17 LISTOPAD II.

17. LISTOPAD II.

„až nám zase primátorka vyvěsí vlajku..“

Česká vlajka na radnici nevadí

Vlajka EU tam patří také.

Vlajka Tibetu by také něco řekla.

——————————————————

Co vadí je neúcta a nedostatek vkusu,

který by dokázal důstojně začlenit do prostoru:

„POMNÍK 17.LISTOPADU 1989

Díky všem slušným lidem, kteří dokázali

17.11.1989 vrátit této zemi demokracii.“

Spolek pro navrácení sochy TGM do Jihlavy

Autor pomníku: Radomír Dvořák

Materiál: lipnická žula“

Co vadí je nevkus, neúcta k památníku a dílu sochaře.

Při úvahách o jeho umístění jsem udělal fotomontáž na jeho umístění, stejně jako na Podrázského sochu matka s dítětem, nyní bez soklu plesknutou do zahrady Děcáku.

Převzato:

17.  LISTOPAD 1989.

Včera 17. listopadu, byla odhalena na jihlavském nábřeží socha Klíče. Vícekrát jsem vložil do JL dopisy na magistrát, kde navrhuji, aby nábřeží bylo pojmenováno po Václavu Havlovi, který na nábřeží v Praze bydlel.

Včera 17. listopadu byl na ČT 2 uveden Galavečer k 70. výročí konce 2. světové války ve Státní opeře Praha. Přímý přenos udělení Cen Paměti národa čtyřem laureátům – statečným lidem a pamětníkům 2. světové války z Česka a Slovenska.

Po něm následoval detektivní příběh:

Mrtvolu sprovoďte ze světa

Dokument. Měl být navždy zapomenut, lidskou paměť však nelze zničit. Dokumentární svědectví o pátrání po ostatcích umučeného číhošťského faráře Josefa Toufara připravili M. Doležal a R. Vávra 
Farář Josef Toufar byl v lednu 1950 obviněn Státní bezpečností ze zinscenování tzv. číhošťského zázraku. Po zatčení byl ve Valdické věznici krutě mučen a 25. února 1950 byl převezen v kritickém zdravotním stavu do pražského státního sanatoria, kde zemřel. Těla nepohodlného, ovšem lidmi milovaného a uznávaného kněze, se komunisté chtěli zbavit, aby nebyla možná identifikace místa, kde je pohřbený. Proto byl pohřben v hromadném hrobě na hřbitově v Praze-Ďáblicích pod falešným jménem Josef Zouhal. Příbuzným byla jeho smrt oznámena až po čtyřech letech. Vedoucí vyšetřovatelského týmu, který Toufara umučil k smrti, Ladislav Mácha, byl v roce 1998 odsouzen k pěti letům odnětí svobody, o rok později odvolací soud změnil trest na dva roky. Mácha trest nastoupil v roce 2002, po roce byl podmíněně propuštěn . Ostatky Josefa Toufara byly z ďáblického hromadného hrobu vyzvednuty v listopadu minulého roku a zkoumání profilu DNA určilo, že patří skutečně Josefu Toufarovi. Dokument nabízí exkluzivní materiál z okamžiků exhumace, následného genetického a antropologického výzkumu ostatků a jejich pohřbení v Číhošti na Českomoravské vrchovině. V dokumentu hovoří pamětníci, přímí iniciátoři a účastníci exhumace i Toufarova rodina.

——————————————–

Po sametové revoluci, jsem požádal svého přítele Ak. soch. Romana Podrázského o návrh na pomník k uctění památky Jana Palacha. Začal na návrhu hned pracovat. Předal mi ho těsně před výročím upálení J. P. začátkem ledna 1990. Foto pomníku je publikováno v JL v dopisech čtenářů v článku: Jan Palach – 19. LEDNA 1969.

Vztah Václava Havla a Romana Podrázského, ukazuje ilustrační foto v dopisech čtenářů JL Absurdní drama – život Václava Havla

Sochu u kostela v Číhošti, k uctění památky na faráře Toufara vlastní rukou vysekal Roman Podrázský.

Ilustrační foto vložil spoluautor Zdeněk Gryc

NENÁVIST a SPROSTOTA  JE JEDNOTÍCÍ PRVEK

ANONYMŮ V JIHLAVSKÝCH LISTECH

„chrchel alias chobotnice.“

Převzato:

Zřejmě by tam bylo lepší umístit Klíče-kýče.

A což teprve replika „Trdlující barabizny“, eufemisticky zvané „Tančící dům“. Ale vůbec nejlepší by se tam vyjímal Kaplického chrchel alias chobotnice. A to vše by se mohlo nazývat „Dinopark Václava Havla“. 

čtenář | 2015-07-28 12:03:48 | Reagovat

————————————————————–

převzato:

Mezi přítomnými byl i Petr Kubíček, jeden z polistopadových aktérů. Co jej po 32 letech od roku 1989 nejvíce štve? „Populismus, nesnášenlivost…, že pravda, slušnost a poctivost přestaly být hodnotou,“ sdělil JL. Na druhé straně však věří, že po parlamentních volbách máme šanci se vrátit zpět na tu správnou cestu. A věří, že skončí „estébácké manýry ve vládě, agrofertace státu a rozpad společenských hodnot“.

Mezi přítomnými byl i Petr Kubíček, jeho díla a osobnosti si velmi váží Ing.arch.Zdeněk Gryc

My jsme ta doba. Jací jsme
my, taková je doba.

Miloš Vystrčil | Úterý, 16. 11. 2021 v 14:34

Comments are closed.