Reklama
Dnes je sobota 21.09.2024      svátek má Matouš
Zpět
Jan Žižka

Ing. Jan Žižka, BA (Hons.) Bezpartijní. VŠCHT a komparativní právo UW.

Bída rektorského stavu

Jan Žižka | 29.10.2017 00:20

Letošní předávání státních vyznamenání u příležitosti výročí založení Československé republiky bylo velmi elegantním aktem. Byly vybrány osobnosti, proti nimž lze jen stěží něco namítat a celý akt byl výborně zorganizován včetně důstojného, inteligentního projevu prezidenta. (Neobjevil se dokonce ani žádný opomenutý příbuzný Hermana.) O to více je zarážející nevychovanost a hloupost některých rektorů Českých vysokých škol, kteří tento vrcholný akt bojkotovali. Nepřekvapuje mne, že nepřijdou lidé typu Kalouska, Hermana nebo Jurečky – spíše si myslím, že je to ku prospěchu věci, ale u rektorů, u kterých lze předpokládat určitá míra vychování a rozumu to překvapuje. Rektoři by si měli uvědomit, že se nejedná o ně, nejsou to oni, kdo je vyznamenáván a nejsou to oni jako soukromé osoby, které jsou poctěni pozváním, ale jsou to university, které by oni jako jejich predstavitelé měli důstojně zastupovat. Nevím, proč rektoři nemohou být přítomni vyznamenávání umělců či vojáků, kteří, na rozdíl od rektorů samotných, jsou osobnostmi, kterých se akt týká. Je to hloupé a dost ubohé. Čím se provinili veteráni či umělci a vědci opravdu nevím, ale vzpomínám si, že za mých studií, byl rektor opravdu někdo.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

KDO TO ASI PLATÍ ??? 20.09.2024
„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024

Poslední komentáře

Uborka_qrxv615: My, občané Protektorátu (1/3)
Anthonyastom: Invazi v Normandii podporovali ze vzduchu i českoslovenští piloti Dnes 5. 6., 5:00 K pobřeží Francie dorazila brzo ráno ohromná flotila plavidel, kdy válečné lodě doprovázely vyloďovací čluny. Před osmdesáti lety, 6. června 1944, se vylodili v Norm
AqttAdugs: My, občané Protektorátu (1/3)
zdenek gryc: KDO TO ASI PLATÍ ???
zdenek gryc: KDO TO ASI PLATÍ ???

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

10 komentářů

Přidat Komentář

  • Zdeněk Gryc  | 29.10.2017 00:48  | Reagovat
    ale vzpomínám si, že za mých studií, byl rektor opravdu někdo, před rokem 1998 s legitimací KSČ, že ?
  • Jan P.  | 29.10.2017 08:53  | Reagovat
    Bída prezidentského úřadu Pane Žižka proč věříte lžím a dezinformacím a informace si neověřujete ? Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek např. pozván nebyl. Na dotaz,co na to říká odpověděl:Považuji to za potvrzení toho, že jsou mé veřejné postoje principiálně správné. A kdyby ano? Vzhledem k prezidentovým postojům, např. nedávným výrokům o Ukrajině, bych pozvání nepřijal. Přítomnost rektora by navíc znamenala, že Masarykova univerzita vzdává čest i těm z oceněných, kteří čest postrádají. Prezident Masaryk by rozuměl tomu, že jeho univerzita nemůže na některé kompromisy přistoupit. A za víc řečí to nestojí. O jaký stát se zasloužil třeba vyznamenaný lžidocent Petr Žantovský ? Jinak řečeno,Zeman vyznamenává své fanoušky (Žantovský, Vondráčková, Troška, Sobota), vyznamenává fakticky sám sebe.Doufejme,že inženýr sádelnatých duší Zeman letos rozdával řády naposledy.
  • Fejinka  | 29.10.2017 09:27  | Reagovat
    Vy se musíte vždy hloupě "vyjádřit", p. Gryci. Nechte už ten minulý režim být a raději se zaměřte , ve své spravedlnosti, na ten současný, třeba jak to vedeme s ornou půdou. Dnes je na Seznamu článeček jak se nám "vede" s jejím hospodařením - dříve zmizelo denně 15 ha ornice, dnes je to 25 ha na nesmyslné průmyslové zóny, logistická centra a fotovoltaické elektárny, či satelitní městečka (Jihlavu nevyjímaje). A bývalé podniky jsou v ruinách, to by Vás mělo, jako stavitele, více zajímat (jenom třeba na Jihlavsku chátrající bývalé prosperující sklárny). Proč se třeba nevyužívají tyto pozemky. Nebude dlouho trvat, trošku přeháním, že mezi Prahou a Brnem budou podél dálnice jenom tyto stavby a kamiony budou přetahovat každou blbost z jednoho konce na druhý, potažmo z haly do haly. Proč se to nestaví na nezemědělské půdě, ale na špičkové orné půdě, to by Vás jako stavitele mělo zajímat (ono se lépe staví na rovině a u dálnice, že?). Takových "chytráků", kteří tento BORDEL povolují a velí mu, tady máme nadbytek, žádná zodpovědnost, žádné postihy a jsou jich tady tisíce (Prahou počínaje a konče posledním povolujícím úřadem na okresech) a jdou ve šlépějích toho Vašeho vzoru s těmi krátkými nohavicemi s tou Židovkou ve spolupráci a zbývající "chátrou". Ti rektoři jsou proti těmto "borcům" jenom, s prominutím, malí neslušní ubožáčci.
  • Zdeněk Gryc  | 29.10.2017 10:33  | Reagovat
    "Vy se musíte vždy hloupě „vyjádřit“, p. Gryci. Nechte už ten minulý režim být a raději se zaměřte , ve své spravedlnosti, na ten současný, třeba jak to vedeme s ornou půdou." Vážený pane Fejinko, Omlouvám se za to, že nedokážu reflektovat fundovaně současnost našeho zemědělství. Dosti posměšků zde bylo od "taky čtenářů JL" na mé stáří. Snažím se psát o tom vím a co jsem přímo ve své praxi poznal. "třeba jak to vedeme s ornou půdou." Jako žák Profesora Rozehnala a jeho atelieru specializovaného na zdravotnické stavby jsem dostal umístěnku do Agroprojektu. Ředitel Havelka zařval, pokud nenastoupíš, půjdeš k prokurátorovi. Byl jsem tam 2 roky a chodil s geologem Laštovičkou, otcem architekta Martina Laštovičky, po polích ve snaze realizovat zemědělské stavby a on hledal zdroje vody pro ně. Jak to nyní vedeme s ornou půdou nemohu odpovědně napsat. Jak jsme rozkopávali meze, stavěli kravíny 96, a zejména jak jsme meliorovali krajinu v projektech Agroprojektu vím. Už jsem zde o tom vícekrát napsal. Co dělala meliorační družstva po roce 1920 třeba ve Volevčicích, kdy se snažila za pomocí stavidel rozvádět vodu horizontálně nad údolím. Výsledky rozoraných mezí byly takové, že třeba sousedka vymývala nejenom byt, ale i ledničku od té nejúrodnější zeminy, která se pečlivým hnojením po staletí vytvořila. Jako manžel pediatričky vím, jak zvažovala napsat recept na použití antibiotika, které bylo masově po pytlích přidáváno ve formě aureomycinu, aby nám tloustla prasátka. Myslím, že čtenáři JL už pochopili jak si vážím fundovaných osobností - elity národa. Mým spolužákem od mateřské školky byl děkan a Profesor ekologie Otakar Štěrba. Léta jsme spolu pracovali v jeskyních Jihomoravského krasu a viděli nejen to, co dělá voda v krajině, ale zejména pod krajinou. Najděte si jeho životní příběh ve Wikipedii a také za co byla nedávno vyznamenána jeho žena Dina. Velice Vám doporučuji jeho knihu PRAMEN ŽIVOTA, vydanou už za totáče v roce 1986. ------------------------- Až pod úpatím ledovce ve výšce 3000 metrů v pákistánských horách se již druhý rok tyčí malá polní nemocnice s českou státní vlajkou. Do vesnice Arandu poznamenané bídou a katastrofální zdravotnickou péčí ji dopravili po dvouletém úsilí dva olomoučtí horolezci. Jednou z nich byla i jedna z nejvýznamnějších českých horolezkyň Dina Štěrbová . ------------------------ Vážený pane Fejinka, cením, jak se zajímáte o naši zemědělskou krajinu. Cením si i polemické pozornosti, kterou mi věnujete. S pozdravem Zdeněk Gryc
  • Fejinka  | 29.10.2017 14:08  | Reagovat
    Zdravím, já když si ráno přečetl, jak se chováme k naší orné půdě, za kterou naši lidé- předkové dříve umírali a jak se dnes my k ní macešsky chováme (vyloženě ničíme a prodáme i cizincům), tak mne to naštvalo. Ona JZD se časem vypracovala k dobrým výsledkům, že se k nám jezdili i dívat z toho tzv. západu (nemyslím Slušovice). Pokud tam byli lidé na svých místech, tak to dělali i s ohledem na krajinu a ekologii a nehonili se jenom na výnosy, se kterými se potom chlubili. Někde třeba ty meliorace měly svůj význam, někde ne. I to zcelování do větších celků nebylo vždy tak špatné, často vidím v zahraničí nekonečné lány a je to stejné jako to bylo u nás a mnohdy ještě horší a větší (dá se použít větší technika). Každé má své plusy a mínusy Ještě k panu Janu P. Nechte to na prezidentovi koho si vybere. On si vybírá z těch, co mu lidé nahlašují, taková je zkušenost. A jen tak na okraj: Havel jmenoval daleko více svých kámošů než ten Zeman. Dokonce na to snad jsou někde seznamy osob k nahlédnutí. Hezký zbytek nadmíru větrného dne oběma pánům.
  • Berka  | 29.10.2017 17:04  | Reagovat
    Prezident má tuhle pravomoc a pokud mu ji zákonodárci neseberou, je bohužel jeho právo si vyznamenat koho chce. Samozřejmě že nad Sobotou či Troškou mi trochu zůstává rozum stát, nad TŘEMI agenty StB Nohavicou, Skopečkem a Simonovou taky dost kroutím hlavou - jenže to je tak jediné co s tím můžu udělat. Ale Trošku mě to přece jenom sere :-)
  • Zdeněk Gryc  | 29.10.2017 17:05  | Reagovat
    hezký Bonmot...
  • Honza54  | 30.10.2017 06:25  | Reagovat
    To je sestavička (zkopírováno ) VZatímco šéf Svobody a přímé demokracie Tomio Okamura je notoricky známým politikem, o většině jeho poslanců doposud příliš slyšet nebylo. To však neznamená, že by za sebou nezanechali výraznou digitální stopu: někteří jsou členy podivných či přímo extremistických skupin na Facebooku. Pět poslanců se přihlásilo do diskuzní skupiny Československých vojáků v záloze, které ministerstvo vnitra eviduje ve své zprávě o extremismu. Členové mají navíc kontakty s lidmi v separatistických republikách na východě Ukrajiny. Čtyři poslanci SPD jsou ve skupině Přátelé Ruska v České republice, která mimo jiné brojila proti průjezdům amerických konvojů. Také vítala Noční vlky, ruské motorkáře, kteří jsou považováni za prodlouženou ruku ruské propagandy. Čtyři poslanci jsou i součástí diskuzní skupiny proruského spolku Hej, Občané! Jejich akcí se například účastnil pirátský kandidát Giuseppe Maiello. I proto ho před volbami strana vyměnila a přestal být jejich garantem pro oblast obrany. Pět poslanců SPD patří do skupiny Chceme pryč z NATO a EU - Rusko je náš opravdový přítel. U té působil jako správce komunista Ladislav Kašuka, u kterého se prokázalo, že byl placen z ruských peněz, aby pořádal demonstrace proti EU i NATO.
  • XXXXX  | 18.11.2017 12:41  | Reagovat
    Takže jsou to vlastně komunisti. To je zkopírováno z Reflexu nebo BL nebo z nějaký podobný píčoviny? Ikdyby to byla pravda, což nerozporuju, jak to souvisí s kašpárkem z Hradu a rektory?
  • Honza54  | 18.11.2017 15:04  | Reagovat
    To 5x: Vím, že to nemá souvislost s Hradem a rektory, ale zaujal mne tento článek ( NE Reflex, NE BL ) tím, že Okamura stále hovoří jakou má skvělou partu připravenou tady vládnout, tak jsem to sem dal.