Protože…hala, no (I.).

Aneb – malý seriál o tom, co všechno v našem městě NEBUDE, když zodpovědní opravdu v této době rozhodnou o stavbě Horácké multifunkční arény za 2,5 miliardy z peněz daňových poplatníků. Bez nároku na pořadí důležitosti.

Také jste se těšili, že naše krásné, leč už hodně zanedbané a ošuntělé náměstí se trochu vylepší? Že se dočkáme důstojného tržiště, že zmizí hnusné, věčně zavřené stánky z občerstvením a obludné neudržované betonové květináče snad ze šedesátých let ? Že centrum města a kraje bude místo,za které se nebudeme muset před návštěvníky stydět ?

Marné naděje. Letní vylepšení tohoto smutného prostoru je sice super a vedení města za to patří palec nahoru, ale co dál? Za pár dní všechno zmizí a to to opravdu zůstane jenom u těch pěti zapytlovaných jerlínů za 2,7 milionu?

Jo – a ještě pěkně dlouho. Mimořádné zastupitelstvo 23.8. totiž v klídku rozhodlo, že další pokračování práci zde se odkládá až na rok 2026! Navzdory slibům ve vitrínach PRIORu. Bez jakéhokoliv zájmu všech přítomných. NIKDO nediskutoval, NIKDO nevznesl námitku, dotaz, NIKDO se nepostavil proti. Je opravdu toto ta pravá vůle občanů uplatňovaná prostřednictvím zastupitelské demokracie? Stran výkladní skříně města a kraje?

Smutno je mi, když vidím jak s veřejným prostorem zacházejí třeba v sousedním Žďáru nad Sázavou. Nebo když sleduju, co za dva roky dokázali v této věci v Třebíči. A u nás? Hala, no – všechno ostatní musí stranou.

21 Responses to “Protože…hala, no (I.).”

  1. Svatopluk Beran napsal:

    To vypadá pane Tomanec konečně na obsah příspěvku ve kterém se vědomostně orientujete a jeví se podle mne logicky.

  2. blade napsal:

    Před komunál volbou teď mají jiné starosti než rozvoj Jihlavy, že:
    https://www.jihlavske-listy.cz/clanek36704-jihlava-srdcem-zvazuje-trestni-stihani-hoska.html

    ——————————————————————————-

    Komedie v přímém přenosu:
    ://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/uskupeni-forum-politik-radnice-primator-koubova-koalice-stan.A211127_638729_jihlava-zpravy_evs

    ——————————————————————————-

    Samá před i povolební škatulata, jen proto, aby se dostali ti stejní opět nějak k lizu. Pokud se k tomu radničnímu lizu dostanou, tak se ještě mezi sebou na radnici hašteří, že. Tihle mají opět tu drzost kandidovat do komunálních voleb v Jihlavě?! Můj hlas určitě nezískají.

  3. VladimírV napsal:

    Konečně jsme se dočkali.

    Příspěvek k věci, která se týká doslova každého obyvatele Jihlavy. Příspěvek, který se dal očekávat. Pan Tomanec vyrazil v nové kohortě do předvolební řeže. Ten samý pán, který hlasoval pro výstavbu haly, který podporovall odpuštění dluhu ve vodárenském sporu a zároveň ten, který, a to ve veřejném i vlastním zájmu horoval pro revitalizaci náměstí. Proč ne. Ale pan Tpmanec nepochybně umí počítat a tak si mohl spočítat, co to vše bude stát a hlavně, zdali na to město bude mít. Poznámka: Následující kovidová doba a válka na Ukrajině nejistotu jen umocnila..

    Dnes, krátkodobě mimo politické dění v Jihlavě hořekuje nad nenaplněním svých, tedy i našich, nesplněných snů. Od hořekování přejde k nesmlouvavé kritice svých svých dřívějších koaličních soukmenovců, dnes politických protivníků. My všichni bychom měli zapomenout, že on byl spoluautor oněch megalomanských činů. Ano, jako řadový zastupitel, jak s oblibou tvrdil, ale zároveň jeden z těch, kteří hlasováním dostali město do tíživé situace.

    Jeho současný idol Vítek začal na sjezdu STAN sebekritikou, tady by se měl pan Tomanec poučit. On a jeho seskupení to nebude mít lehké. Většina voličů zná přísloví, jaký pán, takový krám. K tomu, jak říká klasik: “ Paměť je sviňa!“.

  4. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    Tedy pane Havlíčku…. to jsou od vás zase kecy v kleci. Jak já jsem rád, že už vám nemusím čelit na sociálních sítích…

  5. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    Ano, pro výstavbu haly, tak jak je nyní navržena, jsem zvedl ruku a první dva roky jsem se přípravy aktivně účastnil. Viděl jsem to jako věc přínosnou městu, odpovídající vývoji ve společnosti a důstojnou ke tradici Dukly. Jenomže během covidu se situace začala zásadně měnit a nyní už jsme díky válce, inflaci a energetické krizi úplně někde jinde. A to mám i v této situaci trvat na svém původním rozhodnutí, za kterým si pořád stojím ? Investice totiž přestala dávat smysl ekonomický, proporčně, uživatelsky. Je třeba se podívat pravdě do očí – tyto poměry, ve kterých nyní žijeme, se hned tak v dohledné době nevrátí tam, kde byly v roce 2018, když se hala začala připravovat. A proto je daleko zodpovědnější bolestně oželet 130 milionů, které se do toho zatím vrazily, než podobnou částkou muset každoročně sanovat provoz a dlouhodobě ohrozit touto městskému rozpočtu neúměrnou investicí možnost investovat a opravovat ve městě všechno ostatní.

  6. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    Do žádné volební řeže jsem nevyrazil. Vaše přání je otcem myšlenky . To bych se snad prosadil do vyšších pater kandidátky , nebo si založil vlastní uskupení, nemyslíte ? Jsem někde v polovině pole, odkud je vyloučeno, abych se stal zastupitelem – to by bylo snad poprvé v dějinách novodobých voleb. Nejsem ničím jiným, než aktivním podporovatelem.

  7. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    Vůbec nad ničím jsem nehořekoval – prostě vždy jsem popisoval věci tak jak jsem je viděl a cítil. Takovým jako jste vy navzdory. Namísto těchto planých keců vašich by bylo od vás korektnější a slušnější, abyste si to sám zkusil, šel s kůží na trh a už konečně se na nějakou tu kandidátku vašeho srdce nechal napsat. Ano – podporuji Víta Rakušana a vůbec se za to nestydím, ani v těchto těžkých dobách. Protože ho sleduji dlouho, znám ho sobně a vím, že je to v první řadě slušný a poctivý člověk. Což těžko mohu s jistotou povědět o vašich idolech Babišovi a Okamurovi. A co v sobotu – byl jste na Václaváku ?

  8. blade napsal:

    Kauza Mlejnek pokračovala dál.

    Šéf zpravodajské odstoupil.

    Schůzky s Redlem nevadily. To, že se stýkal s dalšíma čtyřma lidma z Dozimetru taky nevadilo. To, že Mlejnkova žena je spolumajitelkou firmy s policajtem, který byl odsouzený za vynášení informací z kauzy Vidkun, to samozřejmě taky nevadilo. To, že neříkal pravdu, když tvrdil, že on přesvědčil svědka v Dozimetru, ať jde na policii? NEVADÍ!

    Téměř dva měsíce Rakušan s Fialou Mlejnka obhajovali, aby teď vyšlo najevo, že ovlivňoval zakázky na Ministerstvu pro místní rozvoj. Klasický STAN.

    Rakušan musí odejít, když se za něj zaručil. To ale neudělal a nikoho to po všech jeho aférách ani nepřekvapilo.

    Tahle vláda se směje lidem do obličeje a není jim to ani trochu blbý. Za 19 dní nás čekají komunální a senátní volby a tam jim můžete ukázat, co si o nich myslíte.

    Rakušan i Fiala za Mlejnka ručili. Byl to jejich člověk. Proto musí skončit.

    Tady fakt nejde o to, jestli mám nebo nemám rád Rakušana. Jde o to, co je nejlepší pro Českou republiku. Je potřeba si přiznat, že Rakušan na vnitro prostě nemá. Jinak by NIKDY nemohl do pozice šéfa zpravodajské služby dosadit člověka, jako byl Mlejnek.

    Průšvihů kolem Mlejnka bylo už od počátku strašně moc. Od včera navíc víme, že Mlejnek domlouval manipulaci zakázky na ministerstvu. Klasická korupce, jako z učebnice, kde vymysleli, že dostanou zakázku ušitou přesně na míru.

    Prostě typický STAN, jak ho známe. Korupce, zlodějiny, malé domů. Přisátí na veřejné peníze, hlavně ať z toho oni mají co nejvíc.

    A Rakušan? Ten samozřejmě, jako vždycky, bude tvrdit, že nic nevěděl, neviděl, nemohl a bla bla bla.
    Jenže teď to už neplatí. On se za Mlejnka postavil. On si ho tam dosadil. On ho obhajoval.
    On kvůli němu proto musí odstoupit.

    Zdroj: https://www.facebook.com/robertslachtaofficial

  9. VladimírV napsal:

    Dobrý den pane Tomanče.

    Děkuji vám za polemiku. Ani já vám nezůstanu dlužný. Tedy:

    Schválení megalomanského projektu výstavby haly bez toho, že nebyla 100% záruka jejího spolufinancování, bylo vysoce rizikové. Ke všemu dvě „morové rány“ projekt totálně pohřbily. Podle Cimrmanů: „Nebožka ješte žije“. Byl jste mezi těmi, kteří projekt schválili a proto jste i spoluzodpovědný za zbytečně vyhozené desítky milionů Kč z městské kasy. No, nedá se svítit, politická odpovědnost není vymahatelná, musíme to překonat. Volby tedy budou o i posouzení politické zodpovědnosti zastupitelů.

    To, že nefigurujete na čelních místech kandidátky ve vašem případě rozhodně neznamená, že jste se na ní dal napsat „do počtu“. Je tu možnost výběru ze všech kandidátů a posílit vaše ego mohou i preferenční hlasy. Co takhle „skokan roku“?

    K té mé korektnosti: Pro vás znovu zopakuji. Je mi více než 71 let, to je věk, kdy by člověk neměl překážet těm, co chtějí uspořádat budoucnost města. Na druhé straně, a to je pro mne hlavní, se cítím v dobré duševní a fyzické kondici, čímž snad nikomu nepřekážím. Tedy vyjma těch, jejichž názory nesdílím.

    Na rozdíl od vás mezi nemám živoucí politické idoly. Tady jste opakovaně mimo mísu. Váš příklon k panu Rakušanovi respektuji. Shodneme se zřejmě na tom, že není až tak mimo, že nevěděl o počínání politiků své strany. Naopak, myslím si, že rozehrál šachovou partii, kdy ve snaze zachránit situaci, se stal „tátou“ rezortu vnitra. Pozvolna ztrácí soukmenovce, které pohřbila realita jejich kontaktů s ekonomickou mafií v naději, že politicky přežije. Můžete si tipnout, jak to dopadne.

    Ano, byl jsem na Václaváku, na zcela zaplněném Václaváku, plném nespokojených lidí. Proč asi? Vy jste se asi spokojil s tituláží nás účastníků od Svatého Petra. Pro Vás: Pan Okamura se předem oficiálně distancoval od podílu SPD na demonstraci se zdůvodněním, aby nedošlo k dehonestaci strany z úst vládců země. I tak přišlo dost příznivců SPD. A co čert nechtěl, kromě současné vlády byla propírána i vláda Babišova. Někteří účinkující si samozřejmě přišli honit politické body. Ale gró vystupujících tvořili odborníci přes suroviny, energie a ekonomiku, kteří jasně pojmenovali stav, kdy se naše země řítí do pekel. Což o to, řeklo by se, kritizovat umí každý. Ale oni přišli i s návody, jak z krize ven. A to jsem si šel nejen já poslechnout s nadějí do budoucna, že jejich návrhy budou nejen vyslyšeny, ale i realizovány.

    Je tomu 10 let, co jsem byl na demonstraci proti vládě P. Nečase. Ta padla až 15 měsíců po jejím konání. Padla v době, kdy se republika neřítila do hospodářského krachu. Jsem pověrčivý, proto věřím, že tato vláda se odporoučí dříve, než se tak stane.

    Zdraví vás Vladimír Havlíček
    5.9.2022

  10. jihlavák napsal:

    Nový zimní stadion je a bude pro město ekonomickou katastrofou. Jak píše pan Havlíček, velké sny nebyly podložené financováním. Nyní jsme v bodě, kdy se pošle projekt a práce za 130 000 000 k ledu na věčné časy a začne se projektovat oprava starého zimáku za úplně jiné peníze než před 2- 3 lety. Případně se bude pokračovat projektu HMA, jehož cena skončí na částce 2,5 miliardy? Nebo ještě vyše? Každému je jasné, že slavné gastro- rozuměj pivo za 35 a klobása za 50- plus akce-rozuměj většinou druholigový hokej s lístkem za 150- nemůžou cenu haly nikdy zaplatit ani vydělat na její provoz.

  11. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    Víte pane Havlíčku,
    na demonstraci pořádanou vlastizrádnou ruskou pátou kolonou bych nešel ani kdybych měl být bez elektriky a o suchém chlebu. Těm lidem co to organizovali jde úplně, ale úplně o něco jiného, než o blaho občanů.
    A s takovými, kterým to nevadí, čas už ztrácet nebudu.
    Ani na sociálních sítích, ani tady. Už pro mne neexistujete.

  12. blade napsal:

    Z manifestačního mítinku ČMKOS 5. září 2022 v Praze pro členy odborových svazů sdružených v ČMKOS:

    https://youtu.be/cdQbuB_43JA?t=3957

  13. blade napsal:

    Trochu vtipné kaše z Twitteru:

    https://twitter.com/i/status/1566735995625693184

    (pustit zvuk u videa a pro lepší vizuální zážitek si to dejte na celou obrazovku)

    🙂

  14. Svatopluk Beran napsal:

    Taková to jednodušší hala v Říčanech u Prahy přišla i s likvidací starého otevřeného stadionu na 100 milionů.

  15. Svatopluk Beran napsal:

    Taková to jednodušší hala v Říčanech u Prahy se dvěma kluzišti, jedním běžným a jedním menším pro hobíky, nebo individuální treningy nebo si může může menší kluziště pronajmout třeba jenom rodina, přišla i s likvidací starého otevřeného stadionu na 100 milionů.

    https://www.comsysicearena.cz/index.php/hokejova-hala/hokejova-hala

  16. blade napsal:

    Na jihlavské radnici sedí několik architektů. Za tu dobu co tam sedí se mohli spojit třeba s Jágrem (Kladnem), a sami „načmárat“ něco podobného pro Jihlavu. S náměstím obdobně. Ale to ne, my jsme frajeři a vyhodíme veřejné finance za různé cizí studie a návrhy, které se pak sotva realizují.

    Veřejné finance nechat v bance totalitního státu také žádná výhra.

    To architekt Zdeněk Gryc po sobě alespoň zanechal dosud funkční sídliště Březinky, ale tito z radnice NIC, jen pět jerlínů s mlatem cca za nějakých 3,4 mio.

  17. VladimírV napsal:

    Dobrý den pane Tomanče.

    Nazývat 75% národa, který je nespokojený s vládou Petra Fialy, reprezentovaného 100 tisíci lidí při demonstraci na Václaváku, ruskou pátou kolonou, to je od vás opravdu majstrštyk.

    Nechci vám nikterak zdravotně přitížit, proto se nadále nebudu v diskuzích obracet přímo na vaši osobu, ale budu případně sdělovat své názory k tématům, co otevřete. Tedy i bez vašeho dovolení.

    Omlouvám se vám za to, že jsem narušil váš scénář seriálu – nemilosrdné kritiky počínání radnice ve věci hospodaření města. Nemyslím si, že by vaše příspěvky nebyly k věci, ale pozdě bycha honit, tohle mělo především padnout na zasedáních zastupitelů. Vlastně, nerozhodnutým to může otevřít oči, budou volby.

    Skončím citátem: „Je to černé a klepe to na dveře..“. Že by růžová budoucnost? Nebo se sejdeme v lepších časech?

    Mějte zdravou mysl.

    Zdraví vás Vladimír Havlíček
    6.9.2022

  18. Svatopluk Beran napsal:

    Na jihlavské radnici sedí několik architektů. Za tu dobu co tam sedí se mohli spojit třeba s Jágrem (Kladnem), a sami „načmárat“ něco podobného pro Jihlavu. S náměstím obdobně. Ale to ne, my jsme frajeři a vyhodíme veřejné finance za různé cizí studie a návrhy, které se pak sotva realizují.

    PODOTÝKÁM ŽE MAJITEL ŘÍČANSKÉ HALY A DVOU KLUZIŠŤ V NÍ JE JIHLAVÁK MARTIN ALTRICHTER. BÝVALÝ DOROSTENECKÝ BRANKÁŘ DUKLY A POZDĚJI I ZLÍNA VE KTERÉM VYCHYTAL V PLAY OFF PRVNÍ MISTROVSKÝ TITUL PRO ZLÍN. JE VYUČEN JAKO KUCHAŘ. TAK TROCHU BOHÉM, ALE MOŽNÁ I VIZIONÁŘ.

Leave a Reply