Křivda a msta.

Křivdíte mu!

Copak vy nevíte, že jeho dědeček ještě v 93 kácel stromy v lese?

A staronovému pražskému primátorovi bude teprve 80…

Pro mne osobně je však daleko, daleko smutnější než ten věk to, jak se jeho okolí pořád jenom zabývá otázkou „…jestli to zvládne..“ Gynekolog, přednosta kliniky, poslanec, primátor. Namísto toho aby mluvili o tom, jestli to je vůbec důstojné a odpovídající. Funkci, době i jeho samotného. Ale těžko to chtít když to jeho okolí tvoří lidé jako Udženija, Benda, Pospíšil…Co jméno, to návrat ke starým dobrým odeesáckým časům, kdy vládli s ČSSD.

A tak mnohem zajímavější bude určitě sledovat, jak si v této džungli pražské politiky povedou čtyři mladí Piráti v radě. Protože to, co zatím mají za sebou a jak vystupují ve mně vyvolává mnohem větší naději na pozitivní vývoj než návrat Bohuslava Svobody a jeho party.

Ta začala od podlahy – okamžitě zúčtovala s odbojnou Hanou Kordovou Marvanovou a vyhodila ji ze svých řad. Že měla nejvíce preferenčních hlasů? Nedejte se vysmát – vždyť už je dávno po volbách…Jiný názor – to se totiž v těchto končinách neodpouští. 

Nehraješ s náma? Letíš! Jsme SPOLU…ale jenom když posloucháš. Žádná diskuze.Také to znám – na vlastní kůži.

Podpora a respekt pro tu statečnou dámu. Zapíše se do historie jako ta, co v Praze zabránila koalici s ANO. Je to u mne na prvním místě slušný člověk v politice který pořád ještě vyznává elementární lidské a politické hodnoty, zde třeba že s devastujícím populismem se nespolupracuje, ten je třeba izolovat. Pro mnohé asi těžko pochopitelná premisa zvláště v podmínkách pražské politiky. 

To my je tam máme všechny, včetně Nagyové, díky odeesákům, co potřebuji hlavně ty „pevné koalice“ ke klidnému a spokojenému vládnutí. No a toho klidu teď mají vrchovatě – ještě nikdy neměli takovou pohodu, protože místní Babišistán se zajímá jenom to, aby se na radnici pevně usadili a etablovali. Aby svůj laciný populismus mohli i na této úrovni legimitizovat. Za vydatné pomoci ODS. Prostě něco za něco. Na vládní úrovni – tam je totiž SPOLU pro ně – úplně všechno špatně – zato na městě – vše v nejlepším pořádku ! 

Dva světy kousek od sebe. No podle mne spíše cílená schizofrenie.

19 Responses to “Křivda a msta.”

  1. Jan P napsal:

    Před komunálními volbami liberálové (včetně těch „levicových“) neustále opakovali, jaký je Hřib v rámci možností skvělý a jak jsou Udženija se Svobodou strašní (mj. kvůli tomu, že by mohli koalovat s Nacherem). No a teď budou Hřib, Udženija a Svoboda v jedné vládní koalici v Praze.
    Co si budeme povídat, Piráti jsou pravicová strana opurtunistických liberálů. kteří chtějí jen ke korytům. Nabrali hlasy progresivně smýšlejících lidí, ale naprosto se vysrali na své sliby i svůj program. Jaký rozdíl je mezi Piráty, STAN a třeba místním politickým hnutím jako Fórum Jihlava ? Žádný !
    ODS a ANO?
    Charakterově stejní lidé se prostě našli. Po komunálních volbách se ANO a ODS spojily v téměř polovině případů, kdy k tomu měly možnost. Prostě mafie se našla-:)
    Vlastně je to i facka voličům ANO, ale oni jsou tak blbí, že jim spojovaní té „férové strany“ s „mafiány“( Babišova slova) nevadí. Prachy spojujou a Bureš(ANO) ví, jak hrabat pro sebe a ODS je stoka nejhorších veksláků.

  2. VladimírV napsal:

    K vytvoření koalice přispívá největší shoda ve volebních programech. Nebo snad ne?

  3. Jan P napsal:

    Volební program je jen jedna dimenze problému. To druhou jsou lidé za ním. Každý hlas pro program je v důsledku hlas pro ty lidi, takže se nenechme zmást dobrým programem ale podívejme se i na to, jaká svoloč ho (ne)chce uskutečňovat.
    Zase mi z toho vychází anarchistická teorie a praxe: Naše životy nezlepší volby, ale naše vlastní iniciativa a odproštění se od bludu, že si lidé nemůžou vládnout sami! Můžou a dovedou to lépe než bataliony politiků všech barev!

  4. blade napsal:

    Diskuse o preferencích a koaličním potenciálu 🙂

    https://www.youtube.com/live/YUZDPGj9SGI?feature=share&t=20526

  5. Standa napsal:

    Paní Kordová Marvanová by si měla uvědomit, za koho ve volbách kandidovala. Pokud by kandidovala sama za sebe, ocitla by se někde na tisícím prvním místě a ani pes by po ní neštěknul.

  6. Svatopluk Beran napsal:

    Těžko pochopit, proč se zemi, u jejíchž počátků byla bezmála likvidace původního obyvatelstva a ti zbylí byli přesunuti do rezervací, říká „Kolébka demokracie“ a proč se tam slaví Den Díkůvzdání. Že by proto, že se podařilo domorodé obyvatele prakticky zlikvidovat a vyhubit? Že by za to Američané sami sobě děkovali? Ani nevím kdo přívlastek KOLÉBKA DEMOKRACIEvymyslel. Stát, kde otrokářství bylo zrušeno A. Lincolnem v roce 1863. Kolébkou je obyčejně nazýváno zařízení, ve kterém je dítěti dobře. Asi těžko je dobře části obyvatel v zemi, která se nedokáže vypořádat s rasismem, zemi která má zdravotnický systém, který části obyvatel péči prostě nezajišťuje. Kolébku jen stěží připomíná země, ve které je 38 mil. lidí závislých na potravinové pomoci. No nezbývá než doufat, že se kolébka úplně nepřevrhne a USA si začnou dělat pořádek nejdřív u sebe doma. Určitě by to bylo prospěšnější, než nepřetržité angažování se ve všech konfliktech na světě, pod pláštíkem šíření svobody a demokracie. On jim na tu jejich svobodu a demokracii obyčejný Afgánec, Syřan, Libyec, Iráčan, Vietnamec, Ukrajinec, Číňan, Rus, Maďar a další sere. Jak úspěšné to šíření je, každý s jen o trochu lepší pamětí než jepice, dobře ví.
    Byly časy, kdy nám bylo vtloukáno do hlav, že Sovětský svaz je náš vzor. NEBYL!!! Najednou jsme prozřeli a tím vzorem pro mnohé jsou USA. Osobně k tomu nevidím sebemenší důvod. Snad jen vlezdo.rdelectví, které je mnoha spoluobčanům vlastní.
    PS.

    Za pozornost stojí skutečnost, že v éře Sovětského svazu a RVHP zůstaly všechny obchody, továrny, školy, domy, inženýrské sítě, pole, lesy, voda, nerostné bohatství a další ve vlastnictví dnešní České republiky. Po cca 30 letech svobody, demokracie, EU a NATO není ve vlastnictví České republiky a jejích občanů téměř nic, kromě dluhů. Dobrovolně jsme se vzdali toho co jsme uměli a čím jsme alespoň zčásti mohli ve světě konkurovat. Dobrovolně jsme až na pár výjimek prodali co se prodat dalo v bláhové naději, že cizí vlastníci a manažeři se o to budou starat lépe. Dobrovolně jsme se podřídili diktátu EU a jejím úřednickým komisím, podléhajícím cizím zájmům. Dobrovolně jsme se podřídili NATO vedenému USA podobně, jako byla Varšavská smlouva řízena z Kremlu. Zůstali jsme pořád užiteční idioti. Je až úsměvné (kdyby to nebylo tak smutné), jak hltáme slova senilního vůdce USA, jako kdyby ta nás mohla spasit stejně jak fráze generálních tajemníků ÚV KSSS.
    Zvláštní doba.

  7. Zdeněk Gryc napsal:

    Novinky.czDomácí

    Tisíce lidí v Praze vyjadřují podporu Ukrajině.
    Vystoupil Petr Pavel a velvyslanec ohromil češtinou
    dnes 17:37 – Praha • Aktualizováno 19:18
    Jakub Štěpánek, Novinky, ČTK
    Odhadem několik tisíc lidí se v sobotu v podvečer sešlo v Praze na Letné
    v rámci akce nazvané Vidíme jasně, co je třeba udělat.
    Přítomní lidé vyjadřují podporu Ukrajině, v davu je k vidění celá řada ukrajinských vlajek.
    Z Letné se lidé přesunuli k ukrajinské ambásádě,
    kde probíhá koncertní vystoupení.
    Na akci vystoupil Petr Pavel, britský velvyslanec Field či německý velvyslanec Künne.
    Pietní akci můžete sledovat živě.

    Článek
    Setkání má za cíl připomenout rok od ruské invaze na Ukrajinu a ukrajinské straně vyjádřit podporu. Přítomní mají u sebe baterky, které budou později poslány na Ukrajinu.
    Akci pořádají spolky
    Dárek pro Putina,
    Paměť národa,
    Milion chvilek pro demokracii a rovněž
    Velvyslanectví Ukrajiny v Praze.

    Na koncertě vystoupí zpěvák David Koller s kapelou,
    ukrajinští hudebníci z Charkova či ukrajinský dětský sbor Kroky dobra.
    V úvodu akce promluvil publicista a spisovatel Jiří Padevět.

    Vedle výročí války na Ukrajině

    připomněl dnešní 75. výročí komunistického puče v Československu

    a také 73. výročí úmrtí faráře Josefa Toufara na následky mučení příslušníky StB.

    „Zkusme alespoň tímto pochodem vzkázat agresorovi,
    že jsme na straně Ukrajiny,
    na straně svobodného světa vzdorujícího východní despocii,“ řekl.

  8. Zdeněk Gryc napsal:

    RAF
    TECHNOLOGIE USA
    NADĚJE DNEŠNÍ NUKRAJINY
    ———————————
    Tajemství 2. světové válkY
    Dnes00:15 › 01:10
    Bitva o Atlantik byla jednou z nejdůležitějších kampaní 2. světové války. Získání nadvlády nad námořními cestami bylo z hlediska Velké Británie, závislé zčásti na zásobování ze severoamerického kontinentu, naprosto klíčové. Ačkoliv admirál Dönitz, velitel námořních sil Třetí říše, v květnu 1943 s konečnou platností pochopil, že se svými silami Spojence neporazí, neznamenal tento okamžik definitivní pozastavení akcí německých ponorek, které patřily k nejdůmyslnějším technickým strojům své doby. V této části cyklu Tajemství 2. světové války se dále zaměříme i na ponorkové klání mezi USA a Japonskem.
    „Na poli lidských konfliktů ještě nikdy nevděčilo tolik za tak mnoho tak málu“
    Churchillův projev o Bitvě o Británii 20. 8. 1940.
    Hitler a Stalin, kámoši jak hrom, si v rámci bitvy o Anglii kroutili knírky.

  9. Zdeněk Gryc napsal:

    oprava:
    RAF
    TECHNOLOGIE USA
    NADĚJE UKRAJINY

  10. Svatopluk Beran napsal:

    5.8. 2014 a zpráva UNHCR OSN o důsledcích řádění ukrajinských nacistů AZOV po VÝCVIKU AMERICKÝCH INSTRUKTORŮ na východě Ukrajiny.

    ČAS PO AMERICKÉM PUČI V KIJEVĚ A JEHO DŮSLEDCÍCH NA VÝCHODĚ UKRAJINY

    STÁLE TO SAMÉ AMERICKÉ ZLO NA POČÁTKU.

    JAKO KDYŽ AMERIČANÉ PODPOROVALI FINANČNĚ I VOJENSKY ALBÁNSKOU MAFII Z LIDSKÝMI ORGÁNY, ABY NÁSLEDNĚ MOHLI VYTRHNOUT ZE SRBSKA KOSOVO, TAK STEJNĚ V ROCE 2014 VYCVIČILY UKRAJINSKÉ NEONACISTY ABY MOHLI ROZLOŽIT ZEVNITŘ UKRAJINU. POKUD MÁŠ KOLEM SEBE MÁLO ZLA, CHYBÍ TI VRAŽDĚNÍ, ROZHÁDAT SE S PŘÁTELY A POTŘEBUJEŠ KE SVÉMU RŮSTU A OBCHODU CIZÍ ZEMĚ A JEJICH SPOTŘEBYTELSKOU KAPACITU, SPOJ SE S ŘÍŠÍ ZLA A NOVÝCH TECHNOLOGIÍ.

    SPOJ SE Z VLÁDOU USA.

    UNHCR naléhá na Ukrajinu, aby zavedla centrální registrační systém, protože vnitřní vysídlení přesáhne 117 000
    Lidé z východní Ukrajiny nyní tvoří 87 procent celkového vysídleného obyvatelstva na Ukrajině; ti z Krymu čítají asi 15 200 lidí.

    ŽENEVA, 5. srpna (UNHCR) – Uprostřed zhoršující se situace na východní Ukrajině agentura OSN pro uprchlíky v úterý odhadla, že na Ukrajině je nyní vysídleno více než 117 000 lidí. „Za posledních sedm dní bylo více než 6200 lidí nuceno opustit své domovy,“ řekl novinářům v Ženevě Vincent Cochetel z UNHCR. K 1. srpnu přešlo letos do Ruska odhadem 168 000 lidí.

    Cochetel poznamenal, že počet lidí vysídlených z Luhanské a Doněcké oblasti prudce vzrostl z 2 600 na začátku června na 102 600 na začátku tohoto měsíce. Lidé z východní Ukrajiny nyní tvoří 87 procent celkového vysídleného obyvatelstva na Ukrajině; ti z Krymu čítají asi 15 200 lidí.

    Dodal, že s rostoucími počty UNHCR vyzývá ukrajinskou vládu, aby vytvořila centrální registrační systém vnitřně vysídlených osob (IDP). „Současný nedostatek systematického a jednotného systému brání koordinaci a realizaci humanitárních snah. To je také důležité, protože ukrajinské úřady se připravují na zimu. Většina současných používaných přístřešků není vhodná pro chladné zimní měsíce,“ řekl.

    Autor: Dan McNorton | 5. srpna 2014 |

    https://www.unhcr.org/53e0b3a59.html

  11. Svatopluk Beran napsal:

    CHCEŠ LI VYCHOVAT POLOMILITANTNÍ ZABIJÁKY ČÍ DROGOVÉ GENGY, POZVI SI INSTRUKTORY S USA

    SMUTNÉ JE, ŽE SI ALE POTOM MUSÍŠ TAKÉ POSTAVIT NEJVĚTŠÍ VĚZNICI NA SVĚTĚ

    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/40-tisic-odsouzenych-na-jednom-miste-v-salvadoru-otevreli-ne/r~99db4624b53a11edbe29ac1f6b220ee8/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=737600&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

    Salvadorská občanská válka se odehrávala v kontextu Studené války. Kuba a Sovětský svaz podporovaly povstalce a Reaganova administrativa armádu a krajně pravicovou salvadorskou vládu. Nejvíce masakrů se odehrálo v letech 1981 a 1982 při armádní protipovstalecké ofenzivě.

    11. prosince 1981 ve vesnici El Mozote elitní jednotka salvadorské armády vycvičená v USA zavraždila přes 800 vesničanů včetně žen a dětí.

    Velkým problémem Salvadoru je násilí spojené s pouličními gangy jako 18 street gang nebo MS-13.

  12. Zdeněk Gryc napsal:

    Sté narozeniny válečného veterána a výjimečného člověka generála Emila Bočka

    25.2.2023 autor:
    Pavel J. Slavík

    Každý stát má své výjimečné občany, na které je právem hrdý.
    Jedním s takových je i armádní generál ve výslužbě Emil Boček,
    nositel Řádu Bílého lva.
    Je posledním žijícím stíhacím pilotem československého zahraničního odboje,
    který létal za druhé světové války v britském letectvu.
    Pan generál v. v. Emil Boček, který žije v Brně, oslaví 25. února 2023 sté narozeniny.
    ————————————-
    Dneska je 26. února 2023. Tmavomodrá knížka:

    „Jiří Dunděra: S bombardéry na válečném nebi.“ kde je věnování:

    „Milé Evě Rozehnalové, přátelsky věnuje, Jura Dunděra z Kyjova.“

    Na stránce 193 je krásná barevná fotografie:
    „Setkání na kyjovském gymnásiu po slavnostním odhalení 26.března 2017.
    Na fotografii zleva: plk.PhDr. Eduard Stehlík, dr.Jiří Dunděra, gen. Jiří Boček.“
    ——————————————–
    Na str.8
    Z dopisu generála Vladimíra Nedvěda
    prezidentu Václavu Havlovi

    Píši Vám jako již jediný žijící ve slavné 311 československé bombardovací perutě RAF.
    Jak jistě víte, tato peruť přinesla na oltář vlasti procentuálně největší oběti
    při dlouhých operačních letech nad hitlerovským Německem,
    okupovanou Evropou a nad atlantickým oceánem.
    Celých 50% mých kamarádů, kteří obětovali své životy pro ČSR,
    byli příslušníci mé perutě.
    Skutečnost, že jsem měl tu čest a zodpovědnost je vést v boji proti našemu nepříteli,
    mně dnes snad dává právo i povinnost mluvit jejich jménem a žádat,
    aby jejich památka i památka ostatních padlých letců byla byla důstojným způsobem uctěna.

    Čs. Letci byli jediní, kteří bojovali nepřetržitě celou válku.

    Bojovali za ideály T.G. Masaryka,
    který jako politický a duchovní vůdce národa burcoval
    po celý svůj život z lhostejnosti náš rozum a svědomí.

    Boj za každou cenu, za pravdu, proti zlu proti nespravedlnosti,

    / ROK NA UKRAJINĚ PRÁVĚ NYNÍ/

    proti morálnímu úpadku všeho druhu
    – to byl T.G. Masaryk – náš příklad za války.
    V jeho boji my všichni musíme pokračovat !

    Vy, pane prezidente, jste jeden z mála našich politiků,
    který si plně uvědomuje, že problém morálního ozdravení našeho národa
    svojí důležitostí zdaleka převyšuje veškeré ostatní problémy.

    Dnešní cynické nazírání na svět je způsobeno tím,
    že po více než čtyřicet let naše mládež neměla koho si vybrat za vzor.
    Moji stateční mrtví kamarádi letci jsou tímto vzorem…

    Buderim 7. března 1994 Vladimír Nedvěd

    PS. Autor knihy, Jiří Dunděra, emeritní primář nemocnice Kyjov.
    Bedřich Rozehnal, autor nemocnice Kyjov, kriminálník totality.
    Eva Rozehnalová, dcera, vyhnaná v roce 1960 z Brna do Jihlavy.

  13. Svatopluk Beran napsal:

    Svatopluk Beran říká:
    Neděle, 26. 2. 2023 v 7:57
    CHCEŠ LI VYCHOVAT POLOMILITANTNÍ ZABIJÁKY ČÍ DROGOVÉ GENGY, POZVI SI INSTRUKTORY S USA

    SMUTNÉ JE, ŽE SI ALE POTOM MUSÍŠ TAKÉ POSTAVIT NEJVĚTŠÍ VĚZNICI NA SVĚTĚ

    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/40-tisic-odsouzenych-na-jednom-miste-v-salvadoru-otevreli-ne/r~99db4624b53a11edbe29ac1f6b220ee8/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=737600&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

    Salvadorská občanská válka se odehrávala v kontextu Studené války. Kuba a Sovětský svaz podporovaly povstalce a Reaganova administrativa armádu a krajně pravicovou salvadorskou vládu. Nejvíce masakrů se odehrálo v letech 1981 a 1982 při armádní protipovstalecké ofenzivě.

    11. prosince 1981 ve vesnici El Mozote elitní jednotka salvadorské armády vycvičená v USA zavraždila přes 800 vesničanů včetně žen a dětí.

    Velkým problémem Salvadoru je násilí spojené s pouličními gangy jako 18 street gang nebo MS-13.

  14. Svatopluk Beran napsal:

    5.8. 2014 a zpráva UNHCR OSN o důsledcích řádění ukrajinských nacistů AZOV po VÝCVIKU AMERICKÝCH INSTRUKTORŮ na východě Ukrajiny.

    ČAS PO AMERICKÉM PUČI V KIJEVĚ A JEHO DŮSLEDCÍCH NA VÝCHODĚ UKRAJINY

    STÁLE TO SAMÉ AMERICKÉ ZLO NA POČÁTKU.

    JAKO KDYŽ AMERIČANÉ PODPOROVALI FINANČNĚ I VOJENSKY ALBÁNSKOU MAFII Z LIDSKÝMI ORGÁNY, ABY NÁSLEDNĚ MOHLI VYTRHNOUT ZE SRBSKA KOSOVO, TAK STEJNĚ V ROCE 2014 VYCVIČILY UKRAJINSKÉ NEONACISTY ABY MOHLI ROZLOŽIT ZEVNITŘ UKRAJINU. POKUD MÁŠ KOLEM SEBE MÁLO ZLA, CHYBÍ TI VRAŽDĚNÍ, ROZHÁDAT SE S PŘÁTELY A POTŘEBUJEŠ KE SVÉMU RŮSTU A OBCHODU CIZÍ ZEMĚ A JEJICH SPOTŘEBYTELSKOU KAPACITU, SPOJ SE S ŘÍŠÍ ZLA A NOVÝCH TECHNOLOGIÍ.

    SPOJ SE Z VLÁDOU USA.

    https://www.unhcr.org/53e0b3a59.html

  15. Zdeněk Gryc napsal:

    Být či nebýt/ Beranem – Putinovým TROL-LEM/

    Být nebo nebýt je slavný monolog prince Hamleta.
    Hamlet mluví o smrti a sebevraždě, o bolestech a nespravedlnostech v životě,
    ale přiznává, že alternativa života by mohla být horší.

    Monolog slouží k vysvětlení Hamletovy váhavosti
    nad okamžitou pomstou za smrt otce.
    —————————————————————-
    a/ Je třeba snížit důchody – aby bylo na stíhačky.
    Jan Žižka | Středa, 15. 2. 2023 v 16:41

    b/ PROČ ČÍST
    Zdeněk Gryc | Neděle, 26. 2. 2023 v 18:08
    a ZAMYSLET

  16. Svatopluk Beran napsal:

    Být či nebýt/ Grycem – DNES – AMERICKÝM HÝKAJÍCÍM OSLEM Z VOLEVČIC, VČERA ARCHITEKTEM SOCIAZIMU/

    TOŤ JAK U MNOHÝCH DALŠÍCH DNEŠNÍ I PRESIDENTŮ, HAMLETOVSKÁ OTÁZKA

    POKRYTCI? FARIZEJOVÉ? OBČANÉ Z OMEZENOU MORÁLNÍ INTELIGENCÍ? LIDÉ Z DAVU? PRODEJNÉ DĚ.KY?

  17. Svatopluk Beran napsal:

    5.8. 2014 a zpráva UNHCR OSN o důsledcích řádění ukrajinských nacistů AZOV po VÝCVIKU AMERICKÝCH INSTRUKTORŮ na východě Ukrajiny.

    ČAS PO AMERICKÉM PUČI V KIJEVĚ A JEHO DŮSLEDCÍCH NA VÝCHODĚ UKRAJINY

    STÁLE TO SAMÉ AMERICKÉ ZLO NA POČÁTKU.

    JAKO KDYŽ AMERIČANÉ PO.POROVALI FINANČNĚ I VOJENSKY ALBÁNSKOU MAFII Z LIDSKÝMI ORGÁNY, ABY NÁSLEDNĚ MOHLI VYTRHNOUT ZE SRBSKA KOSOVO, TAK STEJNĚ V ROCE 2014 VYCVIČILY UKRAJINSKÉ NEONACISTY ABY MOHLI ROZLOŽIT ZEVNITŘ UKRAJINU. POKUD MÁŠ KOLEM SEBE MÁLO ZLA, CHYBÍ TI VRAŽDĚNÍ, ROZHÁDAT SE S PŘÁTELY A POTŘEBUJEŠ KE SVÉMU RŮSTU A OBCHODU CIZÍ ZEMĚ A JEJICH SPOTŘEBYTELSKOU KAPACITU, SPOJ SE S ŘÍŠÍ ZLA A NOVÝCH TECHNOLOGIÍ.

    SPOJ SE Z VLÁDOU USA.

    https://www.unhcr.org/53e0b3a59.html

  18. Zdeněk Gryc napsal:

    RUDÝ ÚNOR 1948 a…
    Kdo neprošel vojnou, nestal se opravdovým mužem a dívky o něho nestály.

    Modrá je planeta, kde můžeme žít
    Modrá je voda, kterou musíme pít
    Modrá je obloha, když vodejde mrak

    Modrá je dobrá, už je to tak.
    Modrá je Milka – ta naše kráva
    Modrá je prej v Americe tráva
    Modrá je údajně i polární liška

    Senzačně modrá je moje vojenská knížka.

    Jako nálada když zahrajou poslední kus
    Modrá je naděje láska i moje blues
    Je to barva, kterou mám prostě rád

    Modrá je dobrá, už je to tak.
    —-
    ANONYM…
    „opravdovým mužem“
    „rozhodný a schopný zvládnout jakkoli těžké podmínky“

    blade říká:
    Pondělí, 27. 2. 2023 v 20:01
    Kdo neprošel vojnou, nestal se opravdovým mužem a dívky o něho nestály.
    Proto každý správný dospělý hoch se na vojnu těšil a vracel se z ní všestranně odolný,
    rozhodný a schopný zvládnout jakkoli těžké podmínky…

    …Třeba stříhání metru…

    VÍ DNESKA MLÁDEŽ, CO TO BYLO,

    Stříhání metru a další vojenské tradice spojené se základní vojenskou službou
    22. 06. 2020 kategorie: Vojenská historie 34 komentářů

    Tato tradice se v předválečné literatuře neobjevuje, takže se dá předpokládat, že vznikla až po 2. světové válce v souvislosti s čtyřiadvacetiměsíční základní vojenskou službou (VZS) v ČSLA. Mohlo se jednat také o tradici z vězeňství, odkud byla do armády importována. Základem je plátěný krejčovský metr, který má délku 150 cm a každý centimetr zde reprezentuje jeden den do konce vojenské základní služby (cca poslední čtvrtina VZS). Jedná se tedy o jakousi obdobu např. adventního kalendáře nebo známého rčení „Ještě se xkrát vyspíš a budou…“.
    Vojáky základní služby byl plátěný metr většinou s láskou proměněn v umělecké dílo, na kterém se pracovalo po nocích ve službách a práce podléhala zavedeným rituálům a termínům. Je ovšem nutno podotknout, že zvyklosti byly u každého útvaru různě modifikované, s výjimkou čísla 150, to byl jediný pevný bod, stejný v celé ČSLA. V den, kdy to měl voják za stopadesát se stával supermazákem, suprákem apod. a tato skutečnost skýtala samozřejmě výhody. Obecně ze strany velení nebyl metr ani ostatní znaky „supermazáctví“ (zformovaná lodička, zúžené kalhoty uniformy, pásek „pod pupkem“ apod.) všeobecně podporován.
    U některých útvarů byl metr tolerován více u jiných méně a výjimečně byl někde i tvrdě potírán.
    Metr musel být hotov v termínu 200 dnů do konce VZS, pak byl uložen do krabičky (např. od sirek),
    která byla vymalována státními znaky, symboly druhů vojska (třeba i západní provenience),
    nahými dívkami, půllitry piva či byla krabička polepená fotografiemi dívky,
    ke které měl voják vztah a na kterou se těšil.
    Krabička byla zapečetěna třemi pečetěmi – 180, 170 a 160 dnů, které se slavnostně v daný den rozpečeťovaly.
    Sto padesátý den „po rozkaze“ se metr začal stříhat, první dílek měl teoreticky „sežrat“ zobák, zob apod.
    – tedy voják v první čtvrtině VZS.
    Tento zvyk byl většinou pouze symbolický, zobák dostal dílek a zlikvidoval ho.
    Supermazák potom vložil svinutý metr do kapsičky na hodinky u kalhot, přičemž dbal na to,
    aby z pod její klopy decentně vykukoval poslední dílek metru s číslicí
    „za kolik to má“.
    Metr se stříhal každý den po rozkaze, dílky si mnoho vojáků pečlivě schovávalo a jsou tací, kteří je mají dodnes schované.
    Pro ilustraci přikládám fotky metru vojáka, který skončil VZS v polovině sedmdesátých let a sloužil u RTZ praporu (prapor radiotechnického zabezpečení).

    Práce do výroby metru vložená přesně odrážela,
    jak důležitým okamžikem byl tehdy pro mladého muže
    odchod do civilu.

  19. Zdeněk Gryc napsal:

    Dříve s pávem,
    později jeptiška v četném hábitu s velkým křížkem na krku,
    nyní se spacákem.

    S nočním jednáním počítá předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.
    „Tohle teda ne! Nesu si spacáky,“
    oznámila v sobotním videu na sociálních sítích.

    Poslanci SPD navrhli stovky pozměňovacích návrhů, čímž mohou jednání protáhnout o několik dní.
    Vláda naopak spěchá.
    Potřebuje, aby změna prošla sněmovnou,
    Senátem a podpisem prezidenta do 22. března – tehdy musí nejpozději vyjít ve Sbírce zákonů.
    —-
    OK, stačil by 1. spacák a vyčíslit, kolik tohle zviditelnění stojí dańového poplatníka.
    Náklady na provoz objektu, topení, svícení, personál, atd.

    Proč nemůže Homo sapiens reagovat stručně a jasně verbálně.
    Trpěl by Babiš tenhle maglajz ve svých firmách?

Leave a Reply