Ukrajinský deník, díl 5.

Další z příběhů obyčejných lidí v týlu fronty tam.

Denis.

Mechaniky už známe z minulé cesty. A z debat o Banderovi a Pravém sektoru. Je to parta většinou vysokoškoláků, co za války přerušili studia a co ke svému živobytí v běžné autodílně opravují zvláště vojenské sanitky a vyrábějí bojová vozidla pro dobrovolníky. No … vyrábějí je trochu silný výraz. Na teréňák s korbou prostě připevní lehké dělo nebo kulomet a trochu ho opanceřují …

Teď jsme se potkali s Denisem. Jejich hlavou, organizátorem, manažerem. Energický chlapík s dobrou angličtinou, pracuje jako právník, ve volných chvilkách rád dělá se dřevem. Truhlaří a řezbaří. Vcelku běžné věci, podobných lidí je tady spousta. Jenomže.

Denis je slepý. Nevidí vůbec nic. Už deset let. O zrak přicházel postupně, vlivem těžké, nevyléčitelné nemoci mu bylo každý den souzeno méně a méně vidět z našeho krásného světa. A loučit se s pohledy na malého synka, dnes na prahu puberty… Přesto mu to nezabrání zapojit se do fronty v týlu. S obdivem hledím na toho statečného člověka a marně v něm hledám známky zatrpklosti nebo zoufalství, jak bych čekal u takové tragédie. Ani náznakem.

Jeho očima dnes vidí jeho statečná žena, která zajistí, napíše, vykomunikuje, co Denis vymyslí a propojí. Protože takovýchto part má několik. Mimo jiné postupně vybaví ty jejich chudé dílny. Pomáhat tady ale je těžké – tito skromní lidé se řídí heslem – my jsme jenom zázemí, jinde to potřebují mnohem více. Proto jsme dovezli jenom silné kvalitní aku šroubováky/vrtačky a brusky, kterých je tady nedostatek a jsou drahé, v hodnotě asi 15 tisíc. A drobnosti k tomu. Peníze hrdě odmítli… Pomozte takto i jinde, říkají.

……….

Viktoria…

…je maminka dvou malých holčiček (4 a 6 let), místní protikorupční aktivistka a manželka statečného bojovníka Ženi v první linii u Chersonu. Nepředstavitelná úzkost – ukládat každý den ke spánku tak malé, ještě netušící děti, a myslet na to, jestli tatínek jejich ještě v pořádku je. Naštěstí jeho malé jednotce se zranění jako zázrakem vyhýbá, s jedinou výjimkou. Střela proletěla místem, kde Žeňa ještě před chvíli stál a utrhla jeho veliteli kus ramene…

Žeňa před lety začal studovat vojenskou akademii v Charkově. Po dvou ročnících si ale uvědomil, že ten dril a potřeba kázně pro něho není a začal se naplno věnovat svému koníčku – programování. Pár let mu stačilo, aby vybudoval až tak úspěšnou firmu, že vyhrál tendr na jednu z největších státních zakázek v tomto oboru – ukrajinský volební systém. Protože smýšlí stejně evropsky jako jeho žena a protože si jejich protikorupční organizace už získala značné renomé a obavy u oligarchů, dali si všichni sakra pozor, aby vše bylo úplně čisté. Oni sami, konkurenti i organizátoři. Jsme s Viktorií domluvení, že až přijedu příště, tak že se na konkrétní případy, které rozkrývají, spolu podíváme. Prostě noví Ukrajinci. Naděje.

Teď jde ale všechno stranou. Viktoria a Žeňa si dobře uvědomují, že pokud se jejich země neubrání, tak o takovýchto aktivitách, svobodném podnikání a jejich touze po nové, spravedlivé Ukrajině se jim může jenom zdát. Když russáci přepadli Krym v roce 2014, všeho nechal a jako dobrovolník jezdil celý rok s tankem. Dnes stejně, bojuje už od samého začátku ale armáda využívá jeho specializaci – má jako ajťák na starosti průzkumný dron. Tyhle 3 malé krabičky silných nabíjecích baterek, které jsme přivezli a které na jeho provoz potřebuje, přišly na 7.000,- a je jich trvalý nedostatek…

Samozřejmě, ještě jsme k tomu přidali něco zdravotnického materiálu, který jsme přivezli od hodných lidí u nás. Hlavně škrtidla na zastavení krve,zde jim říkají tak zajímavě… turniket. Nu věřme, že je nebudou potřebovat…

14 Responses to “Ukrajinský deník, díl 5.”

  1. Svatopluk Beran napsal:

    JAK SE HLUPÁCI OPKLOPUJÍ NESMYSLNOU A NEPRAVDIVOU PROPAGANDOU KOPÍRUJÍÉCÍ TU FAŠISTICKOU I KOMUNISTICKOU ZA SOCIALISMU.

    Západ už se v podstatě rozhodl, že Ukrajina vyhrála, míní analytik.

    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/analytik-porazeneho-by-nikdo-nezval-zelenskeho-tour-po-zapad/r~18c0a24af8a211edba63ac1f6b220ee8/?utm_source=volnyHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_term=position-0&utm_campaign=Aktualne

    UKRAJINA NIC NEVYHRÁLA, UKRAJINA PROHRÁLA ŽIVOTY A UTRPENÍ TISÍCŮ SVÝCH OBČANŮ, OKRAJINA PROHRÁLA ČÁSTI SVÉHO ÚZEMÍ, UKRAJINA JE HOSPODÁŘSKY ZDEVASTOVANÁ.

    ZÁPAD ALE PODLE AMERICKÉ DOKTRÍNY ZÍSKÁ DALŠÍ OTROKY LEBENSRAUMU A BUDE VYTĚŽOVAT Z ČÁSTI UKRAJINY PRO SEBE SVŮJ ZISKOVÝ PROFIT. JEŠTĚ VÍC VYLEZOU NAPOVRCH NĚKTEŘÍ JEDINCI A ZBYTEK OBČANŮ BUDE ŠKRCEN NA DŮCHODECH A ŽIVOTNÍCH JISTOTÁCH A STANE SE SOUČÁSTÍ POSLEDNÍHO SCHODU PROSPERITY ZÁPADU, DOKUD NEBUDE NALEZENA DALŠÍ ZEM V NÍŽ NEZAHYNOU DALŠÍ DĚTI A UKRAJINA SE MOŽNÁ POSUNE Z POSLEDNÍHO SCHODU NA TEN PŘEDPOSLEDNÍ A BUDE ČÁST SVÉ ŽIVOTASCHOPNOSTI PŘISÁTA NA DALŠÍ ZÁPADEM PŘEPADENÉ ZEMĚ. SAMOZŘEJMĚ BUDE ALE ODVÁDĚT TRIBUT TĚM ZÁPADNÍM ZEMÍM NAD NÍ. OBYČEJNÝ KAPITALISTICKÝ SYSTÉM PADAJÍCÍHO A VRAŽDÍCÍHO HOVNA. TOÉNHLE NEOLIBERÁLNÍ AMERICKÝ ZNÁSILŃOVACÍ SYSTÉM NEMŮŽE FUNGOVAT POŘÁD, UŽ TOTIŽ NARAZIL PŘEDEVŠÍM V MĚNOVÉM SYSTÉMU.

    JE SMUTNOU SKUTEČNOSTÍ, ŽE TEĎ UŽ JDE JEN O TO KDO SI V TĚCHTO POSLEDNÍCH OBDOBÍCH NEJVÍC URVE, NEJDE O PROSPERITU VŠECH.

  2. Svatopluk Beran napsal:

    JAK DLOUHO JEŠTĚ USA, ZÁPAD, KAVÁRNÍCI A VŮBEC CELÉ TO ,,ČERNOCHOVÁNÍ,, KOLEM UKRAJINY BUDE UTRÁCET ZCELA ZBYTEČNĚ UKRAJINSKÉ A RUSKÉ ŽIVOTY? DOOPRAVDY STÁLO ZA TO TĚCH 5 MILIARD DOLARŮ VRAŽENÝCH SPOJENÝMI STÁTY AMERICKÝMI NA ZORGANIZOVÁNÍ NACIONALISTICKÉHO PUČE NA UKRAJINĚ V KIJEVĚ K NASTOLENÍ AMERICKÝCH LOUTKOVÝCH VLÁD?

    CO TO S EVROPOU DOKÁŽÍ SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ DĚLAT, JAK DLOUHO JEŠTĚ BUDE EVROPA SLOUŽIT POD CIZÍ ARMÁDOU Z DRUHÉ STRANY POLOKOULE? NECHCEME TU AMERIČANY, UŽ JEN PROTO ŽE JSME JEN A JEN JEJICH PŘESTUPNÉ STANICE K DOBYTÍ RUSKA.

    PRYČ Z EVROPSKÝCH ZEMÍ ZÁPADU I STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY Z JAKÝMI KOLIV ARMÁDAMI, JAK AMERICKÝMI TAK I RUSKÝMI. S RUSKÝMI SE TO TÉMĚŘ POVEDLO, TO BY ALE MUSELY ODEJÍ NÁSLEDNĚ I TY AMERICKÉ NA DRUHOU STRANU POLOKOULE NA SVÉ ÚZEMÍ A NE SE ROZTAHOVAT NA OPUŠTĚNÁ RUSKÁ ÚZEMÍ. JEŠTĚ JE STÁLE MOŽNÁ DOMLUVA O MÍRU V EVROPĚ.

    RUSOVÉ DOBYLI BACHMUT, NIC SE O TOM VLASTNĚ U NÁS Z MAINSTRÍMU NEDOVÍME. JE TU SNAD OPĚT TYPICKÁ FAŠISTICKÁ NEBO KOMUNISTICKÁ CENZURA? JE TO DOBŘE, ŠPATNĚ? CO TO ZNAMENÁ PRO NÁS? NIC JINÉHO NEŽ ŽE NASTUPUJE DALŠÍ TYP CENZURY, AMERICKÁ DEMOKRATICKÁ CENZURA.

    PODLE MNE JSOU BLÍŽE KE DEESKALACI A MÍRU CHCIMÍROVÉ NEŽ CHCIVÁLKOVÉ. USA CHCIVÁLKOVÉ JSOU JEN NEŠTĚSTÍM DNEŠNÍHO CELÉHO SVĚTA A MĚLI BY SI TO JÍT ZKUSIT SAMI CO TO ZNAMENÁ VLOŽIT 5 MILIARD DO ROZHÁDÁNÍ SPOLEČNOSTI A PAK JEN ŽÍT S PROSPERITY VÝROBY ZBRANÍ.

    Rusové po měsících bojů dobyli východoukrajinské město Bachmut. Děje se tak v době, kdy světoví lídři slibují Ukrajině další pomoc a zbraně – včetně sofistikovaných letounů F-16 americké výroby – v naději, že její ozbrojené síly budou schopny provést tolik očekávanou protiofenzívu.

    Požádal jsem dva přední odborníky na Rusko z Quincyho institutu – Anatola Lievena a George Beebeho – o jejich názory na to, co toto zjevné vítězství Ruska ve skutečnosti znamená a jak může změnit válečnou situaci.

    Co si navíc můžeme vyložit z transferu stíhaček F-16 na Ukrajinu? Hrozí vzhledem k novým skutečnostem eskalace v širší konflikt mezi NATO a Ruskem? Kde zůstávají ti, kteří by rádi přešli od bojů k příměří?

    Kelley Vlahos: Rusové po mnoha měsících bojů obsadili město Bachmut. Co to znamená z taktického a strategického hlediska pro obě strany?

    George Beebe: Myslím, že skutečný význam tohoto vítězství bude zřejmý až za nějakou dobu. Myslím, že mnoho vojenských expertů tvrdí, že Bachmut sám o sobě není strategicky důležitý, že jeho obsazení pravděpodobně nepovede k nějakému průlomu pro Rusy, který by jim umožnil rychlý postup do dalších ukrajinských měst; nebo obklíčení, nebo schopnost prolomit obranu Ukrajiny. Nemyslím si, že k tomu dojde.

    Větší otázkou je, zda rozhodnutí Ukrajiny zahájit totální obranu Bachmutu – navzdory jeho nedostatečnému strategickému významu – povede k ochromení její schopnosti zahájit novou protiofenzívu jinde, což je něco, co dlouho plánovala a o čem dlouho veřejně mluvila. A domnívám se, že mnoho západních vojenských expertů, včetně představitelů Pentagonu, již dlouho na Ukrajince naléhalo, aby se z Bachmutu stáhli, a zachovali si tak svou vojenskou sílu a munici pro důležitější bitvy v budoucnosti.

    Zelenskij však tuto radu v podstatě ignoroval a rozhodl se, že vyšle další vojáky – včetně některých nejlepších ukrajinských jednotek – aby se pokusili Bakhmut udržet. Udělal z toho docela teatrální představení. Vzpomínáte si, že když loni v prosinci přijel do Washingtonu, přivezl z Bachmutu vlajku odebranou tamním obráncům, kterou zcela slavnostně daroval americkému Kongresu jako symbol odhodlání Ukrajiny město udržet a porazit ruské síly. To se ale nepodařilo. Teď je jasné, že všechno, co Ukrajinci do jeho obrany vložili, nakonec přišlo vniveč, a teprve se uvidí, jaké to bude mít širší důsledky pro schopnost Ukrajiny zatlačit Rusko zpět. Soudím ale, že ve Washingtonu dnes spousta lidí kroutí hlavou nad tím, co tím Zelenskij vlastně sledoval.

    Anatol Lieven: Ano, s tím vším souhlasím. Ještě bych dodal, že si nemůžeme být jisti, jak velké škody způsobila ruským ozbrojeným silám tato dlouhá opotřebovací bitva. Určitě i ony utrpěly těžké ztráty. Předpokládám, že jedna klíčová otázka se samotnými boji zcela nesouvisí. Jde o to, co to udělá s prestiží šéfa ozbrojené skupiny Wagner Jevgenije Prigožina. Posílí to jeho pozici v ruské vnitřní politice?

    George Beebe: Ano, s tím souhlasím. Wagnerovci získali určitý kredit u veřejnosti. Mám za to, že Kreml se snaží jít po velmi tenké hranici mezi využitím Wagnera a Prigožina pro širší ruské národní cíle a zároveň si nevytvořit potenciálního politického soupeře nebo muže na bílém koni, jehož politický vliv by se mohl vymknout kontrole. Takže se snaží najít rovnováhu, ale ani zde není jasné, jak to dopadne.

    Kelley Vlahos: To všechno se tedy děje v době, kdy Spojené státy vydláždily cestu pro transfer moderních stíhaček F-16 na Ukrajinu a kdy vedení G7 přislíbilo další pomoc a zbraně Ukrajině. Vnímáte nyní větší zapojení NATO do konfliktu, aby zvrátilo to, co se zdá být ruským vítězstvím, jakkoli symbolickým? Otevírá se cesta k další eskalaci?

    Anatol Lieven: Ano, myslím, že to je nepochybně záměr NATO a Ameriky. Otázkou je, zda to bude fungovat. A také samozřejmě, kde Ukrajinci zaútočí, protože se vesměs očekávalo, že zaútočí směrem k Azovskému moři ve snaze rozetnout ruské pozice na dvě části; nicméně když už to avizovali, dali Rusům spoustu času na přípravu. A satelitní snímky ukazují několik linií ruské obrany. Na druhou stranu, kdyby se Ukrajinci pokusili o další protiútok v Donbasu, mohli by se zaplést do další opotřebovací bitvy bez jakéhokoli průlomu.

    Takže určitě se NATO snaží posílit Ukrajince, a pokud Rusové Ukrajince udrží na jejich obraných liniích, tak už nebudou mít takovou motivaci k eskalaci. Ale problém je v tom, že pokud podpora NATO zabere a Ukrajinci skutečně ruské linie prorazí, tak si myslím, že je velká šance, že Rusko sáhne k eskalaci. Nevíme však, k čemu to povede.

    George Beebe: Ano, souhlasím. S Rusy jsme v dynamické eskalaci. Jsme v ní už delší dobu. Na každý ruský postup nebo eskalační krok Západ odpovídá, a je tomu i naopak. Stále není úplně jasné, kolik F-16 Ukrajinci obdrží a jak rychle je získají. Nicméně jsou to obtížně provozovatelná letadla, což se bez rozsáhlé podpory Západu neobejde. Tyto letouny potřebují obrovské množství údržby a vyžadují dlouhé a relativně dobře udržované vzletové a přistávací dráhy. A těch mají Ukrajinci velmi málo. Takže buď budou muset na Ukrajině modernizovat stávající ranveje, aby se na ně tato letadla vešla, nebo budou muset startovat z leteckých základen zemí NATO.

    Obě varianty jsou problematické, protože pokud zmodernizují přistávací dráhy, Rusové to zaznamenají. Takže v podstatě budou Rusům signalizovat, kde by měli útočit, aby ochromili schopnost Ukrajiny s těmito letadly operovat. A pokud budou operovat z leteckých základen NATO, pak se Rusové budou muset rozhodnout, zda zaútočí na základny, ze kterých tato letadla startují. A v každém případě je Ukrajinci nebudou moci sami udržovat. Budou je muset posílat na údržbu do zemí NATO, nebo Západ bude muset na Ukrajinu umístit své posádky, které budou údržbu provádět tam. Takže se domnívám, že se jedná o akt, který má spoustu eskalačního potenciálu.

    Odhaduji, že čím častěji Ukrajincům docházejí rakety protivzdušné obrany, tím více roste tlak na Západě, aby jim poskytl F-16. My prostě nemáme rakety, které bychom jim mohli dodat. A jediný způsob, jak můžeme zajistit, aby Ukrajinci nebyli bezbranní proti ruským leteckým útokům, je poskytnout jim tento druh podpory. Takže si myslím, že je to vlastně špatné znamení, pokud jde o hodnocení stavu ukrajinské protivzdušné obrany ze strany Západu.

    Kelley Vlahos: To je dost děsivé. Jsme podle vašeho hodnocení blíže k tomu, abychom mluvili o příměří, nebo jsme od něj dnes mnohem dál, než jsme byli po zprávách o transferu F-16 a pádu Bachmutu? Mohlo by za této situace v blízké budoucnosti dojít k nějakým diplomatickým rozhovorům?

    Anatol Lieven: V prohlášení G7 se objevil požadavek na úplné stažení Ruska. Nemluví se konkrétně o stažení z celého ukrajinského území okupovaného od roku 2014. Ale rozhodně to není povzbudivé znamení pro jakýkoli kompromis. Ale nakonec budeme muset prostě vycházet z toho, co se stane na bojišti. Protože v posledních týdnech a měsících jsme opakovaně slyšeli názory, že pokud se Ukrajině nepodaří v letošním roce dosáhnout významného vítězství, tak současnou úroveň pomoci nebude možné udržet. George měl naprostou pravdu, pokud jde o naši neschopnost poskytnout Kyjivu rakety protivzdušné obrany. Ale nakonec jde o válečný konflikt a rozhodující bude vývoj na bojišti – nebo nedostatek progrese na bojišti.

    George Beebe: Myslím, že v tuto chvíli jsou si obě strany velmi vzdálené. Ani Ukrajina, ani Rusko nejsou nakloněny kompromisu. A prohlášení G7 a rozhodnutí Washingtonu poskytnout letouny F-16 mě nenaplňuje vírou, že se Spojené státy blíží snaze najít z krize nějaké východisko. Jediná povzbudivá věc, pokud jde o mír, je, že ostatní země světa – Čína, Brazílie, Vatikán – se zřejmě více než kdy jindy snaží nějaké východisko nalézt.

    https://blisty.cz/art/113490-co-znamena-pad-ukrajinskeho-bachmutu.html

  3. Jan P napsal:

    Existuje zde ale také anarchistická opozice.

    “Cílem ukrajinského státu a jeho vojenských struktur v této válce je
    udržet si moc, cílem ruského státu a jeho vojenských struktur je moc
    převzít. Účast anarchistů ve strukturách kteréhokoli z těchto států
    nijak neulehčuje situaci lidem žijícím na Ukrajině, kteří trpí válkou
    mezi dvěma státy. Všechna slova o armádě, která brání lidi, společnost a
    jejich zemi, jsou jen součástí státní propagandy, což dokazují i dějiny.
    Válku je možné zastavit pouze tím, že se postavíme proti oběma státům.“

    – Saša Kaluža, anarchista působící na Ukrajině

  4. Zdeněk Gryc napsal:

    Sudety 1938 a Doněcká lidová republika 2014

    Konrad Henlein v říjnu roku 1933 založil politické hnutí Sudetendeutsche Heimatfront (SHF), které se později (1935) přeměnilo na Sudetendeutsche Partei (SdP). Postupně získal podporu nacistického vedení v Německu a díky kontaktům na západní politické kruhy dosáhl mezinárodní diskuse nad sudetoněmeckou otázkou. S Adolfem Hitlerem se setkal poprvé v srpnu roku 1935. Přestože vedle českých agrárníků byla SdP nejsilnější politickou stranou, zůstala v opozici, v níž jí chtěli čeští a ostatní němečtí politici izolovat. To však SdP umožnilo nadále vystupovat z pozice kritika koalice, což jí v době, kdy ještě stále panovala v pohraničí vysoká nezaměstnanost a bída, umožnilo nadále zvyšovat počet svých příznivců. ¨

    Heinlein zpočátku vycházel ze skutečnosti,
    že v SdP byly různé názorové proudy a on sám se přikláněl k požadavku autonomie
    v rámci Československa.

    Plně se s plány nacistů ztotožnil až v roce 1937, kdy se také stal fanatickým stoupencem Hitlera.
    Navíc mu imponoval vůdcovský princip, kterým odstranil diskuse ve straně.
    ————————————————————————————————-
    V roce 1938 se SdP dala plně do služeb nacistického Německa a pracovala na rozbití Československa zevnitř.
    ————————————————————————————————-
    Po zákazu SdP v polovině září Henlein uprchl do Německa a postavil se do čela ozbrojených oddílů Freikorps, které se dopouštěly násilností v pohraničních oblastech. Po zabrání Sudet byl jmenován gruppenführerem SS, župním vedoucím (SdP se sloučila s NSDAP) a poslancem říšského sněmu. Po 15. březnu 1939 se stal říšským místodržícím v Sudetské župě. Ačkoli zastával vysoké funkce, jeho vliv byl omezený, což ostatně platilo až na několik výjimek i pro další sudetoněmecké funkcionáře.

    Doněcká lidová republika
    (DLR, rusky Донецкая Народная Республика (ДНР), ukrajinsky Донецька народна республіка (ДНР)) byla většinou zemí světa neuznaný separatistický loutkový kvazistát, vyhlášený na území ukrajinského regionu Doněcká oblast. Za Doněckou lidovou republiku separatisté oblast prohlásili 7. dubna 2014 jako reakci na převrat na Ukrajině. Ukrajinská vláda tyto separatisty označila od počátku jako teroristickou organizaci[1][2][3] a vede proti nim vojenskou operaci.[4]
    Podle vyjádření NATO poskytuje Rusko separatistickým republikám LLR a DLR
    kromě materiální také vojenskou pomoc,

    což Rusko do února 2022 popíralo.[5]
    Žádný členský stát OSN Doněckou lidovou republiku až do února 2022 neuznával
    a DLR byla uznávána jen samozvanou Luhanskou lidovou republikou a Jižní Osetií,
    která sama je uznána pouze Ruskem.[6]
    Dne 21. února 2022 uznalo jako první člen OSN Doněckou i Luhanskou lidovou republiku Rusko.

  5. Svatopluk Beran napsal:

    Zdeněk Gryc říká:
    Pátek, 26. 5. 2023 v 21:50
    což Rusko do února 2022 popíralo.
    Žádný členský stát OSN Doněckou lidovou republiku až do února 2022 neuznával
    a DLR byla uznávána jen samozvanou Luhanskou lidovou republikou a Jižní Osetií,
    která sama je uznána pouze Ruskem.
    Dne 21. února 2022 uznalo jako první člen OSN Doněckou i Luhanskou lidovou republiku Rusko.

    ———————————————————————————————

    DVACET LET PŘED LUHANSKÝM SEPARATISTICKÝM HNUTÍM SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ NABÍDLY RUSKU JAK TO MÁ V BUDOUCNU NAVLÉKNOUT. V NEZÁKONNÉ VÁLCE PROTI SRBSKU VYTRHLY ZE SRBSKA ZA POMOCI ALBÁNSKÉ MAFIE A BOMBARDOVÁNÍ VOJSKY NATO, KOSOVO. JEŠTĚ V TOM SAMÉM ROCE, KDY NEZÁKONĚ BOMBARDOVALI A PÁCHALI NA ÚZEMÍ SRBSKA AMERIČANÉ VÁLEČNÉ ZLOČINY, VYBUDOVALI SI NA VYBOMBARDOVANÉM ÚZEMÍ SRBSKA, BEZ POVOLENÍ SRBSKA, DRUHOU NEJVĚTŠÍ VOJENSKOU ZÁKLADNU USA V EVROPĚ. PO OSMI LETECH SE USA PODAŘILO PŘEMLUVIT PŘIPOSRANÉ A VAZALSKÉ ZEMĚ K UZNÁNÍ ČÁSTI SRBSKA – KOSOVA – JAKO NOVÉHO EVROPSKÉHO STÁTU. JEŠTĚ JEDNOU AŽ PO OSMI LETECH SE PODAŘILO USA PŘEMLUVIT NĚKTERÉ ZEMĚ K UZNÁNÍ KOSOVA. USA POTŘEBOVALO TOTO ÚZEMÍ SRBSKA A VYBUDOVALO TAM PROTO I SVOJÍ VOJENSKOU ZÁKLADNU, PROTOŽE JIŽ DŘÍVE SI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ PŘIPRAVILI PLÁNY NA VYBUDOVÁNÍ PRODUKTOVODU Z OBLASTÍ KASPICKÉHO MOŘE (Z RUSKÝCH ENERGETICKÝCH OBLASTÍ KTERÉ BYLY RUSKU POTVRZENY PŘI DĚLENÍ SVĚTA PO 2SV V JALTĚ A TEHERÁNU TAK, JAKO NAPŘÍKLAD USA SAUDSKÁ ARÁBIE) PRÁVĚ DO MÍST KDE LEŽÍ KOSOVO, MĚLA BÝT PŘEKLÁDACÍ STANICÍ ODKUD DISTRIBUOVALY PLYN DO EVROPY.

    https://cs.wikipedia.org/wiki/Ropovod_AMBO

    Historie
    Ropovod byl navržen v roce 1993. Mezi lety 1996 a 2000 na něj byly vypracovány studie proveditelnosti americkou vládní agenturou TDA a společností Halliburton. 27. prosince 2004 podepsali premiéři Albánie, Severní Makedonie a Bulharska poslední politické oznámení, následované memorandem porozumění mezi představiteli zmíněných zemí a Tedem Fergusonem, prezidentem a výkonným ředitelem společnosti AMBO. 30. října 2006 podepsaly Albánie a Severní Makedonie protokol o vytyčení trasy ropovodu. Vstupními místy budou vesnice Stebleve v Albánii a Lakaica v Severní Makedonii. Později v témže roce byl podobný protokol podepsán mezi Severní Makedonií a Bulharskem.

    31. ledna 2007 podepsaly všechny tři země trilaterální úmluvu o stavbě tohoto ropovodu. Tento dokument byl ratifikován parlamenty všech tří zemí a určil stavbu, provoz a údržbu ropovodu.

    Popis
    Tento trans-balkánský ropovod bude dlouhý 894 km. Jeho účelem je obejít turecké úžiny v dopravě ropy z Ruska a oblasti Kaspického jezera. Předpokládané náklady mají činit 1,5 mld dolarů. Po dokončení má být schopen dopravit 750 tisíc barelů (119 tun) ropy denně.[4] Po trase ropovodu budou postaveny čtyři čerpací stanice, dvě v Bulharsku, jedna v Severní Makedonii a jedna v Albánii. Předběžnou studii návrhovou a inženýrskou studii (FEED) připraví společnost KBR.

    SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ, TAK MPŘED 20LETY UKÁZALY CELÉMU SVĚTU, JAK SE ZNÁSILŇUJÍ STÁTY KTERÉ USA POTŘEBUJÍ PRO SVOJE OBCHODOVÁNÍ A UDRŽENÍ PETRODOLARU, JAKO NEJSILNĚJŠÍ REZERVNÍ MĚNY SVĚTA.

    SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ JSOU ZLO PRO TENTO DNEŠNÍ SVĚT, PROTOŽE JAKO PRVNÍ VŽDY A UKÁŽOU JAK SE POLITICKY VYTVÁŘÍ ZLO, KTERÉ PAK DALŠÍ STÁTY BEZ MORÁLNÍCH PROBLÉMŮ A VE VLASTNÍ ZÁJMU ŠÍŘÍ DÁL.

    SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ UKAZUJÍ KAŽDÉMU, JENŽE TROCHU MODERNĚJI, NEŽ HITLER, JAK SE VYRÁBÍ ZLO.

    AMERICKÉ OBCHODNÍ ZLO STARÉ JIŽ 110 LET, VYCHÁZEJÍCÍ Z DOKTRÍNY VLÁDY PRESIDENTA WILSONA, PŘI NASTAVENÍ FEDU JAKO CENTRÁLN AMERICKÉ BANKY.

    Na velkovýrobu vybudované hospodářství nutně potřebuje velkospotřebu a vyžaduje si i surovinové základny, které by byly odbytištěm těchto hotových výrobků. Americké hospodářské zájmy se nemohou isolovat jen na americkou pevninu, neboť jejich polem působnosti se stává celý svět.

    JSOU LI TYTO ZÁJMY PŘÍLIŠ NEBEZPEČNĚ OHROŽENY, SPOJENÉ STÁTY, NEMAJÍ LI RADIKÁLNĚ MĚNIT LINII, PO KTERÉ KRÁČEJÍ, JSOU PŘIPRAVENY HÁJIT JI I VOJENSKY.

  6. Jan P napsal:

    Profesor John Mearsheimer z University of Chicago týden po ruské invazi: Nejlepším možným výsledkem je zmrazený konflikt, který bude mít pravděpodobně řadu strašných následků. Nejhorším možným výsledkem je jaderná válka, která je nepravděpodobná, ale nelze ji vyloučit. Za druhé, Rusko vyhraje válku, i když rozhodně neporazí Ukrajinu. Skončí to však dobýt velkou část ukrajinského území a učiní z něj součást Ruska a zároveň proměnit Ukrajinu v nefunkční zadek.
    U videa lze nastavit české titulky
    https://www.youtube.com/watch?v=v-rHBRwdql8

    Aktuální Mearsheimer: 1. Vyhlídky na mírový uspořádání jsou nyní mizivý. 2. RF vyhraje, i když ne přesvědčivě. RF z UA vytvoří dysfunkční „pahýlový stát“ s tím, že zabere část jejího území.

  7. Jan P napsal:

    V Rusku se tazatelé ptali náhodných chodců, co si myslí o Putinovi a jeho politice. Prakticky všichni ji velebili(mnohdy že strachu), až na bábušku v hodně pokročilém věku, která prohlásila, že ho nenávidí, za válku, za všechny mrtvé a utrpení, které způsobil. Tazatel se jí pokusil oponovat, že Putin vrací Rusku jeho historické hranice. A babička řekla větu, jejíž moudrost dalece překonává ty zástupy šílenců s krví podlitýma očima na obou stranách: ČERT VEM HRANICE, NESTOJÍ ZA NĚ JEDINÝ LIDSKÝ ŽIVOT!

  8. Jan P napsal:

    Antifašisté Pávek a Fiala nedávno oplakávali oběti holocaustu v Terezíně. Jestlipak si pozvali i své kamarádíčky ze Sudetoněmeckého landsmanšaftu? Ti by si také se Zdeňkem Grycem poplakali – ale dojetím nad vzpomínkami, jak si zde za války šťastně žili, zatímco židobolševická lůza byla bezpečně izolována…Ostatně ke komunistům k těm překabátěným má landsmanšaft specifický vztah.
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-prezident-pavel-podekoval-sudetonemeckemu-sdruzeni-za-zlepseni-vztahu-40432139

    Zdeněk Gryc říká:
    Pátek, 26. 5. 2023 v 21:50
    Sudety 1938 a Doněcká lidová republika 2014

    Konrad Henlein v říjnu roku 1933 založil politické hnutí Sudetendeutsche Heimatfront (SHF), které se později (1935) přeměnilo na Sudetendeutsche Partei (SdP). Postupně získal podporu nacistického vedení v Německu a díky kontaktům na západní politické kruhy dosáhl mezinárodní diskuse nad sudetoněmeckou otázkou. S Adolfem Hitlerem se setkal poprvé v srpnu roku 1935…

    Zdeněk Gryc říká:
    Pátek, 26. 5. 2023 v 21:50
    Sudety 1938 a Doněcká lidová republika 2014

    Konrad Henlein v říjnu roku 1933 založil politické hnutí Sudetendeutsche Heimatfront (SHF), které se později (1935) přeměnilo na Sudetendeutsche Partei (SdP). Postupně získal podporu nacistického vedení v Německu a díky kontaktům na západní politické kruhy dosáhl mezinárodní diskuse nad sudetoněmeckou otázkou.

  9. Zdeněk Gryc napsal:

    Jan P říká:
    Pondělí, 29. 5. 2023 v 19:29

    PROČ PÍŠÍ ANONYMOVÉ ANONYMNĚ ?

    NOVÉ KNIHY OD ČESKÝCH AUTORŮ
    Přinášíme vám další tipy na nové knížky od českých autorů!
    Karel Kaplan Nebezpečná bezpečnost
    Kniha o činnosti a zločinnosti StB uznávaného badatele mapuje nejbouřlivější období vzniku a mechanismu neslavného fungování StB po roce 1948. Popisuje způsob výroby politických procesů i monstrprocesů, jako byly ty s Miladou Horákovou či Rudolfem Slánským a spol., a příčiny i důsledky role, kterou StB sehrála v dějinách.
    Detailní vhled do zákulisí StB, výslechové metodiky a popis práce sovětských poradců odhaluje zrůdnost této organizace, která posléze začala požírat sebe samu

    ANONYMITA ZARUČUJE, ŽE NELZE NALÉZT
    Občanské jméno současného Putinova trolla v dokumentaci StB, že ?

  10. Dvořák napsal:

    Tak Zdenda má i seznamy. Zvláštní,že nazorový odpůrce tam chce hledat a kamaráda Háje nechce přiznat. To jsou seznamy ještě z aktivní služby?

  11. Zdeněk Gryc napsal:

    PRČA

    Je označení zprávy, podobného typu, které používá můj spolužák, z atelieru profesora Rozehnala, žijící v Kojetíně arch. Boleslav Leinert

    PRČA:

    Nespravedlivé a neodůvodnitelné.
    Ministerstva kritizují navýšení renty pro Klause a Zemana
    dnes 19:38
    ČTK
    Ministerstvu vnitra a ministerstvu pro místní rozvoj se nelíbí, že vládní konsolidační balíček zvyšuje rentu bývalých prezidentů zhruba na dvojnásobek, tedy na úroveň platu poslanců. Ministerstva to uvedla v připomínkách k vládnímu návrhu zákona o konsolidaci veřejných financí.
    Václav Klaus s Miloš Zeman na snímku z roku 2013
    Článek
    „Navrhujeme tuto úpravu provést mimo současný návrh konsolidačního balíčku, který se věnuje stabilizaci veřejných financí, a tedy tato úprava jde proti jeho cíli,“ míní vnitro.
    MMR označuje toto navýšení za nespravedlivé a neodůvodnitelné.
    Vyšší náhrady pro bývalé prezidenty se nelíbí ani ministerstvu práce.
    Některé úřady upozorňují, že návrh zákona obsahuje změny,
    které nesouvisí s jeho účelem.
    „V předloženém návrhu dochází ke změně výpočtu renty na dynamický způsob. Zvolený ukazatel však zároveň způsobuje více než dvojnásobnou valorizaci této renty. To v souvislosti s konsolidací veřejných financí a kroky, které představuje, například snižování objemu platů ve veřejné správě, kroků v rámci důchodové reformy,
    zvýšení nemocenského pojištění,
    považujeme za nespravedlivé a neodůvodnitelné,“
    uvedlo ministerstvo pro místní rozvoj.

    P R – ČA !
    Bída vyhnala demonstrující na Václavské náměstí. Jsou jich tisíce
    16. 04. 202314:25

  12. Zdeněk Gryc napsal:

    Dvořák říká:
    Pondělí, 29. 5. 2023 v 21:14
    Tak Zdenda má i seznamy. Zvláštní,že nazorový odpůrce tam chce hledat a kamaráda Háje nechce přiznat.
    To jsou seznamy ještě z aktivní služby?

    Ing. arch. Zdeněk Gryc
    SI VELMI VÁŽÍ OLDŘICH HÁJE

    NA ROZDÍL OD HRDINY – ANONYMA

    ČESTNÉHO OBČANA JIHLAVY

    Plavci vzpomínají na Oldřicha Háje

    14.5.2020 Sport/Komentáře (1), autor: Michal Boček

    Jihlavský plavecký klub Axis a široká sportovní veřejnost si dnes připomíná 20. výročí úmrtí Oldřicha Háje (*12. 1. 1932, †12. 5. 2000), zakladatele sportovního plavání v Jihlavě.
    Přínos Oldřicha Háje tomuto odvětví tělesné výchovy a sportu je všestranný a nepřehlédnutelný. V mladém věku na sebe upozornil vysokou plaveckou výkonností, později jako organizátor, trenér, metodik a funkcionář. V roce 1955 založil plavecký oddíl při TJ Spartak Jihlava. V té době inicioval stavbu krytého plaveckého bazénu, k jehož realizaci došlo v Jihlavě v roce 1965.

    Po otevření bazénu je hned v prvních dnech zahájen hromadný školní plavecký výcvik, pravidelný trénink závodních družstev a o tři roky později zahajují činnost plavecké třídy. Na intenzitě nabývají domácí i zahraniční styky a jihlavské plavání se dostává na přední místo u nás. Jsou vytvářeny tradice závodů mládeže, veteránského, dálkového a otužileckého plavání, vzniká tréninkové středisko mládeže.
    Oldřich Háj pracuje v plaveckých svazových orgánech a stává se po dobu jedenácti let trenérem juniorského národního družstva. Vychovává v našem klubu řadu reprezentantů. Má velký podíl na hospodářském zajištění činnosti plaveckého klubu. Formuje početný aktiv rozhodčích, trenérů a cvičitelů.

    Oldřich Háj dal pevné základy k dnešní úspěšné činnosti Jihlavského plaveckého klubu Axis a všichni členové vzhlížejí k jeho práci s úctou. Na počest této sportovní legendy krajského města Vysočiny je každoročně pořádán Memoriál Oldřicha Háje – závody kategorie Masters.

    Diskuze k článku
    GENTLEMAN – PLAVEC – PŘÍTEL
    K výstižnému článku těžko něco dodat.
    Měl jsem tu čest s Oldřichem Hájem spolupracovat od února 1958.
    Jeho osobnost by měla být zařazena do seznamu jmen čestných občanů města Jihlavy.
    Zdeněk | 2020-05-14 16:24:24 | Reagovat

  13. Zdeněk Gryc napsal:

    ŠPÍNA
    a
    HNUS

    ANONYMA
    k
    Jihlavské osobnosti
    Oldřicha Háje,
    Který umřel před 23 lety
    12. 5. 2000
    ——————————-
    1. Dvořák říká:
    Pondělí, 29. 5. 2023 v 21:14
    Tak Zdenda má i seznamy. Zvláštní,že nazorový odpůrce tam chce hledat a kamaráda Háje nechce přiznat. To jsou seznamy ještě z aktivní služby?
    ———————————————–
    PROČ PÍŠÍ ANONYMOVÉ ANONYMĚ ?
    ANONYMITA ZARUČUJE, ŽE NELZE NALÉZT
    Občanské jméno současného Putinova trolla v dokumentaci StB, že ?

    Kdo byl Milan Dvořák je dokumentováno v Jiskře 25.2.1975.
    Václav Dvořák „ s obavou více než 10 let očekává „
    23. ŘÍJNA 2012 19:22, AKTUALIZOVÁNO 24. 10 8:05
    Albrightovou během pražské autogramiády vulgárně uráželi
    Létající plakáty a vulgární nadávky. To všechno doprovázelo úterní křest nové knížky bývalé americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové v pražském knihkupectví. Na místě musela asistovat policie.
    „Během autogramiády došlo k provokaci. Demonstranti se snažili vyvolat konflikt, Madeleine Albrightovou uráželi,“ popisuje Richard Klíčník z vydavatelství Argo. Proto pořadatelé nezvané hosty museli vykázat.

    Podle informací LN dorazila první skupinka demonstrantů k Albrightové s plakáty v rukou. Ty pak začali na bývalou ministryni zahraničí Spojených států házet házet a vzduchem létaly i vulgarity jako „ty svině“. Podle některých svědků souvisely urážky vůči Albrightové s jejím působením jako ministryně zahraničí USA v době balkánských válek, především pak konfliktu v Kosovu.
    S plakátem pak přišel i mladík se slečnou, která si všechno natáčela a podle organizátorů se snažila vyprovokovat další konflikt.
    Albrightová podepisovala svou novou knihu „Pražská zima“ v pražském Paláci knih Luxor. V knize česká rodačka vzpomíná na své dětské roky, prožité za 2. světové války.
    Na místo proto dorazila hlídka pražské policie, ale nijak už nezasahovala. „Na místě jsme ověřili, že k žádnému přestupku nedošlo,“ vysvětlil mluvčí sboru Jan Daněk.

    Útoky na bývalou americkou ministryni nejsou výjimečné. Když například v březnu roku 2000 navštívila brněnskou právnickou fakultu, dva anarchisté na ni házeli vajíčka. Žádné z nich ji přímo nezasáhlo, jen zašpinilo oděv.
    Zdroj: http://www.lidovky.cz/demonstranti-vynadali-madeleine-albrightove-pri-autogramiade-pbn-/zpravy-domov.aspx?c=A121023_192859_ln_domov_kim
    ————————————————————————————-
    Před delší dobou vložil do JL článek Václav Dvořák, kde dlouze popsal hrdinský čin, jak v rámci autogramiády knihy Albrightovou během pražské autogramiády ji předložili k podpisu plakáty a požadovali, aby je podepsala. Jde zřejmě o článek, kde se touto “ HRDINSKOU AKCÍ MEZINÁRODNÍHO VÝZNAMU NA ÚROVNI HAAGU“ pochlubil Václav Dvořák. Článek vložený do Jihlavských listů končí těmito slovy:
    „Milí čtenáři, nedivte se mi prosím, že nyní s obavou očekávám. . . stejně jako moji kamarádi z našeho občanského sdružení Přátel Srbů na Kosovu, kdy si pro nás – válečné zločince – z Haagu přijdou“
    Václav Dvořák

  14. Zdeněk Gryc napsal:

    ŠEDÁ KOLABORANTSKÁ SVINĚ
    převzato:
    ———————————-
    Dvořák říká:
    Pondělí, 29. 5. 2023 v 21:14
    Tak Zdenda má i seznamy. Zvláštní,že nazorový odpůrce tam chce hledat a kamaráda Háje nechce přiznat. To jsou seznamy ještě z aktivní služby?
    ————————————–
    Dvořák je nejen anonym, ale také eskamotér – lhář.

    Berka říká:
    Úterý, 26. 2. 2019 v 0:34

    Háj Oldřich, narozen 12.01.1932, evidován nejprve jako tajný spolupracovník (spisová značka 806006), následně jako agent – svazek č. 18060, správa StB Brno

    Proč spoluzbabělci ? Prostě chtěli jet do Steyru, tak jeli.
    Účel světí prostředky. Gryc chtěl do Švédska, tak jel. Stačilo jen po návratu zajít na kafíčko, že…

    Berka chtěl do Španělska, ale přece jenom zas až tak moc ne. To z něj rozhodně nedělá žádného hrdinu – hrdinství totiž k tomu potřeba nebylo. Ale taky to – aspoň doufám – z něho nedělá
    šedou kolaborantskou svini,
    kvůli kterým to tady tak dlouho mohlo fungovat.
    —————————————————————————————
    1. Berka říká:
    Sobota, 9. 3. 2019 v 15:34
    Samozřejmě že byl a jestli snad někomu ublížil, ať ten si ho soudí. Mě je to absolutně fuk.
    Akorát že náš architekt se svým smyslem pro spravedlnost a pravdu rád po komunisticku selektuje historii. Že byl příkladně Zeman jeden rok ve straně, o tom se psát může a je to velmi zavrženíhodné. Že ale architektovi kamarádi byli agenty a vědomými spolupracovníky státní bezpečnosti, to je zcela omluvitelné a psát o tom přinejmenším „není příliš šťastné“.
    To by se jednomu ukroutila hlava…

    1. BerKa říká:
    Neděle, 1. 11. 2020 v 23:59
    Oldřich Háj byl vědomým spolupracovníkem StB. Co je na této prosté informaci prosím hubootíračského ? Je to snad lež, nebo pomluva ?
    Děkuji za vysvětlení.

    1. BerKa říká:
    Neděle, 1. 11. 2020 v 21:57
    Karel Gott ve své podstatě samozřejmě kolaborantem byl.
    Naprosto stejným způsobem jako Zdeněk Gryc.
    Husákův normalizační režim stál a fungoval jedině díky podobným angažovaným prospěchářům,
    kteří dávali národu rozjásané silvestrovské estrády v televizi a klepající trubky ústředního topení v krásných nových panelácích.
    —————————————————————————————-
    „Berka chtěl do Španělska, ale přece jenom zas až tak moc ne.“
    ——————————
    Neznám celou historii plaveckého oddílu, do kterého jsem vstoupil v únoru 1958 a věnoval se výcviku dětí v plaveckém oddíle, v zimně v tělocvičně v létě na Staliňáku. Spolu s Oldou jsme prošli trenérskými kurzy, vedenými renomovaným teoretikem plavání profesorem Otakarem Zábojem, který mne jako pro plavecký výcvik získal v roce 1954 v Brně.
    Současně Oldou jsme získali PRŮKAZ TRENÉRA PLAVÁNÍ II. tř. 27. června 1977. Naposledy mi byl prodloužen na 4 roky v „Těl. škola VÚ ČSTV“ v roce 1984.
    Tuší vůbec Berka, že Olda umřel s plným nasazením šéfa plaveckého oddílu v činné trenérské práci. Tu vykonával také Ervín. Dodnes v oddíle pracuje Milan Mikulášek. Ředitel školy Fuchs pracoval nejen v plaveckém odd. ale také ve Vodáckém oddílu Modeta, kde byl vedoucím expedic do Rumunska a Jugoslávie. Jednou jsme byli i ve Francii. Tuší Berka jakou „úlitbu“musel ředitel školy Rošického za ta léta provádět?

    Nechce pan Berka také publikovat jejich záznamy ?

    HRDINA „Berka chtěl do Španělska, ale přece jenom zas až tak moc ne.“

    Berka nebyl vedoucím plaveckého oddílu,
    Berka jednal sám za sebe, když mu na StB vařili kafíčko.

    „ZG na STB kafíčko nevařili“

    Napřed hostoval plavecký odd. Steyer v Jihlavě. Pak Steyer pozval Jihlavu, nebylo to pouze jedenkrát. Architekt ZG byl v této souvislosti také pozván na StB, ale bez kafíčka. Byla to dost dlouhá školení.
    Na závěr byl požádán, aby o tom s nikým nemluvil, ani s manželkou jak dodali.

    Teprve po letech jsme se Ing. arch. Zdeňkem Bauešímou zjistili,
    že jsme měli stejného patrona s titulem JuDr.

    Berka ví, že na StB vařili kafíčko ?
    Olda a Ervín měli na starost družstvo plavců.
    Dokáže si Berka představit, léta plaveckého treningu ?
    Pokud ne, tak ať se přijde v době treningu podívat na basén.
    Šedá kolaborantská svině, kvůli kterým to tady tak dlouho mohlo fungovat, viděla jak vypadá u škol v Rakousku přidružený hliníková basén s ohřívanou vodou.
    Šedá kolaborantská svině, na základě toho co viděla navrhla podobný hliníková basén v areálu Na polance v Třebíči, za což dostala diplom – budovatelská uznání města,
    „kvůli kterým to tady tak dlouho mohlo fungovat.“
    Uctivě prosím pana Berku, aby přestal číst moje blogy. Nejde o životní dílo popleteného architekta, který dostal cenu Jože Plečnika. Dříve „čtenář“, nyní Berka, XXXX, „blade“ Dvořák, Venca + company vše pečlivě monitorují a dokážou zneužít, lživě překroutil a ironizovat graficky šmajlíky.
    —————————–
    Dvořák je nejen anonym, ale také eskamotér – lhář.
    —————————-
    Berka říká:
    Neděle, 3. 2. 2019 v 18:41
    Gryce nemusíte složitě nálepkovat. Stačí jednoduše napsat kolaborant.
    Kolaborant, co si byl za Zemanem na hradě pro metál.

Leave a Reply