Nejen Terezínská tryzna

Právě o třetí květnové neděli roku 1945 se v Buchenwaldu, jednom z nejhorších koncentračních táborů nacistické Třetí říše, sešli krátce po jeho osvobození ti, kteří hrůzy tohoto místa přežili. Přísahali, že udělají vše pro to, aby varovali lidstvo před šílenstvím nacismu a fašismu a aby nedovolili zaniknout památce jeho obětí. Dohodli se také, že se zde takto budou scházet každý rok, vždy ve stejnou dobu, třetí neděli v květnu, a budou tak připomínat sobě i celému světu, jaké hrůzy se v těchto místech udály. Tato tradice se později přenesla na všechna významná pietní místa bývalých koncentračních táborů, včetně Terezína.

Uplynulá neděle byla tou třetí květnovou, a tak jsem měl tu čest a možnost se letošní Terezínské tryzny na Národním hřbitově v Terezíně zúčastnit a také tam krátce promluvit.

Protože Terezínské tryzně bývá věnována poměrně slušná mediální pozornost, dovolím si krátce napsat o události, která Terezínské tryzně, tedy velkému pietnímu shromáždění, které začíná tradičně v 10:00 hodin na Národním hřbitově, již 8 let zásluhou jedné paní středoškolské učitelky dějepisu a češtiny  předchází.

Z iniciativy paní Miroslavy Polákové, středoškolské učitelky na Gymnáziu Uherské Hradiště si studenti tohoto gymnázia s dalšími účastníky v den Terezínské tryzny současně pravidelně připomínají poslední popravu na Popravišti v Malé pevnosti v Terezíně. Malá pevnost se nachází v Terezíně v jednom areálu, tedy v blízkosti konání Terezínské tryzny.

V den dobytí Berlína sovětskými vojsky 2. května 1945, kdy byla porážka nacistického Německa nezvratná, totiž došlo v terezínské policejní věznici gestapa v Malé pevnosti k poslední a zároveň největší popravě v její historii. Šest dní před příchodem vojáků Rudé armády do Terezína zde z příkazu pražského gestapa přišlo o život 51 převážně mladých příslušníků odbojových organizací.

Celou nedělní pietní akci připomenutí poslední popravy moderovali sami studenti a byla velmi působivá. Připomínání a probírání historické události způsobem, že součástí je návštěva místa, kde se historická událost udála, a to včetně přípravy organizace pietního aktu, si zaslouží opravdu velké uznání. Když jsem na vlastní oči viděl a na vlastní uši slyšel, že studenti celou akci absolvují dobrovolně a rádi, a to přesto, že do autobusu nastupovali v Uherském Hradišti v neděli asi ve 4 hodiny ráno, tak mi doslova spadla brada a musel jsem paní učitelce složit velkou poklonu.

Neznám lepší způsob výuky a výchovy než takový, kdy dochází při výuce s přímou konfrontací se skutečností a reáliemi a je velmi dobře, pokud je to možné, když to naši učitelé dělají a když jim škola a společnost tyto možnosti poskytuje. Určitě se nám to všem jenom vyplatí.

16 Responses to “Nejen Terezínská tryzna”

  1. Svatopluk Beran napsal:

    ŠPIČKA AMERICKÉHO LEDOVCE BRUTALITY O NÍŽ NÁŠ NEJVYŠŠÍ PŘEDSTAVITEL SNĚMOVNY MILOŠ VYSTRČIL NEHODLÁ VŮBEC INFORMOVAT A PROTESTOVAT, TO JIM RADĚJI PŘEDÁ KLÍČE OD NAŠEHO SENÁTU. TAK UŽ TO JE 30 LET OD NADĚJE OBČANŮ ČESKÉ REPUBLIKY ZA SVĚT V MÍRU. MY ALE MÍSTO TOHO BUDEME PRO NÁŠ BLAHOBYT PODPOROVAT SPOJENÉ STÁTY V JEJICH OBCHODNÍCH VÁLKÁCH PROTI CELÉMU SVĚTU. KDE ASI ZŮSTAL SKUTEČNÝ ODKAZ UMUČENÝCH OBČANŮ ČESKÉ REPUBLIKY V TEREZÍNĚ?

    USA budou kvůli mučení vězňů čelit obvinění z porušování Ženevské konvence

    „USA mají už dlouho selektivní přístup k mezinárodním standardům, ale v posledních letech podnikla americká vláda bezprecedentní kroky při pohrdání závazky plynoucími z mezinárodních dohod. To ohrožuje a podminovává celý rámec garance mezinárodních lidských práv včetně shody na úplném zákazu mučení a dalšího krutého, nehumánního nebo ponižujícího chování,“ píše ve zprávě AI.

    Zpráva AI popisuje, jak neadekvátní jsou opatření zavedená americkou vládou poté, co se rozšířilo mučení lidí zadržovaných v amerických vojenských táborech v rámci války proti terorismu.

    Podle AI bylo několik zadržovaných v Iráku a v Afghánistánu dokonce umučeno k smrti. Přesto žádný americký agent nebyl dosud obžalován z mučení nebo válečných zločinů.

    „Jestliže vláda zkouší tvrdit, že ponižování zadržovaných v zařízeních pod americkou správou bylo dílem pouze několika málo vyšinutých vojáků, je to jasný důkaz rozporu (mezi prohlášeními a činy),“ uvádí AI. Nařízení používat obecně zakázané vyšetřovací procedury šla z vyšších míst sahajících až k ministru obrany Donaldovi Rumsfeldovi, dodala AI.

    V roce 2004 se na veřejnost dostaly fotografie zachycující americké vojáky, jak mučí vězně. Skandál se stal symbolem odporu k americké okupaci a před soudem kvůli němu stanulo devět vojáků, nikdo z vyšších velitelů ale odsouzen nebyl.

    .https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/usa-budou-kvuli-muceni-veznu-celit-obvineni-z-porusovani-zenevske-konvence-40117604

  2. FL napsal:

    Stejně je hezké, že psychiatrická léčebna dovoluje nějakému komunistovi jménem Svatopluk Beran publikovat. Tomu říkám demokracie. Když už se to jeho šílenství nedá léčit, ať má alespoň nějakou radost.

  3. jihlavák napsal:

    Pan předseda s Pekarovou také domlouvají vystoupení ve Sněmovně a Senátu.

    Slováci z toho nadšení asi moc nebyli:

    https://www.vimo.sk/watch/R93UT8s2d16EUif

  4. FL napsal:

    To jihlavak – s tím zdrojem to myslíte vážně?

  5. Svatopluk Beran napsal:

    FL – velice demokratická a v podstatě oduševnělá reakce, gratuluji. 🙂 Stejná jako když mne komentoval již téměř před 20 roky bývalý lídr jihlavské ODS, během naší výměny vzájemných informací a názorů o přepadení vojsk USA Irák. Podvody a lži americké a britské vlády, zmanipulované snímky a přesmyknuté vysvětlování z amerických satelitů. FL asi totožný oddíl? 🙂

  6. FL napsal:

    Ale Svatopluku, vy opravdu nevíte, že jste tady profláknutý jako šílený komunista a hlásná trouba marxismu leninismu? Kopírák soudružky Konečné a obdivovatel Falmera Filipa, plus Bureše Babiše. Vy totiž žádné informace nemáte, vy jste pouze vycvičený k papouškování zmíněných komoušů. Toť vše.

  7. jihlavák napsal:

    ČEZ, cena plynu u smlouvy na dobu neurčitou od 1. 7.

    spotřeba cena za MWh cena za kubík
    80 kubíků 5003,17 Kč (nyní 2849,37 Kč) 53 Kč (nyní 30 Kč)
    1800 kubíků 4696,76 Kč (nyní 2542,96 Kč) 49,55 Kč (nyní 26,83 Kč)
    3000 kubíků 4656,90 Kč (nyní 2503,10 Kč) 49,13 Kč (nyní 26,41 Kč)

    \Němec si mastí pěkně kapsu. ODS jen přikuluje. Na prezidenta to asi už nebude.

  8. Svatopluk Beran napsal:

    Svatopluk Beran říká

    Úterý, 11. 12. 2007 v 12:51

    FL odpověď pro vás, stejně tak jak moje odpověď jednomu zastupiteli ODS před 15 lety, na těchto blozích.

    Teď je tu naše demokracie, tak zavři ústa. Pochopil jsem správně???? ODS a KSČ – Dvě strany – stejné mince. Slovy pana Topolánka – držíme opratě vlády pevně v rukách. To jako mi jsme ti valaši co teď potáhnou vši káru? Arogance, zisk a nechuť být s lidma to je teď vaše krédo. V 89 roce doufala, věřila většina lidí že mince bude nová. Spravedlivá, poctivá. Nereagoval jste na zvěrstva která provádí USA pod hlavičkou nejvyspěleší demokracie této planety. Unášení lidí, mučení, použití atomových bomb, chemických zbraní, napalmu, fosforu, násilné deportace indiánských kmenů do rezervací, neuznávání ženevských dohod, vlastní interpretace zacházení se zajatci, věznění bez soudů, podpora zcela nedemokratické země Saudské Arábie, vymýšlení si hrozeb zla, na základě dodnes již jasného pojistného podvodu na WTC a krádeže zlata tamtéž, nevysvětleného napadení Pentagonu a následného protiteroristického zákona, umožňující odposlechy a nezákoné sledování amerických občanů i občanů celého světa? A to vše pod pruhovaným praporem s hvězdami. Neměli bychom i v tomto případě bojovat za zpochybnění stávajících amerických symbolů svobody? Když jsem vás před pár lety začal vnímal poprvé, říkal jsem si, je to sice pravičák, ale poctivej, zodpovědnej. Nevydržel jste, zabředl ste tak jako většina a teď už jen táhnete v chomoutu strany z klapkama na očích bez počáteční vnitřní svobody.

  9. Svatopluk Beran napsal:

    Prezidentka SR Zuzana Čaputová navštívila 22.4. 2022 U. S. STEEL KOŠICE BÝVALÉ VSŽ KOŠICE.

    https://www.usske.sk/sk/clanok/prezidentka-sr-zuzana-caputova-navstivila-u.-s.-steel-kosice

    Dôležité je aj to, že vstupnou surovinou do týchto elektrických pecí je kovový šrot, keďže kvôli situácii na Ukrajine je dodávka železnej rudy nestabilná.“

    HISTORIE VSŽ KOŠICE

    Na základe rozhodnutia vlády bola 1. apríla 1959 podpísaná zakladacia listina zriaďujúca národný podnik.

    VSŽ a United States Steel Corporation založili v roce 1998 spoločný
    podnik U.S. STEEL v Košiciach.

    OTÁZKA ZNÍ PANE PŘEDSEDO SENÁTU VYSTRČILE

    VYHLÁSILA TATO AMERICKÁ KORPORACE NA SLOVENSKU EMBARGO NA RUSKOU ŽELEZNOU RUDU?

  10. Daňový soumar napsal:

    Když vás to tak Beran zajímá, tak si počtěte. Asi to sem zase budou vizit ty imperialistický mrchy z jůesej. https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/kosice-hledaji-nahradu-za-ukrajinskou-rudu-1069395

  11. Svatopluk Beran napsal:

    Díky moc daňovej.

    Jak říkám, DALŠÍ AMERICKÁ OBCHODNÍ VÁLKA A TENTOKRÁT OPĚT V EVROPĚ, se vším všudy. Stejně jak za 2SV, kdy z Británie vytáhly napřed za zbraně téměř veškerá Britská aktiva na na amerických kontinentech, pak jim nabídli 50 vyřazených remorkérů z 1SV za britské ostrovy po celém světě, které si propůjčily na 100 let (V ROCE 2039 SMLOUVA VYPRŠÍ, POKUD UŽ JÍ S BRITÁNIÍ POTAJÍ NEOPRAVILY, PROTOŽE JAK DOBŘE VÍME BRITÁNIE VYSTOUPILA Z EU)a nabídli následně zbraně na podkladě smlouvy o půjčce a pronájmu.

    STARÁ EVROPA JE NEPOUČITELNÁ

    NO A TENTOKRÁT BUDOU ZBRANĚ Z AMERIKY KUPOVAT ASI VŠECHNY STÁTY ZÁPADNÍ A STŘEDNÍ EVROPY.

  12. Daňový soumar napsal:

    Beran, že vy si z toho vezmete vždycky jen co se vám hodí. Melete tady, že kolaborují a berou rudu z russka a když se zjistí, že ne, tak to zase otočíte na obchodní válku a mrsknete do toho i bludy o Britech. Vy nejen že jste vůl, ale vy jste navíc ještě korunovanej ….

  13. Jan P napsal:

    Obraz Česka jako země tlačící na nejpřísnější sankce vůči Rusku se rozpadá. Kormidlo drží tvrdý sever, premiérky-ženy.
    https://euractiv.cz/section/evropska-unie-a-svet/news/eu-se-konecne-dohodla-na-ropnem-embargu-vuci-rusku-nyni-je-na-rade-plyn-tlaci-estonsko/

  14. Svatopluk Beran napsal:

    Ještě jednou Daňovej děkuji za upřesnění mého pohledu na to odkud a komu nasraly Spojené Sáty na hlavu.

    Co tu tvrdím spolu s Kisingerem a například už i Klausem, kterého já vůbec nemusím, protože on nás s ODS dostal tak kde jsme je to, že dnešní válka na Ukrajině je vnucená válka západní Evropy pod vedením USA proti Rusku jako v plenkách se objevujícímu obchodnímu konkurentu. Nejde tu o žádná lidská práva v nejproblematičtějším a nejzkorumpovanějším státě Evropy, ale jen a jen o americký byznys. Tentokrát to bude asi až do posledního Ukrajince a vyždímání Evropy inflací na zaplalcení tohoto dalšího amerického obchodního zločinu.

    Spojeným Státům je jedno komu naserou na hlavu, hlavně že na tom vydělají.

    Udělaly to v 1SV, udělaly to ve 2SV, a dělají to i teď.

    Je jedno odkud USA zablokují přísun surovin nebo prodej výrobků, důležité je zničit a nebo využít dočasně kohokoliv. Rozumím vám ale, že jsou a jste lidé, kterým to nevadí, protože zisk to nese právě jim-vám a tento typ mrtvol druhých, ať už Ukrajinců nebo Rusů, potažmo přiblblých žoldáků odkudkoliv a na kterékoliv straně nejsou vaším problémem.

    Pohled na typ, úroveň a důvod impotentnosti zdejších přispěvatelů, máme určitě rozdílný.

  15. Svatopluk Beran napsal:

    Václav Klaus o Ukrajině a otázka jednoduššího českého občana ohloueného českými medii.

    https://outsidermedia.cz/Vaclav-Klaus-k-deni-na-Ukrajine/

  16. blade napsal:

    Přežil Osvětim. Nejhůř vzpomíná na příslušníky SS z Ukrajiny a Pobaltí.

    ČT24 – 27.1.2015

    Pamětník holocaustu Felix Kolmer několikrát stál přímo před doktorem Mengelem, měl ale to štěstí, že válku nakonec přežil.

    V Interview ČT24 vzpomínal na to, jak laskavě vypadající lékař posílal jemným pokynem ruky tisíce lidí na smrt. I na to, že zdaleka nejhorší příslušníci jednotek SS nebyli Němci, ale naopak Ukrajinci a esesáci z pobaltských států.

    https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/1497078-prezil-osvetim-nejhur-vzpomina-na-prislusniky-ss-z-ukrajiny-a-pobalti

Leave a Reply