Protože…hala, no (IV).

Aneb – malý seriál o tom, co všechno v našem městě NEBUDE, když zodpovědní opravdu v této době rozhodnou o stavbě Horácké multifunkční arény za 2,5 miliardy z peněz daňových poplatníků. Bez nároku na pořadí důležitosti.

Peníze. 

Nemohu zase říci, že na rozdíl od recitace toho, co kvůli nové hale nebude a trpného odhlasovávání tohoto výčtu, tak že by zde zastupitelé nediskutovali. 

Zastupitel Hovorka jemně vytknul vedení, že zde o stamiliónech mluví jako stokorunách… Dobrá připomínka, ale o navýšení půjčky na 800 milionů (!) už je stejně rozhodnuto. Ani slovo však zde nepadlo o dalším nákladu u této položky – tedy tzv. „ceně peněz“. To se pochopitelně před krizí vůbec nemuselo kvůli nízké úrokové sazbě vůbec uvažovat, dnes je však situace přesně opačná. Vedoucí ekonomického odboru to střízlivě odhadl na 140 milionů, ekonomové které jsem oslovil na částku dvojnásobnou. Jestliže připustíme, že realita v této nejisté době bude někde uprostřed, tak to máme dalších 200 milionů,o kterých se se pochopitelně taktně mlčí. Dvěstě milionů!

Zastupitel Paul zase vzpomněl, že hala by měla nad to vše, co jí předurčují – jaká to bude zlatá slepice – generovat i částku na odpisy, což by mělo být aspoň 30 mil ročně. Hlavně na budoucí opravy. Za deset let 300 milionů. Je to reálné v dnešní době? Třista milionů.

Když připočteme i další známé/neznámé věci o kterých se samozřejmě nikde nic nedozvíme (rezervu na vicepráce, jak dlouho je fixována cena vítězné nabídky, vnitřní vybavení) tak je třeba jasně a srozumitelně

PANU ŠCERBANOVI ODPOVĚDĚT, ŽE SEHNAT 500 MILIONŮ OPRAVDU STAČIT NEBUDE

a měl by přestat s tímto matením veřejnosti. Jsme reálně asi na trojnásobné částce.

Zvláště, když ostatní sportoviště jsou na tom tak, že se očekává reálně, že 60 % se jich bude muset zavřít. U nás ne. My jsme výjimečné město. Máme na všechno. Protože – hala, no.

Leave a Reply