Reklama
Dnes je neděle 22.09.2024      svátek má Darina
Zpět
Petr Klukan

Narozen 2. 4. 1961 v Jihlavě, je absolventem Přírodovědecké fakulty UJEP Brno. Od roku 1993 je šéfredaktorem Jihlavských listů. Mezi jeho největší záliby patří fotografování.

http://www.jihlavske-listy.cz

M. Zeman a kladné příklady elit

Petr Klukan | 25.08.2009 15:47

Expremiér Miloš Zeman besedoval v Havlíčkově Brodě. Spolu s investigativní novinářkou Janou Lorencovou a ředitelkou Ústavu pro jadernou bezpečnost. Beseda to byla zajímavá a přínosná nejen pro mladé zájemce o žurnalistiku, kterým byla určena především. Člověk střední a starší generace však musel z besedy odcházet spíše deprimovaný. Pohled do novinařiny zastínil náhled na celou společnost. A v ní se to hemží zloději a lidmi zkorumpovanými, veřejnost je otupělá, média se pod strachem z úbytku reklamy vyhýbají skutečným investigativním žánrům. A to vše doložené příklady. Ne, že by besedující, zvláště Zeman a Lorencová, znající "zákulisí" společnosti víc, než kdo jiní, neměli pravdu. Jen scházel nástin řešení, jak ovlivnit veřejnost, které je jedno, že například poslanci zneužívají poslanecké náhrady a stále patří k nejoblíbenějším politikům. Možná to byl právě psychiatr Cyril Höschl, kterého Zeman také zmínil, jenž tvrdí, že veřejné mínění ovlivňují elity národa. Svými postoji, názory a činy. Na havlíčkobrodské besedě seděly hned tři osobnosti, které lze beze zbytku nazvat elitou ­ všichni tři aktéři. Při diskuzi o korupci a justici, zmínil Zeman i případ Miroslava Macka, který zprivatizoval Knižní velkoobchod. Za výrok proti Mackovi nařídil soud Zemanovi omluvit se. Verdikt soudu měl znít: Ano, privatizace velkoobchodu byla morálně pochybná, ale nebyla trestným činem. Jelikož soud neurčil přesnou formu omluvy, vyřešil to Zeman dvouvteřinovým zveřejněním textu omluvy na televizní obrazovce. Vlk se nažral a koza zůstala celá. Nezpochybnil Miloš Zeman v tuto chvíli soud jako instituci? Sice přijal rozsudek, ale zároveň svým jednáním ukázal, jak s ním nesouhlasí a jak jej lze obejít. Neměla by právě elita národa jít příkladem a instituce a jeho rozhodnutí ctít bezezbytku? Jak si vysvětlit Zemanovo chování? Možná tím, že elita, v tomto případě on sám, má více informací než jiní lidé a dobře ví, že v talárech sedí mnohdy hloupí, zbabělí nebo zkorumpovaní soudci. Nebo se v něm jen otevřela stavidla emocí a vzepřel obyčejný lidský vzdor z nesmyslného a nespravedlivého soudního rozhodnutí? Co ale dvouvteřinový omluvný šot, který nelze za tak krátkou dobu ani přečíst, udělá s veřejným míněním? Lidé zjistí, jak lze opět něco ošulit. A když to udělá premiér, proč bych nemohl i já.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

KDO TO ASI PLATÍ ??? 20.09.2024
„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024

Poslední komentáře

Svatopluk Beran: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“
Svatopluk Beran: POVODEŇ
Svatopluk Beran: Poštovní schránka v těchto dnech:
Svatopluk Beran: PRÁVĚ DNES
https://cialisbrand.ru: My, občané Protektorátu (1/3)

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

2 komentářů

Přidat Komentář

  • Dominik Debef  | 27.08.2009 11:27  | Reagovat
    Jeden veký souhlas, podstatně vidielnější příklad je náhrada regulačních poplatků kraji. Ale od p. Paroubka a Ratha jsme si zvykli na horší věci a je to tak daleko za hranicí chápání, že nás to přimělo o tom uvažovat... aspoň tak.
  • XXXXX  | 17.09.2009 23:26  | Reagovat
    Jeden velký nesouhlas, jen moralizování a to ještě pochybné úrovně. Macek je zmetek co mu vyšla kardinální zlodějina ještě k tomu chcípák který si vyřizuje účty ze zálohy (ikdyž zrovna tenhle napadený si zaslouží dostat po hubě dvakrát denně). Zeman nic neošulil, splnil přesně nařízení soudu. Omluvil se. Zato pan rádobynovinář Klukan šulí veřejné mínění zmatečnými tlachy.