VELIKONOČNÍ NEDĚLE

Vzpomínka

Reflex:

O čem si mohli nechat zdát

V  Olomouci připomínají práce lidi,

kteří v nesvaté  době tvořili posvátné umění

JAN VITVAR

Převzato:

„Otočte oltáře

Že byla podobná přátelství mezi zadavateli a autory neustále vystavená hrozbě fatálních postihů,  dokládá příběh faráře z Velkého Meziříčí Bohumila Buriana. V roce 1954 nechal sochaře Jiřího Marka vytvořit nový vstupní portál kostela sv. Mikuláše s reliéfem beránka Božího na tympanonu. V plánu měl Burian s Markem ještě další realizace,  proti ale byl církevní tajemník Antonín Přibyl.

V roce 1958 Buriana během vyjednávání o povolení procesí ke stánku Božího těla podrobil natolik vyčerpávajícímu výslechu,  že po něm důstojný pán v pouhých 54 letech zemřel. Přibyl hledal lidfské dno tak důsledně,  že byl navíc pohřeb posunut až  a za oslavy 1. máje aby je nenarušil.

Z výše popsaného vyplývá,  že výsledky druhého Vatikánského koncilu nemohly do skomírajícího českého sakrálního umění nějak hlouběji zasáhnout. Šlo přitom o naprosto přelomovou událost: v roce 1965 katolická církev mimo jiné rozhodla,  že se budou mše po celé planetě sloužit u oltáře otočeného směrem k lidem. Přijímání tak přestalo být víceméně soukromou akcí celebrujícího, točeného k věřícím dosud zády.  Stalo se kolektivní událostí sledovanou a sdílenou všemi. V kostele k tomu ale bylo nutné přebudovat interiéry a před staré  oltáře postavit nové obětní stoly.

 V Československu to šlo vzhledem obstrukcím úředníků strašně pomalu.“

—————————-

Farní úřad Dlouhé Brtnici

Potvrzení

Potvrzuji,  že na žádost Farního úřadu v Dl. Brtnici zpracoval

 Ing. arch. Zdeněk Gryc návrh na interiéry kostelů v Dlouhé Brtnici a v Pavlově.

Dle těchto projektů byly uvedený interiéry úspěšně realizovány

Dlouhá Brtnice  4.3.91.

Razítko:

Řím.kat.  farní úřad v Dlouhé Brtnic.

P.Hroznata  Opravil

O. Praem

Pozn.

V Pavlově byl iniciátorem stavby mateřské školky, rekonstrukce kostela a interiéru dle nových církevních pravidel,  pan Popelář, otec nynějšího starosty.

27.9.2019 Aktuality/Komentáře (0), autor:

David Kratochvíl

Obyvatelé Pavlova u Telče, bývalí žáci a pozvaní hosté si v sobotu 28. září připomenou padesáté výročí mateřské školy v Pavlově.

Pořadatelé stanovili začátek akce ve 14 hodin. Kromě kulturního programu bude možné prohlédnout si i interiér školského objektu. 

A také interiér kostela.

Comments are closed.