již po několikáte se ptám – CO JE NA TĚCHTO DVOU INFORMACÍCH LŽIVÉHO ?

  95. Berka napsal:

    Prostě těch práskačů kolem ZG bylo nějak podezřele moc. Olda, Ervín, Zdeněk…

    Proto mě zajímá, jestli donášeli taky na vás, nebo je to jen shoda náhod – a nebo jestli jste jim dokonce třeba právě vy – člověk tak činný v disentu – sloužil nevědomky jako zdroj informací.

    Někdo kdo je takový nesmiřitelný bojovník proti komunismu jako vy, by přece měl mít největší zájem na tom, aby zmizely všechny zamlžené stránky historie, ne ?

  96. Zdeněk Gryc napsal:

    CO JE NA TĚCHTO DVOU INFORMACÍCH LŽIVÉHO ?

    PODLÁ SPROSTOTA !!!
    ODPORNÉ NADÁVKY

    a zde i vytržení z kontextu.

  97. Zdeněk Gryc napsal:

    Berka říká:
    Pondělí, 7. 6. 2021 v 14:16
    Prostě těch práskačů kolem ZG bylo nějak podezřele moc.

    ———————————————————–
    „1. blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 14:06
    S. architekt nemá o službě na čáře ani páru, zřejmě má i modrou knížku nebo takový nemehla ke zbrani raději ani nepustili
    Potkat na čáře architekta, tak stačí v těch lesích tam na něj udělat bububu či cvaknout závěrem,

    tak se na místě zesere strachy :-).

    Peesáci byla elita pod MV a pod HSPSOHSČSSR Vy kubo z jihlavských Nemanic“

    ————————————————

    Dovedou si soudruzi představit
    za jakých okolností
    k výslechům na STB
    docházelo.

    Telefon v 9 hod. k vašemu rýsovacímu stolu

    „dostavte se v 11 hodin na podestu do 3 patra do budovy policie.“
    Nikoho o tom nesmíte informovat !

    Takže co napsat na propustku ?

    „soukromě“ a nadpracovat !

    Jak odpovídat na dotazy o spolupracovnících ?
    ——————————————————
    Co teda ten Baueršíma, vedený ve svazcích StB jakožto důvěrník s poněkud nepříliš nápaditým krycím jménem „Zdeněk“ ?

    Na koho práskal – na vlastního bráchu ?
    —————————————————-

    Potkat na čáře architekta, tak stačí v těch lesích tam na něj udělat bububu či cvaknout závěrem,

    tak se na místě zesere strachy :-).

    —————————————————–

    Na STB nemuseli cvakat závěrem,
    kdo tam nebyl vícekrát a pár hodin
    tak se mu dneska dobře píše.

    Stačilo zvýšit hlas:

    „tady se podepiš !“

    ====================

    NA ZÁVĚR MOHU PROHLÁSIT,
    ŽE TI STB MI NEVYHROŽOVALI

    „cvakáním závěru“

    „pištolí s jedním nábojem“

    „skočit jako ten z šity parku“

    „dožít se 80tky je neslušnost“

    Hitler Stalin a dneska Putin potřebují nepřítele,
    aby udrželi doma pořádek.

    PRÁVĚ TO PŘEDVEDLI ZACVAKÁNÍM TANKOVÝCH PÁSŮ

    NA UKRAJINĚ

    Berka etc zkrátka a dobře, aby se vyřádili potřebují
    někoho,koho mohou nenávidět a přikazovat co může a nesmí:

    XXXXX říká:
    Sobota, 30. 1. 2016 v 13:34
    Tak já myslel, že už je od tebe klid na věky a zas ne. Proč to tu vlastně visí? Ty nechápeš, že dokud budeš prudit nedáme ti pokoj? Celý Jihlavě (podle mě) je u prdele Gryc, Rozehnal a Havel. Lidi mají jiný starosti. Po většině existenční. Neříkám že si za to opět většinově nemůžou sami, ale kecy o nějakým Rozehnalovi koho to zajímá? Dobře, nakreslil jsi Březinky, komoušům pentagon, někde nějakej most, co já vím co ještě, dobrý všechno to stojí, lidi to užívají, tudíž tvé práci čest.
    Ale koho to kurva dneska zajímá?

    ———————————————-

    „Tak já myslel, že už je od tebe klid na věky a zas ne. Proč to tu vlastně visí?
    Ty nechápeš, že dokud budeš prudit nedáme ti pokoj?“

    CHÁPU CO JE TO UKÁZKA FAŠISMU V KRYSTALICKÉ FORMĚ

    JEDNODUŠE A JASNĚ

    NEDÁME TI POKOJ !!!

    ———————————————-

  98. Jan P napsal:

    jihlaváku, díky za Vaši snahu vrátit se k tématu blogu.

    A to vám ještě nedošlo, že lidé jako Zdeněk Gryc mají ve skutečnosti komunisty rádi !
    Bez nich bychom se nemohli pořád patlat v minulosti a vymlouvat se na ní, ale museli bychom řešit aktuální problémy a jejich příčiny(třeba jako tohle téma blogu: Utrácení a odpovědnost), které jen díky komunistům můžeme ignorovat(cíl ZG ) a ještě u toho vypadáme dospěle.

  99. Zdeněk Gryc napsal:

    ento Blog,
    tedy jeho část ukazuje
    anonymní podtext současného nazírání
    společnosti anonymů v Jl na dobu temna.
    Dovolím si ho jako ukázku doby poslat
    do ústavu Paměti národa,

    navázat tak na spolupráci s kolegyní Koukalovou,
    kterou jsme zahájili a ukončili publikací
    v jejich buletinu,
    článkem o mém profesoru Rozehnalovi

    „POSLEDNÍ FUNKCIONALISTA“

    Je bohužel pravda,že jediný kdo se podepsal
    je Berka ve své stati odeslané 00.30

    O ONANII

    Pokud by se prosím na pokusili

    pracovníci Paměti národa
    obrátit na některé
    z blogerů,
    je dobré vědět, že je na jejich zajímavé blogy
    upozornil Ing.arch. Zdeněk Gryc,

    jeho e-mail je k dispozici v redakci JL.

    Něco podobného se již podařilo,

    šlo o osobnosti kriminálníků:
    mého spolužáka Jana Sedláka
    a
    jeho tchána Ing. Janáčka,
    nedávno jmenovaného,

    čestným občanem Jihlavy.

    Byl bych rád,kdyby se to podařilo
    i svědectvími o Vašich výsleších na jihlavské STB
    /viz. Berka/ i u Jana Sedláka.

  100. Zdeněk Gryc napsal:

    PS. Autoři kádrových posudků o mé rodině,
    byli na příkaz generála Nekvasila
    za účelem jejich osobností znečitelněny.

    V záznamech o mých výsleších na STB jsou dokumenty pouze
    podtištěny v souladu s těmi které zde publikuje erudovaný anonym,

    leč podpis jejich autora JuDr…… je zachován.

    „ČO BOLO TO BOLO“

    TERAZSKÝ,

    NENÍ NUTNO BÝT ANONYMNÍ SVINÍ

  101. blade napsal:

    Nick Gryc je sám sobě pánem! Takže, pokud ho uvidíte mluvit samého se sebou, tak není blázen, má poradu.

    Své blogy a příspěvky ukaž zde – podatelna(zavináč)bohnice.cz

  102. berka napsal:

    Ing. Zdeněk Baueršíma je vedený ve svazcích StB jakožto DŮVĚRNÍK s krycím jménem Zdeněk a tento operativní svazek byl živý až do listopadu 1989.

    Ervín Fridrich byl evidován od roku 1971 též jakožto DŮVĚRNÍK StB.

    Oldřich Háj byl dobrovolný TAJNÝ SPOLUPRACOVNÍK a následně AGENT StB s krycím jménem Plavec.

    Znovu a již po několikáte se ptám – PROČ TO MÁ BÝT LEŽ A SPROSTOTA, když tyto informace jsou veřejně dostupné na webu Archivu bezpečnostních složek, o jehož vznik se kdysi zasloužil mimo jiných i pan prezident Václav Havel ?

    Pokud je to LEŽ a SPROSTOTA, neměl by tedy Zděněk Gryc, jakožto velký obhájce odkazu Oldřicha Háje iniciovat nějaké oznámení, na jehož základě by bylo Plavcovo jméno a jména jeho dalších kamarádů, z této databáze vyškrtnuta, neboť tam tedy logicky musí figurovat neoprávněně ?

  103. berka napsal:

    Mimochodem…

    „dostavte se v 11 hodin na podestu do 3 patra do budovy policie.“ – to má být zase co ? To bylo patrně za první republiky, protože v době o které pan Gryc píše, u nás žádná policie nebyla.

    A jestli má na mysli budovu, kde tehdy sídlil SNB – tak tam musel asi být velmi dobře zapsán, když se dostal až na podestu do třetího patra.

    Dole v budově totiž byla kukaň se službu konajícím dozorčím a pro předvolané „návštěvy“ si vždycky musel patřičný orgán přijít dolů k zamčené kovové mříži. Bylo na ni vidět z fronty před dopravkou.

    Už zase plácáte Zdeňku hlouposti. Lhát se nemá, není to pěkné.

  104. Zdeněk Gryc napsal:

    Berka říká:
    Úterý, 26. 2. 2019 v 0:34
    Spoluzbabělci Olda Háj a Ervín Fririch ?
    Fridrich Ervín, narozen 4.01.1934, od roku 1971 evidován jako důvěrník, svazek č. 15566, správa StB Brno
    Háj Oldřich, narozen 12.01.1932, evidován nejprve jako tajný spolupracovník (spisová značka 806006), následně jako agent – svazek č. 18060, správa StB Brno
    Proč spoluzbabělci ? Prostě chtěli jet do Steyru, tak jeli. Účel světí prostředky. Gryc chtěl do Švédska, tak jel. Stačilo jen po návratu zajít na kafíčko, že…
    Berka chtěl do Španělska, ale přece jenom zas až tak moc ne.

    —————————————————————–

    Berka není

    „šedou kolaborantskou sviní“

    je svině bez přívlastku, něco totalita.

    Objasňuje to Slonková,

    je nutno všechno zpochybnit a rozeštvat

    ve stylu antického

    a Putinovského

    DIVIDA ET IMPERO

    NATO
    Brusel

    Berka je svině,
    pomlouvá a zveřejňuje archiv STB,
    a to bez komentáře
    jeho autorů
    a osob,které byly
    pod nátlakem totality
    užity
    a
    zneužity.

    Také o významné jihlavské osobnosti,
    která se nemůže bránit

    nebožtíku

    Oldřichu Hájovi

    Berka je svině,
    protože současně nepublikuje
    aktualitu doby,třeba
    jména trenérů Dukly
    v záznamech STB

    Berka není jak napsal

    „šedá kolaborantská svině“

    ale pouze svině bez přívlastku.

    ————————————–

    Berka jak píše:

    „To z něj rozhodně nedělá žádného hrdinu – hrdinství totiž k tomu potřeba nebylo“

    pouze neomalená svině pomlouvá přítele, skvělého člověka

    Oldřicha Háje,
    přítele
    Zdeňka Gryce
    a velkou osobnost sportu Jihlavy,
    ve které nebyli jenom hokejisté,
    ale také plavci.
    Dnes máme na radnici v čelné funkci,
    trenéra,pokračovatele
    v práci Oldřicha Háje

    jak říká K.H. Borovský:

    SVINĚ JE SVINĚ
    TA SE ANI PO 30 LETECH
    OD NASTOLENÍ LIDSKÝCH PRÁV
    VÁCLAVEM HAVLEM
    NEZMĚNÍ
    ČASEM SE JENOM VYBARVÍ

    ————————————————————————-
    To z něj rozhodně nedělá žádného hrdinu – hrdinství totiž k tomu potřeba nebylo. Ale taky to – aspoň doufám – z něho nedělá šedou kolaborantskou svini, kvůli kterým to tady tak dlouho mohlo fungovat.

    ZAVINIL OLDŘICH HÁJ, ŽE KOMUNISTICKÁ TOTALITA MOHLA TAK DLOUHO FUNGOVAT?

    KDO TO NAPÍŠE

    JE

    SVINĚ.

    Pod komentář se podepíše:
    Ing.arch.Zdeněk Gryc

  105. Zdeněk Gryc napsal:

    PS.
    terminus technicus svině,autor:

    Berka říká:
    Úterý, 26. 2. 2019 v 0:34
    Spoluzbabělci Olda Háj a Ervín Fririch ?
    Fridrich Ervín, narozen 4.01.1934, od roku 1971 evidován jako důvěrník, svazek č. 15566, správa StB Brno
    Háj Oldřich, narozen 12.01.1932, evidován nejprve jako tajný spolupracovník (spisová značka 806006), následně jako agent – svazek č. 18060, správa StB Brno
    Proč spoluzbabělci ? Prostě chtěli jet do Steyru, tak jeli. Účel světí prostředky. Gryc chtěl do Švédska, tak jel. Stačilo jen po návratu zajít na kafíčko, že…
    Berka chtěl do Španělska, ale přece jenom zas až tak moc ne. To z něj rozhodně nedělá žádného hrdinu – hrdinství totiž k tomu potřeba nebylo. Ale taky to – aspoň doufám – z něho nedělá šedou kolaborantskou svini, kvůli kterým to tady tak dlouho mohlo fungovat.

    ————————————————–

    „šedou kolaborantskou svini,“

    a Putinovský Trol
    by mohl být autor tohoto komentáře ?

    Na které straně bije srdce konzumenta Becherovky
    netřeba přemýšlet,

    viz nejenom Vrbětice,
    ale také Novičok,

    To co vložil Putin do kampaně
    Zemana se bohatě vyplatilo.

  106. Dvořák napsal:

    Vážení,nevím,jak vy,ale já mám stále neodbytnější pocit,že sice na ministerstvu brečel jak želva, že nedostal u armády pecku, ale v jiný organizaci byl pěkná šajba. Ale to samozřejmě může být jen moje nepochopení dobrodružného života tohoto statečného člověka.

  107. berka napsal:

    Ale božíčku – až tu někdo bude heroizovat trenéry Dukly a dělat z nich málem bojovníky proti komunismu, velice rád zveřejním informace i o jejich spisech (jsou-li jaké).

    Když se říká A, má se přece říkat i B.

    Když ze sebe dělá Z.G. disidenta a otloukánka, je dobré říkat, že byl ve skutečnosti po celý svůj profesní život dobře placeným prominentním architektem, který projektoval sídla komunistické strany.

    Když dělá z Oldřicha Háje velkou osobnost jihlavského sportu, která bezesporu vychovala možná několik generací skvělých jihlavských plavců, jistě se sluší aby se zároveň vědělo, že byl tajným spolupracovníkem a následně dokonce agentem StB.

    Pokud je někdo tak nesmiřitelným a zarytým nepřítelem prezidenta Zemana, vyčítá mu úplně všechno od krátké epizody členství v KSČ, přes vzdělání jeho dcery až po zálibu v alkoholu a považuje ho za burana a člověka rozdělujícího společnost, měl by pozvání do budovy, která na sobě nese standartu tohoto prezidenta v každém případě s poděkováním odmítnout – nebo cenu převzít třeba korespondenčně.

    Ano Zdeňku, máš pravdu. Všichni kolem tebe jsou svině. Jenom ty, které zrovna chrochtaly jak se hodilo tobě a slastně mlaskaly u bolševického korýtka s tebou, ty mají andělská křídla.

    Obávám se, že kdyby měl tvůj milovaný a zbožňovaný prezident Havel možnost se seznámit s tvým morálním profilem a některými tvými výlevy v blogu JL, že by možná s upřímností sobě vlastní řekl „A můj skromný názor je, že Gryc je …“

  108. blade napsal:

    Nick Gryc, nedělej copy vlny na blogu jiných a jdi se opět politicky stydět někam do kouta tvého srabácky zavřeného blogu, a plň si tam úkoly a usnesení sjezdů tvé, jak vidno z příspěvků, stále latentně oblíbené KSČ.

    Nevím, ale možná přispěl i do volebního fondu KSČ za Havla 🙂

    ————————————————————————————–

    Havel prezidentem, přispějte KSČ, psala Jiskra v prosinci 1989
    27. prosince 2014 7:16
    Republika byla na nohou, ale jihlavské oficiální noviny Jiskra ještě koncem listopadu 1989 psaly o oslavě nedožitých narozenin Klementa Gottwalda. Později se vedle zmínky o zvolení Václava Havla prezidentem objevila informace o volebním fondu KSČ.

    První čísla roku 1990 – Havel je prezident, přispějte na KSČ
    Jiskra oznamuje v kratičké zprávě, že Václav Havel byl zvolen prezidentem. Hned vedle informuje o založení volebního fondu komunistické strany. Každá pošta byla povinna přijímat zelené složenky s příspěvky občanů.

    Zdroj: https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/co-v-jihlave-psala-jiskra-v-roce-1989.A141118_2116817_jihlava-zpravy_mv

    —————————————————————————————-

    O nick Gryc > udatném „komunistobijci“ > ani slůvko v odkazu výše 🙂

  109. Zdeněk Gryc napsal:

    Obávám se, že kdyby měl tvůj milovaný a zbožňovaný prezident Havel možnost se seznámit s tvým morálním profilem a některými tvými výlevy v blogu JL, že by možná s upřímností sobě vlastní řekl „A můj skromný názor je, že Gryc je …“
    —————————————————
    Jeho děda Hugo Vavrečka byl častým hostem v našem domě tehdy Brno 18. Smetanova 50. stejně jako otec u Vavrečky v Praze Na nábřeží.

    Publikace Moravská keramika od autora Dr. Černohorského věnovaná s jeho podpisem mému otci
    publikuje jména dědečka Václava Havla Hugo Vavrečka a mého otce na jedné stránce.

    Buran a podvraťák Berka si to ověří ?

    Z Volevčic 7.6.2021 a vzkazem „vole lehni“

    je čas na Vaši sentenci o ONANII od Berky v 00:30

    BUDE BRZO 00:30

    Berka říká:
    Sobota, 5. 6. 2021 v 19:56
    „Onanie se považovala za nemístnou, neslušnou a nespolečenskou zejména v 19tém století. Zdravého člověka však provází životem zcela stejně jako dýchání, či vyměšování a je součástí jeho určité vnitřní biologické rovnováhy. Puritáni, kteří dodnes tuto zdraví prospěšnou lidskou „činnost“ odsuzují jakožto nemravnou, tedy patří o nějaké ty dvě stovky let zpátky…“

    Toto píše MUDr. Petr Weiss, v zahraničí i doma velmi uznávaný profesor – tedy společenský stav, který pan architekt tolik obdivuje a tak rád zmiňuje.

    Oba Zdeňkové si byli pro metál na hradě, který v té době obýval jakožto prezident Ing. Miloš Zeman a celou akci spoluorganizovala Správa pražského hradu.

    To je skutečnost a prosté konstatování. Co je na tom prosím lživého, nebo sprostého ?

    TO, ŽE NA WC NA HRADĚ JSME BYLI¨

    SOUDRUHA ZEMANA NEUVIDĚLI !!!

    —————————————-

    Berka si váží dokonce i toho

    „že se jeho děti dostaly na školu“
    což jak plyne z jeho psaní,
    nemuselo být u nepohodlných osob samozřejmé.

    Berka nebyl nepohodlná osoba.
    Nemohu jeho komentář přesně překopírovat,
    ba se i mohu mýlit v tom jak se jel do
    Ruska radioamatérsky bratřit
    a co všechno mu soudruzi ukázali ???

  110. berka napsal:

    Netřeba složitě hledat – tady je celkem nevinný originál :

    Pondělí, 25. 2. 2019 v 22:56

    Kdyby architekt nebyl sklerotik, nebo spíše nechtěl být sklerotik, našel by si zpětně, co tu kdysi Berka (je zjevně marné někomu kdo je natvrdlý pořád dokola opakovat, jaké je moje skutečné jméno) psal. Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let chtěl jet s přáteli na radioamatérský conquest do Španělska. Pozvali si ho do Jihlavy na odbor StB, kde si s ním dva pánové (možná právě ti Zdeňkovi přátelé) celkem příjemně povídali s tím, že výjezd samozřejmě není problém, pokud milý Berka bude po návratu referovat o ostatních účastnících a o tom, s kým a co mluvili na míste samém. Berka to (nijak statečně, ale prostě jednoznančně) odmítl a s tím se po chvilce rozloučili. Berka samozřejmě nikam nejel. Nicméně žádný jiný postih to pro něj překvapivě nemělo. V zaměstnání se to možná ani nedozvěděli, nikdo Berku nebil, nikdo mu nevyhrožoval, nikdo nepřekážel jeho dětem ve vzdělání…

    Máte s touhle celkem sterilní příhodou Zdeňku nějaký závažnější morální či geopolitický problém ?

    Hergot, člověk se pořád dozvídá něco nového. Já byl někdy za radioamatéry v Rusku ???

    No, vlastně když nad tím přemýšlím, tak musím říct, že dost často. Obvykle v neděli tak kolem desáté v noci, na 3.580 Megahertzech.

  111. Zdeněk Gryc napsal:

    pořád nic.

    takže znovu:

    Berka nebyl nepohodlná osoba.
    Nemohu jeho komentář přesně překopírovat,
    ba se i mohu mýlit v tom, jak se jel do
    Ruska radioamatérsky bratřit
    a co všechno mu soudruzi ukázali ???

  112. Zdeněk Gryc napsal:

    berka říká:
    Pondělí, 7. 6. 2021 v 23:05
    ———————————-
    Zdeněk Gryc říká:
    Pondělí, 7. 6. 2021 v 23:13

    takže jak jsme se

    soudružili ?

    Kdy to bylo ?

  113. blade napsal:

    Zdeněk Gryc říká:
    Pondělí, 7. 6. 2021 v 20:49

    To co vložil Putin do kampaně
    Zemana se bohatě vyplatilo.

    ————————————————————————————–

    Nick Gryc LŽE,

    na účtu položka Putin není – https://www.hlidacstatu.cz/data/Detail/transparentni-ucty/2501277007-2010

  114. Zdeněk Gryc napsal:

    OPAKOVÁNÍ…

    je čas na sentenci o ONANII od Berky v 00:30 tehdy

    DNES:

    berka říká:
    Pondělí, 7. 6. 2021 v 23:05
    ———————————-
    Zdeněk Gryc říká:
    Pondělí, 7. 6. 2021 v 23:13

    takže jak jsme se

    soudružili ?

    Kdy to bylo ?

    a proč ?

  115. Zdeněk Gryc napsal:

    24:00

    jak je na tom
    soudruh Zeman

    PRÁVĚ TEĎ

    s rudým kobercem
    a trenkami
    na vozíčku

    k Putinovi
    na přehlídku vojsk okupanta CZ
    do Moskvy 2O21

  116. Zdeněk Gryc napsal:

    PRÁVĚ DNES

    SE NA
    SMRAĎOCHY

    ZEMANA

    A

    PUTINA

    DEFINITIVNĚ NA TOMTO BLOGU

    VY KAŠLEME

  117. Zdenek Gryc napsal:

    PS.
    tedy včetně
    vedr, blade

    na Šumavě
    a jeho

    anonymních soudruhů v JL

  118. berka napsal:

    Gryc, Fridrich, Háj a Baueršíma – bratrstvo bolševických struktur, Husákových prominentů a práskačů.

    Naštěstí co je psáno, to je dáno a informace o jejich podpoře rudého režimu zůstanou v archivech a na internetu už napořád.

    I kdybys ulhaný Zdeňku puknul.

  119. blade napsal:

    SPOLU již zřejmě dochází dech, neboť podobně jako politická zdechlina Kalous u Soukupa , tak na CNN dostala mediální prostor politická mrtvola Nečas > nic nového > špinil a špinil 🙂

    PŘÍSAHA se pomalu dostává i do negativních článků na Aktuálně a SeznamZprávy, což naznačuje:
    1) že svoji předvolební kampaň dělá PŘÍSAHA zatím dobře
    2) že část dnešní opozice cítí určité obavy

  120. Zdeněk Gryc napsal:

    Berka etc zkrátka a dobře, aby se vyřádili potřebují
    někoho,koho mohou nenávidět a přikazovat co může a nesmí:

    XXXXX říká:
    Sobota, 30. 1. 2016 v 13:34
    Tak já myslel, že už je od tebe klid na věky a zas ne. Proč to tu vlastně visí? Ty nechápeš, že dokud budeš prudit nedáme ti pokoj? Celý Jihlavě (podle mě) je u prdele Gryc, Rozehnal a Havel. Lidi mají jiný starosti. Po většině existenční. Neříkám že si za to opět většinově nemůžou sami, ale kecy o nějakým Rozehnalovi koho to zajímá? Dobře, nakreslil jsi Březinky, komoušům pentagon, někde nějakej most, co já vím co ještě, dobrý všechno to stojí, lidi to užívají, tudíž tvé práci čest.
    Ale koho to kurva dneska zajímá?

    —————————————————-
    LEITMOTIV ANONYMŮ UMLČET A ZHANOBIT SYMPATIZANTA VÁCLAVA HAVLA

    Tak já myslel, že už je od tebe klid na věky a zas ne. Proč to tu vlastně visí? Ty nechápeš, že dokud budeš prudit nedáme ti pokoj? Celý Jihlavě (podle mě) je u prdele Gryc, Rozehnal a Havel.

    —————————————————-

    TENTO BLOG A JEHO KOMENTÁŘE JSOU DOKUMENT O TOM KAM SAHÁ ŠPÍNA TOTALITY,
    JAK JI AKTIVISTÉ, KTEŘÍ UMANUTĚ NENÁVIDÍ OSOBNOST VÁCLAVA HAVLA DOKÁŽÍ
    PUBLIKOVÁNÍM MATERIÁLŮ STB PO VÍCE NEŽ 30 LETECH ZNEUŽÍVAT

    Stavoprojekt dostal zakázku vyprojektovat administrativní budovu OV KSČ v Jihlavě.
    Vedoucí atelieru arch. Jan Řídký ji přidělil kriminálníku z Basoprojektru Janu Sedlákovi
    ve snaze ji mohl použít jako státní práci a získat diplom.
    STB Sedláka zatklo v noci v den našich obhajob.
    Sedlák se nedostavil, titul neměl,
    pracoval ve Stavoprojektu úrovni konstruktéra.
    Sedlák svůj návrh na budovu OV KSČ na FA předložil a titul Ing. arch. získal.
    Projekt však neuspěl u hlavního architekta Jihlavy arch. Musila.
    Vedoucí atelieru Řídký ji přidělil Grycovi. KV KSČ bylo tímto zdržením práce rozezleno.
    Přikázalo,aby nový projektant budovy přijel do Brna a dostavil se do budovy KV KSČ.
    Zde byl ve vrátnici poslán do kanceláře hospodáře KV KSČ soudruha Drábka.
    Tento soudruh se zajímavým jménem si projektanta po odchodu přivolal zpět
    aby mu důrazně do obličeje se zlým výrazem řekl:
    „pokud termín nesplníš,přibijeme tě za uši na vrata“.
    Pak ještě dodal:
    „Hlavně si nemysli,že žertujeme !“
    Zážitky z výslechů na STB a příkazů na KSČ jsou nezapomenutelné.
    Neměly by být jako události dokumentující dobu zapomenuty.

    Stejně jak to bylo ve sportu,kdy se jednalo o mezinárodní utkání ve Steyru
    Oldřich Háj byl vedoucí plaveckého oddílu Jihlava Friedrich a Gryc trenéři.

    Stejně to bylo v rodinách rozdělených emigrací.
    Matce arch. Baueršími bylo 90 let a chtěla navštívit svého syna Ivu v Bernu.

  121. Dvořák napsal:

    Ta emigrace a plavecké závody má být chápáno jako omluva spolupráce s StB? Co tedy trenér Gryc? Taktéž?

  122. berka napsal:

    TENTO BLOG A JEHO KOMENTÁŘE JSOU DOKUMENT O TOM KAM SAHÁ ŠPÍNA TOTALITY,
    JAK JI AKTIVISTÉ, KTEŘÍ UMANUTĚ NENÁVIDÍ OSOBNOST VÁCLAVA HAVLA DOKÁŽÍ
    PUBLIKOVÁNÍM MATERIÁLŮ STB PO VÍCE NEŽ 30 LETECH ZNEUŽÍVAT

    tak to už je úplně na hlavu. Nejsem aktivista, už několikrát jsem psal že proti Havlovi absolutně nic nemám a žádné materiály STB nepublikuju – ty jsou publikované a veřejně každému dostupné dávno. Já na ně pouze upozorňuju.

    Dokaž Zdeňku, že Oldřich Háj nepodepsal StB spolupráci (a to tak že byl posléze veden přímo jako Agent, nejenom obyčejný řadový důvěrník, čili to znamená že musel mít dobrou a měřitelnou „výtěžnost“) – a já se mu i tobě moc rád in memoriam omluvím.

    Sám neustále omíláš, že se nesmí zapomínat na zločiny komunismu a naopak si je neustále musíme připomínat. Ale jakmile jde o tebe, nebo o tvé kamarády, tak se nic připomínat nesmí, protože jsou to lži, pomluvy a sprostoty.

    Čoveče, nechodil tys do jednoho kursu s Babišem ?

  123. Svatopluk Beran napsal:

    Já vím že je to trošku mimo nynější výměnu názorů. Hold kdo nemá schopnost sebekritiky, tak je to s ním špatné a domluva prakticky nemožná. Ale teď něco málo o tom, jak si česká zem opět v zájmu geopolitických potřeb Spojených Států Amerických, zahrává s fašismem.

    https://cs.wikipedia.org/wiki/Raman_Pratasevi%C4%8D

    Pobyt na Donbasu
    Pratasevič již dříve uvedl, že jako novinář a fotograf strávil rok na Ukrajině ve válce na Donbasu. Ramanův otec v rozhovoru pro televizi Current Time v srpnu 2020 uvedl, že proti jeho synovi začala být vznášena obvinění z terorismu v roce 2014, kdy na Donbase bojoval po boku ukrajinské armády. Po zatčení svého syna v květnu 2021 řekl, že jeho slova jsou vykládána nesprávně. Běloruské noviny Bělorusko Segodnya uvedly, že Pratasevič byl žoldák, který „bojoval na východní Ukrajině s nacionalistickým praporem Azov, který byl obviněn z neonacistických vazeb“, s využitím obálky časopisu praporu Azov z července 2015, údajně obsahující fotografii Prataseviče. Veterán Azovu pár dní nato prohlásil, že na titulní stránce není Pratasevič, ale Andrij Snitko padlý u Donbasu v roce 2014. Zakladatel Azovského praporu Andrij Bileckyj napsal, že Pratasevič „ve skutečnosti bojoval s Azovským praporem a dalšími jednotkami proti okupaci Ukrajiny jako novinář a jeho zbraní nebyl kulomet, ale slovo“ a že byl zraněn při ústupu ze Šyrokyne v roce 2015. Telegramový kanál Žluté švestky, mající blízko k běloruským úřadům, zveřejnil fotografie údajně pocházející z Pratasevičova mobilního telefonu, na nichž byl vyobrazen ve vojenské uniformě a se zbraněmi v ruce. Prezident Lukašenko 26. května 2021 prohlásil na tiskovém mítinku, že Pratasevič „v bratrské Ukrajině zabíjel lidi“.

    Dne 27. května 2021 Luhanská lidová republika zahájila trestní řízení proti Pratasevičovi, v němž ho obvinila ze „spáchání řady zvlášť závažných zločinů, včetně ostřelování osad Doněcké lidové republiky, které způsobily smrt a zranění civilistů a zničení a poškození civilní infrastruktury. V obvinění se tvrdí, že Pratasevič byl členem praporu Azov a používal těžké zbraně, konkrétně protitankové dělo MT-12, houfnici D-30, minomety a protiletadlová děla.[19]

    Podle Euroradio.fm se informace o jeho údajném nenovinářském spojení s Azovem začaly šířit až po jeho zatčení.

  124. blade napsal:

    StBácká kavárna

    https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/sidliste-vrchlickeho-v-jihlave-slouzilo-verejne-bezpecnosti-a-stb.A170217_2306579_jihlava-zpravy_mv

    „…dostavte se v 11 hodin…“ nebo „…tak jel. Stačilo jen po návratu zajít na kafíčko, že…“

    Pamětníci, to je ona nebo se mýlím?

  125. berka napsal:

    To by věděl Zdeněk. Ten jak sám psal, tam byl i s druhým Zdeňkem zvanej imr vére…

  126. Zdeněk Gryc napsal:

    1. Zdeněk Gryc říká:

    Pondělí, 7. 6. 2021 v 23:13
    pořád nic.
    takže znovu:
    Berka nebyl nepohodlná osoba.
    Nemohu jeho komentář přesně překopírovat,
    ba se i mohu mýlit v tom, jak se jel do
    Ruska radioamatérsky bratřit
    a co všechno mu soudruzi ukázali ???

    Takže znovu se ptám
    bratřil se Berka v Rusku ?

  127. Zdeněk Gryc napsal:

    1. berka říká:
    Středa, 9. 6. 2021 v 9:48
    To by věděl Zdeněk. Ten jak sám psal, tam byl i s druhým Zdeňkem zvanej imr vére…

    B + B
    blade + berka

    a jejich poslední slovo

    „Druhý Zdeněk zvaný imr-vére“

    To je důsledek železné opony u jejichž drátů hrdině cvakal se závěrem:
    „1. blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 14:06
    S. architekt nemá o službě na čáře ani páru, zřejmě má i modrou knížku nebo takový nemehla ke zbrani raději ani nepustili
    Potkat na čáře architekta, tak stačí v těch lesích tam na něj udělat bububu či cvaknout závěrem,
    tak se na místě zesere strachy :-).
    Peesáci byla elita pod MV a pod HSPSOHSČSSR Vy kubo z jihlavských Nemanic“—————-
    Druhý Zdeněk chodil za stejným pánem jako Zdeněk
    Požádal jménem své tehdy málem 90 leté matky o soudružskou milost,
    Její návštěvu za synem do Bernu. Nakonec tam opravdu jela. Na setkání s přáteli v Německu v rámci jejich kulatých 90tin i s druhým Zdeňkem jsem ji dovezl. Na jaké pohybové a mentální byla, ji bylo možno a to dosti silně závidět.

    ZRADA a UDAVAČSTVÍ

    Má v české story bohatou dokumentaci.
    Nacisté i komunisté.

    Nedávno jsem byl na Valašku, kde jsme se opět vraceli ke zradě a žalářování strýce Čeňka Janíka viz pozn.

    ZRADA a UDAVAČSTVÍ

    To byl důvod mého předvolání na STB, kde mi byl sděleno důvod,
    mé aktivity po vstupu vojsk 1968. To byla výtka zároveň obvinění,
    ale nikoli z kolaborace s komunisty.
    K sledování jejich pohybu a zprávám o nich vyzval v Jihlavském rozhlasu redaktor Jiskry Milan Dvořák,
    se kterým jsem se nejen znal, ale i spolupracoval na jeho článcích.
    Měl jsem tu čest jeho žádosti osobně telefonicky opakovaně vyhovět i pořídit fotografie,
    tanků, které stály na protisvahu Jihlavy na stráních pod Pístovem s hlavněmi namířenými na město,
    které jsou v Jihlavském archivu.

    Dojat jsem byl, když si mne StB pánové v této věci pozvali k výslechu.

    Dojat jsem byl, když se pozvánky opakovaly s cílem získat pátého spolupracovníka ve Stavoprojektu.
    To mi pánové řekli a že si informace jak to formulovali „ověřují křížem“.
    Opakovaným telefonickým pozvánkám se zmíněnými 2 pány na den a hodinu do posledního patra budovy policie se těžko dalo neposlechnout.
    Spolupráci jsem nepodepsal,
    stejně jako když po projednání na ZV KSČ mně vyzvala sekretářka ředitele Mafková ,
    nyní šarmantní paní Štelzigová ke vstupu do KSČ.
    V rámci totáče byly nahrané telefonické hovory zlikvidovány, jak zjistila archivářka PhDr. Hoffmannová.
    Její paměti a dokumenty by měly být souborně knižně vydány.
    —————————————————————–
    Je fakt, že místním angažovaným komentářníkům nikdy nic neuteklo,
    takže se už zbytečně opakuji,
    Stejně jako oni, viz. jejich vložené komentáře shora.

    Poznámka:

    blade říká:
    Středa, 17. 3. 2021 v 13:31
    Nechci se vám do toho moc plésti, ale …
    Google vyplivl následující:
    „Frenštátský zpravodaj – Městské kulturní středisko Frenštát …www.kulturafrenstat.cz › assets › FilePDF
    Zlína, Radhošť z Trojanovic i Rožnova,. Rosénka z Prahy … ní plynové kotelny K 407, taktéž ohřev TUV je zajištěn … Čeněk Janík z Rožnova tak- též … štátské odbojové skupiny. V březnu. 1940 byl zatčen, vězněn v Ostravě a v Ratiboři a …“
    —————————————————————————————
    Otevřít mi to přímo nejde, ale v nějakém pdf Frenštátském zpravodaji to někde bude.
    Slovosled zřejmě je:
    „Čeněk Janík z Rožnova tak-též člen frenštátské odbojové skupiny. V březnu 1940 byl zatčen, uvězněn v Ostravě a v Ratiboři“
    Pokud je to ten Čeněk Janík o kterém vypovídá nick Gryc, tak má nakonec nick Gryc snad PRAVDU

  128. berka napsal:

    Takže za prvé – netuším, kde vysírka pan Gryc sehnal informaci, že jsem byl někdy s radioamatéry v Rusku ? Snad mu od sekretářky ze Stavoprojektu ? Musím ho zklamat, ne, nebyl. Radioamatéři se spolu ale skutečně bratří – už sto let. Já se bratřil (a občas doposud bratřím) vážně i s ruskými. Obvykle jsme přitom ale tak tisíc kilometrů od sebe…

    Nicméně – co by taková věc proboha měa mít za význam ? Kdybych byl na nějaké družbě v Rusku, bylo by to počítám tak na úrovni zahrádkářského zájezdu do NDR. Netuším co to má co dělat s StB ???

    O strýci Janíkovi jsem psal pochybovačně skutečně já. Ale pouze v návaznosti na to, že ho zde architekt NĚKOLIKRÁT označoval jako VALAŠSKÉHO PARTYZÁNA – kteréžto tvrzení je samozřejmě zcela nepravdivé.

    Ale ještě lživější tvrzení je o tom, jak se StB snažila získat architekta Gryce ke spolupráci. Pokud by tak skutečně činila (a dle jeho slov dokonce opakovaně), rozhodně by si důstojníci nenechali ujít příležitost tuto skutečnost zaprotokolovat. Už jen proto, že podle toho byli hodnocení – potažmo placení. Zdeněk Gryc by tudíž musel figurovat minimálně v EZO, což je tzv. „evidence zájmových osob“, jakožto objekt vybraný k pokusu o získání spolupráce. Jenže o tom žádná zmínka nikde není.

    No a už vůbec mi hlava nebere, pokud byl v osmašedesátém roce Zdeněk takový revolucionář a záškodník, že v následném čase normalizace nejen že záhadně bezproblémově proplul všemi prověrkami – ale dokonce získal takovou důvěru, že už O ROK POZDĚJI dostal na starost velký a prestižní projekt okresního sídla Komunistické strany československa. Tedy zcela nezvyklý profesní osud – kdy jiní za mnohem menší prohřešky končili šmahem ve vrátnicích a kotelnách.

    No a ta další pohádka o tom, jak sekretářka rozdávala rudé přihlášky, to už je jenom úsměvné. Kupodivu KSČ byla takříkajíc výběrová organizace a naprosto netrpěla nedostatkem členů. Nešlo jen tak vyplnit přihlášku a tu odevzdat sekretářce – byť se to v několika filmech už také objevilo. Zájemce o vstup do KSČ musel být napřed DOPORUČEN dvěma zasloužilými členy strany, kteří se za něj zaručili. Následně byl pozván na stranický výbor k pohovoru. A poté následovalo dlouhé (tuším dvouleté ?) kandidátské období, kdy milý žadatel čekal, jestli se u soudruhů v té době osvědčí a pak ho přijmou mezi sebe. Mimochodem, narozdíl od plzeňských práv se toto nedalo moc dobře „ošulit“, protože chronologie byla součástí přihlášky, následně posílané „vejš“.

    Proč by tedy soudruzi měli mít zájem na tom, aby dostali do strany někoho s tak (samozřejmě dle jeho tvrzení) černým kádrovým posudkem ? Nebyl přece jediný důvod. Jedině snad v případě že si byli zcela jistí jeho naprostou loajalitou a následným přínosem (řekněme třeba jako kádrová rezerva pro budoucí vedení Stavoprojektu, atd.)

    Prostě samé lži a lži.

  129. Zdeněk Gryc napsal:

    Prostě samé lži a lži.
    ——————————–

    Těžko asi mít názor na psaní ve stylu:
    22. Berka říká:
    Středa, 22. 8. 2018 v 0:39
    Dneska si herr Gryc zas užil kopírovací onanie, co ?
    ———————————————————–
    Také to udávání a šedé svině s mi moc nezdá.
    Myslím, že Babiš i Gott na tom byli podobně.
    Také někam vyjeli, včetně celé Dukly
    ————————————————————–
    Berka říká:
    Úterý, 26. 2. 2019 v 0:34
    Spoluzbabělci Olda Háj a Ervín Fririch ?
    Fridrich Ervín, narozen 4.01.1934, od roku 1971 evidován jako důvěrník, svazek č. 15566, správa StB Brno
    Háj Oldřich, narozen 12.01.1932, evidován nejprve jako tajný spolupracovník (spisová značka 806006), následně jako agent – svazek č. 18060, správa StB Brno
    Proč spoluzbabělci ? Prostě chtěli jet do Steyru, tak jeli. Účel světí prostředky.
    Gryc chtěl do Švédska, tak jel. Stačilo jen po návratu zajít na kafíčko, že…
    Berka chtěl do Španělska, ale přece jenom zas až tak moc ne. To z něj rozhodně nedělá žádného hrdinu – hrdinství totiž k tomu potřeba nebylo. Ale taky to – aspoň doufám – z něho nedělá šedou kolaborantskou svini, kvůli kterým to tady tak dlouho mohlo fungovat.
    Je fakt, že mi kafíko neuvařili.
    Je fakt, že Berka lže

    NAPŘÍKLAD…

    Berka říká:
    Neděle, 3. 2. 2019 v 18:41
    Gryce nemusíte složitě nálepkovat. Stačí jednoduše napsat kolaborant.
    Kolaborant, co si byl za Zemanem na hradě pro metál.

  130. Zdeněk Gryc napsal:

    1. Dvořák říká:
    Čtvrtek, 2. 1. 2020 v 17:29
    Zábavný pořad Selekce historie podle komunistického architekta,díl milióntý první.
    DVOŘÁK + DVOŘÁK + KOLABORACE samopalníka PS-áka

    Komentuje redaktor nikoli Jiskry, ale Jihlavských listů Josef Jelínek :

    „Min uže nět“
    A také už zřejmě nikdy nedojde k realizaci „avantgardní“ myšlenky, jejíž autor – někdejší redaktor jihlavské Jiskry Milan Dvořák – by nejraději osadil pamětními tabulkami všechny domy s podobnými nápisy v azbuce, jimiž sovětští vojáci v prvních dnech po válce označovali, že byl „kvartal prověren“
    Trápila ho otázka, jaký že to vůbec máme vztah k „pokrokovým tradicím“, když sdělení gardového poručíka Rvalova „Kvartal prověren – min nět“ není zvěčněno pro příští generace podobnou pamětní tabulkou jako třeba to, že „V tomto domě bydlil v roce 1830-31 Karel Havlíček Borovský

    . . . „Historii píše život a je na nás, abychom naši dělnickou, pokrokovou tradici a její symboly lépe ochraňovali a zakládali. Nemohu než sáhnout v této souvislosti pro jiný příklad. Kdysi stál cestou na Kalvárii v Jihlavě starý most a na něm socha sv. Jána. Starý most ustoupil novému, který se stal vstupem do budoucího moderního sídliště města. Samozřejmě že se nezapomnělo na renovaci sochy sv. Jána nákladem cca 15.000 korun i na příslušné místo na novém mostě, kam by měl být opět umístěn. Nestane se tak a je to moudré.
    Projektant tu dbal pozorně památky, možná i umělecké. My bychom měli pamatovat na to, aby na ono prázdné místo (kam chtěl projektant sochu znovu umístit) vyplnila soch třeba sportovce“…

    „Musíme naše inženýry-architekty učit uctívat památku dělnické třídy a komunistické strany. A pokud některým z nich tyto myšlenky nejsou blízké, ukládat jim v tomto smyslu konkrétní požadavky k odbornému ztvárnění. Generace dnešní i příští ocení bezpochyby skutečnost, jako je plánované postavení pomníku prezidentu Gottwaldovi v sídle okresního města na památečním místě, z něhož k občanům Jihlavska promlouval“. Dnes to lze ještě prostorově řešit. Za pět let bude pozdě. Tady – i jinde.“

    Ještě štěstí, že v historii žádný plod přisluhování tomu, co momentální představuje dobré bydlo, v porovnání se skutečnými hodnotami neobstojí a že nás nic nenutí učit „naše inženýry – architekty myslet a tvořit především ideově, v úctě ke komunistické straně“
    Josef Jelínek
    Jihlavské listy 28. 6. 94
    —————————————
    PS.
    blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 11:14
    Tady je nějaký G-bloger opravdu tu du dum dum
    Při odvodu na vojnu jsem na dotaz kam chci jít, jsem řekl k Pohraniční stráži, protože k nějakým bigošům se mi nechtělo. Koukli do nějakých papírů, řekli maturitu má a po základním výcviku ve Volarech a Zadním Chodově jsem se jako veldr. objevil v tzv. prvním sledu na pohraniční rotě Černé jezero, prapor byl v Železné Rudě a brigáda v Sušicích.
    Tak, že v kostce za komunistů pro mne hovno zle.
    Nyní taktéž a nemám potřebu se nikde stranicky či jinak politicky angažovat
    Toliko k Rudým buňkám architekte!
    blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 20:59
    „Architekte myšleno elita z pohledu zázemí, zásobování, výstroje, vybavení a pomůcek při službě,

    zkrátka tehdy bylo jednoznačně lepší

    prožít léta vojny u PS.“

    NEŽ U ČERNÝCH BARONŮ, ŽE ?
    ———————————————————
    blade v tomhle lže ?
    ———————————————————

    redaktor Jiskry,

    Milan Dvořák

    pro úplnost

    jak je veden v archivech STB ?

  131. Zdeněk Gryc napsal:

    berka říká:
    Pátek, 11. 6. 2021 v 16:02
    Takže za prvé – netuším, kde vysírka pan Gryc sehnal informaci, že jsem byl někdy s radioamatéry v Rusku ? Snad mu od sekretářky ze Stavoprojektu ? Musím ho zklamat, ne, nebyl. Radioamatéři se spolu ale skutečně bratří – už sto let. Já se bratřil (a občas doposud bratřím) vážně i s ruskými. Obvykle jsme přitom ale tak tisíc kilometrů od sebe…

    Nicméně – co by taková věc proboha měa mít za význam ? Kdybych byl na nějaké družbě v Rusku, bylo by to počítám tak na úrovni zahrádkářského zájezdu do NDR. Netuším co to má co dělat s StB ???

    ——————————————————————————————————
    nejde o vzdálenot,
    ale o ideologii přáteství na věčné časy
    a
    snad jde pouze o to kafíčko

    berga není blb,

    leč vůbec nejde o rituál vstupu do KSČ

    jde o indivindy story

    pouhé preventivní masáže,
    zda namočti ZG do chcánek
    soudruha ředitele
    a získat architekta-vola do KSČ,
    aby se kolbaornt z ledna 1949
    necítl jak

    KŮL V PLOTĚ

  132. berka napsal:

    nejde o vzdálenot,
    ale o ideologii přáteství na věčné časy

    No tak to už se vážně směju. Kdyby byl milý pan architekt co k čemu, možná by si někde našel, co vlastně je obsahem radioamatérských spojení – a že mimo jiné právě ideologie a politika jsou ve vzájemné komunikci „společenské“ tabu. Ono také obvykle na nějaké vybavování na pásmech není čas…

    Radioamatéři dělají spojení s celým světem (to je překvapivě tak nějak podstatou tohoto sportu). V své sbírce QSL z dob aktivního působení mám tuším nějakých 200 zemí. Většina samozřejmě Evropa, ale hodně amerika, japonsko, atd. Nedá se říct, že by tam nějaká země byla zastoupená výrazně více. Naprosto nechápu, co by to mělo co dělat s ideologií ???

    Pane, vy jste prostě nemocný. Tak se prosím alespoň dál neztrapňujte…

  133. Dvořák napsal:

    Berka,jste odhalen a usvědčen. Teď už vás může zachránit jen důkaz,že jste od sovětských soudruhů radioamatérú v odboji získával tajné informace,které jste následně předával soudruhům v československém disentu nebo přímo Havlovi.

  134. berka napsal:

    To by šlo. Řeknu, že to maskovali kursem Marxismu-Leninismu, který mi každou noc asi tak šest hodin dávali (morseovkou a anglicky) – zatímco takoví ti opravdoví disidenti, jako pan architekt, tajně poslouchali BBC (o kterém tvrdil, že bylo na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let rušené, což je další z jeho průhledných výmyslů).

  135. Zdenek Gryc napsal:

    Dobrý den

    Je 8 hodin.
    Právě skončil pořad v rozhlasu pořad o Heydrichiádě
    popisem jeho konců do kterých figurovali také hasiči.
    Tragická story.
    Nacismus i komunismus.
    Dovolím si dále se ztrapňovat

    OSOBNÍM POHLEDEM NA MINULOST.

  136. Zdenek Gryc napsal:

    oprava:
    a získat architekta-vola do KSČ,
    aby se kolaborant z ledna 1969
    necítl jak

    KŮL V PLOTĚ
    ————————————
    Myslím, že si tak moc nevymýšlím co kdo děla,
    pokouším se pochopit a nejlépe překopírovat
    jejich autentické texty.
    ———————————-

    možná,že bych měl preventivně napsat,
    že jsou to lži a pohádky.
    tedy obráceně,než
    blade
    ve své PS- ácké story.

    ———————————–
    berka,

    No a ta další pohádka o tom, jak sekretářka rozdávala rudé přihlášky, to už je jenom úsměvné. Kupodivu KSČ byla takříkajíc výběrová organizace a naprosto netrpěla nedostatkem členů. Nešlo jen tak vyplnit přihlášku a tu odevzdat sekretářce – byť se to v několika filmech už také objevilo. Zájemce o vstup do KSČ musel být napřed DOPORUČEN dvěma zasloužilými členy strany, kteří se za něj zaručili. Následně byl pozván na stranický výbor k pohovoru. A poté následovalo dlouhé (tuším dvouleté ?) kandidátské období, kdy milý žadatel čekal, jestli se u soudruhů v té době osvědčí a pak ho přijmou mezi sebe. Mimochodem, narozdíl od plzeňských práv se toto nedalo moc dobře „ošulit“, protože chronologie byla součástí přihlášky, následně posílané „vejš“.

    ———————————————-

    berka odhaluje lži
    tím že sám lže
    ——————————————-
    Tento postup nemusel být vždy dodržen.

    Zvláště když KSČ sama požádala aby dotyčný vstoupil
    a ten odmítl,
    Když STB požádala o spolupráci
    s tím že má na něho udání od
    Milana Dvořáka.

    Myslím, že už jsem někde tuto story popsal
    a také napsal, že paní nyní Stelzigová
    je stále pěkná story jsme spolu před časem s humorem
    zopakovali.
    S odstupem se to tak lépe píše

    viz ČERNÉ BARONY

    a také se to pod tímto humorem lépe čte.

    Je fakt, že se to i lépe píše jako příběh,jak navrhuje
    známá disidentka, kdysi členka KSČ.

    a

  137. Jan P napsal:

    Však také ODS, strana složená z normalizačních vychcánků, kariérních komunistů a svazáků se s touto osou komunistického zla( ANO – Hrad – Komunisté) umí leckdy také shodnout. Viz zrušení supehrubé mzdy, že? Ukázkový komunistický zločin.

    Víte kolika občanskými stížnostmi se normalizační režim zabýval? Bylo jich 100 až 150 tisíc za rok a historik Tomáš Vilímek je teď pročítá a zpracovává a přichází na dost zajímavý věci.
    Skvělý rozhovor, dík!
    Tomáš Vilímek: Před nástupem politického podnikatele Babišova typu varovali někteří už v polovině osmdesátých let
    https://a2larm.cz/2021/06/tomas-vilimek-pred-nastupem-politickeho-podnikatele-babisova-typu-varovali-nekteri-uz-v-polovine-osmdesatych-let/

  138. Zdeněk Gryc napsal:

    Pane, vy jste prostě nemocný. Tak se prosím alespoň dál neztrapňujte…

    22. Berka říká:
    Středa, 22. 8. 2018 v 0:39
    Dneska si herr Gryc zas užil kopírovací onanie, co ?
    Je tady docela zajímavá paralela – stejně jako si estébák dovolí řečnit o výročí okupace před českým rozhlasem, tak si to se stejnou chutí dovolí tady i budovatelský kolaborant z Jihlavy. Měli byste oba zalézt někam pod zem a vůbec se neodvažovat vystrkovat svoje narudlé a narychlo přebarvené rypáky. Teď v těch vedrech totiž máslo na hlavě strašně rychle taje…
    Masturbuj raději nad svejma zažloutlejma plánama ulice Antonína Zápotockého, za kterou jsi dostal a vděčně přijal čestné uznání plus prémie – a nebo možná nad legendárním výtiskem Jiskry ze dne 25.2.1975, kterou jsi tady dneska v té euforii úplně zapomněl vytáhnout, ty scvrklej pytlíčku smrdutý kolaborantský žluče…
    Omlouvám se ostatním za svůj půlnoční výlev, ale tyhle normalizační krysy, díky nimž se ty sračky táhly dalších dvacet let a který se vůbec opovažujou mluvit o nějakém pražském jaru, který přitom právě oni bez mrknutí oka spláchli do hajzlu, mi zvlášť dneska prostě nějak pijou krev.
    Karel Bernard, Královský vršek – Jihlava, ty anonymobijče.

    Oslovit v němčině a napsat tento text po půlnoci

    je nejlepším dokladem duševního zdrav?

    ———————————————–

    NEBO JDE O UMANUTOU NENÁVIST !!!

    PROČ ???

    1. XXXXX říká:
    Sobota, 30. 1. 2016 v 13:34
    Tak já myslel, že už je od tebe klid na věky a zas ne. Proč to tu vlastně visí?

    Ty nechápeš, že dokud budeš prudit nedáme ti pokoj?

    Celý Jihlavě (podle mě) je u prdele Gryc, Rozehnal a Havel.

    Lidi mají jiný starosti. Po většině existenční. Neříkám že si za to opět většinově nemůžou sami, ale kecy o nějakým Rozehnalovi koho to zajímá? Dobře, nakreslil jsi Březinky, komoušům pentagon, někde nějakej most, co já vím co ještě, dobrý všechno to stojí, lidi to užívají, tudíž tvé práci čest.
    Ale koho to kurva dneska zajímá?

  139. Zdeněk Gryc napsal:

    PROČ SI HRÁT NA ANONYMNÍ SCHOVÁVAČKY

    JE NAPROSTO JASNÉ ŽE FANTASTICKY ANGAŽOVANÁ POZORNOST
    OSOBNÍ POMLUVY A SPROSTOTY

    JSOU INICIOVÁNY

    priory

    NENÁVISTÍ K
    VÁCLAVU HAVLOVI

    KTERÝ SE ZASLOUŘIL O KONEC OKUPACE
    A NASTOLENÍ LIDSKÝCH PRÁV A SVOBOD

    JE TO PODOBNÁ NENÁVIST

    SE KTEROU SE POHLÍŽÍ
    OD ZEMANA NÍŽE NA OSOBNOST

    AUTORA TOHOTO BLOGU

  140. Jan P napsal:

    PaS a Spolu jsou strany pro tu úspěšnější polovinu Česka.
    Já názorovým oponentům Zdeňka Gryce jako 5X a blade rozumím. Jediný, kdo projevuje zájem o zbytek ČR je ANO a SPD. Mají větší problémy ve svém životě než se starat o Běloruskou disidentku a Taiwan. Kdyby tu byl někdo, kdo se bude snažit jim pomoct a navíc bude pro Taiwan, třeba by mu i daly přednost před Babišem. Ale nikdo takový tu není, pro všechny z demobloku je zvyšování důchodů populismus…

  141. berka napsal:

    Tak znovu posté…

    Co mají co dělat řekněme kulantně „přátelské“ kontakty panů Háj, Fridrich a Baueršíma s StB, společně s osobou či osobností Václava Havla ?

  142. berka napsal:

    Tento postup nemusel být vždy dodržen.

    Zvláště když KSČ sama požádala aby dotyčný vstoupil
    a ten odmítl,“

    Ano, teoreticky asi bylo možné zkrácení čekacího období a to, že strana sama někoho oslovila (nikde jsem se nedočetl, že by se tak v nějakém větším množství dělo).

    Ale to by v žádném případě neprobíhalo na místní úrovni v rámci nějakého závodního výboru v naprosto bezvýznamném okresním podniku. Taková věc by musela být navržena (nebo posvěcena) podle mě minimálně tak na krajské úrovni – a znovu říkám, že takový kandidát by musel být naprosto politicky bezúhonný a rozhodně by nemohl mít tolik kádrových škraloupů, kolik si jich pan Gryc jako velký disident přivlastňuje.

    Pokud tedy skutečně komunistická strana nabídla oficiálně členství Zdeňku Grycovi, tak to snad přece hovoří jenom proti němu – znamenalo by to, že v něj měla plnou důvěru a považovala ho za perspektivní nomenklaturní kádr.

    Znovu se ptám – jak je možné, že pokud byl v osmašedesátém roce Zdeněk takový revolucionář a záškodník, že v následném čase normalizace nejen že záhadně bezproblémově proplul všemi prověrkami – ale dokonce získal takovou důvěru, že už v roce 1969 dostal na starost velký a prestižní projekt okresního sídla Komunistické strany československa. Tedy zcela nezvyklý profesní osud – kdy jiní za mnohem menší prohřešky končili šmahem ve vrátnicích a kotelnách…

  143. Zdeněk Gryc napsal:

    XXXXX to berkovi už vysvětlil
    berka neumí číst,nebo nerozumí textu

    1. XXXXX říká:
    Sobota, 30. 1. 2016 v 13:34
    Tak já myslel, že už je od tebe klid na věky a zas ne. Proč to tu vlastně visí?

    Ty nechápeš, že dokud budeš prudit nedáme ti pokoj?

    Celý Jihlavě (podle mě) je u prdele Gryc, Rozehnal a Havel.

    Lidi mají jiný starosti. Po většině existenční. Neříkám že si za to opět většinově nemůžou sami, ale kecy o nějakým Rozehnalovi koho to zajímá? Dobře, nakreslil jsi Březinky, komoušům pentagon, někde nějakej most, co já vím co ještě, dobrý všechno to stojí, lidi to užívají, tudíž tvé práci čest.
    Ale koho to kurva dneska zajímá?

  144. berka napsal:

    Když STB požádala o spolupráci
    s tím že má na něho udání od
    Milana Dvořáka.

    O tomto pravda nic nevím a nějaký okresní režimní pisálek mi je tak nějak naprosto volný – ale myslím si že je to další velká lež a navíc možná i křivda.

    Teď už je to koukám přímo UDÁNÍ. Ještě pár let zpátky ale architekt o žádném udání nemluvil – mluvil jenom o tom, že StB si ho předvolala a vytkla mu některé věci, které se mohla dozvědět pouze když znala obsah rozhovorů Dvořáka s Grycem, který Dvořákovi do rozhlasu telefonoval pohyb okupačních vojsk.

    A na to jsem přece už dávno psal, že v té době byl telefonický provoz do významných státních institucí odposloucháván a nahráván (už jen kvůli anonymům, výhrůžkám, atd.) a ČS rozhlas jako takový k těmto institucím STOPROCENTNĚ patřil. Pokud byl potomek valašských partyzánů s prominutím tak blbej, že dělal odboj po oficiální telefonní lince československého rozhlasu, tak opravdu milá StB naprosto nemusela čekat na nějaké udání. 🙂

    Prostě je to něco na úrovni toho, když si zloděj udělá „selfíčko“ ve vykradeném bytě a dá ho na svůj facebook.

    Ovšem podle Gryce byla jediná možnost ta, že ho Dvořák udal. Ano, to je zářná logika.

  145. Zdeněk Gryc napsal:

    je fakt,
    že Berka si může myslet co chce
    a psát stále úporně a dokola co se mu právě hodí.
    je fakt,že psát to může
    díky demokracii a lidským právům

    kriminálníka

    VÁCLAVA HAVLA

    důvod ?

    Ty nechápeš, že dokud budeš prudit nedáme ti pokoj?

    Celý Jihlavě (podle mě) je u prdele Gryc, Rozehnal

    a Havel.

  146. berKa napsal:

    Znovu, znovu a znovu – tedy opravdu úporně :

    nemám naprosto nic proti prezidentu Václavu Havlovi a už jsem to několikrát jasně deklaroval.

    Takže Gryc opět akorát lže, když mi něco takového podsouvá.

    Václav Havel nemá naprosto nic co do činění s působením Zdeňka Gryce a jeho kamarádů v době komunistické totality.

    S Václavem Havlem to má společné možná jenom jednu věc – kdyby totiž byl československý národ složený jenom z Gryců, Hájů, Fridrichů a Baueršímů – tedy ochotných komunistických vlezdoprdelků a zčásti i usvědčených udavačů tajné služby, tak by Václav Havel možná býval zůstal kriminálníkem až do konce svého života.

  147. Zdeněk Gryc napsal:

    Nepřišel o život, jen mu jej zkazili

    4.4.2008 Aktuality/Komentáře (2), autor:
    admin

    O jedné záměně dvou lidí shodných jmen. Jmen Milan Dvořák
    Po listopadu 1989 jsem byl jmenován Občanským fórem (OF) do nově utvořené redakční rady Jiskry a začal upozorňovat v Jihlavských listech na případy justičních vražd i nevinně odsouzených lidí.
    Tehdy jsem netušil, že viníci a pachatelé těchto násilností v převážné většině ujdou potrestání a po l9 letech nastane i doba, kdy osudy nespravedlivě postižených a zejména ukončení jejich životů už nebudou příliš lidi zajímat.
    Čtenáři JL i posluchači TV byli před časem seznámeni s drastickým případem záměny nebožtíků v jihlavském krematoriu.
    Rád bych upozornil na jiný případ, s nímž krematorium nemá co do činění, leda to, že oba hlavní aktéři tohoto příběhu v něm „skončili“. Případ lze nazvat „Utajená identita“ a týká se dvou lidí shodného jména. Jména Milan Dvořák.
    Právě stejné jméno mohlo zmást řadu lidí, kteří znali jen jednoho z Milanů Dvořáků.
    První Milan Dvořák, mukl
    Již 11. května 1990 jsem v článku s nadpisem Nepřišel o život, jen mu jej zkazili psal o skupině většinou mých spolužáků a kamarádů. Za pár čmáranic a hesel z nich jihlavská StB dle 1. a 5. zák. 231 udělala velezrádce a špiony.
    Potrestáni byli Zdeněk Matějka, Zdeněk Jabůrek, Karel Linhart, kominík Miloslav Kyba a Milan Dvořák, s předzdívkou MAX, který vyfasoval l5 let. Dohromady pět neplnoletých dostalo 55 roků vězení…
    Milan odseděl 11 roků. Trpěl v různých věznicích a v jáchymovských koncentrácích. Osm let za ním jezdila na návštěvy jeho dívka, než podlehla naléhání maminky Milana a vzala si jiného.
    Stresy, útrapy, podvýživa a uranové záření vykonaly své a Milanovi štěstí nepřálo. Byl třikrát ženat a rozveden. Nemůže zastávat odpovědné místo, není ve straně, nemá ten správný poměr, mnozí se s ním báli i mluvit. Tehdy mi řekl: „Přežil jsem jen díky sportu, jinak bych se nevrátil“.
    Napsal jsem také, že to byl nejoblíbenější kluk z naší maturitní třídy. Mnozí jej znali jinak: „Přijde do hospody, vypije sice jen dvě piva, pak jde domů, ale je tam denně.“
    Na původním dlouhém článku nemusím po letech měnit ani slovo. Pouze z pěti zatčených zůstal naživu již jen Karel Linhart.
    Druhý Milan Dvořák, redaktor
    Jihlaváci ale také znali jiného Milana Dvořáka, podstatně mladšího, dlouholetého redaktora komunistické Jiskry, kde s ním dávno před rokem l989 byly problémy zaviněné alkoholem.
    Po revoluci ztrátou novinářského zaměstnání a možná i privilegovaného členství ve straně vzrostla jeho nenávist k novému zřízení a začal psát různé „čmáranice a hesla“.
    To by v roce 1990 již nevadilo, dokonce by v JL rádi lecos otiskli. Nebyly to však výzvy k udržení práva a spravedlnosti, či svobodným volbám.
    Bývalý redaktor Milan Dvořák začal psát ručně tiskacím písmem po celé republice různé pamflety, dopisy a korespondenční lístky plné nadávek, které s oblibou podepisoval mým jménem a adresou.
    Díky shodě neobyčejných náhod jsem jeho anonymy dostal z OF Radotínských strojíren v Praze, současně od bývalého starosty Telče a dnešního ministra kultury Václava Jehličky a starosty Jihlavy Františka Dohnala.
    Tehdy jsem se obrátil na jihlavskou policii, která požádala vytypovaného pachatele redaktora M. Dvořáka o napsání podobných slov. Po grafologickém rozboru měla stejné znaky. Soud s alkoholikem by ale byl pro mne ztrátou času i peněz. Ač se prakticky přiznal, mávl jsem nad tím rukou.
    Kremace redaktora Milana Dvořáka v září 2006, jak jsem později ve Službách města Jihlavy, které provozují krematorium, zjistil, nebyla na přání příbuzných vůbec zveřejněna. Až dodatečným placeným oznámením ohlásila rodina kremaci bez účasti veřejnosti.
    Záměna jmen
    Nejen já, ale i další jsme se mylně domnívali, že tímto oznámením zemřel náš Milan Dvořák s přezdívkou Max.
    Po řadě e-mailů jsem však bývalého vězně Milana objevil v květnu roku 2007 v Domově důchodců (DD) Jihlava Lesnov, odkud si jednou vyjel taxíkem pro doplňky potravin.
    Dovezl jsem mu nákup, popovídali jsme si, ale při mé třetí návštěvě 10. července 2007 mi pracovníci DD Lesnov sdělili, že Milana poslali na psychiatrické vyšetření, protože chtěl jednak odjet na návštěvu za bývalou dívkou, a navíc měl zkažené potraviny v ledničce.
    Okamžitě jsem zajel na Psychiatrickou léčebnu (PL), kde byl Milan Dvořák na uzavřeném oddělení od 4. července umístěn.
    Milan mne ujistil, že sebevraždu neplánuje, když to neudělal za těch 11 let komunistického žaláře. Zdál se mi zcela normální a shodli jsme se na tom, že jako platící klient Domova důchodců má plné právo na to odjet někam – třeba taxíkem na návštěvu nebo požadovat při placeném úklidu odstranění či odnesení zkažených potravin.
    Ošetřující lékař tehdy nebyl přítomen, nemohl jsem se tedy nikoho vyptat na jeho zdravotní stav. Domníval jsem se ale, že ho za pár dní propustí.
    Dlouhý e-mailový dotaz jsem mohl odeslat dle dohody až po návratu do Prahy 24. července. Obratem jsem však dostal soustrastné sdělení, že Milan již 19. zemřel.
    Kremace bez oznámení veřejnosti
    Znovu jsem zajel na DD Jihlava Lesnov a sháněl informaci, zda byla hospitalizace Milana na PL oprávněná. Vše marno.
    Domov důchodců se vymlouvá na Psychiatrickou léčebnu, ošetřující lékařka správně sděluje, že není oprávněná podávat informace o zdravotním stavu a diagnóze….
    DD Jihlava-Lesnov nezařídil ani pohřeb. Vymlouvá se na to, že to odmítla jeho poslední rozvedená manželka a pochopitelně to odmítla i jeho bývalá nemocná snoubenka v Praze. S údajným synem z jednoho ze tří nepodařených manželství, který žije v cizině, asi kontakt možný nebyl.
    Kremaci nakonec zajistily SMJ bez obřadu a především bez oznámení veřejnosti.
    V Praze jsme se s předsedkyní Konfederace politických vězňů ČR MUDr. Naděždou Kavalírovou shodli, že poslání na psychiatrické vyšetření je od roku 1948 stále stejný způsob, jak se zbavit nepohodlného klienta.
    Milanův důchod přes 20 tisíc měsíčně (za 11 let v žaláři) umožňoval nejen používání taxíku k občasné návštěvě, placení úklidu ledničky či pokoje, ale především mohl umožnit trávit poslední dva týdny života v pohodlí DD nebo nemocnice, a nikoliv opět za mřížemi a zámky společných ložnic uzavřeného psychiatrického oddělení.
    Je možné, že Milan obřad nevyžadoval, ale rádi by se s ním rozloučili kamarádi z Konfederace politických vězňů, nebo alespoň jihlavští spolužáci, kteří o úmrtí vůbec nevěděli.
    * * *
    Jak vidíte, nejen záměna nebožtíků, ale i záměna jmen může způsobit problém. Snad tímto článkem křivdu na Milanu Dvořákovi – Maxovi alespoň částečně napravím.
    Jiří KOZEL
    —————————–
    jak vidno kolegu a vodáckého přítele
    Jiřího,
    story totality také zajímá

  148. Zdeněk Gryc napsal:

    berka
    může dneska žvanit stále dokola
    nejenom svou pravdu,
    ale i lhát

    JISKRA ORGÁN OV KSČ
    K ÚNORU 1975

    NAPSALA VÝZNAMNÝ ČLÁNEK.

    berka by si ho měl vícekrát denně přečíst

    PS-ák blade by mu k tomu mohl „přátelsly“cvaknout závěrem

    1. blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 14:06
    S. architekt nemá o službě na čáře ani páru, zřejmě má i modrou knížku nebo takový nemehla ke zbrani raději ani nepustili Potkat na čáře architekta, tak stačí v těch lesích tam na něj udělat bububu či cvaknout závěrem, tak se na místě zesere strachy :-). Peesáci byla elita pod MV a pod HSPSOHSČSSR Vy kubo z jihlavských Nemanic

    ————————————————————

    „Musíme
    naše inženýry-architekty
    učit uctívat památku dělnické třídy a komunistické strany.

    A pokud některým z nich tyto myšlenky nejsou blízké,¨
    ukládat jim v tomto smyslu konkrétní požadavky k odbornému ztvárnění“

    —————————————————————-

    „Min uže nět“
    A také už zřejmě nikdy nedojde k realizaci „avantgardní“ myšlenky, jejíž autor – někdejší redaktor jihlavské Jiskry Milan Dvořák – by nejraději osadil pamětními tabulkami všechny domy s podobnými nápisy v azbuce, jimiž sovětští vojáci v prvních dnech po válce označovali, že byl „kvartal prověren“
    Trápila ho otázka, jaký že to vůbec máme vztah k „pokrokovým tradicím“, když sdělení gardového poručíka Rvalova „Kvartal prověren – min nět“ není zvěčněno pro příští generace podobnou pamětní tabulkou jako třeba to, že „V tomto domě bydlil v roce 1830-31 Karel Havlíček Borovský

    . . . „Historii píše život a je na nás, abychom naši dělnickou, pokrokovou tradici a její symboly lépe ochraňovali a zakládali. Nemohu než sáhnout v této souvislosti pro jiný příklad. Kdysi stál cestou na Kalvárii v Jihlavě starý most a na něm socha sv. Jána. Starý most ustoupil novému, který se stal vstupem do budoucího moderního sídliště města. Samozřejmě že se nezapomnělo na renovaci sochy sv. Jána nákladem cca 15.000 korun i na příslušné místo na novém mostě, kam by měl být opět umístěn. Nestane se tak a je to moudré.
    Projektant tu dbal pozorně památky, možná i umělecké. My bychom měli pamatovat na to, aby na ono prázdné místo (kam chtěl projektant sochu znovu umístit) vyplnila soch třeba sportovce“…

    „Musíme naše inženýry-architekty učit uctívat památku dělnické třídy a komunistické strany. A pokud některým z nich tyto myšlenky nejsou blízké, ukládat jim v tomto smyslu konkrétní požadavky k odbornému ztvárnění. Generace dnešní i příští ocení bezpochyby skutečnost, jako je plánované postavení pomníku prezidentu Gottwaldovi v sídle okresního města na památečním místě, z něhož k občanům Jihlavska promlouval“. Dnes to lze ještě prostorově řešit. Za pět let bude pozdě. Tady – i jinde.“

    Ještě štěstí, že v historii žádný plod přisluhování tomu, co momentální představuje dobré bydlo, v porovnání se skutečnými hodnotami neobstojí a že nás nic nenutí učit „naše inženýry – architekty myslet a tvořit především ideově, v úctě ke komunistické straně“
    Josef Jelínek
    Jihlavské listy 28. 6. 94

  149. berka napsal:

    „Musíme
    naše inženýry-architekty
    učit uctívat památku dělnické třídy a komunistické strany.

    A pokud některým z nich tyto myšlenky nejsou blízké,¨
    ukládat jim v tomto smyslu konkrétní požadavky k odbornému ztvárnění“

    A jak řekl, tak se stalo… Inženýr-architekt Gryc se naučit uctívat ochotně nechal. A to až tak – že mu v roce 89 spokojená strana za jeho věrné služby a příkladnou loajalitu nabídla přednostní členství.

    Jsem rád, že jsme se konečně domluvili.

  150. Zdeněk Gryc napsal:

    A jak řekl, tak se stalo… Inženýr-architekt Gryc se naučit uctívat ochotně nechal. A to až tak – že mu v roce 89 spokojená strana za jeho věrné služby a příkladnou loajalitu nabídla přednostní členství.

    Jsem rád, že jsme se konečně domluvili.
    ————————————————-
    A ZJISTILI

    ŽE

    berka – lhář

    o tom poskytl další doklad

    Ocenit je možné pouze jeho umanuté všimné.
    Co by si chudák bez Z.G. počal ?
    Jeho život by nepochybně ztratil smysl

    POKRAČOVÁNÍ 1000 + 1 ???

    NEDÁME TI POKOJ

    1. XXXXX říká:
    Sobota, 30. 1. 2016 v 13:34
    Tak já myslel, že už je od tebe klid na věky a zas ne. Proč to tu vlastně visí?

    Ty nechápeš, že dokud budeš prudit nedáme ti pokoj?

    Celý Jihlavě (podle mě) je u prdele Gryc, Rozehnal a Havel.

    „Inženýr-architekt Gryc se naučit uctívat“

    slušnost a demokracii

    Václava Havla
    Miloše Vystrčila

  151. Jan P napsal:

    To pokrytectví Zdeňka Gryce a šéfa zbytečné instituce Miloše Vystrčila mě fakt rozčiluje.
    Díky za ten text.
    „Paradoxní je už to, že havlovskou politiku lidských práv oživuje právě politik Občanské demokratické strany, která se v minulosti a často i dnes staví k „hodnotové“ politice velmi problematicky a zvláštně.“
    https://plus.rozhlas.cz/petr-fischer-vyberovy-havlovsky-humanrightismus-ods-8510030

  152. Svatopluk Beran napsal:

    Je smutná skutečnost že se z člověka který zřejmě nechtěl být vazalem RUSKA, – COŽ JE VELICE DOBŘE, MILOŠ VYSTRČIL – vyklubal obyčejný vazal a vlezdoprdelka jiné geopolitické velmoci. TAKŽE JEN DALŠÍ OSTUDA VYSOČINY.

  153. berka napsal:

    Co by si chudák bez Z.G. počal ?
    Jeho život by nepochybně ztratil smysl

    Ne. Slíbil jsem vám, že pokud budete lézt do cizích blogů a otravovat vzduch neustálým překrucováním své osobní historie, budu kvůli „vyváženému zpravodajství“ neustále upozorňovat na vaše totalitní působení prominentního architekta a na vaše udavačské kamarádíčky.

    Kdybyste sem nelezl (chápu že je to nějaký druh obsese) a nevysíral, nikdo si vás nevšimne, komoušský slouho.

  154. Zdeněk Gryc napsal:

    Na podzim přijde další vlna, připustil Babiš. Zvládnout se prý dá jen očkováním
    —————————————————————————————-
    berKa říká:
    Neděle, 13. 6. 2021 v 12:32
    Znovu, znovu a znovu – tedy opravdu úporně :

    Já nemám naprosto nic proti prezidentu Václavu Havlovi a už jsem to několikrát jasně deklaroval.

    Takže Gryc opět akorát lže, když mi něco takového podsouvá.

    Václav Havel nemá naprosto nic co do činění s působením Zdeňka Gryce a jeho kamarádů v době komunistické totality.

    S Václavem Havlem to má společné možná jenom jednu věc – kdyby totiž byl československý národ složený jenom z Gryců, Hájů, Fridrichů a Baueršímů – tedy ochotných komunistických vlezdoprdelků a zčásti i usvědčených udavačů tajné služby, tak by Václav Havel možná býval zůstal kriminálníkem až do konce svého života.
    —————————————————————————————–
    JEŠTĚ ŽE NÁM RUSÁCI 1968 POSKYTLI BRATRSKOU POMOC

    1. blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 14:06
    S. architekt nemá o službě na čáře ani páru, zřejmě má i modrou knížku nebo takový nemehla ke zbrani raději ani nepustili Potkat na čáře architekta, tak stačí v těch lesích tam na něj udělat bububu či cvaknout závěrem, tak se na místě zesere strachy :-). Peesáci byla elita pod MV a pod HSPSOHSČSSR Vy kubo z jihlavských Nemanic
    ————————————————-¨
    TAK CO berka _

    CVAKNOUT ZÁVĚREM

    MEBO SI OPAKOVAR DNESKA PO PŮLMOCI NĚMČINU?

    22. Berka říká:
    Středa, 22. 8. 2018 v 0:39
    Dneska si herr Gryc zas užil kopírovací onanie, co ?

    Je tady docela zajímavá paralela – stejně jako si estébák dovolí řečnit o výročí okupace před českým rozhlasem, tak si to se stejnou chutí dovolí tady i budovatelský kolaborant z Jihlavy. Měli byste oba zalézt někam pod zem a vůbec se neodvažovat vystrkovat svoje narudlé a narychlo přebarvené rypáky. Teď v těch vedrech totiž máslo na hlavě strašně rychle taje…
    Masturbuj raději nad svejma zažloutlejma plánama ulice Antonína Zápotockého, za kterou jsi dostal a vděčně přijal čestné uznání plus prémie – a nebo možná nad legendárním výtiskem Jiskry ze dne 25.2.1975, kterou jsi tady dneska v té euforii úplně zapomněl vytáhnout, ty scvrklej pytlíčku smrdutý kolaborantský žluče…
    Omlouvám se ostatním za svůj půlnoční výlev, ale tyhle normalizační krysy, díky nimž se ty sračky táhly dalších dvacet let a který se vůbec opovažujou mluvit o nějakém pražském jaru, který přitom právě oni bez mrknutí oka spláchli do hajzlu, mi zvlášť dneska prostě nějak pijou krev.
    Karel Bernard, Královský vršek – Jihlava, ty anonymobijče.

  155. blade napsal:

    Druhý dárek od nick blade pro nick Gryc – https://www.psychiatriepropraxi.cz/pdfs/psy/2004/06/13.pdf

  156. Zdeněk Gryc napsal:

    CO SE PROBŮH DĚLO V NOCI S VELDR.
    v prvním sledu na pohraniční rotě Černé jezero, prapor v Železné Rudě a brigáda v Sušicích.
    blade říká:
    Úterý, 24. 3. 2020 v 0:16
    blade říká:
    Úterý, 24. 3. 2020 v 0:40
    blade říká:
    Úterý, 24. 3. 2020 v 0:42
    blade říká:
    Úterý, 24. 3. 2020 v 1:09
    blade říká:
    Úterý, 24. 3. 2020 v 1:29
    blade říká:
    Úterý, 24. 3. 2020 v 1:32
    blade říká:
    Úterý, 24. 3. 2020 v 1:34
    blade říká:
    Úterý, 24. 3. 2020 v 1:45
    8 x říká. . .
    1. ŽE BY PO 30 LETECH:
    třídní nenávist zhrzeného
    PS-áka, kterému Havel přestříhal důležitost u ostnatého drátu?

  157. Zdeněk Gryc napsal:

    hrdý PS-ák prohlásil

    —————————————————————————

    1) Článek „Coronavirus odkrývá pravdu o kavárně“ v seznamu HOAXŮ není. TAK TU VEŘEJNĚ NELŽETE !
    Jestli článek píše nějaký O.Lukáš nebo Gryc je mi šumafuk, hlavní je obsah článku, který zapšklý masrxista jako Vy nechápete.

    2) Vy nechápete vúbec nic, komunikovat se s Vámi rozumně nedá. Patříte k diskutujícím, kteří nerespektují známá fakta a argumenty jiných. Vkládáte do svých diskuzních příspěvků především emoce než logické uvažování. Nemám žádný zájem s Vámi dál vést jaskoukoliv diskusi v JL nebo dál reagovat na vaše scestné výplody. Zkrátka mne ignorujte.

    3) Tímto od tohoto dne ignoruji vaše příspěvky pod články a pokud jste ten Gryc,

    tak od tohoto dne ignoruji i vaše blogy

    veďte si váš ten Vámi velmi oblíbený monolg sám se sebou. Dialog s Vámi je pouze ztráta času. Jakékoliv zdejší politické příspěvky stejně nic neřeší ani nevyřeší.

    Sejdeme se u voleb. Sbohem!
    blade | 2020-03-26 11:12:19 | Reagovat
    ————————————————————–

  158. blade napsal:

    Nick Gryc se tu opět vycajchnoval 🙂

    V roce 2018 nick Gryc ke své osobě v blogu JL uvádí následujíc:

    cituji – „… jsem zakomplexovaný /ne/tvor.“

    cituji – „Výjimečně mluvím u zpovědi pravdu.“

    Takže, vzhledem k výše uvedenému nadešel čas na třetí dárek pro nick Gryc:

    https://youtu.be/YBeJMTBj4Pk?t=125

  159. blade napsal:

    Odpovědnost:

    Právě jsem koukal na zprávy ČT > Portugalsko zavírá města, i jinde je nárůst > ale Chorvatsko je FREE. Nechci déjà vu na podzim.

  160. berka napsal:

    Bohužel, je to tak.

    https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/do-chorvatska-a-dalsich-zemi-bez-testu-40363731

    hlavně když si našinec tejden poleží u moře s kastlíkem akčního plechovkovýho piva z kauflandu…

  161. blade napsal:

    V roce 2020 a 2021 mělo to ekonomicky vzorné Německo díky covidu-19 rozpočet deficitní > za rok 2020 minus 130 miliard € > za rok 2021 minus 215 miliard € !

    Pokud člověk ovládá alespoň základní matematiku, tak poměrem obyvatelstva Německa a Česka a převodem € na Kč > tak schválně co vám vyjde > zda byli či nebyli horší než BabišovcI.

Leave a Reply