Čelíme ruské agresi.

Už několik let čelíme velmi účinné a promyšlené formě hybridní ruské války – Kreml na nás zaměřil své strategické i taktické propagační zbraně. Agrese vojenská, která začala na Ukrajině přesně před půlrokem, je toho jenom pokračováním a je pouze prvním krokem – zcela jistě míří dále.

* Lidé, kteří sami konzumují nebo i přímo hlásají ruskou propagandu – častokrát aniž by si to uvědomovali – paradoxně často věří velmi krkolomným konstrukcím, zároveň jsou ale velmi podezřívaví vůči tradičním informačním zdrojům. Veřejnoprávní média – tohle pro ně ta největší žumpa. Jde o důsledek dlouhodobé práce ruské propagandy, která například skrze řetězové maily už několik let útočí na hodnoty civilizace, ve které žijeme – je to totiž jedním z hlavních cílů hybridní války.
* Je třeba ale rozlišovat ty užitečné hlupáky, kteří jenom sedají na lep promyšlené strategii nepřítele a ty opravdu aktivně kolaborující členy páté kolony. Zde mohou být pohnutky různé. Část lidí dezinformace šíří z vlastní vůle a ideového přesvědčení, protože jim věří. Další to ale dělají pro peníze a osobní prospěch. Před několika měsíci se bezpečnostním složkám na Slovensku podařilo natočit předávání peněz ruskými agenty slovenskému dezinformátorovi, který je typickým příkladem člověka v exekucích. Dezinformace měl šířit za pár stovek eur. První vlaštovka.
* Po smrti Václava Havla jsme viděli, že z označení ,pravdoláskař‘ se stal hanlivý výraz. Oni nám sem nemůžou tlačit, že Putin je skvělý, tomu věří opravdu jen hrstka lidí. Ale to, že systém, ve kterém žijeme, není zas tak dobrý a že by ho stálo za to radikálně změnit, tomu je bohužel řada lidí schopna uvěřit. Ale za jaký systém, to už definovat nedokáží. Úplně se spokojí s kritikou všeho, co je dnes…Přitom dost dobře neví, v jakém světě by vlastně žít chtěli. Do toho Ruska se jím nějak nechce.

Jak z toho ven? Asi je třeba to rozdělit na okamžité opatření – zde především pořád chybí jakékoliv právní a zákonné podložení boje s nebezpečnými dezinformacemi. Což by mělo být v demokratické společností základem. A pak zde musí být dlouhodobé působení, ve kterém se nelze spoléhat jenom na to, až generace vzývající normalizaci a bratrskou pomoc vymře. Ale především se zaměřit na vzdělání. Nemůže být přece náhodou, že v jedné z nejvzdělanějších zemí Evropy, ve Finsku, vydržela pobočka Sputniku pro naprostý nezájem jenom pár měsíců. A určitě to nebude jenom díky složitosti finské řeči.
(S využitím myšlenek Josefa Holého, odborníka na dezinformace, celý rozhovor zde: https://plus.rozhlas.cz/ovlivnuji-nas-i-dezinformace-kterym-neverime-staci-ze-vyvolaji-pochybnosti-tvrdi-8812951 ) 


PS. : Václav Klaus a Miloš Zeman jsou živoucím dokladem toho, že Kreml ani vlastně nějaké řetězové maily a konspirační weby moc nepotřebuje. Vylezli z prognosťáku, hnízda KGB, jakož i další rusáčti zaprodanci, Klaus hrál komedii pravičáka, Zeman zase roli levičáka. Sehráli komedii opozičního boje a přitom jenom oba plnili úkoly Ruska….

19 Responses to “Čelíme ruské agresi.”

  1. Dvořák napsal:

    Tenhle výplod je jak z komunistický příručky,jak poznat imperialistickýho diverzanta.
    Prosím pěkně, u koho bych si měl zřídit mailovou schránku,aby mi taky přišel nějaký ten dezinformační mail? Pokud tu někdo útočí na hodnoty naší civilizace,tak z východu to nebude. Klaus a Zeman hrají divadlo z východu. Možná. Jiní soudruzi zase převlékli a hrají divadlo podle západu. Česká republika a český občan je až na posledním místě. A když mají za premiéra loutku,která si nechá nasrat na hlavu a ještě poděkuje a čeká na další pokyny,aby mohla vyslat signál..

  2. jihlavák napsal:

    Charakteristika Fialy je přesná.

  3. FL napsal:

    Pan Tomanec to popsal dobře a už vylézají…Dvořák, jihlavák, čekáme Berana a km. Prostě pro soudruhy ten prohnilý západ. Dezinformace podle Dvořáka neexistují, to je stejně hloupý názor jako od toho na Hradě. Prostě BIS neví, oni ano. A hlavně těmto hulvátům vadí slušný premiér, přece ten minulý byl tak fajn. A najednou nějaký Dvořák ví, že dezinformace nechodí, ale pokyny pro našeho premiéra jo. Dvořáku, na hlavu někdo evidentně kálí vám, a vy si to vůbec neuvědomujete, jen papouškujete Konečnou a SPD. Jako diverzant komunistický, když tedy přistoupím na vaši terminologii.

  4. Svatopluk Beran napsal:

    TRH NEFUNGUJE PODLE PODLE IMPERIÁLNÍCH VIZI USA. TYTO VIZE SI USA DALY DO NOVÉ DIKTRÝNY PO ZALOŽENÍ FEDu V ROCE 1913. POKUD TOTIŽ NĚKDO BUDE CHTÍT KONKUROVAT USA V OBCHODOVÁNÍ KDEKOLIV VE SVĚTĚ, MAJÍ USA SVÉ PRÁVO ZAJIŠŤOVAT SI TENTO SVŮJ SVĚTOVÝ OBCHOD VOJENSKÝMI AGRESEMI. DRUZÍ TOTO BOŽSKÉ VÝMEČNĚ SAMOUDĚLENÉ AMERICKÉ PRÁVO NEMAJÍ.

    NEJEDNODUŠÍ A NEJLEVNĚJŠÍ JE POMOCÍ PÁTÝCH KOLON A PUČŮ ( ať už za pomoci mafie nebo neonacistů), V TOM KTERÉM STÁTĚ NASTAVIT PROAMERICKOU LOUTKOVOU VLÁDU, V KTERÉ BUDOU FUNGOVAT A ZAJIŠŤOVAT JI AŤ UŽ OSOBY S AMERICKÝM STÁTNÍM OBČANSTVÍM NEBO OSOBY S DVOJÍM OBČANSTVÍM, JAK AMERICKÝM TAK I OBČANSTVÍM MOMENTÁLNĚ PRO AMERIKU ZÁJMOVÉ ZEMĚ.

    DO TÉTO DOBY EVROPSKÝ ZÁPAD BOHATNUL DÍKY PŘEVÁŽNĚ ZÁPADNÍM TECHNOLOGIÍM A RUSKÝM LEVNÝM SUROVINÁM NEZBYYTNÝM PRO VÝROBU ENERGIÍ NA ZAJIŠTĚNÍ VÝROBY PRODUKTŮ A ŽIVOTASCHOPNOSTI OBYVATEL EVROPY. TAKTO VYBUDOVANÉ BOHATSTVI SE TEĎ POKOUŠÍ SPOJENÉ STÁTY Z EVROPY VYTÁHNOUT ANEBO ASPOŇ ZNIČIT A ZNEMOŽNIT TAK RUSKU KONKUROVAT V OBCHODOVÁNÍM KOMUKOLIV PO CELÉM SVĚTĚ. USA SE TATO GEOPOLITICKÁ AGRESE NYNÍ DAŘÍ DÍKY ROZŠIŘOVÁNÍ MILITARISTICKÉ ÚTOČNÉ ORGANIZACI NATO SMĚREM NAVÝCHOD EVROPY A TÍM ZNEMOŽŇOVAT OBCHODOVÁNÍ KOMUKOLIV JINÉMU NEŽ JSOU SAMY SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ. VÝMLUVY NA LIDSKÁ PRÁVA JSOU STEJNOU DEMAGOGIÍ JAKO BYLA KŘESŤANSKÁ DEMAGOGIE PŘI MOCENSKÉM ROZŠIŘOVÁNÍ KŘESŤANSTVÍ. DNES UŽ KAŽDÝ VÍ A ZNÁ ŽE USA SPOLUPRACUJÍ S KAŽDÝM DIKTÁTOREM ČI MANARCHIÍ JENŽ NEKOMPROMYSLNĚ POTÍRAJÍ LIDSKÁ PRÁVA AŽ DO DOBY, KDY JE TO PRO USA OBCHODNĚ VÝHODNÉ. NÁSLEDNĚ PŘEHODÍ KABÁT A PR MEDIÁLNÍM AKTIVISMEM MEDIÍ V ZÁJMOVÝCH ZEMÍCH UDĚLAJÍ Z OBČANŮ TĚCHTO ZEMÍ SVĚTA NAPROSTÉ BLBCE. PÁTÉ NYNÍ JIŽ LOUTKOVÉ, PAK MĚNÍ HISTORII SVÝCH ZEMÍ TÉMĚŘ SHODNĚ TAK JAK TO DĚLALI TŘEBA FAŠISTÉ NEBO KOMUNISTÉ.

    TO JE TA AMERICKÁ DEMOKRACIE A VOLNÝ-NEVOLNÝ POUZE PROAMERICKÝ TRH.

  5. jihlavák napsal:

    FL proberte se. Lid s láskou vzpomíná na Babiše. Když přistoupim na údajnou slušnost, tak na funkci premiéra je to moc málo.

  6. Dvořák napsal:

    Koukám,že strana dala příkaz a FL je na stráži. Akorát by se mohl naučit číst a pak kdákat. Ale ten jeho styl odpovídá jeho idolům.

  7. Svatopluk Beran napsal:

    ČELÍME RUSKÉ NEBO AMERICKÉ AGRESI?

    PŘIBLIŽNĚ DO ROKU 2014 ČELILA EVROPA AMERICKÉ OBCHODNÍ AGRESI PŘES TTIP – Transatlantické obchodní a investiční partnerství –
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Transatlantick%C3%A9_obchodn%C3%AD_a_investi%C4%8Dn%C3%AD_partnerstv%C3%AD

    SMLOUVA BYLY Z HLEDISKA EVROPA ODLOŽENA K LEDU PŘEDEVŠÍM Z DŮVODŮ MOŽNOSTÍ ZÍSKÁNÍ NADVLÁDY USA NAD EVROPOU, POMOCÍ AMERICKÝCH KORPORACÍ.

    TAKŽE USA ROZHODLY JÍT OVLÁDAT DŮSLEDNĚJI EVROPU VAZALSTVÍM Z JINÉHO KONCE. NEZBYTNÉ UKONČIT JAKÉKOLIV VAZBY EVROPY NA VÝCHOD A JEHO LEVNÉ SUROVINY A PŘINUTIT EVROPU ZCHUDNOUT A SOUBĚŽNĚ BÝT ZÁVISLEJŠÍ NA USA MILITARISTICKY. SPOJENÝMI STÁTY A JEJICH PĚTI MILIARDAMI DOLARŮ ZAPLACENÝ PŘEVRAT VE SHODNÉM OBDOBÍ, UPOZADĚNÍ PODPISU SMLOUVY TTIP Z HLEDISKA EVROPY 2014 A NASTARTOVÁNÍ AMERICKÉHO PUČE PŘED VOLBAMI V KIJEVĚ 2014, SI SPOJENÉ STÁTY PŘIPRAVIL EVROPU JAKO VAZALA, JINÝM ZPŮSOBEM. PUČEM ZAJISTIT V OLIGARCHICKÉM KIJEVĚ VÝMĚNU PRORUSKÝCH VLÁD ZA AMERICKÉ LOUTKOVÉ VLÁDY S VLASTNÍM AMERICKÝMI OBČANY A NÁSLEDNĚ ODŘÍZLI EVROPU OD VÝCHODNÍHO OBCHODOVÁNÍ, PŘEDEVŠÍMI S LEVNĚJŠÍMI ENERGETICKÝMI SUROVINAMI, A PŘIVÉST TAK EVROPU NA HRANU ENERGETICKÉHO A OBCHODNÍHO KOLAPSU.

    JSEM ZVĚDAVÝ KDY BUDE OPĚT RESTARTOVÁNA OBCHODNÍ TRANSATLANTICKÁ INVESTIČNÍ SMLOUVA MEZI USA A JEHO KORPORACEMI SE ZKOLABOVANOU EVROPOU? ČAS UKÁŽE KDY.

    POKUD EVROPA JE A STÁLE BUDE SOUČÁSTÍ POOKUPAČNÍ AMERICKÉ MILITARISTICKÉ MOCI – OKUPOVANÉ ZÁPADNÍ STÁTY PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE MOHLY UKONČIT SVOU OKUPACI AMERICKOU VOJENSKOU MOCÍ POUZE ZALOŽENÍM NOVÉHO SPOLEČNÉHO VOJENSKÉHO USKUPENÍ S USA POD VEDENÍM USA S NÁZVEM NATO. TEPRVE NÁSLEDNĚ PO PĚTI LETECH BYLA ZALOŽENA WARŠAVSKÁ SMLOUVA, KDY BYL DO NATA PŘIBRÁN I NĚMECKÝ BUNDESWER. HLOUPÉ ROZŠIŘOVÁNÍ NATA NA VÝCHOD JE JEN A JEN ZÁRUKOU DALŠÍCH OBCHODNÍCH VÁLEK SPOJENÝCH STÁTŮ PO CELÉM SVĚTĚ.

  8. Svatopluk Beran napsal:

    Převzato z Protiproudu.

    Spojené státy ano, ostatní ne?

    Mezinárodní právo po druhé světové válce stálo na zásadě, že nelze použít válku jako prostředek prosazení zájmů a že legální je obranná válka a útočná válka jen se souhlasem Rady bezpečnosti Organizace spojených národů. Ovšem v 90. letech 20. století byl zpochybněn zákaz války a též v rámci helsinského procesu v Evropě uznaná nezměnitelnost hranic státu bez jeho souhlasu.

    Ránu zákazu útočné války zasadil letecký útok USA, Británie, Francie a dalších zemí na Jugoslávii v roce 1999, útok USA a Británie na Irák 2003 a Ruska na Ukrajinu. Nezměnitelnost hranic v Evropě bez souhlasu dotčeného státu narušilo uznání Kosova ze strany USA, Británie a Francie po donucení Srbska vyklidit toto území užitím síly těmito státy. Přisvojí-li si právo násilné změny hranic jedna mocnost, přisvojí si je i jiné mocnosti, jak to ukázalo Rusko uznáním Krymu, Doněcka a Luhanska.

    Mezinárodní právo nepřijalo, že by snad oprávnění na útočnou válku měly USA a ostatní velmoci ne. Bezpečnější svět zajistí jen shoda velmocí, jak regulovat válku. Buď se obnoví zákaz války pro všechny, nejen pro některé, nebo si každá velmoc ponechá možnost válečného útoku. Pro malé země je bezpečnější varianta první.

    Ti, kteří mlčeli k bombardování Jugoslávie a útoku na Irák 2003 bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN, se nemohou divit, kam toto zpochybnění zákazu útočné války vedlo.

    Nejsme ve válce a je v našem zájmu se do ní nezapojit. Pro mír na Ukrajině je určující jednání Ruska a USA. Neutralita Ukrajiny je možná, není v našem zájmu pochod NATO na východ. Pokud je to v zájmu USA, musí platit náklady takového pochodu na východ. Není důvod, aby naši občané třeli bídu s nouzí kvůli mocenským zájmům, které nejsou naše zájmy.

  9. Zdeněk Gryc napsal:

    SEHRÁLI KOMEDII OPOZIČNÍHO BOJE

    ZG
    o tom dost psal

    a uváděl jako

    TOM + JERRY

    PS. : Václav Klaus a Miloš Zeman jsou živoucím dokladem toho, že Kreml ani vlastně nějaké řetězové maily a konspirační weby moc nepotřebuje. Vylezli z prognosťáku, hnízda KGB, jakož i další rusáčti zaprodanci, Klaus hrál komedii pravičáka, Zeman zase roli levičáka. Sehráli komedii opozičního boje a přitom jenom oba plnili úkoly Ruska….

  10. Svatopluk Beran napsal:

    Miloš Zeman je živoucím dokladem toho, že Kreml ani vlastně nějaké řetězové maily a konspirační weby moc nepotřebuje. Vylezl z prognosťáku, hnízda KGB, jakož i další rusáčti zaprodanci.

    Životopis Miloše Zemana

    V lednu 1990 zasedl v rámci procesu kooptací do Federálního shromáždění po sametové revoluci jako bezpartijní poslanec, respektive poslanec za OF, do české části Sněmovny národů (volební obvod č. 3 – Praha 3 – Praha 10). Mandát obhájil za OF ve volbách roku 1990. Po rozkladu Občanského fóra přešel v roce 1991 do Občanského hnutí, od ledna 1992 pak byl členem poslaneckého klubu Klub Sociálně demokratické orientace. Působil ve funkci předsedy rozpočtového výboru parlamentu.

    Současně v letech 1990-1993 pracoval jako vědecký pracovník Prognostického ústavu ČSAV, do kterého nastoupil v lednu roku 1990.

    http://zivotopisy.luksoft.cz/zivotopis-milose-zemana/

    A JÁ DODÁVÁM ŽE TO BYLO NA ŽÁDOST VÁCLAVA HAVLA.

  11. Svatopluk Beran napsal:

    Prognostický ústav

    Vznik ústavu, organizační struktura a výzkumné cíle.

    Vznikl roku 1984 jako „Kabinet prognóz ČSAV“ na základě usnesení vlády ČSSR č. 10/1983. Jeho členové byli cíleně vybraní odborníci, kteří měli formulovat prognózy, tedy matematicky podložené odhady budoucího vývoje společnosti a především ekonomiky.

    Nejasnosti o skutečném poslání a spekulace.

    Velmi četné zastoupení bývalých prognostiků ve veřejném a politickém životě v těch nejvyšších funkcích postkomunistického vývoje může vyvolávat dojem o velkém vlivu tohoto ústavu v politickém a ekonomickém směřování Československa a později ČR. Členové zastávali a zastávají vlivné funkce v politických stranách celého parlamentního politického spektra, funkce ministrů, premiérů a prezidentů. Tento zdánlivý úspěch prognostiků však může být vysvětlen úzkou spoluprací se skupinou kolem Václava Havla a později Občanského fóra, kde v probíhající sametové revoluci chyběli odborníci na ekonomii.

    https://cs.wikipedia.org/wiki/Prognostick%C3%BD_%C3%BAstav

    NEEXISTUJE ŽÁDNÝ DŮKAZ ŽE BY PŘED LEDNEM 1990 PRACOVAL MILOŠ ZEMAN V PROGNOSTICKÉM ÚSTAVU, BYL VŠAK POŽÁDÁN VÁCLAVEM HAVLEM ABY DO NĚJ PO LISTOPADU 89 VSTOUPIL JAKO ODBORNÍK.

  12. Svatopluk Beran napsal:

    Vladimír Dlouhý – KOMUNISTA A ZAKLÁDAJÍCÍ ČLEN PROGNOSTICKÉHO ÚSTAVU.

    DNES PREIDENT ČESKÉ HOSPODÁŘSKÉ KOMORY A NEJLEPŠÍ PORADCE AMERICKÉ INVESTIČNÍ SPOLEČNOSTI GOLDMAN SACHS, PRO BÝVALOU VÝCHODNÍ EVROPU.

    Pedagogická činnost

    V letech 1977 až 1983 přednášel na VŠE. V roce 1984 byl zakládajícím členem Kabinetu prognóz ČSAV, který se později přeměnil na Prognostický ústav, kde působil nejprve jako výzkumný pracovník, později jako vedoucí odboru a nakonec jako náměstek ředitele.

    Stranická příslušnost
    Členství KSČ (1978–1989)
    OF (1990–1991)
    ODA (1991–1998)

    DNES CO SE V NAŠÍ HOSPODÁŘSKÉ KOMOŘE UPEČE, DRUHÝ DEN VÍ O VŠEM PRAKTICKY NEJVĚTŠÍ INVESTIČNÍ SPOLEČNOST NA SVĚTĚ.

    DOST MOŽNÁ JE TO I NA OPAK. CO SE UPEČE V NEJVĚTŠÍ INVESTIČNÍ SPOLEČNOSTI SVĚTA, JE DLE MOŽNOSTÍ PŘENESENO DO ČESKÉ HOSPODÁŘSKÉ KOMORY.

    ASI BUDOU PŘES BÝVALÉHO KOMUNISTICKÉHO FUNKCIONÁŘE PROGNOSTICKÉHO ÚSTAVU FUNKČNÍ OBĚ CESTY

    Soukromá sféra

    Po odchodu z politiky v roce 1997 působil v soukromé sféře. Od září 1997 dodnes pracuje jako mezinárodní poradce nadnárodní investiční banky Goldman Sachs se zodpovědností za oblast střední a východní Evropy. V letech 1998–2010 pracoval jako poradce pro ABB, od roku 2010 je poradcem francouzského investičního fondu Meridiam Infrastructure se sídlem v Paříži. V minulosti byl buď členem Dozorčích rad či poradcem řady dalších společností, například Cofinec B.V v Amsterdamu, Telefónica Česká republika (Praha), KSK Power Ventur se sídlem v indickém Hyderabádu, PSJ, a.s.(ČR) a v dalších. V letech 2013 – 2018 byl členem Mezinárodní poradenské skupiny společnosti Rolls Royce (Londýn). V současné době je rovněž členem Dozorčí rady Pojišťovny Kooperativa.

    JEŠTĚ MALÝ DODATEK, BYL TO PRÁVĚ VLADIMÍR DLOUHÝ, KTERÝ NAVRHL BANKOVNÍHO ÚŘEDNÍKA VÁCLAVA KLAUSE, NA PROFESORA, ANIŽ BY TENTO BUDOUCÍ PROFESOR MĚL DO TÉ DOBY VYPRACOVANOU NĚJAKOU EKONOMICKOU PUBLIKACI ČI POŘÁDAL NA TOTO TÉMA PŘEDNÁŠKY.

    https://cs.wikipedia.org/wiki/Vladim%C3%ADr_Dlouh%C3%BD_(ekonom)

  13. Jan P napsal:

    Novinky.cz jedou. Aktuální titulek:
    Srdečný pozdrav z Ameriky. Jak firma z USA pomáhá bombardovat Ukrajinu
    https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-srdecny-pozdrav-z-ameriky-jak-firma-z-usa-pomaha-bombardovat-ukrajinu-40412208

  14. Svatopluk Beran napsal:

    AMERICKÁ OBCHODNÍ PROXI VÁLKA N UKRAJINĚ S RUSKEM

    Americká armáda vycvičila Ukrajince několik dní předtím, než potopili dvě ruské lodě
    Odhalení Pentagonu přispívá k obavám, že Washington je zapojen do zástupné války s Ruskem, čímž riskuje eskalaci do konfliktu v plném rozsahu.

    7. ZÁŘÍ 2022

    Connor Echols

    Ukrajinští vojáci vycvičení v USA v červnu potopili dvě ruské lodě, uvedl Bill LaPlante, nejvyšší představitel Pentagonu pro akvizice. K incidentu došlo jen dva měsíce poté, co Washington poskytl Ukrajině zpravodajské informace, které jí pomohly potopit Moskvu, tehdy nejmocnější ruskou válečnou loď v Černém moři.

    Washington cvičil bojovníky, jak používat protilodní střely Harpoon, během víkendu Memorial Day na začátku tohoto roku. „Příští týden byly potopeny dvě ruské lodě,“ řekl LaPlante během rozhovoru pro Defense News.

    Odhalení se objevilo necelý týden poté , co se objevily zprávy , že Washington vedl válečné hry s Kyjevem, aby naplánoval svou protiofenzívu v Chersonu, což zdůraznilo úzké operační vazby mezi americkou a ukrajinskou armádou. Tyto zprávy zvyšují obavy, že Spojené státy jsou zapojeny do plné zástupné války s Ruskem, jak nedávno tvrdil Kelley Vlahos v Responsible Statecraft.

    „Jako obvykle se zdá, že administrativa to chce mít oběma způsoby: ujistit americký lid, že je „omezován“ a že nejsme „ve válce“ s Rusy, ale děláme všechno, kromě vysazování amerického vojáka a vlajky. na Ukrajině,“ napsal Vlahos.

    Odborníci tvrdí, že takový proxy konflikt vyvolává dvě obavy. První je, že Spojené státy budou motivovány k tomu, aby konflikt přetahovaly tak dlouho, jak to jen bude možné, aby maximalizovaly poškození strategických zájmů Ruska.

    „Války proxy jsou dlouhodobými nástroji soupeření velmocí, protože umožňují jedné straně vykrvácet druhou bez přímého střetu zbraní,“ napsal v květnu Hal Brands z American Enterprise Institute. „Klíčem této strategie je najít oddaného místního partnera – zástupce ochotného zabíjet a umírat – a pak to nabít zbraněmi, penězi a inteligencí potřebnými k zasazení otřesných úderů zranitelnému rivalovi.“ (Brands, který tento přístup upřednostňuje, varoval, že USA by bylo lépe, kdyby takovou strategii prováděly tišeji.)

    To je obzvláště znepokojivé vzhledem k nedávným zprávám, že bývalý britský premiér Boris Johnson, tehdy klíčová postava západní koalice na podporu Ukrajiny, pravděpodobně pomohl v dubnu uzavřít mírovou dohodu. Jednoduše řečeno, západní lídři nemají důvod povzbuzovat Moskvu a Kyjev k jednání o ukončení války, pokud jsou přesvědčeni, že prodlužování konfliktu pomůže „vykrvácet“ Rusko.

    Druhá obava je možná nejvýznamnější: riziko eskalace k plné válce mezi USA a Ruskem. Washington již má na Ukrajině agenty CIA a jednotky speciálních operací a zřejmá blízkost spolupráce USA s ukrajinskými silami by mohla v určitém okamžiku přesvědčit ruského prezidenta Vladimira Putina, že Amerika je ve válce skutečným válečníkem.

    „Pokud Spojené státy a NATO usilují o bezpodmínečnou porážku Ruska nekonvenčními prostředky – zástupnou a ekonomickou válkou – můžeme rozumně očekávat, že Moskva přistoupí na podmínky nepřímého konfliktu, které jsou pro naše silné stránky? napsal George Beebe z Quincy Institute v Responsible Statecraft v dubnu. „Jak dlouho se bude Moskva zdržovat přímých odvetných opatření proti Západu, zvláště pokud ruská operace na Donbasu začne váhat?“

    Mezitím se operace Moskvy na Donbasu začaly zadrhávat, ale zdá se nepravděpodobné, že by Washington Beebeho varování bral na vědomí. Jen před pár dny Bílý dům oznámil , že chce, aby Kongres schválil dalších 7 miliard dolarů vojenské pomoci pro Ukrajinu, nad rámec téměř 13 miliard dolarů smrtící pomoci, kterou již poskytly USA. Tyto peníze signalizují, že Washington nadále sleduje bojiště namísto vyjednávacího stolu.

    https://responsiblestatecraft.org/2022/09/07/us-military-trained-ukrainians-days-before-they-sank-two-russian-ships/

  15. Jan P napsal:

    Nyní, když se RF stahuje z Chersonu, přední US generál Milley říká, že by se Ukrajinci měli pokusit zúročit územní zisky u jednacího stolu.
    https://responsiblestatecraft.org/2022/11/10/will-a-russian-kherson-exit-create-the-right-facts-on-the-ground/?fbclid=IwAR0HUEIgAR7J8xFT7j5VZslUhD9z_lwNyTTtR4cW9Io27bbS4EYTP0fUjMU

Leave a Reply