Vystrčil vs. Nagyová

Politika je občas jedno velké svinstvo, kdy lži a pomluvy jsou ještě tím mírnějším projevem.
Jsme před druhým kolem do senátních voleb v našem obvodu a ve hře jsou dva kandidáti, Miloš Vystrčil a Jana Nagyová. A je zajímavé a pro některé osoby typické, jakým způsobem podporují toho či onoho kandidáta.

Kdysi jsem jako někdejší starosta malé obce tvrdil, že i komunnální politika je mnohdy svinstvo, a to od středních obcí výš. Později jsem zjistil, že to začíná i v těch malých. Samozřejmě ne vždy a ve všech. A když se k tomu ještě přidá zaslepenost, naivita a špatná paměť, tak se pak jeden diví, co někteří jsou schopni vypustit z úst a koho jsou jiní schopni volit.
Typický příklad těch lží a zkreslených informací jsem zažil na vlastní kůži již skoro před 30-ti lety, kdy se na mou hlavu snesla snůška lží a polopravd ze strany některých občanů naší obce. Jenže tehdy jsem měl obrovskou výhodu - v rámci malé obce stačilo vystoupit na tzv. veřejné schůzi a jedno nařčení po druhém vysvětlit, uvést na pravou míru a vyzvat ty zvídavější občany, aby se mnou šli na obecní úřad, kde jim svá tvrzení doložím dokumenty.

Po dlouhých letech jsem se setkal opět s projevem "zapomětlivosti" a nevím, jak nazvat vhodně a bez urážky další vlastnosti, když na jednání zastupitelstva padla na adresu mé manželky, která strávila 16 let na obecním úřadě, z toho 12 let ve funkci starostky, od jednoho člena zastupitelstva poznámka "no, vždyť ona pro obec dohromady nic neudělala". Dotyčný asi "zapomněl", že to "nic" znamenalo vykoupení pozemků, zasíťování a vytvoření 9 stavebních parcel, dále plynofikaci obce, kompletní rekonstrukci někdejší staré budovy a stavbu nové víceúčelové budovy za 16 mil., a to bez koruny dotace (tehdy bylo asi důležitější někde v malé vesničce postavit tenisový kurt, než budovu se sálem, hasičskou zbrojnicí, klubovnou pro mládež a mateřskou školou) a bez dluhů. Nepočítám ještě další akce, rozvod optické sítě pro Internet a další. Musel jsem si na to vzpomenout teď po přečtení Babišových slov na adresu Miloše Vystrčila, že si zjistil, že je vlastně od 90-tých let v politice a že "pro české občany neudělal nikdy vůbec nic" (viz čl. o podpoře Miroslavy Němcové na podporu Miloše Vystrčila na Internetu).
Jednak mne fascinuje, jak někdo, kdo tu nežil, konstatuje něco, o čem nic neví. V době po sametové revoluci, kdy bylo třeba řešit naprosto nové obsazení funkcí v komunální politice, tak někteří byli ochotní se do této nelehké práce zapojit, zatímco jiní si hrabali pro sebe a zneužívali minimálně neetické praktiky (často na hraně zákona) ke svému obohacení a spousta dalších se jen "vezla". O způsobu ovládnutí některých firem v okrese Babišovým Agrofertem by se dalo povídat. A takový člověk chce tvrdit, že práce starosty města, později hejtmana Kraje Vysočina a nakonec předsedy senátu je "nic"???  Toto mu baští voliči, kteří volí Janu Nagyovou, která je stejně jako pan Babiš souzená pro dotační podvod?

Nemusím být zrovna voličem ODS, ale když mám na misku vah položit jména Miloše Vystrčila a Miroslavy Němcové, kteří mají "čistý štít" a žádnou zásadní kauzu na ně nikdo nemá, prorože se do ničeho nenamočili, a naproti tomu Janu Nagyovou a Andreje Babiše, kteří jsou naopak známí v různých kauzách, doteď jsou souzení, nabytí majetku či spolupráce s StB některých je otázkou - tak já osobně mám ve věci jasno.

Pavel Ženčák
Vysoké Studnice

11 Responses to “Vystrčil vs. Nagyová”

  1. Svatopluk Beran napsal:

    Až na to pane ŽENČÁKU že Vystrčil či Němcová nekradli, jen pro to VYMÝŠLELI, VYTVÁŘELI A PODPOROVALI POD PRAPOREM ODS A KLAUZE ZÁKONY. VY NEVÍTE NIC O TOM ŽE ŠPINAVÉ PENÍZE NEEXISTUJÍ A ŽE JE NEJLÉPE ZHASNOUT, KDYŽ SE ZLODĚJŮM OTVÍRAJÍ DVEŘE ZÁKONA? VY O TOM DOOPRAVDY NIC NEVÍTE, VY SI TO UŽ NEPAMATUJETE?

    JENOMŽE VYSTRČIL A NĚMCOVÁ UŽ ZA TY DESÍTKY LET POSTOUPILI OD VYTVÁŘENÍ ZLODĚJSKÝCH ZÁKONŮ, K VYTVÁŘENÍ ZÁKONŮ OBCHODNÍCH AMERICKÝCH PROXI VÁLEK. TAKŽE OD OTEVÍRÁNÍ DVEŘÍ K ZLODĚJNÁM DOŠLI K VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO VÁLKY V EVROPĚ.

    JAK JSEM JIŽ JEDNOU PSAL, BABIŠ JE JISTOTA V MORÁLNÍCH ZLODĚJNÁCH VYTVOŘENÝCH VYSTRČILOVÝMI ZÁKONY A TEĎ JEŠTĚ PŘIBILA VYSTRČILOVA JISTOTA VÁLKY KTERÁ JDE ZA PŘEDSEDOU SNÁTU V PODPOŘE AMERICKÝCH OBCHODNÍCH VÁLEK Z CELÝM SVĚTEM. DNES AMERICKÁ PROXI VÁLKA Z RUSKEM NA UKRAJINĚ O CENU AMERICKÉHO A RUSKÉHO PLYNU A ZJISKU Z JEJICH DOPRAVY DO EVROPY.

    TAK TO JE ROZDÍL, PAN VYSTRTČIL NEDLÁŽDÍ CESTU KE SMÍRU OBČANŮM PLANWTY, PAN VYSTRČIL V NENÁVISTI DLÁŽDÍ CESTU VÁLKÁM SPOJENÝCH STÁTŮ Z CELÝM ZBYLÝM ŠESTIMILIARDOVÝM SVĚTEM. PAN VYTRČIL OHÝBÁ HŘBET PŘED USA JAK KOMUNISTI PŘED SSSR A BROJÍ PROTI VŠEMU OSTATNÍMU CO NENÍ VYLOŽENĚ PROAMERICKÉ. VŠAK TAKÉ PŘEDAL KLÍČE OD ČESKÉHO SENÁTU AMERICKÉMU MINISTRU ZAHRANÍČÍ ZA VLÁDY TRUMPA A VŠICHNI ZNÁME DOBŘE TY ZÁBĚRY ÚTOKU TRMAPOVÝCH PŘÍZNIVCŮ NA KAPITOL STEJNĚ TAK JAKO UKRAJINSKÉ NEONACISTY S KALAŠNIKOVY V UKRAJINSKÉM PARLAMENTU, KDYŽ ŘEŠILY V ZÁJMU SPOJENÝCH STÁTŮ PŘEVRAT V KIJEVĚ.

  2. Svatopluk Beran napsal:

    KDO CHTĚL VYBUDOVAT PLYNOVOD AMBO DO EVROPY A ZAŘÍDIL VYTRŽENÍ KOSOVA ZE SRBSKA A POSTAVIL SI NA SRBSKÉM ÚZEMÍ ZA POMOCI ALBÁNSKÉ MAFIE VOJENSKOU ZÁKLADNU? KDO CHTĚL VYBUDOVAT PLYNOVOD Z TURKMENISTÁNU DO PÁKISTÁNU PŘES AFGANISTÁN A PŘITOM SI NAPADL PENTAGON A OBCHODNÍ SVĚTOVÉ CENTRUM? KDO ZNEMOŽŃOVAL A ZAKAZOVAL BUDOVÁNÍ NORDSTRÍMU 2. ? KDO TEĎ ASI PROVEDL TERORISTICKÝ ÚTOK NA OBA NORDSTRÍMY ABY MOHL TAHAT PŘES OCEÁN SVŮJ FRAKOVANEJ A DRAHEJ PLYN A BUDUJE PRO TO CELOU FLOTILU I ZÁZEMÍ ZKAPALŇOVÁNÍ, ABY SI ZAPLATIL ZNIČENOU ZEM A VYSÁL OBYVATELSTVO EVROPY A OVLÁDAL JEJ? KDO TO ASI BUDE?

  3. blade napsal:

    Americký ministr zahraničí Mike Pompeo vystoupil 12. srpna 2020 v Senátu Parlamentu ČR v Praze. Šéf Senátu Miloš Vystrčil mu poté předal symbolický klíč od českého Senátu:

    https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/senat-pompeo-vystrcil-klic/Zml0LWluLzEwNTF4NjIxL2ZpbHRlcnM6cXVhbGl0eSg4NSkvaW1n/6494136.jpg?v=0&st=uM3AzA3Uahi9OZG52wDPT6WAgJe7zDwbtC5na0Wm7Aw&ts=1600812000&e=0

    Že má 2. nejvyšší ústavní činitel předat klíč (ač symbolický) od ústavní instituce Česka cizí mocnosti Ústava Česka neuvádí. Přestaňme s tím neustálým lezením našich ústavních činitelů do zahraničních konečníků jak z dob SSSR.

    Vystrčil si neuvědomuje, že jako stávající předseda Senátu nereprezentuje pouhých 8 144 občanů nýbrž zastupuje občany celého Česka, proto by měl složit funkci předsedy Senátu.

  4. Dvořák napsal:

    A nebylo by tedy jednodušší ty Vystrčilovy zásluhy vypsat. Když to šlo u manželky. Vzal kamaráda na Tchaj-wan, ale co dál?

  5. Zdeněk Gryc napsal:

    TAKÉ SI TO MYSLÍ:

    „Nemusím být zrovna voličem ODS, ale když mám na misku vah položit jména Miloše Vystrčila a Miroslavy Němcové, kteří mají „čistý štít“ a žádnou zásadní kauzu na ně nikdo nemá, protože se do ničeho nenamočili“

    Beru vše osobně.

    Navrhoval jsem do Telče na Marková Humna jesle.
    Spolupracoval jsem s vrchní sestrou, matkou Miloše Vystrčila.
    Byla to příjemná a pěkná spolupráce.

    Podívejte se na to, jak vypadají jesle dnes.
    Moje žena byla v Telči první pediatr – specialista.
    Velice si cenila péče, která tam byla dětem věnována.
    Myslím, že v jeslích trošku odrostl i její syn Miloš.
    Přeji mu vše nejlepší.
    —————
    Převzato:

    Jiskra 23. března 1965.

    „NE NENÍ TO PRO MLSNÝ JAZÝČEK, co děťátko z nových telečských jeslí dostalo na lžičku.
    Ale v Telči probíhalo v březnu očkování proti obrně.
    A aby se maminky nemusely uvolňovat ze zaměstnání, přichází s. doktorka Májková za dětmi sama.“

    Text a foto: HELENA BURIÁNOVÁ

  6. Pavel63 napsal:

    Pane Berane,
    Vaše komentáře (nejen k tomuto článku) mne snad donutí k tomu, abych zašel někam do knihovny, oddělení politické literatury, vyhledal „Poučení z krizového vývoje …“ a podíval se, zda náhodou nejste uveden mezi autory … To by vše vysvětlilo.

  7. Jan P napsal:

    Fašistka označuje naší vládu za přátelé a chce vládnout jako ona.
    Tomu říkám vizitka Petra Fialy.
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/italie-meloniova-cesko-vlada/r~c146a97e47e911eda25a0cc47ab5f122/

  8. Svatopluk Beran napsal:

    Pane Pavle63 doporučuji jako jedny z prvních knih v poučení o nevědomí – Public Relations a Politika aneb KDO A JAK ŘÍDÍ VAŠE OSUDY S VAŠÍM SOUHLASEM. Autorem je Jozef Ftorek, vydalo nakladatelství GRADA v roce 2010.

    https://www.o2knihovna.cz/knihy/bk1-2043

    Ojedinělá publikace uznávaného českého autora seznamuje se základními otázkami i technikami mocenské a politické praxe při řízení celospolečenských záležitostí v prostředí moderní, masové společnosti. Mocenské elity reprezentované zejména představiteli politické a hospodářské moci potřebují pro svou vládu souhlas, pochopení a spolupráci veřejnosti, která politiky zmocňuje k řízení veřejných záležitostí. Veřejnost na ně svou volbou do značné míry přenáší i vlastní osudy, jež jsou s politickým řízením celospolečenských procesů úzce spojeny. Vztah mezi mocenskou elitou a veřejností je v rozvinutých, liberálně demokratických státech velmi sofistikovaně pěstován prostřednictvím nástrojů a technik vztahů s veřejností – public relations. Kdo pochopí a zvládne zásadní otázky teorie a praxe PR (ovlivňování mínění) – vytváření souhlasu mezi občany, získává možnost výrazněji kontrolovat svůj vlastní osud v prostředí moderní či „postmoderní“ společnosti, dokáže ovlivňovat a nenechá se snadno zmanipulovat.

  9. Svatopluk Beran napsal:

    Dále třeba knížečku VÁLKA od Oskara Krejčího, kterou vydalo Professional Publishing v Praze také v roce 2010

    https://www.booktook.cz/p/valka-1/?utm_source=seznam&utm_medium=cpc&utm_campaign=2_SEA_PPCBee_Kn%c3%ad%c5%beky+200-275+%232&utm_content=V%c3%a1lka+%7c+9788088260615&utm_term=oskar+krej%c4%8d%c3%ad+v%c3%a1lka

    Každá válka je projevem selhání lidského rozumu. Začala vždy proto, že se lidé nedokázali dohodnout o hodnotách, které byly předmětem sporu – proto sáhli k fyzickému násilí. Právě dnes je nutné zahájit diskusi o válce, a to zejména v podmínkách možného sebezničení lidstva. Kniha významného českého politologa a historika přináší úvahy o vzniku válek v minulosti, vedle otázek totální jaderné i omezené války, strategických zbraní a odstrašení se věnuje také válkám občanským. Přináší vymezení právních limitů užití síly, úvahy o povaze válečných zločinů a shrnuje představy o příčinách válek. Závěrečná kapitola je věnována úvahám o příčinách možných budoucích válek.

  10. Svatopluk Beran napsal:

    Není též i špatná kniha od Stephena Kinzera – BRATŘI – John Foster Dulles, Allen Dulles a jejich tajná válka. Jeden bratr byl zakladatel CIA, druhý bratr poválečným ministrem zahraničí USA, který například vedl i tajné rozhovory s Němci na konci války ve Švýcarsku o možnosti zapojení fašistických oddílů proti SSSR ještě před koncem 2SV. Jejich dědeček zase například anektoval pro Spojené Státy Havaj jako tehdejší ministr zahraničí USA. O tom jsou v této knize jen drobné zmíňky. Více je toho v této již objemnější publikaci, asi o 500 stranách o tom, jak se historicky svrhují či destabilizují za pomoci tajných služeb vlády jiných zemí.

    https://www.megaknihy.cz/odborna-naucna/261957-bratri-john-foster-dulles-allen-dulles-a-jejich-tajna-svetova-valka.html

    Americký historik a novinář Stephen Kinzer ve své faktograficky bohaté, a přitom mimořádně poutavé, ba strhující knize líčí život a působení dvou mocných bratrů, kteří ve vypjatých letech studené války formovali a řídili zahraniční politiku Spojených států – Allena Dullese, jenž v letech 1953 až 1961 působil jako šéf CIA, a Johna Fostera Dullese, který v téže době pracoval jako ministr zahraničí Eisenhowerovy vlády. Jakkoli byli povahově velmi odlišní, sourozenci Dullesové tvořili silný a nebezpečný tandem, který rozhodoval o osudech milionů lidí, aniž o tom americká veřejnost většinou vůbec věděla. Vychováni v přísné zbožnosti, puzeni misionářským zápalem zděděným po svých předcích, manichejským viděním světa a paranoidním antikomunismem, pokoušeli se přetvářet svět k obrazu svému a obrazu Ameriky a v každém, kdo nevystupoval jako horlivý americký spojenec, viděli potenciální hrozbu, ne-li přímo vtěleného satana. Bratři Dullesové tak byli strůjci politiky, která otevřenými i tajnými prostředky vedla válku proti zemím, které se vydaly vlastní, nezávislou cestou. Od počátku studené války se systematicky snažili oslabovat a podvracet vlády především v těch zemích třetího světa, kde Spojené státy ztrácely geopolitický nebo ekonomický vliv.

    Autor popisuje přípravu a průběh puče, kterým CIA odstranila demokraticky zvoleného guatemalského státníka Jacoba Árbenze, svržení íránského předsedy vlády Muhammada Mosaddeka, tažení proti Ho Či Minovi, americké intervence v Indonésii a v Kongu, jakož i otevřené i skryté operace proti Kubě.

    Stephen Kinzer se ovšem nespokojuje s pouhým líčením událostí, i když ty tvoří těžiště knihy, ale pokouší se také objasnit, jaké byly motivy počínání obou bratrů, co utvářelo jejich názory a postoje, jaké rodinné a kulturní zázemí formovalo jejich světonázor, a zároveň si klade obecnější otázku po příčinách amerického excepcionalismu a intervencionismu. Autor ukazuje, že Dullesovi nebyli žádnými výjimečnými či „vyšinutými“ jedinci, kteří se dílem příznivé souhry náhod dostali k moci, nýbrž to byli typičtí představitelé určité americké tradice – byli dětmi svého národa a jejich příběh je příběhem Ameriky.

    Stephen Kinzer tak současně odhaluje a mapuje temnou stránku americké historie, která vyvolávala a dodnes vyvolává ve světě tolik kritiky a nevole a s níž se Amerika dosud dostatečně nevyrovnala.

  11. Svatopluk Beran napsal:

    Mám jich asi k sedmi stovkám, ne všechny jsou až tak odborné, ale POUČENÍ V NICH NĚJAKÉ JE. Určitě ale nebyly k sehnání v době, kdy vy jste teprve studoval – POUČENÍ Z KRIZOVÉHO VÝVOJE. 🙂

Leave a Reply