Reklama
Dnes je pátek 20.09.2024      svátek má Oleg
Zpět
Zdeněk Gryc

Architekt - důchodce - autor sídliště Březinovy sady, žák profesora Rozehnala, který si váží osobnosti PhDr. F. Hoffmanna a Václava Havla

DNES A LETOS OPRAVDU NAPOSLEDY

Zdeněk Gryc | 03.05.2018 17:51

Západní způsob myšlení se hroutí. A spolu s ním také západ! Ján Lauko | Čtvrtek, 5. 4. 2018 v 19:42 Po blogu Jána Lauko, letos už opravdu naposledy !!! "Slavnosti svobody 2018 v Plzni - velkolepé oslavy osvobození Kdy 3. květen 2018 9:00 - 6. květen 2018 23:00 Historické a vojenské akce Neobyčejnou slavnostní atmosféru s všudypřítomnými americkými vlajkami a dobovými uniformami, historickými vozidly a mnoha kulturními akcemi zažijete pouze v Plzni, a to od 3. do 6. května. První květnový týden si bude Plzeň opět připomínat osvobození americkou armádou. Právě květnovým osvobozením Československa roku 1945 skončila druhá světová válka pro celou Evropu. Zatímco většina České republiky byla osvobozena sovětskou armádou, jihozápadní Čechy spolu s Plzní byly vyproštěny ze spárů tehdejšího nacistického Německa 3. americkou armádou generála George Pattona. Tradiční přehlídka Convoy of Liberty s letounem Spitfire Největším lákadlem zůstává přehlídka vojenské historické techniky Convoy of Liberty s dvěma sty kusy vojenské techniky, která se oproti minulým letům uskuteční letos výjimečně v sobotu od 11 hodin. Ve vzduchu konvoj doprovodí současné vojenské letouny i nejslavnější stíhací letadlo britského královského letectva za druhé světové války Spitfire. Vojenské historické kempy V neděli 6. května, na kterou připadá výročí příjezdu tanků amerických osvoboditelů do Plzně, vyvrcholí oslavy vzpomínkovým aktem Díky Ameriko! u pomníku na Americké třídě. Součástí hlavního programu budou tradiční vojenské historické kempy. Představí výzbroj, výstroj i každodenní život tehdejších osvoboditelů. U příležitosti 100. výročí vzniku královského letectva se letos jako novinka v Plzni představí tábor Royal Air Force (RAF). Dorazí i vzácní hosté Jedinečnou částí hlavního programu je setkání s americkými a belgickými veterány. Letos jich přijede šest. Oslav by se měli zúčastnit i další významní hosté, například vnuk generála Pattona nebo vnuk plukovníka Charlese H. Nobla. Pestrý kulturní program Do atmosféry poválečné euforie vás přenese nejen vojenský program, ale také rozmanitá hudební vystoupení, tematické výstavy, pietní akty či dobové módní přehlídky. O slavnostní zahájení se v pátek postará americká kapela The Count Basie Orchestra, držitel 18 cen Grammy. Těšit se můžete mimo jiné na folk a country v podání kapely Jelen, electroswingové Mydy Rabycad a swingové a jazzové písně od orchestrů Pilsner Jazz Band, Big Band Klatovy nebo Hradecký Big Band."

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

KDO TO ASI PLATÍ ??? 20.09.2024
„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024

Poslední komentáře

zdenek gryc: Sedět ve vězení…
zdenek gryc: KDO TO ASI PLATÍ ???
zdenek gryc: Vlastizrádci.
Anthonyastom: Vlastizrádci.
zdenek gryc: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

28 komentářů

Přidat Komentář

  • Svatopluk Beran  | 05.05.2018 10:08  | Reagovat
    Dobré by bylo na mohutných slavnostech svobody v hlavním městě osvobození ČSR Plzni, zveřejnit třeba poměr zabitých českých obyvatel konkrétními spojenci při osvobozování, v poměru ke svým padlým osvobozovacím vojákům. Třeba jako že při ztrátě 140 000 vojáků sovětské armády na našem území bylo touto armádou zabito kolik čechů sovětskými vojsky? Při ztrátě 33 000 rumunských vojáků na našem území bylo zabyto kolik čechů těmito vojsky. Při ztrátě 116 amerických vojáků na našem území bylo zabito kolik českých občanů těmito vojsky? Prostě kolik našich občanů, bylo schopností vojenské efektivity těch kterých spojenců k počtu vlastních obětí, ochráněno před zabitím a kolik jich muselo být obětováno. Já jen abychom si stejně jak za vlády jedné strany nelhali do kapsy a neměnili opět skutkovou historii 2SV. Vybombardovat do základů nepřítele na cizím území, tedy i s místními civilisty a pak slavit, byla pro něketré země běžná rutina a stratgie válečného práva. Zatímco většina České republiky byla osvobozena sovětskou armádou, jihozápadní Čechy spolu s Plzní byly vyproštěny ze spárů tehdejšího nacistického Německa 3. americkou armádou generála George Pattona. Zajímavý pojem - vyproštěna -. Přesněji by mělo znít - jenom proto že se nám vzdávali po desettisících, čímž jsme jim umožnili nebýt za své válečné zločiny potrestáni, jsme mi mohli vyprostit vaši zemi a můžeme teď slavit.
  • Honza54  | 05.05.2018 12:39  | Reagovat
    Pane Berane, nechci snižovat zásluhy Rudé armády za osvobození, ale tak trochu zamířím do historie a strategie vedení bojových akcí armád Sovětského svazu a Američanů. Americká armáda si vážila životů svých vojáků na rozdíl od Rudé armáda, která hnala své vojáky víceméně na "jatka". Na tento styl vedení válečných operací doplatili naši vojáci na Dukle. No a možná kdyby nedošlo v zájmu geopolitických zájmů velmocí k tomu, že Američané byli nucení skončit své bojové akce na úrovni Plzně a mohli pokračovat do Prahy a možná i dál, tak nepadlo zbytečně tolik sovětských a rumunských vojáků. A že slaví Plzeňané osvobození Americkou armádou je snad oprávněné. Nebo snad ne?
  • Jan P.  | 06.05.2018 19:38  | Reagovat
    Pozítří si opět připomeneme výročí, kdy čeští násilníci spolu s narudlými rooseveltovsko-stalinskými hordami násilně zlikvidovali západní armádu, vytrvale chránící Evropu před bacilem marxismu.
  • Svatopluk Beran  | 07.05.2018 08:11  | Reagovat
    Honzo to vám nevychází časově a zapomínte a nebo nevíte, že i rusové se při dobívání německa museli zastavit na předem dohodnuté čáře. Honzo kdyby. Kdyby Němci vyvraždili, upálili, znásilnili a vyplenili Ameriku jako Rusko, jste přesvědčen že by se k nim němci hrnuli a Spojené státy tak mohli v pohodě ,,osvobozovat,, ČR? Zjistěte si jak oplácí zabití amerických vojáků, ne civilistů, američané v zemích kde nemají co dělat. A teď si představte jak by se chovali a co by jim bylo povoleno k útočníkům ve vastní zem po totální likvidaci vlastních civilistů. Nedělejme z nich lidské morální bohy. Stačí jak se chovali mezi sebou ve své občanské válce, nebo k japoncům. Spálené Tokyo, Hirošima Nagasaky. Opět to odnesli za vojáky civilisté.
  • Honza54  | 07.05.2018 12:32  | Reagovat
    Pane Berane, nebudu se tady s vámi přít o historických faktech 2.svět války, nemá to s vámi cenu. Pravda je totiž jediná a to jenom na vaši straně. A co se týče Američanů v Pacifiku, tak si nastudujte co vedlo Američany k Tokyu, Hirošimě a Nagasaky. Nastudujte si chování Japonců v Číně ( Nanking), tam byli taky civilisté.
  • Berka  | 08.05.2018 01:04  | Reagovat
    Jak už jsem tu kdysi psal, myslím že nemá absolutně smysl hádat se, kdo nás osvobodil víc a líp. Stejně jako kterej ze všech těch Daladierů, Chamberlainů, Molotovů a Ribbentropů nás víc zradil. Spíše se snažme, aby už se to nikdy nemohlo opakovat a podržme dneska třeba aspoň tu minutu ticha za všechny, kteří na našem území (a stovky kilometrů před ním) bohužel zůstali navždycky. Za všechny bez rozdílu. Aby se číslovka výročí od poslední světové války (a nejlíp od všech válek) každý rok už vždycky jenom zvyšovala. A hádat se můžeme začít zase až zitra. Souhlas ?
  • VladimírV  | 08.05.2018 12:44  | Reagovat
    Souhlas.
  • Zdeněk Gryc  | 10.05.2018 09:17  | Reagovat
    "Nikdy bychom neměli zapomenout, že jeden z nejhorších mužů, kteří kdy chodili po této zemi ve 20. století, se dostal k moci díky volebním lístkům!!!" ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Plzeň - Velkým vzpomínkovým aktem v neděli v Plzni skončily Slavnosti svobody, které připomněly osvobození Plzně americkými a belgickými vojáky v květnu 1945. Čtyřdenní slavnosti navštívilo celkem asi 90.000 lidí. Vzpomínkového aktu u památníku Díky, Ameriko! se vedle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) a dalších politických představitelů zúčastnili i veteráni, kteří se na osvobození města před 73 lety podíleli. Řečníci zdůrazňovali, že z minulosti je nutné se poučit a neopakovat chyby, někteří vyjádřili znepokojení nad současnými událostmi ve světě i v Česku. "Nikdy bychom neměli zapomenout, že jeden z nejhorších mužů, kteří kdy chodili po této zemi ve 20. století, se dostal k moci díky volebním lístkům. Jestliže se budeme zajímat o to, kdo nás vede, pak se té stejné chyby nedopustíme a pak ani už nikdy nebude potřeba budovat takové památníky, před jakým stojíme právě teď," řekl za veterány při vzpomínkovém aktu Earl Ingram z pluku 2. pěší divize americké armády. Premiéra přivítali někteří přítomní pískáním a bučením. Babiš v projevu poděkoval válečným hrdinům a vyjádřil znepokojení nad aktuálním děním ve světě. Připomněl okupaci Krymu, boje v Sýrii nebo otravu dvojitého agenta Borise Skripala v Británii, současná situace se podle něj blíží studené válce. " Myslím, že národy, které jsou zastoupeny v Radě bezpečnosti OSN, by měly přijmout odpovědnost a skutečně udělat všechno, abychom už nikdy nezažili válku na žádném kontinentě," řekl Babiš. ------------------------------------------------------------------------------ Obavy z xenofobních projevů a orientace Česka směrem na východ vyjádřil hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD).
  • Daňový soumar  | 11.05.2018 20:16  | Reagovat
    Učivo prvokuky : 1. Začít můžeme třeba tím, že SSSR pomáhal nacistickému Německu překonávat poválečná (z I. světové války) armádní embarga, když nechával wehrmacht testovat jeho zbraně ve svých vojenských polygonech v SSSR. To i díky Rudé armádě sehraní a trénovaní Němci zpočátku tak válcovali Evropu. 2. Dále Sovětský svaz, materiálně a surovinově podporoval (za peníze) masově nacistické Německo, které tak mohlo mohutně zbrojit. 3. SSSR taky podepsal podepsal 23. srpna 1939 pakt Molotov- Ribbentrop, tedy smlouvu o vzájemném nenapadení, navíc i vylepšený v zákulisí o dohodu o dělení Polska mezi obě velmoci. Tento pakt totiž uvolnil Hitlerovi ruce, který mohl přestat počítat se SSSR jako potenciálním nepřítelem a za týden na to přepadl Polsko a zahájil II. světovou válku turné po západních zemích Evropy- ještě jednou připomínám, bylo to díky smlouvě o neútočení mezi wehrmachtem a Rudou armádou. V tento den se SSSR a Rudá armáda stali oficiálním spojencem nacistického Německa, která mj. už od března toho roku okupovalo zbytek ČSR. 4. Tato Rudá armáda vtrhla do východní části Polska o 16 dní později, počínala si cca stejně jako nacisti na západě. Mimo jiné vyvraždila v Katyni zhruba 15 000 zajatých polských důstojníků a dalších 10 000 příslušníků polské inteligence, elity národa. 5. Ještě do přepadení SSSR Německem okupuje sovětská armáda Pobaltí, Besarabii patřící Rumunsku, (dnešní Moldavsko) a přepadl Finsko. To se víceméně úspěšně bránilo a po podepsání příměří ztratilo jen 10% svého území. A to vše na základě tajných dodatků smlouvy Molotov- Ribbentrop, tedy podepsaného spojenectví s nacistickou Třetí Říší. 6. To jak se SSSR na okupovaných územích choval dokládá vítání nacistických vojsk po jejich vpádu na západ SSSR. (To, že si nakonec domorodci nepomohli, je věcí druhou). Jeden příklad za všechny: ve věznici ve Lvově věznila NKVD asi 1500 lidí, těch, které podezřívala z ukrajinského separatismu, politických vězňů. Když se ke Lvovu blížila německá armáda, tak aby se s vězni nemusela Rudá armáda zdržovat, všechny je odvedla do konírny věznice (bývalá kasárna) a tam je postřílela- klasicky, kulkou do týla. 7. Stalin následně pomocí Rudé armády deportoval z Pobaltí cca desítky tisíc lidí do táborů na Sibiři, kde většina našla svou smrt. 8. Po celou tuto dobu války saturoval SSSR Německo surovinami a dokonce mu pro válečné účely (okupace Norska např.) zapůjčil přístav v Murmansku. 9. Obchodní výměna Německo (nacistické)- SSSR: 1939: 61 milionů říšských marek 1940: 600 milionů říšských marek 1941: do útoku na SSSR 22.6.= 425 milionů říšských marek. SSSR se stal hlavním dodavatelem surovin Německé říše, odříznuté díky britské blokádě od světového trhu. Poslední kontingent strategických surovin vyslal Stalin ještě 22. června 1941 10. Sovětský svaz všechny uprchlíky z německých okupovaných území vracel zpět, čímž je vystavil smrtelnému nebezpečí, později je internoval ve svých dálněvýchodních gulazích, jako vězně na nucené práce. Jako stráže samozřejmě komunisti používali Rudou armádu. 11. Velká vlastenecká válka: období po napadení Sovětského svazu Německem. Průběh války je všeobecně znám, snad jen několik postřehů. Už od začátku věděl Stalin, že pokud se situace obrátí a SSSR začne vítězit použije Rudou armádu a svoje tajné služby ke zvětšení svého impéria. A tak z emigrantů všech národností vytvářel loutkové exilové vlády, které měly časem, na území, které neosvobodí, ale DOBUDOU Rusové, vytlačit exilové vlády sídlící převážně v Anglii. 12. Proto taky, ač to původně nechtěl, nechal naše utečence internované v táborech a naše Volyňské Čechy sestavit armádní sbor, který byl ovšem zásadním způsobem indoktrinován českými stalinskými komunisty. 13. Proto nechala Rudá armáda navzdory slibům padnout SNP (vedli jej nekomunisté, v čele s Golianem a Viestem- oba mj. díky tomu nakonec Němci zajati a popraveni) 14. Proto nechala Rudá armáda vykrvácet- a to doslova, a zničit- a zase doslova, Warszawu v jejím povstání v roce 1944, kdy opět navzdory slibům a dokonce navzdory výzvám velitelů Rudé armády k tomuto povstání, nebylo Polákům pomoženo. Armija Krajowa, která povstání organizovala, byl totiž nekomunistický projekt. Při a po rozdrcení povstání zemřelo včetně civilistů cca 200 000 lidí. Cílená nepomoc Rudé armády ovšem znamenala konec nekomunistických ozbrojených složek a tak mnohem snadnější pozdější převzetí moci. Tohle všechno označuje SSSR a dnešní Rusko jako Velkou vlasteneckou válku. 15. Pražské povstání: opět totéž pozdní příchod Rudé armády, boje v Berlíně skončily už 2.5., rozkaz k tažení na Američanům,(kteří se několikrát dotazovali na možnost zahájení operace, kterou měli smluvně zakázanou dobít) zapovězenou Prahu, přišel až 6. května. 16. Ano, Sověti byli boji v Berlině vyčerpáni a dříve asi vyrazit nemohli, ale než by nechali Prahu osvobodit US Army, raději vydali všanc nacistům (šup tam pelmeň). 17. Nekomunistické vedení povstání proto požádalo už ustupující armádu vlasovců (ROA, Ruská osvobozenecká armáda, převážně němečtí zajatci z řad Rudé armády, který by buď zavraždil Stalin- zajetí= zrada=smrt, nebo Němci v koncentrácích). Bojovala proti Stalinovi. Tedy tomu, který zavraždil desítky milionů jejich nevinných spoluobčanů. Na druhou stranu se i oni dopouštěli válečných zločinů, jako většina armád II.WW. 18. Tato armáda se už vrátila z ústupu k americké linii, z jižního Berounska do Prahy a svým bojovými zkušenostmi a výzbrojí zcela jednoznačně Prahu zachránila před masakrem nacistických vojsk, která přes ni urychleně potřebovala ustoupit k Američanům. Vlasovci odvrátili útok na jihu a severu Prahy, obsadili letiště a ovládli boje v okolí Pankráce. 19. Za tuto pomoc požadovali záruky poválečné beztrestnosti, které jim Praha nejprve slíbila, ale po příjezdu emisarů Rudé armády, ještě v době povstání, byly záruky vlasovcům odvolány a ti začali následně tedy spěchat, aby stihly uzávěru americké linie u Rokycan a okolí. (8.5. 23:00) Tu bohužel, právě díky pomoci povstání nestihli... 20. Rudá armáda dorazila do už osvobozené Prahy den po podepsání příměří a už vyčistila jen izolované fragmenty odporu Němců, kteří nestihli včas ustoupit. V bojích o Prahu tak zemřelo 300 vlasovců a 30 vojáků Rudé armády (A asi 2500 Čechů) 21. SSSR, jehož osvobození naší země, došli Piráti na ruské velvyslanectví slavit, v průběhu pražského povstání zakázal- i přes urgentní prosby povstalců a Američanů, dodávat přes výsadky jakékoliv zbraně. 10 US letadel B-24 se tak muselo na poslední chvíli nad Alpami otočit, na rozkaz Moskvy a zrovna tak z Londýna ani nevystartovalo 24 letadel s dvěma výsadky našich kluků Chromium a Churchmann, navíc napěchovaná zbraněmi pro povstání. Rudá armáda striktně trvala na tom, že v jejich operačním prostoru se nesmějí pohybovat žádná cizí letadla. Ani ta, která by mohla ulehčit situaci povstalců. 22. V Praze pak Rudá armáda zabíjela raněné vlasovce přímo na jejich nemocničních lůžkách (desítky případů), jiné nahnala k vykopaným jámám na Olšanech a u nich je postřílela, další taková hromadná vražda se stala například v Jinonicích. Další pak zavlekla do SSSR a zabila tam, nebo je utýrala smrtí v gulazích. Celkem bylo takto povražděno v Praze asi 150 příslušníků ROA. 23. U americké demarkační čáry v oblasti Lnář a Blatné zůstala armáda ROA, která se k ní dostala díky pomoci povstání v Praze pozdě. Tam byla napadena Rudou armádou a ačkoli první útok odrazila, po druhém se pokusila jednotlivě či po skupinkách rozprchnout do Brd. Tam byli postupně masakrováni Rudou armádou (upalování za živa, vláčení za vozidly, atd). Celou oblast označují historici jako jeden velký hrob Vlasovců. Několika tisícům se přesto podařilo přejít tajně linii a několik dalších tisíc bylo transportováno do sibiřských gulagů. 24. V Praze začaly ihned řádit jednotky SMERŠ, které zatýkaly předválečné exulanty, kterým jsme poskytli útočiště a taky mnoho našich občanů, včetně jednoho z nejvyšších důstojníků armády generála Vojcechovského. Rudá armáda (to byla včera pařba, co?) takto deportovala kolem 8000 našich spoluobčanů z nichž většina se už nikdy nevrátila... 25. Podkarpatská Rus: toto ''osvobození'' nás stálo i naše výsostné území, Podkarpatskou Rus. Už při jejím ''osvobozování'' Rudou armádou v rámci bojů s Němci bylo odvlečeno několik desítek tisíc našich spoluobčanů do gulagů, v prosinci 1944 Rudá armáda a NKVD násilím vyhnaly představitele československé vlády ze země. Po celou dobu probíhala, opět pod vedením Rudé armády, násilná rusifikace země a ještě v roce 1947 bylo transportováno 20 000 bývalých Čechoslováků. Celkově nám při tomto pelmeňovém osvobození bylo ukradeno 10% našeho území a cca třičtvrtě miliónu našich spoluobčanů se stalo rázem občany země s mnohem větší mírou chudoby, státního teroru a totalitní mašinérie. Další tisíce našich spoluobčanů byli odvlečeny do SSSR a tam buď bez soudu zastřeleni, nebo zavřeni do gulagů, sovětských koncentračních táborů. 26. Navíc už od roku 1943 nejpozději se komunisti ve spolupráci s NKVD připravovali na převzetí moci v ČSR. Směřovali k tomu postupným ovládnutím silových pozic ve státě, cíleným rozkolem společnosti a instalací prokomunistických figurek v ostatních politických stranách. (Podobnost s dneškem čistě náhodná). Puč, celý zosnovaný NKVD a sovětskými bezpečnostními poradci, byl už jen logickým vyústěním celé situace, kdy například Beneš Rusům a komunistům zbaštil vše, co mu naservírovali, (jako bych tu cítil něco moc dobrého k jídlu) a za to potom, jako jejich užitečný (byť těžce nemocný) bl*ec jim naservíroval naší republiku. 27. Ukrajina: možná největší důvod, proč dnes nechodit na recepce pořádané ruskou ambasádou: před čtyřmi lety Rusko naprosto bezprecedentně anektovalo Krym a přepadlo východní část Ukrajiny. Tato Ruská agrese dosud stála životy cca 10 000 lidí (připomínám, že okupace naše SSSR v roce 1968- a opravdu, všechno řídili tehdy Rusové, ostatní armády a vlády je poslouchaly na slovo, stála životy cca 150 z nás a dodnes je z ní celonárodní trauma). A i v těchto měsících umírají nadále ukrajinští občané, jen za duben zemřelo devět vojáků, bránících svoji zemi před okupanty. 28.Dnes, kdy Putinovo Rusko oficiálně ve své vojenské doktríně prohlásilo NATO, a tedy i nás, za svého nepřítele a pokouší se opět, ustanovit pomocí hybridní války (viz např. výroční zprávy BIS) svoje bývalé imperium, jim slouží každoročně 9. květen jako záminka, kdy pomocí hybridních operací (Noční vlci cestující po Evropě, pochody Nesmrtelného pluku, různé pietní akce, nebo naopak OSLAVY), kdy se snaží rozdrobovat narativ obyvatel a politiků EU k Rusku, vytvářet a posilovat spojenecké (kolaborační) vazby, atd, atd- a to vše pomocí oslav Dne vítězství a vzpomínky na veterány, o které se doma ovšem Putinův stát postarat odmítá a ti kolikrát živoří v té nejtěžší chudobě. Ostatně nikdo nemůže nevidět, že včerejší setkání nebylo, kromě několika nutných společenských návštěv (velvyslanec USA např.) ničím jiným než pouhým setkáním všech možných veřejně známých proruských kolaborantů a jiných osob jejichž zájmy v ČR se kryjí se zájmy Ruské federace v ČR.
  • Berka  | 11.05.2018 20:36  | Reagovat
    Hodně bodů je určitě pravdivých (Polsko atd.) Ale třeba 13ka je vyslovený blábol. SNP nemělo úspěch především kvůli vysloveně špatné koordinaci a zejména - zejména kvůli nečinnosti východoslovenských jednotek, které přitom pro zdar povstání byly zcela klíčové. Těžko se mohla rudá armáda na Slovensko dostat - autor možná vysvětlí, jak to podle něj mělo být uděláno. Navíc je celkem snadno dohledatelné, že podpora SNP ze strany SSSR byla kupodivu značná, zejména výsadky partyzánů a zbraní. Benešova exilová vláda, která se po zahájení SNP proklamativně postavila do jejího čela, nepomohla v tomto směru prakticky nijak. Bohužel.
  • Honza54  | 12.05.2018 06:39  | Reagovat
    Pro pane Berku - SNP : otázka, proč muselo být Slovensko osvobozováno zrovna přes dobře bráněnou, silně opevněnou Duklu, kde při jejím dobývání "vykrvácel" náš Armádní sbor.
  • VladimírV  | 12.05.2018 09:33  | Reagovat
    Dějiny na dobytém území tvoří vítězové.☺
  • Berka  | 12.05.2018 10:17  | Reagovat
    Při pohledu na tehdejší mapu obsazení německými jednotkami bohužel moc možností nebylo. Dukla byla plánovaná právě s tím, že východoslovenské jednotky Duklu obsadí a budou držet. Bohužel kvůli své nečinnosti se nechaly v podstatě bez boje odzbrojit a němci pak mohli Duklu tvrdě bránit. Karpatsko-Dukelská operace měla být zastavena v okamžiku, kdy k tomuto došlo (stalo se to ještě před útokem). Bohužel sovětské vedení na to nereagovalo a k zahájení akce dalo povel - což byla Stalinova běžná taktika, na potenciální ztráty nikdy nehleděl (to není omluva). Určitě primárně nešlo o to zdecimovat 1. armádní sbor (však také ztráty RA byly mnohem větší, než ztráty sboru). Ze sovětské strany šlo jistě o chybnou strategii, která měla být operativně změněna. Určitě z dnešního pohledu se to snadno hodnotí, kdyby Koněv tehdy za pět dvanáct řekl STOP, tak sice zamezil zbytečným ztrátám na životě, ale dnes by to možná zase historici přirovnávali třeba k Varavě, která vykrvácela právě díky tomu, že rusové nepomohli (i když mohli a to výrazně jednodušeji, než v případě Slovenska). SNP jako celek bylo bohužel tragicky zpackané - bylo zbytečně uspěchané. Já osobně si myslím, že prvotní příčinou byla absolutné neokoordinace. SNP vypuklo ve chvíli, kdy němci dali rozkaz k obsazení Slovenska a je faktem, že už se to tím pádem nedalo odkládat. Jenže příčinou obsazení němci byla vzrůstající napjatá situace na Slovensku a množící se vážné incidenty, jako byla třeba partyzánská likvidace německé vojenské mise vracející se z Maďarska - což byla sice úspěšná akce, ale s ohledem na přípravu celonárodního povstání neměla být realizována. Takhle Slováci ztratili moment překvapení a společně s tím, že velká část (převažující) slovenských jednotek odmítla proti němcům hned od počátku bojovat, pak nemohlo mít SNP šanci na úspěch. Nečinnost slováků byla dána dílem i tím, že se exilová vláda proklamativně postavila do čela povstání. Slováci sice neměli rádi Němce a toužili po osvobození, ale ne pod hlavičkou společné republiky, na jejímž obnovení jim nijak zvlášť nezáleželo - vlastní nezávislý stát jim jinak vyhovoval. Byla to tedy kombinace jak vojenské, tak i politické mírně řečeno neobratnosti. Je také třeba si uvědomit, že zatímco na západě se němci poměrně hladce spojencům vzdávali, tak na východě tvrdě bojovali (což vzhledem k tomu, jak se germáni chovali při okupaci Ukrajiny a Ruska, je celkem pochopitelné - vzdát se rusům znamenalo prakticky smrt). Takže i kdyby byla volena jiná cesta než přes Duklu a tamní německé jednotky byly obklíčeny, konala by se tam i v tomto případě pravděpodobně skoro stejná jatka... Díl viny nesou všechny strany, ale podávat to tak, že za neúspěchem SNP stojí výhradně SSSR je velice nefér a není to absolutně pravda.
  • Berka  | 12.05.2018 10:19  | Reagovat
    omlouvám se za překlepy. Varavě = Varšavě a podobně. Ale snad je to všechno z kontextu jasné.
  • franta pulpytel  | 15.05.2018 15:57  | Reagovat
    Dańový Soumare ,podle Vás ,kdyby nás osvobodili Američané , tak tady všichni jezdíme v mercedesech , na dovolenou létame na havaj . protože nás osvobodili sověti tak, tak jsme tu měli svrab a neštovice. Potom mě vysvětlete , jak to že tady byli doktoři , inženýři jiní studování lide ? To co tady píšete je z velké části lež , není to nic jiného antikomunistická propaganda . Pane Bernarde , při osvobozování Polska rusama , kladli odpor nejen němci ale i část poláků . Snad si nemyslíte že překročit Vislu bylo pro Stalina jako když se projdete po náměstí míru v jihlavě.
  • Daňový soumar  | 15.05.2018 17:34  | Reagovat
    No pokud tomu rozumím, tak vy zas děláte komunistickou propagandu Franto. Každej holt máme něco no ....
  • Honza54  | 15.05.2018 19:04  | Reagovat
    Pro Frantu půlpytla : Jak dopadlo po osvobození Rakousko v porovnání s námi ?
  • Svatopluk Beran  | 16.05.2018 08:47  | Reagovat
    Svatopluk Beran říká: Váš komentář čeká na schválení. Středa, 16. 5. 2018 v 8:45 Svatopluk Beran říká: Váš komentář čeká na schválení. Středa, 16. 5. 2018 v 8:44 Honza54 říká: Pondělí, 7. 5. 2018 v 12:32 Pane Berane, nebudu se tady s vámi přít o historických faktech 2.svět války, nemá to s vámi cenu. Pravda je totiž jediná a to jenom na vaši straně. A co se týče Američanů v Pacifiku, tak si nastudujte co vedlo Američany k Tokyu, Hirošimě a Nagasaky. Nastudujte si chování Japonců v Číně ( Nanking), tam byli taky civilisté. Abych to nemusel zase sepisovat odpovídám svým pohledem z 24.8.2012. Tato debata již zde probíhala před šesti lety, nahlédněte do historie Jihlavských blogů. Svatopluk Beran říká: Pátek, 24. 8. 2012 v 17:40 Pane Jiří děkuji vám jménem sebe i ostatních čtenářů za vstup do historie válečných zločinů spáchaných japonskou armádou a tím potažmo i japonskou vládou před druhou světovou válkou, které následně pokračovaly i během celé druhé světové války. Výstižně a konkrétně o těchto zvěrstvech konkrétních občanů Japonska vypovídá například kniha vydaná pod názvem Rytíři Bušidoo. Doporučuji v rámci studia historie si též přečíst. – I tak nejsem však přesvědčen že by jedny válečné zločiny měly být trestány jinými válečnými zločiny, tentokrát však z iniciativy konkrétních zástupců americké vlády, nesoucí název demokratická. – Mohu vás jen upozornit že Hirošima i Nagasaki nebyly těmi největšími jednorázovými masovými válečnými zločiny ze strany armády Spojených Států za druhé světové války, provedených cíleně na civilní obyvatelstvu, bez přímých destrukcí vojenských objektů. Protože 9 a 10. března 1945 – bylo vybombardováno – vlastně upáleno v dřevěných domcích – pomocí třista třiceti tří strategických bombardérů B-29 a 1 665 tun napalmu přes 100 000 obyvatel Tokia. Podobně dopadla další japonská města Kóbe, Ósaka, Jokohama. O tomto masovém válečném zločinu Spojených Států ví dodnes málokdo. Proto mi připadá váš názor o tom, že upálení a následné vypaření několika desítek tisíc civilistů v Nagasaki a Hirošimě během pár minut, jako záruka budoucího světovému míru, jako naprosto zcestné. Jsem přesvědčen že podobný názor může mít ten nejradikálnější světový terorista. V případě Nagasaki a Hirošimi šlo jen a jen o ukázku vojenské moci nového nastupujícího světového a hospodářského hegemona. Zárukou toho že doposud nevznikl žádný celosvětový válečný konflikt je strategie strachu z toho že pokud já začnu válku, nemám ani já žádnou jistotu že neskončím stejně jako protivník. Proto od konce druhé světové války vedou převážně Spojené Státy, pouze takzvané OMEZENÉ VÁLKY. O vzniku těchto válek rozhodují opět jenom samy velmoci, které mají potenciál na celosvětovou konfrontaci. Podle dostupné literatury jsou dnešní omezené války politickou racionalizací válčení v podmínkách možného vzájemného zničení a hrozby sebedestrukce. Dohody o nebudování strategických obran, jako byla například smlouva ABM Smlouva_ABM pak zaštiťovaly tuto skutečnost, ze které po 11 září Spojené Státy jednostraně odstoupily a vrhli se na pokus o dobudování své nezranitelnosti pomocí SDI, což je podle mne pouhé tahání peněz z kapes daňových poplatníků, protože druhá strana vždy vymyslí dokonalejší zbraň proti momentálně nejnovějšímu štítu. Doporučuji též nastudovat něco o válečném právu a civilních obětech. Chtělo by to ale zřejmě nejdříve si něco nastudovat o Vestfálské míru, coby prvopočátek vzniku toho, jak se chovat za války k civilnímu obyvatelstvu a jaký rozdíl by tedy měly nést rozdílné principy válek barbarů a diktátorských zemí v protikladu k moderním demokratických zemí.
  • Svatopluk Beran  | 16.05.2018 10:56  | Reagovat
    17. Nekomunistické vedení povstání proto požádalo už ustupující armádu vlasovců (ROA, Ruská osvobozenecká armáda, převážně němečtí zajatci z řad Rudé armády, který by buď zavraždil Stalin- zajetí= zrada=smrt, nebo Němci v koncentrácích). Bojovala proti Stalinovi. Tedy tomu, který zavraždil desítky milionů jejich nevinných spoluobčanů. Na druhou stranu se i oni dopouštěli válečných zločinů, jako většina armád II.WW. 18. Tato armáda se už vrátila z ústupu k americké linii, z jižního Berounska do Prahy a svým bojovými zkušenostmi a výzbrojí zcela jednoznačně Prahu zachránila před masakrem nacistických vojsk, která přes ni urychleně potřebovala ustoupit k Američanům. Vlasovci odvrátili útok na jihu a severu Prahy, obsadili letiště a ovládli boje v okolí Pankráce. 19. Za tuto pomoc požadovali záruky poválečné beztrestnosti, které jim Praha nejprve slíbila, ale po příjezdu emisarů Rudé armády, ještě v době povstání, byly záruky vlasovcům odvolány a ti začali následně tedy spěchat, aby stihly uzávěru americké linie u Rokycan a okolí. (8.5. 23:00) Tu bohužel, právě díky pomoci povstání nestihli… Takto vysvětlené je to totální hloupost. Nazval bych to celé, jak je dnes rádo používáno, hybridní zprávou. Přesně jak se to naučili v poslední době Rusové od západních zdělovacích prostředků. Něco skutečnosti, něco vlastního politického pohledu a zbytek lží a nesmyslů. Konec o tom, že to bohužel nestihli je vyloženě blábol. Na území obsazeném američany to téměř celá Vlasova armáda stihla. Američané však, protože si nedokázali představit z hlediska své vojenské cti, že by odmítli rozkazy svého hlavního velitele a dokonce proti své zemi i bojovali, VYKLIDILI na několik dní zabrané území v němž čekali Vlasovci na přijetí do zajetí, čímž cíleně umožnili Rusům vypořádat se z vlastizrádci. Poté až si Rusové všechny odvedli a bylo jich myslím kolem 30 tisíc, (vyjma těch kteří to američanům prokoukli a odhodlali se k samostatným útěkům), se na již vyprázdněné území američané opět vrátili. Samozřejmě že všichni víme že situace byla v Rusku národnostně velice komplikovaná, ale takhle prostě a krutě vypadá válka ve své nahotě. Proto jakákoliv válka a v poslední době především ty iniciované preventivní americké, jsou svinstvo a platí i na ně náš slogan z 68. VÁLKA JE VŮL.
  • Svatopluk Beran  | 16.05.2018 11:32  | Reagovat
    Honzo, o Japonských hrůzách v Nakingu je poměrně hodně informací, méně však již o hospodářském vlivu na tuto událost a to čí byznis přebudoval a vydělal na přeměně feudálního Japonska na Japonsko militaristické. Což po následném a cíleném omezování přísunu surovin z této země, nasměrovalo Japonsko na přísun surovin pro svůj rozkvět na Čínu a východní Asii. Svět pod americkým světovým hospodářským vlivem se vůbec od té doby nezměnil. I my budeme neustále navyšovat armádu, ne však na svoji konkrétní obranu, ale na zahraniční mise, které mají zabezpečit americké celosvětové hospodářské zájmy pomocí terorismu NATa. Viz. Afganistán, Kosovo, Irák, Lybie atd. Z čehož i pro nás, coby vazaly, samozřejmě něco ukápne.
  • Honza54  | 16.05.2018 11:51  | Reagovat
    Vážený pane Berane, aby naše armáda ubránila naši zemi, tak by potřebovala xkrát větší armádu než máme doposud (cca 20000 mužů ve zbrani), nebo opět zavést branou povinnost a na to by plánované 2% HDP nestačila.
  • Svatopluk Beran  | 16.05.2018 11:59  | Reagovat
    Honza54 říká: Úterý, 15. 5. 2018 v 19:04 Pro Frantu půlpytla : Jak dopadlo po osvobození Rakousko v porovnání s námi ? Dopadlo to přesně tak, jak to bylo dohodnuto v Jaltě a Teheránu velmocemi. A ještě malý dovětek k osvobozování Mandhauzenu americkými vojsky. Je dobře že u nás se němci v Plzni vzdávali. Dne 5. května 1945, když se v blízkosti Mauthausenu objevil americký tankový průzkum, zazněl signál k povstání. Ozbrojené bojové skupiny vězňů se vrhly k ohradám z ostnatého drátu a pobily značnou část táborové stráže. Oddíly antifašistů se zmocnily esesáckých skladů zbraní, potravin a osvobodily vězně, kteří byli zavřeni ve vězeňských kobkách. Když první americký tank vjel do Mauthausenu, vlál na jedné z táborových strážních věží rudý prapor. Avšak za dvě hodiny opustili američtí tankisté tábor a povstalcům nepomohli. Po dva dny vedli vězni pod vedením majora A. I. Pirogova a rakouského plukovníka René Kodra těžké a urputné boje se strážemi a bránili svobodu vězňů tábora smrti. Večer 7. května 1945 pak opět přijela do Mauthausenu americká vojska a pomohla mauthausenským vězňům dokončit boj se strážemi.
  • Svatopluk Beran  | 16.05.2018 12:04  | Reagovat
    Honzo před kým?
  • Honza54  | 16.05.2018 13:24  | Reagovat
    Pane Beran vaše citace ".... ne však na svoji konkrétní obranu ...... " , tak koho jste tím myslel. Mluvíte stejně jak Okamura a komunisti.
  • Honza54  | 16.05.2018 13:44  | Reagovat
    Co se týče koncentračních táborů, tak vám napíši příběh Osvětimi. Po svědectví uprchlých vězňů židovského původu Rudolfa Vrány (původně Waltera Rosenberga) a Alfréda Wetzelera, kteří vypracovali zprávu o Osvětimi, která byla přeložena do angličtiny a předána do Švýcarska, Vatikánu a různým židovským organizacím. Tak se poprvé svět dozvěděl podrobnosti o nacistických zvěrstvech. Uvažovalo se o bombardování tohoto tábora spojeneckými bombardéry, ale bylo velmi nepravděpodobné, jelikož by se jednalo o kobercové bombardování což by "Smrt těch, kteří měli být zachránění, byla pádným argumentem proti provedeni kobercového náletu". Takže nereálné. Ale jednotky Rudé armády se v té době nacházely ve vzdálenosti jen něco přes 100 km, což bylo v dosahu jejich bitevních letounů již delší dobu, ale žádný letecký úder nikdy neprovedli. Britové je přitom o takový zásah marně žádali už v září 1944. Takže NE jenom ti "zlí" a špatní Američané a jejich spojenci, ale i Rusové mají "máslo na hlavě"
  • Honza54  | 16.05.2018 13:47  | Reagovat
    Pane Berane, jakou životní úroveň mají Rakušané, jako poražený národ a jakou my ?
  • Svatopluk Beran  | 16.05.2018 15:54  | Reagovat
    Je to můj už minimálně desetiletý názor, pokud se podíváte nazpět do zdejší historie. Takže Okamura mluví jako já. Vy zas máte stejně jako Spojené Státy hospodářsko militaristický pohled, který přetrvává od začátku 20 století, přesněji od doby kdy se rozhodly nepostupovat koloniálními systémem Evropy, kterého byly původně podřazenou součástí, ale celosvětovým hospodářským terorismem na podkladě své vlastní hospodářské síly. Rusko po opuštění komunistické idee se nechová dnes samozřejmě jinak. Určitě dosahují tímto systémem Spojené Státy obrovských hospodářských úspěchů. Vše je však, jak za rozpuku křesťanství, dosahováno milionovými krveprolitími, migracemi, otrockým obchodem s lidmi či dětskou pedofílií. Já jsem vyznavatelem vzájemných dohod mezi Evropou, Usa, Ruskem, Čínou, vy amerického zvráceného světového systému válek a nadvlády na podporu vlastních hospodářských úspěchů a vazalství. Vtom je mezi námi rozdíl. Nevěřím tomu že nás potřebujou Rusové obsadit. Mám ale strach že nám nikdy nedovolí USA zaujmout vlastní Evropskou pozici a nikdy jejich vojska z Evropy neodejdou. Tak z toho strach mám po celosvětových zásazích a vyhrožování amerických vojsk v celém světě. Ani nevěřím tomu že vůbec přemýšlí o tom že by někdy opustili svých asi 900 vojenských základen po celém světě. Jsem pro Ameriku frst, ale u nich doma, zrovna to samé platí o rusákách nebo číňanech, tak jako o nás Evropanech. Ale diktovat komukoliv hospodářské podmínky pod taktovkou svých vojsk, je prosím hnus. Rozumím tomu že se vám to líbí, pak na to ale samé mají právo všichni. Hlavním destabilizátorem světa jsou Spojené Státy, to je dnes jasné většině lidí, kteří sledují světové dění a ovládají světovou historii. Znáte princip čtvrté svobody podle nejúspěšnějšího amerického presidenta Roosevelta? Každý stát by měl být jenom tak silný, aby nebyl schopen a ochoten napadnout stát jiný. Jenomže předčasně zemřel a propaganda valí lidem do hlavy jak jsou války na cizím území nezbytné k rozvoji člověka. Rakušané mají lepší životní úroveň a jsou zároveň i jak já přeju naší zemi, neutrální. Jde to, jen nebýt vlezdoprdelové jak Rusům tak Američanům. Zřejmě ale netušíte, že jim zrovna tak jako němcům, umožnily Spojené Státy odpuštění velké části válečných reparací.
  • Zdeněk Gryc  | 19.05.2018 19:11  | Reagovat
    okperace Crossbow ČT 2Dnes20:00 › 22:00Vyhledat na Seznam.cz Operace Crossbow Píše se rok 1943 a na bojištích druhé světové války se karta začíná pomalu obracet v neprospěch Třetí říše. Hitler však hrozí, že s pomocí nově vyvíjených tajných zbraní dokáže Spojencům zasadit rozhodující úder. Za této situace dostává britská vojenská rozvědka zprávu o podezřelých německých aktivitách v Peenemünde na baltském pobřeží. Winston Churchill pověřuje ministra Duncana Sandyse, aby tyto aktivity prověřil. Navzdory skepsi fyzika profesora Lindenmanna je Sandys přesvědčen, že zde probíhají práce na vývoji nového druhu raket. Peenemünde je bombardováno, nikdo však nepochybuje o tom, že Němci své úsilí ještě vystupňují. Sandys proto vybaví poručíka Johna Curtise identitou nedávnou zemřelého holandského raketového inženýra a posílá ho do Německa, aby výrobu raket sabotoval. Hvězdně obsazené a realizačně velkoryse pojaté válečné drama natočil britský režisér Michael Anderson. DO PEMEMUDE JSEM JEL, CTĚL VIDĚT FANTASTICKÁ PONORKOVÁ DEPA S 6M BETONOVÝMI STROPY, ALE NEDOJEL, BYLI TAM RUSÁCI BYLO TO ZA NDR,VELMI ZAJÍMAVÝ ZÁŽITEK

Přidat Komentář Vrátit se nahoru