Podmínky pro užívání blogu Jihlavských listů

Obsah blogů

  1. Blog Jihlavský listů slouží ke svobodnému zveřejňování názorů.
  2. Nesmí zde ale být zveřejněny informace nepravdivé nebo takové, které by mohli někoho poškodit, porušovat občanská práva jiných lidí, poškozovat jejich dobré jméno nebo zasahovat do jejich soukromí.
  3. Zakázán je jakýkoliv obsah, který porušuje platné zákony ČR, šíří nesnášenlivost, rasismus či podněcuje ke zločinnosti. Zakázán je i erotický, hrubě urážlivý či nemorální obsah. Provozovatel si vyhrazuje právo takovéto blogy smazat, a to bez předchozího upozornění.
  4. Nejsou povoleny ani tiskové zprávy a prezentační materiály všeho druhu – osob i firem. Rovněž propagační texty politických stran, politiků nebo jejich příznivců včetně textů vyzývajících ke zvolení konkrétního politického subjektu.

Autorská práva, reklama

  1. Blog nesmí obsahovat vlastní nebo cizí komerční aktivity, ani formou skryté reklamy.
  2. Publikováním textů dává blogger souhlas se zveřejněním těchto textů nebo jejich částí na internetové stránce www. jihlavske-listy.cz i v tištěném vydání Jihlavských listů.
  3. Je nepřípustné, aby pod hlavičkou blogu bloger propagoval svoji činnost, služby nebo produkty (komerční či nekomerční). Totéž se týká politické reklamy.
  4. Není vhodné, aby blogger texty zveřejněné na blogu Jihlavských listů publikoval také na jiných webových stránkách.
  5. Blogger nesmí uveřejnit pod vlastním jménem cizí text anebo jeho část. Zákaz platí i pro texty, jejichž autor není znám.
  6. Blogger je povinný uvádět zdroje svých informací, hlavně pokud jimi jsou jiná média. Pokud je zdrojem informace internetové médium, součástí citace zdroje by měl být i internetový odkaz na článek, z něhož blogger čerpal. Odkaz na hlavní stránku média je přípustný, pokud není možno odkázat přímo na konkrétní článek.
  7. Blogger nesmí používat ve svých textech obrázky z jiných internetových stránek, pokud mu držitel autorských práv neudělil souhlas na jejich použití (ať už osobně anebo v pravidlech stanovujících podmínky přebírání jeho děl). Ve všech případech je blogger povinný uvést původní zdroj, odkud obrázek pochází.

Vztah bloggera a provozovatele blogu

  1. Pro založení blogu je nutná e-mailová adresa. Provozovatel je oprávněn na ni zasílat mail s aktivačním kódem a novinky ze svých služeb. Provozovatel se zavazuje, že adresu nepředá třetím stranám, ani ji sám nevyužije k zasílání nevyžádané pošty.
  2. Blogger vystupuje pod svým jménem a na svém blogu zveřejňuje vlastní fotografii, na které je jasně rozeznatelná jeho tvář. Musí vyplnit i položku, která prezentuje jeho osobu, pokud mu provozovatel výslovně nepovolí výjimku z tohoto pravidla před vznikem blogu.
  3. Mezi provozovatelem a bloggerem nevzniká pracovněprávní vztah. Názory vyjádřené v blogu nemusí být v souladu s postojem provozovatele či redakce Jihlavských listů a není možno je považovat za názory provozovatele.
  4. Registrace není automatická. Vaši žádost posoudí správci serveru a pokud nebude úplná, nebo budou uvedeny nepravdivé údaje, bude zamítnuta, a to i bez udání důvodu.
  5. V případě, že by byly aktivity bloggera dlouhodobě v rozporu se zájmy provozovatele, má provozovatel právo upozornit na tuto skutečnost bloggera, v případě opakovaného výskytu nežádoucích textů jeho příspěvky smazat nebo mu zakázat další publikování Za konflikt se zájmem provozovatele nebudou považovány například příspěvky kritizující činnost provozovatele, jeho zaměstnanců nebo obsah médií patřících provozovateli, pokud tato kritika nebude tvořit podstatnou část obsahu konkrétního blogu.
  6. Pokud chce blogger zrušit svůj blog, požádá o to provozovatele e-mailem a uvede své důvody.

Politici a blogy

  1. Blog politicky činné osoby je pouze osobní. Nepatří do něj oficiální prohlášení, logo strany, volební slogany ani tiskové zprávy. Patří na něj osobní názory, komentáře a postřehy.
  2. Blog neslouží k politické propagaci jednotlivců, stran ani hnutí. Proto je politická reklama na blogu zcela nepřípustná. (pozn. za politickou reklamu se nepovažuje uvedení příslušnosti ke konkrétnímu politickému subjektu v záhlaví autora)
  3. Politik můžete v záhlaví uvést příslušnost k politické straně či informaci, na jaký post kandiduje.

Práva provozovatele

  1. Upozornit bloggera na to, že porušil Podmínky a vyzvat ho k nápravě situace.
  2. Stáhnout text, jímž blogger porušil Podmínky, a to i bez upozornění.
  3. Zablokovat konto bloggera v systému blogů a znepřístupnit tak texty veřejnosti

A pár rad na závěr:

Jednoduchá pravidla psaní blogu

  1. Vaše fotka a krátké představení je nutností celé registrace. Lidé bez jména a bez tváře čtenáře nezískají.
  2. Výstižný titulek příspěvků vašeho blogu mluví za vše.
  3. Pište stručně, jasně a výstižně.
  4. Používejte odstavce a mezititulky.
  5. A hlavně pište s radostí a s chutí.

Leave a Reply