Reklama
Dnes je sobota 21.09.2024      svátek má Matouš
Zpět
Pavel Ženčák

Vzdělání VŠ - matematika, původně programátor, pak dlouhé roky jako technik, nyní OSVČ. Věk 60 let. Bydlím na vesnici nedaleko Jihlavy.

Že by něco jako "nepřiměřená obrana"?

Pavel Ženčák | 25.09.2013 22:15

Na úvod podotknu, že v mládí jsem se určitou dobu i vrcholově věnoval sportu, ale fotbal jsem nikdy nějak moc nehrál a fotbalový fanda rozhodně nejsem Ale přesto se chci vyjádřit k článku na pření straně JL z tohoto úterý. Fotbalový svaz potrestal pokutou fotbalový klub Jihlavy za nepřiměřenou izolaci fanoušků hostů. Z uvedeného článku se můžeme dočíst, že fanoušci hostů porušili zřejmě zavedená pravidla obsazování míst a část sejich usadila v prostoru pro domácí a odmítli se na výzvu pořadatelů přemístit tam, kam patří. Bohužel fandění velmi často nemá takřka nic společného se sportem a dochází ke rvačkám, takže se vůbec není čemu divit, že pořadatelé nechali tyto fanoušky, kteří odmítli se po dobrém přesunout do svého sektoru, izolovat ochrankou nebo policisty (není teď důležité) od ostatního prostoru domácích, aby nemohlo dojít ke vzájemnému napadání fanoušků (dají se tak ještě vůbec někteří nazvat???) obou mužstev. Přitom jim bylo umožněno využít toalety v sektoru hostů, takže stížnosti na to, že nemohli ani na WC, jsou lživé. Pokud bylo vše tak, jak je popsáno v článku, tak se nutně musím pozastavit nad rozhodnutím fotbalové asociace o údajné nepřiměřenosti izolace uvedené skupiny fanoušků hostů a pokutě. Jestliže se na našich hřištích děje to, co se sportem už nemá vůbec nic společného, dochází k demolování výbavy stadionů, napadání pořadatelů atd., pak postup organizátorů je třeba nutně považovat za naprosto opodstatněný a nemohu se ubránit dojmu, že členové fotbalové asociace jsou asi převážně z Prahy (ublížení hosté byli fanoušci Slavie) a příště bych členy asociace posadil mezi fanoušky Slavie a Jihlavy a odvolal ochranku, aby měli možnost na vlastní kůži zakusit, jaké to je nechat oba tábory, aby si dle libosti vzájemně mohli "sdělit názor" na ty druhé. Holt po bitvě každý generál a nemohu se navíc ubránit dojmu o zaujatosti členů asociace. Silně mi to připomíná klasický problému našeho právního systému, kdy při jakémkoli napadení je legální držitel zbraně v obrovské nevýhodě, protože buď musí strpět útok (třeba i smrtelný), nebo použije zbraň a každý soudce jej pak odsoudí za nepřiměřenou obranu, když na něj útočník půjde jen s klackem nebo nožem, i když smrtelný může být i útok holýma rukama a použití všech dostupných prostředků proti útočníkovi považuji za naprosto oprávněné. Vůbec nikdo totiž nebral v potaz to, že příčinou problému byli neukáznění fanoušci, kteří neuposlechli pokyny organizátorů a tudíž by především oni měli být odpovědni za nastalou situaci. Vše další bylo již jen řešením následků.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

KDO TO ASI PLATÍ ??? 20.09.2024
„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024

Poslední komentáře

Anthonyastom: Bernard.
D96ZW4P www.yandex.ru: DENACIFIKACE + NORMALIZACE
ComCASHerync: My, občané Protektorátu (1/3)
Anthonyastom: Ořechov, Opálka, Out Distance
Anthonyastom: DENACIFIKACE + NORMALIZACE

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

2 komentářů

Přidat Komentář

  • VladimírV  | 26.09.2013 16:50  | Reagovat
    Rivalita fanoušků existuje od nepaměti. Že se tito houfují, je nabíledni. Bohužel, někteří z nich jdou na stadion s cílem, uvolnit energii. Nejlépe pak ve rvačce s protistranou nebo ničením vybavení stadionu. Opatření o separování fanoušků hostů je proto logické. Už kvůli jejich ochraně před přesilou domácích. Pokud přesto někdo chce sledovat zápas "z davu", nikdo ho před nákupem vstupenky nelegitimuje. Ovšem, když si celý houf vynucoval pobyt jinde než ve stanoveném sektoru, byla reakce pořadatelů adekvátní. Že se to nelíbí pánům ze svazu, nechám bez komentáře. Oni totiž zřejmě netuší, že fotbal není jen o hráčích, ale i o divácích.
  • XXXXX  | 26.09.2013 20:50  | Reagovat
    Hlavně nevím, k čemu je ten "fotbal dobrej. Asi jako žumpa na prachy.