Příkopy

Virus covidu nás opět zatlačil do kouta. Co by pomohlo? Podle odborníků očkování. Jednoznačně to ukazují i čísla, kdy na jipkách leží a umírají ti neočkovaní. Zdravotníci zase odněkud vytahují poslední síly, aby pomáhali. O to víc jsou naštvaní. Protože ví, že by tam mnozí ležet nemuseli, kdyby byli očkovaní.

Kde se stala chyba? Už před rokem, kdy stát předvedl nulovou kampaň pro očkování. Myslel si, že lidé ví, co je pro ně dobré. Zatímco v okolních státech se vysvětlovalo a přesvědčovalo, u nás se to nechalo plavat a pak se objevil jeden reklamní obrázek s injekční stříkačkou, vzpomínáte? A v médiích naopak diskutovaly osobnosti i z řad lékařů, které byly schopny zpochybňovat kdeco. Co na tom, že jich byla hrstka proti šiku odborníků, kteří tvrdí opak. A k chaosu přispěly i dezinformační weby o podivné vakcíně, čipech a ovládnutí lidí. Čím větší hovadina, tím lépe se šíří.

Situace se jeví hrozivou a politici již vymýšlejí: Co kdyby bylo očkování povinné? K tomu promluvil i přednosta Ústavu etiky lékařské fakulty UK a kněz Marek Orko Vácha. Jak řekl, extrémně důležité je, jak se „nutnost“ očkování dokáže vysvětlit. Aby se neprohlubovaly příkopy a proti sobě nestavěly nesmiřitelné dvě skupiny občanů – očkovaní a neočkovaní. Jak to dokázat, když jsme čas ke klidnému přesvědčování prošvihli?

49 Responses to “Příkopy”

  1. Svatopluk Beran napsal:

    VIDÍM TO PETŘE ÚPLNĚ JINAK A NA KONKRÉTNÍCH DŮKAZECH DEN PO DNI A V PRŮBĚŽNÉM ČASOVÉM SROVNÁVÁNÍ JAK U NÁS TAK I SE SVĚTEM SE TO DÁ JEDNODUŠE DOKÁZAT. STAČÍ SI JEN NA PÁR DNÍ SEDNOUT A PŘESNĚ REKAPITULOVAT JAK O PROTI VLÁDĚ, OPOZICE HRAJÍCÍ O BUDOUCÍ POLITICKOU MOC, KŠEFTOVALA Z LIDSKÝMI ŽIVOTY V CESTĚ K CÍLENÉ PŘETÍŽENOSTI NAŠEHO ZDRAVOTNÍM SYSTÉMU, KTERÝ NAŠTĚSTÍ MÁME JEŠTĚ CELKEM ROBUSTNÍ A TO I PŘES POREVOLUČNÍ SNAHU PRAVICE PŘEVÉST TOTÁLNĚ ČESKÁ ZDRAVOTNICTVÍ NA AMERICKÝ TYP ZAJIŠTĚNÍ ZDRAVÍ OBČANŮ MIMO SOLIDARITU OSTATNÍCH, ALE V PROSPĚCH POJIŠTOVACÍCH SPOLEČNOSTÍ A SOBECTVÍ JEDNOTLIVCE-MAJITELE ZDRAVOTNÍHO ZAŘÍZENÍ

    Vláda dělala mnoho chyb. Minimum vycházelo z neznalosti nebo hlouposti, většina však, tak jak po celé zeměkouli z neznalosti NOVÉHO ZÁVAŽNÉHO problému. Největší rozklad však způsobila TEHDEJŠÍ OPOZICE V ČETNĚ CHVILEK PRO DEMOKRACII, KDY OBĚ SLOŽKY RUKU V RUCE JAKOUKOLIV NOVĚ NASTAVENOU SNAHU VLÁDY O UKOČÍROVÁNÍ NOVÉHO, OKAMŽITĚ VŠE VE SVÉM SOBECKÉM ZÁJMU PŘEVZETÍ MOCI, BOJKOTOVALI, DEFLOROVALI A ZPOCHYBŇOVALI. KDYŽ SE JIM PODAŘILO SITUACI DLE SVÝCH POTŘEB DOHNAT NA HRANU, VŽDY PAK SOUHLASILY SE ZAVEDENÝMI BLOKAČNÍMI OPATŘENÍM OPATŘENÍM VLÁDY, OVŠEM ZE SLOVY – CO MŮŽEM DĚLAT JINÉHO, KDYŽ UŽ TO VLÁDA TAKTO ZPACKALA.

  2. Jan P napsal:

    „To, co se bude dít v nemocnicích v polovině prosince, bude strašlivé. Klesání bude poměrně pomalé. Z našich modelů to vypadá, že to bude horší než na jaře. To, co se bude dít zdravotníkům, je strašně nefér, protože všechno odnesou nemocnice.“ Matematik René Levínský v ČRo

    Stará vláda řešila pandemii populisticky, nová vláda ji bude řešit ideologicky.
    Problém je, že ani Pepa z Horní Dolní, ani Ronald Reagan, nejsou racionální, nejsou tedy kurva relevantní k tomu, aby jsme pandemii vyřešili.

    Pokud jde o ty dezinformace. Dokud se nebude za dezinformace regulérně zavírat, tak se nikdy nic nezmění. Právo na svobodu slova nerovná se právo na vlastní, alternativní a opakovaně/záměrně interpretovaná fakta.
    Pokud někdo tvrdí, že jsou JIPky prázdné, přičemž data jasně ukazují, že jsou kriticky plné, tak tento člověk používá alternativní fakta k šíření dezinformační a poplašné zprávy a měl by nést hmotnou a právní odpovědnost.

  3. Dvořák napsal:

    Ano,pandemii si rozvracet nedáme. Co na tom,že ty dezinformace a hoaxy se taky potvrzují. Z nějakého nepochopjtelného důvodu se nechali nakažení očkování volně pobíhat a teď se hledá obětní beránek. Dále se neléčí už na začátku nemoci a pak se všichni diví,že jim vozí pacienty v kritickým stavu. To je zase dílo Mengeleho Kubka. Nebo snad myslel Jan zavřít Flégra za to jeho strašení lidí?

  4. blade napsal:

    Tohle jsou fakta.

    Ústavní soud: Nikomu nejsme povinni sdělovat, zda jsme očkováni. Hospody ani zaměstnavatel na tyto informace nemají nárok. Kdo vás k tomu nutí, dopouští se trestného činu.

    https://files.fm/f/ks73azx46

    Jinými slovy
    nejvyšší soudní instituce v této zemi říká, nejste povinni nikomu sdělovat, zda jste, či nejste očkováni. Logicky z toho vyplývá i skutečnost, že nikdo není oprávněn poskytnutí této informace po vás vyžadovat. Ani váš zaměstnavatel, ani personál v restauraci, ani vaše kadeřnice, ani nikdo jiný.

    Jakákoliv sankce, která vám za to bude udělena (pokuta, neplacená dovolená, výpověď), je tudíž udělena nezákonně a v konečném důsledku musí být nejpozději u ústavního soudu zrušena!

    a) neukazujte nikomu nic.

    b) zaměstnavatelé nemají právo požadovat tuto informaci po svých zaměstnancích. tzn. žádné neplacené volno nebo výpověď.

    c) provozovatelé restaurací a služeb nemohou kontrolovat nic. Jakákoliv pokuta, kterou jim KHS uloží, nutně musí být zrušena, zákazník restaurace na otázku zda jsou očkováni má právo neposkytnout tuto informaci.

    d) a všem šikanátorům v téhle zemi lze vzkázat – GAME OVER!

    Pokud bude kdokoliv na poskytnutí této informace, a to pod jakoukoliv pohrůžkou jakékoliv sankce nadále trvat – i po poučení o tomto rozhodnutí ÚS – dopouští se naplnění skutkové podstaty trestného činu vydírání dle ustanovení §175 tr. zákoníku, případně trestného činu útisku dle ustanovení §177 tr. zákoníku.

    (z webu protiproud)

  5. jihlavák napsal:

    https://cnn.iprima.cz/dominik-feri-ma-zpatky-sve-afro-jdete-se-ockovat-vzkazal-po-mesicich-mlceni-51972

    Nedůvěra k očkování může být způsobena i tím, že jej doporučují různí estébáci, jejich poskoci a další darebáci.

  6. Zdeněk Gryc napsal:

    RENOMOVANÁ NOVINAŘINA

    Glosa Petry Procházkové: Leželi před námi jako hadrové panenky, zahrabaní v listí, čtyři dny nejedli ani nepili – bylo mi trapně, když jsem si je fotila. (Video: Seznam Zprávy)

    13:30
    Novinářka Deníku N Petra Procházková ve své glose rozebírá události z polsko-běloruské hranice. A jakou roli v nich hrají novináři.
    Článek
    Opravdu nejsem nadšená z toho, že do Evropy proudí desetitisíce nešťastných lidí. Už jenom proto, že jsem kvůli nim musela minulý týden chodit po lesích u bělorusko-polské hranice. Byla mně zima. Všude kolem močály, lesy, zubři, sychravo a teploty kolem nuly. Jim muselo být ještě hůř. Jako například dvěma Syřanům, které jsme díky polským dobrovolníkům našli ve zcela zuboženém stavu.
    Řekla bych za pět minut dvanáct.
    Čtyři dny nejedli, nepili, leželi před námi jako hadrové panenky, zahrabáni v listí, o kterém si mysleli, že je zahřeje. Fotili jsme si je. Bylo mi trochu trapně,

    „ale my novináři přece potřebujeme svědectví o tom, co se na hranici děje.“

    „ale my čtenáři přece také potřebujeme svědectví o tom, co se na hranici děje.“

    14:30
    Před chvílí stavěli dva hoši stan pro bezdomovce v oploceném areálku u hřbitova v Jihlavě,
    kam mohu poslat fotky ?

  7. Zdeněk Gryc napsal:

    blade říká:
    Středa, 22. 9. 2021 v 13:20
    Horolezci v Pákistánu nic nedostanou a ještě budou pojišťovně asi vracet.
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pojistovna-uniqua-neuhradi-zachranu-horolezcu-v-pakistanu.A210922_123913_domaci_ajez
    Zdenál jim to cálne nebo vyhlásí veřejnou sbírku, že.
    —————————————————–
    Existuje metodická řada:

    Otakar Štěrba…

    Dina Štěrbová (* 22. dubna 1940 Bratislava), rozená Margita Schochmannová, je československá horolezkyně slovenského původu, která zdolala dvě osmitisícovky, Čo Oju a Gašerbrum II. Od roku 2006 se věnuje humanitárnímu projektu v odlehlé oblasti pákistánské provincie Gilgit-Baltistán.

    Jaromír Štětina (* 6. dubna 1943 Praha) je český novinář, spisovatel, politik a zakladatel neziskové organizace Člověk v tísni.

    Petra Procházková (* 20. října 1964 Český Brod) je česká novinářka a humanitární pracovnice. Stala se známou především svým zpravodajstvím z válečných konfliktů, které vznikly po rozpadu Sovětského svazu na Kavkaze, dále působila například v Afghánistánu.

  8. blade napsal:

    ČSSR PS-ák:
    https://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_E_I/L1s0ZM.jpeg?fl=cro,0,0,1098,747%7Cres,1280,,1%7Cwebp,75

    Nevidím žádný rozdíl mezi > dnešním polským PS-ákem a tehdejším ČSSR PS-ákem !

  9. blade napsal:

    (odkaz ČSSR PS-ák i s nemodrou částí raději zkopírovat do adresního řádku)

  10. blade napsal:

    Bezdomovec na hranici Polska – Běloruska:
    https://cdn.administrace.tv/2021/07/30/small_169/abad9bcf8c127385e52d9503b8e08727.jpg

    Bezdomovec v ČR – ://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_E_G/ovFDpw.jpeg

    Žádný rozdíl !

  11. blade napsal:

    Hlášené vedlejší účinky covid vakcín – http://www.vigiaccess.org/

    Do vyhledávače z odkazu zadat „covid-19 vaccine” > a jsme na čísle nějakých 2,62 milionu hlášených vedlejších účinků pouze za rok 2021 (po rozkliknutí je tam i podrobný seznam)

  12. Zdeněk Gryc napsal:

    blade říká:
    Neděle, 28. 11. 2021 v 17:03
    Polský PS-ák:

    blade říká:
    Neděle, 28. 11. 2021 v 17:06
    ČSSR PS-ák:

    blade říká:
    Neděle, 28. 11. 2021 v 17:10

    blade říká:
    Neděle, 28. 11. 2021 v 17:28

    blade říká:
    Neděle, 28. 11. 2021 v 17:39

    blade říká:
    Neděle, 28. 11. 2021 v 18:31
    ——————————–
    Průměrný interval českého PS-áka
    pro komentář, vložený do JL, je kolik minut ?
    Nebo raději vteřin ?

  13. blade napsal:

    Hlavně, že jsi si je všechny přečetl > a o tom to je Grcale > splnily účel 🙂

    Zapal první adventní svíčku a neotravuj > https://youtu.be/iAYf2pIU5xw

  14. Zdeněk Gryc napsal:

    PRÁVĚ DNES

    Krásy Jižního Tyrolska (2)

    Dnes18:55 › 20:00
    Vyhledat na Seznam.cz

    Dechberoucí krajina, mírné slunečné klima, pohnuté dějiny na křižovatce dvou kultur, velkorysá pohostinnost a vynikající kuchyně, živé tradice v řemeslech, hudbě, umění i architektuře – Jižní Tyrolsko vás uchvátí rozmanitostí a jedinečnou směsí alpských zvyků a středomořských chutí. Nejseverněji položená provincie Itálie leží na jihu od Alp a patří k nejpopulárnějším turistickým destinacím v Evropě. Najdete zde majestátní vysokohorské prostředí Dolomitů, bohaté louky nejvýše položených evropských pastvin, lákavé vinice na březích jezer, živé regionální centrum Bolzano nebo půvabné městečko Merano. Na jaře vás ohromí sady kvetoucích jabloní, v létě se z tohoto místa stává ráj všech pěších turistů, na podzim zraje bohatá úroda vinných hroznů a kaštanů a v zimě se Jižní Tyrolsko stává vysněným cílem lyžařů a milovníků pohádkově zasněžené krajiny. Poznejte všechny Krásy Jižního Tyrolska ve stejnojmenném seriálu.
    Rak., 2016

    Je to repríza, ale krásná
    ———————————
    S tou druhou je to horší:
    1. blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 14:06
    S. architekt nemá o službě na čáře ani páru,
    zřejmě má i modrou knížku nebo takový nemehla ke zbrani raději ani nepustili
    Potkat na čáře architekta,
    tak stačí v těch lesích tam na něj udělat bububu či cvaknout závěrem,
    tak se na místě zesere strachy :-).
    Vy kubo z jihlavských Nemanic
    ———————————————
    1. PS. Zdeněk Gryc říká:
    Neděle, 28. 11. 2021 v 16:15
    14:30
    Před chvílí stavěli dva hoši stan pro bezdomovce v oploceném areálku u hřbitova v Jihlavě,
    kam mohu poslat fotky ?

    1. blade říká:
    Středa, 22. 9. 2021 v 13:20
    Horolezci v Pákistánu nic nedostanou a ještě budou pojišťovně asi vracet.
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pojistovna-uniqua-neuhradi-zachranu-horolezcu-v-pakistanu.A210922_123913_domaci_ajez
    Zdenál jim to cálne nebo vyhlásí veřejnou sbírku, že.
    ——————————————————————–
    Nejenom fotky výhled z interiéru jejich stanu na hory, také bych mohl poslat.
    Etické by bylo, pokud by sportovní redaktor JL měl o foto a reportáž zájem.
    Považoval za čest domluvit místo den a hodinu jeho setkání s Petrem Mackem v redakci JL.

  15. blade napsal:

    Jak soudruh a kolaborant chlácholil ve prospěch KSČ:

    „Bulant byl jediný z výtvarníků, který se dost cukal. Dalo dost práce ho přesvědčit, aby do předsálí navrhl sgrafito s motivem holubičky, jak jinak než mírové. Museli jsme ho uchlácholit, že i Noe měl svou holubičku,“ vzpomínal Gryc.

  16. blade napsal:

    Nick Gryc nemá žádné přesvědčení, ten kope za každý režim.

  17. Zdeněk Gryc napsal:

    Bulant to jako malíř neměl jednoduché.

    Malíř na volné noze byl za totáče příživník s možností persekuce.
    Šéf výtvarné katedry na pedagogickém institutu v Brně komunista Doc. Laštůvka jej na katedře zaměstnal a myslel do dobře, umožnil mu existenci.
    Bulant místo aby maloval, musel denně dojíždět do Jihlavy a zpět.
    Dovede si někdo představit co ztratil času, co mohl vytvořit ?

    Blade je ELITA, mistr vytrhovat věci z kontextu doby.
    Autobiografie ze života PS-áka:

    blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019
    v 20:59
    Architekte myšleno elita z pohledu zázemí, zásobování, výstroje,
    vybavení a pomůcek při službě,
    zkrátka tehdy bylo jednoznačně lepší prožít léta vojny u PS
    než někde zavřený v kasínu u bigošů tehdejší ČSLA. Navíc 1. rota PS Černé jezero byla ukázková rota tehdejší HSPSOSHČSSR, kam jezdili na prohlídku a návštěvu tehdejší různí papaláši režimu.
    ——————————————-
    Blade jak sám napsal byl a historicky je součástí komoušskéjch exponátů v lesích okolo Černého jezera.
    Taková byla doba, rudá knížka = primární kvalifikace.
    Byl někdo z primářů v jihlavské nemocnici bezpartijní ?
    Snad s výjimkou paní prim. Hromádkové ?
    To víte dětičky jsou dětičky.
    I náckové respektovali nějkdy žida jako gynekologa.
    Putinovo dítě se také narodilo na porodnici ve Švýcarsku, že ?
    Putin má lásku pouze k vlastnímu dítěti, nejlepší tank,

    ale porodnice nikoli.

    —————————————————————-
    zkrátka tehdy bylo jednoznačně lepší prožít léta vojny u PS

    s dítě rodit ve Švýcarsku

  18. Zdeněk Gryc napsal:

    oprava:

    zkrátka tehdy bylo jednoznačně lepší prožít léta vojny u PS

    a dítě rodit ve Švýcarsku

  19. blade napsal:

    Hlavně to neměl lehké s denunciantem nick Grycem > se neustále neopravuj > věnuj se masážím prostaty v pánských klubech kakalíku 🙂

  20. Zdeněk Gryc napsal:

    Když blednou argumenty, tak se vyostří sprostoty,
    asi to bude chtít nový, leč uzavřený, blog.

  21. blade napsal:

    Sprostota jste Vy nick Gryc > i to co tu textově předvádíte !

    Nic Gryc doporučuji Vám přečíst > blade říká: Pondělí, 29. 11. 2021 v 14:32 > v blogu „My jsme ta doba …“

  22. Zdeněk Gryc napsal:

    2. blade říká:
    Neděle, 28. 11. 2021 v 21:27
    Jak soudruh a kolaborant chlácholil ve prospěch KSČ:
    „Bulant byl jediný z výtvarníků, který se dost cukal. Dalo dost práce ho přesvědčit, aby do předsálí navrhl sgrafito s motivem holubičky, jak jinak než mírové. Museli jsme ho uchlácholit, že i Noe měl svou holubičku,“ vzpomínal Gryc.

    ——————————————————-
    blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 11:14
    převzato:
    „jsem se jako veldr. objevil v tzv. prvním sledu na pohraniční rotě Černé jezero,
    prapor byl v Železné Rudě a brigáda v Sušicích.“

    Veldr. Blade vytrhuje své žvejky z kontextu,
    bez uvedení zdroje a s vlastní úpravou interpretace.

    socharstvi.info/zdenek-gryc-vytvarna-dila-v-architekture/

    je obsáhlý elaborát, který je nutno číst v celku.
    Je doprovozený fotografiemi jednotlivých položek.

    Zdeněk Gryc, Výtvarná díla v architektuře
    Výtvarné dílo mohlo být v architektuře realizováno podle předem daných socialistických pravidel: Soubory staveb, počínajíce rodinnými domky a končíc sídlištěm, byly realizovány v rámci pravidel daných Ministerstvem výstavby, kde byly také podrobeny expertize. Byla to převážně finanční kritika, vedená snahou dotyčnou lokalitu co nejvíce zahustit. V hektaru rodinných domků muselo být umístěno nejméně 100 obyvatel. V hektaru sídliště 350 a více. Současně byly stanoveny technicko-hospodářské ukazatele na byt, tzv. THU. Zde byla dána částka na vlastní byt, inženýrské sítě, technickou a občanskou vybavenost (školy, služby, obchody atd.). Částka na výtvarná díla byla určena procentem. Podobně to bylo stanoveno vyhláškami u staveb solitérních.
    Na architektovi zůstalo, aby v rámci nějakého „slalomu“ našel místo a zdůvodnění, kde má být výtvarné dílo v rámci určené finanční částky realizováno. Aby to bylo vůbec možné a socialisticky přínosné, musel být tento záměr kladně projednán ve výtvarné komisi na úrovni okresu a kraje. Komise v protokolu uvedla autora před-mětné stavby a výtvarníka. Dále zde byl uveden název díla, materiál, datum dodání a ceny rozdělené pro osobu architekta a výtvarníka. Viz první stránka zápisu, týkající se mé akce OS Znojmo – Přímětice. Ducha doby vystihuje poslední odstavec, zejména část v uvozovkách. (Obr. 1, Obr. 2)

    Blade převyprávěl a vytrhl z kontextu položku 14.
    Docent Laštůvka byl v té době šéfem katedry výtvarné výchovy na Pedagogické fakultě v Brně. Zde také učil a byl mu podřízen akad. mal. Josef Bulant. Jako malíř se v té době nemohl živit, neboť by byl označen za příživníka. Dojíždět do Brna pro něj taky nebyl žádný med. Bulant se dost cukal, než jsem ho v těchto souvislostech přesvědčil, aby do předsálí navrhl sgrafito s motivem holubičky jak jinak než mírové. Museli jsme ho chlácholit, že i Noe měl svou holubičku. Realizovat mu ho pomohl Laštůvka, technologem z UMPRUM. (obr. 14)

    Aktuálně je v JL i blog:
    My jsme ta doba. Jací jsme
    my, taková je doba.
    Miloš Vystrčil | Úterý, 16. 11. 2021 v 14:34
    socharstvi.info/zdenek-gryc-vytvarna-dila-v-architekture/
    převzato:

    „V jeslích v Telči, kde byla tehdy vrchní sestrou paní Vystrčilová,
    matka nynějšího hejtmana kraje, jsem navrhl barvy.
    Pozval jsem si k tomu psychologa MUDr. Šmahela. Jesle jsme prošli a dohodli se, jaké barvy děti v herně potěší a jaká barva v ložničkách je promptně uspí. Výtvarné dílo, na které nebyly peníze, jsem sám navrhl a realizoval. Bylo složeno z geometrických tvarů, které tvořily vláček. Školní trojúhelníky a kružítka mi donesli z gymnázia. Nákres jsem opatřil nápisy určujícími barvy. Ochotně a s pochopením je provedl malíř pokojů pak Kolář, který jesle také vymaloval.
    Horší to bylo s mistrem Krátkým, v jehož zahradě byly jesle postaveny. To jsem pochopil až po létech. Motal jsem se jako plavec okolo bazénu v Jihlavě, který navrhl, můj již zmíněný šéf Řídký. Přiměl jsem ho, stejně jako u zimního stadionu, k použití keramického obkladu. V interiéru jsem se staral o přesné stanovení dráhy 25 metrů, což není jen tak jednoduché. V těchto souvislostech jsem viděl výtvarná díla pro interiér bazénu. Byly na nich výjevy vítězných sportovců, navržené v duchu tvrdého socialistického realismu. Jako žák pana profesora Rozehnala jsem nad nimi lamentoval. Říkal jsem, že v takovém bazénu by se mi nelíbilo. Řídký to vyřešil tak, že mne poslal jako legáta k malíři Krátkému, poblíž jehož domu jsme tehdy v Telči měli lékařský byt. Dosti zhnusenému mistrovi jsem udělal přednášku na téma, že doba se přece jenom trochu pohnula. Krátký pravil, že neví, kdo mu práci na novém návrhu zaplatí. To jsem nevěděl taky. Každopádně keramické reliéfy v bazénu v duchu socialistického realismu nejsou. Horizontální reliéf nad vstupem ze šaten žen mi nějak zvlášť nevadil, leč keramický reliéf u malého bazénu mne potěšil. V bazénu jsem měl po léta ve dvou dnech v týdnu hodinu, jako vedoucí družstva plavecké školy, takže se akce vyplatila.“

  23. blade napsal:

    Jelikož nick Gryc si neumí nic vygooglit > zdroj je zde:
    https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/budova-reality-nemovitost-sidlo-ksc-palac-architektura-historie-komunismus-jihlava-trebic-zdar-nad-s.A191016_508299_jihlava-zpravy_epsal

    Tam je uvedeno:
    „Bulant byl jediný z výtvarníků, který se dost cukal. Dalo dost práce ho přesvědčit, aby do předsálí navrhl sgrafito s motivem holubičky, jak jinak než mírové. Museli jsme ho uchlácholit, že i Noe měl svou holubičku,“ vzpomínal Gryc.

    Tam je uvedeno:
    „Když jsme řešili stavbu jihlavské zasedačky, ukázalo se, že tehdy komunisté asi ještě nevěděli, že existuje něco jako kostel s oltářem a sakristií, takže uspořádání příliš neřešili. Při následné stavbě sídla OV KSČ ve Žďáře nad Sázavou už ale dumali, aby byla zasedačka řešená tak, že nejvyšší funkcionáři do toho sálu nevcházejí vchodem s obyčejnými lidmi, ale že jsou o něco výš,“ popsal Gryc.

    Tam je uvedeno:
    Marxisty-leninisty ve všech pádech skloňovaný lid vzápětí po jejich zprovoznění nazval tyto stavby „kremly“ podle moskevského sídla vlády Sovětského svazu, s nímž mělo žít podle prvního článku bolševické víry socialistické Československo v přátelství „na věčné časy“.

    Tam je uvedeno:
    Na pozvánce (fotogalerie článku) na slavnostní otevření (OV KSČ Jihlava) bylo připsáno „Za splnění usnesení XIV. sjezdu Komunistické strany Československa“. Posvátný akt byl zpečetěn společným obědem pozvaných v nedaleké restauraci Družba v nynějším Domě kultury odborů.

    Takže Gryc chlácholil druhé ve prospěch KSČ. Stavěl komoušům „Kremly“. No a tu pozvánku má schovanou ještě snad dodnes > kde by jí asi ti novináři vzali, že 🙂

    Takže si zameť před svým prahem kakalíku a neopruzuj !

  24. Zdeněk Gryc napsal:

    SOUDRUHU RYTÍŘI,
    VĚNUJTE SE
    PAPA MOBILU
    SOUDRUHA
    ZEMANA

  25. Zdeněk Gryc napsal:

    NĚJAKÁ NOVÁ

    BLADE – GRAFIKA

    BY BODLA, ŽE ?

    JINAK MOŽNO POUŽÍT OBLÍBENÝA OPAKOVANÝ

    BLADYHO

    https://pngset.com/images/wtf-memes-best-collection-of-funny-wtf-pictures-meme-happy-birthday-flip-off-stencil-face-person-human-transparent-png-1611981.png

    BEZ RECYKLACE:

  26. Zdeněk Gryc napsal:

    29. listopadu 2021 13:15
    Poté, co byl Miloš Zeman po krátkém návratu do Lán převezen zpět do ÚVN kvůli covidu-19, vypadalo to, že jmenování Petra Fialy premiérem bude muset na nějakou dobu počkat. Kancelář prezidenta ale našla způsob, jak ceremoniál navzdory pandemii a hlavní hygieničce Pavle Svrčinové uskutečnit. Nezvyklé provedení nyní baví internet a média nejen v Česku.
    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/milos-zeman-petr-fiala-internet-jmenovani-premier-covid-19.A211129_095639_domaci_imat?zdroj=vybava_recombee

    TAK SE BAVME

  27. BerKa napsal:

    Hm… týden jsem tu nebyl a koukám, že se nezměnilo nic. Vlastně jo – ty příkopy jsou zase o kus hlubší.

    Je smutné, že kvůli jednomu – zjevně duševně nemocnému a vnitřně nešťastnému – člověku je zde jakékoliv nové téma zaneřáděno a zadupáno do země zcela nesouvislými a nesouvisejícími traktáty a není žádný „pastýř stáda“, který by to zde administrátorsky alespoň minimálně korigoval.

    Pak se těžko divit, že to v tomhle státě vypadá, jak vypadá. Tento blog je věrným odrazem společnosti.

  28. Zdeněk Gryc napsal:

    blade říká:
    Úterý, 2. 11. 2021 v 11:59

    > https://pngset.com/images/wtf-memes-best-collection-of-funny-wtf-pictures-meme-happy-birthday-flip-off-stencil-face-person-human-transparent-png-1611981.png

    „Zeman,

    kterému právě řekli,
    že by ze zdravotních důvodů,
    měl omezit denní dávku

    BECHEROVKY“

  29. Zdeněk Gryc napsal:

    Berka říká:
    Neděle, 3. 2. 2019 v 18:41
    Gryce nemusíte složitě nálepkovat. Stačí jednoduše napsat kolaborant.
    Kolaborant, co si byl za Zemanem na hradě pro metál.
    ———————————————————————–

    1/Berka je to pravda,

    nebo

    2/Berka hnusně lže ?

    Je to dvojka, viz:

    poslední příloha:

    https://www.pribehynasichsousedu.cz/jihlava/jihlava-2019-2020/bauersima-zdenek/

    Zdeněk Gryc „ presentuje“příběhy svých spolužáků profesorů kolegů a spolupracovníků, podobně jako děda jeho vnuka Jana Gryce, architekt Zdeňěk Baueršíma.

  30. Zdeněk Gryc napsal:

    PRÁVĚ DNES

    Modrá krev II

    Dnes20:00 › 21:00

    Některé šlechtické dynastie se mohou pyšnit tím, že jsou příbuzní královského rodu Přemyslovců.
    „Nás, co jsme s nimi spojeni po přeslici, je více. Ale potomci Přemyslovců po meči jsou jediní:

    Wratislavové,“ říká průvodce pořadem František Kinský.

    Podle legendy jsou Wratislavové levobočními potomky samotného knížete Wratislava II, který byl roku 1086 korunován prvním českým králem. Je to sice jen legenda, ale opírá se i o skutečnost, že v jejich erbu je heraldicky vzácná pohanská koruna i knížecí plášť jako jeho přikrývka. Černá barva v polceném štítu má signalizovat nemanželský původ. Jiná verze však praví, že štít býval červeno-stříbrný, avšak stříbrná barva lety zčernala. První historicky doložený Wratislav získal v polovině století patnáctého statek Mitrovice u Sedlčan a stal se purkrabím Pražského hradu u krále Jiřího z Poděbrad. V roce 1627 byli Wratislavové povýšeni do stavu svobodných pánů, o dvě desítky let později stavu hraběcího. V Mitrovicích už dnes žádné stopy Wratislavů vidět nejsou. Avšak jinde jich je dosud mnoho. Rodové heslo Wratislavů neznáme. Možná ani nikdy neexistovalo. Ale hrabě Evžen vzpomíná, jak mu jeho otec a otci zase jeho děd vždy říkal: „Pokud něco děláš, dělej to tak poctivě, aby ses sám sobě mohl podívat do očí.“ Klidně by si toto heslo mohli Wratislavové přidat do erbu
    Režie:A. Činčerová, A. Sirotková
    ČR, 2019, skryté titulky
    ————————————————–
    ¨“říká průvodce pořadem František Kinský“

    Dost si vážím také Kinských, viz poslední vložky

    http://www.socharstvi.info/zdenek-gryc-vytvarna-dila-v-architekture/

    Ještě jednou děkuji za svolení, snad to bude budoucím badatelům k užitku.
    Mgr. Marcel Fišer, Ph. D.ředitel / director of GAVU Cheb

    Obrázek 24, R. Podrázský, erb rodu Kinských nad vjezdem do vnitřního nádvoří hradu Heidenreichsteinu

    Obrázek 25, R. Podrázský, erb rodu Kinských nad vjezdem do vnitřního nádvoří hradu Heidenreichsteinu

  31. BerKa napsal:

    Příkopy…

  32. Svatopluk Beran napsal:

    NEZLOBTE SE NA MNE PANE GRYC, ALE POŘADY ČT JAKO……..

    Zdeněk Gryc říká:
    Pondělí, 29. 11. 2021 v 21:35
    PRÁVĚ DNES

    Modrá krev II

    Dnes20:00 › 21:00

    PŘÍKOPY KTERÉ SE SNAŽIL MASARYK ZAHRNOVAT, VY TADY OPĚT KOPETE PŘENESENÍM POJMU – ŠLECHTA NA rádoby méně iritující MODRÁ KREV –

    Jak jistě víte, nikdo modrou krev nemá, takže je to jen přesmyčka pro hloupé myšlení, od kterého bylo již před 100 lety upuštěno.

  33. Zdeněk Gryc napsal:

    NEZLOBTE SE NA MNE PANE BERAN,
    a když, tak jenom trochu:

    Vážím si šlechty nejenom ducha,
    Hoffmann, Rozehnal,
    ale i těch, kteří rekonstruovali architekturu svých sídel.
    ———————————————
    30.9.1994. vyšel Jihlavských listech 30 9. 1994. článek:

    „Neodsuzujme šlechtu“ s podpisem: Ing.arch.Zdeněk Gryc

    Jeden 4 stránkový anonymní dopis,
    psaný strojem, který mi byl vhozen do poštovní schránky jsem oskenoval.
    Je to vzácný dokument dobové nenávisti k historickým artefaktům,
    publikované v článku Milana Dvořáka v Únoru 1975 v Jiskře Orgánu OV KSČ.

    FORMA A OBSAH ANONYMŮ Z 30.9.1994.
    JE SHODNÝ S MYŠLENKOVÝM POTENCIONÁLEM AKTUÁLNÍCH ANONYMŮ,
    POUZE SPROSTOTY TEHDY TROCHU ZAOSTÁVALY.

    OVŠEM OBDIVUHODNÉ JE, JAK PRACNÉ BYLO TEHDY VENTILOVAT ZLOBU.
    VYDRŽET NĚJAKO HODINKU V EUFORII VZTEKU,
    NENAPSAT DOPIS RUČNĚ A NADATLOVAT HO
    s ohledem na možnou identifikaci rukopisu
    NA NĚKOLIKA STRÁNKÁCH NA STROJI.

    Včera jsem napsal:
    Dost si vážím také Kinských, viz poslední vložky
    http://www.socharstvi.info/zdenek-gryc-vytvarna-dila-v-architekture/
    Ještě jednou děkuji za svolení, snad to bude budoucím badatelům k užitku.
    Mgr. Marcel Fišer, Ph. D.ředitel / director of GAVU Cheb
    Obrázek 24, R. Podrázský, erb rodu Kinských nad vjezdem do vnitřního nádvoří hradu Heidenreichsteinu
    Obrázek 25, R. Podrázský, erb rodu Kinských nad vjezdem do vnitřního nádvoří hradu Heidenreichsteinu
    ——————————————
    …Dost si vážím také Kinských,
    zejména hraběte Christiana Kinského, majitele hradu Heidenreichsteinu…
    ——————————————
    Jistě nikdo z nás není tak hloupě naivní, aby slogan o modré krvi bral anatomicky.
    Modrá krev se ale brá, jak vidíme v televizním seriálu „Modrá krev II.“ geneticky.

    Jde zejména o zachování paměti národa, historické architektury a jejich interiérů,
    bez nichž by se obešla málokterá Vánoční pohádka.
    Symbol – aristokracie, šlechta a slovo ušlechtilý, jistě nemusíme brát podle barvy krve,
    ale podle skutků a jejich životního díla, které známe.

    S anonymi, nejenom v Jihlavských listech je to naopak, že ?

  34. Zdeněk Gryc napsal:

    oprava:
    Modrá krev, se ale dá brát, jak vidíme v televizním seriálu „Modrá krev II.“, geneticky.

  35. Dvořák napsal:

    Vedoucí projektu a zodpovědný projektant Ing.arch.Zdeněk Gryc. Vzdejme tedy čest jeho práci,jak na to byl zvyklý

  36. Zdeněk Gryc napsal:

    RETRO

    30.9.1994. vyšel Jihlavských listech článek:

    „Neodsuzujme šlechtu“ s podpisem: Ing.arch.Zdeněk Gryc
    ————————————————-
    28. 6. 1994 vyšel v Jihlavských listech článek:

    „Musíme naše inženýry-architekty učit uctívat památku dělnické třídy a komunistické strany. A pokud některým z nich tyto myšlenky nejsou blízké, ukládat jim v tomto smyslu konkrétní požadavky k odbornému ztvárnění. Generace dnešní i příští ocení bezpochyby skutečnost, jako je plánované postavení pomníku prezidentu Gottwaldovi v sídle okresního města na památečním místě, z něhož k občanům Jihlavska promlouval“. Dnes to lze ještě prostorově řešit. Za pět let bude pozdě. Tady – i jinde.“
    Ještě štěstí, že v historii žádný plod přisluhování tomu, co momentální představuje dobré bydlo, v porovnání se skutečnými hodnotami neobstojí a že nás nic nenutí učit „naše inženýry – architekty myslet a tvořit především ideově, v úctě ke komunistické straně“
    Josef Jelínek
    Jihlavské listy 28. 6. 94

  37. Svatopluk Beran napsal:

    Tak o nich mluvme pane Gryc jako o ušlechtilých lidech a ne jako o někom kdo má dlouhý rodokmen a tím pádem MÁ NEOBYČEJNOU KREV, POTAŽMO MODROU KREV A TÍM PÁDEM A JE NĚCO VÍC NEŽ TISÍCE JINÝC SPRAVEDLIVÝCH LIDÍ, TŘEBA TI S VLASTNÍM NÁZOREM. TŘEBA HUS. BYLY STOVKY KOMUNISTŮ SE ŠLECHETNÝM CHOVÁNÍM JAKO STOVKY ŠLECHTICŮ A BYLY STOVKY KOMUNISTŮ ZVÍŘAT JAKO STOVKY ZVÍŘAT ŠLECHTICŮ. Vy neznáte historii světa?

    NENÍ ROZUMNÉ HLOUBIT PŘÍKOPY

  38. Svatopluk Beran napsal:

    Jinak s tou genetickou krví jistě víte, to nedopadá zdaleka vždy dobře. Ovšem jsou i vyjímky, kdy se genetická krev skutečně nakumuluje do maxima. VÝMEČNÝM ČLOVĚKEM NAKUMULOVANÝM STEJNOU KRVÍ NĚKOLIKA MÁLO STOLETÍ BYLA NAPŘÍKLAD KLEOPATRA. I TA VŠAK POTŘEBOVALA KE SVÉ VÝMEČNOSTI POTLAČIT A VRAŽDIT V RODINĚ.

  39. Zdeněk Gryc napsal:

    V Jiskře 15. března 1966. vyšel od redaktora Milana Dvořáka článek:

    „Obchodní středisko do finiše“

    „Ing. arch. Zdeněk Gryc z atelieru Ing.arch. Řídkého z jihlavského Stavoprojektu, je projektantem akce, která dá konečnou tvář Sídlišti II. U hlavního nádraží v Jihlavě. Projektantem obchodního střediska, které bude svým způsobem unikátem je to „brňák a kabrňák“. Řekl mi o něm důvěrně jeden z pracovníků stavbyvedoucího Pauza. Po krátké procházce stavbou dojedeme k tomu závěru sami bez předchozí lichotivé poznámky. Nechal tady kus svého srdce, umí se radovat. Dokonce ze stromu který se podařilo v prostoru staveniště zachránit, sotva metr od zdiva budovy“.

    V úterý 25. února 1975. „po bratrské pomoci“ vyšel v Jiskře Orgánu OV KSČ, nositel řádu práce, číslo 16. za 50 haléřů. Článek od stejného autora – Milana Dvořáka
    „Min uže nět“

    V Jihlavských listech 28. 6. 94 vyšel článek od šéfredaktora Josefa Jelínka
    Se stejným názvem: „Min uže nět“

    V Jihlavských listech vyšel 24.4.2017, článek syna Milana Dvořáka.
    Venca říká:
    Pondělí, 24. 4. 2017 v 23:28
    Já osobně jsem nad tím přiznám se intelektuálně taky v koncích.
    Přijde mi ale, že stejně jako má teenager v peřiňáku ukryté staré ušmudlané LEO se slepenými stránkami a úžasnými fotoreportážemi typu „Horká a mokrá“, nebo „Chlípná sekretářka“, tak pan architekt Z.G., jinak též známý třetí odbojář, jihlavský disident a signatář Charty 77,
    má na nočním stolku zažloutlý výtisk Jiskry z dne 25.2.1975, kde ho můj otec,
    který mne počal ve dvanácti letech,
    zcela společensky znemožnil a odsoudil ho k doživotní práci nad kanalizačními jímkami – a nad oním obskurním plátkem si obden před spaním lidově řečeno drátuje netopejrka. Je to pro něho takové jakési interní sado-maso. Dělá mu to strašně dobře – a přitom trpí

    Článek z roku 2017, nikterak nezaostává,
    za sprostotami aktuálního klasika:
    blade říká:
    Úterý, 2. 11. 2021 v 11:59
    ——————————————-
    V Jihlavských listech vyšel 4.4. článek
    Převzato:
    Nepřišel o život, jen mu jej zkazili

    4.4.2008 Aktuality/Komentáře (2), autor:
    admin
    O jedné záměně dvou lidí shodných jmen. Jmen Milan Dvořák
    Po listopadu 1989 jsem byl jmenován Občanským fórem (OF) do nově utvořené redakční rady Jiskry a začal upozorňovat v Jihlavských listech na případy justičních vražd i nevinně odsouzených lidí.
    Tehdy jsem netušil, že viníci a pachatelé těchto násilností v převážné většině ujdou potrestání a po l9 letech nastane i doba, kdy osudy nespravedlivě postižených a zejména ukončení jejich životů už nebudou příliš lidi zajímat.
    Čtenáři JL i posluchači TV byli před časem seznámeni s drastickým případem záměny nebožtíků v jihlavském krematoriu.
    Rád bych upozornil na jiný případ, s nímž krematorium nemá co do činění, leda to, že oba hlavní aktéři tohoto příběhu v něm „skončili“. Případ lze nazvat „Utajená identita“ a týká se dvou lidí shodného jména. Jména Milan Dvořák.
    Právě stejné jméno mohlo zmást řadu lidí, kteří znali jen jednoho z Milanů Dvořáků.
    První Milan Dvořák, mukl
    Již 11. května 1990 jsem v článku s nadpisem Nepřišel o život, jen mu jej zkazili psal o skupině většinou mých spolužáků a kamarádů. Za pár čmáranic a hesel z nich jihlavská StB dle 1. a 5. zák. 231 udělala velezrádce a špiony.
    Potrestáni byli Zdeněk Matějka, Zdeněk Jabůrek, Karel Linhart, kominík Miloslav Kyba a Milan Dvořák, s předzdívkou MAX, který vyfasoval l5 let. Dohromady pět neplnoletých dostalo 55 roků vězení…
    Milan odseděl 11 roků. Trpěl v různých věznicích a v jáchymovských koncentrácích. Osm let za ním jezdila na návštěvy jeho dívka, než podlehla naléhání maminky Milana a vzala si jiného.
    Stresy, útrapy, podvýživa a uranové záření vykonaly své a Milanovi štěstí nepřálo. Byl třikrát ženat a rozveden. Nemůže zastávat odpovědné místo, není ve straně, nemá ten správný poměr, mnozí se s ním báli i mluvit. Tehdy mi řekl: „Přežil jsem jen díky sportu, jinak bych se nevrátil“.
    Napsal jsem také, že to byl nejoblíbenější kluk z naší maturitní třídy. Mnozí jej znali jinak: „Přijde do hospody, vypije sice jen dvě piva, pak jde domů, ale je tam denně.“
    Na původním dlouhém článku nemusím po letech měnit ani slovo. Pouze z pěti zatčených zůstal naživu již jen Karel Linhart.
    Druhý Milan Dvořák, redaktor
    Jihlaváci ale také znali jiného Milana Dvořáka, podstatně mladšího, dlouholetého redaktora komunistické Jiskry, kde s ním dávno před rokem l989 byly problémy zaviněné alkoholem.
    Po revoluci ztrátou novinářského zaměstnání a možná i privilegovaného členství ve straně vzrostla jeho nenávist k novému zřízení a začal psát různé „čmáranice a hesla“.
    To by v roce 1990 již nevadilo, dokonce by v JL rádi lecos otiskli. Nebyly to však výzvy k udržení práva a spravedlnosti, či svobodným volbám.
    Bývalý redaktor Milan Dvořák začal psát ručně tiskacím písmem po celé republice různé pamflety, dopisy a korespondenční lístky plné nadávek, které s oblibou podepisoval mým jménem a adresou.
    Díky shodě neobyčejných náhod jsem jeho anonymy dostal z OF Radotínských strojíren v Praze, současně od bývalého starosty Telče a dnešního ministra kultury Václava Jehličky a starosty Jihlavy Františka Dohnala.
    Tehdy jsem se obrátil na jihlavskou policii, která požádala vytypovaného pachatele redaktora M. Dvořáka o napsání podobných slov. Po grafologickém rozboru měla stejné znaky. Soud s alkoholikem by ale byl pro mne ztrátou času i peněz. Ač se prakticky přiznal, mávl jsem nad tím rukou.
    Kremace redaktora Milana Dvořáka v září 2006, jak jsem později ve Službách města Jihlavy, které provozují krematorium, zjistil, nebyla na přání příbuzných vůbec zveřejněna. Až dodatečným placeným oznámením ohlásila rodina kremaci bez účasti veřejnosti.
    Záměna jmen
    Nejen já, ale i další jsme se mylně domnívali, že tímto oznámením zemřel náš Milan Dvořák s přezdívkou Max.
    Po řadě e-mailů jsem však bývalého vězně Milana objevil v květnu roku 2007 v Domově důchodců (DD) Jihlava Lesnov, odkud si jednou vyjel taxíkem pro doplňky potravin.
    Dovezl jsem mu nákup, popovídali jsme si, ale při mé třetí návštěvě 10. července 2007 mi pracovníci DD Lesnov sdělili, že Milana poslali na psychiatrické vyšetření, protože chtěl jednak odjet na návštěvu za bývalou dívkou, a navíc měl zkažené potraviny v ledničce.
    Okamžitě jsem zajel na Psychiatrickou léčebnu (PL), kde byl Milan Dvořák na uzavřeném oddělení od 4. července umístěn.
    Milan mne ujistil, že sebevraždu neplánuje, když to neudělal za těch 11 let komunistického žaláře. Zdál se mi zcela normální a shodli jsme se na tom, že jako platící klient Domova důchodců má plné právo na to odjet někam – třeba taxíkem na návštěvu nebo požadovat při placeném úklidu odstranění či odnesení zkažených potravin.
    Ošetřující lékař tehdy nebyl přítomen, nemohl jsem se tedy nikoho vyptat na jeho zdravotní stav. Domníval jsem se ale, že ho za pár dní propustí.
    Dlouhý e-mailový dotaz jsem mohl odeslat dle dohody až po návratu do Prahy 24. července. Obratem jsem však dostal soustrastné sdělení, že Milan již 19. zemřel.
    Kremace bez oznámení veřejnosti
    Znovu jsem zajel na DD Jihlava Lesnov a sháněl informaci, zda byla hospitalizace Milana na PL oprávněná. Vše marno.
    Domov důchodců se vymlouvá na Psychiatrickou léčebnu, ošetřující lékařka správně sděluje, že není oprávněná podávat informace o zdravotním stavu a diagnóze….
    DD Jihlava-Lesnov nezařídil ani pohřeb. Vymlouvá se na to, že to odmítla jeho poslední rozvedená manželka a pochopitelně to odmítla i jeho bývalá nemocná snoubenka v Praze. S údajným synem z jednoho ze tří nepodařených manželství, který žije v cizině, asi kontakt možný nebyl.
    Kremaci nakonec zajistily SMJ bez obřadu a především bez oznámení veřejnosti.
    V Praze jsme se s předsedkyní Konfederace politických vězňů ČR MUDr. Naděždou Kavalírovou shodli, že poslání na psychiatrické vyšetření je od roku 1948 stále stejný způsob, jak se zbavit nepohodlného klienta.
    Milanův důchod přes 20 tisíc měsíčně (za 11 let v žaláři) umožňoval nejen používání taxíku k občasné návštěvě, placení úklidu ledničky či pokoje, ale především mohl umožnit trávit poslední dva týdny života v pohodlí DD nebo nemocnice, a nikoliv opět za mřížemi a zámky společných ložnic uzavřeného psychiatrického oddělení.
    Je možné, že Milan obřad nevyžadoval, ale rádi by se s ním rozloučili kamarádi z Konfederace politických vězňů, nebo alespoň jihlavští spolužáci, kteří o úmrtí vůbec nevěděli.
    * * *
    Jak vidíte, nejen záměna nebožtíků, ale i záměna jmen může způsobit problém. Snad tímto článkem křivdu na Milanu Dvořákovi – Maxovi alespoň částečně napravím.
    Jiří KOZEL

  40. Zdeněk Gryc napsal:

    Modrá krev II

    Dnes20:00 › 21:00

    A od Pána učiněno jest toto.
    Nebo jinak: A vše učinil Bůh.
    Rodové heslo Belcrediů.
    Ve století minulém Bůh mnohdy musel přivírat oči nad příkořím, které se dělo rodu Belcrediů i mnoha rodům dalším. Nezbývá si než přát, aby už vše zlé patřilo jen minulosti. Kořeny starobylého šlechtického rodu s tisíciletou historií, o kterém si dnes budeme vyprávět, najdeme až v Itálii. Historie rodu Belcredi se začíná psát před více než tisíci lety. Montalto se hrdě tyčí na vysokém kopci nad řekou Pád, odtud také asi jeho název. Monte Alto znamená v italštině vysoká hora. V pergamenovém manuskriptu z roku 1010 je psáno: “Constantino, nazývaný Gilberto, pochází z místa zvaného Belcredo “, což měl být hrad nebo věž, podle které tento rod dostal své jméno. Italští historikové soudí, že to byl potomek staré langobardské šlechty, která ovládla Itálii v 6. století. V chrámě Santa Maria del Carmina v Pávii spočívají předci tohoto rodu dodnes. Významně také zasáhli do historie zdejší univerzity, založené roku 1361 Karlem IV. Roku 1474 byli Belcrediové povýšeni milánským vévodou na hrabata z Montalta v přímé linii. Do Čech, přesněji řečeno na Moravu, se Belcrediové dostali v polovině 18. století. Tehdy si vzal Antonio Belcredi baronku Marii Theodoru z Freyenfelsu, a tak zdědili statek Líšeň a získali též Jimramov. Roku 1769 byl tento Antonio, po česku už Antonín, povýšen Marií Terezií do českého hraběcího stavu a získal inkolát v českých zemích, tedy domovskou šlechtickou příslušnost. V mnoha zemích světa patří aristokraté mezi celebrity. Téměř každý jejich pohyb neunikne pozornosti tisku. A nejen bulvárního. U nás je ale moc neznáme. Je to hořký důsledek perzekuce z časů komunistické totality, kdy českým aristokratům byly vyvlastněny jejich rodinné statky, mnozí emigrovali a ti, co zůstali, skončili často ve vězení nebo přežívali v potupných životních podmínkách. Je na čase tento dluh splatit.
    Režie:A. Činčerová

    1. Zdeněk Gryc říká:
    Úterý, 30. 11. 2021 v 11:22
    NEZLOBTE SE NA MNE PANE BERAN,
    a když, tak jenom trochu:
    Vážím si šlechty nejenom ducha,
    Hoffmann, Rozehnal,
    ale i těch, kteří rekonstruovali architekturu svých sídel.
    ———————————————
    30.9.1994. vyšel Jihlavských listech 30 9. 1994. článek:
    „Neodsuzujme šlechtu“ s podpisem: Ing.arch.Zdeněk Gryc
    Jeden 4 stránkový anonymní dopis,
    psaný strojem, který mi byl vhozen do poštovní schránky jsem oskenoval.
    Je to vzácný dokument dobové nenávisti k historickým artefaktům,

    Dost si vážím také Kinských, viz poslední vložky
    http://www.socharstvi.info/zdenek-gryc-vytvarna-dila-v-architekture/
    Ještě jednou děkuji za svolení, snad to bude budoucím badatelům k užitku.
    Mgr. Marcel Fišer, Ph. D.ředitel / director of GAVU Cheb
    Obrázek 24, R. Podrázský, erb rodu Kinských nad vjezdem do vnitřního nádvoří hradu Heidenreichsteinu
    Obrázek 25, R. Podrázský, erb rodu Kinských nad vjezdem do vnitřního nádvoří hradu Heidenreichsteinu
    ——————————————
    …Dost si vážím také Belcrediú
    Jistě nikdo z nás není tak hloupě naivní, aby slogan o modré krvi bral anatomicky.
    Modrá krev se ale dá brát, jak vidíme v televizním seriálu „Modrá krev II.“ geneticky.

    Jde zejména o zachování paměti národa, historické architektury a jejich interiérů.

    Symbol – aristokracie, šlechta a slovo ušlechtilý, jistě nemusíme brát podle barvy krve,
    ale podle skutků a jejich životního díla, které známe.

    Opakem slova

    A – RISTOKRAT
    je
    A – NOMYM.

    AUTOR

    ručí svým jménem za obsah svého díla a života.
    PhDr. František Hoffmann jihlavský aristokrat ducha,
    po „Osvobození“ v roce 1968 nám říkal:
    „Nejsem žádný hrdina, co jsem podepsal, to jsem podepsal“

    Rodinu Belckrediů jsme v Brně znali. Otec se znal s Belcredim odedávna.
    Pojil je zájem o starožitnosti. Otec vyprávěl, že B. seděl rád u krbu, který místnost moc nezahřál,
    takže měl otočné křeslo.
    Nejhezčí žena v Líšni prodávala v cukrárně, takže se stala hraběnkou.
    S Otakarem Štěrbou jsme jezdili z Černovického nádraží funící lokomotivkou,
    později tramvají do Líšně o do Nové ochotské jeskyně.
    Chodili jsme okolo zámku a někdy ho i navštívili.
    Hraběcí rodina bydlela v zavlhlém přízemí.
    Na mokré zdi měla nalepené noviny.
    Hrabě byl něco jako Havel – kulisák.

    Na šlechtě je cenná kontinuita, snaha to co rodina zdědila zachovat a předat dál.
    Architekt, kterému PhDr. F.Hoffmann zadal první expozici na hradě Roštejně,
    kam také jezdil Václav Havel si toho velice vždy vážil.
    Dobové doklady jsou v jihlavském archivu.
    Podrobněji se dočteme na str.170 František Hoffmann:
    „Vzpomínky na Litomyšl, Jihlavu a Prahu“

  41. Jan P napsal:

    Politolog a expert na krajní pravici Jan Charvát se pokusil shrnout postřehy ohledně současné situace.
    „O lidech, kteří se nechtějí očkovat, máme představu, jako by si mysleli, že s vakcínou dostanou čip. Takových lidi je ovšem naprosté minimum i v rámci dezinfo-scény a jde o marginální skupinu.“
    https://denikreferendum.cz/clanek/33415-jan-charvat-odpor-k-ockovani-poprve-propojil-krajni-pravici-s-ezoteriky

  42. blade napsal:

    Fotogalerie z dnešního Rakouska – https://www.krone.at/2572503#fb-10555-8d883f15-1

Leave a Reply