Reklama
Dnes je sobota 21.09.2024      svátek má Matouš
Zpět
Petr Klukan

Narozen 2. 4. 1961 v Jihlavě, je absolventem Přírodovědecké fakulty UJEP Brno. Od roku 1993 je šéfredaktorem Jihlavských listů. Mezi jeho největší záliby patří fotografování.

http://www.jihlavske-listy.cz

V jednom pytli

Petr Klukan | 12.02.2016 15:56

Ještě k „detektivním“ kontrolám obsahu popelnic. Když Jihlava na začátku roku začala nahlížet pod víka popelnic a na ně pak vázala cedulku - že třídíte dobře, či špatně, byla u toho snad všechna média. Kontrolování popelnic - z ničeho neplyne žádná sankce, je jen osvětovou, tedy výchovnou akcí - přesto některé občany nadzvedlo ze židlí. Jednoho až natolik, že mi zavolal, aby těm, kteří to vymysleli, vynadal. „Kdyby se radši starali, aby od romských spoluobčanů vybrali poplatky za popelnice a nehradili je za ně my ostatní,“ spustil do telefonu rozčilený pán. Když jsem se ho optal, zda má nějakou konkrétnější informaci, že všichni Romové (ačkoliv úřady nemohou sledovat, kdo je a kdo není Rom) neplatí, prohlásil, že to přece ví všichni. „Každá romská rodina má 60 tisíc a vy nemáte nárok na nic,“ pokračoval. Na slova všichni a každý jsem možná trochu alergický. Pak bychom mohli říct, že všichni náctiletí kradou, všichni senioři si nic nepamatují, všechny blondýny jsou blbé, všichni cikáni nemakačenka, všichni bílí rasisté a všichni invalidé k ničemu. Vnímáte tu zrůdnost? Možná patříte do nějaké vyjmenované skupiny a už se vám hnula žluč. Mně také. A tak jsem pánovi začal oponovat a pokládat fakta, že ne všichni… Načež se pán rozčílil a zařval: „Já nechci slyšet fakta!“ Tím u mne nadobro skončil. Kdo nechce znát fakta, s tím nechci hovořit. Proto jsem pánovi sdělil, že žádný jeho příspěvek na toto téma neotiskneme. „Já to věděl! V tomto státě není žádná spravedlnost!“ čílil se dál… A mně blesklo hlavou: Jakou spravedlnost asi myslí anonymní občan, který háže všechny do jednoho pytle?

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

KDO TO ASI PLATÍ ??? 20.09.2024
„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024

Poslední komentáře

Anthonyastom: DENACIFIKACE + NORMALIZACE
Olpemola: My, občané Protektorátu (1/3)
Uborka_qrxv615: My, občané Protektorátu (1/3)
Anthonyastom: Invazi v Normandii podporovali ze vzduchu i českoslovenští piloti Dnes 5. 6., 5:00 K pobřeží Francie dorazila brzo ráno ohromná flotila plavidel, kdy válečné lodě doprovázely vyloďovací čluny. Před osmdesáti lety, 6. června 1944, se vylodili v Norm
AqttAdugs: My, občané Protektorátu (1/3)

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

3 komentářů

Přidat Komentář

  • VladimírV  | 12.02.2016 18:43  | Reagovat
    Je zřejmé, že lidé, kteří za odpad neplatí, nebudou mít ani nejmenší snahu ho třídit. Osvěta jihlavské radnice je dobrá, snad i směřující k diferenciaci úhrad podle třídění odpadu. Pokud jde o poukaz na cikány, kteří za odpad neplatí, je to stejně laciné jako "obavy, že lidé budou při třídění podvádět. Obojí je otázka výchovy, tedy soustavného působení na změnu chování lidí. Tedy žádná spokojenost s tím, že to nejde. Vše ve stylu: "Jak se do lesa volá, tak se z něho ozývá. Nechceš platit, nečekej výhody, nechceš třídit, budeš platit více.".
  • fotrák  | 12.02.2016 20:45  | Reagovat
    souhlas, 500 let soustavného působení na změnu chování lidí se nemohlo nepodepsat na laciném chápání dnešní situace. Separujme, běda, budeme-li separovat.
  • Jan P.  | 13.02.2016 16:27  | Reagovat
    Pane šéfredaktore,naprosto rozumím legitimnímu důvodu proč nechtějí Jihlavské listy zveřejňovat nenávistné a rasistické názory určité části jihlavské veřejnosti k „detektivním“ kontrolám obsahu popelnic.Souhlasím s Vámi,že paušalizace lidí na základě etnické či sociální příslušnosti je krajně nebezpečný jev a je správné,že JL tyto extrémní názory nezveřejňují.Když nepočítám pořádané formální besedy občanů města a zodpovědných zastupitelů a úředníků radnice neexistuje žádný dialog mezi veřejností a místní politickou elitou.Není zřejmě ze strany vládních politiků o takový dialog zájem.Občan(volič) je pro ně důležitý pouze jednou za čtyři roky v den konání voleb. Jistě budete se mnou souhlasit v tom,že privátní noviny, jako jsou např. JL nemohou suplovat smysl a úlohu veřejných médií v demokratické společnosti. Mají jiné zadání soukromým vydavatelem a zájem než ten čistě veřejný.To je fakt.Novinář či redaktor pokud chce být zde zaměstnán musí tyto věci respektovat. Problém je ten,že Noviny jihlavské radnice, jako místní noviny svoji veřejnoprávní úlohu neplní. Jinými slovy,nejedná se mi o to,že NJR mají zveřejňovat nenávist a rasismus,když se privátním novinám do toho nechce. Dobře víme,že NJR za dobu její existence je pouze hlásná trouba radniční stranické vládní koalice a opozice včetně názoru občanské společnosti dostává minimální prostor.To není problém pouze města Jihlavy,ale i jiných měst.Smutný je to,že od Listopadu něco takového musíme ještě dnes řešit. Jsem optimista.Věřím tomu,že po příštích komunálních volbách v Jihlavě dojde konečně k politické a společenské změně. Jsem přesvědčen o tom,že to mimo jiné přinese prolomení deficitu plurality názorů,co se tyče zpravodajství a informovanosti o dění ve městě ze strany místních novin a jejich novinářů směrem k veřejnosti.