Reklama
Dnes je sobota 21.09.2024      svátek má Matouš
Zpět
Petr Klukan

Narozen 2. 4. 1961 v Jihlavě, je absolventem Přírodovědecké fakulty UJEP Brno. Od roku 1993 je šéfredaktorem Jihlavských listů. Mezi jeho největší záliby patří fotografování.

http://www.jihlavske-listy.cz

Mana po 23 letech

Petr Klukan | 14.03.2014 14:52

Celkem pět prodejen řetězce Albert má na Vysočině jen krajské město Jihlava. Nyní k nim má přibýt supermarket Intersparu v City Parku. Zda se jim vyplatí mít pár stovek metrů od sebe dvě prodejny, teprve uvidíme. Firma Ahold vstoupila na český trh v roce 1991 první prodejnou (tehdy s názvem Mana) právě v Jihlavě. Supermarket na Březinkách tehdy působil jako zjevení. Dlouhé regály nepřeberného množství zboží, čisťounké a přehledné oddělení ovoce a zeleniny, u pultu s masnými výrobky strojek s lístkem, aby se tu nepředbíhalo... A abyste se nenudili při čekání na salám, mohli jste se zdarma občerstvit připravenou kávou. Firma Ahold, tenkrát se v ČR jmenovala Euronova, v Jihlavě kupujícím ukázala, že to, co jsme obdivovali na Západě, dokážeme i tady. Nyní jsme o třiadvacet let starší. Na super a hypermarkety jsme si zvykli a dokážeme na nich najít i mouchy. Káva zdarma z prodejen dávno zmizela, možná i s konvicemi. Trh si rozdělilo několik velkých řetězců, a i ony bojují o život. Ten svůj v Česku vzdal Spar, který převezme právě Ahold. Stejně jako v roce 1991 se opět po třiadvaceti letech stane vůbec nejsilnějším řetězcem. S tím rozdílem, že tehdy by byl i jednooký mezi slepými králem, dnes kvůli konkurenčnímu boji řetězce snižují náklady až na neúměrnou hodnotu, což se čas od času projevuje i na kvalitě zboží.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

KDO TO ASI PLATÍ ??? 20.09.2024
„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024

Poslední komentáře

D96ZW4P www.yandex.ru: DENACIFIKACE + NORMALIZACE
ComCASHerync: My, občané Protektorátu (1/3)
Anthonyastom: Ořechov, Opálka, Out Distance
Anthonyastom: DENACIFIKACE + NORMALIZACE
Olpemola: My, občané Protektorátu (1/3)

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

9 komentářů

Přidat Komentář

  • Venca  | 15.03.2014 11:41  | Reagovat
    Kvalitu zboží snižují sami dodavatelé,protože ty velký řetězce to od nich rádi odeberou a s velkou marží prodají a obě strany jsou spokojený.
  • Zdeněk Gryc  | 16.03.2014 15:18  | Reagovat
    VELKOPRODEJNY V JIHLAVĚ - jak se tehdy nazývaly. První byla "Jitřenka"na sídlišti II. U nádraží. Druhá byla na Březinkách, jak o ní píše šéf-red. JL Klukan v Bloku. Třetí byla postavena v souvislosti se sídlištěm U pivovaru, autor Jiří Herzán. Čtvrtou byl Krystal, na sídlišti U hřbitova, autor Zdeněk Petrů. Technologicky a provozně byly realizovány pro Potraviny Brno-Lidická. U prodejny navržené J. Herzánem to jistě už nevím. Firma Ahold ve zmíněném roce svěřila technologii prodeje a vedení prodejny Hildemannovi. Pod jeho vedením byla prodejna ve stavu, který šéf-red. Klukan popisuje. Myslím, že to bylo celkem slušné, včetně pohody v náměstí Březinek. Je otázka s jakou chutí, nebo pa-chutí koukali na další vývoj prodejen a náměstí obyvatelé Březinek. Dost zajímavý je také stávající stav. Pokud vím, tak snad jediným racionálně uvažujícím zastupitelem byl a je, dopravní inženýr a předseda KSČ v Jihlavě, Ing. Šlechtický. Snažil se o to, aby chodníky a prostranství náměstí zůstaly veřejnými a přátelskými komunikacemi, nikoli soudní kauzou. KDO NEVĚŘÍ, AŤ TAM BĚŽÍ. . . Zdeněk Gryc
  • J.K.  | 16.03.2014 18:43  | Reagovat
    Na pohřbu ostatků zavražděných Němců z Budínky, v kostele U Jakuba jsem viděl i soudruha Zadražila, bylo to od něj pěkné, že se tam zúčastnil a tak možná i on je racionálně uvažující. Jen dobronínský soudruh Vlach chyběl, ale možná byl nemocný.
  • Jitka Batelková  | 17.03.2014 09:34  | Reagovat
    Bydlíme na Březinkách od roku 1977.Manu si pamatuji velmi dobře a moc na ni vpomínáme,i celkově to bylo na náměstíčku pěkné,byli tu různé obchody--papírnictví,dpmácí potřeby i s elektro,obuv atd.Zato nyní je tu samá hospoda a herna,je z toho jeden velký bo...l.Z pátka na sobotu je to nejhorší---řev,rambajz,plno střepů a zvratků--zkrátka KULTURA jak má být.Divím se tomu,že se o to nezajímají naši radní,mají snad dělat něco pro to,aby obyvatelé tak velkého sídliště byli spokojeni a ne naopak.V noci nemůžete mít ani otevřené okno jaký je tu kravál.Ještě musím připomenout dětské hřiště Rákosníček,máme ho přímo pod okny---děti tam jsou v pohodě----ale ožralá omladina táhnoucí nad ránem z Fajnu nebo odkud,tam dělá pěkný bugr.V noci je to opravdu pro ostudu.Mělo by se s tím něco co nejdříve dělat,nebo za chvíli budou Březinky to nejhorší sídliště v Jhlavě!!!!
  • Radek  | 17.03.2014 13:42  | Reagovat
    Vážená paní Kabelková a p.Grici, kdyby obyvatelé sídliště nakupovali a byli věrní obchodům na sídlišti, tak tam všechny obchody zůstaly. Jenže český zákazník podléhající a dychtící po všemožných slevách - neslevách toto místo opustil, tak jej opustili i obchodníci. A že převládají hospody y bary není také žádné překvapení, vždytˇ ve městě tomu není jinak. Jednou jsem již napsal, že celé obchodní centrum bylo postaveno megalomansky a neprakticky, protože obchody v poschodí / v patře nemají, mimo obchodních domů / center, opodstatnění a proto tam vznikly hospody / bary.
  • Dominik  | 17.03.2014 19:18  | Reagovat
    Přesně tak, obchodníci z vydělávajících obchodů, plných obyvatel Březinek, sami neprchli. Spíš ta byli sami a všichni ostatnív Tescu - je to smutná realita, ale věřím, že tato doba je spíše na ústupu a už si pomalinku uvědomujeme, že je lepší mít "svůj" krámek masny/elektro/atd kde prodávajícího znám a vím, co můžu čekat - ano. maso tu bude za 135Kč místo za 130Kč.
  • Miracle  | 17.03.2014 21:55  | Reagovat
    Říká se tomu neviditelná ruka trhu. A nebo taky kupecké počty. Pokud stojí nájem středně velkého krámku "na Maně" s energiemi dvacet tisíc a máte v něm dvě prodavačky, které vás přijdou když hodně dobře, tak na čtyřicet (nemyslím co dostanou v čistém, ale co vás stojí celkově - včetně SZ a ZP) a mělo by to ještě pár korun vydělat taky pro vás, bohužel se jaksi nedopočítáte. Rozhodně tedy ne třeba v potravinách. Musel byste mít marži na jednom chlebu aspoň dvacetikorunu... Nezapomínejme, že styl života se od těch jásavých sedmdesátých let trochu změnil. Hodně místních tam bydlí od začátku doteď. Dneska je jim sedmdesát a víc. Mladí žijí jinak. To "náměstíčko" je prostě přes den vylidněné. Můžete počítat jedině s pár důchodci, kterým dělá problémy dojít o pár stovek metrů dál do TESCA nebo LIDLU a nebo se k vám staví pro osminku másla a dva rohlíky, když půjdou na poštu. Do práce lidi jezdí autem, už to nejsou ty proudy dělníků na ranní trolejbus. Děcka si svačinu koupí ... zase v Lidlu. U Many je parkoviště, kde se dá celkem dobře zaparkovat. Ale pak musíte do schodů (které vypadají že se pod váma zřítí) a pár desítek metrů pěšky. A to se dneska obchodníkům neodpouští. Když se nedá zajet s autem nejlíp rovnou do obchodu, nemáte šanci. A třeba taková OBUV ? Hahaha. To je ještě horší. Dneska jsou bohužel už jen dvě skupiny lidí. Jedna si kupuje boty v City Parku a druhá v TESCU. Už jen z principu a z výše uvedeného je jasné, že se tam mohou (nějaký čas) plácat akorát večerní a noční podniky, protože to je čas, kdy se Březinky teprve "naplní" svými obyvateli a ti chtějí jít někam za zábavou - a bohužel alkohol za volantem je u nás zakázaný.
  • Marek Řezáč  | 19.03.2014 09:08  | Reagovat
    Než jsem se odstěhoval loni v létě do Prahy, na Březinky jsem chodil do restaurace velice často. V noci, když jsem šel domů, bylo kolem často hodně opilců, vandalů. Toho se nezbavíme nikdy, nyní se stěhuji zpět do Jihlavy a zjišťuji, jak je Jihlava špinavé město a bezpečné také moc není. V Praze se alespoň stále uklízí a hlavně tu narazíte na městskou policii, která zde chodí pěšky po sídlištích a nevozí se jen v autě či hlídají zákaz vjezdu. I policie ČR zde chodí po skupinkách pěšky a hlídají veřejný pořádek. Byl bych pro, aby MP v Jihlavě začala plnit úkol, pro který byla zřízena- hlídání dodržování veřejného pořádku a ne suplování dopravní policie, kde měří rychlost, hlídá zákaz vjezdu, to by neměla být priorita, plnit městskou kasu. Klidně bych navýšil počet strážníků tak, aby se v nočních a denních hodinách mohli pohybovat pěšky třeba ve třech a hlídali tak slušné občany. Neškodilo by ani, kdyby ve večerních spojích MHD také jezdili, neboť kolikrát člověk má strach o svou bezpečnost. V Praze to tu funguje celkem pěkně, tak proč to neudělat i v Jihlavě? Ne jen v noci sledovat kamerami, zda je vše v pořádku a pak vyjet až když se něco stane, chce to větší prevenci a pokud lidé uvidí strážníky v ulicích i v noci, myslím, že by Jihlava mohla být bezpečnější a čistější. Stačí se jen podívat na náměstí ve večerních hodinách. Nepřizpůsobivý tam po sobě sprostě nadávají a často tam jsou i malé děti, které sami v nočních hodinách nemají co pohledávat sami venku.
  • Fejinka  | 26.03.2014 18:08  | Reagovat
    A co kdyby paní Krpálková s panem šéfredaktorem vypsali anketu v JL, kam by občané podávali svoje návrhy(třeba i anonymně, ale slušně) na zlepšení práce Magistrátu, včetně toho, koho by si tam občané přáli a koho už ne, dále co by se mělo v jednotlivých částech Jihlavy udělat a co se udělalo a vůbec se nemuselo, jenom se vyhodily peníze, včetně příměstských částí a obcí přilepených na město. To by mohlo být takovým návodem pro jednotlivé strany a hnutí co si dát do volebních programů a s tím jít do voleb. Takový pomocníček - slovníček, či breviář. A vždy by to uveřejnili třeba v JL, nebo na webu v nějakých intervalech. Co vy na to?