Tak jsme druzí, no a có, no a có, no a có

V říjnu v roce 2019 jsem napsal článek s názvem „Tak jsme první, no a có, no a có, no a có, … Článek mimo jiné zmiňoval velký úspěch obce Třeštice, která v soutěži Vesnice roku získala v roce 1. místo v celostátním kole Oranžové stuhy. Jinak řečeno, obec Třeštice byla vyhodnocena ze všech obcí v České republice jako nejlépe spolupracující obec s dobrovolnickými organizacemi a podnikateli v zemědělské oblasti na ochraně a rozvoji venkova.

Zastupitelé Třeštice po vítězství slavili zisk Oranžové stuhy v roce 2019 tradičním třeštickým popěvkem „Tak jsme první, no a co, no a co, no a co, …“ a v té době si asi nepřipouštěli, že se soutěže Vesnice roku zúčastní znovu a že budou aspirovat na celostátní vítězství v té nejprestižnější kategorii, ve které se soutěží o zisk Zlaté stuhy.

Jak to nakonec všechno dopadlo, napovídá nadpis tohoto článku. Třeštice skončila v roce 2022 v celostátním kole v nejprestižnější soutěži o Zlatou stuhu na 2. místě a zaznamenala tak další obrovský vpravdě historický úspěch. Zároveň Třeštice ještě v internetovém hlasování získala Cenu veřejnosti.

Velmi gratuluji a smekám přede všemi obyvateli Třeštice. Starosta Martin Kodys mi několikrát zdůrazňoval, že do soutěže se zapojila doslova celá obec. Na vyhlašování výsledků v Hlavním sále sídla českého Senátu jsem byl na obce z našeho senátního obvodu opravdu hrdý. V krajském kole získala ještě Modrou stuhu za společenský život v Kraji Vysočina obec Smrčná. Rovněž velmi blahopřeji. A děkuji i všem dalším, kteří aktivně rozvíjí a podporují život na našem venkově.

Právě i v souvislosti s mými zkušenostmi z fungování obcí v mém senátním obvodu mě zarazilo některými ekonomy představené tvrzení, že slučováním obcí bychom mohli ušetřit.

Upřímně, opravdu nevím jak. Slučováním obcí se přece počet sídel, ve kterých žijí lidé, nezmění. Zároveň věřím, že snad nikdo nechce, aby se lidé hromadně stěhovali z malých sídel do měst a venkov se tak postupně stával stále méně obydleným. To by samo o sobě přineslo úpadek a celé mi to tedy připadá jako nedomyšlené.

Také si moc neumím představit, že by se o malou obec, při zachování kvality života, dokázali při vší úctě postarat úředníci z města stejně kvalitně a za stejně nízké náklady, jako to dokáže v obci zvolený starosta a obecní zastupitelstvo. I dnes mají nakonec městské části osadní výbory, se kterými osvícení starostové měst spolupracují.

Samozřejmě netvrdím, že ve všech malých obcích vše funguje dokonale a mohou existovat případy, kdy je sloučení s městem nebo jinou obcí pro obě strany výhodné. Ale navrhovat hledání úspor násilným hromadným slučováním malých obcí mi připadá nelogické.

Jediným relevantním argumentem je nárůst byrokracie a komplikovaná administrativa, kterou neuvolnění starostové na malých obcích bez úřednického aparátu někdy obtížně zvládají. Tady však jako cestu vidím minimalizaci výkonu státní správy na malých obcích a navýšení povinností obcí s rozšířenou působností pro celý obvod.

Kromě šťastných Vánoc si nám všem tedy dovoluji popřát, abychom si dokázali nezávidět, abychom dokázali poděkovat a pochválit, abychom si dokázali vážit a ocenit poctivou práci všech a je jedno, zda jsou obyvateli malé nebo velké obce.

18 Responses to “Tak jsme druzí, no a có, no a có, no a có”

  1. jihlavák napsal:

    Závist díky ODS vymizí. Po skončení její ničivé vlády nebude co závidět. Jedině o pět korun vyšší sociální dávku na holé přežití.

    Ještě malou poznámku. V poslední době téměř každý týden přijde nabídka na odkup lesních a zemědělských pozemků. Odesílatel různý. Jedná se patrně jen o prostředníky, skutečný zájemce bude ze zahraničí. Jak asi dopadnou naši nynější hospodáři, když jim cenu pronájmu zemědělské půdy bude určovat zahraniční vyžírka? Kdo bude vlastnit půdu určí cenu chleba. Dopadne to ůplně stejně jako s elektřinou a vším ostatním. Půda je poslední co nám ještě zůstalo, nenechme si ji ukrást! Můžeme hned začít volbou prezidenta. Volba členů a příznivců Aspen institutu- Nerudovoé, Pavla, Fischera, Babiše Středuly- cestou k cenově dostupným českým a moravským potravinám určitě nebude.

  2. Svatopluk Beran napsal:

    Kromě šťastných Vánoc si nám všem tedy dovoluji popřát, abychom si dokázali nezávidět, abychom dokázali poděkovat a pochválit, abychom si dokázali vážit a ocenit poctivou práci všech a je jedno, zda jsou obyvateli malé nebo velké obce.

    ALE HLAVNĚ NELÉZT PANE PŘEDSEDO SENÁTU DO ŘI.I KTERÉ KOLIV Z VELMOCÍ A TO VY Z NAPROSTÝM ÚSMĚVEM A ZE SVOU HRANOU SLUŠNOSTÍ – JE TO VLASTNĚ AROGANCE KE VŠEMU CO JE MÍRUMILOVNÉ JINAK NEŽ PODLE VAŠICH ZADAVATELŮ Z POZA LOUŽE – JIMŽ JSTE PŘEDAL KLÍČE OD NAŠEHO SENÁTU, NA JEJICHŽ DOPORUČENÍ JSTE ZE SEBE UDĚLALAL NA PŮL ČECHA A NA PŮL ČÍŇANA. JSTE ČESKÁ A VYSOČINSKÁ NÁRODNÍ VOSTUDA A URČITĚ SI BUDEME OD VÁS VELICE RÁDI V BUDOUCNU ČÍST PODOBNÉ PŘÍSPĚVKY O TŘEŠTICÍCH. V ÚROVNI DŮLEŽITOSTI MYŠLENKY PRO SEBEVRAHY ZA VAŠÍ VLÁDY SOCIÁLNÍCH DÁVEK A OBČANŮ PŘI ŽEBRÁNÍ NA ÚŘADECH PRÁCE. HLAVNĚ ŽE VÁM VYJDOU PENÍZE NA PODPORU AMERICKÝCH GEOPLOLITICKÝCH VÁLEK PO CELÉM SVĚTĚ A JEJICH PODPORA PŘI VYKUKOVÁNÍ Z JEJICH POZADÍ.

    HEZKÉ VÁNOCE ZE SANTA KLAUZEM, PEKAROVOU, RYCHECKÝM A MORAVCEM PŘI DALŠÍCH ÚSTAVNÍCH ZMĚNÁCH PODLE VAŠICH AMERICKÝCH POTŘEB PRESIDENTSKÝCH PUČŮ.

    MOŽNÁ JSTE SI VŮBEC NEVŠIML ŽE PŘI VAŠEM VYKUKOVÁNÍ Z POZA ZÁDELA A ORGANIZOVÁNÍ STÁTU PODLE POTŘEB JINÉHO STÁTU, ZAHÁNÍTE VLASTNÍ OBČANY DO KOUTA TAK, JAK TO DĚLALI I KOMUNISTÉ, KTEŘÍ VÁS ZŘEJMĚ, A NEJEN VÁS, ZAHNALI DO KOUTA TAK, ŽE SE TEĎ MSTÍTE NA BĚŽNÝCH OBČANECH, JAK SMYSLU ZBAVENÝ.

  3. jihlavák napsal:

    Mě jen napadá, jak asi bude vypadat okolí Třeštice, až na polích začnou hospodařit například americké penzijní fondy? Jaký mají asi vztah k našemu venkovu, k lidem tam žijícím, k samotné půdě? České lesy prodají, aby umazali promile státního dluhu. Otázka času. Někdo jako Pekarová prohlásí, že stát nemá vlastnit lesy. Pokus byl už s Budvarem. Po fašismu, komunismu tu máme další ismus. GLOBALISMUS. Poslanci a senátoři mu jdou vstříc a umetají mu cestičku. To je zřejmé.

  4. Jan P napsal:

    Autor (šéf Senátu) dostal v diskusi vynadáno za protinárodní politiku. Téma blogu-problém malých obcí, které autor vykopl zůstalo bez povšimnutí.
    Volby na malých obcích jsou podle mého stejně úplně k ničemu. Většinou je tam jen jedna kandidátka a s demokracií to tak nic moc společného nemá. Sdílím názor, že v ČR je zbytečně moc obcí. Stačilo by všechny mini obce začlenit jako městské části pod nejbližší město v okolí. Ušetřili bychom si obrovské administrativní náklady a umožnilo by to dát obcím více pravomocí.
    Co se týče té závisti, kterou autor zmiňuje. A co např. diskurs zneužívání dávek, v pravicové fantazii flákání, a přesto se mají dobře?

  5. Dvořák napsal:

    Co jsou to ty mini obce a zdali by tam Jan P. vydržel týden dělat starostu? A dost dobře nechápu,co s tím mají společného asociálové na dávkách?

  6. Zdeněk Gryc napsal:

    Únorová kolektivizace rozorala meze

    a vztahy mezi lidmi nejenom na vsi.

    Vesnice je základní buňka osídlení ekologické krajiny,

    Zachování vody v krajině.
    Nejenom té, kterou vidíme, ale underground.

    Prvního profesora ekologie Otakara Štěrbu jmenoval
    Václav Havel.

    Otakar Štěrba (18. listopadu 1933 – 2. března 2017) byl český ekolog, cestovatel, spisovatel, dokumentarista, vodák a horolezec. Vystudoval zoologii na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V roce 1991 byl jmenován prvním profesorem ekologie.

    Což tak přestat poslouchat kecy Bobošíková + Babiše a přečíst něco o toho:

    • 1975: Kde příroda vládne, pět výprav do Asie; Orbis, Praha, 288 stran, 11-015-75
    • 1979: V dunajské deltě; Panorama, Praha, 192 stran
    • 1981: Pramen života; Panorama, Praha, 222 stran
    • 1981: Jezdec na Šedobílém koni, Altajské eposy; Otakar Štěrba a Jaromír Štětina, Albatros,
    Praha, 117 stran
    • 1987: Od pramenů k oceánu; Panorama, Praha, 240+48 stran
    • 1989: Země číslo osm; Profil, Ostrava, 138 stran, ilustrace Karel Saudek
    • 1992: Putování po kanadských řekách; Dina a Otakar Štěrbovi, Shangrila, Olomouc, 180 stran
    • 1996: Máme rádi zvířata?; Prodos, Olomouc, 166 stran, ISBN 80-85806-40-1
    • 2008: Říční krajina a její ekosystémy; Univerzita Palackého, Olomouc, 392 stran, ISBN 978-80-244-
    2203-9

    a zejména:

    • 2011: Řeky, moje řeky; Dina a Otakar Štěrbovi, 328 stran, ISBN 978-80-904963-0-9

    EMOTIVNÍ HOSPOSDKÉ KECY…

    NEBO NÁZORY VYSOKOŠKOLSKÁCH PROFESORŮ,

    ELITY NÁRODA

  7. Zdeněk Gryc napsal:

    oprava:

    EMOTIVNÍ HOSPODSKÉ KECY…

    NEBO NÁZORY VYSOKOŠKOLSKÝCH PROFESORŮ,

    ELITY NÁRODA

  8. Zdeněk Gryc napsal:

    Také si moc neumím představit, že by se o malou obec,

    Doupí,

    Řídelov

    nebo Volevčice,

    při zachování kvality života, dokázali při vší úctě postarat úředníci z města
    stejně kvalitně a za stejně nízké náklady,
    jako to dokáže v obci zvolený starosta a obecní zastupitelstvo.

  9. Zdeněk Gryc napsal:

    PS.
    Vážení anonymové,
    otevřte flašku piva
    a koukejte na:

    MS fotbal 2022 v Kataru: Program a výsledky zápasů – Sport.cz
    https://www.sport.cz/clanek/fotbal-ms-katar-2022-program-vysledky-skupiny-3263089

  10. Zdeněk Gryc napsal:

    PRÁVĚ DNES

    Den Václava Havla

    Každoročně 18. prosince, v den úmrtí Václava Havla,
    uctívají lidé jeho památku mnoha vzpomínkovými akcemi.

    Tento den je znám jako Den Václava Havla.

  11. Jan P napsal:

    Dvořákovi

    „Mini obce“- obce menší než 100 obyvatel. To je asi 5000 obcí se samosprávou v ČR. Nemusíte mít obavy. Znám reálie starostování na malé obci. Jeden můj dobrý příbuzný tam dělá dlouhé roky starostu(200 obyvatel).

    ODS a šéf Senátu Miloš Vystrčil podle vás není pravice ?
    Jsem to jen já, kdo od pravice pořád jen poslouchá, co všechno z veřejného rozpočtu platit nechce, ale ještě jsme neslyšeli, co by teda chtěli? Ne důchody, ne dávky, ne obědy pro děti, ne učitelský platy…
    A kdopak z této čtvrtiny domácností volí vládní pětikoalici a její prezidentské kandidáty?
    https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/vice-nez-ctvrtina-domacnosti-v-cesku-si-muze-dovolit-koupit/r~1bd2f7ce7de311ed8980ac1f6b220ee8/?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1671278019

  12. Svatopluk Beran napsal:

    NEJSME DRUZÍ JSME NA VOCASE S TOUHLE DESTRUKTIVNÍ PĚTIKOALICÍ PŘI ROZDÁVÁNÍ KLÍČŮ, ZHÁNĚNÍM LÉKŮ NA INTERNETU, ČI DOJETÍ SI NA RADU MINISTRA ZDRAVOTNICTVÍ PRO LÉK TREBA DO OSTRAVY, ČI PŘEVODU MAJETKŮ DO ZAHRANIČÍ. AŤ ZIJÍ DALŠÍ A DALŠÍ MILIONY CHVILEK PRO DEMOKRACIE V ARABSKÝCH ZEMÍCH NEBO V DALŠÍCH UKRAJINÁCH. VŠECHNO NA PRACOVNÍ DLUH SPLACOVANÝ V BUDOUCNOSTI NAŠIMI POTOMKY JEJICH PRACOVNÍ AKTIVITOU. VY VYSTRČILE, PŘEDSEDO SENÁTU SE NÁM SNAD JEN ZDÁTE. TO JE VYNIKAJÍCÍ NÁPAD ROZDĚLIT SVĚT NA MI A ONI, NA TO BY BLBEC NEPŘIŠEL.

  13. blade napsal:

    Češi nakupují ve slevách, …

    To si Češi jenom myslí. Za severní hranicí mají potraviny bez slev stále levnější než to co u nás v oblbujících slevách. Tak je to pomalu se vším zbožím. Např. v Möbelixu, botník co stál před rokem a půl ve slevě 990Kč z původních 1290Kč, dnes vesele prodávají ve slevě za 1590Kč z původních 3490Kč. 🙂

    Nakupujte české ovečky jen nakupujte, je to ve slevě 🙂

  14. Jan P napsal:

    „Pokud máme sobecké, ignorantské občany, budeme mít sobecké, ignorantské vůdce.“
    George Carlin

  15. Zdeněk Gryc napsal:

    ŠTĚDRÝ DEN NA 150 %
    Bejvávalo dobře:
    Penzista ve žlutém autobusu Jihlava – Brno 125 Kč
    + kapučíno + noviny

    „Já jsem taková, že když něco dělám, tak to dělám na 150 procent.
    Někdy to přeženu, to uznávám.“
    (Alena Schillerová v Otázkách Václava Moravce, 30. ledna)

    Alexej Grigorjevič Stachanov (rusky Алексей Григоревич Стаханов, 3. ledna 1906, Lugová,
    Ruské impérium – 5. listopadu 1977, Torez, Sovětský svaz)
    byl sovětský horník a národní hrdina SSSR,
    který měl reprezentovat SSSR jako socialistickou průmyslově vyspělou zemi.

    Jako horník si chtěl vydělat na koně pro hospodářství.

    Šachta, na níž pracoval, byla hodnocena špatně a stranický vedoucí šachty, Petrov,
    by byl odvolán nebo potrestán, kdyby se šachta něčím nevyznamenala.
    Bylo proto třeba udělat rekord nebo se jinak vyznamenat.
    Jenže nikdo z horníků nechtěl dělat rekordy.
    Dnes rekord – zítra norma.
    Po nátlaku a hledání byl vybrán právě mladý Stachanov
    a s ním byl na jediné „rekordní“ směně i redaktor místních novin,
    který o tom napsal do místního tisku.
    Dne 31. srpna 1935 bylo prohlášeno,
    že vytěžil 102 tun uhlí za 5 hodin a 45 minut (což bylo 14× více, než byl plán).
    Tento rekord z něj udělal hrdinu SSSR,


    „Já jsem taková, že když něco dělám, tak to dělám na 150 procent.
    Někdy to přeženu, to uznávám.“
    (Alena Schillerová v Otázkách Václava Moravce, 30. ledna)
    Předvzato:
    Hnutí ANO má zase kauzu a Alena Schillerová – páva.

    Po několika dnech od zjištění Seznam Zpráv,
    že stát utratil za její prezentaci skoro dva miliony korun,
    konečně poskytla jakés takés vysvětlení.

    To jsme dopadli ještě dobře.
    Když si například vezmeme schodky státního rozpočtu,
    zvládala ministryně financí běžnou normu plnit ne na 150, ale na vyšší stovky procent.
    V tom už se nějaké dva miliony bohatě ztratí.

    Dříve technicolor s pávem,
    nyní jeptiška v kutně s velkým křížem na černém hábitu,
    k vidění včera v parlamentu, viz. zprávy na ČT.

    Kam se hrabe Havel ve svých dramatech:
    Babiš + Schillerová + Falýnek

    převzato:

    Faltýnkův syn se tajně scházel s obžalovaným Švachulou po jeho…
    zpravy.aktualne.cz/syna-faltynka-se-tajne-schazel-s-obzalovanym…

    Faltýnek o uniklém diáři: Syn „jel“ v drogách, skončil ve vazbě…
    mojecelebrity.cz/faltynek-o-uniklem-diari-syn-jel-v-drogach…

    Babiš (ANO): Řídit stát jako firmu? A proč ne…
    parlamentnilisty.cz/babis-ano-ridit-stat-jako-firmu-a-proc-ne…
    10. 8. 2017 Nejednou jsem řekl, že si myslím, že stát by se měl řídit jako firma.

    PROČ ALE NEŘÍDIT FIRMU JAKO STÁT ?

    Přidat zaměstnancům v Babišových firmách,
    bez populistické handrkování v parlamentu
    /hlavní reproduktor Alena Schillerová/
    15 % přímo firmou, nejlépe zpětně od ledna 2020

    BUDOU VOLBY PRESIDENTA
    ZADARMO ANI KUŘE NEHRABE !

    Pozn. LEDNIČKA + TRESOR =
    Obvyklé, praktické doplnění bytu, jihlavského paneláku TO6B.
    pračka, lednička a tresor.
    Fatýnkův syn našel v rodinném tresoru milion na drogy,
    běžná záležitost v normální rodině.

  16. Svatopluk Beran napsal:

    VÁNOČNÍ RETROSPEKTIVA

    Slušnost, nejenom ve volební kampani,

    je to, co naše společnost potřebuje.

    Miloš Vystrčil, ji předvedl v praxi .

    SLUŠNOST VE VOLEBNÍM KLÁNÍ SNOUBÍCÍ SE Z VLEZDO.RDELSTVÍM JEDNÉ Z VELMOCÍ JE TO, CO SE SNOUBÍ U MILOŠE VYSTRČILA. PŘEDÁNÍ KLÍČŮ OD NAŠEHO SENÁTU MINISTRU ZAHRANIČÍ USA, POKUS O PRESIDENTSKÝ PUČ V ZÁJMU USA A UDĚLÁNÍ ZE SEBE POLOVIČNÍHO ČÍŇANA NA POKYN MINISTRA ZAHRANIČÍ USA, TAK TO JSOU ŽIVOTNÍ VIZITKY NAŠEHO PŘEDSEDY SENÁTU MILOŠE VYSTRČILA. SLUŠNOST MILOŠE VYSTRČILA Z MÍST, KDE SE ZÁDA SNOUBÍ ZE SPODNÍMI KONČETINAMI. TO UŽ TU VŠECHNO JEDNOU BYLO A JE TO TU ZAS.
    .
    Slušnost, nejenom ve volební kampani,

    ale i vlezdop.delství je to, co naše společnost potřebuje.

    Miloš Vystrčil, ji předvedl v praxi .

  17. Zdeněk Gryc napsal:

    1. Zdeněk Gryc říká:
    Středa, 28. 12. 2022 v 15:14
    „Až pobavující“, to není, je to sprosté !

    Svatopluk Beran říká:
    Středa, 21. 12. 2022 v 9:37
    JE NESKUTEČNĚ ÚŽASNÉ, AŽ POBAVUJÍCÍ , JAK MÁ ARCHITEKT SOCIALIZMU GRYC SYSTEMATICKY PO VZORU STB ULOŽENÉ ZÁZNAMY O TĚCH KDO S NÍM NESOUHLASÍ A DISKUTUJÍ. TO JE DOSLOVA RADOST SLEDOVAT TOHOTO STÉBAKA, JAK VYTAHUJE ZE SVÉHO ARCHIVU ZÁZNAMY. TO UŽ SNAD NEMŮŽE BÝT ANI VLASTNÍ INICIATIVA, NÝBRŽ VYŠKOLENÝ STEJNĚ JAKO PAVEL, KOMUNISTICKÝ ZPRAVODAJEC.

    JE MOŽNÉ ŽE GRYC U TOHO ONANUJE?

    MOŽNÁ I V TOMTO JEHO VĚKU SE TÉTO LIDSKÉ ČINNOSTI MEZE NEKLADOU.

    VÁNOČNÍ RETROSPEKTIVA

    Slušnost, nejenom ve volební kampani,
    je to, co naše společnost potřebuje.
    Miloš Vystrčil, ji předvedl v praxi .
    Zdeněk Gryc
    jistě není sám, kdo si předsedy senátu
    velmi váží:

    VOLBY 2022:
    Jednoznačné vítězství Vystrčila v druhém kole senátních voleb,
    podpořilo ho 60 procent voličů

  18. blade napsal:

    Dnes z dokumentu o zajímavých městech světa na ČT2:

    Největší a nejlidnatější město Evropy je samozřejmě Moskva, kde žije více miliardářů než v New Yorku.
    Moskvou denně projede asi 4x více aut než New Yorkem. Denně se městem pohybuje víc lidí něž v New Yorku a Londýně dohromady. Takže, bohužel žádný zapadákov jak nám je mediálně předhazováno.

    Moskva. Stanice metra Kyjevská > to čisto všude > https://youtu.be/w7DsLyl8Dhw

    Mrakodrapy nejvyšší v Evropě. Procházka u podnoží staveb > ://youtu.be/Qa9_9ocubrE

Leave a Reply