Reklama
Dnes je neděle 22.09.2024      svátek má Darina
Zpět
Jiří Blažek

Zaměstnání: Předseda krajské organizace TOP09 Chováme se odpovědně nejen k sobě, ale i těm co přijdou po nás. Po nás nesmí zůstat zadlužená země, otrávená voda, vykradené lesy a erozí obnažené kopce. Podle vztahu k okolí i v širím slova smyslu se pozná odpovědný člověk. Chci, aby lidé změnili názor na politiku a jsem přesvědčen, že jsme pro mnohé nadějí. Pojďte nám pomoc a společně změňme věci. Nebo Vám nevadí všechny ty Opencard, PR státních firem a pod. Najděme odvahu ke změně.Jiří Blažek, krajský předseda TOP09 na Vysočině

Železničářské režijky a odborářští bosové

Jiří Blažek | 09.03.2010 15:01

Nechte cestující na pokoji a radši si udělejte pořádek ve firmách. Stávka dopravců za lepší benefity, za laciné rnezdaněné režijky pro celé rodiny se sice nekonala a celý humbuk okolo zatím zvolna vyšumněl, i když se poměrně zvidtelnil odborářský bos pan Dušek svými tóny nesnášenlivosti, přesto se to dobře hodilo jako předvolební téma. Zejména těm, kteří vsadili na hlasy zaměstnanců v dopravě, jichž se měl problém s méně tučnými benefity týkat. Vlády ze benefity bojuje mimořádnými prostředky a nyní ani neví kolik že nás to všechny bude stát. Pro populisty bylo ale skoro výhodnější, že se opravdová stávka neuskutečnila, neboť se nakonec mohlo ukázat, že spor není ani tak stranickopolitický, jako spíš systémový. Navíc odehrávající se mezi zaměstnanci a manažery státu, či veřejného sektoru, tedy svým způsobem uvnitř „firmy“. Například zaměstnanci drah by měli totiž raději nechat cestující na pokoji, možná dbát o jejich lepší služby a pohodlí cestování a své volání po zachování výhod nasměrovat vysloveně na své šéfy. Protože právě tam někde je podstata celého sporu i jeho možné řešení. Pravda je, že ve státních a polostátních kolosech typu Český drah lze skrýt problém za takové to klasické povídání o tom, jak kapitalisti vykořisťují dělníky, ale tak to zvláště v tomto případě není. Spor ukazuje, že hospodaření a podnikání pod hlavičkou eráru vůbec nereaguje na vývoj ekonomiky společnosti. Zlatými padáky a nesmyslnými a žádným výkonem nepodloženými manažerskými odměnami počínaje a zaměstnaneckými benefity konče. Odborářští šéfové či zástupci zaměstnanců (určitě sedí v představenstvech a dozorčích radách těchto společností) by měli usilovat o snížení počtu funkcí v managementu, o zlepšování produktivity a efektivity práce, a pak by bylo také na lepší (přesto reálné) platy řadových zaměstnanců. Když tohle všechno ještě umocní  zákon pro který dokonce hlasoval i sám nejvyšší odborářský bos s několika druhy příjmů a výhod, není se čemu divit, že jsou reakce takhle třaskavé, jako teď kolem benefitů. Ostaně tento bos s celým odborářským aparátem si toho všiml po více než dvou měsích, bystří chlapci ty odboráři, nebo jsou ty volby tak blízko? A řešení se pak hledá všude možně a viníci jsou ti, kteří dlouhodobě poukazují na nesystémovost některých až archaických výhod. Přestože spor o benefity do ulic nepatří, populistům se právě takováto jeho prezentace náramně hodí. Olympiáda je minulostí, jaro a volby se blíží, je třeba připravit další munici. Co se touto municí stane příště, bude jistě zajímavé sledovat. Populisté mohou být zatím v klidu, témata jako třinácté důchody, zdravotnické poplatky či zaměstnanecké benefity se zatím nevyčerpala. A brzy se budou hodit další. Zrovna mě některá napadla. Napovídat populistům ale nehodlám.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

KDO TO ASI PLATÍ ??? 20.09.2024
„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024

Poslední komentáře

Svatopluk Beran: Poštovní schránka v těchto dnech:
Svatopluk Beran: PRÁVĚ DNES
https://cialisbrand.ru: My, občané Protektorátu (1/3)
Remote healthcare consultations: My, občané Protektorátu (1/3)
Anthonyastom: Vlastizrádci.

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

14 komentářů

Přidat Komentář

  • Hugo Chávez  | 09.03.2010 15:13  | Reagovat
    Pane jako předseda údajné pravicové snadstrany nebo co jste , byste měl chápat jednu věc.U benefitů jde opravdu o málo a snad ani nestojí za to kvůli nim ten všechen kravál.Vždyť kdyby se zdanily "benefity" našich 300 nejlepších (Sněmovna,Senát,vláda,prezident) dalo by to asi víc.Ale jde o trochu něco jiného.Hňup (a za tím si stojím) Kalousek vymyslel zase ohavnost u které není v zákoně jak se má činiti (danit cenu obvyklou ale není řečeno co to je!) , čiliže nějaký ouřada na finančním úřadě,který se špatně vyhajá,bude postupovat podle prováděcí směrnice a dodaní kohokoliv,kdo ho bude štvát,jakkoliv jak ho napadne.A to je ohavnost proti které by měly být hlavně ty údajně liberální strany.Právě proto tenhle kravál do ulic patří i když podle mne z jiného důvodu než nám namlouváte Vy.Já osobně , po zkušenostech s různými finančními,katastrálními,obecními,městskými a jinými úřady celkem chápu,že to bolševik vyhnal do fabrik.Fabriky nejedou,vyhnal bych je na pole sbírat šutry.Zbytečný úředník totiž vymyslí papír.A to papír ,který je schopen zabíjet.
  • AAAA  | 10.03.2010 11:50  | Reagovat
    Běžte si ty vaše předvolební žvásty psát jinam....
  • Marek Řezáč  | 10.03.2010 19:25  | Reagovat
    Pane Blažku...ono je krásné škrtat opět normálně poctivě pracujícím lidem, kteří kolikrát už tak jen tak vyjdou s výplatou a divíte se, že jim to vadí? Pak jen divák kouká, jak ODS dělá obstrukce..to je přeci normální forma stávky, něco se jim nelíbí tak stávkují. A to samé teď dělají odbory. Toto zdanění se ale netýká jen v oboru dopravy, ale doprava je nejvíce vidět. Vy si žijete v naprosto jiném světě. Já brát 70 tis. měsíčně, mít dopravu, palivo, automobil zdarma, tak je mi jednoo, jestli mi vezmou 4-5 tis na platě. Začněte si škrtat u sebe a ne lidem, kteří berou 12 tis a musí si platit cestu do práce, bydlení a další. Vám se to pak žije, když máte vše zadarmo. Řekněte mi teda jediný důvod, proč poslanci mají MHD a vlaky zdarma, když máte auta i s řidičem. Proč bych jako zaměstnanec Dopravního podniku měl platit normální jízdné a poslanec, který bere mnohokrát víc jak já jí má být zadarmo. Seškrtejte si nejdříve benefity a další výhody sami a pak kritizujte odbory. S této politiky je mi zle, kdybych já v práci dělal tak jako poslanci, kteří se jen věčně hádají, urážejí se a ODS stávkuje, tak mě vyrazí. Uvědomte si, že jste našimi zaměstnanci, my platíme Vás, ne Vy nás. Máte dělat pro lidi, ne pro své kapsy a jen se držet koryta. Až si seškrtáte bonusy, pak začněte u chudých lidí.
  • Marek Řezáč  | 10.03.2010 19:28  | Reagovat
    A navíc, nikde ve volbách TOP ještě nevyhrála, tak nevím, co tam v parlamentu do všeho kecáte. Snad tam byla jen KDU-ČSL, pak si někdo založí novou stranu a najednou je tam, ač by je tam někdo z lidí volil.
  • sisdpmj  | 10.03.2010 23:27  | Reagovat
    Téměř 20 let má DP podprůměrné platy, když chtěli zaměstnanci zvýšit, co byste chtěli? Máte benefity (jízdné téměř zdarma, stravenky, rekreaci) tím se to vyrovná. A co přijde teď? Pan Blažek.
  • Daňový soumar  | 11.03.2010 11:06  | Reagovat
    Je zajímavé že benefity mají jen stád(t)ní zaměstnanci a politici. Čili ti jenž jsou placeni z veřejných statků. A taky vždy nejvíc křičí. Až si na sebe budou schopni vydělat, můžou mít benefity jaké chtějí. Pokud jsou dotováni z našich daní měli by držet ústa a krok. Podívejte se na růst platů v minulém roce. Zatímco v podnikatelské sféře víceméně stagnoval v nepodnikatelské stoupal. A to o lečems svědčí.
  • Fejinka  | 11.03.2010 11:27  | Reagovat
    Není to celkem pravda, že benifety mají jenom státní zaměstnanci, mají je i u podnikatelů - kapitalistů(obědy, auta, telefony, penzijní připojištění atd). Každý podnikatel se snaží si dobré pracovníky udržet, platí to všeobecně. Ty benefity jsou většinou podle toho, v čem se podniká a co vyhovuje.
  • Svatopluk Beran  | 11.03.2010 11:43  | Reagovat
    Uvedu jeden z mnoha. Co takhle neplacení DPH za osobní soukromý automobil v podnikatelelské sféře. Co je to za benefit? Který jiný občan řádně zapojený v kapitalistickém systému tvorby zisku tzv. principu komparativní výhody - dělby práce, může mít tento benefit? Není to snad okrádání ostatních daňových poplatníků řádně pracujících, kteří se podílejí placením daní na chodu státu a budování například silnic a dálnic, i když je neužívají? A nepište mi, že jste si na to auto sám vlastní pílí vydělal, to zaměstnanci na benefity taky.
  • Hugo Chávez  | 11.03.2010 13:46  | Reagovat
    Jestliže někdo nemáte benefity a chcete je i u soukromníka račte se obrátit na svoje odbory. Ono to není neslušné slovo jak se nám snaží namluvit modrogvardějci.Já Falbra moc nemusím ,ale to co říkjal, že by si pravice v Kolumbii nikdy nedovolila vůči odborům to co modrásci u nás ,to už asi o něčem je že ?
  • Leon-pard  | 11.03.2010 20:09  | Reagovat
    Pokud si zaměstnavatel chce udržet zaměstnance, tak mu zvýší plat. Benefity k tomu nepotřebuje.
  • XXXXX  | 11.03.2010 21:31  | Reagovat
    To jsou žvásty jako hrom, je mi šumák, jestli ajznboňáci jezdí zadarmo, nebo má někdo služební auto nebo mobil, je to jeho věc, nebo štěstí, co já vím, já mám kulový a nesere mě to. Takže zbytečná debata. A jestli je pan Daňovej soumar tak dotčenej nemusí udělat nic snazšího, než přestat kdákat jako debil a nastoupit na dráhu. Až budeš muset začít makat podle řádu milej daňovej a neválet se doma, budeš třeba taky rád, že si do práce dojedeš zadarmo.
  • Tomáš Ďásek  | 11.03.2010 21:56  | Reagovat
    Já na benefitech nevidím absolutně nic špatného - byly už za rakouska uherska... proč by neměl mít horník levnější uhlí, nádražák zadarmo vlak, funebrák slevu 50% pro rodinný příslušníky ? Mě to přijde zcela přirozené a správné. A co se týče DPH u aut - taky mi sice připadá divné, že většina Porsche Cayenne prodaných v ČR v minulých letech byla jako kategorie N1, ale zase nevím, proč by měl mít třeba truhlář dvě auta. Když má nějakou takovou tu polododávku, kterou používá k podnikání, tak proč by s ní nemohl jezdit s rodinou na výlety ? Myslíte, že by pro stát bylo výhodnější, kdyby měl tu dodávku jako soukromé auto s DPH, a na služební jízdy si psal cesťáky a ty následně odepisoval z daní ? Navíc se to týká pochopitelně pouze plátců DPH a ti mohou nakupovat vše bez DPH. Myslíte, že pokud dcera podnikatele platícího DPH potřebuje do školy nový notebook, tak jí ho tatík koupí s daní, nebo že si ho zavede do majetku ? Je to něco jako prohibice - nikdy a nikde nefungovala.
  • Svatopluk Beran  | 11.03.2010 23:36  | Reagovat
    Jestli je to ke mě pane Ďásek ohledně DPH za auto nebo notbook, tak jsem pouze reagoval na Daňového Soumara a připomenul jsem, že i on má benefity. Druhý odstavec vašeho článku mi připoměl časté argumentace krajní pravice, když se rozčiluje, že ti dělňasi by nejraději neplatili daně žádné. Kdo ale může neplacení daní skutečně praktikovat, než podnikatel podobnými nákupy pro rodinu jak jste popsal, či daňovými tunely? To už ale nemá nic společného s jednoduchou dělnickou touhou daně neplatit, to už je o něčem jiném, třeba o dokonalosti a chytrosti? To jen tak k pousmání, zamyšlení a odlehčení nad demagogií některých občanů naší republiky. Tím pochopitelně nemyslím vás. Vy, i když jste o demne napravo, tak vaše názory či pohledy mají většinou logickou hodnotu a opodstatnění.
  • XXXXX  | 20.03.2010 20:31  | Reagovat
    Blažku Blažku, krom toho, že patříš k otrapům, co se jim nechce makat a rádi by všem radili z parlamentní lavice jsi vůbec nepochopil proč jsem já anonym a ty striptér. Jestli nechceš dělat striptýz, začni dělalt něco pořádnýho a pak si můžem pošprechtit třeba u pivka, rád se ti představím za takové situace osobně. Ale s politiky netančím. Jo a kecy o tom, že chceš pracovat pro naše blaho si strč za klobouk, to ti neuvěří ani můj synek a ten ještě nemluví. Anonymní Anonym platící daně darmožroutům jako jsi ty z Vysočiny.

Přidat Komentář Vrátit se nahoru