Překvapeni

Krach Bohemia Energy zastínil odezvy parlamentních voleb i hospitalizaci prezidenta. Zatímco volby nás stojí pouze tu námahu hodit hlas do urny a za zdraví pana prezidenta se můžeme jen modlit, krach dodavatele energií se dotýká osobně a přímo jednoho milionu zákazníků.

Koho tedy přesvědčila profesně skvělá televizní reklama pro výše zmíněnou firmu, má problém. Ale nepanikařte, nejde o život! V případě krachu nastupují mechanismy, které vás ochrání. Jak popisujeme ve článcích, bez přerušení můžete topit a vařit a také sledovat další reklamy v televizi. Energie vám až na půl roku dodá tzv. dodavatel poslední instance.

Bude vás to tedy stát trochu času, trochu nervů (kdo by nebyl naštvaný), ale hlavně více peněz, což může být pro řadu lidí problém.

Trh s energiemi je ale nyní šílený a dodavatelé zdražovat asi budou. Záležet bude o kolik. Někteří dodavatelé však zdražení „pověsí“ jen na svůj web a klientům to neřeknou. Není to sice etické, ale do konce roku ani protizákonné.

Od nového roku bude platit novela energetického zákona, na kterém se podílel i jihlavský specialista na energie Ondřej Doležal, se kterým vedeme uvnitř listu rozhovor. Ta novela přikazuje zákonem od 1. 1. zdražení oznámit každému zákazníkovi. Nyní ještě ne. Co s tím? Pan Ondřej radí: Podívejte se na webové stránky svého dodavatele, abyste nebyli za pár měsíců nemile překvapeni.

28 Responses to “Překvapeni”

  1. jihlavák napsal:

    Zákazníky BE může těšit, že panu majiteli pomohli nemalou měroustát se miliardářem a zařadili ho na 37. místo nejbohatších našinců. Napadá mne, proč máme x desítek dodavatelů energií, když u většiny z nich jsou ceny zhruba stejné? Všechny tyhle překupníky a šíbry zbytečně platí zákazníci v cenách energie. Proč stát tuhle zásadní věc zprivatizoval? Proč se ceny elektřiny odvíjí od zlodějských manipulativních burz někde ve světě? Jen pro informaci. Česká republika je v první desítce vývozců el. energie a v žebříčku stoupala, rok 2019. Není tedy důvod, proč by elektřina ze dne na den měla zdražit x násobně.

  2. Dvořák napsal:

    To je ta tržní ekonomika. Každý si trhne, co může, pak to debilové zaplatí. O tom nesmyslném exportu elektřiny se mluví už dlouho,ale prostě pro pár lidí je to výhodný. Pokud máme nadbytek můžeme vyvážet a ještě na tom vydělávat. Ale my to máme dotažený k dokonalosti. Levně prodáme a draze nakoupíme zpět a s další výhodnou přirážkou dodáme občanům.

  3. Jan P napsal:

    Dvořák, jste pro, aby strategická infrastruktura byla v rukou státu ?
    Přidejte se k @Levici !
    „Skoncujme s přežitky feudalismu a kapitalismu, kde privilegovaní mohli vše, zatímco většina „těch dole“ mohla jenom snít o lepším životě. Skoncujme s politikou, která zaprodává demokracii a občany trhu.“

    Přijdeš o 7 miliard a stejně ti zbyde tolik, co neutratí běžná rodina za 4 generace aneb jak Jiří Písařík o téměř sedm miliard přišel.
    Přijít krach Bohemia Energy před volbami, to by byli ochotni politici vyjednávat lidem nového dodavatele. Ale teď? Nějak si to zařiďte.

    Dobrý webinář @GreenpeaceCzech: Proč elektřina zdražuje ?
    Jan Rovensky se živě pokusil, co nejvíc osvětlit situaci.
    https://www.facebook.com/events/852093268823584/?ref=newsfeed

    Na toto téma se chystá celá dezinfo scéna i SPD. Počítám, že tahle debata kolem toho bude ještě šílená a vyhrocená.

  4. blade napsal:

    Nejhorší je smrt z vyděšení, že > https://www.kurzy.cz/komodity/emisni-povolenky/

    🙂

  5. jihlavák napsal:

    „Podle nás cesta prostřednictvím DPH není dobrá,“ uvedl Fiala v nedělních Otázkách Václava Moravce. „Jsou lepší cesty. Jedna z nich je pomoc těm, kteří teď se dostanou do problémů, což je příspěvek na bydlení,“ dodal s tím, že je potřeba hledat další kroky

    Tradiční pravicový politik má řešení hodné socialisty až komunisty. Ti, co ještě něco mají, ať si lichvářskou cenu energie zaplatí a zároveň přispějí ma energie chudším a celoživotním povalečům. Lidé, kteří se snaží jsou soudružskou ODS potrestáni ještě podruhé. Ale kmotrům se bude sypat.

    https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/fiala-odmita-snizovat-dph-na-energie-chce-dat-prispevek-na-bydleni-40375181

  6. Svatopluk Beran napsal:

    Takže kromě šetření na důchod se teď bude šetřit i na energie v důchodu. VÝBORNĚ. HLAVNĚ JE ALE POTŘEBA STÁLE HLEDAT NEPŘÍTELE. NEJLÉPE TAM KDE JE DOSTATEK ZÁKLADNÍCH ENERGETICKÝCH SUROVIN. TO JE TO NEJCHYTŘEJŠÍ CO ZATÍM OPOZICE V POSLEDNÍCH LETECH VYMYSLELA. 🙂

  7. Dvořák napsal:

    Samozřejmě že energie,voda a podobně měly zůstat ve vlastnictví státu. Prodat si můžou poštu,silničáře nebo třeba národní sračkovar v Budějovicích.

    Od toho podvodu v listopadu 89 se neustále snažíme utíkat na západ. Už tenkrát se ukázalo,že tam o nás nestojí ,ale děláme to pořád. Co je ovšem zajímavý, a nikdo z našich demokratů to nechce vidět, že ty naše západní modly se v klidu posouvají na východní trhy a vůbec jim to neškodí.

  8. VladimírV napsal:

    Sváťo,

    ono se tomu obecně říká hospodářská politika. Těm mladším bych to nezazlíval, že dosud plně nechápou, o čem je dobrý obchod, který je vedle technické vyspělosti základem prosperity státu. Obchod, který v podstatě znamená, že si najdeš pro odbyt svých výrobků toho, komu je výhodně prodáš. Obecně, a to platí pro naši zemi, takového partnera, co ti dodá za přijatelnou cenu vše potřebné k akumulaci přidané hodnoty, potažmo rozvoji země. Onou surovinovou zásobárnou je samozřejmě Rusko.

    Za minulého režimu šla RVHP cestou vzájemného přibližování se v technickém rozvoji. Samozřejmě v uzavřeném kruhu východního bloku, což mimo jiné znamenalo ztrátu konkurenceschopnosti vůči západu. Podotýkám, jak v čem. Revolucí se otevřel trh se západem a země, např. Německo, z obavy před nejistotou solidností Ruska, viděly příležitost v tom, že nastrčí nás, jako tradíčního ruského obchodního partnera, do role zprostředkovatele. Západ zároveň, a někdy cíleně likvidoval naše vývozce do Ruska. Pár příkladů najdeš i v Jihlavě.

    Současně začal bujet ideologický boj a naše země, jak je v příručce pro americké turisty při cestách k nám, „která jde s každým“, se velkým dílem své politické reprezentace, dostala do situace, kdy je druhým oficiálním nepřítelem Ruska. Obdivuhodné. A tak poctivě dodržujeme obchodní embargo, s pochopitelnou ruskou reakcí, kdy nemá nejmenší důvod nám dodávat dostatek strategických surovin. Dokonce budoucí premiér připouští dodávky břidlicového plynu z Ameriky. A ti ze Západu, kteří nám naoko tleskají, vesele rozšiřují své aktivity s Rusy, Budou to nakonec oni, co nám budou dodávat ruskou ropu.

    Dalo by se tomu říci sabotáž a zrada prosperity naší země. Stále čekám, že někdo ze současné, ale i té příští vládní garnitury veřejně potvrdí, třeba i s podobně hloupým zdůvodněním a lá Vrbětice, příčiny nastupující surovinové krize u nás.

    Národ dostává řádně přes hubu a to jsou, slovy klasika, paradoxy, pane Vaněk.

  9. blade napsal:

    Vtip z dob socialismu.

    Sešel se ÚV KSČ, že se musí zdražovat, ale nevěděli, jak to udělat. Husák povídá: „Tak budeme zdražovat podle abecedy“ > A – alkohol, B – benzin, C – cigarety, D – doprava, E – elektřina. Dostali se k písmenu F a nemohli na nic přijít. Najednou se přihlásil soudruh Korčák a říká > „ Už to mám, zdražíme fšecko!“

    Jak aktuální, že 🙂

  10. Svatopluk Beran napsal:

    Jo, jo skoro přesně tak jak říkáš Láďo. Jen bych trochu více objasnil ten přibližně patnáctiletý bum s břidlicí. Je to Afganistán a Taliban, který neumožnil vybudování laciného plynovodu s Turkmenistánu do Pákistánu. Američané, konkrétně firma Unocol, nejzásadnější donátor podpory presidentských voleb GEORGE BUCHE mladšího, měla projekt spolu s brazilskou firmou na tento produktovod. Jelikož se Spojené Státy domnívali, že za svou podporu TALIBANU ve válce proti SSSR jim bude nyní Taliban papat z ruky. Nestalo se tak a tak bylo mimo mnohé jiné potřeba zajisti klid kolem této trasy budoucího plynovodu. Důsledkem pak bylo 11září. Přínosů z 11září bylo více. Dalším byl pokus o pojistný podvod, který byl odhalen. Co je ale pro nás dnes nejhorší bylo do několika dní vyhlášení zákona, tzv. Patrioct Act (Vlastenecký zákon), který mimo jiné nařizoval již jasně se rozvíjejícímu průmyslu s elektrotechnikou budovat taková zařízení, která umožní jednoduché sledování občanů s jejich vlastní podporou.

    SPOJENÝM STÁTŮM, kterým si poměrně brzy podařilo uvědomit si, že se jim nepodaří zásobovat USA plynem z Kaspického moře, nezbylo nic jiného než hledat další možnosti zásobování plynem USA. Vrhli se tedy na sice již známé, ale dražší technologie, těžbu z břidlic a podařilo se jim ji aspoň trochu ve velké kapacitě těžby zlevnit a rozjet především doma. Tuto drahotu však musí někdo zaplatit. A to už je další obchodní fraška, která se jim zatím nedaří s Evropou, na podkladě možné surovinové nezávislosti Evropy na Rusku naplno rozjet. Je to na dlouhé povídání. Je to na dlouhé povídání, ale zcela určitě se jedná o obchodování, coby největší motor světové ekonomiky. Ovšem Čína ani dnešní Rusko už nejsou žádní pováleční nýmandi.

  11. Jan P napsal:

    Vypůjčeno z netu

    Rád bych, aby v diskuzi na téma BOHEMIA ENERGY nezapadlo, že za Vaše posrané životy nemůžou muslimové, Romové, gendery, gayové, inkluze ani feminismus, ale privilegovaný zmrd Jiří Písařík, který rád závodí ve voze Ferrari 488 GT3 a nyní, kdy zima klepe na dveře, přinesl skoro milionu domácností a firem až několikanásobně vyšší ceny za energie. Útěchou Vám budiž, že pan Písařík vypadl ze seznamu českých miliardářů, disponuje pouze osobním jměním v hodnotě zhruba půl miliardy korun.
    Těším se na Vás u dalšího dílu našeho seriálu Kamarádi do deště!

  12. XXXXX napsal:

    Sic jsem se zařekl, že už sem nenapíšu ani čárku, ale musím. A to je fakt naposled, když vidím jak se tady naparuje ten píčus pétépáckej z radniční a ten magor gryců mě furt dokola cituje……
    Že zdražili je mi buřt. Čím víc zdraží, tím rychleji se zaplatí solár. Co mi ale není buřt je pohádka o plynu. Sice ho ani nemám zavedenej, ale jen tak pro radost se vyjádřím. Kdejakýmu namodralýmu demokratickýmu čurákovi tady vadí reaktor z ruska, ale ruskej plyn nee, ten je dobrej. Jenže závislost na něm je mnohem nebezpečnější jak na ruskejch palivovejch tyčích. A že Putin má kam prodávat to je víc než jistý. Posranou Evropu k ničemu nepotřebuje. To je pomsta za krátkozrakou politiku americkejch sráčů a jejích západních pohunků. A místo abychom se na blbečky ze západu co se rozhodli spáchat kulturní a ekonomickou sebevraždu vysrali, tak jim furt lezem do řiti. To už snad i tomu největšímu blbovi musí dojít, že to tu skončí válkou za bílýho heterosexuála. Teda jestli je ještě nějakej na živu, protože jak se zdá koule už vymřely. Ale to s meritem nesouvisí. Zato tohle jo. Teď aby to taky někdo lidem řekl proč musej za plyn platit jak mourovatý. A kecy o burze nejsou prapůvodem problému.

  13. Svatopluk Beran napsal:

    USA podřebují ke svému růstu neustálé války a nepřátele, no a teď to tu bude mít modrá barva téměř celé. Supy u smrtelné postele presidenta pod vedení telčského profesora krouží celkem neodbytně.

    Asi tak nějak, ale méně expresivně, než iksko mám stejný pohled a to o Nord Stream jsme museli žebrat u USA, které napřed provedli embargo na všechny firmy které byly do vybudování severní větve zapojeny.

    Rusko navíc naléhá, aby se Nord Stream 2 uvedl do provozu rychle právě s argumentem na vysoké ceny zemního plynu v Evropě. Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden v Moskvě řekl, že dodávky touto cestou by situaci na trhu usnadnily. Zároveň dodal, že zvýšení tranzitu přes Ukrajinu brání hlavně špatný stav plynovodní sítě na jejím území.

    Evropa se podle něj do nynější situace dostala vlastní vinou, když dříve přijala chybné rozhodnutí a ve snaze snížit závislost na ruském plynu začala dlouhodobé kontrakty vypovídat, aby je nahradila krátkodobými. U těch ale ceny mnohem více kolísají.

  14. Svatopluk Beran napsal:

    Samozřejmě že profesor z Telče opět použil taktiku neúplné informace, kterou nyní GEBLSOVSKY tlačí media spolu se dvěma koalicemi do hlavy všem.

    NEMOCNICE NAPSALA ŽE PRESIDENT NENÍ SCHOPEN ,,SOUSTAVNĚ,, VYKONÁVAT SVOU PRÁCI.

    DOCELA BY MĚ ZAJÍMALO O CO TU JDE, CO MAJÍ ZA LUBEM, CO POTŘEBUJÍ TAK RYCHLE SCHVÁLIT PŘES PRESIDENTA, CO ON BY JIM ZŘEJMĚ PO USTAVENÍ NOVÉ SNĚMOVNY VETOVAL

  15. Svatopluk Beran napsal:

    To jsou Jane právě ty mantinely kapitalismu, které umožňují jedněm zbohatnout z risku nad ostatními. Není to o práci a soutěži duševní nebo fyzické, ale jen a pouze o SPEKULACI, v tomto případě s energiemi, jindy je to s prostředky směny a pokud ji někdo ovládá, tak i spekulace s ještě nepodloženými prostředky směny.

    KAPITALISMUS JAKO SOUTĚŽ, KTERÁ SPOLEČNOSTI PŘINÁŠÍ LEPŠÍ SVĚT PRO ZAPOJENÉ – ANO -, ALE KAPITALISMUS JAKO SOUTĚŽ A HRA S OSUDY LIDÍ ANI NÁHODOU. SOUTĚŽ MUSÍ MÍT PRAVIDL A TY MUSÍ BÝT KONTROLOVÁNA A TRESTÁNA A TAK TO PROSTĚ POD ŘÍZENÍM SVĚTA JEDNÍM ČETNÍKEM NEEXISTUJE.

  16. Dvořák napsal:

    Písařík může za to,že se někdo nachytal na reklamu. Dobrý. Jinak všechny ty skupiny,jim spáchané škody nebo na ně navázané neziskovky živíme ze svých daní.
    Pane Berane,už sem to psal. Oni ještě potřebují ovládnout úřad prezidenta a budou mít volnou ruku. Tady snad neproběhly volby,ale koná se převrat.

  17. Daňový soumar napsal:

    Dvořáku, vy máte v tý hlavě slušnej guláš. Už i STBák Bureš otočil … Je čas na změnu myšlení 😀 Schovat kytky a přestat mávat, vyndat plácačky na mouchy a začít hrozit …

  18. Svatopluk Beran napsal:

    Pana Dvořák uvažuji přibližně stejně. Jsou a budou věci ve kterých se budeme lišit, tohle ale vidíme stejně a vidí to tak i mnozí jiní. Já osobně když vidím a slyším v TV v poslední době vizáž profesora z Telče a přitom jsem ho vídal jako sportovce před tím než se stal předsedou senátu, tak teď bych ho nechal vyšetřit na psychiatrické léčebně a též bych nechal policí prošetřit dopis, který komentoval profesor z Telče v televizi a nechal zveřejnit jeho celý přesný obsah, za který by se zaručil ten kdo ho sepisoval.

    Tvrdím že pokud by BYLA ČT SKUTEČNĚ NEZÁVISLÁ TAK BY SE JIJÍ REDAKTOŘI DOKÁZALI PTÁT TAKÉ ÚPLNĚ JINAK A NE JEN STUPIDNĚ PŘITAKÁVAT.

    A JEŠTĚ JEDNOU OPAKUJI, VŠE JE DŮSLEDKEM TOHO JAKOU MORÁLNÍ ÚROVEŇ DO NAŠÍ ZEMĚ, NA POLISTOPADOVOU ZELENOU LOUKU NOVÉHO LEPŠÍHO SVĚTA BEZ VLÁDY JEDNÉ STRANY, ZAVEDL BANKOVNÍ ÚŘEDNÍK KLAUZ A JEHO MAFIÁNSKÁ ODS, JÍŽ JSOU MIMO JINÉ TELČSKÝ PROFESOR ČI JIMRAMOVSKÁ KNIHOVNICE POHROBCI.

  19. Svatopluk Beran napsal:

    TAK A JE TO JIŽ PO DRUHÉ KDY PRAVICOVÝ SENÁT PŘEDBÍHÁ SVÝMI USNESENÍMI POSLANECKOU SNĚMOVNU, POPRVÉ TO BYLO SCHVÁLENÍ VYBUDOVÁNÍ PRVNÍ AMERICKÉ VOJENSKÉ ZÁKLADNY NA NAŠEM ÚZEMÍ.

    TAK SE MÁME NA CO DO BUDOUCNA PO TOMTO POLITICKÉM PUČI TĚŠIT.

    JE TO POPRVÉ CO SOUHLASÍM S TÍM ŽE SENÁT VLASTNĚ SLOUŽÍ NĚKOMU JINÉMU NEŽ OBČANŮM ČR A ŽE JE DESTABILIZUJÍCÍM ČLÁNKEM NAŠÍ REPUBLIKY

  20. Dvořák napsal:

    Soumare,jsem si nějak nevšiml, že by byla řeč o nějakým Burešovi. Ale zřejmě taky máte asi divoký sny. Něco jako včera Reportéři ČT. Chudáci museli udělat zdlouhavou propagandu o odchodu komunistů ze sněmovny. Úplně při tom zapomněli,že v senátu kvičí bývalí rudoši nebo čekatelé na rudou knížku.

  21. Jan P napsal:

    Dvořák, vaše názorové veletoče stojí za to.

    Dvořák říká:
    Pátek, 15. 10. 2021 v 19:03
    „To je ta tržní ekonomika. Každý si trhne, co může, pak to debilové zaplatí.“

    Dvořák říká:
    Úterý, 19. 10. 2021 v 9:43
    „Písařík může za to,že se někdo nachytal na reklamu. Dobrý.“

    Jinak vám rozumím.
    Víme ale jistě, že ten miliardář není muslim, gay, Rom a feminista?

  22. Petr Klukan napsal:

    Sváťovi Beranovi: Prosím tě, napsal, jsi, že „NEMOCNICE NAPSALA ŽE PRESIDENT NENÍ SCHOPEN ,,SOUSTAVNĚ,, VYKONÁVAT SVOU PRÁCI.“ Takto jsem to nikde nezaznamenal – s tím slovem soustavně. Nebo bylo někde otištěno celé vyjádření nemocnice? Díky.

  23. Svatopluk Beran napsal:

    Petře zaznamenal jsem to jednou, takže bude složité to dohledat. Ale udělám pro to maximum a bude to chvilku trvat. Bylo to jako zpráva součástí rozhovoru redaktora ČT24 a dotazovaného. Nejlepší by bylo, pokud by dopis byl prezentovaný veřejnosti kompletní a to přímo od Vojenské nemocnice a ne zprostředkovaně přes pana Vystrčila. Samozřejmě bez identifikace onemocnění.

  24. Svatopluk Beran napsal:

    Právě jsem se vrátil z Hradu. Ne byl jsem v Praze hlídat vnouče a po opuštění autobusu a puštění zpráv koukám, že se nám do PRAVICOVÉHO PUČE, již zcela evidentně zapojila i veřejnoprávní, všemi občany placená a NEZÁVISLÁ 🙂 ČESKÁ TELEVIZE ALE I AMERICKÁ KOMERČNÍ CNN.

    VŠICHNI OBČANÉ PŘECE MAJÍ PRÁVO SI VYSLECHNOUT OD NĚJAKÉHO DOKTORA, CO TO MÁ PRESIDENT NA SOBĚ NAVĚŠENÉHO ZA MONITURIJŮCÍ LÉKAŘSKÉ PŘÍSTROJE A ŽE BY MĚL BÝT KONTROLOVÁN I PSYCHIATRY 🙂 No a pokud se redaktoři snaží najít aspoň nějakou chybičku, tak podle mne to, že tam návštěvníci nemají nějaké ochranné pomůcky má možné dvojí vysvětlení. Buď není problém s presidentem zdaleka tak katastrofický a nebo pokud je, tak tam mají KATASTROFÁLNÍ BORDEL A VEDENÍ NEMOCNICE BY ZA TO MĚLO NÉST DŮSLEDKY. A závěrem, situace se tak trochu vymkla PUČISTOVI A PROFESOROVI Z VYSOČINY, KTERÝ BYL MIMO JINÉ PŘED ODLETEM NA TCHAJ-WAN INSTRUOVÁN O TOM, JAK TAM MÁ ZASTUPOVAT ZÁJMY USA, SAMOTNÝM MINISTREM ZAHRANIČÍ POMPEEM, z ruky.

    Pana trpaslíka Cikrta, už nemá cenu komentovat po jeho vyjádření, ŽE KOLEM LŮŽKA PRESIDENTA STOJÍ JEN NĚJACÍ PRVOCI, vůbec. Já bych využil slova pana Hnízdila a spíš bych nechal ověřit mozek toho trpaslíka z dob, kdy coby mluvčí ministra Julínka organizoval mimo jiné rozprodávání středočeských nemocnic a podporoval zavedení POPLATKŮ PŘI OŠETŘENÍ V NEMOCNICÍCH, PRAVICOVOU SOLIDARITU NEMOCNÝCH S NEMOCNÝMI.

  25. Jan P napsal:

    Všimněte si, jak se v souvislosti se zdražováním energií hovoří jen o emisních povolenkách a Green Dealu, ale o maržích producentů a překupníků se mlčí.

Leave a Reply