Inaugurace

Podle článku 55 Ústavy České republiky se prezident republiky ujímá úřadu složením slibu a teprve složením slibu začíná jeho pětileté volební období. Právě z tohoto důvodu je inaugurace, která je vlastně ve skutečnosti rozšířenou slavnostní schůzí obou komor Parlamentu ČR, tedy Senátu a Poslanecké sněmovny, tak důležitou a sledovanou událostí.


Prezident Petr Pavel dle tradice přednesl ve čtvrtek 9. března ve Vladislavském sále slib s rukou položenou na Ústavu a následně jej složil do rukou předsedy českého Senátu.
Před vlastním slibem jsem byl několikrát dotazován, jak se na celou situaci jako předseda Senátu připravuji. Kromě podrobných informací z generální zkoušky, na které mě zastupoval z důvodu probíhající schůze Senátu figurant, jsem si také prohlédl minulé záznamy průběhu inaugurace včetně okamžiku složení slibu a snažil se je uložit co možná nejlépe do paměti.


Možná může některým připadat zajímavé, že ústavní právník Jan Kysela mi doporučil, abych opravdu při skládání slibu panu prezidentovi podal obě ruce, neboť v článku 59 naší Ústavy je napsáno: „Prezident republiky složí slib do rukou předsedy Senátu na společné schůzi obou komor.“ a nikoliv do ruky. To se mi, jak ukazuje přiložená fotografie, podařilo. Po složení slibu následoval relativně obsáhlý první projev nově zvoleného prezidenta.
Osobně jsem pozitivně vnímal, že prezident Petr Pavel nezměnil své priority a vnímání současné situace.

Právě potvrzení preference hodnotové politiky a kritika populismu a honby za úspěchem za každou cenu byla obsahem první části prezidentova vystoupení.
Ve druhé části potom osobně oceňuji prezidentovu zmínku o nezbytnosti změn v důchodovém a daňovém systému a jeho podporu opatření, která povedou k naplnění těchto změn. Zároveň prezident zdůraznil nutnost solidarity a adresné pomoci nejzranitelnějším.


Protože česká média o přípravě a průběhu inaugurace velmi podrobně informovala, dovolím si již pouze dva snad zajímavé postřehy a závěrečnou poznámku. Po ukončení inaugurace ve Vladislavském sále položil prezident Petr Pavel květiny k soše T. G. Masaryka za doprovodu náčelníka generálního štábu Armády České republiky generálmajora Karla Řehky, a tím dal jasně najevo, že si uvědomuje svoji velmi odpovědnou roli vrchního velitele ozbrojených sil. Po návratu prezidenta do Španělského sálu zahrála Petru Pavlovi jako druhému českému prezidentovi po Václavu Havlovi pro nás starší kultovní kapela Spirituál kvintet.


Má závěrečná poznámka se potom týká velké snahy prezidenta Petra Pavla chovat se otevřeně, být blízko lidem, vysvětlovat, argumentovat, děkovat a zdůrazňovat týmovost a důležitost spolupráce a ochrany společných hodnot a zájmů. Toto považuji pro naši budoucnost za velmi důležité a jsem přesvědčen, že k tomu můžeme každý z nás podle svých možností přispět.

8 Responses to “Inaugurace”

  1. jihlavák napsal:

    Být blízko lidem? Charakter s měsíčním příjmem 750 000, tvrdí to Tomio, bude dlouze přemýšlet, zda při 20 procentní inflaci není pro důchodce tisícovka měsíčně navíc příliš?

  2. blade napsal:

    Hradní pojistka včera alibisticky shořela jak papír.

    Ta senátní?

    Vždyť se podívejte > https://youtu.be/dxHyf7vCWTE?t=3

    ————————————-

    To byl poslední letošní, neboť již je

    ://as1.ftcdn.net/v2/jpg/02/29/07/48/1000_F_229074883_gaabbm3Dznw91mkUqL2mnQXpEMTsBbHh.jpg

    Adiós !

    🙂

  3. Jan P napsal:

    Podepisovat protiústavní zákon s tím, že ho když tak odnesu k soudu, když to neudělá někdo jiný, je srabárna a alibismus.

  4. Svatopluk Beran napsal:

    TO JSOU ASPOŇ STRAOSTI PŘEDSEDY SENÁTU

    🙂 🙂 🙂

    Možná může některým připadat zajímavé, že ústavní právník Jan Kysela mi doporučil, abych opravdu při skládání slibu panu prezidentovi podal obě ruce, neboť v článku 59 naší Ústavy je napsáno: „Prezident republiky složí slib do rukou předsedy Senátu na společné schůzi obou komor.“ a nikoliv do ruky. To se mi, jak ukazuje přiložená fotografie, podařilo.

    🙂 🙂 🙂

  5. Svatopluk Beran napsal:

    JEŠTĚ VĚTŠÍ ….. NEŽ JSME ČEKALI

    Má závěrečná poznámka se potom týká velké snahy prezidenta Petra Pavla chovat se otevřeně, být blízko lidem, vysvětlovat, argumentovat, děkovat a zdůrazňovat týmovost a důležitost spolupráce a ochrany společných hodnot a zájmů.

    VÁLEČNÝ ZLOČINEC USA ČEKÝ PRESIDENT PETR PAVEL – (SPOLUPRACOVAL S AMERIČANY NA ILEGÁLNÍ VÁLCE PROTI IRÁKU BEZ MANDÁTU OSN A BYL SOUČÁSTÍ SCHVALOVÁNÍ ZÁKONŮ ZNEMOŽŇUJÍCÍCH ODSOUZENÍ AMERIČANŮ ZA VÁLEČNÉ ZLOČINY USA SPÁCHANÝCH V IRÁKU) – JAKO BÝVALÝ STUDENT ZPRAVODAJSKÉ VÝZVĚDNÉ SLUŽBY WARŠAVSKÉ SMLOUVY MÁ STÁLE STEJNÝ POHLE JAKO KOMUNISTA A ŠÉF KOMUNISTICKÉ ZPRAVODAJSKÉ STUDENTSKÉ ORGANIZACE. – TÝMOVÁ PRÁCE VŠECH OBČANŮ A OCHRANA SPOLEČNÝCH HODNOT A ZÁJMŮ USA U V ČESKÉ REPUBLICE A V EVROPĚ. MY NEMÁME ZÁJEM VRAŽDIT PO CELEÉM SVĚTĚ ANI MASOVĚ KAŽDÝ DEN VE VLASTNÍ ZEMI TAK JAK SE TO DĚJE V USA A JÍM NAPADENÝCH ZEMÍCH. NEMÁME S TÍMTO PRO AMERICKÝM VÁLEČNÝM ZLOČINCEM ŽÁDNOU AMERICKOU ANI KOMUNISTICKOU TÝMOVOU POTŘEBU. Z VRAHY A VÁLEČNÝMI ZLOČINCI TANČIT NEBUDEME.

  6. Svatopluk Beran napsal:

    DEMOKRACIE PROTI VLÁDNÍM LUMPŮM A PODVODNÍKŮM OD OPOZICE PŘI VLÁDNÍCH PODVODECH A ZNEUŽÍVÁNÍ ZÁKONŮ VE FRANCII A V PRAXI.

    TAKOVÁ BY MĚLA BÝT ODPOVĚĎ OD OPOZIČNÍCH POSLANCŮ DNEŠNÍ VLÁDĚ PROAMERICKÉHO VAZALSKÉHO PĚTIKOALIČNÍHO VÁLEČNÉHO USKUPENÍ.

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-video-poslanci-se-bouri-macron-je-nenecha-hlasovat-o-penzijni-reforme-227899#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

  7. Svatopluk Beran napsal:

    I MY BYCHOM NEMĚLI NECHAT PŘIPRAVOVAT V NAŠÍ ZEMI BÍDU V ZÁJMU USA PRO NAŠE DĚTI A VNUKY V TÝMOVÉ DIKTATUŘE PĚTIKOALICE, V PARLAMENTU, V SENÁTU, OD KOMUNISTY ŠKOLENÉHO PRESIDENTA, OD PŘEDSEDY ÚSTAVNÍHO SOUDU, KTEŘÍ ZA POCHODU MĚNÍ DLE POTŘEBY PRAVIDLA A ZÁKONY A DRTÍ TUTO ZEM A JEJÍ OBČANY.

    ‚Nechci žít v diktatuře.‘ Statisíce Izraelců demonstrovaly proti vládě a soudní reformě

    Přes 300 tisíc lidí vyšlo v Izraeli během soboty do ulic demonstrovat proti koaliční vládě premiéra Benjamina Netanjahua a jejímu návrhu soudní reformy. Tím podle mnohých ohrožuje demokracii.

    K jeho zrušení tento týden vyzval i prezident Jicchak Herzog. Deník Haarec s odkazem na organizátory akce napsal, že demonstrací se v sobotu účastnilo půl milionu lidí a že jde o největší protest v historii země, která má podobný počet obyvatel jako Česko.

    Tel Aviv 7:26 12. března 2023

    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/izrael-protest-demonstrace-vlada-soudni-reforma_2303120726_ako

  8. Svatopluk Beran napsal:

    NEUMOŽNĚME VYSTRČILOVY A CELÉ TÉ JEHO VLÁDNÍ KOALICI RATIFIKACI VOJENSKÉ SEPARÁTNÍ SMLOUVY ČESKÉ REPUBLIKY Z USA, KTERÁ BUDE OBČANŮM CIZÍ ZAOCEÁNSKÉ ZEMĚ ( VOJÁKŮM, RODINÝM PŘÍSLUŠNÍKŮM, CIVILNÍM SPECIALISTŮM, VČETNĚ VYŠETŘOVATELŮ CIA) ZAJIŠŤOVAT PRÁVNÍ I MORÁLNÍ NADVLÁDU OBČANŮ USA, NAD OBČANY ČESKÉ REPUBLIKY I NAD PRÁVNÍMI A OBCHODNÍMI ZÁJMY NAŠÍ ZEMĚ. NESTAŇME SE VAZALY JAK VŠICHNI OSTATNÍ.

    NEZAPOMEŇME

    PŘIŠLI DO EVROPY ŘEŠIT VÁLKU O KTERÉ UŽ SE ANI NEPÍŠE A NEZVEŘEJŇUJÍ INFORMACE KDY BYLA NAŠE ZEM OKUPOVÁNA A PŘÍSLUŠNÍCI AMERICKÝCH VOJSK CHTĚJÍ I KNÁM DNES PŘIJÍT ABY JIŽ NIKDY NEODEŠLI A TAHALI NAŠE DĚTI A VNUKY DO SVÝCH GLOBÁLNÍCH OBCHODNÍCH VÁLEK A TO I ZA POMOCI DNEŠNÍHO PRESIDENTA, BÝVALÉHO KOMUNISTY.

    JEŠTĚ JEDNOU

    PŘIJDOU ABY UŽ NIKDY NEODEŠLI.

    Stanovuje se, že pokud tito vojáci, jejich rodiní příslušníci či civilní specialisté v hostitelské zemi způsobí v souvislosti se svou službou, školou či jakoukoliv činností trestný čin, jurisdikci nad nimi si ponechává vysílající země. Smlouva DCA jde nad její rámec. Pokud by americký voják v ČR spáchal trestný čin mimo výkon služby, Česko může Spojené státy požádat o jeho postavení před české soudy. USA takovému požadavku na základě DCA vyhoví.

    Co je to DCA? Tajný dodatek smlouvy, že z důvodů džentlmenského chování české a americké vzájemní solidarity, české soudy o vyžádání nepožádají?

    Drobná upřesňující informace. V USA neexistuje žádný zákon, který by umožňoval potrestání Američana dopraveného na území Spojených Států Amerických, jenž před tím spáchal trestný čin na území jiného státu.

    Schvalovaná smlouva se zabývá také osvobozením amerických vojáků od daní a cel v ČR. Podle Jireše jde o standardní záležitost, kterou mají USA uzavřenu se všemi spojenci.

    https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vyjednavaci-dokoncili-navrh-cesko-americke-smlouvy-o-obranne-spolupraci/2324753

Leave a Reply