Reklama
Dnes je sobota 27.07.2024      svátek má Věroslav
Zpět
Miloš Vystrčil

Narozen v roce 1960 v Dačicích, od narození žije v Telči. Na podzim roku 2010 zvolen senátorem obvodu 52 - Jihlava. Od roku 2020 je předsedou českého Senátu. www.vystrcil.cz

http://www.vystrcil.cz/

Návštěva z Rumunska

Miloš Vystrčil | 18.04.2024 11:25

Na začátku dubna navštívil na mé pozvání Českou republiku předseda Senátu rumunského parlamentu Nicolae-Ionel CIUCĂ. Protože pan předseda Nicolae-Ionel CIUCĂ ještě před tím, než se stal předsedou rumunského Senátu, zastával postupně pozice náčelníka rumunského generálního štábu, ministra obrany a předsedy rumunské vlády, snažili jsme se toto zohlednit v jeho programu.Výsledkem bylo, že jednou z částí programu Nicolae-Ionel CIUCĂ se stala i návštěva Armádního muzea Žižkov.


Přiznávám, že osobně nejsem při přijímání zahraničních návštěv zrovna přítelem organizace prohlídek různých muzeí. Ale vzhledem k tomu, že součástí návštěvy bylo i setkání s ministryní obrany Janou Černochovou a diskuse o spolupráci při obraně východního křídla NATO, tak jsem souhlasil se schůzkou přímo v prostorách Armádního muzea. Připadalo mi to vhodné zejména z toho důvodu, že návštěva profesně zapadala do bývalé kariéry předsedy rumunského Senátu.
Napsat o tomto setkání jsem se rozhodl proto, že jeho průběh předčil mé očekávání.


V rámci setkání s ministryní Janou Černochovu jsem měl přímo od bývalého rumunského ministra obrany a následně premiéra možnost slyšet, jak důležitou bezpečnostní zárukou pro Rumunsko je jeho členství v NATO. V souvislosti s tím zaznělo opakovaně poděkování České republice za průběh summitu NATO, který proběhl v roce 2002 v Praze, a na kterém bylo Rumunsko vyzváno k podání žádosti o členství v NATO. V roce 2004 bylo potom Rumunsko do severoatlantické aliance přijato. Velmi zajímavý byl potom návrh Nicolae-Ionel CIUCĂ na vytvoření obranné osy východní hranice NATO, která by se opírala o strategickou obrannou spolupráci Polska, Česka a Rumunska. Základem této spolupráce by měla být koordinace nákupu obranného vybavení například v oblasti protivzdušné obrany.


Druhá věc, o které se chci zmínit, je, že za naprosto úžasnou shledávám expozici Armádního muzea Žižkov. Uspořádání celé expozice, kterou jsme si velmi rychle prohlédli, mi doslova vyrazilo dech.
Armádní muzeum je umístěno v Praze na Žižkově v historických budovách Památníku osvobození. Muzeum Památníku osvobození bylo pro veřejnost otevřeno v roce 1932, v letech 2018-2022 prošel celý komplex budov generální rekonstrukcí, při které byly také vytvořeny zcela nové expozice. Ty mapují v sedmi samostatných částech vojenské dějiny českého území od počátků až po dnešek, značný prostor je také věnován české státnosti.


Výstavní plocha expozic zabírá na 5000 metrů čtverečních ve čtyřech patrech, vystaveno je přes sedm tisíc exponátů v téměř třech stovkách vitrín. Mnohé exponáty patří k naprostým historickým unikátům. Nedílnou součástí expozic muzea je také početná řada audiovizuálních prostředků.
Při prohlídce jsme se od generálního ředitele Vojenského historického ústavu, pod který muzeum spadá, brigádního generála Aleše Knížka, dozvěděli, že Armádní muzeum Žižkov se řadí k nejmodernějším i nejvyspělejším muzejním institucím svého druhu v Evropě.


Potvrzuji, že prohlídka muzea pro mě byl naprosto výjimečný zážitek a proto si ji na závěr tohoto článku dovoluji všem doporučit.
 

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

Bernard. 26.07.2024
Mezinárodní ostuda. 14.07.2024
Vlastizrádci europoslanci? 05.07.2024
DENACIFIKACE + NORMALIZACE 02.07.2024
Soukromá fakulta veřejné vysoké školy. 27.06.2024

Poslední komentáře

Svatopluk Beran: Mezinárodní ostuda.
Dallas: Invazi v Normandii podporovali ze vzduchu i českoslovenští piloti Dnes 5. 6., 5:00 K pobřeží Francie dorazila brzo ráno ohromná flotila plavidel, kdy válečné lodě doprovázely vyloďovací čluny. Před osmdesáti lety, 6. června 1944, se vylodili v Norm
BryanRoors: Rvačka v jihlavském Babylónu
Buenaventura Durruti,: Mezinárodní ostuda.
Svatopluk Beran: Mezinárodní ostuda.

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

0 komentářů

Přidat Komentář