Reklama
Dnes je sobota 21.09.2024      svátek má Matouš
Zpět
Petr Klukan

Narozen 2. 4. 1961 v Jihlavě, je absolventem Přírodovědecké fakulty UJEP Brno. Od roku 1993 je šéfredaktorem Jihlavských listů. Mezi jeho největší záliby patří fotografování.

http://www.jihlavske-listy.cz

Hlasovat tajně, nebo veřejně? Koukněte se na to očima voliče

Petr Klukan | 18.12.2015 08:37

Co je demokratičtější? Hlasovat tajně, nebo veřejně? Taková diskuze se rozproudila v pondělí na jihlavském zastupitelstvu. Vyvolalo ji opoziční ANO, které chtělo odvolat především náměstka ODS Jaroslava Vymazala z funkce náměstka primátora a radního. Opozičních hlasů má ANO málo, a proto k prosazení návrhu potřebovalo další hlasy z řad koalice. Ty by ale otevřeně získat nemohlo, proto se ANO pokusilo změnit jednací řád v tom smyslu, aby se odteď a kdykoliv příště hlasovalo o personálních otázkách tajně. „Veřejný způsob hlasování o personálních záležitostech není možné považovat za demokratický, jelikož vede k možným sankcím v případě dodržování mezistranických dohod…,“ napsali v odůvodnění svého návrhu. A pak ještě přitvrdili, když napsali, že v případě vyhrocených útoků může dojít až k ostrakizaci konkrétních zastupitelů a označení zrádců. Těch, kteří by veřejně hlasovali proti stranickým dohodám. Je tedy veřejné hlasování při odvolávání radních, volení náměstků, nebo vyslovení důvěry či nedůvěry méně demokratické než hlasování tajné? Důležité je, z jakého pohledu se na to koukáte. Pro opozici je samozřejmě mnohem vhodnější hlasování tajné. Jen tak se může najít mezi koaličními zastupiteli či poslanci ten, který tajně opozici podpoří. Pro koalici se takový člověk stává zrádcem, pro opozici hrdinou, který se nebojí projevit svůj názor či hlasovat podle svého svědomí, jak to rády opoziční strany nazývají. Pro koalici je mnohem vhodnější hlasování veřejné. Díky němu si stále udržují přehled, a případné „zrádce“ může „strach“ z následků odradit od hlasování proti svým spolustraníkům. Pro opozici i koalici je tedy výhodné vždy něco jiného. Zda svůj návrh zabalí do slov „demokratický“, nebo „demokratičtější hlasování“, je pak jen účelovým prostředkem jak dosáhnout svého. Pohlédněme však na hlasování očima voliče a odpovězme si sami na otázku: Chtěli byste vědět, jak kdo hlasuje? Tedy jak hlasuje ten který zastupitel nebo poslanec, kterému jste dali svůj hlas? Jesliže ano, pak je z tohoto jednoduchého pohledu jednoznačně správnější hlasování veřejné.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

KDO TO ASI PLATÍ ??? 20.09.2024
„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024

Poslední komentáře

Anthonyastom: DENACIFIKACE + NORMALIZACE
Olpemola: My, občané Protektorátu (1/3)
Uborka_qrxv615: My, občané Protektorátu (1/3)
Anthonyastom: Invazi v Normandii podporovali ze vzduchu i českoslovenští piloti Dnes 5. 6., 5:00 K pobřeží Francie dorazila brzo ráno ohromná flotila plavidel, kdy válečné lodě doprovázely vyloďovací čluny. Před osmdesáti lety, 6. června 1944, se vylodili v Norm
AqttAdugs: My, občané Protektorátu (1/3)

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

9 komentářů

Přidat Komentář

  • Zdeněk Gryc  | 18.12.2015 09:03  | Reagovat
    Jesliže ano, pak je z tohoto jednoduchého pohledu jednoznačně správnější hlasování veřejné. NEJLÉPE OVŠEM ANO-NYMNÍ A DEMOKRATICKÉ XXXXX říká: Čtvrtek, 17. 12. 2015 v 21:27 ani to nečtu a jak jsem řek VŮL. Hele architekte mel si svou, já už to nebudu dál komentovat. Meleš, meleš a meleš ale vo hovně. Na tvý úvahy každej sere lidi mají narozdíl od tebe starosti jak existovat a ne jak prudit s havlem. Faktem je , že to nejspíš dlouho nevydržíš. Díky Bohu. A kdybys to chtěl urychlit stačí skočit z šityparku s lanem kolem krku, jak to před léty předvedl jinej magor tvýho ražení.
  • Libor Furbacher  | 18.12.2015 14:07  | Reagovat
    Pane Klukan pro hlasovani vseobecne verejnosti ,treba volby; hlasovani je a melo by byt tajne.Protoze nejsem nikomu zodpovedny a nikomu do toho nic nejni jak jsem volil,je to moje osobni vec. Ale pokud jsem,zastupitel a musim delat rozhodnuti jakoukoliv volbou,tato volba musi byt verejne dostupna,aby moji volici vedely kde ve veci stojim,protoze jenom zastupuji sve volice a jim jsem zodpovedny. O tomto by nemely byt zadne discuse ,to je zaklad demokracie.A pokud zastupitel voli z jakehokoliv duvodu aby si pomohl a nebo neuskodil ,misto toho co je spravne ,tak tam nema co delat. V pristich volbach out.
  • petr klukan  | 18.12.2015 15:15  | Reagovat
    Pane Furbachere, ano, na mysli jsem měl hlasování zastupitelů a poslanců - tedy již zvolených zástupců "lidu". Hlasování občanů ve volbách je samozřejmě správné tajné.
  • Miroslav Tomanec  | 19.12.2015 12:57  | Reagovat
    Právě pane Klukane, že se na to očima voliče vůbec nedíváte a opět jenom matete lidi, když velebíte systém nebo způsob, který udržel vašeho pana Vymazala u moci. Protože pokud byste se na to opravdu díval z peripetie toho, co je skutečně peo město a jeho občany v dané chvíli nejlepší, tak byste musel napsat jediné - cokoliv co pomůže ozdravit současnou koalici tím, že pan Vymazal už konečně odejde a především, především, především vezme s sebou pana tajemníka... Ač bych velmi chtěl, tak bohužel lepší variantu nevidím....
  • petr klukan  | 21.12.2015 07:53  | Reagovat
    Pane Tomanče, při pozornějším čtení je patrné, že píši na základě konkrétního návrhu (v Jihlavě) o obecném principu, které hlasování je "demokratičtější".
  • Miroslav Tomanec  | 21.12.2015 10:56  | Reagovat
    To sice ano, ale předtím použijete zcela zavádějící titulek v kontextu se současnou situací v Jihlavě, která je popisovaná v jiném článku ... a také proto, že samozřejmě obecně je daleko "demokratictější" naopak volba tajná.... Která se samozřejmě dá spravedlivě užít pouze za určité všestranné vyspělosti hlasujících, nikoliv však v našem současném případě, kdy hlavní hráči koalice nemluví pravdu a odmítají pojmenovat problémy pravými jmény.... Pak by takovéto rozhodnutí mohlo mít podobné dopady jako třebas přímá volba prezidenta.... Do budoucna krok určitě správný, ovšem současnost jednoznačně prokázala, že na zodpovědnou a kultivovanou volbu není společnost ještě zdaleka připravená..
  • petr klukan  | 21.12.2015 11:03  | Reagovat
    Titulek: "Hlasovat tajně, nebo veřejně? Koukněte se na to očima voliče" mi nepřijde zavádějící.
  • Miroslav Tomanec  | 22.12.2015 07:02  | Reagovat
    Ano, jak by také mohlo, že. Nepřijde zavádějící..... Opravdu hrozně dlouho pátrám v paměti, abych našel Váš objektivní a nezavádějicí politický komentář. Vždy naleznete východisko, jak čtenáře navést na tu "správnou" cestu.
  • Petr klukan  | 22.12.2015 08:03  | Reagovat
    Pane Tomanče, vy ve všem vidíte jen tu místní politiku, v níž jste účasten. Můj výše zmíněný článek není o jednom zasedání zastupitelstva kdesi v Jihlavě, ale o hledání, co je "demokratičtější", zda tajné či veřejné hlasování. Pan Furbecher to popsal pro vás možná srozumitelněji.