Šťastné Vánoce

Tento týden je nabitý událostmi. Začnu tou, o které se asi tolik psát nebude, ale je pro naši Vysočinu velmi důležitá. Právě dnes v úterý 14. 12. 2021 jedná Zastupitelstvo Kraje Vysočina o krajském rozpočtu na rok 2022. Věřím, že rozpočet bude schválen, připraven je velmi zodpovědně a počítá i s krizovými scénáři a případným využitím zdrojů naspořených v předchozích letech.

Je možná dobré připomenout, že téměř 16 miliard korun plánovaných výdajů Kraje Vysočina v roce 2022 je pokryto daňovými příjmy ve výši 5,5 miliardy korun. Zbytek výdajů je pokryt státními dotacemi, z nichž největší položkou jsou přímé výdaje na krajské školství, které činí asi 8,5 miliardy. Zbylé 2 miliardy jsou kryty zdroji nashromážděnými v krajských fondech a dalšími dotacemi.

Asi nejvíce se tento týden píše a bude psát o situaci okolo jmenování nové české vlády. Jenom tedy zopakuji, že základním výkonným nástrojem pro řízení státu je vláda a že v současné složité době nám vládne v demisi dosluhující stará vláda. Tedy vláda, která končí a nemá před sebou budoucnost, a tedy logicky ani motivaci řešit složité problémy s vizí a nasazením.

Členy nové vlády po volbách na návrh premiéra jmenuje prezident a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů (Článek 68 Ústavy, odstavec 2). Zároveň platí, že vláda je odpovědná Poslanecké sněmovně (Článek 68 Ústavy, odstavec 1) a možná stojí za to také podotknout, že prezident republiky není z výkonu své funkce odpovědný (Článek 54 Ústavy, odstavec 3).

Na základě výše uvedeného a zejména potom z praktického fungování vlády považuji za logické a správné, aby si o složení vlády mohl rozhodovat primárně nový premiér. Roli prezidenta vidím důležitou pouze zejména ve své symbolice a kontrole toho, zda nedochází při jmenování členů vlády ke konfliktu spojenému například s bezpečnostním rizikem nebo právním problémem. Například, kdyby premiér navrhoval za člena vlády člověka, který je dle informací zpravodajských služeb bezpečnostním rizikem apod.

Samozřejmě registruji, že existují různé pohledy a různé výklady naší Ústavy z hlediska pravomocí premiéra a prezidenta při jmenování členů vlády. Když to ale vezmu čistě selským rozumem, pak pro mě nemá logiku, aby hrajícímu trenérovi (premiérovi) někdo určoval nebo nabourával sestavu týmu (vlády), za který je jako hrající trenér (premiér) plně odpovědný. Tedy například snaha (prezidenta) prosadit svůj osobní názor a vyřadit z týmu některé hráče (kandidáty na ministra) proti vůli hrajícího trenéra (premiéra) musí být pro něj logicky nepřijatelná.

Na závěr ještě jenom dvě krátké poznámky.

V sobotu 18. prosince to bude 10 let od úmrtí prvního českého prezidenta Václava Havla. Myslím, že nám může jenom prospět, pokud si Václava Havla a jeho myšlenky budeme připomínat nejen tento den.

V sobotu 18. prosince to bude 25 let od prvního plenárního zasedání českého Senátu. Na schůzi Senátu ve středu 15. prosince si tuto událost připomeneme, a že ji využijeme pro bilancování i sebereflexi. Shodou okolností je to právě vánoční čas, který nás vybízí k zastavení a zamyšlení se nad našimi dalšími plány a kroky. Šťastné Vánoce všem.

60 Responses to “Šťastné Vánoce”

  1. Zdeněk Gryc napsal:

    1. blade říká:
    Sobota, 11. 12. 2021 v 10:59
    Beran, na to se ptejte Gryce, to je odborník na Václava Havla.
    ——————————————————————
    ZG není sám:

    Výstava ve vile Stiassni představí Václava Havla jako inspirátora a objednavatele současné architektury

    • ZPRÁVA
    Václav Havel, Lucerna, Barrandov, Jiřičná, Šípek, Pleskot…a Václava Havlových Vize 97. Brněnský sochař, architekt a pedagog Zdeněk Makovský pak pro výstavu vytvořil…zahrad založených v meziválečném Československu. (1) HAVEL, Václav a Karel HVÍŽĎALA. Prosím stručně: rozhovor
    https://www.npu.cz/cs/npu-a-pamatkova-pece/npu-jako-instituce/zpravy/49038-vystava-ve-vile-stiassni-predstavi-vaclava-havla-jako-inspiratora-a-objednavatele-soucasne-architektury

  2. Zdeněk Gryc napsal:

    Výstava ve vile Stiassni představí Václava Havla
    jako inspirátora a objednavatele současné architektury
    Václav Havel, 1996 | © foto Karel Cudlín/Knihovna Václava Havla
    Od pátku 11. října 2019 bude ve výstavním sále vily Stiassni k vidění výstava připomínající architektonické počiny Evy Jiřičné, Josefa Pleskota, Bořka Šípka a dalších umělců, kteří pracovali na zakázkách iniciovaných Václavem Havlem.
    Věnovat se ale bude i stavebním počinům Havlových předků.
    Připomene tak výročí 30 let svobody,
    83 let od narození Václava Havla
    či 90 let od otevření Barrandovských teras.

    Výstava představí na 15 panelech jednotlivé stavby, okolnosti jejich vzniku i autentická svědectví jejich autorů. Texty připravila kurátorka Vlasta Loutocká ve spolupráci s vydavatelstvím Foibos Books, Knihovnou Václava Havla a Nadací Dagmar a Václava Havlových Vize 97.

    Brněnský sochař, architekt a pedagog Zdeněk Makovský
    pak pro výstavu vytvořil kresebné portréty Václava Havla a také několik plastik, které budou dominantními vizuálními prvky výstavy.

    /pozn: Jeho otec a náš profesor Vincenc Makovský, vytvořil sochařské portréty TGM, jeden je v interiéru Masarykovy university v Telči. TGM si přál, aby jeho posmrtnou masku sejmul V.Makovský/

    Pozornost výstavy je soustředěna především na úpravy Pražského hradu.
    Rehabilitace tohoto symbolu české statnosti stála bývalého prezidenta značné úsilí,
    jak ostatně řekl sám:
    „… Záhy jsme pochopili, že nemá-li to navždy zůstat nějakým kafkovským začarovaným zámkem,
    musí tam být důmyslně propleteny různé funkce:

    reprezentace a státnost, ezoterická propojení hlavních bodů, u
    bytování včetně studentského, vysokoškolská fakulta, zábava, galerie, pohostinství, obchůdky,
    prostě všechno, co patří k sobě,
    má-li nějaký architektonický či urbanistický prostor skutečně žít…“.
    Ne všechny záměry byly realizovány, přesto se hrad otevřel veřejnosti v takové míře,
    jako nikdy předtím a ani potom.

    Kromě současných staveb výstava přibližuje také stavitelské počiny Havlových předků –
    od paláce Lucerna přes Barrandovské ateliéry až po Barrandovské terasy.
    Nechybí ani rodokmen s unikátními rodinnými snímky z archivu Ivana M. Havla.

  3. Zdeněk Gryc napsal:

    „V sobotu 18. prosince to bude 10 let od úmrtí prvního českého prezidenta Václava Havla. Myslím, že nám může jenom prospět, pokud si Václava Havla a jeho myšlenky budeme připomínat nejen tento den.“
    —————————–
    Vincenc Makovský,
    ve svých bustách zachoval podobu TGM jako důstojného pána.

    Ing.arch.Zdeněk Makovský,
    ve svých bustách zachoval úsměv Václava Havla.

    BUSTA VÁCLAVA HAVLA PATŘÍ DO SENÁTU.

    Možná, že autor blogu, by to mohl přednést kolegům, senátorům.
    Ing.arch.Zdeněk Gryc, by si toho velmi vážil.

  4. blade napsal:

    Máme precedent v podobě sporu, který proběhl před více než 20 lety mezi tehdejším prezidentem Václavem Havlem a premiérem Milošem Zemanem o jmenování guvernéra a viceguvernérů ČNB.

    Předseda vlády tehdy tvrdil, že musí toto rozhodnutí spolupodepsat, ale Ústavní soud většinou hlasů rozhodl ve prospěch prezidenta republiky, protože se dle jeho nálezu vytvořila ústavní zvyklost jmenování guvernéra a viceguvernérů ČNB samostatně prezidentem, protože už v minulosti (tedy v 90. letech) taková situace nastala.

    Lze se domnívat, že pokud by tedy Ústavní soud kompetenční žalobu přijal, může se odvolat na tento precedent. jestliže usoudí, že ta ústavní zvyklost hraje důležitou nebo můžeme říci klíčovou roli, pak by mohl Ústavní soud rozhodnout ve prospěch prezidenta, neboť se v minulosti už vytvořila ústavní zvyklost, že hlava státu může odmítat návrhy předložené předsedou vlády.

    Kompetenční žaloba nenastala, takže > ať se ten Lipavský znemožní sám > je určité racionální řešení prezidenta Zemana.

    A Havel > prý je to poslední prezident jehož zvolila KSČ. Možná NA TO v USA zapomněli.

    Možná, že autor blogu, by to mohl přednést kolegům, senátorům.
    S úctou blade > by si toho velmi vážil.

  5. Zdeněk Gryc napsal:

    Autor blogu může přednést „ĎÁBLŮM“ návrh ?

    1. blade říká:
    Čtvrtek, 17. 9. 2020 v 21:33
    JAK DŮLEŽITOU POJISTKOU DEMOKRACIE JE SENÁT?
    12/2019 – hovoří prezident České republiky při podpisu daňového balíčku –
    „… jsem chtěl pozvat i paní ministryni Maláčovou kvůli rodičovskému příspěvku,
    ale zamrzelo mě, že původně podpořila senátní verzi,

    neboť cokoli vychází ze Senátu, jest od ďábla.
    Premiér tomu říká antivláda, a já tomu říkám ďábel,
    ale ono je to v podstatě totéž, … “

    9/2020 – hovoří prezident České republiky –
    „V krajských volbách se mají profilovat noví viditelní politici,
    kteří po úspěchu v krajích mohou přejít do Sněmovny.

    Proboha, jenom ne do Senátu,

    Senát je nejzbytečnější instituce, kterou zde máme.“

    S těmito vyjádřeními prezidenta lze souhlasit.
    ————————————————————
    Autor blogu může přednést „ĎÁBLŮM“ návrh ?

    PS-áka ANONYMA – „elita pod MV a pod HSPSOHSČSSR“

    1. blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 14:06
    S. architekt nemá o službě na čáře ani páru, zřejmě má i modrou knížku nebo takový nemehla ke zbrani raději ani nepustili Potkat na čáře architekta, tak stačí v těch lesích tam na něj udělat bububu či cvaknout závěrem, tak se na místě zesere strachy :-).

    Peesáci byla elita

    pod MV a pod HSPSOHSČSSR Vy kubo z jihlavských Nemanic

  6. blade napsal:

    Vždyť říkám, že Zeman má více rozumu než Gryc a Senát.

    Gryc > to je prý ten svazák funkcionář, soudruh úkolovaný přímo KSČ co stavěl komoušům OV KSČ kremly a kravíny, StB kafíčkář, člen SČSP, člen ROH > prostě kolaborantské rudé ošípané.

    Jinak děkuji nic Grycovi za šíření ústní lidové slovesnosti o bývalých psohlavcích, kterou jsem získal z vyprávění těch > co na hranici opravdu byli. Od nic Gryce nic nezískáte > pouze nadávky a textové útoky > alias pátá třída ZŠ.

  7. Zdeněk Gryc napsal:

    Vila Stiassni zve na výstavu: Havlova architektura
    —————————————————————-

    Po kliknutí zde můžeme vidět pohled do výstavy.

    Busty Václava Havla, obdobná by si jistě zasloužila místo v senátu.

    Na fotografiích jsou osobnosti:

    Ing.arch. Zdeněk Makovský autor busty VH

    Profesor Šlapeta, který výstavu uváděl

    Zejména však profesor Petr Oslzlý
    (* 26. dubna 1945 Konice) je český divadelní dramaturg, scenárista, herec a pedagog, od února 2018 rektor Janáčkovy akademie múzických umění v Brně.

    který nás provedl prvními post-totalitními kroky, které učinili s Václavem Havlem na Hradě.
    S tamní atmosférou bezčasí a obrovskou hlavou Lenina.

    BYLO TO VELICE SYMBOLICKÉ
    OSLZLÝ SKONČIL
    URYCHLENE NÁS VYHODILI

    ZAČAL KORONAVIRUS

  8. Zdeněk Gryc napsal:

    Vila Stiassni zve na výstavu: Havlova architektura

  9. Jan P napsal:

    A už jsme 11 let nazpět: zase se mluví o zavádění školného, protože studenti prachy stejně prochlastají.
    Můžeme očekávat privatizaci zdravotnictví, omezení lůžek, platby u lékaře..
    A hlavně, prosím vás ne zvedat minimálku… Ti lidé s 17 000 hrubého jsou přeplacení a jejich produktivita této mzdě neodpovídá..

    Nedávno v televizi dávali normalizační komedii, kdy bezskrupulózní boomer přijde náhle k majetku za pomoci džina a ovládne tak město. Vypadá to jako úplně nesmyslná zápletka, ale vyměňte džina za kupónovou privatizaci a máme tu v kostce náš polistopadový vývoj.
    Tak šťastné a veselé!

  10. Svatopluk Beran napsal:

    Samozřejmě registruji, že existují různé pohledy a různé výklady naší Ústavy z hlediska pravomocí premiéra a prezidenta při jmenování členů vlády. Když to ale vezmu čistě selským rozumem, pak pro mě nemá logiku, aby hrajícímu trenérovi (premiérovi) někdo určoval nebo nabourával sestavu týmu (vlády), za který je jako hrající trenér (premiér) plně odpovědný. Tedy například snaha (prezidenta) prosadit svůj osobní názor a vyřadit z týmu některé hráče (kandidáty na ministra) proti vůli hrajícího trenéra (premiéra) musí být pro něj logicky nepřijatelná.

    Dejme tomu, že by už naštvanosti občanů na neoliberání kapitalistický systém byl tk veliký, že by volby vyhrála Dělnická strana. Na návrh premiéra DĚLNICKÉ STRANY, by byla navržena nacionální vláda. Jak by to řešil pan Vystrčil. Byl by pro aby navrženou vládu president nejmenoval a prosadil tak svůj osobní názor a nebo by dál pan Vystrčil tvrdil že na to nemá president právo. JSEM PŘESVĚDČEN ŽE PAN VYSTRČIL SI VŮBEC NEUVĚDOMUJE JAK HLOUPĚ ARGUMENTUJE.

  11. Svatopluk Beran napsal:

    JELIKOŽ JE TO JEN A JENOM NÁVRH PREMIÉRA A JEDINÉMU PRESIDENTOVI JE DÁNA MOŽNOST S TÍMTO NÁVRHEM DÁLE NĚJAK PRACOVAT, JE MU TAKÉ DÁNA MOŽNOST ZASÁHNOUT V TOMTO NÁVRHU V PŘÍPADĚ NEBEZPEČÍ TOHOTO NÁVRHU PRO NAŠÍ REPUBLIKU. TO TAKÉ BYLO PODLE MNE CÍLEM ZÁKONODÁRCŮ A JELIKOŽ SE PŘESNĚ ZÁKONODÁRCI NEVYJÁDŘILI SLOVY, ŽE PREMIÉR URČUJE A PRESIDENT BEZPODMÍNEČNĚ PODPISEM SCHVALUJE, JE SITUACE PODLE MNE ZCELA JASNÁ.

    VIZ MOŽNOST např. S DĚLNICKOU STRANOU VÍŠE.

  12. Svatopluk Beran napsal:

    ,,Jen tak pro informaci,, SI JEŠTĚ SI PŘIPOMEŇME KDO TO BYLI VE ŘECKÉ DEMOKRACII IDIOTAI A PROČ NESMĚLI K VOLBÁM.

    Zatímco v dnešní době je výraz „idiot“ spojen s mentální zaostalostí, staří Řekové ho používali v souvislosti se zaostalostí politickou. V podstatě šlo o muže, kteří se jen tak vezli s davem, hrabali si na svém písečku a scházelo jim lepší vzdělání. Ve výsledku neměli dostatečný rozhled na to, aby rozuměli politickým otázkám a uměli se k nim vyjadřovat. Veřejný život šel mimo pole jejich zájmu.

    Celý článek zde.

    https://www.glami.cz/panske-brasny/?highlight=54819496&thp=d&gclsrc=aw.ds&gclid=EAIaIQobChMI4_iU3p7k9AIVULx7Ch2MmAo8EAEYASABEgIuFfD_BwE

    Původ slova

    Slovo idiot je odvozeno z řeckého idiōtēs, které znamenalo „soukromník“ a v městských státech antického Řecka označovalo muže, kteří se starali jen o své soukromé záležitosti a vyhýbali se účasti na veřejných věcech.

  13. Svatopluk Beran napsal:

    Pardon 🙂 , nechtíc jsem si těsně před kopíračkou odkazu, proklikl malíčkem reklamu.

    https://www.dotyk.cz/magazin/recko-idioti-30001203.html?cx_testId=7&cx_testVariant=cx_1&cx_artPos=2#cxrecs_s

  14. Zdeněk Gryc napsal:

    VÁNOCE, VÁNOCE PŘICHÁZEJÍ
    „Tam byl předestřen návrh na zrušení Vánoc a Velikonoc,“

    převzato:
    Akce K a Akce R
    Zdeněk Gryc | Pondělí, 13. 4. 2020 v 11:42
    Strana a vláda vždy jednala v souladu s přáním lidu:

    Ve Stavoprojektu jsme byli politicky na výši.
    Vedení svolalo plenární schůzi.
    V objektu nebyl tak velký prostor, tak se šlo v hlídaném štrůdlu,
    aby nedej-bože se někdo vytratil, do zasedačky Plynárny na Srázné.

    Tam byl předestřen návrh na zrušení Vánoc a Velikonoc,
    manželka ved. Dopravního inspektorátu si tam vzala slovo a vysvětlila,
    zejména soudružkám, že tradiční sváteční úklid je vlastně diskriminace žen.
    Patřičná petice za zrušení Velikonoc a Vánoc po odhlasování odešla na OV KSČ.

    Většinou jsem sedával vedle arch. Jirmusáka,
    škoda, že se jeho anonymně-komorní komentář nezachoval.

    Nový Zákon o státním svátku, o dnech pracovního klidu
    a o památných a významných dnech, který opustil stávající koncepci svátků
    a nahradil ji novou
    „lidově demokratickou“,
    Podle důvodové zprávy měl zákon „stanovit také v Československu —
    obdobně jako se to stalo v ostatních lidových demokraciích —
    státní svátek tak, jak to odpovídá cítění lidu
    a charakteru naší lidově demokratické republiky,
    pro jejíž vznik má rozhodující význam

    osvobození Československa Sovětským svazem.“
    ———————–
    Husák,
    Žáci RG Brno-Židenice se shromáždili na chodbě gymnásia,
    vyslechli si projev o jeho zločinech.
    Podobně jako v jiných podnicích odešla jednohlasná petice žádající jeho popravu.
    Po komunistickém převratu v roce 1948 byl zpočátku politicky úspěšný.
    Zůstal předsedou i poúnorového 9. Sboru pověřenců a zprvu také 10. Sboru pověřenců.[9] Zlom nastal roku 1950, kdy byl spolu s Vladimírem Clementisem, Lacem Novomeským a mnoha dalšími obviněn z tzv. buržoazního nacionalismu. V květnu 1950 ztratil post předsedy Sboru pověřenců.
    V únoru 1951 byl zatčen a v sobotu 24. dubna 1954 byl v tzv. procesu s buržoazními nacionalisty, souzenými za velezradu, sabotáž a vyzvědačství,[10] odsouzen za velezradu[11] k doživotnímu trestu odnětí svobody.[12]
    Po odsouzení čekal na přesun do věznice v Leopoldově v tajné věznici StB v prostorách bývalého
    Arcibiskupského gymnázia
    v Praze-Bubenči.[13] Byl jedním z mála obžalovaných, kteří při procesu nedoznali i přes mučení žádnou vinu, což mu pravděpodobně zachránilo život.
    Kvůli tomu, že po každém mučení nakonec odvolal své přiznání, se rovněž protáhla příprava procesu. Rozsudek nad ním byl vynesen až po Stalinově a Gottwaldově smrti, a to možná také přispělo k tomu, že unikl trestu smrti.

    „A Havel > prý je to poslední prezident jehož zvolila KSČ. Možná NA TO v USA zapomněli.“
    6. 10. 2021, 14:59

    Právo
    Ekonomický expert KSČM poslanec Jiří Dolejš je přesvědčen, že komunisté ve volbách překročí potřebných pět procent. Andreje Babiše (ANO), pokud by opět sestavoval vládu, by podpořili, jen pokud by k tomu byl opravdu silný důvod.

    Převzato:
    Slovo „brutalita“ vůbec není nadsázkou, stačí vzpomenout na komunisty umučeného kněze Toufara. Tehdejší režim provedl „Akci K“, v jejímž průběhu zlikvidoval v dubnu roku 1950 mužské kláštery. O pět měsíců později realizovaly represivní složky druhé kolo s názvem „Akce R“. Byly přepadeny ženské církevní řády a přes deset tisíc řeholnic se během jedné noci dostalo do sběrných klášterů.

    převzato:

    BLOG pro PS-áky co nenávidí V.H. a udavače jihlavských občanů
    Zdeněk Gryc | Neděle, 5. 1. 2020 v 23:07

    blade říká:
    Neděle, 5. 1. 2020 v 19:11

    Milý G-blogere, šáhni do šrajtofle, přemísti se do USA. Tam vyhledej Havel-bystu.
    Tu pohlaď, polib Havla ústa. Udělej selfie. To zde zveřejni. Až tohle uděláš, tak pak teprve budeš ten pravý havlista. Zatím jsi pouhý slouha KSČ jen. Mazálku >>> kašpárku.
    Čekám na to selfie z USA
    ——————————————————
    PS. O Havel-bystě od Zdeňka Makovského,
    viz 1 komentáře k tomuto blogu

  15. jihlavák napsal:

    Jan P., máte pravdu. Prezident Svazu obchodu a služeb Prouza v televizi hovořil , jak máme vysoké platy způsobené nízkou nezaměstnaností a je potřeba dovézt velké množství zahraničních dělníků, aby zaměstnancům podnikatelé už nemuseli dále zvyšovat platy. Dobrák. Není samozřejmě sám. 16 200 hrubého motivuje lidi k nesmyslnému rozhazování.

  16. Dvořák napsal:

    Pane Berane,podobnou otázku položil Havlíček všeznalkyni Pekarový. Co kdyby byl navržen ministrem třeba Volný,podepsala byste ho? A ona prý,že to se nikdy nestane. Tak jí nahodil,že se to může stát třeba v rámci nějaký koalice. To sem vyprskl smíchy. Ona dokázala jen na půl huby vyblekotat,že by samozřejmě dodržovala ústavu. Ale co to znamená…?

  17. Svatopluk Beran napsal:

    Jo, jo. Pokud se mi to zrovna hodí a nepřemýšlím vůbec dopředu, že se moje RÁDOBY MOMENTÁLNÍ CHYTRALOST NADE VŠEMI, dá použít v budoucnu i proti mě, tak hold si musím pohlídat následně i svou dolní čelist, jinak mi také může vypadnout z pantů :). Ale já myslím že oni jí mají už dopředu nějak odborně přišroubovanou k horní čelisti na vždy 🙂

  18. Zdeněk Gryc napsal:

    blade říká:
    Úterý, 14. 12. 2021 v 17:43
    Od nic Gryce nic nezískáte > pouze nadávky a textové útoky > alias pátá třída ZŠ.
    —————————
    Jemný gentleman

    blade říká:
    Neděle, 5. 1. 2020 v 19:11
    Milý G-blogere, šáhni do šrajtofle, přemísti se do USA. Tam vyhledej Havel-bystu.
    Tu pohlaď, polib Havla ústa. Udělej selfie. To zde zveřejni. Až tohle uděláš, tak pak teprve budeš ten pravý havlista. Zatím jsi pouhý slouha KSČ jen. Mazálku >>> kašpárku.
    Čekám na to selfie z USA
    ————————————–
    Čekání je vždy nepříjemné, stačí jenom půlhodinka na dálnici,
    takže na USA to nevypadá, zůstaňme v tuzemsku:

    Stanice ČT Art poprvé odvysílá loňský koprodukční dokument Umění disentu,
    který vznikl ve spolupráci právě

    České televize (ČT) a Univerzity v Nebrasce.

    Podle tvůrců je snímek unikátní vnějším pohledem na bývalého prezidenta Václava Havla,
    jeho disidentské okolí a angažovanost umělců
    v dobách okupace roku 1968 i později během normalizace.
    Režisérem je americký historik James D. La Sueur.

    ČT dokument odvysílá 16. prosince s tím,
    že 18. téhož měsíce uplyne přesně 10 let od Havlova úmrtí.
    ————–
    16.12 je zítra, poznámka:
    „ve spolupráci právě České televize (ČT) a Univerzity v Nebrasce.“

    V Nebrasce našlo druhý domov hodně Čechů.

    Velvyslanectví USA Praha W.J.Cababaniss
    Vážený pane velvyslanče,

    v Novinách jihlavské radnice z dubna 2005,č.4 je uvedeno,
    že jste 25. března 05. navštívil radnici.
    V souvislosti s 60. výročím osvobození CSR jsem se pokusil ze svého pohledu s napsat článek,
    který přikládám. Co z něj se mi podaří uveřejnit, teprve uvidím.
    Nacisté a komunisté vytvořili bariéru, která naši rodinu izolovala od příbuzných Veverkových.
    Ti emigrovali asi v roce 1880 do USA, později před 100 lety, okolo roku 1904 odešli další.
    Přesnými údaji si nejsem jist.
    Byl mezi nimi také bratr mé babičky Karel Veverka *9.10.1893. + 20.10.1913 v Nebrasce.
    Sporadické pozdravy jsme si s nimi vyměnili po roce 1990 na adrese
    Marie Slangal,
    Sargent Nebraska 68814 BOX 300.
    7 historických fotografií z jejich farmy v Nebrasce přikládám.
    S pozdravem: Zdeněk Gryc, Jihlava

  19. blade napsal:

    Gryc, zajdou si na Kamčatku, tam můžou rozmýšlet o disidentu s místními medvědy co hrdlo ráčí, možná by místní medvědi nepohrdli ani lavičkou VH. Nedávno jednu instalovali v Japonsku a rázem mají covid epidemii.
    Z Hokkaido a Širetoka je to na Kamčatku již nedaleko. Zkus to.

  20. blade napsal:

    Gryc, zajdou si na Kamčatku, tam můžou rozmýšlet o disidentu s místními medvědy co hrdlo ráčí, možná by místní medvědi nepohrdli ani lavičkou VH. Nedávno jednu instalovali v Japonsku a rázem mají po covid epidemii. Z Hokkaido a Širetoka je to na Kamčatku již nedaleko. Zkus to.

  21. Jan P napsal:

    Už aby si pro tohoto imbecila přišel nový Drábek.

    blade říká:
    Středa, 15. 12. 2021 v 12:02

  22. blade napsal:

    Klídek psíku Mazlíkú – https://youtu.be/zHOyOvVV7o4

  23. blade napsal:

    PŘEVZATO:

    Dohoda?
    Miloš Zeman má dlouhodobě s Petrem Fialou dobré vztahy. Své v tom jistě sehrál Pavel Blažek (bude ministrem spravedlnosti), Zemanův spojenec, kterého právě proto Kavárna tolik nenávidí. Jestli bude někdo v šílené vládní sestavě ovšem mužem na svém místě, bude to právě on. Už proto, že může (a má chuť a nástroje) zatočit se zločineckou klikou státních zástupců v čele s olomouckým Ištvanem.

    Fiala se prostě s prezidentem „neformálně“ kontaktoval a jednal s ním (zčásti nepřímo přes kancléře Vratislava Mynáře) ještě když byl Zeman v nemocnici. Je proto prakticky jisté, že o „tahu“ s pirátským zoufalcem Janem Lipavským („Nejmenuji ho, přes to nejede vlak“) věděl od první chvíle. A také o „nečekaném řešení“, které bude pointou, jež na poslední chvíli odvrátí signalizovanou snahu o „kompetenční žalobu“ k Ústavnímu soudu. Všechno to bylo dávno dohodnuté – minimálně mezi „osmi očima“ (Zeman – Fiala – Mynář – Blažek).

    Je přímo komické, s jakým úžasem nyní třeba soudruzi z bruselsko-bratislavského Deníku N odhalují, že před závěrečnou schůzkou s prezidentem se Fiala „zastavil“ u Mynáře na Hradě. Prý aby dohodli podrobnosti o pátečním jmenování vlády v Lánech – když ještě oficiálně nebylo vůbec jisté, že prezident nějakou vládu – bez Lipavského – jmenuje. Naopak za velmi autentický lze pokládat „údiv“ Babišův (který se předtím zoufalecky pokoušel navrhnout Fialovi sebe jako „mediátora dialogu s prezidentem“). Jen tím potvrdil, že je zcela mimo hru.

    Operace se zdařila
    Na celé úspěšné operaci jsou zajímavé pouze dvě věci. Ta nejdůležitější: že se ji podařilo utajit. Slaboučký Fiala byl podle hodnověrných zpráv zpočátku opravdu zděšen z volebního výsledku a nevěděl, co dělat. Jestli s něčím nepočítal, tak s vládnutím. Každý silný lídr by v té chvíli neváhal – a vytvořil koalici s Babišem. Musel by k tomu samozřejmě vytvořit hodnověrný příběh – a mít sílu a odvahu jít dělat premiéra s Velkým Andrejem za zády a nenávistí médií dokola vůkol.

    Ani jednoho se však Fialovi nedostává. Zůstal proto v „chumlu“ pekelné pětikoalice, protože „ve stádě je teplíčko“. Na co si tím zadělává, raději ani neodhadujme. Z ODS se mohla stát opět silná strana, takto ji čeká druhý a patrně definitivní zánik. Nicméně utajit Zemanův plán – to znamenalo nepromluvit o tom s nikým, ani doma. A to (nespíš kvůli hrůzou staženému svěrači) dokázal. Hodno ocenění. Přežil – a ještě nějaký čas žít bude. Kavárenská média sice již tuší, že je podfoukl (stejně jako to už nepochybně ví vedení ODS i koaliční spojenci, kteří se ovšem musejí tvářit nadšeně) – a půjdou mu „opatrně“ po krku, ale bez důkazů se to mizerně prodává.

    Pacient zemřel
    A co to znamená pro Českou republiku? Nechme úplně stranou spekulace, co „dohoda“ obsahuje. Budou-li oba dostatečně spolehlivě mlčet, nikdy se to nedozvíme. A „odečíst“ to z aktů Fialovy vlády? Zbytečné. Ostatně třeba Babišova úhlavního spojence Koudelky (registrované partnerství podepsali v centrále CIA v americkém Langley) se většina ODS chce zbavit tak jako tak. Nelze dokonce vyloučit, že se shodli i na nějakém okruhu možných kandidátů na Hrad – a vzájemně si ve vhodný čas vypomohou (Babiš to určitě nebude). Jenže to je vlastně dokonale lhostejné.

    Právě tak jako zástupná „hra o Lipavského“. Copak máme nějakou vlastní zahraniční politiku, aby ji mohl tuponosý Pirát kazit? To jenom odredovaný „vyslanec Berlína“ (tzv. Bruselu) Ivan Bartoš se třese, aby to neznamenalo konec jeho bolševické Pirátské strany (což se tak jako vládní účastí stane). Fiala neudělá nic jiného, než že „doprodá“ Bruselu zbytek suverenity českého státu – a bude se přitom tvářit zachmuřeně vážně a odpovědně „slušně“: jediné dvě naučené pózy, s nimiž se naučil pracovat. Ostatní se pod jeho nečinnou neschopností pouze poperou o ohlodané kosti, které po Babišově úřadování najdou. Zbytek je katastrofa.

    Naděje neumírá
    A Velký Andrej? Má zaděláno na opravdové problémy. Na Hrad může prakticky zapomenout. A když nebude spolupracovat, vytáhnou na něj jeho „kauzy“. Úplně jedno, že jsou prázdné jak novinářské bubliny. U nás (vlastně kdekoli v civilizovaném světě) nemusí být člověk vinen, aby se dostal do vězení, nebo aby mu sebrali majetek.

    Všechno je dávno dohodnuto. Dva hlavní aktéři „plánu“ jsou za vodou a Miloš Zeman se musí nyní nad „úžasem“ z jeho domnělé kapitulace za břicho popadat. Pro veřejnost však začne ta pohádka až v pátek v Lánech. A protože v ní nastoupí hned spousta děsivých postav a létat spousta čarodějnic a démonů (energie, zdražování, chudoba, vakcinační diktatura, zelená sebevražda atd.), půjde o poněkud hrůzostrašný příběh jako z pera bratří Grimmů. Jen bez patřičného šťastného konce.

  24. Zdeněk Gryc napsal:

    ANONYM
    AKTUÁLNĚ

    3x Gryc,

    pozoru – hodné, že

    PROČ ASI _

    1. blade říká:
    Středa, 15. 12. 2021 v 11:41
    Gryc,

    blade říká:
    Středa, 15. 12. 2021 v 11:44
    Gryc,

    2. blade říká:
    Středa, 15. 12. 2021 v 12:02
    Gryc
    ——————————————-
    blade říká:
    Čtvrtek, 26. 8. 2021 v 10:37
    blade říká:
    Čtvrtek, 26. 8. 2021 v 18:34
    1. blade říká:
    Čtvrtek, 26. 8. 2021 v 19:00
    2. blade říká:
    Čtvrtek, 26. 8. 2021 v 19:24

    blade říká:
    Úterý, 31. 8. 2021 v 10:56
    blade říká:
    Středa, 1. 9. 2021 v 11:01
    blade říká:
    Sobota, 4. 9. 2021 v 11:12
    blade říká:
    Neděle, 5. 9. 2021 v 11:14
    blade říká:
    Neděle, 5. 9. 2021 v 20:42
    1. blade říká:
    Neděle, 5. 9. 2021 v 22:50
    2. blade říká:
    Pondělí, 6. 9. 2021 v 8:13
    blade říká:
    Pondělí, 6. 9. 2021 v 10:49
    ————————————-
    1. blade říká:
    Úterý, 14. 12. 2021 v 17:43
    …Od nic Gryce nic nezískáte > pouze nadávky a textové útoky > alias pátá třída ZŠ.

    Byly by prosím nějaké praktické ukázky ?

    ZEJMÉNA TEDY
    NE 1. NADÁVKA,

    ALE

    NADÁVKY 1,2,3…atd

  25. blade napsal:

    Gryc, se musíš zlepšit > aby jsi mne trumfnul 🙂

  26. Zdeněk Gryc napsal:

    NEMUSÍM
    METRUMFNU
    NEMÁM ZAPOTŘEBÍ

    zkráceně převzato:

    blade říká:
    Úterý, 2. 11. 2021 v 11:59

    Ještě doplním > nick Gryc nedělaj tu ze sebe idiota > nevytrhávaj z kontextu té mé lidové slovesnosti (vyprávění jiných-já to nezažil) co se ti zrovna hodí. Chybí jim tam pasáž o poslechu Hlasu Ameriky, o poslechu Svobodné Evropy, o poslechu Radia Luxembourg > ale také, na rozdíl od SVAZÁKA a SOUDRUHA nick Gryce, pasáž o odmítnutí vstupu do SSM.
    Takže SOUDRUHU a RUDÝCH POUHÝ SLOUHO nick Gryc > vyliž si prdel !
    https://pngset.com/images/wtf-memes-best-collection-of-funny-wtf-pictures-meme-happy-birthday-flip-off-stencil-face-person-human-transparent-png-1611981.png

    ——————————————————–
    NEJSEM ELITA:

    1. blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 14:06
    S. architekt nemá o službě na čáře ani páru, zřejmě má i modrou knížku nebo takový nemehla ke zbrani raději ani nepustili Potkat na čáře architekta, tak stačí v těch lesích tam na něj udělat bububu či cvaknout závěrem, tak se na místě zesere strachy :-).

    Peesáci byla elita

    pod MV a pod HSPSOHSČSSR Vy kubo z jihlavských Nemanic

  27. Zdeněk Gryc napsal:

    1. blade říká:
    Úterý, 14. 12. 2021 v 17:43
    …Od nic Gryce nic nezískáte > pouze nadávky a textové útoky > alias pátá třída ZŠ.

    Byly by prosím nějaké praktické ukázky ?

    ZEJMÉNA TEDY
    NE 1. NADÁVKA,

    ALE

    NADÁVKY 1,2,3…atd

  28. blade napsal:

    Gryc nedělej tu ze sebe idiota – https://pin.it/4pY5YwN

  29. Zdeněk Gryc napsal:

    ???

    1. blade říká:
    Úterý, 14. 12. 2021 v 17:43
    …Od nic Gryce nic nezískáte > pouze nadávky a textové útoky > alias pátá třída ZŠ.

    Byly by prosím nějaké praktické ukázky ?

    ZEJMÉNA TEDY
    NE 1. NADÁVKA,

    ALE

    NADÁVKY 1,2,3…atd

    ???

  30. blade napsal:

    Sinolog Vít Vojta

    Vláda Petra Fialy složená z ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a Starostů se v koaliční smlouvě hlásí k havlovské zahraniční politice. Sinolog Vít Vojta se v komentáři pro páteční MF Dnes zamyslel nad tím, co bude tento návrat k tradici z 90. let minulého století znamenat v praxi. Je přesvědčen, že nic dobrého.

    Vojta má totiž za to, že Česko v 90. letech v podstatě kopírovalo politiku USA a stavělo se do role jakéhosi morálního majáku, který měl asijským zemím ukázat výhody v přechodu k demokracii západního střihu.

    „Z euforie nad rozpadem sovětského bloku tehdy nadšené Spojené státy financovaly řadu českých institucí a jednotlivců, a velmi tak pomohly našemu novému státu k rychlejšímu přerodu. Měnili jsme se k americkému obrazu, protože tato cesta se tehdy zdála jako jediná správná a americký symbol svobody dával Čechům naději,“ napsal Vojta.

    Koncept roubování našich „západních“ hodnot na odlišné kulturní rámce má přinejmenším sporné výsledky, nelze-li jej označit za debakl celé západní zahraniční politiky posledních desetiletí. Naopak, nastává silná asijská hospodářská integrace, která bude stárnoucí Západ a jeho hodnoty nemilosrdně odsouvat na vedlejší kolej,“ varoval sinolog.

    Je přesvědčen, že je třeba kráčet cestou dialogu s asijskými zeměmi. I s Čínou, které se věnuje dlouhodobě a kde tlumočil i prezidentu Miloši Zemanovi při jeho zahraničních cestách.

    „Je čas přestat hrát roli satelitu cizí zahraniční politiky. Ve vztazích k Číně je potřeba mnohem více analyzovat a prosazovat strategické cíle naší republiky a EU. Vždyť vzhledem k čínské velikosti, efektivitě a rostoucí evropské účasti už nemá smysl ji dál zkoušet, ani vylučovat, ani vyučovat,“ upozornil.

  31. Zdeněk Gryc napsal:

    ANONYM JE ANONYM
    KDYBY SE PODEPSAL POD SVŮJ KOMENTÁŘ:

    blade říká:
    Úterý, 2. 11. 2021 v 11:59

    CO BY SI TAK ASI O NĚM ŘEKLI ČLENOVÉ RODINY
    A SOUSEDÉ, ŽE?
    ————————————————————-
    „V poskytnutých kopiích posudku jsou jména zpracovatelů znečitelněna“
    ————————————————————-
    Ministerstvo obrany ČR

    Vážená paní ministryně,

    dne 20. 2. 1994. jsem požádal Okr. voj správu v Jihlavě o vydání originálů, nebo kopií mých kádrových materiálů. Zejména těch, které psali kádrováci a uliční výbory na mne a mé rodiče.
    V podání byla také žádost o prošetření náhlých úmrtí pana Kastnera a pana Rejtárka, která nastala údajně v rámci jejich vojenské služby.
    Dne 21. 2. 1995. , kdy byla ukončena moje branná povinnost jsem předal své podání přímo do rukou náčelníka Okr. Voj. Správy plukovníka E. Raždíka. Na jeho písemné pozvání z 28. 2. 1995 jsem ho dne 2. 3. 19995 ve 14 hodin navštívil a podal v této věci vysvětlení.
    Protože se ve věci nic nedělo, požádal jsem znovu dne 28. 11. 1995. MO ČR, ministra Viléma Holáně. Ke své žádosti jsem přiložil původní text který jsem předal při svém vyřazení plukovníku Raždíkovi. Kancelář MO ČR mi 4. 12. 1995 pod č. j. : 81 427 – 1, potvrdila doručení žádosti s tím, že ji předává k řešení Generálnímu štábu AČR.
    Náčelník gen. Štábu armády české republiky generálporučík Ing. Jiří Nekvasil Čj. : 30001/9
    7. února 1996 pod č. j. napsal:

    Pane inženýre,
    ministerstvem obrany byla postoupena k přímému vyřízení vaše žádost z 28 listopadu 1995,
    se kterou jste se obrátil na ministra obrany ČR. V příloze zasílám kopii vámi požadovaných dokumentů.
    V poskytnutých kopiích posudku jsou jména zpracovatelů znečitelněna.
    aby nedošlo k porušení článku 10 odstavce 3 listiny základních práv a svobod.
    generálporučík Ing Jiří Nekvasil
    + šifra modrou průpiskou

    Řekl bych že měl pravdu kádrovák:

    Okresní výbor KSČ Brno VI. 16. březen 1959
    Požadovaný posudek na p. Gryec. Otec pochází z úřednické rodiny, matka je náboženský fanatik. Otec pracoval celou dobu jako obchodní cestující, Oba mají nevyjasněný poměr k našemu státnímu zřízení. V tomto duchu byl vychován jejich syn t.č.ing Gryc Zdeněk. Jeho chování ke společnosti a tak dále, neskýtá záruku že bude přínosem pro naši lidovou armádu za:
    Znečitelněné razítko. Snad se dá spíše vytušit… uliční organizace Komunistické strany Československa… ulice 10 Brno VI.

  32. blade napsal:

    „Jeho chování ke společnosti a tak dále, neskýtá záruku že bude přínosem“ > podle Gryc kopírovací onanie zde na blogu JL ten NE-přínos společnosti trvá dodnes. Takže, se v diagnóze nespletli.

  33. Zdeněk Gryc napsal:

    POZOR NA BLADE TRIKY.
    VYTRHNOUT COKOLI Z KONTEXTU:

    Okresní výbor KSČ Brno VI. 16. březen 1959

    Požadovaný posudek na p. Gryec. Otec pochází z úřednické rodiny, matka je náboženský fanatik. Otec pracoval celou dobu jako obchodní cestující, Oba mají nevyjasněný poměr k našemu státnímu zřízení. V tomto duchu byl vychován jejich syn t.č.ing Gryc Zdeněk.

    Jeho chování ke společnosti a tak dále,
    neskýtá záruku že bude přínosem

    pro naši lidovou armádu za:

    Znečitelněné razítko. Snad se dá spíše vytušit… uliční organizace Komunistické strany Československa… ulice 10 Brno VI.

  34. Zdeněk Gryc napsal:

    HOFFMANNOVÁ, Jaroslava, PhDr.

    – Vystěhovalectví z Polné do Severní Ameriky ve druhé polovině 19. století. – Havlíčkův Brod : Nakladatelství Vysočina, 1969. – 65 s. – 16 obr. příl. – rés. angl.

    1. Stanice ČT Art poprvé odvysílá loňský koprodukční dokument Umění disentu,
    který vznikl ve spolupráci právě
    České televize (ČT) a

    Univerzity v Nebrasce.

    Podle tvůrců je snímek unikátní vnějším pohledem na bývalého prezidenta Václava Havla,
    jeho disidentské okolí a angažovanost umělců
    v dobách okupace roku 1968 i později během normalizace.
    Režisérem je americký historik James D. La Sueur.
    ČT dokument odvysílá 16. prosince s tím,
    že 18. téhož měsíce uplyne přesně 10 let od Havlova úmrtí.
    ————–
    16.12 je zítra, poznámka:
    „ve spolupráci právě České televize (ČT) a Univerzity v Nebrasce.“
    V Nebrasce našlo druhý domov hodně Čechů.

    Převzato:
    Velvyslanectví USA Praha W.J.Cababaniss
    Vážený pane velvyslanče,
    v Novinách jihlavské radnice z dubna 2005,č.4 je uvedeno,
    že jste 25. března 05. navštívil radnici.
    V souvislosti s 60. výročím osvobození CSR jsem se pokusil ze svého pohledu s napsat článek,
    který přikládám. Co z něj se mi podaří uveřejnit, teprve uvidím.
    Nacisté a komunisté vytvořili bariéru, která naši rodinu izolovala od příbuzných Veverkových.
    Ti emigrovali asi v roce 1880 do USA, později před 100 lety, okolo roku 1904 odešli další.
    Přesnými údaji si nejsem jist.
    Byl mezi nimi také bratr mé babičky Karel Veverka *9.10.1893. + 20.10.1913 v Nebrasce.
    Sporadické pozdravy jsme si s nimi vyměnili po roce 1990 na adrese
    Marie Slangal,
    Sargent Nebraska 68814 BOX 300.
    7 historických fotografií z jejich farmy v Nebrasce přikládám.
    S pozdravem: Zdeněk Gryc, Jihlava
    ———————————————
    „Sporadické pozdravy jsme si s nimi vyměnili po roce 1990“
    Uvedli, že vlastně jejich vnuk byl kousek od nás, posádkou armády USA v Německu.
    ————————————
    HOFFMANNOVÁ, Jaroslava, PhDr.

    – Vystěhovalectví z Polné do Severní Ameriky ve druhé polovině 19. století. – Havlíčkův Brod : Nakladatelství Vysočina, 1969. – 65 s. – 16 obr. příl. – rés. angl.
    TAK TO TEDY NA POSLEDNÍ CHVILKU, ŽE ?
    ———————————-
    „Sporadické pozdravy jsme si s nimi vyměnili po roce 1990“
    Uvedli, že jejich vnuk byl kousek od nás, posádkou armády USA v Německu,
    jenomže jsme měli

    „ZA-DRÁTOVÁNO“

    Blade také nebyl daleko:

    blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 11:14
    po základním výcviku ve Volarech a Zadním Chodově jsem se jako veldr. objevil v tzv. prvním sledu na pohraniční rotě Černé jezero, prapor byl v Železné Rudě a brigáda v Sušicích.

  35. blade napsal:

    „Jeho chování ke společnosti a tak dále, neskýtá záruku že bude přínosem“ > podle Gryc kopírovací onanie zde na blogu JL ten NE-přínos společnosti trvá dodnes. Takže, se v diagnóze nespletli.

  36. blade napsal:

    ZA-DRÁTOVÁNO

    8.10.2021 – SZ
    Polsko, Litva a deset dalších zemí východního křídla Evropské unie včetně Česka požadují, aby evropský blok usnadnil stavbu hraničních bariér bránících ve vstupu migrantům. Dopis Evropské komisi adresovaly před dnešním jednáním unijních ministrů vnitra v reakci na nápor běženců, které k polským a litevským hranicím nechal převážet běloruský autoritářský vládce Alexandr Lukašenko. EU by podle výzvy podepsané ministry vnitra měla financovat stavbu bariér ze společného rozpočtu.

    Polsko a Litva začaly na svých hranicích stavět bariéry kvůli tomu, že tam běloruské úřady od léta svážejí tisíce běženců, které unijní státy nechtějí vpustit na své území. Na polské hranici platí kvůli tomu od začátku září výjimečný stav a Polsko se chystá stavět další ploty.

    —————————————————————————————

    To by Havel nedopustil, že Gryc

  37. blade napsal:

    Mějte > šťastné a veselé Vánoce – https://boobsadventcalendar.com/

  38. Zdeněk Gryc napsal:

    HOFFMANNOVÁ, Jaroslava, PhDr.

    – Vystěhovalectví z Polné do Severní Ameriky ve druhé polovině 19. století. – Havlíčkův Brod : Nakladatelství Vysočina, 1969. – 65 s. – 16 obr. příl. – rés. angl.
    TAK TO TEDY NA POSLEDNÍ CHVILKU, ŽE ?
    ———————————-
    „Sporadické pozdravy jsme si s nimi vyměnili po roce 1990“
    Uvedli, že jejich vnuk byl kousek od nás, posádkou armády USA v Německu,
    jenomže jsme měli
    ————————

    „ZA-DRÁTOVÁNO“

    Blade také nebyl daleko:

    blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 11:14
    po základním výcviku ve Volarech a Zadním Chodově jsem se jako veldr. objevil v tzv. prvním sledu na pohraniční rotě Černé jezero, prapor byl v Železné Rudě a brigáda v Sušicích.

    ———————————
    blade není sám, už zde byl „čtenář“

    Vážený ANO-nyme, Váš komentář:
    ———————————————-
    Nihil novi sub sole !
    Nic nového pod sluncem. V padesátých letech minulého století obdobně chodili starci pod rádoby důvěryhodnou značkou Osvětová beseda po školách a vykládali prvňáčkům, jak Masaryk střílel do dělníků.
    čtenář | 2015-06-19 16:23:47 | Reagovat
    ————————————-
    Je jistě pozoruhodný.
    Dovolte, abych ocitoval stařenky,
    které chodily po náměstí v Rožnově,
    na kterém byla busta TGM několikrát odstraněna totalitou a jednou Němci.
    Rožnov volební obvod TGM, tedy přímo pod Radhoštěm. Ty vykládaly prvňáčkům:

    „diskutovat s anonymem, je jako s hovnom sa biť !“

    Kapišto? Jak napsal „čtenář“. Nebo jinak. . . račte pochopit!
    Ing. arch. Zdeněk Gryc

  39. Zdeněk Gryc napsal:

    „Normalizace jako šílenství.“ ČT odvysílá nový film o Havlovi Umění disentu
    FILM O DISIDENTECH
    Snímek Umění disentu. Foto: Česká televize1
    DOMOV
    FacebookTwitterVíce…
    Stanice ČT Art poprvé odvysílá loňský koprodukční dokument Umění disentu, který vznikl ve spolupráci právě České televize (ČT) a Univerzity v Nebrasce. Podle tvůrců je snímek unikátní vnějším pohledem na bývalého prezidenta Václava Havla, jeho disidentské okolí a angažovanost umělců v dobách okupace roku 1968 i později během normalizace. Režisérem je americký historik James D. La Sueur. ČT dokument odvysílá 16. prosince s tím, že 18. téhož měsíce uplyne přesně 10 let od Havlova úmrtí.
    „První část příběhu, vyprávěného skrze množství mnohdy exkluzivních archivních materiálů a unikátních rozhovorů s osobnostmi mnohdy světového významu, začíná během kulturního a společenského uvolnění let Pražského jara. S motivem hodnot, jež vzaly za své, pracuje film systematicky od druhé části. Například prostřednictvím výpovědí s členy disentu, kteří byli zároveň psychology, film vyjevuje zvrácenou podobu normalizace jako šílenství, jež se paradoxně nacházelo vně, nikoli uvnitř psychiatrických léčeben,“ píše na svých stránkách Česká televize.

  40. Zdeněk Gryc napsal:

    ZEMAN + ARCHITEKTI

    Berka říká:
    Neděle, 3. 2. 2019 v 18:41
    Gryce nemusíte složitě nálepkovat. Stačí jednoduše napsat kolaborant.
    Kolaborant, co si byl za Zemanem na hradě pro metál.

    Dovede si někdo představit Zemana jak kyne architektům ?
    Nebo předává metál ?

    Prezidentova račí chůze

    16. prosinec23:45 › 00:05
    Vyhledat na Seznam.cz
    „Před Vánoci v roce 2002 zazvonil telefon.
    Na drátě byl známý výtvarník a přítel prezidenta Václava Havla Joska Skalník.
    Volal, že mám vzít jako dokumentarista kameru a jít natáčet do známého hudebního klubu na Národní třídě do Rock Café. Šuškalo se, že Havel přijde za přáteli a oblíbenými kapelami z undergroundu a chce se rozloučit s rolí prezidenta.
    Neboť jeho třináctileté prezidentování se chýlilo ke konci. Kolovaly informace, že ne všichni chtějí z nějakých důvodů přijít apod.
    Média měla absolutní embargo a pohledy novinářů na nás závistivě visely, když jsme s kameramanem Mírou Vránkem mohli jako jediní projít kordonem ochranky.
    Nakonec se tam sešli skoro všichni, kromě Magora, Ivana Martina Jirouse.

    Nevím, kde už tenkrát byl, ale večírek to byl nezapomenutelný.

    Následně od těch prapodivných šarád, které se pak konaly oficiálně v Národním divadle.
    I sama absurdita dostávala v té době na frak.
    Neboť ti, co v roce 1977 podepisovali antichartu a vystupovali proti Havlovi, pěli na různých pódiích.
    Se střihačem Martinem Sujou jsme z toho sestříhali film bez nároku na honorář.

    A ejhle. Najednou byl vybrán na Filmovou školu do Uherského Hradiště.
    Přesně si to už po deseti letech nepamatuji, ale tenkrát se tam sešla plejáda slavných filmařů.

    Z USA přijel s filmem o Havlovi Vojtěch Jasný, Pavel Koutecký
    s prvním střihem Občana Havla
    a moje maličkost s Prezidentovou račí chůzí.
    Filmy šly za sebou a natřískané kino tleskalo ve stoje.

    Tak já taky tleskám ČT, že tento dokument zařadila do vysílání,

    a nejvíc těm, kteří už mezi námi nejsou.

    Po shlédnutí taktéž zatleskejte, neboť ti, o kterých tady mluvím, se blbě nahrazují.

    Věnováno: režisérovi Pavlu Kouteckému,
    Ivanu Martinovi Jirousovi a
    Václavu Havlovi.
    ————————————————–
    TAM JER VIDĚT JAK HAVEL UVÁDĚL
    EVU BITTOVOU.
    ZEMAN JI ZATÍM NEUVEDL, ŽE ?

  41. Jan P napsal:

    „Nikdo nepatří méně na Západ než naši postkomunističtí bojovníci s komunismem; a s nimi i všichni ti proroci „sebevraždy Evropy“ z evropských periferií, mobilizující proti „neomarxismu“ rychle se měnícího Západu.“

    V. Bělohradský

  42. Zdeněk Gryc napsal:

    „V sobotu 18. prosince to bude 10 let od úmrtí prvního českého prezidenta Václava Havla.
    Může prospět, pokud si Václava Havla a jeho myšlenky budeme připomínat nejen tento den.“
    —————————–
    Vincenc Makovský,
    ve svých bustách zachoval podobu TGM jako důstojného pána.

    Ing.arch.Zdeněk Makovský,
    ve svých bustách zachoval úsměv Václava Havla.

    BUSTA VÁCLAVA HAVLA PATŘÍ DO SENÁTU.

    Možná, že autor blogu, by to mohl přednést kolegům, senátorům.
    Ing.arch.Zdeněk Gryc, by si toho velmi vážil.

    https://www.npu.cz/cs/npu-a-pamatkova-pece/npu-jako-instituce/zpravy/49038-vystava-ve-vile-stiassni-predstavi-vaclava-havla-jako-inspiratora-a-objednavatele-soucasne-architektury

  43. blade napsal:

    Dnes vytřel dobře vypadající a uzdravující se Zeman se žaludeční sondou všem pochybovačům zrak > a k tomu správně dodal > vymanit se z GrenDealu a prosadit naše jádro > a začít se konečně chovat > nejen v těchto věcech > jako suverénní země.

    Fiala > mlel dnes na Primě něco podobného (spalovací motory atd.) > čas ukáže zdali opět nezůstane pouze u vládních keců bez jasně viditelných činů. Pouze s montovnami, sklady i cizími markety pro tísíce km dovážené „potraviny“ díru do světa neuděláme.

  44. Jan P napsal:

    KOMUNISMUS zrušen. SILVESTROVSKÉ PARTY odstartovaly.

    Český vědec v Oxfordu: Zrušení nouzového stavu je šílené
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/koronavirus-cesky-vedec-v-oxfordu-zruseni-nouzoveho-stavu-je-silene-183825

  45. blade napsal:

    Aspen Institute > Pekarová, Lipavský, Rakušan, Hřib, Dlouhý, Zahradil, Havlíček, Hamáček, Plaga, Špidla, Šedivý atd. atd. > ideologicky velmi uvědomělí soudruhové a soudružky > prodloužené ruce části administrativy USA. K tomu progresivní či neomarxistická ČT > kde má veřejnost jediné právo > povinnost platit konces. poplatky a nechat se od této hlásné trouby úzké skupiny lidí > peskovat, vysmívat, poučovat a urážet. ČRo jakbysmet. BIS by měla na každého člena Aspenu zavést operativní svazek >a mít je pod kontrolou > zda nebyli naverbováni zpravodajskou službou cizí moci.

    https://www.aspeninstitutece.org/people_tags/politics/

  46. Svatopluk Beran napsal:

    Hlavně jste zapomněl na amerického člena CIA, disidenta Alexandra Vondru. Bývalý Havlův velvyslanec v USA, po ukončení činnosti velvyslance v USA začal propagoval americký Národní globální protiraketový systém USA napřed přímo v USA, ale následně po vstupu do ODS, především v ČR. Hned po jednostranném vypovězení smlouvy ABM Georgem Buschem v roce 2001. NEZAPOMEŇ ME ŽE TO BYL TAKÉ ROK, KDY SI AMERIČANÉ ZAŮTIČILI NA SVÉ MRAKODRAPY A PENTAGON. (Takže ABM byla smlouva z roku 1972 mezi SSSR a USA, která zakazovala rozmístit protiraketovou obranu jinde, než kolem hlavního města a jedné základny mezikontinentálních balistických raket. O rok později byl ABM systém snížen pouze na jedno možné místo ochrany v každé zemi). ABM v podstatě zajišťovala ukončení nekonečného navyšování balistických raket ve světě, protože ke vzájemnému OKAMŽITÉMU ZNIČENÍ PROTIVNÍKŮ stačila pouhá desetina již vyrobených balistických raket. Vlastně bez možnosti sebeobrany bylo zajištěno – ŽE NEZAČNE VŮBEC NIKDO -. Jednostranné vypovězení ze strany USA v roce 2001 Georgem Buschem, při současném vybudování globálního národního protiraketového systému USA jak přímo v USA, tak i po celém světě u svých vazalů (u nás by to měl být americký radar v Brdech, propojený s raketovou základnou v Polsku) znamenalo, že si USA mohou dovolit první úder na protivníka, protože odvetný úder od již částečně zneškodněného protivníka, by byl s velkou pravděpodobností lehce zachycen NÁRODNÍM PROTIRAKETOVÝM SYSTÉM USA. Rusko reagovalo výrobou supersonických raket Zirkon a tím byl vlastně opět nastartován Spojenými státy závod ve zbrojení a dnešní zcela vyhrocené vzájemné vztahy obou supervelmocí.

    TAKŽE NEZAPOMEŇME NA SUPERAGENTA CIA V ČESKÉ REPUBLICE BÝVALÉHO SPOLEČNÉHO DISIDENTA S VÁCLAVEM HAVLEM, ALEXANDRA VONDRU

  47. Zdeněk Gryc napsal:

    A jestli jste o tom nikdy neslyšeli, tak vězte, že to časem do naší kotliny také dorazí.
    Havlovi jsme po roce 89 málo naslouchali. Naše škoda.
    Autor je předsedou Klubu angažovaných nestraníků
    Via Frantisek Laudat
    —————————————
    „Mrzí mě, že v současné hektické době kolem koronaviru bývám svědkem vyhrocených diskusí plných nenávisti.
    Myslím, že bychom se z toho měli poučit a udělat maximum pro to, abychom spolu dokázali mluvit s úctou, i když máme jiná stanoviska, zdaleka nejen na covid-19.“
    —————————————
    Co k tomu dodat, pouze podepsat.

  48. blade napsal:

    Jak zřejmě funguje Jamal:

    Takže plyn proudí z Ruska přes Polsko do Německa. Ale aby ho Polsko ideologicky nekupovalo přímo od Ruska, tak ho nejdříve přes svoje území přepraví do Německa, kde ho soudruzi z NDR zdemokratizují, a pak ten stejný plyn od Německa odkoupí Poláci zpět A kvůli tomuhle přesunu z Německa do Polska máme teď reverzní tok 🙂

    Nebo také plyn co proudí z Německa do Polska je z části plyn co přitekl přes plynovod Nord Stream. Ony prý fungují i virtuální reverzní dodávky do Polska, kdy Německem zakoupený ruský plyn zůstával rovnou v Polsku. Je také možné, že dodavatelé i odběratelé zkouší jak dodávky řešit, když Lukašenko ten plynovod Jamal odstaví. Z druhé strany na Rusko kde kdo tlačí, aby porušilo své závazky a mohl tak apelovat na ruskou nespolehlivost.

    Na vzniklou paniku o zastavení dodávek z Ruska reaguje burza dalším zvýšením cen. Čili samotní Němci zvyšují cenu plynu a blbci kolem to zaplatí! Turecký hospodářství? Prdlajs, úmyslně zvyšování cen v podstatě všeho, protože cena plynu různou měrou ovlivňuje nejen cenu energii, ale v podstatě všeho. A jako bonus toho všeho obviňování Ruska z enormního nárůstu cen energií, třebaže Rusko své závazky plní. Tohle fakt nevymyslíš 🙂

    A tak to je i s naší elektřinou z jádra. Od nás jde levná, ale přes německou burzu nám ji vracejí drahou a kopou nás u toho do zadku. Klasická gubernie 🙂

    To vše je další důkaz , že nás Němci ždímou jako svoji kolonii. A kdo na tom vydělává? No Rusko určitě ne, protože to musí Německu dodat plyn za cenu kterou si dohodli v dlouhodobé smlouvě. A tak oslové > ale hrdí > co nemohou ideologicky obchodovat přímo s Ruskem to pak Německu zaplatí i s chlupy.

    Němec si již v minulosti zastropoval smlouvami velmi nízké ceny plynu. A teď na nás vydělává. To jenom mi poslušně dodržujeme různé nesmyslné sankce > jsme nepoučitelní.

  49. blade napsal:

    Dárek k Vánocům ze štrasbursko-bruselské dílny:

    https://johnjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=779453

  50. Dvořák napsal:

    Jo jo,hrdí a blbí. To už nám němčouři říkali po tom slavným listopadu 89, když jsme jako gerojové opustili východní trh, abysme se orientovali na západní zadnici,protože západní trh byl pro nás zavřený. Ale s Fialou přece přichází změna 😁

  51. blade napsal:

    v České republice platíme až o padesát procent vyšší ceny elektřiny a plynu než v ostatních státech Visegradu. Slovensko má levný plyn z dlouhodobého kontraktu, za třetinu ceny, proti ceně na burze.
    V jedné pekárně na jižní Moravě > cena elektřiny z roku na rok plus 400 tisíc korun.

    Dnes převzato:
    Dodávky ruského zemního plynu do Německa prostřednictvím plynovodu Jamal se v úterý zastavily. Tok plynu se pak obrátil opačným směrem a v obráceném režimu pracuje i dnes. Trhy na to zareagovaly, cena plynu vzrostla. Doplatí na to i koncoví uživatelé? O tom hovořili ve vysílání CNN Prima News ekonom Lukáš Kovanda a jednatel společnosti ENAS Vladimír Štěpán.

    K obratu toku plynu nedošlo v těchto měsících poprvé a opět došlo ke zvýšení cen. A právě k tomuto tématu se Štěpán vyjádřil. „Myslím si, že příčinou je to, že tento plynovod je prakticky využíván jenom pro krátkodobé dodávky plynu, to znamená právě souvisí s vývojem cen na burze, protože je dost podstatně ovlivňuje. A Rusko prakticky tento plynovod ani tak nepotřebuje. Ono má nasmlouvanou kapacitu přes Ukrajinu. Já myslím, že efekt toho Jamalu je spíš taková jako psychologická zbraň, která souvisí s tím Nord Streamem 2, neznamená to, že nemá Gazprom kapacitu, znamená to, že on nemusí, není povinen podle smluv dodávat plyn na burzu a podle toho se rozhoduje,“ sdělil Štěpán.

    Kovanda se nechal slyšet, že přerušení dodávek přichází v nejhorší možnou dobu. Proč? „Je to proto, že ten trh Evropské unie je v současné době v extrémní panice. A o tom svědčí právě to, že třeba včera vystoupala cenu plynu, velkoobchodní, na historicky rekordní úroveň, dokonce přes 180 eur za MWH, pokud tedy vyjdeme z toho klíčového ukazatele, celoevropského. A proto každá zpráva, která je nepříznivá, vlastně dostává ten trh ještě do většího varu. A právě proto pak narůstá ta cena, což má pak i svůj odraz i dlouhodobě výhledově v tom, jakým způsobem se budou odvíjet ty krátkodobé ceny. Netýká se to samozřejmě tolik těch dlouhodobých, ale je to určitě nepříznivý signál. Ta energetická situace už má dopad do ekonomiky v tom smyslu, že vlastně podlamuje, podvazuje to postpandemické ekonomické zotavování. A také vlastně ten nákladný plyn samozřejmě zdražuje elektřinu, čehož svědky jsou i tuzemské domácnosti, které musely čelit zvláště v případě klientů padlých dodavatelů typu Bohemia Energy obrovským nárůstům cen energií. A ta cena plynu je takovým prvním vodítkem toho, že tato situace nekončí a že se podobné pády mohou opakovat, takže ta situace, krizová, není prostě rozhodně zažehnána,“ odvětil Kovanda.

    „A i když to vypadalo, že se ty ceny začaly v listopadu snižovat, Rusko přislíbilo dodávat více plynu, tak vlastně ta aktuální situace jaksi znamená, že úplně nedostává těmto svým příslibům, byť ono skutečně plní ty svoje dlouhodobé závazky,“ dodal Kovanda.

    „Souhlasím s panem Kovandou, že hlavním důvodem zvýšení té ceny plynu je panika. A tak, jak šla ta cena rychle nahoru, tak rychle může jít dolů, až o padesát procent. Ze dne na den. Pokud se odstraní takové ty krizové věci, jako protiruské sankce, Nord Stream 2 a podobné věci, které tu cenu zvyšují. Ale druhá důležitá věc je, že my tady v České republice platíme až o padesát procent vyšší ceny elektřiny a plynu než v ostatních státech Visegradu. Protože my jsme skutečně extrémně závislí na vývoji cen elektřiny a plynu na burzách a tyto ceny ovládají spekulanti. Musíme si to říct na rovinu. To jsou spekulanti, kteří zvyšují ceny povolenky, to jsou spekulanti, kteří zvyšují i cenu plynu na burzách, kteří z toho těží. Takže to je několik těchto vlivů, ale co se týče těch domácností, tak česká vláda bude muset podle mě přijmout určitá ochranářská opatření, která už státy jako Slovensko, na tom jsem já už spolupracoval, to je velmi úspěšný program, například Slovensko neplatí za povolenky. Proč? Slovensko má levný plyn z dlouhodobého kontraktu, za třetinu ceny, proti ceně na burze. To u nás nemáme něco takového. Tuto cenu pak promítá do cen elektřiny a neplatí za povolenky. Výsledek je, že má poloviční ceny plynu a elektřinu,“ vysvětlil Štěpán.

    „Česká republika, pokud nechce, aby ta sociální opatření, která přijala vláda a mají se týkat několika set lidí, tak podle mě se budou týkat milionu lidí. Včera jsem byl v jedné pekárně na jižní Moravě. Cena elektřiny z roku na rok plus 400 tisíc korun. A to je ten dopad v České republice, že je nejvyšší v celé Evropě,“ dodal Štěpán.

  52. blade napsal:

    BLAHOPŘÁNÍ K VÁNOCŮM I NOVÉMU ROKU – https://youtu.be/wZrnDmH40xM

    * * * * * * * * * * * * * * * * * * PF 2022 * * * * * * * * * * * * * * * * * *

  53. Svatopluk Beran napsal:

    CHLAPI PŘEJU VŠEM KRÁSNÉ VÁOČNÍ SVÁTKY A JENOM SAMÉ DOBRÉ ZPRÁVY V PŘÍŠTÍM ROCE.

    https://esvid.net/video/franti%C5%A1ek-nedv%C4%9Bd-m%C5%AFj-zvon-CLCrbYjHXus.html

  54. Jan P napsal:

    Tenhle papež bude víc křesťan, než antikomunista, ten nebude nikdy úplně populární.
    „Bůh nám dnes připomíná, jak je důležité přiznat důstojnost mužům a ženám prostřednictvím práce, ale také přiznat důstojnost samotné práci, protože člověk je jejím pánem, a ne otrokem.
    Už žádná další úmrtí na pracovišti! A zavažme se, že to zajistíme.“
    https://www.catholicnewsagency.com/news/249983/pope-francis-christmas-homily-for-midnight-mass-at-the-vatican-2021

  55. VladimírV napsal:

    Vážení diskutující,

    do nového roku vám všem přeji vše dobré, osobní a rodinnou pohodu a hlavně pevné zdraví.

    Vladimír Havlíček
    28.12.2021

Leave a Reply