Deset let bez Václava Havla

Ten, kdo se do historie zapíše, nemůže nebýt kontroverzní. Jednak by totiž nedokázal zhola nic a pak také – život není černobílý, jsme jenom lidé, jedinci velice chybující.

Karel IV. třebas „povolil“ masakr stovek Židů v Norimberku, jen aby mohl své dluhy platit. Ale do českých zemí přinesl do té doby zcela nevídaný závan evropské kultury, politiky, vzdělanosti a stavitelství. Tomáš Garrigue Masaryk zase sice razil chybnou teorii čechoslovakismu a stvořil stát národnostního útlaku, ale zásadním způsobem emancipoval český národ a položil základy naší nynější státnosti.

Deset let je velice krátká doba na historická hodnocení. Ale až ta doba nazraje, tak věřím, že budoucnost k Václavu Havlovi zaujme podobnou pozici jako k těm dvěma jmenovaným. Byl to člověk z masa a kostí, s dobrými i špatnými vlastnostmi, udělal spoustu chyb. Byl ale i symbolem svobody, opravdovým světlem v divokých devadesátkach, jeho myšlenky jsou stále živé a naší malé zemi přinesl věhlas po celém světě.

Nechť tedy stopy jeho nezapadnou.

Deset let a celá věčnost.

52 Responses to “Deset let bez Václava Havla”

  1. Jan P napsal:

    „Byl ale i symbolem svobody, opravdovým světlem v divokých devadesátkach, “ říká autor blogu.

    Texty a úmysl jsou ok, jenže byl absolutně neefektivní. Kázal národu o morálce, zatímco oligarchové rozkradli ekonomiku. A taky si už jako prezident příliš dával pozor na hubu.

    Nechápu, proč se slaví 10 let bez Havla. Vždyť to byl docela dobrej prezident.
    A teď vážně: Je hrozně zajímavé, jak se současní pravicově konzervativní politici neustále hlásí k odkazu V. Havla, M. Horákové, T. G. Masaryka, dokonce i P. Uhla a vždy strašně zapomenou na to, jak byli všichni výše zmínění levicoví a progresivní.

    Chtělo by to více Havlových idejí a méně Havlových absurdních dramat v té naší politice (centrální a lokální). A ještě méně otírání se o jeho osobnost, v domnění, že jen tím ze sebe děláte někoho lepšího.

  2. Dvořák napsal:

    On se žádným symbolem nestal,prostě si ho vyrobili a zaplatili,aby byl politicky loajální a tohle divadlo se drží dodnes a držet se bude. Za „Stouny“ a Lucernu.

  3. jihlavák napsal:

    Úroveň měla Olga Havlová.

  4. BerKa napsal:

    Mě tento článek přijde jako velice rozumně a přesně napsanej.

  5. blade napsal:

    … 10 let bez prezidenta zvoleného KSČ.

    ————————————————————————————-

    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/jan-masaryk-smrt-vrazda-vysetrovani-policie-odlozeno_2103081340_kno

  6. Svatopluk Beran napsal:

    Dobře že si západ zaplatil HAVLA v období, kdy se SSSR díky Gorbačovi rozhodl uvolnit své východní gumernie, k jejich vlastnímu životu. Mohli si vybrat z více vězněných disidentů, Havel se svými parametry hodil nejlépe a zvládl to dobře.. K čemu to tu ale potom až vedlo je jemně řečeno nešťastné. Naše děti coby žoldnéři umírají pro cizí geopolitiku, základ poměrného bohatství, které vlády za vedení komunistů vytahaly za 42 let z každého občana se rozkradlo jak do zahraničí tak i pro 500 rodin českých zbohatlíků a připravila se cesta, aby to tak trvalo co nejdéle. Takže díky Havlovi za předání politické moci, které proběhlo prakticky bez lidských ztrát. Zbytek je pak už dnes jen obyčejné MODLÁŘSTVÍ, které většinu občanů víc pobuřuje než povzbuzuje.

  7. Jan P napsal:

    Václav Havel: „Já starý socialista“
    Co všechno se vytěsňuje z Havlovy ikony?
    https://a2larm.cz/2021/12/vaclav-havel-veril-ze-se-obrozene-levici-podari-vratit-vyznam-slovu-socialismus/

  8. Zdeněk Gryc napsal:

    Václav Havel pochází ze slavné stavitelské rodiny.
    Jeho děd vyprojektoval a vybudoval palác Lucerna,
    jeho otec kromě jiného vilovou čtvrť Barrandov a slavné Barrandovské ateliéry.
    Životní pouť Václava Havla se však ubírala zcela jiným směrem.
    Přesto jeho zásluhou vznikla řada významných stavebních počinů – zejména na Pražském hradě,
    ale nejen tam.
    Výstava představí jeho spolupráci se světově známými architekty
    Evou Jiřičnou, Bořkem Šípkem nebo Josefem Pleskotem,
    dotkne se nejznámějších staveb Havlů stavitelů i osobnosti Václava Havla.

    Expozici doprovodí plastiky a kresby Zdeňka Makovského.

    Výstava vznikla ve spolupráci s vydavatelstvím Foibos Books, Knihovnou Václava Havla a Nadací Dagmar a Václava Havlových Vize 97.

    Projekt se uskutečňuje za finanční podpory statutárního města Brna a Jihomoravského kraje.

  9. blade napsal:

    Nic Gryc, nějaké tvé hloupé kádrové posudky nikoho nezajímají. Jediný kdo tu kádruje jsi ty nic Gryc a ještě se tím blbě chlubíš. Tzv. železnou oponu tu propaguješ hloupě pouze ty nic Gryc. Já tam nebyl, znám to pouze z vyprávění a ty jsi na to skočil a teď tu píšeš jenom lži. Co jiného čekat od starého pomateného hlupáka nic Gryce, který si hraje na havlistu co stavěl komoušům kremly > kdejaký dobytek se teď otírá o Havla > aby jako vypadal, že je teď správně ideologicky orientovaný, že nic Gryc.

  10. Zdeněk Gryc napsal:

    NE Z NĚJAKÉHO OBYČEJNÉHO BLBCE, ALE…
    ——————————–
    „z kontextu té mé lidové slovesnosti“

  11. Zdeněk Gryc napsal:

    blade říká:
    Pondělí, 20. 12. 2021 v 22:19

    > kdejaký dobytek se teď otírá o Havla >

    Deset let bez Václava Havla
    Miroslav Tomanec, Ing., MBA | Neděle, 19. 12. 2021 v 9:57

  12. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    A ještě dva zajimavé pohledy, z levice i pravice :

  13. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    DISIDENT A MYSLITEL. O tom se napsalo dost. Dokázal výborně syntetizovat různé myšlenky, disidentskou zkušenost, propojovat prostředí a z toho vytáhnout velmi srozumitelné myšlenky.
    UMĚLEC ZA MINULÉHO REŽIMU. Jeho divadelní hry a básně mě zpětně oslovily strašně silně. Antikódy jsou pro mě jako člověka vizuálního sdílné zajímavým způsobem, kterým ke mně většina poezie nepromlouvá. Asanace mě dovedla k opakovanému přemýšlení, jak se člověku naší profese může stát, že se dostane mezi požadavky zrůdného zadání (v době mých studií představovaného kromě klientelistických politiků i developery) a starosti o kolegy a přátele. Dovedlo mě to k tomu, že jsem se vyhýbal a už asi navždycky budu vyhýbat velkým projekčním atelierům, abych se do podobné situace sám nedostal. A dalším podobným situacím. Vycouval jsem ze slibně rozjeté firmy, když investoři začali víc tlačit na kvantitu. A celé své působení vlastně jsem na pomezí své profese a občanství. Havel není jediný vliv (další je třeba Erazim Kohák), ale je jeden ze silných vlivů.
    POLITIK VIZIONÁŘ. Projev v americkém kongresu z roku 1990 je neuvěřitelný. Havel státník dokázal nově nahlédnout a zúročit Havla disidentského myslitele. Perfektně dokládá, jak hluboce promýšlel po desetiletí věci a zároveň sledoval světové dění. A jak dokázal na tom základě odhadnout, co je ve východním bloku potřeba udělat a jaká jsou rizika. Četl jsem ten projev až po letech, kdy se ukázalo, jak moc měl pravdu a dobrý odhad. A do stejného ranku patří i jeho opozice vůči dominanci makroekonomie v porevoluční politice nebo opakované nastolování tématu životního prostředí.
    Všechno tohle je vztah, který jsem si k Havlovi vytvořil z jeho textů ze starší doby. Když jsem na něj na náměstí v listopadu 1989 mával, tak mi bylo čerstvě 9 let a o tomhle jsem nepřemýšlel. A v následujících letech taky ne.
    POLITIK VE SLONOVINOVÉ VĚŽI. V dlouhém politickém působení se postupně odcizoval lidem ze vzdálenějších sociálních skupin a jejich tématům, novému kvasu v kultuře i společenských vědách. Bylo znát, že si to trochu smutně uvědomuje a asi s tím nešlo nic dělat. Ale bylo to tak a přišly bombardování Jugoslávie, válka v Iráku a nepochopitelné přitakání Bushovi, slušná a nepolitická politika místo reprezentování voliče jako mediální základ pro projekty VV a ANO. Odcizil se mnohým mladým, odcizil se těm, kdo nebyli vítězové polistopadového vývoje. I mě, já vnímal silněji ty jeho minulé texty a činy. Ale pořád provokoaval k přemýšlení. Navíc já sám v jeho kůži bych dopadl jistě mnohem hůř.
    PO ODCHODU Z POLITIKY. Hra odcházení a reflexe sebe sama ukázaly, že si je vědom svých chyb, dokáže se sám sobě zasmát a ještě předvídat nešvary, co se stanou s jeho odkazem. Důležitá symbolická tečka za politickou dráhou, kterou udělal sám a nenechal ji jen na uctívačích a odpůrcích.
    MODLA A BARVOTISKOVÝ OBRÁZEK. Co se děje s Havlovým odkazem mě strašně vytáčí. Vytáčí proto, že mě oslovuje a není mi lhostejný. Vadí mi jeho pokřivování z člověka, který chtěl provokovat lidi k přemýšlení v plochou barvotiskovou modlu, kterou každý druhý zneužívá k výrokům „co by na to dneska řekl Havel“ nebo ve zkornatělého neúspěšného naivku, jak ho lživě portrétují odpůrci z klausovského tábora.
    Symbolickým příkladem je franšízová akce Lavička václava Havla vzniklá po jeho smrti, která je drahá a funkčně nekvalitní. Otvor na strom je příliš malý a časem bude strom tísnit a tím místem do něj pronikne houba (a buď zahyne strom nebo lavička), není dořešená návaznost na ochrannou mříž stromu a tak se blbě umisťuje do zpevněných ploch (kde se zase pohybují lidé, co by ji využili), stůl se špatně čistí. A design stylem odpovídá ne době, kdy návrh vznikl, ale době, kdy byl Václav Havel zvolen prezidentem. Je to modla a to prvoplánově kýčovitá modla, ne lavička jako místo spočinutí a dialogu.
    Hrozně moc bych rád, abychom se jako společnost dál nechávali Václavem Havlem provokovat k vlastnímu myšlení a činům a kdyby co nejdřív zmizelo to snažení budující modly a kult. Via Petr Klápště .

  14. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    VÁCLAVA HAVLA MOŽNÁ ZAČÍNÁME CHÁPAT AŽ DNES:
    Kam se poděly ty davy lidí, které se loučily s Václavem Havlem 23. prosince 2011 na Pražském hradě? Tuhle otázku jsem si kladl, když se k moci v přímé volbě dostal Miloš Zeman, krátce nato následován Andrejem Babišem. Veřejný prostor od té doby ovládla nevídaná sprostota, rezignace na základní slušnost, lhaní už nikoho nepřekvapovalo a stalo se běžným pilířem politického boje. Ještě jsme si dostatečně neužili svobody a demokracie, ještě jsme ani zdaleka nepřekonali dědictví komunistické minulosti nejen duchovně, ale ani v konkrétních věcech. Ke zlomu v roce 2013 jsme směřovali od začátku první dekády XXI. století. Uvědomění toho, že se děje něco špatně, jsme ale přecházeli mlčením a zvykali si. Ale co nám nedocházelo, v tom měl demokratický svět jasno poměrně záhy. Z mapy světa, kam jsme se díky příběhu Václava Havla po roce 89 dostali, jsme zmizeli.
    Měnila se česká společnost, měnil se svět. Vlna hulvátsví, politických hochštaplerů a podvodníků nezasáhla jenom nás, ale velkou část vyspělých liberálních demokracií. Do našich životů vstoupily sociální sítě s možnostmi, na které lidé nebyli připraveni. Víra tvůrců sociálních sítí v obrovský pozitivní možnosti propojování lidí, myšlenek, informací se nenaplnila. Naopak, sociální sítě se staly nosičem pro lež, nenávist, krveprolití a dezinformační války.
    Naivní představa, že pokud se budeme rozvíjet ekonomicky, bude všechno v pořádku, se ukázala jako krajně iluzorní. Svoboda a demokracie bez širšího etického základu prostě nefunguje a fungovat nikdy nebude. Plachý Havel pod dojmem dění v devadesátých letech na to upozorňoval, ale vždycky byl překřičen. Nikdo v naší zemi totiž nespojuje ekonomiku a etiku (nebo morálku). Naivní představa, že změtí paragrafů v zákonech nastavíme pravidla pro každého a pro všechno jen paralyzuje 99% lidí jenom proto, že 1% (někdy jen jeden jedinec) udělal něco, co se nám jeví jako špatné a většinou to i špatné je. Oč by byly kratší zákony nastavující pravidla a parametry hospodářského prostoru, občanský zákoník, trestní zákoník, pracovní právo, kdyby se lidé ve své každodennosti chovali podle pravidel etiky? Etika je silnější než zákon. Tuhle pravdu vůbec nemusíme dokazovat už pouhým poukazem na skutečnost, že nikdo v této zemi nezná zákony, kterými je vázán se řídit. Dokonce je neznají ani ti, kdo se jejich výkladem a aplikací živí. Tragické je, že jim nerozumí ani pro náš život navýsost důležití soudci. Naše společnost se stává tak komplexní, až sama sebe paralyzuje.
    Kde máme hledat kořeny systémové krize, která drtivě dopadá na liberální demokracie? Osvícenství, jehož myšlenky byly v uplynulých staletích nosnými silami pokroku, narazilo do zdi. Bezmezná víra v moc přírodních věd, systémové a nepřetržité vyhánění společenských věd z naší výchovy a života přináší v dnešní době svoje trpké ovoce neklidu a neurotické společnosti. Problémem idejí osvícenství není, že vyhrály, ale že vyhrály zcela, kontumačně. Výsledkem této skutečnosti je fakt, že lidé možná rozumí jak takž světu kolem sebe, ale nerozumějí sami sobě. Ztráta víry v nějaký vyšší smysl vlastní existence dělá z lidí prosté materiální spotřebitele. Lidé neumějí rozmlouvat sami se sebou. Přitom se v minulých staletích prokázalo, že funkční a pokroková je symbióza obojího. Velké partnerství přírodních a společenských věd. A jestli jste o tom nikdy neslyšeli, tak vězte, že to časem do naší kotliny také dorazí.
    Havlovi jsme po roce 89 málo naslouchali. Naše škoda.
    Autor je předsedou Klubu angažovaných nestraníků
    Via Frantisek Laudat

  15. Zdeněk Gryc napsal:

    A jestli jste o tom nikdy neslyšeli, tak vězte, že to časem do naší kotliny také dorazí.
    Havlovi jsme po roce 89 málo naslouchali. Naše škoda.
    Autor je předsedou Klubu angažovaných nestraníků
    Via Frantisek Laudat
    —————————————
    „Mrzí mě, že v současné hektické době kolem koronaviru bývám svědkem vyhrocených diskusí plných nenávisti.
    Myslím, že bychom se z toho měli poučit a udělat maximum pro to, abychom spolu dokázali mluvit s úctou, i když máme jiná stanoviska, zdaleka nejen na covid-19.“
    —————————————
    Co k tomu dodat, pouze podepsat.

  16. Svatopluk Beran napsal:

    Jenom zisk musí přestat být motorem kapitalismu. Komunismus měl tohle řešit, ale jako ideologie pouhé morálky rovnosti v ekonomice, která zajistí i morálku duševní je to hloupost a dějinně se to prokázalo. V boji s kapitalismem pouhého zisku, prohrál minulý socializmus v téměř totožných chybách. Já tvrdím, že je dnes v zájmu bohatství pro omezenou skupinu, dnešní stav cílený. Rozhádaní občané jsou nezbytní k jejich potřebám.

  17. blade napsal:

    Tím dobytkem není myšlen Tomanec jak se mylně snaží domýšlet nick Gryc ve svém příspěvku > Zdeněk Gryc říká: Pondělí, 20. 12. 2021 v 23:55.

    Ten dobytek je spíše něco podobného autor příspěvku > Zdeněk Gryc říká:
    Pondělí, 20. 12. 2021 v 23:55.

  18. blade napsal:

    >>> „že bychom se z toho měli poučit a udělat maximum pro to, abychom spolu dokázali mluvit s úctou, i když máme jiná stanoviska“ >>> tohle nechť si nick Gryc čte stále dokola a konečně se podle toho zde začne chovat !

  19. blade napsal:

    -jako-

  20. Zdeněk Gryc napsal:

    1. blade říká:
    Úterý, 2. 11. 2021 v 11:59
    ….
    Ještě doplním > nick Gryc nedělaj tu ze sebe idiota > nevytrhávaj z kontextu té mé lidové slovesnosti (vyprávění jiných-já to nezažil) co se ti zrovna hodí. Chybí jim tam pasáž o poslechu Hlasu Ameriky, o poslechu Svobodné Evropy, o poslechu Radia Luxembourg > ale také, na rozdíl od SVAZÁKA a SOUDRUHA nick Gryce, pasáž o odmítnutí vstupu do SSM.
    Takže SOUDRUHU a RUDÝCH POUHÝ SLOUHO nick Gryc > vyliž si prdel !
    https://pngset.com/images/wtf-memes-best-collection-of-funny-wtf-pictures-meme-happy-birthday-flip-off-stencil-face-person-human-transparent-png-1611981.png

  21. blade napsal:

    Nick Gryc, uvědom si, že tomu příspěvku předcházela tvá půlnoční kopírovací onanie Zdeněk Gryc říká:
    Úterý, 2. 11. 2021 v 0:00 ale i tahle večerní kopírovací onanie Zdeněk Gryc říká: Pondělí, 1. 11. 2021 v 22:21.

    Prostě > pokud budeš textově rýt do mne > budu já se bránit a textově rýt do nick Gryc. Takže > se uklidni > a bude to mezi námi v pohodě.

  22. Zdeněk Gryc napsal:

    Nick Gryc, uvědom si, že tomu příspěvku předcházela tvá půlnoční kopírovací onanie
    ——————————————————–

    co předcházelo tomu, že blade napsal …je čurák ?

    Jmenuji se Zdeněk a ne Nick,
    cokoli napíši diagnostikuje veldr. PS-ák,
    „kopírovací onanie“ ?

    Vložil jsem jinam:

    RETROSPEKTIVNÍ PŘEHLED
    V RÁMCI 10. VÝROČÍ OD ÚMRTÍ VÁCLAVA HAVLA

    1/Slouha a nicka nick Gryc instaloval stopy komunismu od prkna

    2/prznil českou krajinu a vesnici nikoli melioracemi, ale typovými Kravíny

    3/Spalovnu v Jihlavě NÉ !!!
    Jste se úplně pomátl ZG !!! Spalpovnu přímo na sídlíšti může vymyslet tak leda blázen. Si ten smrad z toho dýchejte sám. Stačí zasvinění od krono. Zde je myšlena spalovna pro několik měst.
    blade | 2020-01-06 11:26:07 | Reagovat

    Blade /mimo jiné /říká:
    Takže pozor, bronzová tabule o této významné události by neměla být na budově
    Stavo-projektu,
    ale Agro-projektu,
    odkud ZG specializovaný odborník na zemědělské stavby
    prznil českou krajinu a vesnici nikoli melioracemi, ale typovými Kravíny 96 – 2a.Nejenže nic GRYC zasíral krajinu kravíny pro socialistická JZD, ale také tím potažmo kurvil životy hospodářů > JAK VÍM Z VYPRÁVĚNÍ > musel nejeden hospodář dát svůj dobytek pro ty kravíny > i dát koně JZD. Pokud odmítl, tak ho navštívili páni v černých kabátech > při prohlídce hospodářství mu někam podstrčili potravinové lístky a následně ho obvinili z kšeftování s těmi lístky > poté následoval půlroční Jáchymov.
    —————————————————————————
    „Nejenže nic GRYC zasíral krajinu kravíny pro socialistická JZD, ale také tím potažmo kurvil životy hospodářů “
    —————————————————————————
    Prostě > pokud budeš textově rýt do mne > budu já se bránit a textově rýt do nick Gryc.
    Takže > se uklidni > a bude to mezi námi v pohodě.
    —————————————————————————
    Co jiného čekat od starého pomateného hlupáka nic Gryce, který si hraje na havlistu co stavěl komoušům kremly > kdejaký dobytek se teď otírá o Havla > aby jako vypadal, že je teď správně ideologicky orientovaný, že nic Gryc.
    ———————————————————-
    Problém je v tom, že chci psát těch co se zasloužili o stát:
    TGM sokolskému bratru dědy Čeňka Janíka
    Václavu Havlovi, jehož dědeček Hugo Vavrečka,
    byl přítelem mého otce.
    PhDr. Hoffmannovi
    kriminálník arch. Janu Sedlákovi u jehož hrobu jsem před chvilkou stál
    kriminálníku profesoru Bedřichu Rozehnalovi
    a třeba i o jeho příteli Bedřichu Feuesteinovi, viz kultura JL
    ———————————————————
    ANONYMITA JE PRO MNE VELKÝ PROBLÉM

    JE NEMORÁLNÍ A NESPORTOVNÍ

    NA PODEPSANÝ KOMENTÁŘ, NEBO ČLÁNEK
    SE MÁ PSÁT OPONENTURA AUTORSKY
    —————————————————-
    „Nejenže nic GRYC zasíral krajinu kravíny pro socialistická JZD,
    ale také tím potažmo kurvil životy hospodářů “
    … ZAJÍMAVÉ A INSPIRUJIÍCÍ, ALE RADĚJI ZDE UŽ NE
    UCHYLME SE NA SLOVENSKO DO BLOGU JÁNA,
    který nepásol try ….
    Nedávno jsem koukal v horském atelieru pod Javořicí
    na Jana Vičara, který ne tohle téma rejpal matrici na svoji grafiku.
    ————————————————————–
    Min uže nět !

  23. Zdeněk Gryc napsal:

    na tohle téma

  24. Zdeněk Gryc napsal:

    blade říká:
    Úterý, 21. 12. 2021 v 13:58
    Nick Gryc, uvědom si, že tomu příspěvku předcházela tvá půlnoční kopírovací onanie

    TYKÁNÍ A VYKÁNÍ
    Dnešní příspěvek je věnován tématu tykání a vykání ve společnosti.
    Jaké kritérium určuje, kdo má právo jako první nabídnout tykání? ⠀
    První, co bychom měli stanovit, je společenská hierarchie,
    jelikož právo nabídnout tykání jako první má vždycky společensky významnější osoba. ⠀
    Mluvíme-li o společenské etiketě, právo nabídnout tykání jako první má žena a starší.
    V případě, že jste mladá dáma a potkáte muže, který je o dvacet let starší než vy,
    stejně jste společensky významnější a máte právo nabídnout tykání jako první.
    Udělejte to s grácií a elegancí.
    Stačí říct: nemohli bychom si začít tykat?
    Udělá mi to radost. ⠀
    V situaci, kdy muž je výrazně starší (věkový rozdíl 40 až 50 let),
    právo nabídnou tykání jako první má on.

  25. Jan P napsal:

    „Krize spočívá právě v tom, že staré umírá a nové se nemůže zrodit; v tomto interregnu se objevuje velké množství chorobných symptomů.“ —Antonio Gramsci

  26. blade napsal:

    Normální člověk to vezme v pohodě. Ten, co se cítí nadřazený, bude uražený a tykání vytkne. Na internetu je jiné milieu > zde ten vykání vyžadují se možná cítí ještě blíže hrobu > než obvykle.

    Takové Švédsko > nejenom že si tam tykají mezi sebou > ale viděl jsem (náhodou na výstavě) spoustu blahopřejných dopisů, když měl Carl XVI Gustaf narozeniny > 99% z nich začínalo > Ahoj králi … přejeme Ti … > samozřejmě od prostého lidu.

  27. Zdeněk Gryc napsal:

    jo, Angličan myslím tyká králi
    i pánbíčkovi jako TGM.
    zde není ŠVÉDSKO,
    ani KUBA
    zde se pije tu-zemák
    a provozuje lidová slovesnost a tanečky:

    blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 14:06
    S. architekt nemá o službě na čáře ani páru,
    zřejmě má i modrou knížku nebo takový nemehla ke zbrani raději ani nepustili
    Potkat na čáře architekta,
    tak stačí v těch lesích tam na něj udělat bububu či cvaknout závěrem,
    tak se na místě zesere strachy :-).
    Vy kubo z jihlavských Nemanic
    ——————
    PS. o tom Agroprojektu možná později,
    asi na blogu u Lauka
    přítele USA,

    třeba by někoho mohl zajímat rok 1958 – 60
    Kdy žák autora Moravských nemocnic,
    dostal 1. příkaz k práci, zajet do Batelova
    a vyprojektovat tam
    močůvkovou jímku.

    Dost jsem koukal,
    když jsem tam přijel,
    tak se moc smáli,
    říkali pojďte se podívat,
    máme ji hotovou.

    „JO, NA VÁS
    TO BYCHOM SE NAČEKALI“
    /ale netykali/

    Koukli do nějakých papírů,
    řekli maturitu má
    a po základním výcviku ve Volarech a Zadním Chodově…

  28. Jan P napsal:

    K tomu textu od bývalého českého politika Františka Laudáta, který autor blogu sdílí.
    Místní politické hnutí Fórum Jihlava(FJ) nemohlo dopadnout jinak.
    Představitelé FJ se svým naivním idealismem stejně jako Václav Havel žijí ještě někde v časech ušlechtilého občana antické obce zlatého věku řecké kultury. Stejně jako Havlova víra v „nepolitickou politiku“, ve zralého a vždy odpovědně a uvědoměle jednajícího občana.
    Reálným faktem je, že nástupu kapitalismu tehdy nebylo možno zabránit. Tím myslím, že ideály Pražského jara nešlo přenést, transformovat do nové doby, do nové skutečnosti.
    A kapitalismus – ten ze své samotné podstaty znamená právě tento individualismus, atomismus a egoismus, na který si autor blogu a nejenom on stěžují.

  29. Zdeněk Gryc napsal:

    „řekli maturitu má“

    Maturant,
    tedy snad mimo
    ADK
    ví:

    ANONYMITA

    JE NEMORÁLNÍ A NESPORTOVNÍ

    NA PODEPSANÝ KOMENTÁŘ,
    NEBO ČLÁNEK,
    SE MÁ PSÁT OPONENTURA
    AUTORSKY

    Teror anonymity — Jiří Pehe
    Zdeněk Gryc | Pondělí, 6. 12. 2021 v 15:04

    Kulturnost nebo,

    řečeno trochu nadneseně,

    civilizační vyspělost toho kterého společenství,
    včetně národů, se pozná i podle toho,
    jak se příslušníci takového společenství vztahují k anonymitě.
    Tedy jak často a kdy mají tendenci se schovávat za anonymitu i v případech,
    kdy to není nezbytné,
    —————————————–
    a jak se chovají, když jsou anonymní.
    —————————————–

  30. blade napsal:

    Koukli do nějakých papírů > nick Gryc > koukej stavět kremly a kravíny nebo šmitec.

    Rozdíl mezi námi je, že já to mám z vyprávění > ale nick Gryc to prožil osobně > a dnes z toho má horečnaté myšlenkové následky > kdežto mne ty historky z vyprávění jiných > nechávají chladným.

    Tak ciao !

  31. Zdeněk Gryc napsal:

    Rozdíl mezi námi je,
    —————————–
    že se snažím překopírovat
    blade komentáře,

    bez komentáře,

    jako zrcadlo:

    Takže SOUDRUHU a RUDÝCH POUHÝ SLOUHO nick Gryc > vyliž si prdel !

    https://pngset.com/images/wtf-memes-best-collection-of-funny-wtf-pictures-meme-happy-birthday-flip-off-stencil-face-person-human-transparent-png-1611981.png

  32. Zdeněk Gryc napsal:

    PS. také se podepisuji:

    Ing.arch. Zdeněk Gryc,

    žák kriminálníka
    profesora Bedřicha Rozehnala,
    autora Moravských nemocnic
    a autora pavilonu Psychiatrické léčebny.
    / na což se dá jistě vtipně něco anonymem použít/

    žák na 2 roky podmíněně odsouzeného
    profesora Bohuslava Fucher
    autora Sokolovny Jihlava
    ——————————-

    Ing.arch. Zdeněk Gryc,
    se těší na okamžik, kdy anonym pochopí:

    „řečeno trochu nadneseně,

    civilizační vyspělost toho kterého společenství,
    včetně národů, se pozná i podle toho,
    jak se příslušníci takového společenství vztahují k anonymitě.
    Tedy jak často a kdy mají tendenci se schovávat za anonymitu i v případech,
    kdy to není nezbytné,
    —————————————–
    a jak se chovají, když jsou anonymní.“
    ——————————

  33. Zdeněk Gryc napsal:

    „výtisk Jiskry z dne 25.2.1975, kde ho můj otec,
    který mne počal ve dvanácti letech,
    zcela společensky znemožnil a odsoudil ho k doživotní práci nad kanalizačními jímkami“
    ————————————-
    něco na tom je
    první práce zadaná ZG v Agroprojektu
    v březnu 1958, byla

    močůvková jímka v JZD Batelov

    ———————-
    ONANIE JE JEDNA
    BEZ PŘÍVLASTKU
    ————————

    blade říká:
    Úterý, 21. 12. 2021 v 13:58
    Nick Gryc, uvědom si, že tomu příspěvku předcházela tvá půlnoční kopírovací onanie Zdeněk Gryc říká:
    Úterý, 2. 11. 2021 v 0:00
    ———————————–
    Malý soukromý žertík,
    PŮLNOC
    Přesně:
    00:00
    Na WC
    Je někdy napsáno
    00
    ——————————-
    blade říká:
    Úterý, 21. 12. 2021 v 13:58
    Nick Gryc, uvědom si, že tomu příspěvku předcházela tvá půlnoční
    kopírovací onanie
    ———————————–
    Zdeněk Gryc říká:
    Úterý, 2. 11. 2021 v 0:00
    Jinak třeba tedy zrovna zde:
    ————————————
    blade říká:
    Úterý, 21. 12. 2021 v 11:56
    nebo:
    ——————————————–
    22. Berka říká:
    Středa, 22. 8. 2018 v 0:39
    Dneska si herr Gryc zas užil kopírovací onanie, co ?
    Je tady docela zajímavá paralela – stejně jako si estébák dovolí řečnit o výročí okupace před českým rozhlasem, tak si to se stejnou chutí dovolí tady i budovatelský kolaborant z Jihlavy. Měli byste oba zalézt někam pod zem a vůbec se neodvažovat vystrkovat svoje narudlé a narychlo přebarvené rypáky. Teď v těch vedrech totiž máslo na hlavě strašně rychle taje…
    Masturbuj raději nad svejma zažloutlejma plánama ulice Antonína Zápotockého, za kterou jsi dostal a vděčně přijal čestné uznání plus prémie – a nebo možná nad legendárním výtiskem Jiskry ze dne 25.2.1975, kterou jsi tady dneska v té euforii úplně zapomněl vytáhnout, ty scvrklej pytlíčku smrdutý kolaborantský žluče…
    Omlouvám se ostatním za svůj půlnoční výlev, ale tyhle normalizační krysy, díky nimž se ty sračky táhly dalších dvacet let a který se vůbec opovažujou mluvit o nějakém pražském jaru, který přitom právě oni bez mrknutí oka spláchli do hajzlu, mi zvlášť dneska prostě nějak pijou krev.
    Karel Bernard, Královský vršek – Jihlava, ty anonymobijče.
    To víte
    ONANIE je
    ONANIE
    Bez přívlastku:

    Berka – blade + Venca
    jedna osoba ?
    Krevní skupina určitě !!!
    Venca říká:
    Pondělí, 24. 4. 2017 v 23:28
    Já osobně jsem nad tím přiznám se intelektuálně taky v koncích.
    Přijde mi ale, že stejně jako má teenager v peřiňáku ukryté staré ušmudlané LEO se slepenými stránkami a úžasnými fotoreportážemi typu „Horká a mokrá“, nebo „Chlípná sekretářka“, tak pan architekt Z.G., jinak též známý třetí odbojář, jihlavský disident a signatář Charty 77,
    má na nočním stolku zažloutlý výtisk Jiskry z dne 25.2.1975, kde ho můj otec,
    který mne počal ve dvanácti letech,
    zcela společensky znemožnil a odsoudil ho k doživotní práci nad kanalizačními jímkami
    – a nad oním obskurním plátkem si obden před spaním lidově řečeno drátuje netopejrka.
    Je to pro něho takové jakési interní sado-maso.
    Dělá mu to strašně dobře – a přitom trpí
    ——————–
    O půlnoci
    a na sv.Jiří
    vylézají
    hadi štíři,
    jsou také,

    ANONYMOVÉ ?

  34. Svatopluk Beran napsal:

    Už ani to CTRL C – V , nedám správně 🙂 , A BUDE TO JENOM HORŠÍ A HORŠÍ 🙂

  35. Svatopluk Beran napsal:

    Bill Gates před 26 lety v rozhovoru vysvětloval funkce internetu. Slavný moderátor nechápal

    https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/bill-gates-pred-26-lety-v-rozhovoru-vysvetloval-funkce-internetu-slavny-moderator-nechapal-40381873#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=h21J1J3yq5B-202112220715&dop_id=40381873&source=hp&seq_no=6&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    Vedle mnoha inovací které internet mezi nás v tak kraťoučkém čase 25 let přines, tak z nás dokáže nenápadně vytáhnout v čase i to, jací doopravdy jsme i když se to snažíme umně před ostatními skrývat. 🙂

  36. Zdeněk Gryc napsal:

    Ing.arch. Zdeněk Gryc
    si velmi váží

    blogu Ing.Miroslava Tomance

    a také toho, že jsme si podali ruce,
    přestože, jsme se vlastně v ničem neshodli.
    ———————-
    Deset let bez Václava Havla
    Miroslav Tomanec, Ing., MBA | Neděle, 19. 12. 2021 v 9:57

    Ten, kdo se do historie zapíše, nemůže nebýt kontroverzní. Jednak by totiž nedokázal zhola nic a pak také – život není černobílý, jsme jenom lidé, jedinci velice chybující.
    —————————-
    Vážím si i vložených komentářů:

    „Hrozně moc bych rád, abychom se jako společnost dál nechávali Václavem Havlem provokovat k vlastnímu myšlení a činům a kdyby co nejdřív zmizelo to snažení budující modly a kult. Via Petr Klápště .“
    —————————-
    „VÁCLAVA HAVLA MOŽNÁ ZAČÍNÁME CHÁPAT AŽ DNES:
    Havlovi jsme po roce 89 málo naslouchali. Naše škoda.
    Autor je předsedou Klubu angažovaných nestraníků
    Via Frantisek Laudat“

    Také si vážím osobností :

    Převzato z včerejšího, ilustrovaného e-mailu,
    Františka Slámy.

    Ahoj Zdeňku. Když jsem otevřel Tvůj mail, tak mi zrovna volala Dina.
    Vydali jí knihu Po kanadských řekách (po letech druhé vydání,
    ale mnohem hezčí…), kterou napsali a hlavně zažili s Otakarem.

    Kdysi jsem byl občas pochválen za „krásnou“ češtinu,
    kterou jsem užíval (užíval si) na svých přednáškách.

    Když po letech dohlížím na domácí úkoly našeho vnuka Míši,
    tak si mnohokrát nejsem úplně jistý, zda češtinu ovládám.

    A protože se člověk má učit v každém věku,
    vždy přivítám někoho, kdo češtinu nejen ovládá, ale dokáže ji použít
    v tom nejlepším slova smyslu.

    Takže jsem přivítal, že se doučuji tento krásný jazyk
    pod dohledem spisovatelky, publicistky,
    a také válečné dopisovatelky Petry Procházkové.

    Učí mě nevědomky, o to je to silnější a důraznější.

    Známe se od jara 1989, kdy nám pomáhala s organizací velké akce.
    Mirek Štětina, Milan Maryška, Petr Volf, Šimon Pánek, bratři Kolínští
    a já jsme připravovali expedici na dálněvýchodní Kolymu.

    Petra se přitom seznámila s dalším účastníkem Zdeňkem Procházkou
    zvaným Prochor, později od něj obdržela nové příjmení.

  37. Svatopluk Beran napsal:

    Panu Tomancovi se omlouvám, ale pokud mohu, tak bych to rád malinko odlehčil ze svého skoro sedmdesátiletého pohledu na postupující dobu v technice. Jako kluk jsem začínal v sedmnácti letech na sériové JAWĚ 90 CROSS, vyráběné v Povážské Strojírnách. Na dobu před 55 lety, byla tato sériová Jawa se šoupátkovým rozvodem a svými terénními i silničními schopnostmi pro sedmnáctiletého nadšence amatéra, fantazií, kterou jsem si mohl užívat. Chtěl bych dále jenom poukázal na podle mne neutuchající schopnosti naší pokračující vývojářské omladiny, pro řadové motoristické amatéry. Jsem prostě jen vyloženě ve svém věku nadšený a plesá mi srdíčko, když něco takového vidím.

    https://www.stream.cz/i-like-bike/srsne-zahanbila-slicna-instruktorka-co-delat-kdyz-motorkare-predjede-zenska-64266581#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=sznhp.vidpbox&dop_req_id=BV4xeRrZJNz-202112220748&dop_id=64266581&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

  38. Zdeněk Gryc napsal:

    PS.
    už jsem chtěl skončit.
    Se Svatoplukem Beranem se také v ničem neshodneme.
    Leč jsem mu povděčen za publikaci věty:
    ——————————————–
    Vedle mnoha inovací které internet mezi nás v tak kraťoučkém čase 25 let přines,
    tak z nás dokáže nenápadně vytáhnout v čase i to,
    jací doopravdy jsme i když se to snažíme umně před ostatními skrývat.
    ——————————————-
    Jednoduše a jasně,

    jako Pehe:

    Tedy jak často a kdy mají tendenci se schovávat za anonymitu i v případech,
    kdy to není nezbytné,
    —————————————–
    a jak se chovají, když jsou anonymní.“

  39. Dvořák napsal:

    Kdo napsal kádrový posudek na chudáka Gryce,se nedozvíme. Jakou kariéru chtěl dělat ing Gryc v armádě se taky nedozvíme. Kdo donutil mladého Zdendu po gymnáziu dále studovat se taky asi nedozvíme. No a kdo nutil Zdeňka Gryce lízt na blog JL,to nám taky asi neřekne. Fanoušci v dresech SSSR mu vadí,ale jít si pro metál za svoje celoživotní dílo pro totalitní režim ……

  40. blade napsal:

    Je český zaměstnanec línější a méně schopný než Západoevropan?

    Až na pár výjimek zde převažují sklady a montovny komponentů alias práce bez přidané hodnoty.

    Vznik přidané hodnoty:

    Do hry však vstupuje ekonomická kategorie výrobní cena, která představuje peněžní ocenění hodnoty produktu v běžných cenách a mzdových nákladech s připočtením výrobního zisku. Německé automobilky si mohou připočíst k výrobním nákladům, které jsou mimo mzdových ve všech zmíněných automobilkách víceméně stejné, podstatně vyšší zisk, resp. kalkulovat vyšší přidanou hodnotu, nežli automobilka česká, a to z důvodu tržního postavení výrobce, resp. značky. BMW a Mercedes jsou světově respektovanými značkami a jejich produkty uznávané za nejvyšší kvalitu a užitnou hodnotu. To se pak samozřejmě odrazí i ve finální prodejní ceně na trhu. Takové značky jsme kdysi mívali i my. Vzpomeňme na značky Tatra, Zetor, Jawa, ČZ, ČKD, Poldi a samozřejmě i Škoda, ovšem v oborech jiných nežli je automobilový průmysl – např. výroba turbín, elektrických generátorů pro elektrárny atd.

    Na tradiční české značce Pilsner Urquell lze nejjednodušeji a nejtransparentněji doložit vznik přidané hodnoty. Náklady na výrobu půllitru plzeňské dvanáctky a technologický proces její výroby se nijak výrazně neliší od nákladů a technologie výroby jakéhokoliv jiného druhu dvanáctistupňového piva. Přesto se půllitr plzeňské dvanáctky prodává za výrazně vyšší cenu. Ta je tvořena na trhu právě onou značkou. Její základ tvoří to, co nazýváme přidanou hodnotou, ačkoliv to zjevně nemá nic společného s náklady a technologií, respektive spotřebou pracovního času potřebného na výrobu produktu. Tím je vysvětlen i zájem zahraničních privatizátorů o tuto značku, známou po celém světě jako Pilsen, ačkoliv již nejde o pivo vyrobené v Plzni, nýbrž vyrobené plzeňskou technologií kdekoliv ve světě.

    Ceny a mzdy, jak známo, jsou velice flexibilní. Dělíme-li výrobní cenu počtem zaměstnanců, obdržíme již velice relativní ukazatel produktivity. Ten z důvodu nižších mzdových nákladů a výrazně nižšího výrobního zisku, musí být nižší, nežli je podobný ukazatel v německých automobilkách. Lze z něj proto snadno usoudit, že Češi mají nižší produktivitu práce a dosahují nižší přidané hodnoty.

    Pomáhají Češi zvyšovat cizí HDP a z něj vyčíslenou produktivitu?

    I když český produkt německé firmy VW dosahuje výrazně nižšího zisku, resp. přidané hodnoty, nežli obdobný německý produkt, nebrání to tomu, aby z tohoto zisku odcházely do Německa slušné dividendy. V některých oborech odchází do zahraničí nejen dividenda, ale i korporátní daň placená v zemi mateřské firmy, ačkoliv k provozování výrobní činnosti či služeb využívají firmy ve vlastnictví zahraničních podnikatelských subjektů infrastrukturu vybudovanou z peněz českých daňových poplatníků. Dividendy a daně ze zahraničních dceřiných společností se v mnoha vyspělých zemích započítávají do hrubého domácího produktu (HDP). Ten pak vydělen počtem obyvatel země udává produktivitu země. České výrobní síly tak pomáhají zvyšovat produktivitu z HDP cizích zemích a protože nedosahují takto vyčíslené produktivity, jsou stále posuzovány jako zaostalé, či dokonce línější a méně schopné.

    Chyby si musíme odpracovat

    Přitom Česko patří co do intenzity práce, nejen z již uvedeného pohledu intenzivní produktivity, ale i z extenzivního pohledu, k nejpracovitějším zemím, neboť v délce pracovní doby je na jednom z předních míst ve světě. Je proto zřejmé, že k dosažení vyšší produktivity práce a vyšší přidané hodnoty nestačí jen vyšší intenzita práce a délka pracovní doby, ale je nutno vytvoření příslušného tržního image. A to se vytváří dlouhá léta, ale snadno se ztratí. Stalo se to mnoha českým podnikům v období privatizace. Tuto chybu si musíme odpracovat. Český automobilový průmysl, díky německému know-how, již dosáhl slušné úrovně a je akceptován i globálním trhem. V poslední době se zde výrazně zlepšily i mzdové poměry.

    Podobnou situaci jako v automobilovém průmyslu lze zaznamenat i v jiných oborech. Otázkou zůstává, zda lze hovořit o českém průmyslu, českém exportu atd., když je podnik vlastněn zahraničním subjektem, který má s Českem jen tu vazbu, že na jeho teritoriu shodou historických událostí vyrábí a česká pracovní síla je v něm zaměstnána takzvaně v režii.

    https://www.jcted.cz/blog-je-cesky-zamestnanec-linejsi-a-mene-schopny-nez-zapadoevropan/

  41. Zdeněk Gryc napsal:

    1. Dvořák říká:
    Středa, 13. 3. 2019 v 10:47
    Možná se budu opakovat…

    …….. Umřít v osmdesáti není tragédie,ale slušnost. ………… Jiří Sovák

  42. blade napsal:

    K předchozímu – https://www.cnb.cz/cs/ – to dnešní rozhodnutí je na chlup stejné jako v roce 2008 🙂

  43. blade napsal:

    Po deseti letech bez Havla tu máme další vakcínu NUVAXOVID od USA společnosti Novamax (novavax.com).
    I přes schválení EMA je na různé otázky k vakcíně > v odpovědích mnoho neznámých > i co se týče účinnosti na Omicron.

    https://www.kurzy.cz/zpravy/625577-nuvaxovid-otazky-a-odpovedi-k-vakcine-od-spolecnosti-novavax/

  44. blade napsal:

    Po deseti letech od Havla:

    hypotéka od ČSOB v Česku od 3,99% p.a. – ://www.csob.cz/portal/lide/hypoteka

    hypotéka od ČSOB na Slovensku od 0,89% p.a. – https://www.csob.sk/hypotekarny-uver

    Vyždímáme ty Čechy jak to jen jde > stejně jako mobilní operátoři.

  45. Zdeněk Gryc napsal:

    Po deseti letech bez Havla tu máme AKTUÁLNĚ 4x za sebou PS-áka
    ZA KOMUNISTŮ
    HOVNO ZLE
    NYNÍ JE TOMU
    NAOPAK

    blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 11:14
    Tady je nějaký G-bloger opravdu tu du dum dum
    Při odvodu na vojnu jsem na dotaz kam chci jít, jsem řekl k Pohraniční stráži, protože k nějakým bigošům se mi nechtělo. Koukli do nějakých papírů, řekli maturitu má a po základním výcviku ve Volarech a Zadním Chodově jsem se jako veldr. objevil v tzv. prvním sledu na pohraniční rotě Černé jezero, prapor byl v Železné Rudě a brigáda v Sušicích.

    Tak, že v kostce za komunistů pro mne hovno zle.

    Nyní taktéž a nemám potřebu se nikde stranicky či jinak politicky angažovat
    Toliko k Rudým buňkám architekte!

  46. Berka napsal:

    Blade, v tom zas až takové tajemství není – zatímco u nás je základní úroková sazba centrální banky ode dneška 3,75%, Slovensko jako země eurozóny platící eurem se řídí úrokovými sazbami ECB a ta základní sazbu (samozřejmě uměle) drží na historickém minimu nula procent. V tomto světle jsou úrokové sazby hypoték v obou zemích tedy celkem odpovídající.

    Takže to není ždímání, ale daň za národní měnu…

  47. Jan P napsal:

    Ano, to je celý blade.
    Dělá ze sebe největšího disidenta a přitom je to zcela v souladu s vládnoucím režimem 🙂

  48. blade napsal:

    Já a disident > ha, ha, ha > JaneP. vy mne bavíte stále víc > chi, chi, chi 🙂

  49. blade napsal:

    Úrokové sazby hypoték v eurozóně 08/2021 v %:

    Rakousko

    1,2

    Belgie

    1,48

    Kypr

    2,16

    Německo

    1,27

    Estonsko

    2,2

    Španělsko

    1,54

    Finsko

    0,74

    Francie

    1,12

    Řecko

    2,92

    Irsko

    2,75

    Itálie

    1,46

    Lotyšsko

    2,16

    Lucembursko

    1,35

    Litva

    2,46

    Malta

    1,91

    Nizozemí

    1,66

    Portugalsko

    0,8

    Slovinsko

    1,73

    Slovensko

    0,97

    Takže žádná jednotnost v eurozóně. ČSOB v ČR a SR patří KBC Group NV (Belgie) > takže nás ždímou > i s mobil tarify > stačí se podívat na tarify v Polsku.

    Jak v Polsku dopadly „výhodné“ hypotéky ve švýcarských francích: https://advokatnidenik.cz/2019/10/04/soudni-dvur-eu-dal-zapravdu-polakum-kteri-si-vzali-hypoteku-ve-francich/

    Jen ať ty procentní body zvednou třeba na 10 > to neustálé tisknutí peněz pokřivující trh musí jednou skončit. Hypo jsem nikdy neměl, v nájmu jsem nikdy nebydlel, ani jsem nic nezdědil. Bydlím ve svém za své, takže co se týče nemovitosti mi jsou nějaké sazby u zádele. Je každého věc jak si zařídí bydlení > jestli bude něčí mukl a splácet hypo či nájem nebo získá finance jinak a má své bydlení za kratší dobu.

    Mějte radostné Vánoce 🙂

Leave a Reply