Madeleine Albrightová

V minulém týdnu jsem měl tu čest zastupovat ve Washingtonu společně se svými kolegy senátory Jiřím Růžičkou a Pavlem Fischerem a ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským Českou republiku na pohřbu Madeleine Albrightové.

Lepší než má slova o významu a přínosu této ženy pro svět a pro Českou republiku bude, když přímo ocituji alespoň některá slova z vystoupení současného amerického prezidenta Joe Bidena, bývalého amerického prezidenta Billa Clintona a bývalé ministryně zahraničních věcí Hillary Clintonové.

Z vystoupení Joe Bidena:

„Když zemřel její přítel Václav Havel, pamatuji si, jak na něj Madeleine vzpomínala. Vrhal světlo do míst nejhlubší temnoty a neustále nám připomínal naše závazky vůči sobě navzájem. Tato slova platí i pro Madeleine.“

Z vystoupení Billa Clintona:

„Její americký příběh začíná českým diplomatem (na mysli měl Bill Clinton otce Madeleine Albrightové), který přišel do Ameriky se svojí rodinou jako uprchlík. A jeho dcera se stala velvyslankyní a ministryní. Prožila plný život. Věděla, co hájí a proti čemu vystupuje.

Když jsme byli na pohřbu Václava Havla, mluvila jménem USA, v katedrále, kde byla zima, a mluvila česky. Pro publikum to bylo elektrizující. Mluvila celkem pěti jazyky. A já jsem si (tenkrát v Praze) říkal, že přesně tohle je Amerika. Aby se z pilné uprchlice stala ministryně zahraničí. Jednou řekla, nemůžeme být jen herci, musíme být autoři. A ona byla skvělá autorka. Je to autorka, kterou stojí číst a následovat.

Dnes na Ukrajině vidíme až příliš tragicky to, co Madeleine věděla – že svoboda není nikdy jistá a pokušení zneužít moc je velké.“

Z vystoupení Hillary Clinton:

„Prezidente Bidene, prezidente a paní Obamová, prezidente Clintone, viceprezidenti, členové vlád, kongresů a přátelé doslova z celého světa.

Shromáždili jsme se v tento slavný den v této nádherné katedrále, abychom oslavili mimořádný život a službu Madeleine Korbel Albrightové. Madeleinině milované rodině, jejímu bratrovi Johnovi a sestře Cathy, jejím dcerám Anne, Alice a Katy, jejím zeťům, jejím šesti vnoučatům: Děkujeme vám, že jste ji s námi po všechny ty roky sdíleli.

Madeleine a já jsme si rozuměly v mnoha věcech, ale v posledních letech jsme spolu sdílely hlavně radost z vnoučat. Nic ji nerozzářilo tolik jako to, když hovořila o vás všech anebo také, jak řekl Bill, nic ji neudělalo rozhodnější a odhodlanější než to, když mohla pomáhat tvořit lepší a bezpečnější svět.

To bylo poslání, které ji pohánělo celý život.

Ve svých posledních pamětech sdílela to, že rozhodně není nedostatek práce, kterou vždy stojí za to dělat a že ovšem není přebytek období, ve kterých bychom tu práci mohli dělat.

To jsou moudra ženy, která příliš brzy v životě zjistila, že život je křehký a že svobodu nemůžete brát za zaručenou, demokracii je třeba hájit, mír je třeba vyhrát a že není času nazbyt, když toho chceme dosáhnout.

Je to odhodlání uprchlice, která dvakrát uprchla před tyranií ve věku 11 let a je to odhodlání diplomatky, která znala válku a pracovala k jejímu ukončení.“

Na závěr již jenom napíši, že jsem si myslel, že docela dobře vím, jak významnou byla Madeleine Albrightová osobností a jakým přínosem byla pro náš vztah s USA.

Na jejím pohřbu jsem zjistil, že tomu tak nebylo. Respekt a úcta k Madeleine Albrightové a její zásluhy v boji za mír, svobodu a demokracii jsou ještě větší, než jsem myslel.

Její česká stopa v americké politice potom má pro nás a naši bezpečnost cenu zlata a je zavazující. Tak na to prosím nezapomínejme.

38 Responses to “Madeleine Albrightová”

  1. Svatopluk Beran napsal:

    VZKAZ POUZE PRO PANA VYSTRČILA ABY SI BYL VĚDOM, ŽE MNE A MOŽNÁ I MNOHÉ DALŠÍ, SVÝM CHOVÁNÍM A AKCEMI V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEZASTUPUJE.

    V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ TÍM NEPODPORUJI DNEŠNÍ VÁLEČNOU REAKCI RUSKA NA ODSTRAŠENÍ USA OD SVÝCH HRANIC.

    ALBRIGHTOVÁ JE HLAVNÍ INICIÁTOR ZATAŽENÍ ČR DO NATA. ALBRIGHTOVÁ JE HLAVNÍ VINIK S KLINTNEM V ZATAHOVÁNÍ AMERICKÝCH ZBRANÍ DO VÝCHODNÍ EVROPY, POPRVÉ KONKRÉTNĚ NA BALKÁN DO CHORVATSKA A NASTARTOVÁNÍ TAK AMERICKÝ OBCHODNÍCH VÁLEK DO EVROPY A NÁSLEDNĚ DO CELÉHO BÝVALÉHO VÝCHODNÍM BLOKU. VYSTAVĚNÍM AMERICKÉ VOJENSKÉ ZÁKLADNY BEZ POVOLENÍ, VE VYBOMBARDOVANÉM KOSOVU NA ÚZEMÍ SRBSKA, JE NEPŘÍPUSTNÉ. MADELEINE ALBRIGHTOVÁ BYLA HODNĚ BLÍZKOU SPOLEČNICÍ KOSOVSKÉHO PREMIÉRA KTERÝ BYL PŘI BOMBARDOVÁNÍ SRBSKA ŠÉFEM MAFIE S LDSKÝMI ORGÁNY. NAMÍSTO ABYCHOM SE STALY SPOLU S OSTATNÍMI ZEMĚMI BÝVALÉHO VÝCHODNÍHO BLOKU POLSKEM, MAĎARSKEM, BULHARSKEM, RUMUNSKEM NEUTRÁLNÍMI ZEMĚMI – RAKOUSKO UŽ BYLO – STALI JSME SE NOSITELEM AMERICKÝCH VÁLEK V EVROPĚ A I PODPOROVATELEM AMERICKÝCH VÁLEK V ARABSKÝCH ZEMÍCH. NESTALI JSME SE SVOBODNÝM NÁRODEM KTERÝ SPOJUJE, NÝBRŽ NÁRODEM KTERÝ ROZDĚLUJE SVĚT. JE TO KATASTROFA CO SE STALO S REVOLUCÍ V 89 ROCE PO ODSTRANĚNÍ JEDNOSTRANÉ VLÁDY KOMUNISTŮ, ALE ZATÁHNOUT NÁS JEŠTĚ DO PODPORY AMERICKÝCH SVĚTOVÝCH OBCHODNÍCH VÁLEK ZASTOUPENÍM V MILITARISTICKÉM BLOKU ZÁPADU NATO, JE DOSLOVA OD NAŠICH VLÁD I PANA VYSTRČILA HNUS.

    MADEALEINE ALBRAIGHTOVÁ JE JEDNÍM Z HLAVNÍCH NOSITELŮ TOHOTO SVĚTOVÉHO ZLA.

    SMYSLEM ZAHRANIČNÍ POLITIKY JE OVLIVŇOVAT POLITIKU A JEDNÁNÍ JINÝCH STÁTŮ ZPŮSOBEM, KTERÝ SLOUŽÍ VLASTNÍM ZÁJMŮM. MEZI DOSTUPNÉ NÁSTROJE PATŘÍ VŠECHNO OD LASKAVÝCH SLOV, FINANČNÍ PODPORY PO RAKETY S PLOCHOU DRÁHOU LETU. UMĚNÍ DIPLOMACIE SPOČÍVÁ V KOMBINACI TĚCHTO NÁSTROJŮ VE SPRÁVNÉM POMĚRU A S DOSTATEČNOU TRPĚLIVOSTÍ.

    MADELEINE ALBRIGHTOVÁ – citát s její knihy NEJLEPŠÍ ZE VŠECH MOŽNÝCH SVĚTŮ.

    ZÁSADNĚ NESOUHLASÍM S MADELEINE ALBEIGHTOVOU V MILITARISTICKÉM, VÁLEČNÉM A VRAŽDÍCÍM PROSAZOVÁNÍ AMERICKÝCH HODNOT. KAŽDÁ AMERICKÁ VÁLEČNÁ AKCE, HLAVNĚ PŘI PODPOŘE PŘES VYVRHELE SPOLEČNOSTI – MAFII KOSOVO, ČI NEONACISTY UKRAJINA, V ZASAHOVÁNÍ DO CHOVÁNÍ A KULTURY JINÉHO SVĚTA, JE AMERICKÝM BARBARSTVÍM A POPÍRÁNÍM HODNOT JINÝCH NÁRODŮ A KULTUR.

    MADELEINE ALBRIGHTOVÁ BYLA NOSITELEM TOHOTO AMERICKÉHO SVĚTOVÉHO BARBARSTVÍ.

  2. Zdeněk Gryc napsal:

    Svatopluk Beran = PUTINŮV PACHOLEK

    ZG si také váží odkazu
    Madeleine Albrightové

  3. jihlavák napsal:

    Kde není argument, tam nastupuje urážka.
    Jinak mne překvapil papež, který řekl, že k válce mohlo přispět i poštěkávání NATA u ruských dveří.

  4. Jan P napsal:

    „Skvělá diplomatka“ Madeleine Albrightová, která uměla při svých válečných agresích s OSN tak krásně vyjebávat…

    Papež František je statečný, ale tahle válka je pro něj těžký úděl.

  5. Svatopluk Beran napsal:

    ALBRIGHTOVÁ PŘED VÁLKOU VEDENOU FAŠISTICKOU V EVROPĚ Z EVROPY UTEKLA DO AMERIKY. PO 50 LETECH SE S ALBRIGHTOVÁ Z AMERICKY DO EVROPY VRÁTILA, TENTOKRÁT VŠAK VÁLKU DO EVROPY, V ZÁJMU SPOJENÝCH STÁTŮ AMERICKÝCH ZATÁHLA.

    NEHLEDĚ NA TO, ŽE SI NA TÉTO VÁLCE I FINANČNĚ PŘILEPŠILA.

  6. jihlavák napsal:

    V podstatě by se dalo říci, že nynější politici ODS /plus další politici pětikolky/ mají s M. Albrightovou jedno společné. Také pracují pro rozkvět americké ekonomiky.

    ————————————————————————————————

    pohled na energetickou problematiku z jiného úhlu:

    https://www.youtube.com/watch?v=4Bpvthw9L5M

    např. lodě převážející zkapalněný plynu z USA plijí buď na „ekologický“ mazut nebo spalují převážený plyn, kdy za jednu cestu spotřebují 15 až 30 procent převážené kapacity. I toto zapaltí spotřebitel. Dával jsem do srovnávače cen plynu naši spotřebu a dnes jsme na 58 000 ročně. Věřím, že v rámc signální politiky budeme do konce roku na 100 000,- .

  7. Svatopluk Beran napsal:

    BUDOU PRO NAŠE OBČANY, POTAŽMO CELOU EVROPSKOU STŘEDNÍ TŘÍDU TYTO AMERICKÉ OBCHODNÍ, SVĚOVÉ ČACHRY Z UHLÍKOVÝMI SUROVINAMI Z ARABSKÝCH ZEMÍ A RUSKA TRAGICKÉ. ZATÍM AMERIČANÉ ZA SEBOU ZANECHALI PO ROCE 2000 DALŠÍ SVOU HOSPODÁŘSKOU SVĚTOVOU KRIZI, VÁLKOU DEVASTOVANÉ ARABSKÉ ZEMĚ A NYNÍ PŘIBUDOU EKONOMICKY ZRUJNOVANÉ EVROPSKÉ ZEMĚ. OPĚT SE SVĚTOVÉ BOHATSTVÍ POSUNE VÍCE K OMEZENĚJŠÍMU POČTU OBČANŮ SVĚTA. TENTOKRÁT ALE UŽ TO NEBUDE ZA POMOCI OTROKÁŘSTVÍ NEBO FEUDALISMU, ALE AMERICKÉ DEMOKRACIE.

    VŽDY SE V KAŽDÉM NÁRODĚ NAJDE PÁTÁ KOLONA PLUS ZASLEPENCI, KTEŘÍ SE PŘIDAJÍ A NĚCO MÁLO SI ZA SVÉ VAZALSTVÍ PŘILEPŠÍ. DNEŠNÍ VLÁDNÍ SLEPENEC A MILION CHVILEK PRO DEMOKRACII JSOU PRO NAŠE OBČANY BUDOUCÍ HRŮZOU.

    NENÍ MI JASNÉ PROČ TO STÁLE PAN VYSTRČIL NEVIDÍ. JE VŮBEC MOŽNÉ ABY BYL JEŠTĚ TŘICET LET PO PÁDU SOCIALIZMU NĚKDO TAK SLEPÝ?

    JAK ŘEKL BUSCH NA ZAČÁTKU TŘETÍHO TISÍCILETÍ – SVĚT UŽ NEBUDE ČÍM BÝVAL A MYSLEL TÍM – UŽ BUDE JENOM NÁŠ -.

  8. jihlavák napsal:

    V tom videu zaznělo, že Němci, Italové Rakušáci kupují plyn z Ruska za 6 korun, my ho bereme od Němců za 25 Kč. Patrně už jeme tak blbí, že si ani neumíme sami koupit plyn napřímo bez prostředníka. Přitom pracující proti Západu mají zhruba třetinové platy. Mne by jen zajímalo, jestli o našich pracujících, seniorech atd. pánové Fiala, Vystrčil, Rakušan a další někdy přemýšlí?

  9. Svatopluk Beran napsal:

    JÁ MYSLÍM ŽE TO ŘEKLI JASNĚ. JE TO NAŠE POLITICKÉ ROZHODNUTÍ UMUŽNIT USA POSTAVIT NA UKRAJINĚ RAKETY PŘÍMO NA HRANICÍCH RUSKA.

    PAN KOUDELKA ZA TO DOSTAL MEDAILY OD ŠÉFA CIA, PANÍ ČERNOCHOVÁ NAKOUPÍ AMERICKÉ ZBRANĚ A PAN VONDRA KONEČNĚ PROSADÍ AMERICKOU ZÁKLADNU NA NAŠEM ÚZEMÍ. ŽIVOTNÍ JISTOTY OBČANŮ ČR NEJSOU PRIORITOU. NEJDŮLEŽITĚJŠÍ PRO ČESKOU PÁTOU KOLONU JE VLEZDOŘIŤSTVÍ PĚTIKOALICE DO ZADKU USA TAK JAKO KOMUNISTÉ LEZLI DO ZADKU SOVĚTSKÉMU SVAZU. KARTA SE OBRÁTILA POMSTA PŘES OBČANY ČR ZA JEJICH BÝVALOU LOAJALITU MÁ NYNÍ PROSTOR.

  10. Jan P napsal:

    „Kancléř Scholz říká, že Německo je připraveno podpořit Českou republiku v její snaze vymanit se ze závislosti na ruských energiích.“
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-05-05/germany-pledges-energy-solidarity-in-bid-to-cut-russian-oil

  11. Jan P napsal:

    Podepište výzvu i Vy!

    „Pojďme vykročit k nezávislosti na fosilních palivech. Shodněme se, že fosilní paliva opouštíme. Pojďme potvrdit cíl zbavit se energetické závislosti na Rusku, ukončit těžbu uhlí a začít nahrazovat ropu.“
    https://novadohoda.cz/nova-dohoda-pro-energetiku/

  12. jihlavák napsal:

    Tak ono nám pomáhá už nyní, jak jsem psal , ruský plyn nakoupený za 6 Kč nám zatím přeprodávaji za 25 Kč. Možná by měl pan Fiala říci, jestli je to pravda. Pokud ano, tak je to na demisi.

  13. Jan P napsal:

    jihlaváku, vy jste ten článek nečetl. Že jo?!

    Kancléř Scholz: „Pokud k tomuto kroku přistoupíme, musíme také ukázat naši solidaritu a připravenost pomoci těm zemím, které nemají přímý přístup k Severnímu moři nebo Baltskému moři,“ řekl Scholz s tím, že nabídl podporu v oblasti energetiky České republice.

  14. VladimírV napsal:

    Pane Jane P.

    Nic ve zlém. Ale chod světa a prosperita zemí je neodmyslitelně doprovázená výší a úrovní vzájemného obchodu. Ten je postavený na konkurenci, v tom na nabídce a poptávce, která je provázena cenami obchodovaných komodit. Nastavit nové priority surovin pouze v části světa znamená, že ty země, které budou nadále využívat jejich ruské zdroje, získají cenovou výhodu. Potažmo, zvýší svoji obchodní prestiž.

    Odmítání surovin z Ruska, což není nic jiného než politický nátlak, povede na jedné straně k hospodářským problémům tradičních odběratelů, na druhé straně k expanzi zemí, které mají dostatečný potencionál plně suplovat tradiční výrobu (Čína, Indie).

    Velkohubé proklamace o možnosti náhrady surovin dodávaných z Ruska, přičemž se jakoby zapomíná na to, že stejná fosilní paliva jsou ochotny dodávat USA, samozřejmě v jiných cenových relacích, nejsou ničím jiným než politickým tahem na podporu americké ekonomiky.

    Ono to dopadne stejně jak se Zeleným údělem, kdy najednou nevadí existence jaderných elektráren a obnovování těžby v dolech.

    Řečnická otázka. Co by znamenala vojenská porážka Ruska? Kromě desítek milionů mrtvých hlavně uchopení jeho nerostného bohatství do rukou vítězů. Rychle by byly zapomenuty alternativy, kterými se dnes ohání ti, co chtějí Rusko hospodářsky zdecimovat. Takže, o co ve výsledku jde?

  15. Dvořák napsal:

    Německo nám nabízí podporu v oblasti energetiky. Úsměvné.

  16. jihlavák napsal:

    Pane Jane P. dnes na Primě zaznělo, že kWh vyrobená v naší elektrárně stojí 20 haléřů, stejnou kWh pak kupujeme na burze v Lipsku až za 8 korun. Netuším, jak a komu se zisk dělí a kde zůstává. Ale jedno vím jistě, Němci nám pomůžou hlavně od peněz, oni si životní úroveň snížit nenechají. To jen naší ODS politici neustále papouškují, jak budeme chudnout a chodit pro dávky. Němci možná pomůžou jejich místním montovnam, aby udrželi jejich konkurenceschopnost, ale domácnosti to bohatě doplatí. Němec není žádná charita, z minulosti to víme moc dobře. Znovu opakuji, plyn nakoupený v Rusku za 6 Kč kupujeme za 25. Proč nám tedy hned neudělá „přátelskou“ cenu?

  17. Svatopluk Beran napsal:

    Láďo plně souhlasím s tvým názorem že bez konkurence (a o to se USA vehementně snaží) není kapitalismus pro svět tím kapitalismem, který by měl mít hodnotu jako momentálně nejúspěšnější ekonomický směr.

    Jinak si přibližme něco o tom proč v Evropě USA NÁŘÁDÍ.

    8. 4. 2008
    Kosovo v geopolitických hrách o energie, aneb ropovod do Evropy, nebo do USA?

    Korespondent ruských Izvestijí D. Voskobojnikov se zamýšlí nad situací a možným budoucím vývojem Kosova. Jak uvádí, tak se řešení převést Kosovo pod faktický protektorát začalo rozvíjet v USA již dávno před napadením NATO na Jugoslávii v roce 1999. Důvod byl jediný — geopolitický ropovod. Tím ovšem není Nabucco, které v minulých měsících přitahovalo pozornost, jak by si někdo mohl myslet. Řeč jde o transbalkánském ropovodu, který má procházet právě Kosovem a který nese jméno AMBO – Albanian Macedonian Bulgarian Oil Corporation. Firma s tímto názvem je registrovaná v USA.
    .
    .
    V listopadu 1998 – ještě několik měsíců před bombardováním Jugoslávie – prohlásil tehdejší americký ministr energetiky Bill Richardson – udělali jsme podstatné politické investice v Kaspiku a je pro nás velmi důležité, aby bylo vše v souladu – jak politika , tak i mapa tras ropovodů.

    A je jasné, že Jugoslávie překážela – byla příliš nezávislá, měla dobré vztahy k Rusku a proto bylo nutno cosi podniknout. Řešení bylo nalezeno – kosovští Albánci vyprovokovali konflikty se Srby, Miloševič tam poslal armádu a pro NATO to byl důvod, proč začít válku.

    Výsledek operací NATO je sice znám, ale možná, že ne tak úplně. Ne všichni asi vědí, že hned po okupaci části území suverénní Jugoslávie americká administrativa – přirozeně, že se Bělehradu na nic neptala – přikázala v Kosovu zbudovat Camp Bondsteel, jednu z největších, ne-li největší americkou vojenskou základnu v zahraničí od dob vietnamské války. Základna je umístěna na jiho-východě Kosova nedaleko od hranice s Makedonií a je čímsi jako Guantánamo v Evropě.

    Tím jsou mnohé otázky spojené s výstavbou ropovodu již vyřešeny. Teritorium je vyčištěno a má ho kdo ochraňovat. Obě země – Albánie a Makedonie směřují do NATO a Bulharsko je již členem. Nakonec Camp Bondsteel je jedním z největších zaměstnavatelů v Kosovu, kde je 40 % lidí bez práce. A je také jasné, že tímto způsobem je dosažena plná kontrola nad tím, jaká je politika v Kosovu.

    https://legacy.blisty.cz/art/40012.html

  18. Svatopluk Beran napsal:

    K rozšíření obzorů ohledně historie přepravy energie do Evropy z Ruska a jeho bývalých carských záborů. A uvolnění těchto území Ruskem v prospěch jejich vlastní prosperity. Což se ale ukazuje jako chyba pro ekonomiku Evropy.

    https://www.lidovky.cz/domov/nabucco-eu-ceka-dalsi-valka-s-ruskem.A090127_000050_ln_noviny_sko

  19. Svatopluk Beran napsal:

    A ještě něco o čem se mnoho neví, ale také to byla v v té době karta na stole.

    7. 4. 2008
    O čem se bavili Putin s Bushem? O radaru? Ne. O podmořském tunelu mezi USA a Ruskem

    Je Evropa zapadlou periferií euroasijského kontinentu? Pravděpodobně ano. Rozdílnost uvažování ruských, amerických a evropských politiků o významu věcí dokládá pravdivost teze o egocentričnosti politického prostoru. Centrum vidíme vždy tam, kde jsme my. Ale ono to není pravda, protože záleží na tom, zda takto centrum chápou všichni okolo nás. Říká se tomu politická krátkozrakost… Ilustrativní ukázkou evropské krátkozrakosti je námět diskuse mezi Putinem a Bushem v Soči, tak jak ho viděl internetový deník Gazeta.ru a britské The Times. Narozdíl od české ČTK či MfD. Propojení amerického kontinentu na Sibiř nejkratším směrem, železničním tunelem pod Beringovou úžinou mezi Kamčatkou a Aljaškou by se mohlo stát fantanskním nápadem spisovatele sci-fi. Kdyby to nebyl projekt, o kterém snil poslední ruský car Miluláš II., který ho už tehdy považoval za technicky uskutečnitelný a kdyby se o něm nedávno nebavili dva světoví státníci na vrcholné schůzce mezi čtyřma očima.

    https://legacy.blisty.cz/art/40006.html

  20. Svatopluk Beran napsal:

    Svatopluk Beran říká:
    Neděle, 8. 5. 2022 v 15:06
    Láďo plně souhlasím s tvým názorem že bez konkurence (a o to se USA vehementně snaží) není kapitalismus pro svět tím kapitalismem, který by měl mít hodnotu jako momentálně nejúspěšnější ekonomický směr.

    Jinak si přibližme něco o tom proč v Evropě USA ŘÁDÍ.

  21. Svatopluk Beran napsal:

    7. 4. 2008

    O čem se bavili Putin s Bushem? O radaru? Ne. O podmořském tunelu mezi USA a Ruskem

    Rusko si nenechalo nikdy vnutit onen roztříštěný globální kapitalismus, ve kterém občan ztrácí pojem o tom, co je vlast a čí vlastně je. Nenechalo si rozkrást peníze za ropu a plyn bandou prozápadních oligarchů z dob opilého Jelcina. Nenechalo si vnutit roli země třetího světa, o které bude rozhodovat MMF a Světová banka.

    Střední Asie stála staletí mezi Východem a Západem. Nyní byla globalizací a agresivitou politiky USA donucena si vybrat. Vybrala si logicky to kulturně bližší. Asii. Cílem je postupná integrace, ne nepodobná projektu EU – vytvoření efektivní celní unie a posléze vytvoření jednotného hospodářského prostoru včetně volného pohybu osob, služeb a kapitálu. Ovšem asijsky pragmaticky – bez vměšování se do vnitřních záležitostí a zaplevelování vzájemných vztahů otázkami lidských práv a demokracie. Jde o business a přežití, ne o evangelické šíření pravdy a lásky.

  22. Jan P napsal:

    Ano, pane Vladimíre V., čeští fosilní trolové volají po konci Green Dealu.
    Přestaňme hledat výmluvy, začněme hledat cesty !
    Stará(Babiš) i nová garnitura(Fiala) nikam nespěchá. Rychle rostoucí ceny energií je nechávají zase totálně chladnými.
    Bubnová palba Info cz proti Zelené dohodě a snižování závislosti na ruském plynu, když víme, že je na něm závislý především sám jeho majitel
    Má-li někdo z Čechů eminentní zájem na tom, aby Evropa nadále odebírala ruský plyn, je to Daniel Křetínský.
    https://denikreferendum.cz/clanek/33946-rusky-plyn-je-slepici-snasejici-kretinskemu-zlata-vejce-valka-mu-ji-muze-vzit

  23. Svatopluk Beran napsal:

    Co náš svobodný meinstrím, Havlisti, Žantovský a vůbec všichni popírají.

    Protest Italů ve Veroně proti Baidnovi, USA a NATu v jejich válce na Ukrajině s Ruskem.

    https://necenzurovanapravda.cz/2022/05/v-italske-verone-probehla-demonstrace-proti-bidenovi-nato-a-eu-video/

  24. Svatopluk Beran napsal:

    Nebo něco o vracejících se zahraničních žoldnéřích. Pokud vím, tak se vrátil již i nejlepší americký odstřelovač zpátky do USA, že už ho to na Ukrajině nenaplňuje.

    https://necenzurovanapravda.cz/2022/05/vypoved-britskeho-zoldaka-ktery-upadl-do-ruskeho-zajeti-video/#google_vignette

  25. Svatopluk Beran napsal:

    Je to nebo není animace. Já bych řekl že to je typický animovaný podvod. Připadá mi tento pochod Zelenského prázdným městem jako počítačový 3D trik. Budova za a nad jeho rameny je jakoby ze starých trikových filmů, strojové pohyby rukou robota, vylidněná ulice.

    https://cnn.iprima.cz/ukrajina-bojuje-za-nove-vitezstvi-valku-s-ruskem-vyhrajeme-vzkazal-zelenskyj-107413

  26. Zdeněk Gryc napsal:

    1. Svatopluk Beran říká:
    Pátek, 22. 4. 2022 v 8:20

    …“TAKŽE JAK UŽ JSEM UVEDL – SUVERENITA A SVOBODA MYŠLENEK V TOMTO STÁTĚ DÍKY PĚTIKOALICO, MILIONU CHVILEK PRO DEMOKRACII A MINISTRINĚ VÁLKY ČERNOCHOVÉ, SKONČILA –

    A JÁ K RADOSTI MNOHÝCH TADY, NA TĚCHTO BLOZÍCH TAKÉ.“
    ——————————————————————–

    ???

    shora 5x

  27. Zdeněk Gryc napsal:

    Svatopluk Beran říká:
    Pátek, 6. 5. 2022 v 6:56

    Svatopluk Beran říká:
    Neděle, 8. 5. 2022 v 7:28

    Svatopluk Beran říká:
    Neděle, 8. 5. 2022 v 9:15

    Svatopluk Beran říká:
    Neděle, 8. 5. 2022 v 15:06

    Svatopluk Beran říká:
    Neděle, 8. 5. 2022 v 15:12

    Svatopluk Beran říká:
    Neděle, 8. 5. 2022 v 15:13

    Svatopluk Beran říká:
    Neděle, 8. 5. 2022 v 15:17

    Svatopluk Beran říká:
    Neděle, 8. 5. 2022 v 15:20

    Svatopluk Beran říká:
    Neděle, 8. 5. 2022 v 15:27

    Svatopluk Beran říká:
    Úterý, 10. 5. 2022 v 1:38

    Svatopluk Beran říká:
    Úterý, 10. 5. 2022 v 1:45

    Svatopluk Beran říká:
    Úterý, 10. 5. 2022 v 1:52

    Svatopluk Beran říká:
    Úterý, 10. 5. 2022 v 2:04

    Svatopluk Beran říká:
    Úterý, 10. 5. 2022 v 2:41
    ——————————-
    Putinův Prcóch se v
    Úterý, 10. 5. 2022 v 1:45

    ROZVÁŠNIL

    ČEST PRÁCI !

  28. Miroslav Tomanec napsal:

    Madeleine Albrightová je jednou z našich nejvýznamnějších rodaček, to je v současnosti zcela zřejmé a budoucnost to jistě ocení jejím zařazením do učebnic.

    Rudí Beranové s tím mohou nesouhlasit, mohou proti tomu protestovat – ale to je tak asi vše.

  29. Svatopluk Beran napsal:

    ŘEZNICE Z KOSOVA BUDE URČITĚ V OBDOBÍ AMERIKANIZACE ČR V UČEBNICÍCH. AKORÁT V UČEBNICÍCH NEBUDOU FOTKY ZE 70 DENNÍHO BOMBARDOVÁNÍ SRBSKA, NEBUDOU TAM FOTKY MRTVÝCH DĚTÍ STAŘEN A STARCŮ TAHANÝCH Z ROZBITÝCH DOMŮ, NEBUDOU TAM ZPRÁVY O TOM JAK JIŽ PŘED 25 LETY ŽENY Z KOSOVA 3X PŘEDČASNĚJI RODILY-JAK DNES INFORMUJÍ NAŠE MEDIA O ŽENÁCH NA UKRAJINĚ, NEBUDOU TAM FOTKY JAK SE OBJÍMÁ Z MAFIÁNEM TADŽIM KTERÝ PRODÁVAL LIDSKÉ ORGÁNY SRBŮ NA SVOU VÁLKU, URČITĚ TAM NEBUDE ŽE NAŘÍDILA PRODEJ AMERICKÝCH ZBRANÍ NA OBČANSKOU VÁLKU V JUGOSLÁVII, NA JUGOSLÁVII KTERÁ JI POMOHLA JAKO ŽIDOVCE UTÉCT PŘED HITLEROVÝMI FAŠISTY, ZCELA URČITĚ TAM NEBUDE JAK HNED-JEŠTĚ SRBSKÉM ÚZEMÍ NECHALA VYBUDOVAT AMERICKOU VOJENSKOU ZÁKLADNU A ZCELA URČITĚ TAM NEBUDE JAK ZA HUBIČKU ZJÍSKALA TELEFONÍ SPOLEČNOST V KOSOVU A PAK JI Z ÚSPĚCHEM A TYPICKÝM AMERICKÝM PROFITEM PRODALA.

    ALE JINAK URČITĚ SE V NAŠEM ČESKÉM DĚJEPISE POD AMERICKÝM VEDENÍ NAŠEHO ŠKOLSTVÍ O NÍ DĚTI BUDOU UČIT.

    JSEM ZVĚDAVÝ CO SE BUDE DÍT, AŽ MŮJ VNUK PANÍ UČITELCE KTERÁ BUDE POVÍDAT O PŘÍKLADNÉM ŽIVOTĚ OLBRIGTOVÉ UČITELCE ÚKÁŽE, ŽE OLBRIGHTOVÁ NEBYLA JEN ÚSPĚŠNÁ DODAVATELKA ZBRANÍ DO EVROPY NA OBČANSKOU VÁLKU A KDYŽ SE JÍ ZEPTÁ JESTLI BYLO SKUTEČNĚ CHYTRÉ HASIT POŽÁR BENZÍNEM?

    VYHODÍ ŘEDITEL UČITELKU NEBO SI POLICIE OPĚT POZVE DĚDU NA VYSVĚTLENÍ?

  30. Svatopluk Beran napsal:

    Tak nám začínají NEZÁVISLÁ ČESKÁ MEDIA předvádět to správné vytváření amerického občanského PR mediálního strachu a budovat u nás opět jediný možný pohled na dění kolem nás ve stylu fašistů a poválečných komunistů.

    TAK TAKHLE PRACUJE AMERICKÝ OBCHODNÍ SVĚT A TO PŘEDEVŠÍM POMOCÍ BUDOVÁNÍ STRACHU A NENÁVISTI VYUŽÍVAJÍCÍ LIDSKOU HLOUPOST A NEVĚDOMÍ.

    Jediný způsob, jak riziko jaderného útoku Ruska odvrátit, je vědomí Kremlu, že v takovém případě přijde adekvátní odveta bez zaváhání. Jen strach ze symetrické odpovědi může Putina udržet mimo jaderný útok. I v této věci musí být Severoatlantická aliance a celé západní společenství jednotné, ani v tomto bodě nesmí ani česká vláda, ani ČESKÁ VEŘEJNOST zakolísat. A je třeba, aby si to veřejnost i naši politici uvědomili.

    Vedle tlaku na vojenský úspěch Ukrajiny pro obnovu jejích hranic a vrácení okupovaných území je zřejmé, že udržitelnou bezpečnost můžeme získat pouze změnami vládců v Kremlu a hlubšími změnami ruských poměrů. Pokud k těmto změnám nedojde, zůstane Rusko trvalým zdrojem ohrožení a vojenskou hrozbou, která nám neumožní žít v míru a v bezpečí. Budeme nuceni výrazně zbrojit a budeme nuceni zabezpečovat veškerou svou infrastrukturu tak, abychom se ubránili jakémukoli ruskému útoku otevřenou či skrytou formou. Patří k tomu společná ochrana podmořské komunikační a energetické infrastruktury, hraničních států, jaderné energetiky a celého komplexu možných ruských hrozeb.

    Středula bude mít na své demonstraci placené účastníky. Dostávají 500 korun.
    Na dokument, který se objevil na sítích, upozornil Miroslav Kalousek, který pozvánku a fakt, že půjde o placené demonstranty, uvedl komentářem: „Když pořádaly odbory demonstrace proti nám v roce 2012, tak platily jenom dopravu. Dneska za to dávají ještě pětikilo na ruku.“ Účastníci sobotní demonstrace chtějí tlačit na vládu, aby zvýšila minimální mzdu. Kritici vyčítají Josefu Středulovi, že demonstraci svolal jen kvůli své prezidentské kandidatuře a že nepůjde o demonstraci, ale o předvolební mítink. Novou informací potom je, že na akci budou přítomní placení demonstranti.
    Svolání demonstrace kritizoval hned po jejím ohlášení například ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, který upozornil, že vláda dokončuje systém pomoci lidem proti vysokým cenám, které vláda mezitím už uvedla do provozu. „Buď chtějí odbory konstruktivně jednat a hledat rozumná řešení v této složité době, nebo chtějí demonstrovat. V situaci, kdy vláda finišuje konkrétní řešení pomoci na úrovni EU i národní, tak mi toto oznámení odborů nedává logiku, pokud není cílem demonstrovat za každou cenu,“ upozornil Jurečka.

  31. VladimírV napsal:

    Sváťo,

    média šturmují k podpoře vládnoucí koalice, ale realitu nelze donekonečna zakrývat. Odborářská demonstrace může být nazývána jako Středulova snaha v rámci jeho prezidentské kandidatury. Jenomže v reálu se řítí země do bídy, kterou nezakryjí sebepřesvědčivější výroky nositelů jediné pravdy. Kromě toho, odboráři nejsou sortou Putinových přitakávačů a navíc, disponují jako oficiální členové tripartity silou, kterou nelze podceňovat.

    Mimochodem, při předpokladu, že se pan Babiš nezúčastní prezidentské volby má pan Středula reálnou možnost být jedním z favoritů volby.

  32. Svatopluk Beran napsal:

    PŘESNĚ TAK TO VIDÍM I JÁ. MEDIÁLNÍ ŠTVANICE JE DOSLOVA ŠÍLENÁ, TAK NĚJAK TO URČITĚ ZAČÍNALO V NĚMECKU, JSEM ZVĚDAVÝ KDY ZAČNOU VZNIKAT SAMOSTATNÉ DOBROVOLNICKÉ JEDNOTKY DNEŠNÍ ČESKÉ – VLÁDY ZMĚNY – ZATÍM CHODÍ TITO OBČANÉ BOJOVAT VE SVÉ HLOUPOSTI A NA PODKLADĚ DEZINFORMACÍM, VYPLÝVAJÍCÍM Z ČESKÉHO PR V MEDIÍCH, ZA CELOSVĚTOVÉ OBCHODNÍ ZÁJMY SPOJENÝCH STÁTŮ AMERICKÝCH.

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-jdu-dneska-aby-syn-nemusel-zitra-cesi-jedou-bojovat-na-ukrajinu-216088#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    BRAL BYCH TO, KDYBY TO VĚDĚLI A PŘESTO SE TAK ROZHODLI, BYLO BY TO JEJICH OSOBNÍ ROZHODNUTÍ A PŘESVĚDČENÍ. ALE TAKHLE BÝT MIMO REALITU, TO JE ŠÍLENÉ.

    S TÍM STŘEDULOU MÁŠ LÁĎO TAKY PRAVDU, ALE VŮBEC ZATÍM NEROZUMÍM TÉ TAKTICE – VLÁDY ZMĚNY – SE TŘEMI ROVNÝMI KANDIDÁTY. TUŠÍM ZA TÍM NĚJAKOU PROMYŠLENOU CHYTRISTIKU. ONI NEJSOU HLOUPÍ. RŮZNÝ SVĚT A RŮZNÁ TAKTIKA V RŮZNÝCH ZEMÍCH DÁVAJÍ NAPOVÍDAJÍ, JAK CHYTŘE JSOU LOGISTICKY PROPOJENÉ AMERICKÉ ZÁJMY V JEDNOTLIVÝCH VAZALSKÝCH ZEMÍCH, NA TY KTERÉ HISTORICKÉ ZKUŠENOSTI V TÉ KTERÉ ZEMI. JESTLI VYMÝŠLÍ JAK ZAVÉST V
    – RÁDOBY ČESKÉ DEMOKRACII – ASPOŇ NA JEDNO-DVĚ OBDOBÍ ŘÍZENÍ STÁTU POD JEDNOSMĚRNOU AMERICKOU UZÁVĚRU, BEZ REÁLNÉ SÍLY OPOZICE, TAK JSEM PŘESVĚDČEN, ŽE TAKTKOU BUDE CO NEJVÍCE OBČANŮ STÁHNOUT POD TYTO TŘI KANDIDÁTY, Z NICHŽ JEDEN URČITĚ POSTOUPÍ A POTOM JE VŠECHNY SJEDNOTIT DO DRUHÉHO KOLA PRO TOHO JEDNOHO S NEJVÍCE HLASY V PRVNÍM KOLE. POKUD TO BUDOU DVA A JEDEN Z NICH BUDE PAVEL, TAK TO BUDE PRÁVĚ PAVEL KTERÝ BUDE JAKO BÝVALÝ GENERÁL NATA TEN, KDO BUDE PRO USA NEJPŘIJATELNĚJŠÍ A ROZJEDE SE MEDIÍLNÍ KAMPAŇ PRO JEHO PRESIDENTOVÁNÍ V ČR. POTLAČÍ SE JEHO PŘÍSAHA KOMUNISTICKÉHO VOJÁKA A VYTÁHNE SE NA POVRCH JEHO RÁDOBY ÚŽASNÝ PŘÍNOS A ÚČINKOVÁNÍ V NATu. TEN DRUHÝ DO DRUHÉHO KOLA ALE BUDE PRAVDĚPODOBNĚJI STŘEDULA, POKUD DO TOHO NEPŮJDE PŘÍMO I BABIŠ, A NĚKDO Z TĚCH TŘÍ. NO A PAK TO MEDIA ROZJEDOU VE STYLU, KDY VŠICHNI VOLIČI TĚCH DVOU BUDOU ,,MUSET Z RÁDOBY MORÁLKY VOLIT TOHO JEDNOHO,, COŽ BY JINAK NEUDĚLALI A PROTI STŘEDULOVI SE ROZJEDOU KALOUSKOVI A JEMU PODOBNÝM MEDIÁLNÍM PR POHLEDY PROTI ODBORŮM, JAKO TAKOVÝM. TO UŽ ZNÁME Z NÁSTUPU NEOLIBERALIZMU VE ANGLII – TACHEROVÁ – A USA – REGAN – KDY BYLY ODBORY MEDIÁLNĚ ÚPLNĚ VYGUMOVÁNY. PRAKTICKY NA TOM ALE NEJVÍCE K DNEŠNÍMU SVĚTOVÉMU DĚNÍ DOPLATILY SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ, PROTOŽE VZNIKLA TEORIE JEDNÉ ČÍNY A AMERICKÉ HOSPODÁŘSTVÍ SE PŘESUNULO VÝZNAMOVĚ DO PEVNINSKÉ JEDNOMILIARDOVÉ KOMUNISTICKÉ ČÍNY V DOMĚNÍ, ŽE SI JE USA TOTÁLNĚ PODMANÍ. JENOMŽE TO SI TEPRVE TŘISTA LET BUDOVANÝ KAPITALISTICKÝ STÁT USA NEUVĚDOMIL, ŽE CHTĚL VYDRBAT S TISÍCILETOU KULTUROU A NARAZIL, KDY SI NECHTĚNĚ SÁM VYTVOŘIL NOVÉHO SVĚTOVÉHO OBCHODNÍHO HEGEMONA.

    CO JSEM CHTĚL ALE ŘÍCI, V PRVNÍM KOLO PŮJDE PODLE MNE VLÁDĚ O TO ZHROMÁŽDIT DO JEDNOHO KOTLE MAXIMUM OBČANŮ JEN S MÍRNĚ ODCHYLNÝMI POHLEDY A PAK JE MEDIÁLNÍM PR TLAKEM VYPUSTIT, JIŽ JEN POD JEDNOU VLAJKOU A PŘITOM JIM NEUMOŽNIT MORÁLNÍM TLAKEM, Z TOHOTO PROUDU VYBOČIT DO ZTRACENA. UVIDÍME, NIKDO ALE NENÍ PROROKEM. JE TO JEN MOŽNOST PODLE MNE JAK – VLÁDA ZMĚNY V ZÁJMU USA – PRACUJE DEMOKRATICKY S NAŠIMI OBČANY.

  33. Svatopluk Beran napsal:

    A UŽ JEDE ČESKÝ MAINSTREAM PROTI STŘEDULOVI NA PLNÝ PECKY A ZAČÍNÁ ČESKOAMERICKÉ PR S ČESKÝMI OBČANY. NÁSLEDOVAT BUDOU DROBNÉ A NEUSTÁLÉ FABULACE A NAŘČENÍ ZA KTERÉ NEBUDOU ČESKÁ MEDIA NIJAK BRÁNA K ZODPOPVĚDNOSTI.

    NĚCO TAKOVÉHO JAK NAPŘÍKLAD POSLEDNÍ VELIKÁ SRANDA O TOM, JAK JEDE RUSKÝ ATOMOVÝ VLAK SMĚREM NA ZÁPAD, DALŠÍ SMĚŠNÝ ČERVÍK VŠAK JIŽ JE DO MOZKŮ JEDNODUŠŠÍCH A VŠAK VZDĚLANĚJŠÍCH ČECHŮ NAVRTÁN.

    🙂 PO SPEKULACÍCH STŘEDULA ZMĚNIL NÁZOR 🙂

    V úterý se však objevily na anonymním twitterovém účtu nazvaném po poslanci za hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi o Středulově příjmu na odborech jiné informace.

    Účet tvrdí, že si Středula vydělá 420 tisíc měsíčně a k tomu má ještě náhrady. To Středula označil za lživou informaci s tím, že jeho mzda je jenom čtvrtinová.

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-prezidentske-stredula-odtajnil-svoji-mzdu-na-odborech-beru-110-tisic-mesicne-rekl-216114#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

  34. VladimírV napsal:

    Sváťo, tu pětikolky taktiku jsi 100% uhodl.

    Jinak, mainstream samozřejmě bude živit kartu Středulových příjmů ve víře v tradiční čecháčkovskou závist. To by samozřejmě zafungovalo v případě, kdyby se na lidi nevalila vlna nevídaného nedostatku a chudoby způsobené současnou vládou. Jímá mne hrůza z toho, jakým způsobem chce vláda pumpovat peníze do výdajové stránky rozpočtu.

    Věřím, že na summitu EU se najde někdo, kdo na rovinu řekne, že jde o kolosální průšvih, který lze řešit pouze ukončením války na Ukrajině. Američanům je třeba rázně říci, dost! Jejich ohromné investice do vyzbrojování Ukrajiny by v případě úspěchu byly nadmíru zhodnocené. Odříznou EU od levných zdrojů z Ruska a stanou se pro Evropu nepostradatelnými s patřičným profitem.

    Bude to rozhodně zajímavý podzim.

Leave a Reply