17. LISTOPAD 2022

JE VÁLKA NA UKRAJINĚ
BUDE VOLBA PRESIDENTA

Putinovy trolové se aktivizují
Viz. komentáře a blog:

Jiný úhel pohledu na současné dění
Ján Lauko | Čtvrtek, 10. 11. 2022 v 14:47

Položme si hypotetickou otázku, zda by se líbilo USA, kdyby Rusko začalo s masivním shromažďováním nejrůznějších zbraňových systémů u jejich hranic?

blade říká:
Pondělí, 14. 11. 2022 v 23:49
Vrána k vráně sedá, president Miloš přítele-architekta si hledá

blade říká:
Úterý, 2. 11. 2021 v 11:59
Bohužel po dobrém to nejde > hele ty starej vole z Březinek či bůhví odkud…
…Takže SOUDRUHU a RUDÝCH POUHÝ SLOUHO nick Gryc > vyliž si prdel !

K OBSAHU A STYLU NENÍ CO DODAT

„blade“ PS ák 1. rota PS Černé jezero
byla ukázková rota tehdejší HSPSOSHČSSR, kam jezdili na prohlídku a návštěvu tehdejší různí papaláši režimu
…kterému Václav Havel, vězeň komunismu přestříhal dráty.

Vrána k vráně sedá, president Miloš přítele-architekta si hledá ?

Převzato:

„Cenu Vám uděluje mezinárodní festivalArchitectureWeek ve spolupráci s Obcí architektů, vydavatelstvím FOIBOS a na doporučení odborné komise.“
—————————————————————————————–
V Praze dne 23.8. 2018

Vážený pane architekte Gryci,
dne 1. 10. 2018 bude ve Španělském sále Pražského hradu uspořádán Slavnostní večer k 100. výročí vzniku Československa, věnovaný české a slovenské architektuře a stavitelství. Na večeru budou připomenuty a ilustrovány milníky naší architektury a stavitelství. Ve slavnostní atmosféře Španělského sálu Pražského hradu pak bude předáno neformální poděkování za celoživotní dílo vyjádřené symbolickou cenou prvního hradního architekta T. G. Masaryka Jože Plečnika těm, kteří se o českou architekturu nejvíce zasloužili. Spoluorganizátor této události je Správa Pražského hradu a hlavní mediální partner je Česká televize.
Cenu Vám uděluje mezinárodní festivalArchitectureWeek ve spolupráci s Obcí architektů, vydavatelstvím FOIBOS a na doporučení odborné komise.
Je naší milou povinností a zároveň velkou ctí a radostí Vám oznámit, že jste na tuto cenu byl nominován. Nesmírně si Vašeho přínosu v oblasti architektury a stavitelství vážíme a tak doufáme, že Cenu Jože Plečnika přijmete a přijdete s námi tuto ojedinělou příležitost v rámci zcela jedinečného výročí založení Československa oslavit do Španělského sálu Pražského hradu.
Večeru se,vedle naprostých špiček a legend naší a slovenské architektury a stavitelství, zúčastní také přední osobnosti současného politického a veřejného života. Kromě oficiální části, je v průběhu večera připraven zajímavý, zábavný a – jak se domníváme, i pro zasvěcené i méně zasvěcené, obsahově přínosný program, na kterém se podílí naší přední odborníci z oblasti architektury i řada mediálních osobností.
Očekávejte prosím proto oficiální pozvánku, která bude zároveň i Vaší vstupenkou na Slavnostní večer. Věnujte pozornost všem organizačním pokynům.
Těšíme se na Vás
Ing. Petr Ivanov
ředitel festivalu ArchitectureWeek

Cena architekta Plečnika také osobnostem z Vysočiny

JIHLAVSKÝ architekt Zdeněk Baueršíma, jeden z oceněných, u busty Jože Plečnika na Pražském hradě. Foto: Petr Baueršíma

6.10.2018 Aktuality/Komentáře (0), autor:
Jiří Varhaník
Také čtveřice osobností Vysočiny z oboru architektury a stavitelství byla tento týden oceněna cenou architekta Jože Plečnika.
Jihlavští architekti Zdeněk Baueršíma a Zdeněk Gryc, bývalý městský architekt Třebíče Lubomír Herzán a ing. Josef Podzimek, obnovitel třešťské rodinné firmy Podzimek & Synové, převzali architektonickou cenu Jože Plečnika za celoživotní dílo a přínos v oblasti architektury a stavitelství.
Cena byla předávána vybraným architektům z regionů ČR i Slovenska v pondělí (v mezinárodní den architektury) ve Španělském sále na Pražském hradě v rámci večera Pocta československé architektuře a stavitelství. Oceněné a jejich doprovod na něj pozvala Kancelář prezidenta republiky.
Na výběru oceněných se podílely státní instituce a profesní organizace v regionech. Ceny byly uděleny u příležitosti oslav stého výročí vzniku Československé republiky.
Např. jihlavský architekt Zdeněk Baueršíma má na kontě přes tisícovku architektonických realizací. „Taťka teprve po revoluci mohl začít opravdu projektovat, až doba po roce 1989 mu umožnila plně rozvíjet tu pravou architekturu. Bude mu 84 a dělá doteď,“ komentuje práci Z. Baueršímy jeho syn, pedagog Petr Baueršíma.
Firma Podzimek & synové se sídlem v Třešti a v Praze pracuje už více než 120 let. Získala řadu ocenění, je též mecenášem v oblasti kultury. Firmu založil městský stavitel a přísežný odhadce Josef Podzimek roku 1896. Firma pak přestála historické zvraty, v roce 1993 byla restituována a v čele s oceněným Josefem Podzimkem navázala na tradici stavební činnosti. Dnes v jejím čele stojí už pátá generace rodiny.
Architekt Zdeněk Gryc se mimo jiné významně podílel na projektech největšího jihlavského sídliště Březinovy sady nebo prakticky všech sídlišť v Telči.
„Nestačil jsem se divit, protože já už se navenek moc neprojevuji. Ale má to pro mě velký osobní význam a byl to velký zážitek,“ komentuje Gryc udělení ceny i její předání na Hradě, „ptali jsme se navzájem, kdo má na sobě červené trenky…“

Na 600 hostů
Pondělního večera, který pořádaly mezinárodní festival architektury a urbanismu Architecture Week Praha a Správa Pražského hradu, se účastnilo na 600 vybraných hostů. Ceny osobně předávali ministři kultury ČR a Slovenska či ministryně pro místní rozvoj ČR.
Cena Jože Plečnika je udělována Obcí architektů za celoživotní přínos architektuře a stavitelství významným architektům a stavitelům z České a Slovenské republiky.
• kraj Vysočina, odborný garant Mgr. Jiří Neubert a cenu předal MUDr. Jiří Běhounek – hejtman kraje Vysočina
o Ing. arch. Zdeněk Gryc
o Ing. arch. Lubor Herzán
o Ing. Josef Podzimek
o Ing. arch. Zdeněk Baueršíma

Comments are closed.