Reklama
Dnes je sobota 27.07.2024      svátek má Věroslav
Zpět
Miloš Vystrčil

Narozen v roce 1960 v Dačicích, od narození žije v Telči. Na podzim roku 2010 zvolen senátorem obvodu 52 - Jihlava. Od roku 2020 je předsedou českého Senátu. www.vystrcil.cz

http://www.vystrcil.cz/

Ořechov, Opálka, Out Distance

Miloš Vystrčil | 02.05.2024 13:17

Stalo se postupně silnou a působivou tradicí, že vždy poslední sobotu v měsíci dubnu se stovky lidí scházejí u pomníku Adolfa Opálky v Obci Ořechov u Telče. U zrodu těchto „ořechovských“ setkání stál ještě v dobách hlubokého socialismu Julius Maleček, tramp z Brna, vlastenec, znalec disentu, který v roce 2015 obdržel ocenění Český patriot. 


Po roce 1989 se postupně k organizaci setkání přidávali chrudimští výsadkáři, váleční veteráni, historici a další příznivci a zájemci o historii našeho odboje za druhé světové války. Setkání, pokud to bylo jenom trochu možné, pravidelně navštěvoval například bývalý letec RAF, armádní generál ve výslužbě Emil Boček a stále navštěvuje většinou neoficiálně několik dalších válečných veteránů i současných významných představitelů naší armády.


Mnohokrát jsem si již pokládal otázku, jak se to stalo, čím je způsobeno, že „Ořechov“ se vlastně do jisté míry stává legendou. Stává se symbolickým místem, kam lidé přicházejí sami, dobrovolně, automaticky. Paradoxně se tak neděje v den výročí seskoku paravýsadku Out Distance (28. března 1942), ale ve zmíněnou poslední dubnovou sobotu. Myslím, že důvodů kouzla a popularity ořechovských setkání je více. 
Nemalý význam má neobyčejně vstřícný přístup obce Ořechov. Starostka Jana Divišová a učitelka dějepisu na telčském gymnáziu Helena Volavková v tom hrají společně s dalšími aktivními obyvateli Ořechova zásadní roli. Zázemí pro návštěvníky je rok od roku lepší. Zároveň však například pro mě je velmi důležité a svým způsobem přitažlivé místo seskoku paravýsadku Out Distance z důvodu symboliky, kterou v sobě nese a ukrývá.


Paravýsadek Out Distance totiž tvořili tři českoslovenští vojáci.
Nadporučík Adolf Opálka - velitel skupiny Out Distance zemřel na kůru pravoslavného kostela svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici společně s dalšími šesti parašutisty, kteří se podíleli na přípravě a provedení atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.


Rotný Karel Čurda - člen skupiny Out Distance, později konfident gestapa. Měl hlavní podíl na odhalení úkrytu parašutistů z výsadku Anthropoid a jejich následné smrti. Po válce byl souzen a popraven.


Desátník Ivan Kolařík - člen skupiny Out Distance, při ukrývání padáku po seskoku ztratil své doklady, ve kterých měl fotografii své snoubenky z období před válkou. Doklady byly nalezeny a předány gestapu. Kolařík byl identifikován. Po zjištění této skutečnosti se Kolařík od skupiny oddělil. Aby neprozradil utajované skutečnosti a neohrozil své blízké, spáchal 1. dubna 1942 sebevraždu. Postihu blízkých tím však nezabránil.
Hrdinství, zrada a neopatrnost jsou tak vlastně současně atributy seskoku paravýsadku Out Distance. Nepochybuji o tom, že v okamžiku svého nástupu na palubu letounu Handley Page Halifax Mk.II 28. března 1942 byli všichni tři Adolf Opálka, Ivan Kolařík i Karel Čurda připraveni položit za svoji vlast život. Ne všichni pak dokázali své odhodlání a poslání naplnit. Nikdo z nás se již nikdy přesně nedozví, co za životní osudy a traumata po seskoku jednotliví členové skupiny Out Distance prožívali. 


Vždy, když stojím u pomníku Adolfa Opálky v Ořechově, tak musím přemýšlet, kolik z nás by vůbec bylo ochotno v té době do letadla nastoupit a vydat se vstříc smrti s cílem napomoci příchodu svobody do své země, do své vlasti. 


Zároveň si kladu otázku, zda jsme schopni se poučit. A také zda jsme schopni a ochotni nalézt v sobě pro naši budoucnost dostatek odvahy a síly a podporovat ty, kterým hrozí, že mohou znovu sdílet osudy, které my ze své minulosti tak dobře známe. 


Popravdě jednoznačnou od-pověď na tuto otázku nenacházím. Nakonec i osudy členů skupiny Out Distance ukazují, že i lidé zpočátku odhodlaní mohou chybovat, nebo charakterově selhat. Mohou se však také stát hrdiny. 
Jsem přesvědčen, že zvláště dnes je důležité o tom přemýšlet.
 

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

Bernard. 26.07.2024
Mezinárodní ostuda. 14.07.2024
Vlastizrádci europoslanci? 05.07.2024
DENACIFIKACE + NORMALIZACE 02.07.2024
Soukromá fakulta veřejné vysoké školy. 27.06.2024

Poslední komentáře

Svatopluk Beran: Mezinárodní ostuda.
Dallas: Invazi v Normandii podporovali ze vzduchu i českoslovenští piloti Dnes 5. 6., 5:00 K pobřeží Francie dorazila brzo ráno ohromná flotila plavidel, kdy válečné lodě doprovázely vyloďovací čluny. Před osmdesáti lety, 6. června 1944, se vylodili v Norm
BryanRoors: Rvačka v jihlavském Babylónu
Buenaventura Durruti,: Mezinárodní ostuda.
Svatopluk Beran: Mezinárodní ostuda.

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

30 komentářů

Přidat Komentář

  • Janette  | 04.05.2024 12:51  | Reagovat
    chlenoher.icu
    • Zdeněk Gryc  | 04.05.2024 13:52  | Reagovat
      BLOG 23.03.2024 Zdeněk Gryc My, občané Protektorátu (1/3) a Československé socialistické republiky Pamatujeme na srpen 1968. Ruské tanky pod Pístovem,s hlavněmi namířenými na Jihlavu Komentáře(35) První: • Homer | 27.04.2024 03:12 | Reagovat Если вы сомневаетесь, сколько учетка ФБ хорэ беспроигрышным, возбудите маленький покупки 1-2 штук. Ввиду этого, что почти многие аккаунты быть достойным довольно дорогой ценой (хоть бы, самореги), некоторые продавцы предоставляют потенциальным клиентам ссылки на элькамет, чтобы хоть существовало счесть евонный работоспособность. https://npprteam.shop/?cat_id=12887 Poslední: • TrealdQuedy | 03.05.2024 16:57 | Reagovat Детский спортивный комплекс KindWood Color.В компании «Каруселька» Вы сможете приобрести разнообразные уличные тренажеры отличного качества. Мы занимаемся их производством уже более 10 лет. Уличные тренажеры нашего производства установлены во многих общественных дворах и частных домовладениях г. Екатеринбург. Самая большая воркаут площадка Манжеты для тренировки ног Общественный проект детская спортивная площадка Спортивные комплексы для дачи.— выбирать только сертифицированную продукцию; Měl by prosím někdo nějaký názor proč jsou tyto komentáře do blogu Jihlavských listů vkládány S poděkováním Zdeněk Gryc
      • jihlavák  | 06.05.2024 22:16  | Reagovat
        Ukrajinské a ruské tanky pod Pístovem........... Nepřekrucujte pořád dějiny.
  • zdeněk gryc  | 04.05.2024 19:29  | Reagovat
    Ruští hackeři cílí i na Česko --------------------------------------------------------------- Ruští hackeři cílí i na Polsko. Varšava se ozvala Lucie Podzimková 4. května 2024 18:21SVĚT Sdílet článek Polsko, ilustrační fotografie. Foto: Pixabay Polsko v sobotu odsoudilo kybernetické útoky ruské skupiny APT28 a uvedlo, že se rovněž stalo jejich terčem. Česko tak prostřednictvím ministerstva zahraničí učinilo již v pátek. "Polsko, které je také jedním z cílů útoků APT28, důrazně odsuzuje opakované, nepřijatelné a škodlivé aktivity prováděné v kybernetickém prostoru ruskými subjekty," uvedlo polské ministerstvo zahraničí v prohlášení. Varšava ujistila své občany i mezinárodní partnery, že s ohledem na rostoucí počet hrozeb v kyberprostoru pracuje na zlepšení ochrany kritické infrastruktury a posilování odolnosti vůči hackerům. Černínský palác v pátek uvedl, že z informací zpravodajských služeb vyplývá, že byly některé české instituce od roku 2023 cílem útoků zneužívajících do té doby neznámou zranitelnost aplikace Microsoft Outlook. Způsob provedení těchto útoků a jejich zaměření odpovídalo profilu aktivit aktéra APT28.
    • Svatopluk Beran  | 10.05.2024 23:13  | Reagovat
      Opusťte zemi, nařídili rozzlobení Němci šéfovi americké CIA v roce 2014 BERLÍN/PRAHA - Dosud se drželi zpátky. Ve čtvrtek však Němci podnikli vůbec první rázné diplomatické protiopatření. Po vypuknutí dalších špionážních afér požádala spolková vláda vrchního představitele CIA v Německu, aby opustil zemi. Zdroj: https://www.lidovky.cz/svet/opustte-zemi-naridili-rozzlobeni-nemci-sefovi-americke-cia.A140711_115902_ln_zahranici_msl https://www.lidovky.cz/svet/opustte-zemi-naridili-rozzlobeni-nemci-sefovi-americke-cia.A140711_115902_ln_zahranici_msl
    • Svatopluk Beran  | 10.05.2024 23:33  | Reagovat
      Co vše se dělo v době americké finanční a výcvikové podpory pohrobků ukrajinských fašistů k protivládnímu puči proti legální vládě Ukrajiny a odposleších amerického státu celého světa, tedy nejen německé kancléřky Merkelové. Tady je viditelný začátek AMERICKÉ OBCHODNÍ VÁLKY Z RUSKEM. V té době též probíhali intenzivní rozhovory o obchodní smlouvě TTIP meziUSA a Evropou, na kterou Evropa nepřistoupila a tak se USA ROZHODLY NIČIT EVROPU PŘES POKUS O ZNEMOŽŇOVÁNÍ LEVNÝCH DODÁVEK RUSKÝCH UHLÍKOVÝCH SUROVIN DO EVROPY A TÍM OMEZOVAT KONKURENCE SCHOPNOST EVROPSKÝCH FIREM. DNEŠNÍ ČESKÁ VLÁDA, PRESIDENT, SENÁT, SNĚMOVNA, ÚSTAVNÍ SOUD JSOU UŽ JEN BĚŽNÝM AMERICKÝM PROJEKTEM AMERICKÉ AMBASÁDY S PÁTOU AMERICKOU KOLONOU V ČR A TOJAK S ČESKÝMI NEOLIBERÁLNÍMI HLUPÁKY, AŤ JIŽ TĚCH DNEŠNÍCH VLÁDNÍCH, TAK I HLUPÁKY-SYMPATIZANTY MILIONU CHVILEK PRO DEMOKRACII. Edward Joseph Snowden (* 21. června 1983) je americký whistleblower, bývalý zaměstnanec CIA a sub-kontraktor pracující pro Dell na zakázce pro americkou Národní bezpečnostní agenturu (NSA), který do tisku vynesl informace o masivním a do té chvíle před veřejností utajovaném celosvětovém sledování telefonů a elektronické komunikace ze strany bezpečnostních služeb USA. Za tento čin mu v USA hrozí pronásledování a exemplární tresty. V srpnu 2013 obdržel v Rusku status uprchlíka a čerpal dočasný roční azyl, který byl následně prodloužen na tříletý. Snowden hledal trvalý azyl v 21 zemích. V říjnu 2020 dostal povolení k pobytu v Rusku na neomezeně dlouhou dobu. V září 2022 mu prezident Vladimir Putin udělil ruské občanství. Jeho příběh je zachycen v autentickém dokumentu Citizenfour (2014) a ve filmu Snowden (2016). V roce 2019 vydal autobiografii pod názvem Nesmazatelné záznamy. https://cs.wikipedia.org/wiki/Edward_Snowden
  • Louvenia  | 08.05.2024 20:40  | Reagovat
    I just like the helpful info you provide to your articles. I will bookmark your blog and test again right here frequently. I'm somewhat sure I'll be informed lots of new stuff proper right here! Best of luck for the next! porn
  • Marcos  | 08.05.2024 21:20  | Reagovat
    polrn tablet
  • Shannon  | 13.05.2024 17:35  | Reagovat
    Группа объявлений Липецк в telegram. Постинг частных объявлений бесплатно! Коммерческие и рекламные объявления, согласно правил группы. Подпишись, чтобы быть в курсе.. Объявления Липецк
  • Daniel  | 13.05.2024 21:26  | Reagovat
    The advantages reviewed in this forum thread highlight the important role that essay composing services play in aiding trainees throughout their scholastic trip. As a person that has used these services, I can personally vouch for their substantial influence on my scholastic accomplishments. https://britishforcesdiscounts.co.uk/biz/a/152437-WritePapers I resonate deeply with the emphasis put on skilled help, quality control, and efficient time monitoring. Having access to seasoned writers that supply tailored advice has actually substantially boosted the caliber of my essays and strengthened my comprehension of tough topics. In addition, the assurance of originality and adherence to academic requirements has actually instilled confidence in me, understanding that my work is authentic and reliable. Additionally, the prompt shipment of essays has actually enabled me to remain organized with my projects and alleviate final tension. To conclude, I wholeheartedly agree with the views revealed in this discussion forum thread. Essay composing solutions are invaluable resources for pupils pursuing scholastic excellence, and I am grateful for the advantages they have given in helping me reach my academic objectives.
  • Julia  | 16.05.2024 19:12  | Reagovat
    Hi would you mind letting me know which webhost you're working with? I've loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a fair price? Many thanks, I appreciate it! sex
  • Gia  | 22.05.2024 11:42  | Reagovat
    Hi there, I read your blog like every week. Your writing style is witty, keep up the good work! sex
  • Sylvester  | 28.05.2024 09:36  | Reagovat
    doebal.club
  • Raleigh  | 31.05.2024 02:41  | Reagovat
    doebal.club
  • Zdeněk Gryc  | 01.06.2024 21:10  | Reagovat
    Most u Remagenu Dnes20:00 › 22:00 Vyhledat na Seznam.cz Začátkem března roku 1945 dostává major Kruger jako vojenský velitel města Remagenu příkaz, aby vyhodil do povětří poslední most přes Rýn, a zastavil tak postup americké armády. Most však je posledním záchranným bodem pro zhruba 75 tisíc Němců na druhé straně Rýna. Proto velitel likvidaci oddálí...Číst méně Režie:John Guillermin Hrají:George Segal, Robert Vaughn, Ben Gazzara, Peter van Eyck, Bradford Dillman, E. G. Marshall USA, 1969, skryté titulky Film vs. realita: Most u Remagenu se točil v Československu, filmaře ale v srpnu 1968 vyhnala sovětská invaze Most u RemagenuZdroj: United Artists V naší nové rubrice se podíváme na to, jak má Most u Remagenu daleko ke skutečným událostem. Válečná klasika Most u Remagenu je tak trochu i naše, protože se příběh o urputných bojí o poslední most přes Rýn natáčel i v Československu. A štáb si tu rozhodně užil svoje. Německo bez Německa Ačkoliv si filmaři příběh poměrně upravovali, Most u Remagenu pochopitelně vychází ze skutečné události, kdy americká zvláštní jednotka bojuje o poslední most přes řeku Rýn s bránícími se Němci. Všichni se pokoušejí most ovládnout, Němci proto, aby zajistili únikovou cestu pro své stahující se jednotky, Američané zase kvůli nutnosti dalšího postupu. Anebo ho obě strany zkoušely vyhodit do vzduchu, to podle toho, jak se bitva vyvíjela. Ve skutečnosti se v roce 1945 bojovalo o Ludendorffův most kousek od města Remagen a původně se plánovalo, že se bude točit přímo tam, ale rychle se ukázalo, že to nepůjde. Okolo města totiž proplouvaly lodě s uhlím a turistické lodě a Německo odmítlo kvůli filmařům provoz přerušovat. Takže bylo potřeba hledat ideální most jinde. Naštěstí ho režisér John Guillermin našel docela blízko. V Československu.
  • Keira  | 02.06.2024 22:47  | Reagovat
    devkaeb.online
  • Brandi  | 03.06.2024 23:02  | Reagovat
    I'm really loving the theme/design of your web site. Do you ever run into any browser compatibility issues? A couple of my blog visitors have complained about my site not operating correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any advice to help fix this issue? vagina
  • Julissa  | 05.06.2024 00:02  | Reagovat
    free porn
  • Rigoberto  | 05.06.2024 09:35  | Reagovat
    doebal.club

Přidat Komentář Vrátit se nahoru