Každý energetikem.

Je to úplně pochopitelné, tohle je věc, která se teď bude dotýkat úplně každého a bude hodně bolet. Problém je hodně obsáhlý, složitý a komplexní. Jednoduchá a rychlá řešení prostě neexistují. Nyní už je zbytečné hledat viníky, protože to nikomu nepomůže, podíleli se na tom tu více tu méně lídři celé Evropy posledních dekád a nejhorším řešením by bylo dávat prostor populistům, kteří už z toho těží a halasně a nepodloženě vykřikují jak to vyřeší. Naopak – ti nás uvrhnou do ještě větší bídy. Nevyřeší to nikdo, když celá Evropa nepůjde jedním směrem a Amerika jí účinně nepomůže.

V komentářích je sice hodně dlouhý text od Dušana Janovského, ale jinak to nejde pro ty, kteří chtějí problém skutečně pochopit, fakt to není snadné.

Ale osobně se s tím hodně stotožnuji, tak zde je to základní, co jsem si z toho vzal. Jako laik v tomto dlouhém textu, který jsem dvakrát přečetl, vidím objasnění příčin vzniku, návazností i postupné cesty ven:

* Rusko si z nás udělalo narkomany levného plynu, který teď používá jako ekonomickou zbraň

* proto se mu nemůže nijak a v ničem ustupovat, protože přes tu všechnu budoucí bolest je to to největší nebezpečí. Proč by to proboha dělali, když by za tím nebyly jenom a jenom mocenské zájmy

* Iberijsky přístup je cestou do pekel, protože je v této situaci řešením na úkor všech ostatních a pomůže jenom dvěma státům, zbytek ostrouhá

* cesta ven se musí hledat naopak společně, pro celou Evropu – v cenotvorbě, regulaci cen i spotřeby a ve vzájemné solidaritě

* vláda, která „zajistí“ lepší podmínky než vláda sousedního státu, není šikovnější a schopnější, ale jenom bezohlednější ke zbytku Evropy

* vzhledem k tomu, že třetinu energetické spotřeby tvoří domácnosti, není pravdou, že každý z nás nemůže šetřením nic ovlivnit a je tedy hodně divné, že se na to netlačí mnohem víc

* tím spíše v samosprávách, což se mělo stát ústředním tématem nadcházejících voleb – je třeba především zapomenout na nové energeticky náročné projekty, omezit vše, co není nezbytné a soustředit se na to, jak opravdu úsporně přežít ….PROTO UŽ VŠICHNI ZODPOVĚDNÍ PROSÍM ZAPOMEŇTE NA HALU – jedna věc je totiž už dnes naprosto jasná – energetická krize nebude trvat rok, nebo dva, fakt ne

* bude to velká zkouška mezilidských vztahů, komunikace a vzájemné solidarity.

83 Responses to “Každý energetikem.”

  1. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    Poznámky k energetické krizi
    Máme jako Evropa dost energie?
    Nikdo neví, ale spíše ne. Ne na celou zimu. Může to dopadnou dobře, pokud bude teplá a větrná zima a rozjedou se francouzské jaderky. Naopak to může dopadnout velmi špatně, pokud bude mráz (bude se muset hodně topit), bezvětří a smůla. Výslednou bilanci nikdo nezná, ale je vysoce pravděpodobné, že několik procent plynu a elektrické energie, počítáno z loňské spotřeby, bude chybět.
    Elektřina a plyn už nepřibude. Už se nepodaří obstarat žádné další dodávky plynu, než ty, se kterými Evropa už počítá a ze kterých se kalkulují ceny. Plynovody nebo nová ložiska plynu za pár měsíců otevřít nejde. Další lodě s LNG nepřijedou (krom těch již nasmlouvaných), ani kdyby se jim královsky zaplatilo. Z toho plyne jednoduchý závěr:
    Někdo bude muset energiemi strašně moc šetřit.
    Kdo to bude, kdo bude muset strašně moc šetřit?
    O to, kdo bude šetřit a kdo ne, se právě teď hraje. Další plyn sice už nejde koupit na jiných kontinentech, ale různými čachry a omezeními lze vyšachovat evropské partnery a nakoupit ho v Evropě. Evropský trh s energiemi je stále ještě relativně hodně svobodný (čemuž částečně vděčíme za minulou dekádu levných energií). Na takhle volném trhu se dají vzít veřejné peníze a rychle je nasypat velkým dodavatelům, aby místo do země A posílali plyn do země B. V malých množstvích to lze dělat při plnění plynových zásobníků a v ohromných množstvích se dají partnerské země vykoupit tím, že ze státního rozpočtu státy dotují cenu energií pro spotřebitele. Obchodníci podpoření státní dotací totiž můžou na evropských trzích nabídnout větší cenu a okolní země tím vykoupit.
    Jako první tenhle nápad dostali na Pyrenejském poloostrově. Správně si všimli, že cena elektřiny je vysoká kvůli ceně závěrných zdrojů, tedy plynových elektráren, které mají nyní drahý plyn, ale které se na celkové výrobě elektřiny podílejí jen málo. Naprostá většina elektřiny se vyrábí levněji. Kdyby se relativně malou dotací na plyn podařilo snížit cenu elektřiny z plynových elektráren, klesla by cena pro celý trh. Vidíte tu moudrost španělských ekonomů? Malým zásahem udělají velkou změnu ceny pro spotřebitele! Vypadá to jako skvělý nápad. Evropská komise jim to dotování schválila (na rok) [1] a cena elektřiny za Pyrenejemi klesla ze 400 na 200 € za MWh. Mezi ekonomy a energetiky se začala španělsko-portugalská metoda s uznáním chválit [2]. A tahat do zbytku Evropy.
    Samozřejmě je to ale průser.
    Tímhle dotováním a zastropováním ceny vztyčili Španělé prostředníček před tváří zbytku Evropy, aniž by si toho Evropa všimla. Ve skutečnosti vztyčili ty prostředníčky čtyři; pojďme si je probrat:
    1. dotovaná elektřina je jen pro Španěly (resp. Portugalce). To dává smysl, ale znamená to zavedení vývozních cel na elektřinu, protože jinak by vývozci dotovanou elektřinu výhodněji prodali v zahraničí (typicky ve Francii, která má běžně cenu kolem 400 €). Zavedení vývozních cel je ale to nejmenší.
    2. zastropováním ceny odrazují své spotřebitele od úspor. Přitom úspory jsou teď to jediné, na čem bude v Evropě opravdu záležet, ale co bude taky nejvíc bolet. Španělé dali najevo, že hru na úspory hrát nechtějí a svým voličům žádné špatné zprávy říkat nebudou, aby si politicky neuškodili.
    3. ty dotace nakonec zaplatí “Němci”. Španělsko a Portugalsko jsou země hluboce zadlužené a jako takové už by dávno byly v bankrotu, kdyby Evropská centrální banka soustavně nevykupovala jejich vládní dluhopisy [3]. Můžou si ze svých státních rozpočtů prodotovat klidně mrtělijády eur, protože jsou zvyklí a vědí, že ECB za ně zaplatí jakýkoli dluh. To mi přijde jako nejvtipnější vztyčený prostředníček – že to neplatí oni.
    4. nejdůležitější fuck-up je ale vykupování ostatních evropských zemí. Už jsem to zmínil. Tím, že mají španělské a portugalské plynové elektrárny dotovanou nákupní cenu plynu, můžou si ho dovolit objednat víc za vyšší cenu. Lodě s plynem, které by jinak pluly třeba do Francie, jezdí do Španělska. To na zbytku kontinentu zvyšuje nedostatek plynu a šponuje ceny.
    Takže si představte, jak se vám tihle evropští partneři na summitu smějou do očí a ještě ve své absolutní ekonomické naivitě doporučují, abyste ten jejich způsob zavedli taky, když je tak super. Je super jenom pro ně. Zkusme si tedy představit, co by se stalo, kdyby všechny státy EU zastropovaly ceny elektřiny a dotovaly produkci závěrných zdrojů.

  2. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    Co až budou plyn dotovat všichni?
    Začal jsem tím, že Evropa na zimu nemá dost plynu. Ne při předpokládané spotřebě a průměrném počasí. Když se tedy všechny státy budou snažit dotovat plyn pro plynovky a domácnosti, kde ho asi tak vezmou? Na volném evropském trhu? A na jakém? Už žádný nebude. Na trhu bude už jenom spousta kupců s plnýma rukama státních peněz (z různých států), ale žádný plyn. Kam v tu chvíli vystoupají ceny? To nikdo neví, ale teoreticky k astronomické částce odpovídající astronomické ochotě evropských států ruinovat svoje rozpočty. Sice to teoreticky můžou být relativně malé objemy plynu, ale i malé množství krát nekonečno rovná se nekonečno.
    Dvojí aplikace dilematu bezohledného strávníka
    Znalci teorie her už v situaci, kdy si jednotlivé státy navzájem vykupují nedostatkový plyn, postřehli vězňovo dilema pro N hráčů, kterému se dá říkat Dilema bezohledného strávníka (Unscrupulous diner’s dilemma [4]). To popisuje situaci, kdy v restauraci kamarádi platí společný oběd dohromady rovným dílem. Kdo si v takové situaci, kdy útrata je společná, objedná levné jídlo, chová se iracionálně, protože sice zaplatí hodně, ale dobře se nenají. Proto je racionální objednat pro sebe drahé jídlo, což učiní všichni a nastane Nashova rovnováha (situace, ve které se nikomu nevyplatí změnit strategii [5]).
    Podobně i v současné energetické situaci v Evropě mají státy možnost domluvit se na úsporách (opakuji: úspory jsou jediné řešení). To ale neudělají, protože racionální je partnery zradit a nákup plynu dotovat. Vede to k Nashově rovnováze, kdy plyn dotují všichni. Žádný plyn ani elektřina tím nevznikne, jen si státy vyprázdní rozpočty.
    Ze stejného důvodu opravdové úspory tažené jednotlivými státy pravděpodobně také nenastanou. Kdyby dnes nějaký stát zavedl opravdu drastické úspory, které jsou potřeba, moc by si nepomohl, protože na volném evropském trhu by jeho úspora jenom snížila cenu a dovolila by ostatním státům úspory odkládat. Například kdyby se vládním nařízením v ČR zavřely bazény, mohlo by Rakousko říkat: podívejte, u nás se bazény zavírat nemusejí, děláme to lépe. To je také dilema bezohledného strávníka.
    Dilema bezohledného strávníka je teoretická hra, přičemž teorie předpokládá, že se hráči nemůžou předem domluvit. Hra má takový tvar, že taková nedomluva vede k prohře pro všechny. Paradoxní na téhle hře je, že při domluvě by si všichni pomohli. Sudba Nashovy rovnováhy se dá zlomit jenom tím, že se hráči vynutitelně domluví na úsporné strategii. Tolik teorie. V praxi by bylo fajn, kdyby se evropské státy domluvily, že z pekla vzájemného se přeplácení ze státních rozpočtů nějak utečou. Třeba tím, že se přestanou upínat na ceny nebo omezování trhu a začnou hledat opravdové úspory.
    Co se stane, až plyn a elektřina opravdu dojdou?
    Každý stát i velcí distributoři mají svou regulační politiku. V plynárenství máme vyhlášku o stavu nouze se šesti kategoriemi odběratelů a deseti odběrovými stupni [6]. V energetice máme sedm regulačních stupňů, regulační plán a vypínací plán [7]. Plány říkají, komu se bude odběr vypínat dříve (průmyslu) a komu až nakonec (kritické infrastruktuře). Jenomže nikdo si nepřeje, aby na nějaké vypínání došlo, politici ze všeho nejméně, ale dělají pro ten nedostatek hodně. Zatím se všichni tváří, že se energie nakonec někde nakoupí za nějaké peníze. K tomu si musíme položit důležitou otázku, jestli hoří peníze.
    Hoří peníze?
    Ne, peníze nehoří. Můžete někomu poslat třeba miliardu, ale neuděláte z toho ani jeden joule tepla. Bankovky trochu hoří, ale to je výjimka, jiné formy peněz nehoří a nehřejou. Jakékoli vládní řešení tedy nemůže spočívat v tom, že se někomu pošlou peníze. To způsobí jen to, že někdo (ten, kdo má nějakou formou přístup k vládním penězům) se zahřeje na úkor někoho, kdo má k vládním penězům daleko. Já se počítám mezi neokeynesiánce, takže rozhodně netvrdím, že nové peníze jsou vždycky všude špatně. Například se hodí na úvěrovou expanzi, když je ekonomika pod potenciálním produktem (což teď fakt není). Ale zároveň jsem vzděláním teoretický fyzik a dokonce i z praxe můžu potvrdit, že když závodí socialismus s fyzikou, vyhraje fyzika.

  3. Miroslav Tomanec, Ing., MBA napsal:

    Proč je elektřina tak drahá?
    Protože ji i za cenu 600 € za MWh někdo kupuje. Chápete? Ona není drahá jen proto, že se mezní jednotka draze vyrábí z plynu. Je také drahá, protože si spotřebu energie nedokážeme odepřít. Jak moc musí někdo tu elektřinu potřebovat, aby si ji za 600 € koupil? (V dnešních dnech ve špičkách je 600 €/MWh běžná cena!) A protože je elektřina z různých zdrojů tatáž elektřina, je přirozené, že za ni výrobci na volném trhu požadují stejnou, tedy co nejvyšší cenu. Stejně tak distributoři nechtějí platit víc než jiní, takže cena je krom nejdražšího zdroje určena i nejlevnější poptávkou.[8]
    Co znamená oddělení ceny elektřiny od ceny plynu?
    Určitě to čtete v novinách, že evropští politici chtějí „oddělit cenu elektřiny od ceny plynu“ [9]. Cena elektřiny přirozeně cenu plynu kopíruje. Proč? Protože bez výroby elektřiny z plynu by nebylo dost elektřiny (hlavně by chyběla pro regulaci sítě). Proto stále někde musí běžet plynové elektrárny, jinak bychom měli blackout. Jak je plynu málo, je plyn drahý, takže plynové elektrárny vyrábějí draze. Potom musejí žádat za elektřinu vysokou cenu a jak jsme si už vysvětlili, ostatní výrobci vidí, že to stále někdo za tu vysokou cenu kupuje, tak žádají tu samou cenu. Politické oddělení ceny elektřiny od plynu útočí právě na tuto zřejmou snahu jiných výrobců říct si tržní cenu. Politicky se může (přes daně, cla, dotace a regulace ceny) podařit přinutit neplynové výrobce prodávat elektřinu levněji než odpovídá ceně elektřiny z plynových elektráren. Ve velkém objemu to může hrát velkou peněžní úsporu pro spotřebitele. Ale nepodaří se politicky získat takovou levnou energii v množství, které by bylo potřeba pro celý trh. Dotovat výrobu z plynu a uměle tím srážet ceny je možné lokálně, ne v celé Evropě. Peníze nehoří, to už víme.
    Má smysl zastropování ceny ruského plynu?
    Nemá. Vůbec nechápu, jak to někoho mohlo napadnout. Motivací asi bylo zabránit tomu, aby se evropští odběratelé při nákupu přepláceli. Toho ale cenovým stropem dosáhnout nejde, protože bude obcházen, případně zabrání obchodování úplně. Efektivnější by bylo uvalit na ruský plyn dovozní clo (ve výši asi 30 %, což je stejné procento, které si z plynu bere ruská vláda).
    Co bych teda dělal, když jsem tak chytrej?
    Nevím a fakt nikomu současnou situaci nepřeju. Zatím mi ale přijde, že zabíjíme posla. Ceny mají v ekonomice roli informace. Pokud je tedy na burzách běžně cena elektřiny kolem 400 €, což je hodně (předloni bylo i 50 € moc) [10], znamená to, že elektřina je prostě vzácná. Tuhle informaci je potřeba dát lidem, firmám a státu. Lidé na informace nereagují, pokud se jich netýkají. Cena, kterou musejí zaplatit, je jediný způsob, jak se jich ta informace týkat začne. Vůbec neříkám, že se má půl národa v důsledku vysokých cen vrhnout do exekuce. Vlastně s uznáním hledím na různá rozhodnutí vlády, kdy se nebojí mluvit o dani z mimořádného zisku pro výrobce energie z levných zdrojů (nebo je hrozbou té daně motivuje k jednání) a kdy deklaruje, že z výnosu pomůže těm, na koho dopadne osud nejvíc. Chápu i plošnost těch opatření, prostě se nic cíleného už nestihne. Ale zastropování cen mou podporu nemá, protože to povede k tomu, že ti, kdo by za cenu 400 € energii šetřili, za cenu 200 € šetřit s elektřinou nezačnou. Fakt netuším, proč má stát dotovat zbytnou spotřebu energie. Zbytečné spotřeby energie kolem sebe vidím pořád hodně, počínaje monitory počítačů přes stále zapnuté domácí televize až po infrazářiče na zahrádkách pražských turistických restaurací.
    Už desátého února agentury přinesly zprávu, že některá italská města na protest proti vysokým cenám energií vypnou večer osvětlení památek [11]. Podle mě měl tenhle článek absolutně nedoceněný komický potenciál. Ačkoli vysoká cena energií má fungovat jako informace, že je potřeba zhasnout, Milánští a Turínští zhasli na protest, aby někdo zařídil, že jindy budou moci svítit. Místo toho, aby zhasli napořád, když je to tak drahé, tak na protest zhasli na půl hodiny, někteří dokonce na hodinu! Myslím, že to dobře modeluje mentalitu nás Evropanů, kdy si naivně myslíme, že se stát má postarat o všechno od plínek až po rakev.
    Přál bych si dohodnout se v rámci celé Evropy na úsporných opatřeních ve veřejném sektoru. Klidně to může být zhasínání památek, snížení teploty vytápění ve veřejných institucích (na výrazně méně než ohlašovaných 19°C), zrušení dotací na osvětlení sportovišť, cokoliv. Důležité ale je, aby to bylo významné a plošné všude v EU, jinak hrozí, že si z NEspoření někdo nabrnká politické body. Po pravdě řečeno nechápu, proč se památky ještě vůbec osvětlují. Máme energetickou krizi, každou hodinu se už teď pálí na výrobu energie významné množství plynu, které by bylo možné ušetřit v zásobnících na zimu. Opakuji: ani v ČR není chvíle, kdy by byly plynové elektrárny zcela vypnuté.
    Má smysl šetřit jen v některé hodiny?
    Ano a ne. Má smysl šetřit stále. Jasně že v situaci, kdy elektřina stojí 600 €, jsou úspory významnější, než když stojí 400 €. Ale když slyším řeči, že se má spořit jen v některé hodiny [12], tak mi zůstává rozum stát. Ona jako cena 400 € za MWh připadá někomu malá, že nemá smysl šetřit? Mně teda připadá jako šíleně vysoká a pokud ji budu opravdu platit, tak začnu šetřit ještě intenzivněji než šetřím dnes. Právě teď jsem vstal od klávesnice a vypnul jsem světlo v kuchyni, kam si chodím do ledničky na mlíko. Ledničku mám ztlumenou na jedničku a přemýšlím, jestli ji úplně nevypnout. Ne snad že bych nedokázal zaplatit 400 € za MWh, což je současná cena uprostřed noci, ale nechci přispívat alžírské ani ruské vládě.
    Před komunálními volbami jsou k vidění plakáty s tlustými pány a hesly „zařídím levné energie“ a podobné nesmysly. Až se po volbách sejdou nová zastupitelstva, hned první materiál z rady bude v polovině obcí návrh na zhasínání veřejného osvětlení od půlnoci do rána a omezení obecních sportovišť. Zařídit levné energie nejde jinak než úsporami. Nepředpokládám, že by ten tlustý pán z plakátu měl na zahrádce plynový vrt.
    Co chystá česká vláda?
    Zastropování cen energie někde kolem 240 € / MWh, zastropování ceny plynu kolem 120 € / MWh [13, 14]. Pravděpodobně zavede vývozní cla na elektřinu, aby výrobci preferovali domácí spotřebitele. Pravděpodobně dotace pro výrobce elektřiny z plynu ve výši rozdílu k dotované ceně. Tedy něco hodně podobného španělsko-portugalskému modelu, ale uprostřed Evropy.
    Pro okolní evropské země je to nepříjemné, protože od nás elektřinu dovážejí (krom Polska, to vyváží a rádo by vyváželo víc, ale síť to nedává). Považuju za pravděpodobné (a tak trochu doufám), že se nějaká evropská instituce do plánu české vlády pokusí hodit nějaké vidle, například že to je nepovolená dotace, nepovolená cla, vandalizace vnitřního trhu atd. Zatímco v případě elektřiny může být česká vláda relativně vysmátá (zdrojů máme dost a s dobrými úsporami se to zvládne), v případě zemního plynu nechápu český optimismus. Domácí zdroje nejsou a pokud si před okolím uzavřeme domácí trh s elektřinou, lze na oplátku čekat neochotu ostatních států otevírat nám trh s plynem. Cesta zpátky ale není, protože už to slíbili v televizi.
    Proč se spousta lidí nedoplatí, i když vypnou topení?
    Pokud se v jejich domě centrálně topí a připravuje se centrálně teplá voda, šetření jim tolik nepomůže. Zvláště ve velkých domech. Existuje totiž vyhláška č. 269/2015 Sb. o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravy teplé vody pro dům [15]. Ta určuje, že třicet procent nákladů na ohřev teplé vody a 30 % až 50 % nákladů na vytápění se rozpočítává mezi obyvatele domu bez ohledu na to, kolik reálně spotřebovávají. Říká se tomu základní složka, které neunikne nikdo, ani když tzv. spotřební složku srazí na nulu, např. když se nemyje a oblékne si 09 svetrů. Pokud v tom opět vidíte dilema bezohledného strávníka, vidíte správně. Rovnovážná strategie je plýtvat/plýtvat, protože půl mého topení a 30% tepla vody mi zaplatí sousedé – stejně jako já to zaplatím jim. Jestli někdo můžete, zkuste se zeptat na Ministerstvu místního rozvoje, jestli bychom tu základní sazbu neměli významně snížit nebo nechat na rozhodnutí SVJ či družstva.
    Můžou za to povolenky?
    Povolenky nám v minulých letech zdražovaly elektřinu a to bylo z dnešního pohledu dobře. Aspoň někdo je díky tomu připraven na extrémně drahé energie. V současnosti považuji emisní povolenky za kontraproduktivní a bylo by fajn je dočasně omezit, případně redesignovat. Ale v celkové ceně hrají roli malou.
    Kdo za to všechno může?
    Současná situace nevznikla náhodou. Je to čirý záměr ze strany Ruské fedarace vedené panem Putinem. Lze v tom spatřovat jistou genialitu [16]. Rusko zásobovalo Evropu po desetiletí velmi levným plynem (krom volného trhu druhý důvod energetické prosperity minulých dekád), aby mělo silnou geopolitickou zbraň v případě jeho omezení. V postsovětském prostoru v minulosti nízké ceny Rusko používalo jako páku ve prospěch svých klienských režimů a vysoké ceny jako zbraň proti vládám Rusku protivným. A fungovalo to. Obávám se, že to bude fungovat i proti Evropské Unii. Jsme jako závislák, který byl záměrně naučen brát drogu ve formě levného plynu, takže nedávalo smysl stavět drahé alternativy. Musíme si teď prodělat svůj absťák.
    Slýchám argument, že za omezení dodávek plynu z Ruska můžou jen sankce. To klidně může být i pravda (spíše není), nic by to ale neměnilo na nevýhodnosti odebírat plyn ze země, která jej používá jako politickou zbraň. Příště by klidně omezení dodávek mohlo dopadnout na vládu pana Babiše nebo pana Okamury a to by jistě nechtěli ani jejich příznivci. Je potřeba pracovat na úsporách a výhledově na alternativách k plynu.

  4. VladimírV napsal:

    Bylo, nebylo!?

    Kdo by se před rokem nadál, že se blíží energetická katastrofa, která postihne celou Evropu. Bylo dost levného plynu, levné elektřiny, levné ropy. Ano, v tomto smyslu i politické zbraně.

    Ukrajina je zářným příkladem, kam může dojít vysoká míra zkorumpovanosti, potažmo bídačení země. Začalo to nepokoji, přiživovanými zahraničními partnery zkorumpovaných vlád, pokračovalo pak legální občanskou válkou, která přerostla v zásah Ruska do suverenity Ukrajiny. Ve jménu čeho? Z Ruska se stal agresor, označený za okupanta Ukrajiny, potažmo Evropy.

    A tady máme první nelogičnost. Proč plýtvat zbraněmi, když stačí zatáhnout kohouty, Tedy učinit to, po čem EU v rámci sankcí volala? Toho, co predikovali protiruští experti, by bylo dosaženo za minimálních lidských ztrát.

    Druhá nelogičnost. Volání po ukončení konfliktu, pravda někdy jen uchu znějící proklamace, je s ohledem na souběžné dozborojování ukrajinské armády další nesmysl. Pardon, jsou u nás výjimky, které po ukončení války nevolají.

    Kdo pak je to otcem oné absurdity. No přece ten, kterému záleží na tom, aby se dostal z hrozícího hospodářského úpadku a ztráty pozice hospodářského lídra světa, ten který vydělal na předchozích světových konfliktech. Ano, USA. USA, které hrají vabank o osud celé Evropy kvůli svým zištným zájmům. USA, které horují po materiální pomoci Ukrajině a zároveň se tetelí blahem, že ztratili EU jako jednoho ze svých obchodních konkurentů.

    Spolupráci, jinak kolaboraci s kroky USA z řad některých evropských států, v přední řadě naší republiky, nelze posoudit z pohledu občana České republiky jinak než vlastizrádnou činnost. Ano, zároveň je dobré občas přibrzdit v konzumu, který ovládá dění v naší zemi. Ale není vůbec férové, se při viditelné nejistotě, co bude dál, ohánět nereálnými vizemi.

  5. jihlavák napsal:

    Řešení jednoduché. Odchod z burzy, zastropovani cen elektřiny, bez náhrady americkým
    a jiným spekulantum.Vládu, která dojedna dodávky plynu přímo s Gazpromem, bez ideologických přirážek. Pokud toho není Fiala schopen ať podá demisi, národ už je vyškolen a určitě bude volit lépe.

  6. Zdeněk Gryc napsal:

    Putinova detašovaná reklamní agentura uvádí:

    „Spolupráci, jinak kolaboraci s kroky USA z řad některých evropských států,
    v přední řadě naší republiky,
    nelze posoudit z pohledu občana České republiky jinak než vlastizrádnou činnost.“

  7. Dvořák napsal:

    V elektřině jsme soběstační a ještě můžeme vyvážet. No my ale nejdřív vyrobíme,vše prodáme a pak kupujeme zpět. To je logické, ne. Dostavba jaderné elektrárny by naší výrobu ještě posílila. Ale to se asi někomu nehodilo,aby nějaká prdel uprostřed Evropy ovládla trh s elektřinou. Neustále se omílá,že dík, plynu nás může Rus ovládat,prý jsme závislí. Znamená to tedy,že nás nyní bude ovládat američan?

  8. VladimirV napsal:

    Pane Gryci,

    děkuji Vám za Vámi často omílanou nálepku. Je mi zároveň líto, že jste ve své své adoraci všeho, co je poplatné počínání USA, zapomněl na jednu „maličkost“. A to tu, že se naše země, potažmo EU, začínají potápět, a to rychle, do bahna strádání a všeobecné chudoby.
    Tak hodně štěstí v lepších časech. Měl bych asi začít věřit v posmrtný život.

  9. Zdeněk Gryc napsal:

    Putinova detašovaná reklamní agentura uvádí

    Filiálka Ján Lauko + VladimírV
    —-

    Západní způsob myšlení se hroutí. A spolu s ním také západ!
    Ján Lauko | Čtvrtek, 5. 4. 2018 v 19:42
    —-
    Pravda o Ukrajině bude jiná, než tvrdí média. Naznačuje to Kristus!
    Ján Lauko | Čtvrtek, 5. 5. 2022 v 14:34

    Proč lituji očkovaných?
    Ján Lauko | Pátek, 31. 12. 2021 v 19:43

    Ve Velké Británii byl zveřejněn děsivý graf. Zobrazuje srovnání úmrtnosti mezi očkovanou a neočkovanou populací na jiné nemoci, než na covid. Vyplývá z něj, že kdo se dal očkovat, vystavil se zvýšenému riziku, že v brzké době zemře na nemoc, se kterou by si jeho imunitní systém hravě poradil, kdyby nebyl dezorientován očkováním. Za určitou imunitu proti covidu a za snazší průběh případné nákazy se tedy platí ztrátou imunity vůči jiným chorobám.
    Proč je tomu tak a co se ve skutečnosti stane s naším organismem a jeho odolností, když se dáme očkovat?

    POZNÁMKA: Redakce Jihlavských listů upozorňuje, že diskusní příspěvek neodpovídá současným znalostem o viru covid-19. Kdo se podle něho bude řídit, musí počítat s velkou pravděpodobností, že bude ohrožen na zdraví a životě.

  10. VladimírV napsal:

    Opakování – matka moudrosti.
    Anebo: “ Kafemlejnku, mel!“.

  11. Svatopluk Beran napsal:

    Americká obchodní válka z Ruskem o dodávky levných energií z Ruska do Evropy, byla nastartována PRAKTICKY hned po rozpadu SSSR. Balkán – a vytržení Kosova ze Srbského území a vystavění tam okamžitě druhé největší americké vojenské základny v Evropě.

    následně

    Radar v Brdech, měl být monitorovací radar, který používají Spojené Státy na Marshallových ostrovech a neurčité podobě zmodernizován, žádný čistě nový. Nebyl totiž myšlen ve skutečnosti proti Iránu, ale měl sloužit k monitorování Ukrajiny armádou Spojených Států k při připravované válce Ukrajiny z Ruskem v prospěch obchodu USA s energetickými surovinami pro Evropu. Celé tohle odříznutí Evropy od levných surovin Ruska je dlouhodobý americký plán amerických byznysmenů s VAZALSKOU ZÁPADNÍ EVROPOU. MOHLO TO MOŽNÁ JEŠTĚ ZACHRÁNIT PODEPSÁNÍ JINÉ VAZALSKÉ DOHODY S EVROPY S USA, ALE EVROPA TUTO DOHODU TTIP DOSUD NEAKCEPTOVALA. Už jsem to tu publikoval vícekrát.

    https://cs.wikipedia.org/wiki/Transatlantick%C3%A9_obchodn%C3%AD_a_investi%C4%8Dn%C3%AD_partnerstv%C3%AD

    DÁLE SI OPĚT PŘIBLIŽME UTAJOVANOU SCHŮZKU AMERICKÉ OBCHODNÍ A VÁLEČNÉ ŠPIČKY S NASTUPUJÍCÍM PUTINEM V RUSKU

    POVŠIMĚME SI DATUM ČLÁNKU

    Kissingerovo ultimátum Putinovi

    Mike Whitney

    21.9.2007

    Několik hodin předtím, než Londýn oznámil vyhoštění čtyř ruských diplomatů a vlastně obvinil Moskvu, že nařídila vraždu Litviněnka, odehrála se významná událost. Henry Kissinger odletěl do Moskvy k důvěrným rozhovorům s Vladimírem Putinem. Prakticky se neví vůbec ni o tom, co si ti dva řekli; americká média jako celek zprávu cenzurovala a evropská je v tom jako vždy následovala. To v zásadě znamená, že setkání mělo pro centra skutečné moci v USA maximální význam, neboť právě tato centra kontrolují nebo vlastní média.

    Závažnost, kterou mocní přikládali tomuto setkání, potvrzuje i složení delegace doprovázející Kissingera do Moskvy. Byl v ní George Schultz, bývalý ministr zahraničních věcí USA za vlády Reagana, ale především velká šedá eminence, muž , který ve své osobě spojuje zvláštní moc politiků, byznysmenů a finančníků, starý člen skupiny finančníků, kteří pomáhali Stalinovu SSSR s finančí pomocí, prezident Advisory Council JP Morgan Chase, člen Hooverova Institutu a American Entreprise, ředitel společnosti Bechtel (nadnárodní společnost operující v oblasti infrastruktury pro ropný průmysl), jakož i člen Bohemia Grove, což je klub mocných tak výlučný, že Bilderberg připadá jako hřiště s volným vstupem. V 84 letech Schultz není člověkem, který cestuje rád, pokud to není absolutně nezbytné. V delegaci byl také Robert Rubin, bývalý ministr financí, dnes významná osobnost Citigroup a to poté, co byl jedním z představitelů New York Stock Exchange a Ford Motors. Byl zde též Thomas Graham jr., velvyslanec, zvláštní představitel pro otázky nešíření jaderných zbraní a kontroly zbrojení (tedy starý vyjednávač s SSSR z dob SALT), jakož i poradce advokátní kanceláře Morgan Lewis. V delegaci byl i David O´Reilly, prezident a výkonný ředitel Chevronu a také šéf banky JP Morgan. A konečně Sam Nunn, bývalý senátor, extrémně pravicový demokrat a spoluprezident Nuclear Threat Initiative (NTI), velký expert na strategické zbraně.

    Tedy impozantní skupina – staří vlci z dob studené války (nikdo z těchto výše uvedených Američanů se nenarodil po roce 1938), působící v nejvýznamnějších vrstvách skutečné ekonomické a politické moci, z vojensko-průmyslového komplexu, kteří se sešli, aby udělali dojem na „mladíka“ Vladimíra.

    Téma jednání: „Rusko-USA: Pohled na budoucnost“. Výsledky jednání? Jak lakonicky řekl H. Kissinger při odchodu (nezaznamenaném západními svobodnými médii): „Oceňujeme čas, který nám prezident Putin věnoval a otevřený způsob s jakým nám vyjádři svoje stanovisko“. V diplomatickém žargonu, „otevřenost“ znamená „absolutní rozdíl“. Mohli mluvit o protiraketovém deštníku, který Bush rozmisťuje v Polsku a Česku. O Kosovu, proti jehož nezávislosti se Putin staví. Nebo snad o Iránu, kterému Moskva pomáhá při obohacování uranu. A nebo, a to je pravděpodobnější, o tom jak Gazprom vyhodil americké a anglické ropné společnosti z arktického naleziště Shtokman v Barentsově moři, aby se spojil s Totalem. Nebo o ropovodech, které Putin staví ze Střední Asie a které „likvidují“ západní moc. Ať už bylo téma jakékoli, víme, že Putin byl „otevřený“. Delegace se vrátila s jistotou, že „budoucnost“ Ruska a Ameriky se neshoduje.

    Uplynulo méně jak 48 hodin a nová vláda Gordona Browna vyhostila čtyři ruské diplomaty z jejich ambasády v Londýně s prohlášením, že je to odveta za odmítnutí Moskvy vydat Andreje Lugového, kterého Angličané obviňují, že otrávil ex-agenta Alexandra Litviněnka poloniem 210. V téže chvíli mafiánský Boris Berezovský, kterému poskytli v Londýně politický asyl, veřejně v BBC obvinil Kreml, že nařídil atentát na jeho osobu a ten byl odhalen britskými zpravodajskými službami. Bylo to varování nedotknutelných: válka bez příměří. Britské rozhodnutí, zdá se, překvapilo Moskvu, už i proto, že tento čin nemá od dob studené války precedent. Londýn jedenadvacetkrát odmítl žádost Ruska o vydání Berezovského, známého a potvrzeného zločince (hledaného i v jiných zemích, mezi kterými je i Brazílie) a Achmeda Zakajeva, exponenta čečenských teroristů. „Pokud by Moskva použila stejné kriterium, britská ambasáda v Moskvě by měla o 80 diplomatů méně“, řekl náměstek ministra zahraničních věcí A. Gruško.

    Ale to nestačí. Několik hodin poté britská média oznámila: „Stíhačky RAF vzlétly, aby zahnaly dva ruské strategické bombardéry, které mířily do britského vzdušného prostoru“. Další bezprecedentní oznámení. Kde ale byly ruské bombardéry? V jaké vzdálenosti se nacházely od vzdušného prostoru Velké Británie „ke kterému“ směřovaly? Kolikrát se takové incidenty staly v minulosti, aniž by o nich bylo informováno? Tentokrát to už není nějaké upozornění, ale jasná hrozba. Proč, to je snadno pochopitelné.

    Rusko má 6,6% potvrzených zásob ropy a 26% světových zásob plynu. Od května 2007 se stalo prvním vývozcem energií na světě, když předstihlo i Saudskou Arábii, jejíž zdroje vykazují pokles. Tenhle poklad musely americké společnosti pustit z hlavy, když v Moskvě Putin nahradil Jelcina. Putin buduje s Německem společný baltický plynovod a dodává 80% potřeby plynu. Podepsal se Sarkozym smlouvu, která přivedla Gazprom ke spojení s Totalem při využívání naleziště Shtokman. Buduje plynovody a ropovody, které přivedou energii do Turecka a na Balkán. Uzavřel dlouhodobé smlouvy s odběratelskými zeměmi o vzájemné zainteresovanosti, evidentně s cílem přerušit staré vazby z dob studené války, které stále pojí Evropu a USA. Navíc je to stavění aktivní překážky projektu nového NATO (a jeho trojských koní v Evropské unii J. Barrosy a J. Solany ) uchytit se za hranicí Černého moře. Tento projekt byl sepsán černé na bílém v dokumentu „The new Nort-Atlantic Strategy for the Black Sea region“, připraveného jednou německou nadací s výstižným jménem Marshall Fund for the United States a předložený při posledním summitu NATO. V tomto dokumentu jsou Černé moře a Zakavkazí definovány jako „nová euroatlantická hranice zatížená konflikty zděděnými ze sovětské éry“. Podle studie, tato oblast se zmrazenými konflikty se začíná rozvíjet na funkční agregát na „nové hranici expandujícího Západu“.

    NATO (nebo také USA) vidí tedy tuto oblast jako „hranici“ ve smyslu jakým byl americký Západ, tedy jako pohyblivou hranici. Je tomu tak, vždyť se v tomto dokumentu uvádí, že Ázerbajdžán a Gruzie společně poskytnou koridor pro unikátní dopravní transit energie z Kaspického moře do Evropy, stejně jako nenahraditelný koridor pro základny NATO a americké operace ve Střední Asii a na „širokém“ Blízkém východě. Tedy nová pohyblivá hranice musí postupovat, když dobude a vypudí z dosaženého území nové rudokožce. V tomto smyslu je pochopitelný pokus o vyhlášení nezávislosti Kosova, blokovaný v Radě bezpečnosti Ruskem. Kosovo je předmostí k postsovětskému prostoru plnému „zmrazených konfliktů“ a tedy využitelných pro vytváření nestability, pro hledání států-satelitů za účelem enormní balkanizace rozšířené od Jadranu po Kaspik. Jestliže Kosovo, dnes americká základna, se stane „nezávislým“, zrodí se desítky „nezávislých státečků“ stále více na východ, kde se vytvoří známý „koridor“ tvořený státy – satelity, indiánskými rezervacemi a bantustany, které jako zásadní řešení hodnotí anglo-americká centra moci.

    A za další je to pochopitelné i proto, že imperiální hegemonie USA závisí od schopnosti kontrolovat světovou ekonomiku. A ta závisí od schopnosti vnucovat dolar jaké světovou rezervní měnu. Ve své době tato kvalita dolaru závisela na skutečnosti, že platby za ropu a plyn se prováděli v dolarech. Dolar stále slábne, ropa je stále vzácnější. Dvě třetiny zásob jsou pod Kaspickým mořem. Tedy imperativ pro mocné zastoupené v Kissingerově delegaci byl stanovit pevnou kontrolu na zásobami v Kaspickém moři. Nemohou dovolit, aby se jednoho dne ropa platila v jenech, eurech a juanech nebo dokonce v rublech. Byl by to multipolární svět, který si přeje Putin a G8.

    Tohle jel říci Kissinger a další do Moskvy a vyjádřili to zcela jednoznačně: použijeme každého prostředku, abychom získali Kaspik. Kdokoli se nám v tom pokusí zabránit, bude považován za „hlavního protivníka“. Nebo řečeno rusky „glavny protivnik“. A toto je imperiální politika, ne šílenství neokonzervativců, jejichž vykonavatelem je Busch Jr. On odejde, ale tato politika bude dovedena do konce příštím prezidentem USA, ať už to bude kdokoli, protože to bylo rozhodnuto v neměnných centrech moci. Pro ně je to literárně řečeno otázka života nebo smrti. Bude použit každý prostředek. Řízená nestabilita, hnutí za nezávislost vzniklá z ničeho, „barevné demokracie“, obchody se zbraněmi, „islámské“ atentáty, čečenské a kosovské, propaganda a psychologická válka, démonizace. Všechny prostředky. Až po hrozbu jadernou válkou Moskvě, skutečnému „darebáckému státu“, který je třeba srazit.

    Článek vyšel 30. července na serveru publica.cz, odkud jej přebírám. Původní článek Kissinger’s Secret Meeting With Putin vyšel 18.7. na informationclearinghouse.info, jako autor je uveden Mike Whitney.

  12. Svatopluk Beran napsal:

    detašované pracoviště Jihlava

    JAKÁKOLIV PODPORA JEDNÉ Z MOCNOSTÍ SVĚTA V JEJÍ MILITARISTICKÉ A OBCHODNÍ DOMINANCI NAD VŠEMI OSTATNÍMI, NELZE POSOUDIT Z POHLEDU NORMÁLNÍHO OBČANA KTERÉKOLIV ZEMĚ SVĚTA VČETNĚ ČESKÉHO OBČANA JINAK, NEŽ JAKO POKUS O SVĚTOVÉ VRAŽDĚNÍ VŠECH.

    Týká se samozřejmě i DETAŠOVANÉHO architekta z období budování socializmu v Jihlavě.

  13. Zdeněk Gryc napsal:

    Převzato:
    ———————
    Glosa: Největší pokrytec v zemi sedí na Hradě. Léta dělal poskoka Putinovi
    ALEXANDR MITROFANOV

    Glosa Alexandra Mitrofanova: Největší pokrytec v zemi sedí na Hradě – vyznamenal Zelenského, i když léta dělal poskoka Putinovi. (Video: Seznam Zprávy)

    18:30
    Komentátor Novinek Alexandr Mitrofanov se ve své glose zamýšlí, co stojí za náhlou změnou chovaní prezidenta Zemana ohledně ruského prezidenta Putina.
    Článek
    Mám z dětství jeden zážitek. Žena usekla slepici hlavu a ta slepice neumřela hned. Ještě běhala po dvorku. Stříkala z ní krev, ale pořád běhala. Nevěděla, že tu hlavu nemá. Proč se mi to v těchto dnech vybavilo? Protože – teď to vezmu zpovzdálí a obecně – lidstvo střídá v podstatě jenom dvě období.
    V jednom si většina lidí myslí, že všichni jsou bratři a sestry, a v tom druhém se ukazuje, že tomu tak není. Že lidé nejsou stejní, jsou tady oni a my. A proč jsem začal své vyprávění tou slepicí?
    Protože dnes mi spousta lidí připadá, nic ve zlém, jako ta slepice. Protože nevědí, že už skončilo období, kdy si mysleli, že všichni, nebo aspoň většina, jsou si bratry a sestrami, a začalo období, kdy bohužel jsou tady oni a jsme tady my.
    Udělal to, ač to zní trochu primitivně, ale tak to je, Vladimir Putin tím, že rozpoutal válku na Ukrajině, která hrozí přerůst v mnohem větší konflikt. Takže máme takové období. Jak se budou lidé chovat?

    Máme skvělý příklad z Česka. V pondělí uspořádal Miloš Zeman frašku na Pražském hradě s předáváním státních vyznamenání a hlavně se vztyčením ukrajinské vlajky. Historik Jiří Padevět to přirovnal k tomu, jak 9. května 1945 určití chlápci zahodili své poslední udání pro gestapo, navlíkli si pásku revolučních gard, a já to jenom doplním, a šli rabovat ve jménu nového režimu.
    Takže pozor na to. Máme tady lidi, kteří se takto budou chovat. Bacha na ně. A prosím, nezapomeňte, že příklad bude dávat největší pokrytec v České republice, prezident Miloš Zeman,
    který najednou udělil státní vyznamenání ukrajinskému prezidentovi Zelenskému,
    ačkoliv je dlouholetý Putinův poskok.
    —————-
    + v JL Svatopluk Beran
    za cudným závojem „vyrovnanosti“

  14. Svatopluk Beran napsal:

    PANE GRYC BYL JSTE TO VY, KDO UPOZORNIL NA MNE A PANA HAVLÍČKA POLICII, ŽE PODPORUJEME PUTINA POMOCÍ ZVEŘEJŇOVÁNÍ UKRAJINSKÝCH NEONACISTICKÝCH BOJŮVEK, NEBO JINÝM ZPŮSOBEM NÁS UDAL, TŘEBA I ANONYMĚ, NA POLICII?

    STAČÍ NAPSAT ANO NEBO NE.

  15. Svatopluk Beran napsal:

    SAŠA MITROFANOF aneb POTURČENEC HORŠÍ TURKA

    Udělal to, ač to zní trochu primitivně, ale tak to je, Vladimir Putin tím, že rozpoutal válku na Ukrajině, která hrozí přerůst v mnohem větší konflikt.

    https://nase-pravda.net/2022-05-02-01/

    Americká diplomatka Victoria Nulandová přiznala v americkém Kongresu, že USA vynaložily 5 miliard dolarů, „aby si ukrajinský lid svobodně mohl zvolit své vedení“. Mezi demonstranty se nejviditelněji předváděl před kamerami s kalašnikovem v parlamentu Andrij Bilyj. Ani později se neuklidnil, až ho jeho vlastní dali zastřelit. Protiústavní převrat pod názvem Majdan spustil řetěz událostí, vedoucích až k současné krizi.

    Válka na Ukrajině stále trvá a Západ se noří do protiruské hysterie. Opakovaně uvádí argumenty, které popírají historickou přednost Západu, logickou koherenci. „Uvedu proto stručný přehled argumentů, které Západ nechce slyšet a neumí na ně odpovídat“, píše Dr. Ján Čarnogurský, advokát, disident, osnovatel politického konzervatismu na Slovensku, někdejší premiér SR.

    1) Majdan. V únoru 2014 vyvrcholily protesty obyvatel Kyjeva proti vládě a prezidentovi Viktoru Janukovičovi. Jejich příčinu zde nebudu uvádět, bylo by to na déle. Zprostředkovat přišli ministři zahraničních věcí Polska, Německa a Francie, Radoslaw Sikorski, Frank-Walter Steinmeier, Eric Fournier. Demonstranti, z nichž pochází nynější moc v Kyjevě a kyjevská vláda a prezident Janukovič podepsali dohodu 21. února. Podle dohody vláda stáhne policii Berkut před parlamentem a vládních budov, na podzim 2014 budou na Ukrajině nové prezidentské volby, do té doby přestanou protivládní demonstrace.

    Ministři tří zemí EU podepsali dohodu jako garanti. Vláda stáhla Berkut před parlamentem, ale demonstranti okamžitě vtrhli do parlamentu. Televize vysílala záběry, jak demonstranti chodili po parlamentu s kalašnikovy. Na poslance vykonávali otevřený nátlak. Parlament schválil jako jeden z prvních zákonů, zákon prakticky o zákazu používání ruštiny v úředním styku, omezil vyučování ruštiny ve školách. Prezident Janukovič musel utéct z Kyjeva nejprve na východ Ukrajiny, jinak by ho byli povstalci zabili. Ruští výsadkáři mu nakonec pomohli utéct do Ruska.

    AMERICKÁ OBCHODNĚ MILITARISTICKÁ DOKTRÍNA NASTAVENÁ PO ZMANIPULOVANÉM HLASOVÁNÍ AMERICKÉHO KONGRESU PŘI ZALOŽENÍ FEDU V ROCE 1913

    Na velkovýrobu vybudované hospodářství nutně potřebuje velkospotřebu a vyžaduje si i surovinové základny, které by byly odbytištěm těchto hotových výrobků. Americké hospodářské zájmy se nemohou isolovat jen na americkou pevninu, neboť jejich polem působnosti se stává celý svět. JSOU LI TYTO ZÁJMY PŘÍLIŠ NEBEZPEČNĚ OHROŽENY, SPOJENÉ STÁTY, NEMAJÍ LI RADIKÁLNĚ MĚNIT LINII, PO KTERÉ KRÁČEJÍ, JSOU PŘIPRAVENY HÁJIT JI I VOJENSKY.

  16. Zdeněk Gryc napsal:

    1. Svatopluk Beran říká:
    Pátek, 22. 4. 2022 v 8:20

    …“TAKŽE JAK UŽ JSEM UVEDL – SUVERENITA A SVOBODA MYŠLENEK V TOMTO STÁTĚ DÍKY PĚTIKOALICO, MILIONU CHVILEK PRO DEMOKRACII A MINISTRINĚ VÁLKY ČERNOCHOVÉ, SKONČILA –

    A JÁ K RADOSTI MNOHÝCH TADY, NA TĚCHTO BLOZÍCH TAKÉ.“

    Jakou cenu má slovo
    RUDÉHO BERANA ?

  17. Svatopluk Beran napsal:

    JAKÁ A OD KOHO UDÁNÍ BUDE V JIHLAVĚ POLICIE JEŠTĚ ŘEŠIT?

    PANE GRYC BYL JSTE TO VY, KDO UPOZORNIL NA MNE A PANA HAVLÍČKA POLICII, ŽE PODPORUJEME PUTINA POMOCÍ ZVEŘEJŇOVÁNÍ UKRAJINSKÝCH NEONACISTICKÝCH BOJŮVEK, NEBO JINÝM ZPŮSOBEM NÁS UDAL, TŘEBA I ANONYMĚ, NA POLICII?

    STAČÍ NAPSAT ANO NEBO NE.

  18. Svatopluk Beran napsal:

    Jakou cenu má slovo stavitele socializmu, udavače Gryce?

  19. Zdeněk Gryc napsal:

    Převzato:
    DOTAZNÍKY V JL
    Zdeněk Gryc | Pátek, 23. 8. 2019 v 20:13
    ———————————————————–

    2. Berka říká:
    Pátek, 23. 8. 2019 v 10:03
    A může mi také pan Gryc, odborník na demokracii a lidská práva, milovník Ameriky jakožto kolébky svobody říct, proč ti černí američané, na které plzeňské slečny na jaře 1945 koukaly jako na zjevení, ještě dvacet let poté co v Ardenách umírali za společnou věc, nesměli doma ani jít na stejný záchod, jako jejich bílí spoluobčané a měli pouze své vlastní vyhrazené toalety ???
    ——————————-
    1. Berka říká:
    Pátek, 23. 8. 2019 v 9:59
    Může mi pan Gryc, odborník na radioaktivitu, jaderné zbraně a meteorologii říct, jak je možné, že nějak zaznamenáníhodně zvýšenou radioaktivitu po výbuchu ruské rakety nezaznamenaly žádné evropské stanice, ani dozimetry letadel na tamních letových trasách ? Může mi objasnit, jak funguje motor rakety na „jaderné“ palivo a jaké množství štěpného materiálu (případně jakého) v takové raketě je ?
    ————————————
    1. Berka říká:
    Středa, 14. 8. 2019 v 23:11
    Ty, Zdenále, tu napínavou a nervy drásající historku o tom, jak si hrdinně odmítl všemocné sekretářce ředitele členství ve straně známe myslím všichni dobře.
    Ale co třeba takové Revoluční Odborové Hnutí ? Tam jsi taky nebyl, ŽE ?
    A že teď pořád spíláš Putinovi, to teda od tebe jako od člena SČSP (svaz československo-sovětského přátelství) taky není moc hezký.Tohle přece přátelé nedělají
    Ty hrdino.
    ————————————————
    Zdeňku, dovol mi malou intimní otázku !
    Najdeš si při tom smolení duchaprázdných blogů, na kterých nejčastěji diskutuješ sám se sebou nebo vymýšlíš mlácení prázdné slámy na různých replikách, či při neustálém tlučení do kláves CTRL+C a CTRL+V, pošetilém tapetování a kopírování čas na to, aby sis došel na WC ? Abys nedopadl jako Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena Fürst zu Schwarzenberg von Wopěnka s jeho „saprlot, zase chloušička, Johan, čistá plena, ale chonem !“
    čtenář | 2017-01-27 11:45:36 | Reagovat
    ———————————————————————
    V poločase 1:0 pro Plzeň
    a já se tady dívám, zda se Zdeněk ráčil vyjádřit jako na slovo vzatý architekt o estetickém vzhledu jarmarečního kolotoče. Zatím, jak se dalo očekávat nic, on by totiž musel vyjádřit svůj vlastní názor a tomu on se úzkoslivě vyhýbá. Ale on se určitě zase někde na nějaké diskuzi objeví svým stylem opisování, kopírování, tapetování à la flašinet. nebo, že by po včerejším vyčerpávajíím datlování byl tak unaven, že šel hajat?
    No nic, vracím se zpět na Watch Football Online.
    čtenář | 2016-10-23 19:06:06 | Reagovat
    Tak nic? Doufám, že mi Zdeněk odpoví zítra. Já mu také odpověděl, co si myslím o smrti Jana Masaryka,
    tak snad odpoví i on, co si myslí o pouťovém kolotoči.
    Ledaže by byl zítra příliš zaměstnán točením kliky a vyvoláváním: „Velevážené publikum, račte přistoupiti k našemu epochálnímu panoptiku. Uvidíte nevídané, uslyšíte neslýchané. A tady ….! “
    čtenář | 2016-10-23 19:55:33 | Reagovat
    ——————————————-
    1. Berka říká:
    Pátek, 23. 8. 2019 v 10:04
    A může mi konečně pan Gryc říct, proč byl dlouholetým členem Svazu Československo-Sovětského Přátelství, když už od konce války SSSR nenáviděl ? Přitom jaký je to vyznavač pravdy a spravedlnosti nevěřím, že by byl členem něčeho, s čím by bytostně nesouhlasil.
    ————————————————–
    Je to specialita anonymů v JL :
    Normální DOTAZNÍK má zájem o odpověď občana,
    dost často s dodatkem, že zaručuje diskrétnost.
    U rudých buněk mozkových je tomu naopak.
    “ To jsou ty paradoxy pane Vaněk“ – že ?
    Tento článek byl publikován dne 23. 8. 2019 (Pátek) v 20:13 v rubrice Politika. Komentáře můžete sledovat přes RSS 2.0 kanál. Můžete zanechat komentář nebo trackback z vašeho webu.

  20. VladimírV napsal:

    Něco o pomluvě.

    Pomluva je úmyslně šířená nepravda. Co je tedy onou pomluvou?
    – udání na policii, že jsme se údajně dopustili činů, které straní agresi Ruska vůči Ukrajině. Delikt neprokázán,
    – výroky typu: Putinova detašovaná agentura, RUDÝ BERAN. Stále omílaný osobní názor pana Gryce bez důkazů,
    – udavač Gryc. ???

    Pomluva je samozřejmě žalovatelná. Jsme v divné době. A to prosím ještě není válka. Já osobně udávání vidím jako něco totálně odpudivého. tedy včetně jejich autorů, kteří trpí nějakým komplexem.

  21. Zdeněk Gryc napsal:

    97 komentářů k článku “DOTAZNÍKY AMONYMŮ V JL”

    Pátek, 23. 8. 2019 v 23:18
    Už ne tak úplně ANONYM…
    Ber – nard + Ber – ka + Ber – an
    22. Berka říká:
    Středa, 22. 8. 2018 v 0:39
    Dneska si herr Gryc zas užil kopírovací onanie, co ?
    Je tady docela zajímavá paralela – stejně jako si estébák dovolí řečnit o výročí okupace před českým rozhlasem, tak si to se stejnou chutí dovolí tady i budovatelský kolaborant z Jihlavy. Měli byste oba zalézt někam pod zem a vůbec se neodvažovat vystrkovat svoje narudlé a narychlo přebarvené rypáky. Teď v těch vedrech totiž máslo na hlavě strašně rychle taje…
    Masturbuj raději nad svejma zažloutlejma plánama ulice Antonína Zápotockého, za kterou jsi dostal a vděčně přijal čestné uznání plus prémie – a nebo možná nad legendárním výtiskem Jiskry ze dne 25.2.1975, kterou jsi tady dneska v té euforii úplně zapomněl vytáhnout, ty scvrklej pytlíčku smrdutý kolaborantský žluče…
    Omlouvám se ostatním za svůj půlnoční výlev, ale tyhle normalizační krysy, díky nimž se ty sračky táhly dalších dvacet let a který se vůbec opovažujou mluvit o nějakém pražském jaru, který přitom právě oni bez mrknutí oka spláchli do hajzlu, mi zvlášť dneska prostě nějak pijou krev.
    Karel Bernard, Královský vršek – Jihlava, ty anonymobijče.
    —————————————————

    Dvořák říká:
    Středa, 13. 3. 2019 v 10:47
    Možná se budu opakovat…
    …….. Umřít v osmdesáti není tragédie,ale slušnost. ………… Jiří Sovák
    1. Dvořák říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 8:40
    Člověk,který nesnáší anonymy a nejraději by znal i jejich rodná čïsla a který sám pokládá spousty otázek,aniž by odpověděl na ty k němu směřované,chce diskrétnost. Některé otázky se prostě nepokládají,to už se nelíbilo třeba Klausovi,teď Babišovi a ani ZG není výjimkou.

    Berka říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 9:32
    No a co teda ten SČSP ?

  22. Zdeněk Gryc napsal:

    „kteří trpí nějakým komplexem.“

    Jako Beran po 5 leté práci v USA?

  23. Zdeněk Gryc napsal:

    „Já osobně udávání vidím jako něco totálně odpudivého“
    —————–
    „Min uže nět“
    A také už zřejmě nikdy nedojde k realizaci „avantgardní“ myšlenky, jejíž autor – někdejší redaktor jihlavské Jiskry Milan Dvořák – by nejraději osadil pamětními tabulkami všechny domy s podobnými nápisy v azbuce, jimiž sovětští vojáci v prvních dnech po válce označovali, že byl „kvartal prověren“
    Trápila ho otázka, jaký že to vůbec máme vztah k „pokrokovým tradicím“, když sdělení gardového poručíka Rvalova „Kvartal prověren – min nět“ není zvěčněno pro příští generace podobnou pamětní tabulkou jako třeba to, že „V tomto domě bydlil v roce 1830-31 Karel Havlíček Borovský
    . . . „Historii píše život a je na nás, abychom naši dělnickou, pokrokovou tradici a její symboly lépe ochraňovali a zakládali. Nemohu než sáhnout v této souvislosti pro jiný příklad. Kdysi stál cestou na Kalvárii v Jihlavě starý most a na něm socha sv. Jána. Starý most ustoupil novému, který se stal vstupem do budoucího moderního sídliště města. Samozřejmě že se nezapomnělo na renovaci sochy sv. Jána nákladem cca 15.000 korun i na příslušné místo na novém mostě, kam by měl být opět umístěn. Nestane se tak a je to moudré.
    Projektant tu dbal pozorně památky, možná i umělecké. My bychom měli pamatovat na to, aby na ono prázdné místo (kam chtěl projektant sochu znovu umístit) vyplnila soch třeba sportovce“…
    ——————————————————————–
    „Musíme naše inženýry-architekty učit uctívat památku dělnické třídy a komunistické strany.
    A pokud některým z nich tyto myšlenky nejsou blízké, ukládat jim v tomto smyslu konkrétní požadavky k odbornému ztvárnění.
    ———————————————————————-
    Generace dnešní i příští ocení bezpochyby skutečnost, jako je plánované postavení pomníku prezidentu Gottwaldovi v sídle okresního města na památečním místě, z něhož k občanům Jihlavska promlouval“. Dnes to lze ještě prostorově řešit. Za pět let bude pozdě. Tady – i jinde.“
    Ještě štěstí, že v historii žádný plod přisluhování tomu, co momentální představuje dobré bydlo, v porovnání se skutečnými hodnotami neobstojí a že nás nic nenutí učit „naše inženýry – architekty myslet a tvořit především ideově, v úctě ke komunistické straně“
    Josef Jelínek
    Jihlavské listy 28. 6. 94

  24. Dvořák napsal:

    Architekt nemusí odpovídat ano ne. Je vidět, že shromažďuje složku na každého. Starého psa …..

  25. Svatopluk Beran napsal:

    Trpí snad dnes nějakým komplexem Gryc po čtyřicetileté odborné práci pro socializmus?

  26. Zdeněk Gryc napsal:

    Není tak důležité co píší dnes Putinovic kolaboranti v JL.

    Zajímavé je, co psali kolaboranti
    v Jiskře orgánu OV KSČ
    za totáče.

    Rudý Beran + jeho aktivisté
    cenná voda na mlýn Putinovy propagandy.

    ———————————

    Ukrajina chce se spojenci uzavřít pakt, v Rusku straší třetí světovou válkou
    KATEŘINA MOTYČKOVÁ

    Foto: Profimedia.cz
    Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak.
    20:33
    Tým ukrajinského prezidenta představil návrh dokumentu, který by Ukrajinu ještě více sblížil s jejími klíčovými spojenci a poskytl jí řadu bezpečnostních záruk. Medvěděv projekt označil za „prolog třetí světové války“.
    Článek
    Když 24. února začala ruská invaze, Západ se jednoznačně postavil na stranu Ukrajiny. Napadené zemi začal téměř okamžitě posílat finanční prostředky a zbraně, na Rusko uvalil celou řadu sankcí.
    Ani po téměř sedmi měsících válečného konfliktu západní pomoc neustala. Vysoce postavení ukrajinští představitelé ve spolupráci s bývalým šéfem NATO teď navrhují posunout vzájemnou spolupráci na další úroveň.
    „Ukrajina se s pomocí spojenců této invazi úspěšně brání,“ uvedl na úterní tiskové konferenci šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. „Je však třeba podotknout, že rozhodnutí se často musela přijímat ad hoc a vývoj mechanismů této pomoci vyžadoval mnoho času, kterého je ve válce vždy nedostatek a který je vykoupen bolestí, krví a životy,“ dodal.

    Dohromady se svým týmem, který sestavil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, Jermak představil takzvaný „Kyjevský bezpečnostní pakt“, dokument, který nabízí klíč k posílení dlouhodobé bezpečnosti Ukrajiny.
    Pracovní skupina vedená Jermakem a bývalým generálním tajemníkem NATO Andersem Foghem Rasmussenem ve své zprávě západní země vyzývá, aby Kyjevu poskytly bezpečnostní záruky a vyslaly
    „jasný signál
    odhodlání a jednoty proti agresorovi a za budoucnost Ukrajiny“.

  27. Zdeněk Gryc napsal:

    1. Svatopluk Beran říká:
    Čtvrtek, 15. 9. 2022 v 20:31
    Trpí snad dnes nějakým komplexem Gryc po čtyřicetileté odborné práci pro socializmus?
    ————————————————————————————————-
    Trpí snad dnes nějakým komplexem Rudý Beran, po pětileté ne-odborné práci pro USA?

  28. VladimírV napsal:

    Noticka:

    Jak působivé. Pan Gryc všem předvádí matku koroptev, která ve snaze uchránit své mladé, hraje divadlo zraněného zvířete a hledá spásu u ochránců přírody.

    „Beran a jeho aktivisté“. Další nálepka. Blahopřeji.

    Dobrou noc a hezké sny.

  29. Zdeněk Gryc napsal:

    také dobrou,

    Jan Němec:
    Liliputin

    Aktuální četba Pro Putinova kolaboranta:

    rudého Berana a růžového Havlíčka

  30. VladimírV napsal:

    A lá: „Tak pravil Vincent Venera.“. A to byl nějaký myslitel.

  31. Svatopluk Beran napsal:

    Trpí snad dnes nějakým komplexem Rudý Beran, po pětileté ne-odborné práci pro USA?

    Tak a architekt socializmu Gryc a podporovatel amerického vyvražďování arabského světa v zájmu energetických potřeb Spojených Států na opačného konce světa, se už pasoval dokonce i do funkce ARBITRA ODBORNÉ A NEODBORNÉ PRÁCE OBČANŮ JIHLAVY, PŘESNĚ V MORÁLNÍM REŽIMU NĚKTERÝCH BÝVALÝCH KOMUNISTŮ.

    NO NENÍ TO RADOST ŽÍT VEDLE TAKTO VYŠKOLENÉHO A SEBEVĚDOMÉHO SOCIALISTICKÉHO VYSOKOŠKOLÁKA, KTERÝ PŘEHAZUJE KARTY A PLÁŠŤ JAK NEJLEPŠÍ HRÁČ POKRU? 🙂

  32. Svatopluk Beran napsal:

    TAK NÁM TU HAVLOVA DEMOKRACIE ÚSTY A MYŠLENÍM PANA ARCHITEKTA GRYCE ASI UKAZUJE SVOU SKUTEČNOU DEMOKRATICKOU PODOBU, DÍKY SOCIALISTICKÝ ARCHITEKTE PANE GRYCI. 🙁 a ještě díky za to že zatím není policie v Jihlavě poškozená, jak si tento Jihlavský architekt zřejmě přál.

  33. Zdeněk Gryc napsal:

    VladimírV říká:
    Čtvrtek, 15. 9. 2022 v 22:49
    A lá: „Tak pravil Vincent Venera.“. A to byl nějaký myslitel.
    —————————————————
    SMS… PRÁVĚ DNES

    ZAJÍMAVÉ MYSLÍM, ŽE MÁTE PRAVDU

    „Nejen já, ale že by i ti Francouzi byli stejně pomatení?

    To by se mělo nahlásit.“

    4_60396993322334480
    791.mp4

  34. Zdeněk Gryc napsal:

    FRANCOUZI
    JAKÁ NAIVITA
    JSOU TO PUTINIVCIC TROLOVÉ

    šíří to jeho ministranti že ?

  35. VladimírV napsal:

    Jak těžké to měl detektiv Brettschneider při lovu nepřátel mocnářství. Musel chodit mezi lidi, různě se maskovat a občas dostal za vyučenou. Pravda, vše za apanáž od eráru.

    To dneska vidíme pokrok. Pan premiér zavelel k plnění občanských povinností být práskačem, sice je to na hraně zákona (ale Ústava přece nic neznamená), a už to jede. Jedno, že to policajty z 99,9% zdržuje jako nedůvodné. Stačí, aby člověk projevil svůj názor, který si onen oznamovatel – práskač – vyloží po svém a je třeba povinnost splnit. Blog JL je příležitostí, tak jako mailová pošta. Pravda, zřejmě bez apanáže pro oznamovatele. Nebo snad budou bonusy pro zvláště aktivní? Což by bylo alespoň trochu pochopitelné.

    I takové jednání se dá posoudit jako právo vyslovit svůj názor. Ano, ale dotyčný by si měl uvědomit, že i postižený se má právo bránit. A to celou škálou prostředků. Od ignorování práskače, přes oponenturu k jeho výpadům až po řešení jeho pomluvy v rámci správního řízení. Další možnost sice existuje, ale hodí se do hospodských pří, které mají občas velmi rychlé vyústění.

    Říká se, že pře revolucí bylo v Československu 200 000 agentů STB, z nichž velká část napomáhala bojovat proti vnitřnímu nepříteli. Máme svobodu, vytouženou demokracii a já nedovedu odhadnout, kolik takových je mezi námi nyní. Třeba se někdy najde možnost literárně zvěčnit jejich seznamy.

  36. Svatopluk Beran napsal:

    TAK TEĎ TO BYLO NA CNN PRIMA NEWS HODNĚ GRYCOHAVLOVSKY VESELÉ, VE FINÁLE STEJNÉ JAK ZA SOCÍKU KOMUNISTÉ. ANO POSUNULI JSME SE KUPŘEDU OD SOCIALIZMU O KROK. MŮŽEME PREZENTOVAT SVŮJ NÁZOR, ALE JEN DO MÍSTA, KDY ZÁJMY OBČANŮ ČESKÉ REPUBLIKY NA ÚZEMÍ ČESKÉ REPUBLIKY, NENARUŠÍ ZÁJMY OBČANŮ SPOJENÝCH STÁTÚ AMERICKÝCH NA ÚZEMÍ ČESKÉ REPUBLIKY.

    NA UNIVERSITĚ SI ŘÍKEJTE CO CHCETE – MY CO ŘEKNEME NA MINISTERSTVU ZAHRANIČÍ JE SKUTEČNOST. TAK TENTO PRINCIP ŘÍZENÍ SPOLEČNOSTI JE DEMOKRACIE.

    PRAVDA NEVÍTĚZÍ A ANI NEZVÍTĚZÍ, TEN PRAPOR NA ČESKÉM HRADĚ JE JEDEN VELKEJ AMERICKEJ HAVLOPODVOD.

  37. Svatopluk Beran napsal:

    Ještě drobný postřeh. Myslí si tu někdo, že světová ekonomika organizovaná přes cílenou dvouprocentní inflaci řízenou z FEDu a napojených světových centrálních bank. To celé organizované ,,PŘEDEVŠÍM AMERICKÝMI ELITAMI,, by dovolila, aby energie do elektromobilů byla levnější než energie uhlíková? Já jsem přesvědčen, že by tím pravděpodobně padl celý tento americký dvouprocentní inflační ekonomický systém.

    A ještě jedna moje malá úvaha. U nás se o tom moc nehovoří, ale nejvíce má rozjetou elektromobilitu Čína. Čína zvýhodňuje domácí firmy, které vyvíjí principy a patenty na elektromobilech. Nezakazuje výrobu sférických motorů v Číně, ale nedává jim finanční prioritu. Jedním z cílů je dosáhnout oproti západu dříve než západ patentů nezbytných k výrobě elektrických vozidel a tím západ, který již dotáhl sférické motory k jejich témě dokonalosti a jenž vlastní drtivou většinu patentů k sférickým motorům, k zákonné závislosti u elektromobilů na Číně. Tím že západ nastaví cenu energie do elektromobilů na západě na stejnou cenu jako do motorů sférických znamená to, že k zaplavení světa lacinými elektromobily z Číny nebude moci dojít. Že občané západu na tom v tomto obchodním boji nezbohatnou a vlastně toto selhání ELITÁM ZÁPADU PROPLATÍ, je nabíledni.

  38. Svatopluk Beran napsal:

    TAKÉ ZAJÍMAVÉ A MYSLÍM ŽE JE V TOM HODNĚ REALITY

    Po Velké válce i po Druhé světové válce se společnost velmi nelichotivě dívala a mnohdy nejen dívala na lichváře, keťasy a černé trhovce. Nová demokracie nerada viděla, když si lumpové kšeftují s nedostatkovým zbožím.

    Dnes jsou naopak tito moderní lichváři a keťasy členy podnikatelských komor a dokonce i vlád, postavičkami v Poslanecké sněmovně, Senátu a v prezidentské kanceláři. Dnes jsou fosilní kmotři zváni hrdinové světla a tepla. Jsou zváni osobnostmi roku, stali se nejbohatšími, kteří své těžce nabyté majetky vytloukli z obyvatel této země za potlesku zákonodárců.

    Před zlodějem můžete utéct, před zlodějem, kterého podporuje stát, neutečete.

    Pochod těchto šmejdů ve službách státu dokonale pokryl profesor Fiala. Fiala Petr, s kterým bude mít občanstvo České republiky navždy už spojeno, že „projebal„ stát. a projebal jej dokonale a dočista. Profesor se rád vidí v sáčku báječného intelektuála, kdy na stupínku mlátí pusou prázdnou slámu a vysílá k poddaným vášnivé signály. Nabízí řešení děravější než děravost sama, aby jej nazítří odvolal a nabídl řešení nové. Řešení skoku na sociální trampolíně přímo do náručí české exekutorské mafie. Všiml si snad někdo, že by český stát v těžké chvíli pro občany, udělal něco proti této státní mafii?

    CELÉ ZDE

    https://www.blisty.cz/art/109790-neni-to-statnik-spletli-jsme-se.html

  39. Zdeněk Gryc napsal:

    JO a CO ?
    Okamurova konečně dostavěná vila v Praze 6: Takhle nyní vypadá …
    https://www.expres.cz/zpravy/tomio-okamura-dum
    29/07/2021 · V luxusní vile, která vyšla na 20 milionů, už Okamura občas i úřaduje! V listopadu roku 2019 nafotili Okamurův palác na pražském Břevnově fotografové Expresu. Tehdy byl …

    PROZKOUMAT DALŠÍ
    Fotogalerie: Neobvyklý dům předsedy SPD Tomia Okamury získal mnoho … idnes.cz
    Fotogalerie: Jak bydlí Tomio Okamura – iDNES.cz idnes.cz
    Okamurův vysněný dům? Takto to nakonec dopadlo parlamentnilisty.cz
    Tajemství rozestavěné vily Tomia Okamury: 20 milionů nešlo z … extra.cz
    Tomio Okamura si staví haciendu za 20 milionů: Dělníci za 8 … extra.cz
    Doporučeno na základě popularity • Zpětná vazba

  40. Zdeněk Gryc napsal:

    „Třeba se někdy najde možnost literárně zvěčnit jejich seznamy.“
    BERKA UŽ ZAČAL 34 MINUT PO PŮLNOCI
    Úterý, 26. 2. 2019 v 0:34

    „A co teda ten Háj – byl to práskač, nebo ne ?“
    „Berka chtěl do Španělska, ale přece jenom zas až tak moc ne. To z něj rozhodně nedělá žádného hrdinu – hrdinství totiž k tomu potřeba nebylo. Ale taky to – aspoň doufám – z něho nedělá šedou kolaborantskou svini, kvůli kterým to tady tak dlouho mohlo fungovat.“
    Z Berky netřeba dělat šedou kolaborantskou svini, kvůli kterým to tady tak dlouho mohlo fungovat.“ Berka svině je !
    Stalo se tak vložením materiálu STB do volně přístupných internetových stránek Jihlavských listů s cílem dehonestace Oldřicha Háje.

    Berka říká:
    Úterý, 16. 3. 2021 v 9:32
    A co teda ten Háj – byl to práskač, nebo ne ?

    Jde o podrobné identifikace a výpisy z materiálů STB o jeho osobnosti.
    Je to sprosté a zvláště u nebožtíka morálně zavržení hodné.
    Co tím Berka sleduje ví jen sám.

    Ale každopádně u Berky a PS-áka Blade platí:

    Karel Čapek:
    „Kdo nenávidí,
    měl v sobě tu nenávist vždycky,
    kde by se v něm tak najednou vzala! “
    ————————————————

    Jak dalece kouká do JL jeho syn je otázka.
    Jindřich Chatrný na str. 37. Publikoval kádrové materiály Akčního výboru lékařské fakulty s nezačerněnými jmény a podpisy kádrováků, v knize:
    Universitní profesor, lékař, sběratel, mecenáš
    OTAKAR TEYSCHEL, s rozpaky při vernisáži knihy bylo na to poukazováno.

    Je to zřejmé i v dopisu Generálporučíka Jiřího Nekvasila:

    Ministerstvo obrany ČR
    Vážená paní ministryně,
    dne 20. 2. 1994. jsem požádal Okr. voj správu v Jihlavě o vydání originálů, nebo kopií mých kádrových materiálů. Zejména těch, které psali kádrováci a uliční výbory na mne a mé rodiče. V podání byla také žádost o prošetření náhlých úmrtí pana Kastnera a pana Rejtárka, která nastala údajně v rámci jejich vojenské služby. Dne 21. 2. 1995. , kdy byla ukončena moje branná povinnost jsem předal své podání přímo do rukou náčelníka Okr. Voj. Správy plukovníka E. Raždíka. Na jeho písemné pozvání z 28. 2. 1995 jsem ho dne 2. 3. 19995 ve 14 hodin navštívil a podal v této věci vysvětlení. Protože se ve věci nic nedělo, požádal jsem znovu dne 28. 11. 1995. MO ČR, ministra Viléma Holáně. Ke své žádosti jsem přiložil původní text který jsem předal při svém vyřazení plukovníku Raždíkovi. Kancelář MO ČR mi 4. 12. 1995 pod č. j. : 81 427 – 1, potvrdila doručení žádosti s tím, že ji předává k řešení Generálnímu štábu AČR.
    Náčelník gen. Štábu generálporučík Ing. Jiří Nekvasil mi 7. 2. 1996 pod č. j. : 30001/9 odpověděl takto:
    Pane inženýre,
    ministerstvem obrany mi byla postoupena k přímému vyřízení Vaše žádost z 28 listopadu 1995 se kterou jste se obrátil na ministra obrany ČR. V příloze zasílám kopii vámi požadovaných dokumentů poskytnutých kopiích posudku.
    ———————————————
    Jména zpracovatelů jsou znečitelněna, aby nedošlo k porušení článku 10. odstavec 3. listiny základních práv a svobod.
    generálporučík Ing Jiří Nekvasil. v. r.
    Jaká byla snaha o vysvětlení dvou tragických úmrtí, na které jsem ve svém podání upozornil nevím.
    Paradoxem zůstává, že chráněni jsou či byli kolaboranti, pisatelé kádrových posudků.
    Doufám, že se od této doby změnila situace natolik, že jména a organizace pisatelů těchto dokumentů není třeba chránit. Závěrem žádám a prosím u vydání dokumentů o naší rodině v úplných a barevných fotokopiích s ohledem na podpisy a razítka KSČ. S pozdravem:

    Přiloženo: Původní podání na Okr. voj. správu z 20. 2. 1994.
    Podání na MO ČR z 4. 12. 1995.
    Odpověď gen. Nekvasila ze 7. 2. 1996. s přiloženou ukázkou posudku KSČ
    —————————————————————————————–
    1. Berka říká:
    Sobota, 9. 3. 2019 v 15:34
    Samozřejmě že byl a jestli snad někomu ublížil, ať ten si ho soudí. Mě je to absolutně fuk.
    Akorát že náš architekt se svým smyslem pro spravedlnost a pravdu rád po komunisticku selektuje historii. Že byl příkladně Zeman jeden rok ve straně, o tom se psát může a je to velmi zavrženíhodné. Že ale architektovi kamarádi byli agenty a vědomými spolupracovníky státní bezpečnosti, to je zcela omluvitelné a psát o tom přinejmenším „není příliš šťastné“.
    To by se jednomu ukroutila hlava…
    ———————————————————————————
    „Že ale architektovi kamarádi byli agenty a vědomými spolupracovníky státní bezpečnosti, to je zcela omluvitelné“.
    Pozoruhodná je půlnoční hodina, kdy Berka kádruje a práská:
    Berka říká:
    Úterý, 26. 2. 2019 v 0:34

    Háj Oldřich, narozen 12.01.1932, evidován nejprve jako tajný spolupracovník (spisová značka 806006), následně jako agent – svazek č. 18060, správa StB Brno
    Proč spoluzbabělci ? Prostě chtěli jet do Steyru, tak jeli. Účel světí prostředky. Gryc chtěl do Švédska, tak jel. Stačilo jen po návratu zajít na kafíčko, že…
    Berka chtěl do Španělska, ale přece jenom zas až tak moc ne. To z něj rozhodně nedělá žádného hrdinu – hrdinství totiž k tomu potřeba nebylo. Ale taky to – aspoň doufám – z něho nedělá šedou kolaborantskou svini, kvůli kterým to tady tak dlouho mohlo fungovat.
    —————————————————————————
    „Gryc chtěl do Švédska, tak jel. Stačilo jen po návratu zajít na kafíčko, že…“
    Myslím, že by Gryc by měl popsat tuto story, už jenom třeba pro Paměť národa.
    V JL kontakt s STB nikdo nepopsal mimo Berky.
    Proč spoluzbabělci ? Prostě chtěli jet do Steyru, tak jeli. Účel světí prostředky.
    PS.
    JE MOŽNÉ ŽE HOKEJISTÉ DUKLY HRÁLI NĚKDY NĚKDE NA ZÁPADĚ ?
    VE STEYERU ŠLO O PLAVECKÉ ZÁVODY
    ŠTAJERÁCI PLAVALI NAPŘED V JIHLAVĚ
    A MY POTOM VE STEYRU
    PPS
    JAK PŘIŠEL BERKA NA TO KAFÍČKO ?
    —————————–
    Další záměrná lež:
    Berka říká:
    Neděle, 3. 2. 2019 v 18:41
    Gryce nemusíte složitě nálepkovat. Stačí jednoduše napsat kolaborant.
    Kolaborant, co si byl za Zemanem na hradě pro metál.

  41. Dvořák napsal:

    Tak to už tady dlouho nebylo. Že by okurková sezóna?

  42. Zdeněk Gryc napsal:

    Svatopluk Beran říká:
    Pátek, 16. 9. 2022 v 23:19
    TAK TEĎ TO BYLO NA CNN PRIMA NEWS HODNĚ GRYCOHAVLOVSKY VESELÉ, VE FINÁLE STEJNÉ JAK ZA SOCÍKU KOMUNISTÉ. ANO POSUNULI JSME SE KUPŘEDU OD SOCIALIZMU O KROK. MŮŽEME PREZENTOVAT SVŮJ NÁZOR, ALE JEN DO MÍSTA, KDY ZÁJMY OBČANŮ ČESKÉ REPUBLIKY NA ÚZEMÍ ČESKÉ REPUBLIKY, NENARUŠÍ ZÁJMY OBČANŮ SPOJENÝCH STÁTÚ AMERICKÝCH NA ÚZEMÍ ČESKÉ REPUBLIKY.

    NA UNIVERSITĚ SI ŘÍKEJTE CO CHCETE – MY CO ŘEKNEME NA MINISTERSTVU ZAHRANIČÍ JE SKUTEČNOST. TAK TENTO PRINCIP ŘÍZENÍ SPOLEČNOSTI JE DEMOKRACIE.

    PRAVDA NEVÍTĚZÍ A ANI NEZVÍTĚZÍ,

    TEN PRAPOR NA ČESKÉM HRADĚ JE JEDEN VELKEJ AMERICKEJ HAVLOPODVOD.
    ——————————–
    „Genocida v Izjumu“: V pohřebišti leželi vojáci i mladá rodina s dítětem
    16. 9. 2022, 19:28 • Aktualizováno 16. 9. 2022, 19:51
    David Strnad
    Vyšetřovatelé provádějí exhumaci těl z pohřebiště v nedávno osvobozené ukrajinské obci Izjum v Charkovské oblasti. Podle ukrajinského parlamentního komisaře pro lidská práva Dmytra Lubiněce v hrobech kromě vojáků ležela celá rodina, zřejmě zabitá při ostřelování. Ukrajinský prezident Zelenskyj v pátek napsal, že některé oběti nesou známky mučení, a přirovnal Izjum k masakru v Buči nebo Mariupolu.

    Exhumace těl v ukrajinském IzjumuČlánek
    02:04
    Video: Reuters
    02:0402:04
    Exhumace těl v ukrajinském IzjumuVideo: Reuters

    Článek
    „Byla to mladá rodina,“ uvedl Lubiněc v příspěvku na sociální síti Telegram k několika obětem exhumovaným z pohřebiště v Izjumu. Rodičům bylo kolem třiceti let a jejich dcera se podle komisaře narodila v roce 2016. „Získali jsme svědectví místních o tom, že všichni (tři) zemřeli při náletu letadel Ruské federace. Je mnoho dalších podobných případů,“ dodal.

    Foto: Profimedia.cz
    Masový hrob v ukrajinském Izjumu
    Vyšetřovatelé podle něj exhumovali také těla ukrajinských vojáků. Zřejmě utrpěli zranění způsobená ranami zblízka a měli podle Lubiněce svázané ruce.
    Některá exhumovaná těla nesou známky mučení, napsal v pátek na Telegramu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Měl by to vidět celý svět,“ apeloval Zelenskyj s tím, že na místo dovolil přístup ukrajinským i zahraničním novinářům, aby pohřebiště zdokumentovali.

    „Buča, Mariupol a nyní bohužel Izjum… Rusko po sobě všude nechává smrt. A musí se za to zodpovídat. Celý svět musí Rusko hnát za tuto válku k odpovědnosti,“ dodal Zelenskyj.
    Serhij Bolvinov, hlavní policejní vyšetřovatel Charkovské oblasti, podle televize Sky News popsal,
    že mrtví zemřeli v důsledku zastřelení, ostřelování či výbuchů min.
    Na fotografiích světových médií lze vidět stovky křížů označených pouze čísly. Podle aktuálních informací je jich kolem 440. Většina obětí je zřejmě z řad civilistů.

    Foto: Profimedia.cz
    Masové pohřebiště s kříži v lese v Izjumu

    V Izjumu se po odchodu ruských vojáků našlo pohřebiště s 440 těly
    Válka na Ukrajině

    „Toto je genocida ukrajinského národa,“ řekl ukrajinský komisař pro lidská práva Lubiněc. „Zabíjejí naše děti, ženy a muže,“ řekl na Telegramu.
    Izjumský obyvatel Serhij Štanko sdělil agentuře Reuters, že v lesním pohřebišti nejspíš leží i celá rodina jeho souseda, celkem sedm osob.
    Gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov podle agentury Reuters uvedl, že Ukrajinci dostali informaci o hromadných úmrtích v Izjumu už v době ruské okupace obce. Dosud ale nemohli potvrdit pravdivost těchto sdělení.

    Zelenskyj: Téměř celá Charkovská oblast je osvobozená. Rusové se chovali strašně
    Válka na Ukrajině

    Ukrajinská armáda získala Izjum pod kontrolu minulý týden při úspěšné ofenzivě na severovýchodě Ukrajiny. Později přišla informace, že tam Ukrajinci nalezli pohřebiště odhadem se 440 mrtvými. Podle hlavního ukrajinského vyšetřovatele válečných zločinů Oleksandra Iljenkova by mohlo jít o největší hromadný hrob v Evropě od dob války v Jugoslávii v 90. letech minulého století. Ruská armáda obec v dubnu ostřelovala.

  43. jihlavák napsal:

    A teď ještě něco o obětech amerického imperialismu ve Vietnamu, Iráku, Srbsku, Lybii atd. Ctiteli odkazu VH. Nad spřátelenou civilní obětí se dojmeme, smrt znepřátelené civilní oběti zamlčíme, možná s ní dokonce souhlasíme. Šílený.

  44. Svatopluk Beran napsal:

    PŘÍMÉ MASAKROVANÍ MUČENÍ ČI GENOCIDA CIVILNÍCH OBČANŮ, JAK JE DNES NAŠIMI ZPRAVODAJSKÝMI PORTÁLY PŘEDÁVÁNA ČESKÝM OBČANŮM Z UKRAJINY, JE SLABÝM ODVAREM CIVILNÍCH OBĚTÍ AMERICKÉ ARMÁDY PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE V CELÉM SVĚTĚ, TYTO AMERICKÉ VÁLEČNÉ ZLOČINY A GENOCIDA JSOU OBRAZOVĚ ZDOKUMENTOVÁNY. AMERIČANÉ NEJSOU ZA TO DOPOSUD PŘED SVĚTEM SOUZENÍ.

    DNEŠNÍ CIVILNÍ OBĚTI NA UKRAJINĚ JSOU DOKUMENTOVÁNY AŽ PO PŘÍCHODU VYČIŠŤOVACÍCH UKRAJINSKÝCH VOJSK A AMERICKÝCH PORADCŮ. JSOU NÁSLEDNĚ PŘEDKLÁDÁNY SVĚTU JAKO FIKCE, KTERÁ SE MUSELY STÁT BARBARSKÝM CHOVÁNÍM RUSKÝCH VOJSK. AŽ BUDOU TYTO FIKCE SOUDNĚ DOKÁZÁNY A ZCELA JISTĚ SE NĚKTERÉ Z NICH I STALY A ZÁROVEŇ BUDOU STEJNĚ SOUDNĚ SOUZENY I AMERICKÁ SVĚTOVÁ CIVILNÍ VYVRAŽĎOVÁNÍ, PAK TEPRVE BUDE MÍT OPRAVDOVÝ OBČANSKÝ SVĚT SMYSL.

    TEPRVE AŽ BUDE TAKTO SPRAVEDLIVĚ SOUZEN CELÝM SVĚTEM KAŽDÝ AGRESOR, BUDOU MÍT SLOVA ČESKÉHO CÍRKEVNÍHO REFORMÁTORA JANA HUSA NA NAŠÍ PRESIDENTSKÉ VLAJCE, SVOU SKUTEČNOU MORÁLNÍ VÁHU.

    DO TÉ DOBY JE JEDNOSTRANNÉ PROSAZOVÁNÍ A MEDIÁLNÍ URČOVÁNÍ JEDNOHO NÁRODA JAKO ZLOČINCŮ A NÁRODŮ DRUHÝCH JAKO SVĚTOVÝCH BOHŮ HLOUPÝM A SAMOLIBÝM GESTEM JEDNODUCHÝCH IDEOLOGŮ.

    DOKUD TAKTO NEBUDE SMĚREM Z ČESKÉ REPUBLIKY NAHLÍŽEN CELÝ SVĚT, MĚLA AMERICKO HAVLOVA ZMĚNA V NAŠÍ REPUBLICE VÝZNAM POUZE EKONOMICKÝ, V NÍZKÉM PŘÍPADĚ MORÁLNÍ. ŠLO TOTIŽ PŘEDEVŠÍM O NAPOJENÍ NA CÍLENÝ AMERICKÝ DVOUPROCENTNÍ INFLAČNÍ SYSTÉM S PLÁNOVANÝM NEKONEČNÝM ZADLUŽENÍM KAŽDÉHO ZAPOJENÉHO STÁTU, AMERICKÉ ELITNÍ SPOLEČNOSTI.

  45. Zdeněk Gryc napsal:

    Svatopluk Beran,
    přeloženo do češtiny:

    „Putinova agentura v JL “

    Stále ve stabilizovaném stavu
    —————————-
    Modlící mlejnek k Putinovi setrvale
    mele + mele + mele

    TAKY MOBILISUJE ?

  46. Zdeněk Gryc napsal:

    BOŽÍ MLÝNY

    končí doba duchovní vlažnosti
    Ján Lauko | Pátek, 29. 7. 2022 v 17:49

    Jak, tak nějak, nejlépe

    duchovně alegoricky

    Přiblíží mobilizaci:

    Ján Lauko:

    „Nejsem sice z tohoto regionu, ale moje filozoficko humanistické články,
    reflektující každodenní život kolem nás budou mít všeobecně platný a tedy nadregionální charakter.
    Budu se snažit, aby byly přínosné pro každého jednotlivce a to bez ohledu na to, kde žije.“

    Takže PRÁCI ČEST !

    Doufejme že nástřel už má
    a jen ho piluje…

  47. Zdeněk Gryc napsal:

    Moskevské letiště (ilustrační snímek).

    11:26
    Ruský prezident Vladimir Putin zřejmě vyhlášením částečné mobilizace mnoho Rusů vyděsil.
    Z bookingových serverů rychle mizí letenky do zbývajících destinací, kam mohou Rusové létat.
    Letenky na dnešek už téměř nejsou.

    Článek
    Rusové se pravděpodobně snaží opustit zemi dříve, než jim přijde povolávací rozkaz.
    Mobilizace, která se dotkne ruských občanů v záloze a s vojenskou zkušeností,
    totiž začíná podle prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina platit ihned.

    Cena letenek na trase Moskva–Jerevan od včerejška prudce vzrostla.
    Ještě v 8 hodin ráno se letenky podle ruského turistického webu Tourdom prodávaly
    za 17,5 tisíce rublů (7 tisíc Kč), v půl desáté už taková letenka stála téměř 23 tisíc rublů (cca 10 tisíc Kč). Poté letenky z prodeje zmizely úplně. O jejich vyprodání na Telegramu informoval ruský opoziční kanál Verstka.

  48. Svatopluk Beran napsal:

    CO JE GENOCIDA DO DNES NEPOTRESTANÁ

    https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1lka_ve_Vietnamu

    NÁSLEDKY NELEGÁLNÍ VÁLKY A DOSUD NEPOTRESTANÉ GENOCIDY USA VE VIETNAMU KOBERCOVÝM BOMBARDOVÁNÍM, POUŽITÍM CHEMICKÝCH ZBRANÍ I NAPALMU.

    Vietnamské děti postižené chemikálií Agent Orange. Fotografie z roku 2004.
    Americká strana přiznává, že během války ztratila 58 202 vojáků (asi 8000 padlých tvořili letci). Toto číslo zahrnuje i 2400 pohřešovaných. 300 000 vojáků bylo raněných, 153 000 z nich těžce. 10 000 Američanů muselo podstoupit amputaci končetiny. Ve srovnání s druhou světovou válkou vzrostl počet raněných, kteří přežili, o 300 %. Přibližně 10 800 Američanů přišlo o život při nebojových situacích, jako byly havárie vrtulníků a letadel, nebo při dopravních nehodách. Zhruba 20 % amerických ztrát (čili asi 10 000 padlých) bylo způsobeno vlastní palbou.

    Vietnamem prošlo 2,6 milionu Američanů, z nichž zhruba 1 až 1,6 milionu bylo vystaveno pravidelně nebo se vícekrát v boji setkalo s nepřítelem. Asi 60 000 veteránů do roku 1982 spáchalo sebevraždu nebo zemřelo na předávkování drogami. Množství z nich si desítky let nemohlo najít adekvátní zaměstnání. Průměrný věk Američana bojujícího ve Vietnamu byl 22 let (během 2. světové války to bylo 26 let), přičemž 61 % padlých bylo mladších 21 let.

    Následky pro Vietnam a Laos

    Americká chemická zbraň Agent Orange, která ničila porost a kontaminovala půdu, zasáhla přes 4 miliony obyvatel Vietnamu, z toho tři čtvrtiny trpí nemocemi a defekty. Látka jim poškodila přímo genetickou výbavu, proto se oběti trpící těmito příznaky rodí dodnes. Nevybuchlá munice zabila od roku 1975 více než 42 tisíc lidí.

    Odhaduje se, že při americkém bombardování Laosu zahynulo až 350 000 civilistů. Na území Laosu je stále na 80 milionů nevybuchlých min a bomb.

    Dne 30. července malé jihovietnamské komando podniklo akci, jejímž cílem bylo zničení radarových stanic poblíž pobřeží Severního Vietnamu. Akce proběhla v pohraničních oblastech a na malých ostrovech nedaleko severovietnamského pobřeží. V oblasti (ale údajně stále v mezinárodních vodách) se vyskytoval i hlídkující americký torpédoborec USS Maddox (DD-731). Dne 2. srpna byl údajně torpédoborec v Tonkinském zálivu napaden třemi torpédovými čluny

    severovietnamského námořnictva. Tento popis události je však v rozporu s odtajněnou interní studií NSA, kde se na straně 16 píše:

    V 15:00 přikázal kapitán Herrick (velitel Maddoxu) zahájit varovnou palbu, pokud se severovietnamská plavidla přiblíží na deset tisíc yardů. V 15:05 Maddox vypálil tři salvy na výstrahu komunistickým člunům. Tato úvodní akce nebyla nikdy zmíněná Johnsonovou administrativou, která trvala na tom, že vietnamské lodě střílely jako první. Maddox s leteckou podporou jeden člun potopil a dva poškodil, přičemž sám neutrpěl žádné ztráty či zranění.

    Dne 4. srpna Maddox spolu s dalším torpédoborcem USS Turner Joy (DD-951) zhruba dvě hodiny ostřelovaly radarové cíle, které považovaly za severovietnamské torpédové čluny. Pravděpodobně šlo pouze o rušení bouřkou a mylné vyhodnocení signálů radaru. Vietnam jakoukoli vojenskou akci dodnes popírá, přičemž podle nedávno odtajněných amerických materiálůbyl incident záměrně vymyšlen tehdejším americkým ministrem obrany McNamarou. Prezident Lyndon Johnson údajně v roce 1965 v soukromí přiznal pochybení, že „pokud ví, tak námořnictvo střílelo na velryby“. V roce 2005 byly zveřejněny v USA tajné dokumenty o válce ve Vietnamu, z nichž vyplynulo, že údaje o útoku 4. srpna byly zkreslené.

    Jedním ze strategických tahů Američanů bylo v dubnu roku 1970 překročení kambodžsko-vietnamských hranic a útok na část Kambodže, kudy procházela Ho-Či-Minova stezka. Její blokování mělo částečně ztížit postavení partyzánům odříznutým na jihu.

    V samotných Spojených státech způsobilo rozšíření bojových operací na Kambodžu velké nepokoje. Při jedné studentské protestní akci na univerzitě Kent State ve státě Ohio byli Národní gardou zastřeleni čtyři studenti a devět jich bylo vážně zraněno. Při této akci házel dav studentů na bezpečnostní složky kameny a kusy betonu a zápalnými lahvemi zapálili jednu univerzitní budovu. Podle slov členů Národní gardy použili její příslušníci zbraně, protože „cítili, že jejich životy jsou v nebezpečí“. Podle velitele jednotky Národní gardy hrozilo vojákům zabití, vzhledem k velikosti kamenů a blízkosti těch, kdo je házeli. Podle amerického časopisu Newsweek však zastřelení a zranění studenti příslušníky Národní gardy ve chvíli střelby nijak neohrožovali. Navíc gardisté studenty nevarovali a neposkytli zraněným studentům žádnou pomoc ani se nepostarali o mrtvá těla, nýbrž místo incidentu opustili. Na základě vyhlášeného výjimečného stavu byla Národní garda oprávněna použít zbraně jen v případě svého skutečného ohrožení. Následně bylo dočasně uzavřeno 400 vysokých škol po celých USA, čímž se však nepokoje mezi studenty neutišily.

    30. dubna 1969 dosáhl počet amerických vojáků ve Vietnamu svého vrcholu, nacházelo se tam 543 000 vojáků. V zemi byla rozmístěna většina amerických ozbrojených sil. Jakékoli další zvyšování počtu vojáků by si vyžádalo povolání strategických záloh, čímž by se vyrovnalo některému ze dvou předešlých světových konfliktů. Od tohoto momentu se začal počet amerických vojáků v oblasti snižovat.

    Švédi přirovnali Nixona k nacistům
    V prosinci tak byl znovuzvolený Nixon odhodlán do své lednové inaugurace mírová jednání dotáhnout do konce, ať to stojí, co to stojí. 18. prosince 1972 tak na jeho pokyn začala Operace Linebacker II, pro kterou se ale vžil výraz Vánoční bombardování. Tato největší americká letecká operace od konce druhé světové války, měla masivní kobercovým bombardováním severovietnamských cílů včetně hlavního města Hanoje, přinutit komunisty k přijetí mírové dohody. Po 11 dní bylo nasazeno přes 200 bombardérů B-52 a přes 2000 taktických letounů, které nad Hanojí rozpoutaly naprosté peklo – na Severní Vietnam bylo shozeno přes 15 tisíc tun výbušnin, v důsledku čehož byla tamější infrastruktura srovnána se zemí včetně několika omylem vybombardovaných nemocnic. Zatímco Američané přišli o 43 vojáků a 49 bylo zajato, severovietnamské vojenské oběti dodnes nejsou přesně známy – na 1624 civilistů pak přišlo o život.

    Intenzita vánočního náletu, který svou brutalitou překonal i neslavný Drážďanský nálet z roku 1945, vyvolal prudké negativní reakce z celého světa včetně další vlny protiválečných protestů. Ve Spojených státech tisk obviňoval Nixona z použití taktik z doby kamenné a dokonce se některé noviny neváhaly celou operaci označit za genocidu. Část novinářů se pak obávala o prezidentovo duševní zdraví a otevřeně jej označovala za šílence. Nejdále pak zašel švédský premiér Olof Palme, známý pacifista, který bombardování přirovnal k dalším válečným zvěrstvům jako byl nacistický masakr v Babi Yaru, sovětské popravy v Katyni, vypálení Lidic či vyhlazovací tábory v Treblince.

    TAK TOHLE JE JEDNA Z MNOHA DOPOSUD NEPOTRASTANÝCH AMERICKÝCH SVĚTOVÝCH GENOCID.

  49. Svatopluk Beran napsal:

    TAK TAKTO VYPADÁ AMERICKÁ GENOCIDA KTERÁ PŘEKRAČUJE I K VLASTNÍM VAZALŮM

    Soul – Americké firmy, které za vietnamské války dodávaly armádě jedovatou látku Agent Orange, budou Korejcům platit odškodné.
    Rozhodl o tom jihokorejský nejvyšší soud. Americkým chemickým firmám Monsanto a Dow Chemical nařídil, aby vyplatily zhruba 62 milionů dolarů odškodného jihokorejským válečným veteránům, kteří byli prudce jedovatému dioxinu vystaveni.

    Je to vůbec poprvé, co soud v Jižní Koreji přiznal nárok obětem účinku chemických prostředků ve válce.

    Ve Vietnamu bojovalo v letech 1965 až 1973 na straně Američanů proti komunistickému Severu asi 320 000 jihokorejských vojáků. Řada z nich byla vystavena nechvalně proslulému Agent Orange, který vyráběly americké společnosti Dow Chemical a Monsanto. Tyto firmy zvažují, že se odvolají proti rozsudku, který zrušil původní rozhodnutí soudů nižší instance, jež žalobu odmítly.

    Důsledky? Rakovina, kolaps orgánů
    Případ se váže k letům 1962 až 1971, kdy americké letectvo rozprášilo asi 75 tisíc kubických metrů herbicidů, včetně Agent Orange. Defoliant měl připravit jednotky protivníka jak o zdroje potravin, tak o přírodní úkryty, protože jeho působení mělo za následek velkoplošný zánik zeleně. Dioxin přitom může způsobovat rakovinu, leukémii, kolaps orgánů, defekty u narozených dětí.

    Loni v březnu se odmítl americký oblastní soud zabývat žalobou vietnamských občanů postižených tímto jedem. Herbicidy podle některých údajů postihly asi čtyři miliony vietnamských obyvatel.

    Žalující strana se přitom opírala o rozhodnutí amerického soudu z roku 1984, kdy muselo sedm chemických firem vyplatit odškodné 180 milionů dolarů americkým veteránům z Vietnamu, kteří doložili, že kontakt s prostředkem Agent Orange u nich vedl ke vzniku rakoviny či k dalším vážným zdravotním problémům.

    Chemické společnosti se brání, že Agent Orange vyráběly na základě požadavků americké vlády a že v době výroby neexistovaly žádné důkazy o spojitosti tohoto prostředku s nezvratnými následky na zdraví.

  50. Svatopluk Beran napsal:

    DODNES NEPOTRESTANÁ ZDOKUMENTOVANÁ AMERICKÁ GENOCIDA V IRÁKU

    USA šokují další záběry sexuálního násilí z Abú Ghrajb

    21. 5. 2004, 11:17 – WASHINGTON/BAGDÁD

    Abú Ghrajb děsí politiky a armádu Spojených států. Na zveřejnění čekají stovky fotografií, videozáznamů, jež jsou prý horší než dosud publikované záběry. Obsahují totiž vedle fyzického a psychického násilí ze strany vojáků USA také hrubé sexuální praktiky. Napsal to v pátek list The Washington Post (WP). Ten zároveň některé snímky otiskl.

    Článek

    Na jednom videozáznamu je pět nahých masturbujících vězňů s kápěmi na hlavách a další dva se krčí u jejich nohou. Vše pozorují americké vojačky.

    Na jiném záběru vězeň připoutaný ke dveřím cely tluče hlavou o železnou desku, na níž zůstávají stopy krve a nakonec se muž zhroutí k nohám kameramana.

    Jiný snímek ukazuje Iráčana v oranžovém stejnokroji, jak se ve strachu krčí před vrčícím psem, píše list. Američtí vojáci ho údajně nutili štěkat jako zmíněné zvíře.

    „Vězni s kápěmi na hlavách jsou připoutáni k mřížím na chodbě. Další muž v poutech je přinucen simulovat s banánem anální sex. Dva nazí muži jsou k sobě připoutáni. Nahý vězeň visí hlavou dolů z palandy,“ popisuje The Washington Post jiné fotografie.

    Podle něj se také američtí vojáci navzájem natáčeli při dobrovolném sexu. Dokumentovali ale také prý znásilnění nezletilého chlapce armádním tlumočníkem.

    WP dále udává, že Iráčané museli jíst vepřové a pít alkohol. Nutili je k tomu američtí dozorci, ač věděli o tom, že je to v přísném rozporu s islámem.

  51. Svatopluk Beran napsal:

    Hashim Thaçi

    https://cs.wikipedia.org/wiki/Hashim_Tha%C3%A7i

    Během Kosovské války v letech 1998 až 1999 byl velitelem organizace Kosovská osvobozenecká armáda (UÇK). V roce 2020 byl Zvláštním tribunálem pro zločiny v Kosovu v Haagu obviněn z terorismu a ze zodpovědnosti za páchání válečných zločinů, proto se v listopadu 2020 vzdal funkce kosovského prezidenta.

    Roku 1997 byl v Srbsku odsouzen na 10 let vězení. V březnu se stal Hashim Thaçi politickým velitelem Kosovské osvobozenecké armády, kde dostal přezdívku Gjarpëri („Had“). V roce 1998 zahájil tajná jednání s americkými vyjednavači, v kontaktu byl s tehdejší ministryní zahraniční věcí USA Madeleine Albrightovou. Díky těmto kontaktům si vysloužil označení „miláček Albrightové“.

    V roce 2008 byl obviněn žalobkyní Mezinárodního tribunálu v Haagu pro zločiny spáchané v bývalé Jugoslávii Carlou del Ponte, že v roce 1999 osobně organizoval únos až tří stovek kosovských Srbů, kteří byli převezeni do Albánie a tam jim byly lékaři odebírány tělesné orgány, které pak byly prodávány zájemcům v Evropě. Srbské oběti pak byly zavražděny a pohřbeny.

    TAK NĚCO MÁLO O SPOJENÝCH STÁTECH AMERICKÝCH A JEJICH PODPOŘE MAFIÁNŮ A NEONACISTŮ POTŘEBNÝCH K POLITICKÝM ZMĚNÁM A VZNIKU TOHO CO A PROČ SE DNES DĚJE NA UKRAJINĚ.

  52. Svatopluk Beran napsal:

    V Kambodži bylo vyvražděno americkými nálety minimálně 350 000 tisíc civilních obyvatel, jiné zdroje uvádějí až 800 000.

    Na Kambodžu, přestože jí nikdy nebyla vyhlášena ze strany USA válka, bylo svrženo o 50 % více amerických bomb, než během druhé světové války na Japonsko.

    https://cs.wikipedia.org/wiki/Kambod%C5%BEa

  53. Svatopluk Beran napsal:

    PŘEJME SI JEN ABY BYLA SAMOZŘEJMĚ VEDLE ZDOKUMENTOVANÉ AMERICKÉ CELOSVĚTOVÉ GENOCIDY POTRESTANÁ I RUSKÁ ZDOKUMENTOVANÁ UKRAJINSKÁ GENOCIDA.

  54. Zdeněk Gryc napsal:

    Svatopluk Beran říká:
    Středa, 21. 9. 2022 v 19:54
    CO JE GENOCIDA DO DNES NEPOTRESTANÁ
    ———————
    Katyňský masakr
    Katyňský masakr nebo Katyňský zločin (polsky zbrodnia katyńska) je označení pro povraždění polských válečných i civilních zajatců vězněných v sovětských koncentračních táborech a táborech pro válečné zajatce, které provedla NKVD v roce 1940. Povražděno bylo přibližně 22 000[1] mužů – zejména důstojníků a příslušníků inteligence.

    Předehra

    Polští vojáci zajatí Sověty během invaze do Polska
    Podrobnější informace naleznete v článcích Sovětská invaze do Polska a Sovětská okupace východního Polska 1939–1941.
    Poté, kdy nacistické Německo přepadlo 1. září 1939 Polsko a rozpoutalo tak druhou světovou válku v Evropě, se k jeho útoku v souladu s tajnými dohodami v rámci paktu Molotov–Ribbentrop připojil dne 17. září i Sovětský svaz. Ten následně získal kromě území a podrobeného obyvatelstva asi 15 000 válečných zajatců důstojnických hodností, k nimž připojil ještě asi 10 000 příslušníků inteligence (většinou rezervistů) zajatých mimo bojové operace. Tito všichni byli vězněni ve zcela nevyhovujících podmínkách v západním Rusku, Bělorusku a na Ukrajině až do roku 1940, kdy vedení SSSR došlo na návrh šéfa NKVD Lavrentije Beriji k názoru, že není žádoucí, aby se „prominentní váleční zajatci“ obecně nepřátelsky smýšlející vůči SSSR a komunismu vůbec vrátili domů, a nechalo je povraždit.[2] Jako důvod likvidace se v příkazu k ní výslovně udává právě jejich nepřátelský postoj k SSSR a jeho režimu.[3]

    Příkaz k vraždě navržený Berijou a podepsaný Stalinem, vrchním sovětským vůdcem, Klimentem Vorošilovem, významným maršálem Rudé armády, Molotovem, Sovětským diplomatem, a také Anastázem Mikojanem, vrchní autoritou Státního výboru obrany a souhlas k vraždě podepsaný Michailem Kalininem a Lazarem Kaganovičem
    Masakr
    Hlavní vraždění bylo koncentrováno na třech místech (Katyň, Kalinin a Charkov), kde bylo dohromady pozabíjeno asi 15 000 lidí (důstojníci), na řadě dalších míst však bylo v téže době po menších skupinkách povražděno dalších 10 000 (většinou příslušníci inteligence). Další řádově tisíce lidí byly povražděny v roce 1941. Z důvodu neshody, které z těchto zavražděných zahrnout pod pojem Katyňský masakr a které nikoliv, kolísají udávané počty obětí masakru, a to v rozmezí 15–28 tisíc lidí. Mezi zavražděnými byl například i bratr premiéra polské exilové vlády, generál Franciszek Sikorski, Xawery Czernicki či Jakub Wajda, otec režiséra Andrzeje Wajdy.
    Poté co již v roce 1939 provedli Němci na okupovaném polském území operace „Tannenberk“ a „Inteligence“, při kterých zahynulo kolem 60 tisíc předních Poláků a další byli odvlečeni do německých koncentračních táborů, znamenal Katyňský masakr další výraznou ztrátu v řadách polské elity.

  55. Zdeněk Gryc napsal:

    Svatopluk Beran
    = FOTBALISTA, KTERÝ SNAŽIVĚ OKOPÁVÁ NOHY DEMOKRACIE
    —————————
    Rusové v centru Prahy demonstrovali proti Putinovi
    dnes 20:03
    ČTK
    Několik set lidí ve středu v podvečer demonstrovalo na pražském Václavském náměstí proti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Převážně mladí ruští příznivci protiputinovské opozice si s sebou přinesli transparenty nebo modro-bílé vlajky, které ruská opozice používá.

    Foto: Karel Čapek, ČTK
    Lidé demonstrovali na pražském Václavském náměstí proti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Převážně mladí ruští příznivci protiputinovské opozice si s sebou přinesli transparenty nebo modro-bílé vlajky.
    Článek
    Podle odhadu ČTK se demonstrace zúčastnilo asi 200 až 300 lidí. Někteří z nich s sebou měli transparenty, kterými podporovali Ukrajinu, stavěli se proti válce s Ukrajinou nebo se distancovali od Putina a jeho režimu. Pod sochou sv. Václava se vystřídalo několik řečníků, kteří oslovili své krajany v ruštině.
    Cílem demonstrantů bylo vystoupit proti Putinovi, který ve středu kvůli válce na Ukrajině vyhlásil částečnou mobilizaci.

    Protesty v Rusku obrazem

  56. jihlavák napsal:

    Doufám, že 28 nás tam nebude 200, ale zase minimálně 100 000.

  57. Zdeněk Gryc napsal:

    Fotky: „Do zákopů s Putinem!“
    ¨
    Policie v Moskvě potlačila odpor proti mobilizaci
    LENKA GLISNÍKOVÁ
    10:40
    Ruská policie při večerních protestech proti mobilizaci zadržela přes 1 300 lidí.
    Zatýkalo se v Petrohradu, Jekatěrinburgu, na Urale, ale především v Moskvě.
    Prohlédněte si snímky z ruské metropole.

  58. Zdeněk Gryc napsal:

    Rakousko se ocitlo před kolapsem.
    Do země proudí víc běženců než během migrační krize
    dnes 11:38 – Vídeň
    Jitka Zadražilová
    Rakousko kolabuje pod náporem migrantů, píše server deníku Kronen Zeitung. Za prvních osm měsíců letošního roku žádá v alpské zemi 56 149 osob o azyl. Do této statistiky nejsou zahrnuti váleční uprchlíci z Ukrajiny, poznamenává deník. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je to nárůst o 195 procent.

    Foto: Profimedia.cz
    Přijímací středisko v Traiskirchenu
    Článek
    Rakouská přijímací střediska, jako například v Traiskirchenu (Dolní Rakousy), jsou beznadějně přeplněná, což dokládají snímky téměř nekonečné fronty na distribuci potravin. Celý rakouský azylový systém se ocitl před kolapsem.
    Nejsilnější skupinou žadatelů o azyl jsou migranti z Indie, Pákistánu, Maroka a Tuniska. Nikdo z nich nemá šanci na získání azylu.
    Do konce roku se očekává, že se migrační vlna zintenzivní a počty běženců překonají situaci z uprchlické krize roku 2015.
    Bezpečnostní experti varují, že po dvouleté přestávce způsobené koronavirem

    je to velký comeback pašeráckého byznysu.
    ——————–
    Migrační vlna byla také začátek politického byznysu
    Tomia Okamury

    Vila Tomia Okamury (House Okamura,
    přezdívaná také jako Takešiho hrad) je rezidence politika a podnikatele
    Tomia Okamury v Praze na Břevnově.
    Dům byl postaven na ploše 431 metrů čtverečních mezi lety 2018–2021,
    náklady dosáhly 20 milionů korun.[1]
    Za architektonickým návrhem netypické stavby stojí švýcarský architekt Christian Kerez.

  59. Svatopluk Beran napsal:

    ZDENEK GRYC – TYPICKÝ DNEŠNÍ ČESKÝ HNĚDÝ UDAVAČ, KTERÝ SE PODPOROU AMERICKÝCH VYVRAŽDOVACÍCH A GENOCIDNÍCH VÁLEK ČI ZORGANIZOVANÝCH AMERICKÝCH PUČŮ ZA POMOCI FAŠISTICKÝCH DIKTÁTORŮ, MAFIÍ A NEONACISTŮ – HALÍ DO KABÁTU DEMOKRATA.

  60. Svatopluk Beran napsal:

    DOSUD RUSKÁ POLICIE NESTŘÍLÍ DO DEMONSTRANTŮ JAKO AMERICKÉ MILICE PŘI OBČANSKÝCH NEPOKOJÍCH VE SPOJENÝCH STÁTECH, KDY OBČANÉ PROTESTOVALI PROTI GENOCIDNÍ VÁLCE SPOJENÝCH STÁTŮ VE VIETNAMU V ,,ZADRŽOVÁNÍ KOMUNISMU,,

    VÝSLEDEK

    BEZHLAVÝ ÚTĚK AMERICKÝCH VOJSK, 4 miliony mrtvých Vietnamců, 50 tisíc Američanů, miliony zraněných, desetitisíce nevratně poškozených dětí americkými chemickými zbraněmi, ženy jimž Američané do vagín vkládali výbušniny či muži které shazovali Američané z letadel, KOBERCOVÁ BOMBARDOVÁNÍ HLAVNÍHO MĚSTA HANOJE, TAK TO BYLA GENOCIDA

    A DNEŠNÍ AMERICKÁ SPOLUPRÁCE S VIETNAMSKÝMI KOMUNISTY.

  61. Svatopluk Beran napsal:

    VYLHANÝ DŮVOD AMERICKÝM MINISTREM VÁLKY K VÁLCE V IRÁKU A NEZÁKONÁ VÁLKA. NÁSLEDOVALO TŘÍMĚSÍČNÍ GENOCIDNÍ BOMBARDOVÁNÍ CIVILISTŮ HLAVNÍHO MĚSTA IRÁKU I DALŠÍCH MĚST ZE VZDÁLENÝCH LODÍ A LETADEL, KTERÉ SLEDOVALI AMERIČANÉ V TELEVIZI. TENTOKRÁT UŽ BYLO ZAKÁZÁNO NOVINÁŘŮM PŘÍMÉ NATÁČENÍ TĚCHTO MASAKRŮ ŽEN, DĚTÍ, STARCŮ. NÁSLEDOVALO SPUŠTĚNÍ OBČANSKÉ VÁLKY A VYKRÁDÁNÍ IRÁCKÝCH ROPNÝCH ZÁSOB I HISTORICKÝCH FRAGMENTŮ AMERIČANY, PO DVACETI LETECH STÁLÁ PŘÍTOMNOST AMERIČANŮ V IRÁKU A TOTÁLNĚ ROZVRÁCENÁ A VYKRADENÉ ZEMĚZEMĚ.

    TAK TO JE AMERICKÁ MILITARISTICKÁ DEMOKRACIE V PRAXI.

  62. Svatopluk Beran napsal:

    DNES UTÍKAJÍ RUSOVÉ DO SVĚTA PŘED MOBILIZACÍ STEJNĚ JAK AMERIČANÉ PŘI ODVODECH DO VIETNAMU, ČI DNES UKRAJINSKÝCH MŮŽŮ PŘED VÁLKOU A OBRANOU SVÉ ZEMĚ DO EVROPSKÝCH ZEMÍ.

    ŽÁDNÍ TITO KLUCI NECHTĚJÍ ZABÍJET ANI UMÍRAT.

  63. Zdeněk Gryc napsal:

    Toyen, baronka surrealismu

    Dnes20:15 › 21:25
    Vyhledat na Seznam.cz
    Dokument odkrývá dramatický příběh nekonvenční umělkyně českého původu, která svými názory předběhla dobu.
    Toyen, statečná žena s nevyjasněnou sexuální identitou, strávila část svého života ve Francii.
    Blízká přítelkyně André Bretona si vždy zachovala absolutní tvůrčí svobodu i za cenu života v bídě.
    Nyní se díla nejslavnější surrealistky prodávají za astronomické částky.
    K Toyen se přiblížíme prostřednictvím vzpomínek přátel,
    díky unikátním filmovým záběrům i četným fotografiím.
    Její obrazy reflektují odborníci a především sběratelé, kteří s díly žijí.
    —-
    PS ?
    KDO NEBYL KOMUNISTOU V MLÁDÍ, NEMĚL SRDCE ?
    KDO BYL KOMUNISTOU POZDĚJI, NEMĚL ROZUM ?

  64. Svatopluk Beran napsal:

    GENOCIDNÍ DVOMĚSÍČNÍ BOMBARDOVÁNÍ AMERIČANY A NATEm CIVILISTŮ JUGOSLÁVIE V HLAVNÍM MĚSTĚ BĚLEHRADĚ I JINÝCH MÍSTECH ČI PŘÍMO V KOSOVĚ, VYBOMBARDOVÁNÍ CIVILISTŮ SRBSKÉ TELEVIZE A ČÍNSKÉHO VELVISLANECTVÍ.

    PO TÉTO GENOCIDĚ KOSOVA DOSAZENÍ MAFIÁNSKÝCH ALBÁNCŮ S LIDSKÝMI ORGÁNY DO VEDENÍ ZEMĚ. PO SEDMI LETECH UZNÁNÍ TĚCHTO MAFIÁNŮ JAKO ŘÁDNÉ VLÁDY ZA POMOCI ČEŠKY ALBRIGHTOVÉ A JEJÍ UKRADENÍ SRBSKÉ TELEKOMUNIKAČNÍ SÍTĚ V KOSOVU K VLASTNÍMU OBOHACENÍ. JEŠTĚ BĚHEM BOMBARDOVÁNÍ VÝSTAVBA DRUHÉ NEJVĚTŠÍ AMERICKÉ VOJENSKÉ ZÁKLADNY NA EVROPSKÉM ÚZEMÍ, NA SRBSKÉM ÚZEMÍ.

    TAK TO JSOU AMERICKÉ GENOCIDNÍ VÁLKY S CÍLEM VYVRAŽDĚNÍ NÁRODA A JEHO PŘESTĚHOVÁNÍ JINAM.

  65. Zdeněk Gryc napsal:

    TAK TO JSOU AMERICKÉ GENOCIDNÍ VÁLKY S CÍLEM VYVRAŽDĚNÍ NÁRODA A JEHO PŘESTĚHOVÁNÍ JINAM.

    Beran vytrvale a prefabrikovaně kecá…

    Cui bono ?

    Vladimir Putin – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Putin
    Vladimir Vladimirovič Putin (rusky Влади́мир Влади́мирович Пу́тин; * 7. října 1952 Leningrad)
    je ruský politik, v letech 2000–2008 a znovu od roku 2012 prezident Ruské federace.
    V letech 1985–1990 byl činný jako příslušník sovětské tajné služby KGB
    v Německé demokratické republice.

  66. Zdeněk Gryc napsal:

    PO TÉTO GENOCIDĚ KOSOVA
    DOSAZENÍ MAFIÁNSKÝCH

    „ALBÁNCŮ S LIDSKÝMI ORGÁNY DO VEDENÍ ZEMĚ“

    DO VEDENÍ ZEMĚ.

    ———————–

    BERAN NA FARMĚ…

    Farma zvířat – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Farma_zvířat
    Farma zvířat je alegorická satirizující novela George Orwella, ukazující formou bajky politické vztahy a děje mezi lidmi. Autor se důsledně vyhýbá vysvětlujícím komentářům, ale vzhledem k době napsání díla je nejzjevnější podobenství se stalinskou degenerací Sovětského svazu

    …BEZ LIDSKÝCH ORGÁNŮ ?

    To jsou ta paradoxy pane Havel, že ?

  67. Zdeněk Gryc napsal:

    oprava:

    TO JSOU TY PARADOXY VÁCLAVE HAVLE, ŽE ?

  68. Zdeněk Gryc napsal:

    PROPAGANDA:

    Podobně jako sovětská propaganda, je ruská propaganda značně nekonzistentní.
    Západní svět, hodnoty a instituce jsou vyobrazovány jako neschopné, slabé nebo zdegenerované,
    ale zároveň jsou označovány jako existenciální hrozba pro Ruskou federaci a ruský národ.
    Primárním cílem je vytvoření mlhy a nejasností kolem událostí,
    podněcovat názorovou nesourodost a celkově zpochybňovat koncept pravdy. “

    Podle šéfredaktorky Sabiny Slonkové
    investigativního webu Neovlivní.cz není cílem přesvědčit čtenáře o správnosti kremelského pohledu,
    nýbrž zahltit západní mediální prostor chaosem rozličných teorií,
    aby celkově vytvářely dojem „Bůhví jak to bylo“.[1]

    Současný stav je pokračování 2. Světové války,
    která započala přepadení Polska Hitlerem čelně a Stalinem,
    který vrazil Polsku kudlu do zad.
    Naši letci RAF získali nehynoucí slávu v boji o demokracii.
    Jejich osudy po Osvobození republiky, ukazují nejlépe, co se s republikou a Evropou stalo.
    Trapná epizoda vyznamenání velitele brněnského letiště Liškutina,
    přítele pilota Rudolfa Nedomy, bývalým komunistou Zemanem,
    dokládá absurditu naší doby.
    Piloti RAF, kteří bojovali proti Hitlerovi, si emigrací zachránili svobodu a život,
    před totalitou Stalina.
    Mnoho se změnilo, ale říše zla zůstala stejná.

    AKTUALITA:

    Noční můra Rusů: Mobilizaci se brání. Raději si zlomí ruce, nebo volí vězení
    Kateřina Rakúsová – před 2 h
    Atmosféra strachu, bezmoci a zběsilý úprk.
    Tak se dá shrnout den v Rusku, ve kterém prezident Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci. Rozhodnutí v televizích sledovali občané po celé zemi, od nemocnic až po obchodní domy.
    Teď přemýšlí, co dál.
    Mezi možnostmi je pro mnohé drahý odjezd do zahraničí či pobyt ve vězení.
    V jednom se však mnoho obyvatel země shoduje.
    Na frontu nepůjdou za žádnou cenu.
    ——-
    Je jistě naivní myslet, či doufat, že by to vyřešilo Putinovu denacifikaci, ale každá kapka dobrá.
    Silnou zbraní Putina jsou populisté,
    kteří loví v kalných vodách propagandy, relativisté a berani na farmě zvířat George Orwella.

    PS. Slova jsou jen slova, stejně jako sliby.
    Právě dnes a zítra jsou dny,
    kdy bychom neměli příliš věřit jejich obsahu.

    Kandidáty hodnotit, ne podle toho kdo je „majorom“,
    ale podle toho „čo bolo to bolo“.
    Přeloženo do češtiny:
    Co ten který kandidát vykonal, případně kolik si toho,
    podobně jako Babiš, nebo Okamura, nahrabal.

  69. Svatopluk Beran napsal:

    LHÁŘ A PODVODNÍK S HISTORIÍ ARCHITEKT SOCIALIZMU GRYC

    TOTO JE PRVOPOČÁTEK DNEŠNÍCH PROBLÉMŮ NA UKRAJINĚ.

    TOTO JE ZAČÁTEK AMERICKÉHO VMĚŠOVÁNÍ SE DO EVROPY A ORGANIZOVÁNÍ TOHO KDO, ZA CO A OD KOHO BUDE DOSTÁVAT V EVROPĚ ENRGIE PRO SVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. VOJENSKÁ AMERICKÁ ZÁKLADNA – CAMP BANDSTEEL -, VYBUDOVANÁ NA VÝSOSTNÝCH ÚZEMÍCH SRBSKA JE VÁLEČNÝM ZLOČINEM GENERUJÍCÍ DALŠÍ A DALŠÍ AMERICKÉ ZLO V EVROPĚ A ZATAŽENÍ EVROPY DO VÁLKY DNES PO TÉ, CO AFGÁNCI V PANTOFLÍCH A KALAŠNIKOVI, STEJNĚ JAKO VIETNAMCI, VYHNALI PO DVACETI LETECH AMERICKÉHO TERORU AMERIČANY ZE SVÉ ZEMĚ.

    Válka v Kosovu a zásah NATO (1998–1999)

    Významným mezníkem v kosovské historii se stalo podepsání Daytonské dohody 14. prosince 1995, která potvrzovala rozpad Jugoslávie, ale nepočítala s Albánci v Kosovu, protože Kosovo nemělo status svazové republiky. To oslabilo politiku LDK, ale zároveň vedlo k radikalizaci albánského odporu. V roce 1996 vznikla oficiálně albánská ozbrojená organizace Kosovská osvobozenecká armáda (UÇK), která postupně zahájila ozbrojený odpor. Nejprve prováděla teroristické útoky proti policejním stanicím, úřadům a institucím, poté sváděla i drobné potyčky se srbskými policejními jednotkami. Její financování probíhalo zejména prostřednictvím organizovaného zločinu v evropských zemích, zejména obchodu s drogami a „bílým masem“.

    https://cs.wikipedia.org/wiki/Kosovo

    Roku 1997 vypukla v Kosovu občanská válka mezi UÇK a srbskými jednotkami. Bělehrad nejprve váhal s rozsáhlou ofenzívou proti povstalcům, ale když 23. března 1998 označil velvyslanec USA pro Balkán Robert Gebard UÇK jako „nepochybně teroristickou organizaci,“ prezident Slobodan Miloševič zahájil vojenské akce. Jeho hlavním cílem bylo získání kontroly nad územími ovládanými UÇK, jež Kosovo etnicky čistila od nealbánského obyvatelstva.

    Thaçi je podezírán z účasti na teroristických akcích uskutečněných v květnu roku 1993 v blízkosti města Glovac, kde údajně společně s dalšími čtyřmi spolupachateli přepadl a zabil dva a těžce zranil pět dalších členů policejní hlídky, která se skládala ze Srbů a Albánců. Druhá teroristická akce připisovaná Thaciho skupině byla provedena na silnici vedoucí z města Mitrovica směr Pec, kde byl jeden policejní důstojník zabit a druhý byl ze zálohy zraněn. Roku 1997 byl v Srbsku odsouzen na 10 let vězení. V březnu se stal Hashim Thaçi politickým velitelem Kosovské osvobozenecké armády, kde dostal přezdívku Gjarpëri („Had“). V roce 1998 zahájil tajná jednání s americkými vyjednavači, v kontaktu byl s tehdejší ministryní zahraniční věcí USA Madeleine Albrightovou. Díky těmto kontaktům si vysloužil označení „miláček Albrightové“. V roce 1999 se účastnil vyjednávání v Rambouillet jako představitel kosovské delegace.

    Pod jeho velením docházelo k páchání válečných zločinů, proto na něj byla podána žaloba a vydán zatykač Interpolu. Thaçi je spojován s vytvořením tábora Lapusnik, kde zahynulo mnoho Srbů a Albánců, dále je podezříván ze zapojení do vraždy Ahmeta Krasniciho, který býval ministrem obrany vlády Ibrahima Rugovy v „Kosovské republice“. Autor Chris Hedges ve svém článku v New York Times z 25. června 1999, který nesl název Kosovští rebelové podezřelí ze vzájemné likvidace, napsal, že Thaci zorganizoval likvidaci svých politických a vojenských soupeřů.Ministerstvo spravedlnosti Srbské republiky postoupilo Mezinárodnímu soudnímu dvoru pro bývalou Jugoslávii obsáhlou sbírku důkazů a místopřísežné prohlášení týkající se zločinů spáchaných na příkaz nebo s vědomím Thaciho. Byl sice zatčen, ale zanedlouho propuštěn.

    Díky svým kontaktům a laxnosti mezinárodního společenství v potírání válečných zločinů spáchaných kosovskými Albánci se Thaci před mezinárodní soud v Haagu nedostal. V roce 2008 byl obviněn bývalou žalobkyní Mezinárodního tribunálu v Haagu pro zločiny spáchané v bývalé Jugoslávii Carlou del Ponte, že v roce 1999 osobně organizoval únos až tří stovek kosovských Srbů, kteří byli převezeni do Albánie a tam jim byly lékaři odebírány tělesné orgány, které pak byly prodávány zájemcům v Evropě. Srbské oběti pak byly zavražděny a pohřbeny.

    Během Kosovské války v letech 1998 až 1999 a následně kdy byl podpořen Američany jako vůdce Kosova, byl Thaci velitelem organizace Kosovská osvobozenecká armáda (UÇK). V roce 2020 byl Zvláštním tribunálem pro zločiny v Kosovu v Haagu obviněn z terorismu a ze zodpovědnosti za páchání válečných zločinů, proto se v listopadu 2020 vzdal funkce kosovského prezidenta.

  70. Svatopluk Beran napsal:

    SOCIALISTICKÝ ARCHITEKT GRYC NEUSTÁLE TRŮNÍCÍ VE SVÉM CHLÍVKU PACHOLKA AMERICKÉHO CELOSVĚTOVÉHO VYVRAŽĎOVÁNÍ A PÁCHÁNÍ GENOCID NA OBČANECH NESOUHLASÍCÍCH S AMERICKÝM GEOPOLITICKÝM, MILITARISTICKÝM CÍLENÝM DVOUPROCENTNÍM FINANČNÍM OBCHODNÍM SYSTÉMEM.

    NEVÍM KDY TO U NÁS PŘESNĚ ZAČALO, ALE U NÁS SE ROZJÍŽDÍ TO CO PŘIVEDLO SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ A NÁSLEDNĚ CELÝ SVĚT K HOSPODÁŘSKÉ KRIZI, KTEROU PŘEDCHÁZELA FINANČNÍ KRIZE A TU HYPOTÉČNÍ KRIZE, KDY VE SVÉ NEKOMPETENTNOSTI AMERICKÉ FINANČNÍ SPOLEČNOSTI ZAVEDLY TZV. HYPOTÉKU NA DRUHOU. TO ZNAMENÁ, ŽE AMERICKÉ BANKY INZEROVALY A UMOŽŃOVALY VZÍT SI HYPOTÉKU NA JINOU HYPOTÉKU. VLASTNĚ VYTISKLY PENÍZE, TEDA NEVYTISKLY JENOM PŘIDALI V BANKOVNÍCH POČÍTAČÍCH DALŠÍ NULY A JEDNIČKY.

    https://www.acema.cz/podnikatelske-uvery/dohypoteka

    POTŘEBUJE SNAD TATO DNEŠNÍ PĚTIKOALIČNÍ NESCHOPNÁ VLÁDA VIRTUÁLNÍ NAVÝŠENÍ FINANČNÍ ZÁSOBY BANK – ALA AMERIKA -?

    DOCHÁZÍ SNAD K DALŠÍMU TAJNÉMU PRODEJI ČESKÉ SUVERENITY JAK TO NAPŘÍKLAD PROVEDLA TOPOLÁNKOVA VLÁDY PŘEVODEM NÁKUPU PŘÍMÝCH ENERGIÍ Z RUSKA NA EVROPSKÉ BURZY? ČÍMŽ NÁS HODILA O DESÍTKY LET V CHUDOBĚ NAZPĚT. JDEME SKUTEČNĚ KUPŘEDU POD ORGANIZACÍ JEDNODUCHÉHO NEOLIBERALIZMU A BUDOVÁNÍ NEPŘÁTELSTVÍ PROTI VŠEMU CO NENÍ VE SVĚTĚ ,,DEMOKRATICKY,, TRANSATLANTICKÉ?

  71. Svatopluk Beran napsal:

    LŽI AMERICKÉHO PACHOLKA Z JEHO CHLÍVKU V POROVNÁNÍ S HISTORICKÝMI SKUTEČNOSTMI

    Vietnamská válka (2. válka ve Vietnamu)

    Válka trvala celkově 1960 – 1975, Američané se přímo vojensky angažovali 1964 – 1973.

    1964 – rezoluce o Tonkinském zálivu – počátek „eskalace“ – Dva americké torpédoborce „hlídkovaly“ v Tonkinském zálivu a byly napadeny severovietnamskými torpédovými čluny (ve skutečnosti torpédoborce monitorovaly sabotážní akce jihovietnamských sil, naplánované americkými poradci). Kongres USA reagoval schválením rezoluce, která opravňovala prezidenta Lyndona Johnsona k použití síly „k odražení útoku proti ozbrojeným silám USA“ → začátek tzv. „eskalace“, masivní americké angažovanosti ve Vietnamu.

    Od roku 1965 začaly USA masivně bombardovat Severní Vietnam, ten reagoval vysláním svých vládních jednotek proti Jižnímu Vietnamu (předtím pouze podporoval Vietcong).

    Letecké útoky – Američané použili i napalm a chemické zbraně (např. defoliant Agent Orange – ničí listí stromů a keřů. Díky němu se ale dodnes rodí ve Vietnamu znetvořené děti a lidé umírají na rakovinu). Letecké útoky se soustředily zejména na zásobovací linie (Ho Či Minova stezka), vedoucí přes Laos a Kambodžu (obě země byly silně bombardovány). Válka se však nedá vyhrát jen leteckými útoky → Američané vysílají do Vietnamu stále více vojáků (1968-1969 – USA mají najednou ve Vietnamu půl milionu vojáků!).

    1968 (leden) – ofenzíva Tet – velká koordinovaná ofenzíva Vietcongu a severovietnamské armády. I když USA a Jižní Vietnam ofenzívu odrazily, znamenala ofenzíva morální porážku USA – americké veřejné mínění se postavilo proti válce. Obrovské protiválečné demonstrace

    Válce se někdy říkalo „válka v obýváku“ – „TV War“ – poprvé masivní televizní reportáže přímo z dějiště bojů.

    1968 – masakr v My Lai – vojáci USA vyvraždili obyvatelstvo této vesnice, kterou podezřívali ze spolupráce s Vietcongem a vesnici vypálili. 100-500 mrtvých – velké rozdíly v údajích. Rozbouřilo rovněž veřejné mínění.

    Richard Nixon – nový prezident USA od roku 1969 – zahájil „vietnamizaci“ konfliktu – postupné stahování vojsk USA (1969 – přes 500,000 vojáků, 1973 – 50,000). V roce 1969 zemřel Ho Či Min.

    1973 – pařížské dohody – po jednání v Paříži bylo ve Vietnamu uzavřeno příměří a USA stáhly svoje vojska z Vietnamu. (Americký vyjednavač Henry Kissinger a severovietnamský vyjednavač Le Duc Tho dostali za dohodu Nobelovu cenu míru, Le ji ale odmítl převzít). Ve skutečnosti USA hledaly jen cestu, jak se ctí vycouvat z konfliktu a nechaly Jižní Vietnam „ve štychu“. Brzy po stažení vojsk USA boje opět propukly a Jižní Vietnam neměl sebemenší šanci →

    1975 – pád Saigonu – severovietnamské jednotky dobyly Saigon, jih kapituloval. Konec války. Sever zvítězil, Saigon přejmenován na Ho Či Minovo Město.

    1976 – sjednocení Vietnamu – vyhlášena Vietnamská socialistická republika.

    Výsledek války pro USA: Nejdelší válka v dějinách USA. Celkem padlo 57000 Američanů, válka stála 150 miliard dolarů. Rána americkému sebevědomí („vietnamský syndrom“). Válka zároveň rozdělila americkou společnost (proti válce byli hlavně mladí lidé a levice).

    Ztráty na vietnamské straně: vojáci – Severní Vietnam 900000, Jižní Vietnam 200000, civilisté – 800000 na obou stranách. + 14 milionů uprchlíků!!! – hlavně před americkými nálety. Spojené státy uznaly diplomaticky Vietnam až v roce 1995 za Billa Clintona.

  72. Zdeněk Gryc napsal:

    Pardon,
    rád bych po-dokl, že se Beran opičí.
    Na terminus technicus ZG „PACHOLEK“ upozornil:
    ——————-
    jihlavák říká:
    Čtvrtek, 3. 3. 2022 v 4:10
    Poprosím ještě ještě jednou o odpověď strážce morálky JL architekta Gryce,
    schopného označit člověka v jeho mravním gigantismu za PACHOLKA

  73. Svatopluk Beran napsal:

    Není příliš dobré používat hloupé urážky oponenta, člověk se pak dostává na stejně nízkou úroveň. To je pravda.

  74. Svatopluk Beran napsal:

    Lovci lebek: Válečné zločiny amerických vojáků během války v Tichomoří

    https://www.stoplusjednicka.cz/lovci-lebek-valecne-zlociny-americkych-vojaku-behem-valky-v-tichomori

    Velké pozornosti se v americkém tisku dostalo tzv. bataanskému pochodu smrti z dubna 1942, kdy po vítězné bitvě o filipínský Bataan Japonci násilně přesunuli asi 76 tisíc filipínských a amerických zajatců. Mimochodem, bylo mezi nimi také sedm Čechů, kteří se přihlásili do armády Spojených států jako dobrovolníci. Pochod dlouhý 128 km provázelo brutální násilí a podle různých odhadů si vyžádalo až 10 tisíc obětí.

    Sběratelé trofejí
    V důsledku propagandy, která portrétovala Japonce jako podlidi, v kombinaci s nenávistí vzešlou ze skutečných zločinů vznikla v americké armádě bizarní kultura „lovců lebek“. Vyrábění trofejí a talismanů z těl mrtvých vojáků se rozšířilo natolik, že se o něm hovořilo i v tisku, a dokonce sám prezident Franklin D. Roosevelt dostal prý od jednoho z členů Kongresu darem nůž na dopisy z lidské kosti. Údajně ho však odmítl a požadoval, aby se ostatkům dostalo řádného pohřbu.

    Ačkoliv admirál Chester Nimitz coby velitel Pacifické flotily vydal už roku 1942 nařízení, že „žádná část těla nepřítele nesmí posloužit jako suvenýr“, američtí vojáci pokračovali v obskurní činnosti až do konce války. Když například Charles Lindbergh v roce 1944 procházel celní kontrolou na Havaji, ptali se ho, zda neveze lidské kosti. Proslulý letec vyjádřil nad podobnou otázkou pobouření, ale dostalo se mu odpovědi, že při prohlídkách se části těl – včetně neošetřených, tzv. zelených lebek – nacházejí zcela běžně.

    V únoru 1943 se v časopise Life objevila fotografie, kterou pořídil Ralph Morse během bojů o Guadalcanal. Zachycovala useknutou hlavu japonského vojáka, připevněnou coby trofej na americkém tanku. Do redakce začaly chodit rozhořčené dopisy čtenářů, kteří nechápali, „jak mohou být američtí muži schopni takové brutality vůči nepříteli“.
    Redakce odpovídala v tom smyslu, že „válka je drsná, krutá a nelidská“ a že je lepší „být těmito věcmi šokován než na ně zapomínat“. Podobných článků však vyšla celá řada: například o vojákovi, jenž si vyrobil ze zubů mrtvých Japonců náhrdelník, nebo návod na preparaci trofejní lebky, včetně obrázků.

    Kolik hlav zmizelo?
    Mezi historiky nepanuje jednoznačná shoda, do jaké míry se sbírání trofejí mezi americkými vojáky rozšířilo. Jisté zůstává, že se objevilo záhy po začátku pacifického tažení a již v září 1942 si situace vynutila nařízení o disciplinárních trestech za podobné chování. Historik Simon Harrison z toho vyvozuje, že právě tehdy – v době bitvy o Guadalcanal – se naskytla první skutečná příležitost ke sbírání trofejí v takové míře, aby upoutala pozornost vojenských autorit.

    TIP: Masakr Židů v polském Jósefówě: Proč před 78 lety vraždili i „obyčejní lidé“

    „Lov hlav“ zřejmě započal, když Američané přestali brát zajatce. O celkovém rozsahu uvedených zvěrstev poměrně dobře vypovídají zjištění z roku 1984, kdy probíhala repatriace japonských ostatků z Mariánských ostrovů: Zhruba u 60 % těl chyběly lebky a stejně tomu bylo v případě Japonců padlých na Iwodžimě.

    VÍ NĚKDO O TOM ŽE BY RUŠTÍ VOJÁCI ŠEDESÁTI PROCENTŮM FAŠISTŮ UŘEZALY HLAVY, ČI SI Z JEJICH TĚL DĚLAL ARTEFAKTY A POSÍLALI JE STALINOVI?

    DOVEDE SI NĚKDO VŮBEC PŘEDSTAVIT JAK BY TO VYPADALO S NĚMCI, PŘI JEJICH VYHNÁNÍ Z USA, KDYBY SE STEJNÝM ZPŮSOBEM CHOVALI PŘI DOBÝVÁNÍ USA JAKO V RUSKU? SKONČILI BY JEN NA ALJAŠCE V PRACOVNÍCH TÁBORECH, NEBO BY JE MĚLA PŮLKA AMERIKY NĚKDE DOMA V LEDNICÍCH?

  75. Svatopluk Beran napsal:

    NĚCO O AMERICKÝCH ÚTĚKÁŘÍCH PŘED ODVODY DO VIETNAMU.

    A co ti, kdo se zřejmě odvodu vyhýbali, tzv. draft dodgers? Někteří se vůbec nezaregistrovali, čímž riskovali, že budou chyceni a potrestáni. Jiní se snažili dělat všechno možné, aby si změnili identitu, nebo otevřeně pohrdali autoritami a své povolávací lístky pálili. Jiní emigrovali do zahraničí; z toho asi 50 000 – 125 000 ( včetně dezertérů ) uprchlo do Kanady.

    JE TOHO O AMERICKÉ BRANÉ POVINOSTI PŘI GENOCIDNÍ VÁLCE SPOJENÝCH STÁTŮ AMERICKÝCH NA OPAČNÉM KONCI SVĚTA VE VIETNAMU NA HODNĚ NA NÁSLEDUJÍCÍCH STRÁNKÁCH.

    https://vietnamska-valka.estranky.cz/clanky/vse-o-us-army/branna-povinost-a-odvod.html

    V ČESKÉ REPUBLICE PAK PRACUJÍ DESETITISÍCE UKRAJINSKÝCH ÚTĚKÁŘŮ JAK LEGÁLNĚ VE FABRIKÁCH ZA NEJNIŽŠÍ MZDU, NEBO I NA ČERNO ZA PAKATEL V RŮZNÝCH PRŮMYSLOVÝCH OBLASTECH A ZEMĚDĚLSTVÍ. JSOU TAK PRO ČESKÝ HOSPODÁŘSKÝ SYSTÉM VÍTANOU A LEVNOU PRACOVNÍ SILOU.

  76. Svatopluk Beran napsal:

    Snížení závislosti na Rusku je tu. Americký plyn pro Čechy proudí do potrubí.

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-snizeni-zavislosti-na-rusku-je-tu-plyn-pro-cechy-z-usa-proudi-do-potrubi-215040#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    Proč je frakování špatné?
    Kašel, dušnost a sípání jsou nejčastějšími stížnostmi obyvatel žijících v blízkosti frakovaných vrtů. Při frakování se z hornin uvolňují toxické plyny, jako je benzen. Stejně tak se v otevřených jámách často skladuje toxická odpadní směs vody a chemikálií, z níž se do ovzduší uvolňují těkavé organické sloučeniny. Tyto škodlivé chemikálie a pevné částice uvolňují také čerpadla poháněná naftou, která se používají k vtláčení vody. Statisticky byly zjištěny významné souvislosti mezi blízkostí aktivních frakovacích provozů a různými kombinacemi migrény, chronického zánětu nosohltanu a příznaků únavy.

    Chemické látky z frakovacích provozů jsou škodlivé pro těhotné ženy a jejich vyvíjející se děti. Výzkumníci ze Západní Virginie zjistili v povrchových vodách v blízkosti míst ukládání odpadních vod chemické látky narušující endokrinní systém, přičemž tyto typy chemikálií mohou poškodit vyvíjející se plod, i když jsou přítomny ve velmi nízkých koncentracích.

    Uvolňuje škodlivé sloučeniny do ovzduší
    Z frakovacích vrtů se do ovzduší uvolňují sloučeniny, jako je benzen, ethylbenzen, toluen a n-hexan; dlouhodobé vystavení těmto sloučeninám je spojováno s vrozenými vadami, neurologickými problémy, poruchami krve a rakovinou.

    Jednou z hlavních znečišťujících látek uvolňovaných při frakování je metan. Metan je významným skleníkovým plynem. Jeho potenciál globálního oteplování je 84krát vyšší než potenciál oxidu uhličitého v horizontu 20 let a 25krát vyšší v horizontu 100 let.

    Má vliv na zásoby a kvalitu vody
    Proces frakování spotřebuje ročně miliardy galonů vody. Podle agentury EPA činí průměrný objem spotřebované vody 1,5 milionu galonů na jeden vrt na místní úrovni. Tato spotřeba snižuje množství sladké vody dostupné pro obyvatele v okolí, zejména v oblastech, kde je dostupnost vody nízká.

    Když není voda pro místa frakování dostupná na místní úrovni, je dopravována z jiných regionů, což v konečném důsledku odčerpává dostupnou vodu z jezer a řek v celé zemi. Ve vyprahlých místech, jako je Západ, to může znamenat i méně vody pro ryby a volně žijící živočichy.

    Při frakování se z každého vrtu vyprodukují miliony litrů toxické kapaliny obsahující nejen přidané chemikálie, ale i další přirozeně se vyskytující radioaktivní materiál, kapalné uhlovodíky, solanku a těžké kovy. Trhliny vzniklé při frakování mohou také vytvořit podzemní cesty pro plyny, chemikálie a radioaktivní materiál.

    Jelikož chemikálie používané při frakování mohou unikat zpět do místních vodních zdrojů, může to také způsobit kontaminaci vody. Ve zprávě z roku 2015 agentura EPA zdokumentovala 151 úniků kapaliny pro hydraulické štěpení. Ve třinácti z těchto případů se únik dostal do povrchových vodních zdrojů.

    Při frakování navíc vznikají miliardy galonů odpadních vod, z nichž jen malá část je znovu použita v procesu frakování. Většina odpadních vod se vstřikuje do podzemních vrtů a to, co se nevstřikuje, se odváží k čištění. Agentura EPA upozorňuje na možné úniky z jímek na skladování odpadní vody nebo na náhodné úniky během přepravy jako na rizika pro zdroje pitné vody.

    Ohrožuje pracovníky
    Národní institut pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (NIOSH) zjistil, že pracovníci mohou být při hydraulickém štěpení vystaveni prachu s vysokým obsahem respirabilního oxidu křemičitého. Tato zjištění byla sdělena poté, co NIOSH prozkoumal 116 vzorků ovzduší za celou směnu na 11 místech hydraulického štěpení v pěti státech.

    Místní obyvatelé trpí
    Kromě globálního dopadu způsobuje frakování škodlivé účinky i na obyvatele žijící v blízkosti míst těžby. Řada vedlejších složek uvolňovaných v místech vrtů může vést ke zdravotním problémům, jako je podráždění očí, nosu, úst a krku.

    Místní znečištění ovzduší může zhoršovat astma a další respirační onemocnění. V regionálním měřítku se při procesech souvisejících s frakováním uvolňují oxidy dusíku a těkavé organické sloučeniny, které vytvářejí smog, jenž může pracovníky a místní obyvatele připravit o čistý vzduch.

    Způsobuje zemětřesení
    Předpokládá se, že frakování je příčinou nejsilnějšího zaznamenaného zemětřesení v Oklahomě v roce 2011 a více než 180 otřesů v Texasu v letech 2008 až 2009. Jako příčina se zkoumá frakování, protože injekční vrty používané při skladování odpadní vody z hydraulického štěpení mohou způsobovat zemětřesení.

    Dvě studie z roku 2015 naznačily, že zemětřesení v oblastech frakování mohou vysvětlovat skryté zlomy pod povrchem; studie z roku 2016 navrhla, že jedním ze způsobů, jak otřesy zklidnit, je omezit množství odpadní vody čerpané do vrtů hluboko pod zemí.

    Další obavy o životní prostředí
    Kromě znečištění ovzduší a vody může mít frakování dlouhodobý vliv na půdu a okolní vegetaci. Vysoká slanost uniklých odpadních vod může snížit schopnost půdy podporovat život rostlin. Provozování hydraulického štěpení již industrializuje divokou a venkovskou krajinu a ohrožuje zemědělské a rekreační hospodářství.

    CESTY PŘEZ OCEÁN A NIČENÍ AMERICKÉ ZEMĚ BUDEME MUSET ŘÁDNĚ ZAPALTIT. NIKDY BĚŽNÍ LIDÉ NEZBOHATNOU, VŽDY SI NA NĚ AMERICKÝ NEOLIBERALIZMUS NĚCO VYMYSLÍ A POLOVIČKA Z NICH BUDE MUSET ZA TO JEŠTĚ DĚKOVAT A ŽÍT NA SOCIÁLNÍCH DÁVKÁCH. TAK JEDNODUŠE JE TO VYMYŠLENO.

    NEBUDE DLOUHO TRVAT A BUDE TO V PRVNÍ ŘADĚ RUSKÝ PLYN Z KASPICKÝCH OBLASTÍ ZPROSTŘEDKOVANÝ AMERIČANY A JEJICH DNES NARYCHLO BUDOVANOU PPŘEPRAVNÍ LODNÍ KAPACITOU, KTERÝ K NÁM BUDE DOVÁŽEN NAMÍSTO JEDNODUCHÉ PŘEPRAVY LACINÝMI PLYNOVODY, OTÁZKOU JE ZA JAK DLOUHO SE AMERIČANÉ, A KDO VÍ JESTLI, ZMOCNÍ PŘES NAVALNÉHO I SIBIŘSKÝCH PLYNOVÝCH ZÁSOB. PAK SE URČITĚ NAPLNÍ OBA NORDSTRÍMY I SOJUZ, Z KTERÉHO NÁM MŮŽE KLIDNĚ PLYN STÁLE PROUDIT. ALE TO SPOJENÉ STÁTY VŮBEC, ALE VŮBEC NEPOTŘEBUJÍ. TO SE JIM DO OBCHODNÍ POLITIKY NEHODÍ, PROTOŽE JE TO OŽEBRAČUJE A NEPODPORUJE HODNOTU AMERICKÉHO DOLARU.

  77. Svatopluk Beran napsal:

    VČERA JSEM SNAD POPRVÉ ZAZNAMENAL NĚJAKÉHO AMERICKÉHO PRESIDENTA JAK VYHEOŽUJE AMERICKÝM ENERGETICKÝM FIRMÁM, AŤ SE ANI NÁHODOU NEPOKOUŠEJÍ VYDĚLÁVAT NA HRŮZE FLORIDSKÉHO TAJFUNU. OD KDY JE V USA ZAKÁZANO VYDĚLÁVAT NA LIDSKÉM NEŠTĚSTÍ? NA TO MÁ PŘECI KAŽDÝ SVOBODNÝ PODNIKATEL NEZPOCHYBNITELNÁ AMERICKÁ PRÁVA SVOBODY PODNIKÁNÍ!!!

    ALE INICIOVAT A VYDĚLÁVAT PUČI A NEUSTÁVNÍMI PŘEVRATY NA ROZKLADECH STÁTŮ, KTERÉ MAJÍ NESOURODÉ OBČANSKÉ OBSAZENÍ, ČI DOSUD NEJSOU AMERICKÝM GEOPOLITIKÝM DVOPROCENTNÍM INFLAČNÍM SYSTÉMEM, NEDĚLÁ SPOJENÝM STÁTŮM VŮBEC ŽÁDNÉ MORÁLNÍ PROBLÉMY.

    Evropě a USA docházejí zbraně, které by mohly poslat na Ukrajinu
    30. 9. 2022

    čas čtení 8 minut

    V americkém zbrojním průmyslu je běžná úroveň výroby dělostřeleckých granátů pro 155 mm houfnici – těžkou dělostřeleckou zbraň s dlouhým dostřelem, která se v současnosti používá na bojištích Ukrajiny – v době míru asi 30 000 nábojů ročně, upozorňuje Natasha Turaková.
    Blisty recommend
    Ukrajinští vojáci, kteří bojují proti ruským silám, spotřebují toto množství zhruba za dva týdny.

    To je podle Dave Des Roches, docenta a vysokého vojenského pracovníka na US National Defense University. A je znepokojen.

    „Jsem velmi znepokojen. Dokud nebudeme mít novou produkci, jejíž nárůst trvá měsíce, nebudeme schopni zásobovat Ukrajince,“ řekl Des Roches pro CNBC.

    Evropě také docházejí zásoby. „Vojenské zásoby většiny členských států [evropského NATO] byly, neřekl bych, vyčerpány, ale značně vyčerpané, protože Ukrajincům poskytujeme velkou kapacitu,“ řekl Josep Borrell, vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, začátkem tohoto měsíce.

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uspořádal v úterý zvláštní setkání šéfů vyzbrojování aliance, aby projednali způsoby, jak doplnit zásoby zbraní členských zemí.

    Vojenští analytici poukazují na základní problém: Západní státy v době míru vyráběly zbraně v mnohem menších objemech, přičemž vlády se rozhodly zeštíhlit velmi drahou výrobu a vyrábět zbraně pouze podle potřeby. Některé zbraně, které docházejí, se již nevyrábějí a jejich výroba vyžaduje vysoce kvalifikovanou pracovní sílu a zkušenosti – věci, kterých je v celém výrobním sektoru v USA po léta nedostatek.

    Stoltenberg na Valném shromáždění OSN minulý týden skutečně řekl, že členové NATO musejí znovu investovat do svých průmyslových základen ve zbrojním sektoru.

    „Nyní spolupracujeme s průmyslem na zvýšení výroby zbraní a střeliva,“ řekl Stoltenberg listu The New York Times a dodal, že země potřebují povzbudit výrobce zbraní, aby dlouhodobě rozšiřovali své kapacity tím, že zadávají více objednávek zbraní.

    Ale navýšení obranné výroby nebude rychlý ani snadný výkon.

    Je schopnost USA bránit se v ohrožení?
    Krátká odpověď zní: Ne.

    Spojené státy byly zdaleka největším dodavatelem vojenské pomoci Ukrajině v její válce s Ruskem a od té doby, co Moskva koncem února napadla svého souseda, poskytly balíky zbraní za 15,2 miliardy dolarů. Několik zbraní vyrobených v Americe pro Ukrajince změnilo hru; Zejména 155mm houfnice a těžké systémy s dlouhým dostřelem, jako je HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) vyrobený společností Lockheed Martin. A Bidenova administrativa prohlásila, že bude podporovat svého spojence Ukrajinu „tak dlouho, jak to bude potřeba“, aby porazila Rusko.

    To znamená mnohem více zbraní.

    USA v podstatě došly 155mm houfnice, které by mohly dát Ukrajině; aby mohly poslat další, musely by sáhnout do vlastních zásob vyhrazených pro americké vojenské jednotky, které je používají k výcviku a připravenosti. Ale to je pro Pentagon zakázáno, říkají vojenští analytici, což znamená, že je vysoce nepravděpodobné, že by byly uvolněny zásoby vyhrazené pro operace v USA.

    „Existuje řada systémů, u kterých si myslím, že ministerstvo obrany dosáhlo úrovně, kdy není ochotno poskytnout Ukrajině více tohoto konkrétního systému,“ řekl Mark Cancian, bývalý plukovník americké námořní pěchoty a hlavní poradce Centra pro strategická a mezinárodní studia (CSIS).

    Je to proto, že „Spojené státy potřebují udržovat zásoby na podporu válečných plánů,“ řekl Cancian. „U některých typů munice by hnacím válečným plánem byl konflikt s Čínou o Tchaj-wan nebo v Jihočínském moři; pro ostatní, zejména pozemní systémy, by hnacím válečným plánem byla Severní Korea nebo Evropa.“

    Javeliny, HIMARSy a houfnice
    Pro ukrajinské síly to znamená, že některé jejich nejdůležitější vybavení pro bojiště – jako 155 mm houfnice – musí být nahrazeno staršími a méně optimálními zbraněmi, jako je 105 mm houfnice, která má menší užitečný náklad a kratší dostřel.

    „A to je pro Ukrajince problém,“ říká Des Roches, protože „dostřel je v této válce kritický. Tohle je dělostřelecká válka.“

    Mezi zbraně, na které Ukrajina spoléhá a které jsou nyní v americkém inventáři klasifikovány jako „omezené“, patří odpalovací zařízení HIMARS, střely Javelin, střely Stinger, houfnice M777 a 155 mm munice.

    Javelin, vyráběný společnostmi Raytheon a Lockheed Martin, získal na Ukrajině ikonickou roli – přesně naváděná protitanková střela odpalovaná z ramene byla nepostradatelná v boji proti ruským tankům. Ale produkce v USA je nízká, tempem kolem 800 ročně, a Washington nyní podle CSIS poslal na Ukrajinu asi 8 500, což je produkce za více než desetiletí.

    Prezident Joe Biden v květnu navštívil továrnu v Alabamě a řekl, že „zajistí, aby Spojené státy a naši spojenci mohli doplnit naše vlastní zásoby zbraní, aby nahradily to, co jsme poslali na Ukrajinu“. Dodal však, že „tento boj nebude levný.“

    Pentagon objednal nové Javeliny v hodnotě stovek milionů dolarů, ale jejich doplnění vyžaduje čas – mnoho dodavatelů, kteří poskytují chemikálie a počítačové čipy pro každou střelu, nelze dostatečně popohnat. A najímání, prověřování a školení lidí k budování technologie také vyžaduje čas. Může trvat jeden až čtyři roky, než USA výrazně zvýší celkovou produkci zbraní, řekl Cancian.

    „Musíme postavit naši obrannou průmyslovou základnu na válečný základ,“ řekl Des Roches. „A nevidím žádný náznak toho, že se to děje.“

    Americké ministerstvo obrany zpochybnilo návrh, že USA docházejí zásoby zbraní pro Ukrajinu.

    „Ministerstvo poskytlo Ukrajině mix schopností – my ani oni nejsme příliš závislí na žádném systému,“ řekla CNBC mluvčí ministerstva obrany Jessica Maxwellová v e-mailu. „Dokázali jsme předat vybavení z amerických zásob na Ukrajinu a zároveň zvládat rizika pro vojenskou připravenost.“

    Pentagon „spolupracuje s průmyslem na zrychleném doplňování vyčerpaných zásob,“ řekl Maxwell. „To zahrnuje poskytování finančních prostředků na nákup dalšího vybavení, zřízení nových výrobních linek a podporu dalších směn pracovníků. Stále máme potřebný inventář pro naše potřeby.“

    Nejnovější balík vojenské pomoci, dodala, „podtrhuje trvalou povahu našeho závazku a představuje udržitelnou, víceletou investici do kritických schopností pro Ukrajinu.“

    Když byl mluvčí Lockheed Martin kontaktován s žádostí o komentář, odkázal na dubnový rozhovor, během kterého generální ředitel společnosti Jim Taiclet řekl CNBC: „Musíme rozproudit náš dodavatelský řetězec, musíme mít určitou kapacitu, do které jsme už investovali. A pak se dodávky uskuteční, řekněme, za šest, 12, 18 měsíců.“

    Jaké jsou možnosti Ukrajiny?
    Mezitím může Ukrajina hledat dodavatele jinde – například v Jižní Koreji, která má impozantní zbrojní sektor a v srpnu podepsala prodeje tanků a houfnic Polsku za 5,7 miliardy dolarů. Ukrajinské síly také budou muset pracovat s náhradními zbraněmi, které jsou často méně optimální.

    Jack Watling, expert na pozemní válčení z Royal United Services Institute v Londýně, věří, že Ukrajina má stále dostatek prostoru k tomu, aby získala mnoho zbraní, které potřebuje.

    „Je dostatek času na vyřešení tohoto problému, než se stane kritickým z hlediska zrychlení výroby,“ řekl Watling s tím, že Kyjev může získat určitou munici ze zemí, které ji bezprostředně nepotřebují, nebo jejichž zásobám brzy vyprší životnost.

    „Takže můžeme pokračovat v zásobování Ukrajiny,“ řekl Watling, „ale je zde bod, kdy, zvláště s určitými kritickými schopnostmi, budou Ukrajinci muset být opatrní, pokud jde o míru jejich výdajů a kde upřednostňují tuto munici, protože neexistuje nekonečná zásoba.“

    Zdroj v angličtině: ZDE

    https://www.cnbc.com/2022/09/28/the-us-and-europe-are-running-out-of-weapons-to-send-to-ukraine.html

  78. blade napsal:

    Každý plyn pro Evropu je dobrý !

    Gazprom se domluvil s Itálií, ruský plyn proudí na jih přes Rakousko.

    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/gazprom-dodavky-plynu-pres-rakousko-do-italie.A221005_093001_eko-zahranicni_ijan

    ————————————————————————————-

    Závislost Evropy na dovozu energetických surovin z Ruska v kontextu ruské invaze na Ukrajinu

    ://www.cnb.cz/cs/menova-politika/zpravy-o-menove-politice/boxy-a-clanky/Zavislost-Evropy-na-dovozu-energetickych-surovin-z-Ruska-v-kontextu-ruske-invaze-na-Ukrajinu/

  79. blade napsal:

    Katarský emír Tamim bin Hamad Sání ve středu večer odletěl z Česka, potvrdil ČTK ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák. Důvodem podle něj bylo, že Brusel neodsouhlasil, aby se emír stal účastníkem dnešního neformálního summitu evropských zemí. Podle Deníku N, který na odjezd emíra upozornil, odcestoval do Londýna.

    Vládce Kataru do Česka přiletěl v úterý, ve středu jednal na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem a odpoledne s premiérem Petrem Fialou (ODS). Setkání se zúčastnilo i několik ministrů. Čeští politici s emírem jednali především o ekonomických otázkách. Mluvili o případných dodávkách zemního plynu do ČR. Emír měl v Česku zůstat do dneška a využít své návštěvy Prahy k setkání s účastníky summitu.

    Podle Jindráka si původně katarská delegace myslela, že emír bude přizván k části programu summitu, což ale Brusel neodsouhlasil. Ředitel hradní diplomacie odmítl, že by se emír „urazil“. Zdůraznil, že bilaterální schůzka se Zemanem se uskutečnila v přátelské atmosféře a označil ji za skvělou. „Emír nechtěl dále v Praze zůstávat, protože mu bylo Bruselem přes úřad vlády definitivně potvrzeno, že nemůže být řádnou součástí dnešního summitu,“ poznamenal Jindrák.

    Vyhodnotil si tak podle něj, že je pro něj efektivnější, aby se s jednotlivými státníky sešel individuálně při jiné příležitosti. Jindrák zdůraznil, že o účasti nerozhodovala česká strana, protože organizátorem summitu je předseda Evropské rady Charles Michel.

    Velvyslanec: Katarský emír odletěl z Prahy spokojený, část delegace zůstala v ČR
    Katarský emír Tamim bin Hamad Sání odletěl z Prahy spokojený. O důležitosti návštěvy vypovídá, že podstatná část delegace v České republice nadále zůstává. Ve vyjádření, které má ČTK k dispozici, to uvedl český velvyslanec v Kataru Petr Chalupecký.

    „Z mého osobního pohledu byla emírova návštěva mimořádně úspěšná a Jeho Výsost odletěla z Prahy spokojena. O důležitosti návštěvy vypovídá, že podstatná část emírovy delegace v Praze nadále zůstává,“ uvedl Chalupecký.

    Katarská strana si je podle velvyslance vědoma toho, že i předsednická země Rady Evropské unie je při tvorbě programu evropských jednání závislá na souhlasu všech členských států. „V tomto případě bylo na stole jednání emíra s vybranými evropskými lídry na okraj čtvrtečního summitu. Náhlé změny v emírově programu jej nakonec bohužel neumožnily,“ dodal Chalupecký.

    >> Děkovný dopis emíra Státu Katar prezidentu republiky:
    https://www.hrad.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/aktualni-tiskove-zpravy/dekovny-dopis-emira-statu-katar-prezidentu-republiky-16623

  80. VladimírV napsal:

    Vypadá to jako moje spekulace. Ale odmítnutí účasti katarského emíra na summitu v Praze je dalším z důkazů cílené obchodní politiky USA a jejich vazalů v oblasti surovinových zdrojů. Katar je totiž snadnější a levnější destinací pro jeho dodávky, což snižuje exkluzivitu USA. To, že by EU zvolila plán zásobování plynem z Kataru jako celek, by pozici USA značně oslabilo. A dokonce by zmírnilo snahu USA prodlužovat válečný konflikt na Ukrajině.

    Usmívám se nad tím, jak se kdysi čertili zástupci vládní koalice nad tím, když emisaři z Hradu vyrazili do Kataru vyjednávat dodávky plynu. Dnes si zásluhy o ujednání přivlastňuje předseda vlády. Něčím užitečným musí přece být.

  81. Svatopluk Beran napsal:

    TAK SÍKALA TO JE TŘÍDA, JAK NA ZASEDÁNÍ SVAZU PRŮMYSLU A DOPRAVY, ŘÍZENÉM FIALOU, VZKÁZAL VEKÝM PODNIKŮM AŤ SE TVÁŘÍ JAKO MALÉ, K VŮLI ÚLEVĚ PLYNU PRO MALÉ PODNIKY 🙂 🙂 🙂 Za to teď přeci osm let vláčí a soudí Babiše.

  82. Svatopluk Beran napsal:

    JO A PODLE KOVANDY, EKONOMICKÉHO PORADCE VLÁDY 🙂 , JE ODBORÁŘSKÁ DEMONSTRACE TENHLE TÝDEN, POUZE PRVNÍ STŘEDULOVA PRESIDENTSKÁ PREZENTACE. OBČANÉ JSOU S ,,KOALIČNÍ VLÁDOU ZMĚNY,, NADMÍRU SPOKOJENI 🙂

Leave a Reply