Paměť národa

O uplynulých květnových víkendech proběhly v Třebíči a Jihlavě běhy pro Paměť národa. Dokonce i prezident Petr Pavel absolvoval během své návštěvy symbolický běh společně se studenty a studentkami pořadatelských gymnázií. Pro mě je to jeden z nejzajímavějších nápadů, jak si připomenout ty, kteří bojovali proti totalitám v minulosti, i ty, kteří za svobodu bojují dnes. A zároveň tuto „paměťovou štafetu“ předávat dnešní generaci a diskutovat s ní, zda se lze z minulosti poučit a neopakovat stejné chyby. Protože i přes všechny pohnuté osudy válečných veteránů, politických vězňů, disidentů, obětí holocaustu a dalších bojovníků za svobodu a demokracii, jsme i v 21. století svědky válečného konfliktu na evropském kontinentu.

Organizace Post Bellum, která za iniciativou Paměť národa stojí, sbírá příběhy pamětníků už skoro deset let a ukládá je na svém webu, aby se pro nás všechny staly inspirací i varováním před totalitními režimy. Snaží se do naší paměti vtisknout vzpomínky, které jsme sami nemohli zažít, ale přesto je důležité na ně nezapomínat. A zprostředkování emoce, vlastního zážitku formou běhu a snahy překonat sebe sama, přináší občas úplně nové pohledy na věc. Kromě toho, že si můžete vybrat konkrétní osobu nebo skupinu lidí, za koho běžíte – ať už je to dědeček legionář, Milada Horáková nebo odvážní obránci Ukrajiny, tak vás na trati možná čekají momenty, které vás donutí to nevzdat. Jako například mě, když jsem s vypětím všech sil vyběhla kopec z Libušina údolí a nahoře přemýšlela, zda to mám vůbec zapotřebí. V tu chvíli jsem míjela cedulku s nápisem „Utíkáš před pohraniční stráží?“ a úplně mě zamrazilo, protože kdybych před pohraničníky utíkala, tak už mě mají. Hrozná představa. A o to horší, když víte, kolik lidských osudů takto skončilo.

Zatímco v běhu jde pak o výsledný čas (nebo snahu dostat se do cíle se ctí a bez zranění), pamětníkům šlo často o holý život, čest a svobodu. Jsem proto moc vděčná všem studentům a studentkám, kteří se každoročně pustí do organizace běhu, aby sobě i nám pomohli tento zážitek zprostředkovat. Ještě jednou velké díky a respekt.

Tags: , , ,

13 Responses to “Paměť národa”

  1. Jan P napsal:

    Je zajímavé, že mladí si pamatují jak bylo za komunistů, ale nepamatují si, jak bylo za ODS.
    Ještě, že žijeme v nejlepším z možných systémů!

    Přibývá lidí, kteří nemají na nájemné. Zrychleme vystěhování, volají pronajímatelé
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/byty-zdrazovani-najemne-inflace-domy.A230604_183156_domaci_mejt

  2. Svatopluk Beran napsal:

    JE TO STŘEDOEVROPSKÉ NAIVNÍ HUSIČKA – HUSA – POD DEMAGOGIÍ DNEŠNÍ AMERICKÉ TOTALITY MEDIÍ. CHUDÁCI DĚTI JAK OMEZENÝ MAJÍ PŘES DNEŠNÍ AMERICKOU TOTALITU OMEZENÝ INFORMAČNÍ SVĚTOVÝ TISK O ZLECH SVĚTA.

    Jako například mě, když jsem s vypětím všech sil vyběhla kopec z Libušina údolí a nahoře přemýšlela, zda to mám vůbec zapotřebí. V tu chvíli jsem míjela cedulku s nápisem „Utíkáš před pohraniční stráží?“ a úplně mě zamrazilo, protože kdybych před pohraničníky utíkala, tak už mě mají. Hrozná představa. A o to horší, když víte, kolik lidských osudů takto skončilo.

    ———————————————————————————————

    https://cs.wikipedia.org/wiki/Syfilis

    V letech 1946 až 1948 byly pokusy týkající se syfilidy prováděny i v Guatemale. Byly to Spojenými státy sponzorované experimenty na lidech prováděné během vlády Juana Josého Arévala ve spolupráci s některými guatemalskými ministry a úředníky z resortu zdravotnictví. Lékaři nakazili vojáky, vězně a pacienty s duševními poruchami syfilidou a dalšími sexuálně přenosnými nemocemi bez informovaného souhlasu subjektů, a poté je léčili antibiotiky.

    ———————————————————————————————

    Jako například mě, když jsem s vypětím všech sil vyběhla kopec z Libušina údolí a nahoře přemýšlela, zda to mám vůbec zapotřebí. V tu chvíli jsem míjela cedulku s nápisem „Utíkáš před americkým výzkumem SIFILIDY?“ a úplně mě zamrazilo, protože kdybych před AMERICKÝM VOJENSKÝM VÝZKUMEM utíkala, tak už mě mají. Hrozná představa. A o to horší, když víte, kolik lidských osudů takto skončilo.

  3. Zdeněk Gryc napsal:

    POZORUHODNÉ
    Co napadne Putinova Trolla,
    zhrzeného gastarbeitra,
    5 let „vykořisťovaného“ v USA.

  4. Svatopluk Beran napsal:

    Zdeněk Gryc říká:
    Středa, 7. 6. 2023 v 23:32
    POZORUHODNÉ
    Co napadne Putinova Trolla,
    zhrzeného gastarbeitra,
    5 let „vykořisťovaného“ v USA.

    TO MNE NENAPDLO, TO JE JENOM JEDNA Z MNOHA VĚCÍ KTERÁ MI NAPOVĚDĚLA PŘI MÉM PRACOVNÍM NASAZENÍ V CIZÍCH ZEMÍCH SVĚTA, ŽE SE NESMÍM ZAMĚŘOVAT JENOM NA STUPIDNÍ ANTIKOMUNISMUS A OTEVŘELA OČI JAK FUNGUJE CELÝ SVĚT A VYSNĚNÉ SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ PŘEDEVŠÍM.

    KTERÉ VŠAK JEN POUZE SKRYTĚJ A VÝHRADNĚ VE VLASTNÍM ZÁJMU TERORIZUJÍ OBCHODNĚ A NÁSLEDNĚ I SVÝM MILITARISTISMEM CELÝ SVĚT. ANO KOMOUŠI MĚLI V MNOHÉM O AMERICKÉM MILITARISMU PRAVDU, JENŽE SI PŘI TOM NASR.LI I SAMI MÁSLO NA HLAVU.

    Skupina států NATO by mohla vyslat své vojáky na Ukrajinu, uvedl bývalý šéf aliance Rasmussen

    TAKŽE ARCHITEKTE SOCIALISMU, AMERICKÝ HÝKAJÍCÍ OSLE A UDAVČI Z VOLEVČIC ,,CHCIVÁLKU,, . ZAČNI OBSTARÁVAT SVÝM VNOUČATŮM UNIFORMY A RUČNÍ CHLADNÉ I PALNÉ ZBRANĚ PRO UMÍRÁNÍ V ZÁJMU OBCHODNÍ SVĚTOVLÁDY USA. SAMOZŘEJMĚ POKUD JIŽ JE NEMAJÍ Z AMERICKÝCH VÁLEK V IRÁKU, AFGANISTÁNU, LYBII A SÝRII KDE SE BOJOVALO PŘEDEVŠÍM ZA PRAHU. HLUPÁKU VÝHRADNĚ ANTIKOMUNISTICKEJ.

    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-skupina-statu-nato-by-mohla-vyslat-sve-vojaky-na-ukrajinu-uvedl-byvaly-sef-aliance-rasmussen-40434033#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_id=40434033&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    HODNĚ RADOSTI PŘI UMÍRÁNÍ ZA AMERICKOU STUPIDU V OVLÁDNUTÍ CELÉHO SVĚTA

  5. jihlavák napsal:

    Soudružka od vítačů pirátů zažila v Třebíči Hrůznou Představ!. Postrašila ji PS. Co asi zažily nebohé děti ve Francii, které nelidsky ubodal migrant ze Sýrie? I díky , bez prominutí, sráčům jako jsou piráti, se stávají útoky nožem běžnou realitou Evropy.

  6. Dvořák napsal:

    Sráčům…velmi výstižné. Bohužel,najde se spousta takových,i zde na blogu,kterým je líto,že jsme o takové veselé zážitky ochuzeni.

  7. Zdeněk Gryc napsal:

    „NASAZEN“ V RÁMCI CZ NEBO CIZÍ MOCNOSTI ?
    ——————————————————-
    Svatopluk Beran říká:
    Čtvrtek, 8. 6. 2023 v 10:19
    TO MNE NENAPDLO, TO JE JENOM JEDNA Z MNOHA VĚCÍ KTERÁ MI NAPOVĚDĚLA PŘI MÉM PRACOVNÍM NASAZENÍ V CIZÍCH ZEMÍCH SVĚTA, ŽE SE NESMÍM ZAMĚŘOVAT JENOM NA STUPIDNÍ ANTIKOMUNISMUS A OTEVŘELA OČI JAK FUNGUJE CELÝ SVĚT A VYSNĚNÉ SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ PŘEDEVŠÍM.
    ——————————————————
    Kdo a proč
    pracovně nasadil Berana
    do cizích zemí?
    Které to byly?
    Putin byl „pracovně nasazen“ pouze jednou a to v NDR.

  8. Zdeněk Gryc napsal:

    „NASA – ZEN ?“

    „čtenář“ JL,
    by si myslel, že Beran šel „za lepším výdělkem do USA“,

    něco jako Blade k PS :

    blade říká:
    Sobota, 24. 8. 2019 v 20:59
    Architekte myšleno elita z pohledu zázemí, zásobování, výstroje, vybavení a pomůcek při službě,
    zkrátka tehdy bylo jednoznačně lepší prožít léta vojny u PS

    Koho by to napadlo, že tam byl Beran „nasazen“,
    obdobně jako agent 07, James Bond,

    ale na opačné straně…

  9. Zdeněk Gryc napsal:

    Omluva, minuta zpoždění, mělo to být odklepnuto v 07

  10. Dvořák napsal:

    No teď se nám ty lidskopravní organizace asi poserou. Trochu se to začíná komplikovat. Chudáček romulus asi nebyl oběť,spíš agresor. A nebyl sám. Zřejmé ukrajinec neznal cikánskou férovku. Teď už ví a naštěstí měl nůž a nebál se ho použít. Jsem zvědavý,jak se bude klickovat při vyšetřování.

  11. Svatopluk Beran napsal:

    O TOM JAK SE CÍLENĚ MĚNÍ PAMĚŤ NÁRODA OD SOCIALISTICLÉHO MANTINELU S POHLEDEM K ŽIVOTNÍM JISTOTÁM OBČANŮ, JIŠTĚNÉHO BÝVALÝM SSSR POD VEDENÍM KOMUNISTŮ, K DRUHÉMU MANTINELU Z POHLEDEM NEOLIBERÁLNÍHO OBCHODU A OBČANSKÉHO SOBECTVÍ, JIŠTĚNÉHO MILITARISMEM USA, JE AŽ ŠÍLENÁ.

    ČESKÉ DEZINFORMAČNÍ ZONY

    NA DNEŠNÍ KOMPLETNÍ ČESKÝ MAINSTRÝM, KTERÝ POD TLAKEM USA PŘEDKLÁDÁ ČESKÝM OBČANŮM ANI NE POLOVIČNÍ SKUTEČNÉ SVĚTOVÉ UDÁLOSTI A TO JEŠTĚ POUZE Z HLEDISKA SPOJENÝCH STÁTŮ AMERICKÝCH, ČI BRUSELU, ČEŠTÍ OBČANÉ REAGUJÍ V POKUSU O SEBEZÁCHOVU ROZDÍLNĚ. AVŠAK PODLE SVÉHO PŘESVĚDČENÍ, SVÝCH VĚDOMOSTÍ A ZNALOSTÍ. NĚKTEŘÍ SLEPĚ VĚŘÍ MAINSTRÍMU, JINÍ SI HLEDEJÍ MEZI POLOVIČNÍ LŽÍ A POLOVIČNÍ PRAVDOU NAŠICH MEDIÍ, SVOU VLASTNÍ CESTU.

    ŽE JE JINÁ A I RŮZNÁ, NEŽ NÁM NÍM DIKTUJÍ SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ, JE NABÍLEDNI.

    TO BY ALE MĚLA BÝT PODLE MNE, PRÁVĚ DEMOKRACIE.

    POKUD NÁM BUDE ČESKÁ ROZVĚDKA, POD VEDENÍM VYZNAMENANÉHO KOUDELKY AMERICKOU ZPRAVODAJSKOU SLUŽBOU A MINISTREM VNITRA RAKUŠANEM URČOVAT, CO SI NAŠE MOZKY MOHOU MYSLET A PREZENTOVAT, JE TU OPĚT TOTALITA, TENTOKRÁT AMERICKÁ, A ÚSTR BY MĚL ZAČÍT VYDÁVAT O TOM INFORMACE, CO VŠECHNO JE V DNEŠNÍ AMERICKÉ TOTALITĚ INFORMACÍ V ČESKÉ REPUBLICE, MOŽNÉ ZVEŘEJŇOVAT.

    PODLE MNE JE HLAVNÍ PROBLÉM ČESKÉ ŽURNALISTIKY V SAMOCENZUŘE ČESKÝCH NOVINÁŘŮ, REPORTÉRŮ, KOMENTÁTORŮ A ZPRAVODAJCŮ. JEJICH JEDNOSTRANNOST JE NAPROSTO UBÍJEJÍCÍ, STEJNÁ JAK JASÁNKŮ ZA COCIALISMU, POD VEDENÍM KOMUNISTŮ. TATO DNEŠNÍ DEKADENCE ČESKÉ ŽURNALISTIKY, KTERÁ NEMÁ SEBEMENŠÍ SCHOPNOST BÝT NESTRANNOU A ZCELA VYTĚSNILA LEVICOVÉ OBČANY ZE ZPRAVODAJSKÉ ŽURNALISTIKY, JE NEBETYČNÁ.

    DŮSLEDKEM TĚCHTO POUZE PRAVICOVÝCH NEOLIBERÁLNÍCH REDAKTORŮ, ZPRAVODAJCŮ A KOMENTÁTORŮ JE NAPROSTÉ ROZVRÁCENÍ MYŠLENÍ OBČANŮ.

    SEZNAM CZ VYDAL DNES OSOBNOSTI RÁDOBY DEZINFORMAČNÍ ZONY.

    JSOU TO V PRVÉ ŘADĚ ALE PRÁVĚ DNEŠNÍ PŘIPO.RANÍ ČEŠTÍ NOVINÁŘI, KTEŘÍ JSOU TOU PRVOPŘÍČINOU MOŽNÝCH DNEŠNÍCH ZVLÁŠTNÍCH POHLEDŮ ČECHŮ NA SVĚT.

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-kdo-v-cesku-vydelava-na-strachu-lidi-232386#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    NEMOHU KONSTATOVAT NIC JINÉHO NEŽ ŽE – PRÁVĚ NA BUDOUVANÉM STRACHU USA ZE ZBYTKU SEDMIMILIARD SVĚTA A JEHO SCHOPNOSTÍ SE HOSPODÁŘSKY DOTAHOVAT K USA A TO PRÁVĚ NA PRINCIPECH KTERÉ USA ŠÍŘÍ DO CELÉHO SVĚTA OD SVÉHO FINANČNÍHO PROFITU Z 1SV, ALE PŘEDEVŠÍM 2SV, JE PRÁVĚ BUDOVANÁ NENÁVIST ČESKÝCH OBČANŮ K CELÉMU SEDMIMILIARDOVÉMU ZBYTKU SVĚTA.

  12. jihlavák napsal:

    Včera na mimořádné schůzi ke smlouvě o migraci podepsané Rakušanem na příkaz Fialy, Babiš správně řekl, ponesou odpovědnost za zabité a zmrzačené lidí migranty. Stejnou odpovědnost ponesou i cernoprdelnici, sorosova mládež Piráti, STAN a TOP, hlasovali proti usnesení, které odmitlo potupnou smlouvu o migrací.

Leave a Reply