Voda a … jiné priority.

V úterý budou zastupitelé našeho krásného města schvalovat další úvěr na výstavbu Horácké multifunkční arény vy výši 300 mil. Celkové zadlužení města jenom na tuto jednu jedinou akci se zvýší na 800 mil (!). Naštěstí/naneštěstí to pořád ještě nestačí, proto se stavba nemůže zahájit a stále je ještě naděje, že v této těžké době zvítězí zdravý rozum.

Zároveň se bude schvalovat rozpočet na příští rok, kde už je na tuto megalomanskou akci stejná částka, tedy 800 mil, vyčleněna (!). Aniž by byla podepsána smlouva, předáno staveniště, pokryto celé financování! Je to částka, která přesahuje tři čtvrtiny ročních příjmů rozpočtu města. Celá stavba pak vyjde na více než dva (!) roční rozpočty města… Legendární Dukla přitom ukončí první sezónu v zapomnění na periferii bez toho, aby se koplo!

A do toho – praskla voda a půl města je odříznuto od této základní životní potřeby po celou noc. Myslíte, že to zastupitelé při svém úterním rozhodování vezmou jako důrazné varování? Ve smyslu – už konečně se mnou začněte něco dělat, přehodnoťte priority, vždyť ty trubky jsou žíly našeho města, bez kterých to fakt nejde!

Když totiž v roce 2010 vinou nezodpovědných politiků a úředníků zkrachoval velký vodohospodářský projekt na obnovu těch starých a zanedbaných sítí, to bylo plamenných vyhlášení že odteď už se budeme starat o trubky mnohem lépe a zodpovědněji. Součástí toho projektu tehdy bylo i zokruhování páteřních tras, které by minimalizovaly dopady takových průšvihů – protože by se při takové velké poruše, které se budou stávat vždy, jednoduše uzavřel příslušný úsek a voda by do zbytku města tekla z druhé strany. Teď to nejde, protože máme trubky pořád jenom jedním směrem.

Samozřejmě, že od té doby se v tom vůbec nic neudělalo a zcela bez povšimnutí zůstala pak skutečnost, že Město přišlo tehdy o dotaci 10 mil €. No a teď tedy sklízíme plody a namísto masových investic do trubek připravujeme…halu.

Když se infrastruktura Městem přebírala, tak byl první úkol zpracovat pořádný plán oprav těchto zanedbaných konstrukcí, na které se léta nehráblo. Dva roky od převzetí – a stále nic není. Natož aby se podle něj něco dělalo. Když není, že… . A to už další dva roky před tím byla jistota, že se to převezme.

Reálný odhad přitom  byl, že je zapotřebí na to vyčlenit 300 mil ročně po dobu deseti let. Vše zůstalo jenom na papíře. Nyní se do toho dává jenom minimální částka do výše zákonné povinnosti (cca 100 mil), která koresponduje s tím, kolik město dostává od provozovatele na pachtovném. Takže Město do toho ze svého rozpočtu vlastně vůbec NIC nedává, platí to jeho občané z vodného a stočného. A ani tato částka se nečerpá – do září z toho bylo prostavěno 20 (dvacet) milionů – z toho 10 na … Černé cestě (Jiřího z Poděbrad).

Vážení zastupitelé, vezměte tato fakta prosím v potaz, až budete zvedat či nezvedat v úterý ruce.

25 Responses to “Voda a … jiné priority.”

  1. blade napsal:

    Sliby se slibují, blázni se radují.

    3/2016
    V Jihlavě politici sliby nešetří. Stadion i rozhledna měly už dávno stát.

    https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/jihlava-mesto-budoucnosti-jen-ve-slibech.A160316_2232813_jihlava-zpravy_evs

  2. Svatopluk Beran napsal:

    DOCELA BY MNE ZAJÍMALO, ZDALI TĚM UKRAJINCŮM UŽ NĚKDO ŘEKL, ŽE JE ZÁPAD AŽ SE DOHODNE S RUSY NA NOVÝCH HRANICÍCH UKRAJINY, VYKRADE TAK JAK JSME BYLI ZA HAVLA VYKRADENI I MY. TAK JAK KOMUNISTI OKRADLI ČESKÉ PODNIKATELE A ZNÁRODNILI JEJICH MAJETKY, KTERÉ ALE ZŮSTALY V ČESKU, TAK STÁLE I PO 30 LETECH ZA PRVOPOMOCI HAVLA A KLUZE, VYKRÁDÁ ZÁPAD ČR A ČESKÉ MAJETKY, KTERÉ NAMÍSTO NÁS, VELKOU MĚROU PODPORUJÍ EKONOMIKU ZÁPADU A DNES PŘEDEVŠÍM I GENOCIDNÍ PROXI VÁLKU USA S RUSKEM NA UKRAJINĚ.

  3. franta pulpytel napsal:

    ane Berane v roce 1945 nebyli u moci jenom komunisti . Takže na krádeži majetku podnikatelů se podilely ijiné strany. Myslím tím den znárodnění. Podle Vás když mají dva nebo tři lidé každý jednu korunu, tak protože mají stéjně , nemá nikdo nic a nemohou si nic koupit

  4. Jan P napsal:

    Sváťo, já bych oddělil restituce(majetkové křivdy od února 1948) od masové privatizace a deregulace po roce 1989 a jaký důsledek to mělo pro postkomunistické země.
    Vzpomínáš na devadesátky u nás , kdy prohrála myšlenka zaměstnaneckého vlastnictví a řízení firem ?

    Mondragon Corporation je obrovská federace demokraticky řízených podniků ve Španělsku s více než 80 000 zaměstnanci. Ve všech podnicích Mondragonu je poměr mezd v průměru pět ku jedné. V některých je to dokonce jen tři ku jedné. Opět to poskytuje důkaz, že když mají lidé možnost spravedlivě rozhodovat, tíhnou k takovýmto číslům.
    Kdyby se stejná demokratická logika uplatnila v jakémkoli národním hospodářství, přinesla by dramatické snížení nerovnosti. Pomohlo by to odstranit korupci z našich politických systémů, zlepšilo by to náš smysl pro solidaritu a přineslo by to působivé výhody, o nichž je známo, že jsou spojeny s rovnostářštějším rozdělením příjmů: od nižší kriminality až po méně stresu.
    https://blisty.cz/art/111176-jak-moc-by-se-mela-snizit-nerovnost.html?fbclid=IwAR1KCzShM4XyWDVRI4bSUqDNvXARGCldX2ZEeDe3Zr_xrezuH_8T0EzAWXQ

  5. Zdeněk Gryc napsal:

    V ČELE PELETONU BLOGU JAKO OBVYKLE 2 BORCI
    Nepřekvapí, ale ani nezklamou:

    Miloš Vystrčil, předseda Senátu, na svém webu publikoval příspěvek,
    v němž se obrací na občany ČR. V celém znění jej přetiskujeme:

    Diskuze k článku
    První komentář:

    Pevzato od O. Lukáš
    Coronavirus odkrývá pravdu o kavárně.
    …..
    nebo havlisti s Halíkem včele?
    ….
    blade | 2020-03-20 09:19:18 | Reagovat

    PRÁVĚ DNES je aktuální předvolební Lukáš :

    „Zamyšlení nad prezidentskými volbami – veškerá legrace končí !!!
    Ne, ne, milí přátelé!
    Tyto prezidentské volby nejsou jen dalšími v předlouhé řadě bezvýznamných.
    Tentokrát jde o událost natolik významnou,
    že ovlivní zcela zásadně existenci každého z nás,
    našich rodin i naší země na dobu náramně dlouhou a možná nevratně…
    ….Jiří Drahoš:
    Přeskočme informace z netu o tom, že Drahošovu spolupráci (agent Bas)
    Vynutila díky jeho homopedofilním sklonům,
    že odcizoval kolegům jejich nápady a patenty, že sepsal
    „vědeckou vítačskou chartu“ pražské kavárny, která odstartovala polarizaci společnosti.

    Svatopluk Beran říká:
    Pondělí, 19. 12. 2022 v 23:04
    DOCELA BY MNE ZAJÍMALO, ZDALI TĚM UKRAJINCŮM UŽ NĚKDO ŘEKL,
    ŽE JE ZÁPAD AŽ SE DOHODNE S RUSY NA NOVÝCH HRANICÍCH UKRAJINY,
    VYKRADE TAK JAK JSME BYLI
    ZA HAVLA VYKRADENI I MY.

    Berka napsal památný článek o onanii.

    Beran trochu zaostává za Lukášem,
    Inspirace by tu pro Berana byla:

    „jeho homopedofilním sklonům, že odcizoval kolegům jejich nápady“

  6. Zdeněk Gryc napsal:

    Svatopluk Beran říká:
    Pondělí, 19. 12. 2022 v 23:04

    DOCELA BY MNE ZAJÍMALO, ZDALI TĚM UKRAJINCŮM UŽ NĚKDO ŘEKL,

    ŽE JE ZÁPAD AŽ SE DOHODNE S RUSY NA NOVÝCH HRANICÍCH UKRAJINY,

    VYKRADE TAK JAK JSME BYLI

    ZA HAVLA VYKRADENI I MY.

    Vězení za „špinavé Ukrajince“. Soud ukázal, kde končí svoboda slova
    KRISTINA CIROKOVÁ
    Nový díl publicistického pořadu Terén mapuje případy letošního roku,
    kdy policie a soudy řešily trestné činy na české dezinformační scéně.
    Článek
    08:18
    Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil
    00:4708:18
    Nový díl publicistického pořadu Terén mapuje případy letošního roku, kdy policie a soudy řešily trestné činy na české dezinformační scéně.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

    10:15
    Známé postavy dezinformační scény před soudem, a dokonce i ve vazbě.
    V roce 2022 řešily soudy několikrát, kde končí svoboda projevu a začíná trestný čin. Tématem se zabývá nový díl publicistického pořadu Terén Kristiny Cirokové.
    Článek
    Nenávistné projevy, šíření poplašné zprávy, výhrůžky nebo schvalování ruské agrese na Ukrajině. Soudy letos v několika případech v souvislosti s projevy na internetu jasně ukázaly, že i svoboda slova má svou mez.

    „Svoboda projevu je sice základním lidským právem, ale není absolutní.
    Má svou hranici.

    A ta hranice je skutečně vymezená násilím, podněcováním k násilí,

    podněcováním k nenávisti, intolerancí,“

    vysvětluje pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.
    Právě tuto hranici podle prvoinstančního rozsudku kladenského soudu z letošního října porušili Patrik Tušl a Tomáš Čermák. Muži, jejichž videa na sociálních sítích sledovaly tisíce lidí. Kvůli jednomu z nich skončili v srpnu ve vazbě. Vyzývali v něm k odporu proti Ukrajincům.

    Ve videu Patrik Tušl s Tomášem Čermákem mluvili o tom, že se chystá řada proukrajinských demonstrací a „je potřeba okamžitě začít jednat“. Zmiňovali především shromáždění, které bylo plánované na 24. srpna u příležitosti Dne nezávislosti Ukrajiny. Předpokládaný počet účastníků byl pět tisíc lidí.
    Patrik Tušl k tomu ve videu prohlásil: „Předpokládaný počet účastníků – pět tisíc kousků. Pět tisíc za*ranejch, špinavejch Ukrajinců, ty vole. Takže tam musíme bejt!“

    Známí dezinformátoři jdou do vazby. Soud neuvěřil jejich slibům

    5. 8. 17:45
    Podle soudce Víta Sochovského se v živém vysílání dopustili trestného činu podněcování k nenávisti a hanobení národa a vyměřil jim nepodmíněné tresty. Čermák si má ve vězení odpykat šest měsíců, Tušl deset. Proti rozsudku se odvolali. Není tedy pravomocný.
    Policie letos zahájila trestní stíhání ve 49 případech v souvislosti se schvalováním ruské agrese na Ukrajině. A to i na základě podnětů od lidí, kterých od začátku války přišlo více než tisíc. Trestních stíhání kvůli poplašné zprávě eviduje letos policie 86. V souvislosti s kyberkriminalitou ale padl rozsudek i třeba za podporu terorismu.
    Jaké kauzy v roce 2022 policie a soudy v souvislosti s dezinformační scénou řešily? Jak dopadly? A jak na to dezinformátoři a jejich příznivci reagují? Dozvíte se v úvodním videu.
    Diskuze2636
    SDÍLEJTE ČLÁNEK

  7. Svatopluk Beran napsal:

    franta pulpytel říká:
    Úterý, 20. 12. 2022 v 18:20

    Podle Vás když mají dva nebo tři lidé každý jednu korunu, tak protože mají stéjně , nemá nikdo nic a nemohou si nic koupit.

    PODSTATA TOHO CO JSEM NAPSAL JE TA, ŽE STEJNĚ VELKÝM NAVÝŠENÍM MNOŽSTVÍM PROSTŘEDKŮ SMĚNY U VŠECH, SE NIC NOVÉHO NEVYROBÍ, NÝBRŽ AKORÁT KLESNE HODNOTA PROSTŘEDKŮ SMĚNY. KAŽDÝ DOSTANE STEJNOU HROUDU ZLATA, ALE K NIČEMU TO NENÍ, KDYŽ NEJSOU VÝROBKY LEPŠÍ, ÚPLNĚ NOVÉ, NEBO JICH NENÍ VÍC.

    NEMÁM TOLIK ČASU ABYCH VŠECHNO CO NAPÍŠU A DRTIVOU VĚTŠINU Z TOHO CO PÍŠU JSEM SI SAMOZŘEJMĚ NĚKDE PŘEČETL, JEŠTĚ VYSVĚTLOVAL. OD TOHO JSOU KNIHY A OSOBNÍ SCHOPNOST KAŽDÉHO SI TO NASTUDOVAT. MÁM KAMARÁDY KTEŘÍ KDYŽ JIM NĚCO ŘEKNU A JSOU TO OPROTI MNE STŘEDOŠKOLÁCI A VYSOKOŠKOLÁCI, TAK MI V PODSTATĚ ODPOVÍ, ŽE JIM NA MÉ VZDĚLÁNÍ STAČÍ JEJICH DNEŠNÍ SELSKÝ ROZUM…..MÁME ZDE MEZI PŘISPĚVATELI TAKÉ JEDNOHO TAKOVÉHO……TO JE NÁSLEDNĚ TĚŽKÉ KOMENTOVAT A TAK NEZBÝVÁ NEŽ JEN SEDĚT V OKRUHU VYNIKAJÍCÍCH KAMARÁDÁ Z MLÁDÍ A POSLOUCHAT JEJICH DNEŠNÍ SELSKÝ ROZUM POSTAVENÝ NA STUDIU A EMOCÍCH Z OBDOBÍ PŘED ČTYŘICETI LETY. DISKUZE S ARGUMENTAMA SE DÁ VÉST JEDEN NA JEDNOHO MAX. NA DVA, POKUD JE JICH DESET NEJEDNÁ SE UŽ O DISKUZI.

  8. Svatopluk Beran napsal:

    JEDNODUCHÝ ARCHITEKTE SOCIALIZMU GRYC, VŮBEC ALE VŮBEC NETUŠÍŠ, JAK SE TU MORÁLNĚ ODKOPÁVÁ. GRYC POSLEDNÍ REAKCE JE NAPROSTO TYPICKÁ PŘEVZATÁ MEDIÁLNÍ ŠTVANICE KOMUNISTICKÝCH SOUDŮ PADESÁTÝCH LET, KDY K ODSUZOVANÝM ZLOČINCŮ ZA ROZKRÁDÁNÍ A KEŤASTVÍ PŘIDÁVALI I OBČANY NESOUHLASÍCI ZE SOCIALIZMEM JAKO TAKOVÝM. TY ANI VYSTRČIL SPOLU S CELOU PĚTIKOLKOU DESTRUKCE ČESKÉ REPUBLIKY, NIJAK NEZAOSTÁVÁTE V PODPOŘE SPOJENÝCH STÁTŮ AMERICKÝCH K OPĚTOVNÉMU ROZDĚLOVÁNÍ SVĚTA NA – MY A ONI – JE MI Z VÁS A USA NA ZVRACENÍ A ZÁROVEŇ MÁM OBAVY Z TOHO, KAM AŽ TO USA JE OCHOTNO Z JEJICH OSTROVA MEZI TICHÝM A ATLANTICKÝM OCEÁNEM, S OSTATNÍMI ZEMĚMI SVĚTA, KTERÉ NESOUHLASÍ Z JEJICH GENOCIDNÍ GEOPOLITICKOU HOSPODÁŘSKOU A VYVRAŽĎOVACÍ VÁLKOU, UDĚLAT.

  9. Svatopluk Beran napsal:

    JE NESKUTEČNĚ ÚŽASNÉ, AŽ POBAVUJÍCÍ 🙂 , JAK MÁ ARCHITEKT SOCIALIZMU GRYC SYSTEMATICKY PO VZORU STB ULOŽENÉ ZÁZNAMY O TĚCH KDO S NÍM NESOUHLASÍ A DISKUTUJÍ. TO JE DOSLOVA RADOST SLEDOVAT TOHOTO STÉBAKA, JAK VYTAHUJE ZE SVÉHO ARCHIVU ZÁZNAMY. TO UŽ SNAD NEMŮŽE BÝT ANI VLASTNÍ INICIATIVA, NÝBRŽ VYŠKOLENÝ STEJNĚ JAKO PAVEL, KOMUNISTICKÝ ZPRAVODAJEC. 🙂 JE MOŽNÉ ŽE GRYC U TOHO ONANUJE? MOŽNÁ I V TOMTO JEHO VĚKU SE TÉTO LIDSKÉ ČINNOSTI MEZE NEKLADOU. 🙂

  10. franta pulpytel napsal:

    Pane Berane doporučuji Vám, abyste se držel reality. Tři lidé mají každý hroudu zlata, jak tu hroudu získali? Když lidé nic nového nevyrobí tak , jim nemá cenu platit za práci nebo jím dát za ní zlato. Jenže člověk vyrábí , aby uspokojil své potřeby , tim že rostla technika mohli si lidé práci rozdělit , jedni se věnují lečení , druzí výživě. Vy fandite kapitalismu ,protože je spravedlivější ve vyplácení odměn?

  11. Svatopluk Beran napsal:

    Pane franto pulpytle na co by jste rád dostal odpověď? Jde vám o to, abych se vyjádřil ke komunistům a jejich znárodńovacímu procesu, nebo k obchodní válce Spojených Států na Ukrajině z Ruskem, či o množství peněz, nebo Komperativní výhodě, nebo o funkci peněz, či hodnotě peněz? Nezlobte se, ale nemám zájem ztrácet s vámi čas, kupte si knihy, v nich se dovíte pokud nemáte nastudováno ze škol, to byl i můj případ a pak si sám udělejte závěr. Nebo se ptáte jestli jsem kapitalista? Ne, nejsem kapitalista, ale principiálně je podle mne kapitalismus spravedlivější k vyjádření finančního ohodnocení schopností, vědomostí a pracovitosti každého občana, než socializmus. Akorát tu vzdálenost mezi mantinely bych budoval na jiných váhových principech, než jak je nastavuje dnešní neoliberalismus nejen v machinacích s nekrytými prostředky směny. Protože kompletní svoboda nesmí být jen svoboda orální, ale i ekonomická.

  12. Zdeněk Gryc napsal:

    Lauer + Hardy
    to je legrace
    B-obošíková + B-eran
    nikoli.

    Svatopluk Beran říká:
    Středa, 21. 12. 2022 v 9:37

    Existuje pojem „SAMONASÍRAČ“
    1. samonasírač – Databáze excerpčního materiálu Neomat, ÚJČ AV ČR
    http://www.neologismy.cz/heslo/slaby/272564

    Samonasírači opravdu trpí//

    Lůzovitost se netýká názoru, ale projevu # …
    Z komentáře je zjevné, že autor je opravdu nespokojen,
    a to nejen s vládou,
    ale očividně i sám se sebou.
    Jde o prototyp stále častějších psychických reakcí,
    jednak usnadňovaných
    internetovou anonymitou,
    jež umožňuje poněkud exhibicionisticky si ulevovat
    od vlastních potíží…
    Zejména v noci nad ránem:

    Svatopluk Beran říká:
    Pondělí, 19. 12. 2022 v 4:38
    PŮVOD SLOVA IDIOT…

    stav samonasírače se vyvíjí ve vzestupné spirále
    poslední stav:

    převzato:

    „U TOHO ONANUJE?“

  13. Jan P napsal:

    A co podceněná otázka distribuce bohatství?
    Kritizovat kapitalismus neznamená nahrávat centrálnímu plánování. Nicméně kapitalismus ve své nejčistší podobě nikdy neexistoval, protože je závislý na politickém státě, aby jej reguloval a bránil jeho kolapsu,
    Alternativou 21. století k volnému trhu (kapitalismus) a centrálnímu plánování (především státní socialismus) je PARTICIPATIVNÍ EKONOMIKA(sociální vlastnictví produktivního majetku, samostatně řízená pracoviště a rady sousedství).
    Co se týče nás Čechů, jsme národ masochistů.
    Češi fandí kapitalismu. Větší podporu má jen ve čtyřech dalších zemích
    https://forbes.cz/cesi-a-kapitalismus-jen-ve-ctyrech-zemi-sveta-ma-vetsi-podporu-nez-u-nas/?fbclid=IwAR1iwg1WYROJV_JbCTZf2fcynge7fDmOfdgr5OhZSiQ3FwwPjV2ScSIbC0Q

    Přeju všem, ať je ten příští slunovrat lepší než ten letošní: A všem buržoustům a dobroserům jen jedno: merry crisis and happy new fear !

  14. blade napsal:

    Vánoce neVánoce ve Francii se stávkuje, k celonárodnímu protestu se přidali i úředníci či dopravci. Na ČT24 z toho reportér ČT24 z Francie i ten ve studiu ČT24 udělali pomalu vyděračskou akci.

    Mějte hezké Vánoce > na Nový rok o slepičí krok > na Tři krále o krok dále > na Hromnice o hodinu více.

    🙂

  15. Zdeněk Gryc napsal:

    ZÍTRA JE ŠTĚDRÝ DEN

    Zbídačení Evropané budou jíst na Vánoce domácí mazlíčky,
    věští ruská státní televize v bizarním klipu
    dnes 19:01 – Moskva
    Michal Sobotka

    Míří na Rusy
    Ačkoli je video podle závěrečné zprávy určené lidem v Evropě,
    je jasné, že Evropané vědí, že elektřinu mají, a křečky nekonzumují.

    Mnohem pravděpodobněji je klip zacílen na domácí publikum.
    Má Rusům ukázat, že si nemají na nic stěžovat, protože v porovnání s chudáky Evropany si nežijí špatně.
    A to navzdory tomu, že v Evropě se situace nijak dramaticky nezměnila, jak video naznačuje.

    Jedná se o další „poselství“ ruské propagandy.

    Už v září se na sociálních sítích objevilo video,
    na kterém Gazprom věštil Evropě bez plynu dobu ledovou.

    Ukázalo se však, že se jednalo o falešné video,
    se kterým plynárenský gigant neměl nic společného.

    Tentokrát ale reklama pochází přímo z dílny státní televize.

  16. Standa napsal:

    Vážený pane Tomanče, ze své pozice zastupitele jste se všemi svými kolegy udělal pro výstavbu nového zimního stadionu za těch x let velké kulové. Starý HZS postavený v padesátých letech a zastřešený v šedesátých letech měl být už minimálně po první krizi po roce 2010 zbouraný a namísto něj postavena víceúčelová hala. To, že se pořád definitivní rozhodnutí odkládalo, střecha se flikovala, dělaly se kosmetické úpravy je ostuda všech zastupitelů. V těch letech totiž byla šance za rozumnou cenu halu postavit, firmy by se o tuto zakázku popraly a dneska mohla být Jihlava za vodou. Takže všichni zastupitelé od roku 1989 choďte kanály, když jste se neuměli dohodnout a starali jste se hlavně o svoje korýtka !

  17. Zdeněk Gryc napsal:

    Voda a … jiné priority.
    Miroslav Tomanec, Ing., MBA | Pondělí, 19. 12. 2022 v 7:27

    ZÍTRA

    Salto Angel – ztracený svět

    26. prosinec15:35 › 16:05

    Na vzdory totáče

    DINA ŠTĚRBOVÁ
    a
    ŠTĚTINA + ŠTĚRBA

    1981: Jezdec na Šedobílém koni, Altajské eposy; Otakar Štěrba a Jaromír Štětina, Albatros, Praha, 117 stran

    S Matyldou po Indu. 1. vyd. Praha: Panorama, 1979. Edice Cesty. Fotografie Jiří Koudela, Jaromír Štětina, Wolfgang Wenzel, František Sláma. (2. vyd. Praha: Panorama, 1983. | 3., dopl. vyd. Praha: Ivo Železný, 2000. Kapitolu Od Matyldy k raftu naps. Pavel Kolínský a Petr Kolínský. ISBN 80-240-1478-5.) Líčení plavby po řece Indu, kterou podnikli čtyři Čechoslováci v r. 1975.

    CO NAŠE GENERACE
    ZA TOTÁČE
    NEMOHLA

    Salto Angel – ztracený svět

    26. prosinec15:35 › 16:05
    Vyhledat na Seznam.cz
    Dokument ČR. Skupina českých vodáků, zabývající se extrémními sjezdy světových řek,
    se vydala k nejvyššímu vodopádu světa Salto Angel uprostřed venezuelského pralesa.
    Režie:L. Moulis
    ČR, skryté titulky

    Kolegové z hor:
    Pavel Brantal Jiří Neumann, u táboráku v Nízkých Tatrách 8.10.2022.

  18. Zdeněk Gryc napsal:

    Prezidentův poradce na Srí Lance přistižen,
    jak sexuálně zneužívá psa.
    Udala ho přítelkyně
    včera 6:00
    Matěj Pálka
    Šokující video hýbe nejen politickým děním na Srí Lance.
    Na snímcích je zobrazen prezidentův poradce, který sexuálně zneužívá psa.
    Se snímky přišla na veřejnost jeho partnerka.

    V tuzemsku jsme na tom po presidentově projevu

    OK

  19. jihlavák napsal:

    KV Arena kvůli cenám energií spolkne ročně přes 80 milionů korun, tuší město

    Městská dotace pro karlovarskou KV Arenu by mohla v příštím roce přesáhnout 80 milionů korun. Důvodem je nárůst ceny energií. Pro letošní rok rozpočet počítal s dotací pro multifunkční centrum s částkou bezmála 35 milionů, postupně se navýšila na 36,8 milionu korun

    Zdroj: https://karlovarska.drbna.cz/zpravy/spolecnost/6850-kv-arena-kvuli-cenam-energii-spolkne-rocne-pres-80-milionu-korun-tusi-mesto.html?utm_source=copy

    V Jihlavě nastane stejný scénář, k tomu se budou splácet obří dluhy za výstavbu.

  20. Zdeněk Gryc napsal:

    .
    SLI – BY jsou CHY – BY

    Do přímé volby bych nikdy nešel.
    A další sliby, které prezident Zeman nikdy nesplnil
    I když s některými pasážemi se dalo souhlasit, zejména s podporou Ukrajiny,
    k ucelenějšímu pohledu chybí přiznání jeho omylů a nesplněných slibů.
    Které to jsou?
    „A kdybychom se víckrát neviděli, bylo to krásné a bylo toho dost.
    Sbohem a šáteček,“
    rozloučil se Zeman slovy básníka necelý měsíc před prezidentskými volbami.
    Chtěl tak vtisknout závěrečnému projevu trochu lidštější rozměr. Marně.
    Osobní debakl
    Miloš Zeman ani v závěru svého desetiletého mandátu neprojevil státnickou velkorysost, ale zahořklost.
    Vymezil se proti „závistivým a zakomplexovaným nulám mezi politickými komentátory i neúspěšnými politiky,
    na které zapomene první den svého starobního důchodu“.
    Naopak bude „vděčně a s úctou vzpomínat na všechny ty, s nimiž měl tu čest pracovat pro republiku“.
    Tedy i na obžalovaného kancléře Vratislava Mynáře
    a kontroverzního poradce s úzkými vazbami na kremelské kruhy Martina Nejedlého?
    Zemanem v projevu zmíněná původní víra v korektní ekonomické vztahy s Ruskem
    kvůli dodávkám surovin byla ještě fatálnějším omylem
    než chimérické stovky miliard korun čínských investic.
    Zemanova sázka na česko-ruské a česko-čínské vztahy,
    odůvodňované národními zájmy, skončila osobním debaklem.
    Nežil sice v Evropě v tomto bludu sám,
    ale patřil mezi nejvěrnější a nejhlasitější zastánce zájmů Kremlu.
    To se projevovalo nasloucháním Lavrovovým lžím, že na Krymu neoperují ruští vojáci,
    odmítáním protiruských sankcí,
    ———————————-
    skandální výzvou Ukrajině, aby se vzdala anektovaného Krymu,
    ———————————-
    ale i tlakem na dovoz dosud neschválné vakcíny Sputnik.
    „Šavel“ Zeman se sice nyní obrátil v „Pavla“,
    ale ještě týden před invazí považoval její hrozbu za blamáž tajných služeb USA a ujišťoval,
    že žádná válka nebude.
    Když zjistil, že ho jeho prolhané kremelské zdroje zostudily,
    otočil o sto osmdesát stupňů.

    První Zemanovy sliby padly krátce po jeho prvním zvolení v lednu 2013.
    „Chci být prezidentem dolních deseti milionů.
    Nechci být prezidentem kmotrovských mafií,
    které parazitují na této společnosti a vysávají z jejího těla krev,
    aniž by jí vraceli jakoukoli hodnotu,“ prohlásil.
    Dnes zní tento slib jako fraška.
    Ve svém druhém prezidentském období se dokázal rozkmotřit i s nemalou částí svých kmenových voličů.
    Odradil je v neposlední řadě i protiruským obratem
    a oceněním ukrajinského prezidenta Zelenského.
    Zeman se navíc stal v roce 2018 kmotrem oligarchické „mafie“ ANO,
    jež stála v čele vlády a vysávala ze státu desítky miliard korun dotací, veřejných zakázek a daňových úlev.
    Nyní chce hlavu této „mafie“ podpořit za svého nástupce.
    Zeman později označil udělování prezidentských milostí za „feudální přežitek“.
    Nakonec jich udělil celkem 24, z toho nejkontroverznější vrahovi Jiřímu Kájínkovi
    a bývalému šéfu Lesní správy Lány a Mynářově příteli Miloši Balákovi,
    odsouzenému k tříletému vězení za manipulace se stomilionovou zakázkou.
    „Neměl by šířit blbou náladu.
    Prezident by měl vytvářet komunikační pole mezi parlamentními stranami
    za účelem udržení politické stability.“
    Zemanovi se dařilo úspěšně šířit blbou náladu u svých nevoličů a oponentů.
    Vytvořením mocenského paktu s Babišem přispíval k nestabilitě,
    což se projevovalo i jeho svévolí při nejmenování některých ministrů ČSSD.
    Radost zato učinil komunistům, jež poprvé od listopadové revoluce přizval k podílu
    na celostátní moci tolerancí Babišovy vlády.
    Miloš Zeman opakovaně říká, že „jen blbec nemění svoje názory“.
    Jenže čeho je moc, toho je příliš.
    Naopak by vůbec neuškodilo, kdyby své názory na výkon funkce prezidenta z roku 2002 neměnil.
    Nelze se pak divit, že si vybral za svého nástupce zrovna Andreje Babiše, jenž je z podobného těsta.
    Ani on si s plněním včerejších, dnešních i budoucích slibů hlavu příliš neláme. Bude mu to stačit?

    Potácející se Zeman zaujal Rusko
    i média na obou březích Atlantiku
    14. května 2013 12:24
    Do zahraničí sice prezident Miloš Zeman příliš necestuje,
    i tak ale stihl Českou republiku dostat do titulků.
    Jeho nejisté chůze při čtvrtečním odemykání korunovačních klenotů si všimla
    například média ve Španělsku, Portugalsku či Rusku
    a naposledy i prestižní americký list The Washington Post.
    Ladislav Špaček:
    U Zemana se jen napjatě čeká, kdy upadne
    11. května 2013 19:01
    Čekání na to, zda a kdy se Miloš Zeman opije, je podle Ladislava Špačka vlastně nuda.
    Zeman se totiž nikdy náklonností k alkoholu netajil a veřejně o ní mluvil.
    Prezident byl při odemykání korunovační komnaty indisponován.
    Jeho chování, dle mého názoru, ubíralo aktu na důstojnosti.
    Důstojnost od současného prezidenta nečekejte.
    Lid si zvolil toho, kdo je proslulý tím, že působí dojmem, že si dal panáka,
    a to i když třeba ve skutečnosti nepil. To už je takové jeho prokletí.
    Každý ale má své mouchy. Třeba Karel Schwarzenberg si občas zdřímne.
    Zdroj „Důstojnost od současného prezidenta nečekejte.
    Lid si zvolil toho,
    kdo je proslulý tím, že působí dojmem,
    že si dal panáka, „

    Důstojnost od budoucího prezidenta čekejme…

  21. Zdeněk Gryc napsal:

    Ukrajinci obstáli, válce navzdory.
    Existenční boj je sjednotil, říká expert
    LENKA KABRHELOVÁ 5:59
    Tváří v tvář letošní ruské invazi se Ukrajina ukázala být jednou z nejodolnějších společností.
    Nejde přitom jen o domněnku, ale také o zjištění mezinárodního vědeckého zkoumání.
    Česko v něm dopadlo podstatně hůře.
    Čím to je? A může odolnost Ukrajincům vydržet?

    9. 5. 2018 15:35
    PROGNOSTICKÉ TANEČKY NA RUSKÉM VELVYSLANECTVÍ
    Ruské velvyslanectví pořádalo oslavu Dne vítězství.
    Účastnil se jí také prezident Miloš Zeman, který vystoupil s projevem.
    Prezident Miloš Zeman se zúčastnil oslav konce druhé světové války na ruském velvyslanectví.
    Jako již několikrát v minulosti, přednesl na banketu projev v ruštině.
    Den vítězství si na ambasádě připomněli také další čeští politici
    včetně Zemanova předchůdce Václava Klause.
    Zeman hovořil například o svém známém odporu proti obchodním sankcím vůči Rusku
    a o vzájemných vztazích Česka i Ruska.
    Zmejevksij hovořil také o aktuálním vztahu Česka a Ruska.
    Je podle něj založen na pragmatismu a respektu.
    I v ekonomické oblasti podle něj navzdory stále platným protiruským sankcím nastává oživení.
    Z českých politiků se na banket dostavili vedle Klause
    také zástupci komunistické strany – její předseda Vojtěch Filip nebo bývalý místopředseda Josef Skála.
    Na ambasádu přišel také předseda SPD Tomio Okamura.

    Ruští trollové chtějí rozdělit český národ, míní expertka na dezinformace
    23. dubna 2022 20:00
    Kybernetický aktivismus je na vzestupu,
    což v mnoha ohledech přepisuje dějiny a naši znalost konfliktů jako takových,
    říká o dění v kyberprostoru v souvislosti s válkou na Ukrajině Adéla Klečková,
    která se tomuto druhu konfliktů a dezinformacím věnuje.
    Jako první „cizinec“ sledovala elfy, jak na internetu vyvracejí dezinformace.
    „Jako když se procházíte septikem lidské duše,“ říká Klečková.
    Čeští elfové vydali speciální report informující o nejsilnějších narativech,
    které ruská dezinformační mašinerie šíří v naší společnosti,
    a NA BLOGU JIHLAVSKÝCH LISTŮ
    Zůstaly stejné i po přepadení Ukrajiny?
    Je to pořád stejná písnička, která spočívá ve snaze Ruska
    ——————————————-
    podlomit naše zakotvení na Západě a důvěru občanů v členství v EU a NATO.
    ——————————————-
    Před válkou bylo silným dezinformačním trendem i antivaxerství a covid,
    pak se to otočilo a přibyla snaha podlomit naši podporu Ukrajině.

    PRÁVĚ VČERA
    120 ruských raket za pár hodin.
    Mířily na celou Ukrajinu, třeba na dětská hřiště, hlásí média
    29.12.2022 12:37
    Svět se připravuje na příchod nového roku, roku 2023.
    Pro Ukrajinu to bude druhý rok, ve kterém bude čelit ruské agresi.
    I v závěru prvního válečného roku je nad Ukrajinou horko.
    Podle spolupracovníka prezidenta Zelenského
    jen za posledních pár hodin Rusko odpálilo proti Ukrajině na 120 raket.
    Jedním z cílů ruských útoků se nikoli poprvé stalo dětské hřiště.
    Podle šéfa ukrajinské tajné služby se válka momentálně zasekla.

  22. Svatopluk Beran napsal:

    Zdeněk Gryc říká:
    Pátek, 30. 12. 2022 v 8:54

    Jedním z cílů ruských útoků se nikoli poprvé stalo dětské hřiště.

    🙂 🙂 🙂

    jak přemýšlí lidský mozek pod vedení ručitel zaručeně pravdivých zpráv Rakušana

    – Velitelé v ruském štábu – na této souřadnici je elektrárna zaměřte tam raketu. Na této souřadnici je vodárna, zaměřte tam raketu. Na této souřadnici je plynárna, zaměřte tam raketu. A jejda, jejda na této souřadnici je dětské hřiště zaměřte tam rakety raději dvě, kdyby nám jednu sestřelili.

    🙂 🙂 🙂

    JEŠTĚ VĚTŠÍ BLBEC NEŽ JSME ČEKALI

    https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/167884-video-americky-vrtulnik-rozstrilel-skupinu-civilistu

  23. Svatopluk Beran napsal:

    Zdeněk Gryc říká:
    Pátek, 30. 12. 2022 v 8:52
    .
    SLI – BY jsou CHY – BY

    Zemanova sázka na česko-ruské a česko-čínské vztahy,
    odůvodňované národními zájmy, skončila osobním debaklem.

    GRYC – PYC

    https://cnn.iprima.cz/ekonom-vitezem-valky-jsou-staty-mimo-konflikt-vydelava-i-usa-s-drahym-lng-plynem-

    🙂 :)) :)))

  24. Svatopluk Beran napsal:

    Zdeněk Gryc říká:
    Pátek, 30. 12. 2022 v 8:52
    .
    SLI – BY jsou CHY – BY

    GRYC – PYC

    FORBES

    Zde jsou společnosti, které během inflace nejvíce profitovaly

    Forbes tedy sleduje, kdo hromadí zisky a co je důležitější, jak to udělal. Za tímto účelem sledujeme změny v provozní marži, což je měřítko, které úzce měří, kolik peněz společnosti vydělávají prodejem svých produktů.

    Je vhodná doba být rafinérem,“ řekl Ed Hirs, odborník na energetiku z University of Houston. „Za prvé a především, nemálo rafinerií je v Evropě offline, protože už nedostávají ruskou ropu. A za poslední tři roky jsme ztratili milion barelů denní kapacity rafinace v amerických společnostech, které dnes vyčerpaly své zásoby, takže skutečně těží z dislokace trhu. Především proto, že si vybudovali zásoby a nyní to mohou prodat za vyšší cenu.“

    https://www.forbes.com/sites/brandonkochkodin/2022/10/28/here-are-the-companies-that-have-profited-the-most-during-inflation/

  25. Svatopluk Beran napsal:

    PŘIŠLI ZŮSTAT

    NĚCO POVZBUZUJÍCÍHO PRO PANA GRYCE ČECHA V EVROPĚ – POTŘEBUJÍCÍHO AMERIKU V EVROPĚ – PRO JEJÍ AMERICKÉ VÁLKY V EVROPĚ.
    .
    NA DRUHÉ STRANĚ PROBLÉMEM PRO MNE A MOJE TOUHY EVROPY PRO EVROPANY.
    .
    NĚCO MÁLO O AMERICKÉ VOJENSKÉ ZÁKLADNĚ RAMSTAIN V NĚMECKU
    .
    https://blisty.cz/art/111343-tajemstvi-zakladny-v-ramsteinu.html
    .
    .
    NA KONCI DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY PŘIŠLI DO EVROPY ZŮSTAT
    .
    O Ramsteinu se mluví jako o místě podobném Vatikánu, kde je zároveň v sázce „strach a hrůza“. Mathias Aicher vnímá letecké inferno v roce 1988, při kterém zemřelo více než 70 lidí a více než 1 000 bylo zraněno a traumatizováno, jako zlom. V té době Američané ztratili svou nevinnost.
    .
    Mathias Aicher se od tématu nemohl odpoutat a tak napsal thriller „1988“, který právě vyšel. Přes veškerou kritiku toho, co považuje za tajnůstkářské chování armády, věří v léčivou funkci transparentnosti. Čím méně tajemství, tím méně fám. Protože Američané „přišli zůstat“.

    Ve strukturálně slabé Falci, z níž do Ameriky emigrovaly již v 17. století desetitisíce hladovějících lidí, je americká armáda již 70 let významným zaměstnavatelem. Ročně se zde investuje více než dvě miliardy eur a každý voják v regionu utratí v průměru 40 % svého platu. Po konverzi vypukla za Trumpova prezidentství panika, když fantazíroval o přestěhování do Polska. Náladu uklidnil fakt, že vedle letecké základny se nyní staví ještě gigantičtější projekt, moderní vojenská nemocnice, za 1,1 miliardy eur – s 5 000 pokoji, 40 odbornými odděleními, devíti operačními sály.

    PŘIŠLI ZŮSTAT

Leave a Reply