Reklama
Dnes je sobota 21.09.2024      svátek má Matouš
Zpět
Zdeněk Gryc

Architekt - důchodce - autor sídliště Březinovy sady, žák profesora Rozehnala, který si váží osobnosti PhDr. F. Hoffmanna a Václava Havla

Čechoslováci v gulagu (1/3)

Zdeněk Gryc | 31.10.2017 23:05

Dnes21:00 Čechoslováci jako součást plánu na likvidaci nepřátel v dokonale fungujícím stroji sovětského represivního aparátu. Režie M. Nováková První díl série ukazuje fungování smrtícího systému sovětských represí a jeho výkonných složek jako dokonalého „stroje“, k němuž patřila precizní klasifikace nepřátel včetně přesných kvót, kolik jich je třeba zlikvidovat, ale i ruská nedůslednost, kamufláž (Potěmkinovy vesnice) a tupá snaha „splnit plán“ za každou cenu. V této mašinérii vraždění a mnohaletých trestů v lágrech gulagu se ocitá i řada Čechoslováků. ------------------------------------- Dnes 21 hodin. Proč se o tom píše až dnes v 21 hodin?

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

KDO TO ASI PLATÍ ??? 20.09.2024
„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024

Poslední komentáře

Uborka_qrxv615: My, občané Protektorátu (1/3)
Anthonyastom: Invazi v Normandii podporovali ze vzduchu i českoslovenští piloti Dnes 5. 6., 5:00 K pobřeží Francie dorazila brzo ráno ohromná flotila plavidel, kdy válečné lodě doprovázely vyloďovací čluny. Před osmdesáti lety, 6. června 1944, se vylodili v Norm
AqttAdugs: My, občané Protektorátu (1/3)
zdenek gryc: KDO TO ASI PLATÍ ???
zdenek gryc: KDO TO ASI PLATÍ ???

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

10 komentářů

Přidat Komentář

  • XXXXX  | 31.10.2017 23:32  | Reagovat
    Protože kdejakej architekt kreslící komančům jejich sídla a sídliště o tom dřív nechtěl ani slyšet.
  • Zdeněk Gryc  | 01.11.2017 08:24  | Reagovat
    Nechtěl ani slyšet. . . pláč své matky, sestry Čeňka Janíka ? 1/Strýc Čeněk Janík, který jako zrazený partyzán, přežil koncentrák, byl Rožnově těsně po osvobození zatčen a odvlečen komandem do Olomouce, kde byl zařazen do transportu na Sibiř. O jeho story jsem v souvislosti s mým dědečkem, Čeňkem Janíkem vícekrát psal v JL. 2/Otec manželky bratra jihlavského architekta Baueršími, dědečka mého vnuka, ruský emigrant, který vystudoval žil v Praze. Byl těsně po osvobození vyzván, aby se setkal se známým v blízké hospodě. Vzal si zimák a . . . Po létech, když se vrátil jeho spoluvězeň z gulagu, tak sdělil rodině, že dlouho netrpěl. Umřel brzo v přeplněném kostele, který sloužil jako vězení.
  • Zdeněk Gryc  | 02.11.2017 12:37  | Reagovat
    Včera byly v telce 3 české ženy. Na ČT 2 GEN - Galerie elity národa diplomatka. Na Art architektka a zpěvačka. ČT si zachovává vysokou úroveň informací. Na sledování těchto pořadů by si měla zejména mládež udělat čas. Je tomu podobně, jako s titulkem tohoto blogu. Tak jako řidič má pro svou bezpečnost sledovat zadní zrcátko, měl by i občan věnovat čas a seznámit s životním posláním těchto dam, které patří do elity národa. GEN - Galerie elity národa 1. listopad18:25 Vyhledat na Seznam.cz Nejvlivnější žena světa konce druhého tisíciletí se narodila 15. května 1937 v Praze na Smíchově jako Marie Jana Korbelová. Dokument o architektce Aleně Šrámkové zachycuje její životní osudy neoddělitelně spjaté s osudy jejích projektů a realizovaných staveb. Je laureátkou mnoha odborných ocenění jakými jsou Osobnost české architektury, Pocta České komory architektů, Medaile Za zásluhy či cena Ministerstva kultury za přínos v oblasti architektury. V současné době se věnuje nejen své profesi, ale také působí na fakultě architektury ČVUT v pražských Dejvicích, v budově, která patří zároveň mezi její největší realizace. Její tvorba nepodléhá střídání módních směrů, ale vychází z obecně platných zákonitostí architektury. "Klade důraz na morální opodstatnění architektonické formy a preferuje proto u ní hodnoty přísnosti, nestylovosti a nečasovosti," napsal o této mimořádné osobnosti přední historik architektury Rostislav Švácha. ----------------------------------------------------- Na plovárně s Martou Kubišovou 1. listopad21:15 Marek Eben dnes přivítá ve studiu známou zpěvačku, milovnici zvířat a především výraznou osobnost českého kulturního života posledních dekád Martu Kubišovou (*1. 11. 1942), která dnes slaví významné životní jubileum. V milém rozhovoru zavzpomínají mimo jiné na počátky a vývoj pěvecké kariéry paní Kubišové a nezůstane stranou ani její postoj k bývalému režimu, který jí zakázal veřejně vystupovat.
  • Zdeněk Gryc  | 02.11.2017 23:04  | Reagovat
    Svět po Hitlerovi (1/2) Dnes21:05 Vyhledat na Seznam.cz Dokument Fr. (2016). Druhá světová válka zdevastovala kontinent. Všichni chtěli zase normálně žít. Po silné vlně nacismu se ale na svět snesla jiná hrozba... (46 min) ------------------------------------------- Od roku 1945 uplynulo už . . . x let. Vzpomínám jak jsme se vraceli z Tetčic, o které se 12 dní bojovalo, do Brna. Ve dne tam byli rusové v noci němci. Po cestě byly v příkopu mrtvoly. Z věže tanku u cesty visely také, půl mrtvého venku. Člověk si myslí, že něco viděl a ví co byla relativní spravedlnost. Co to byl nedostatek potravin a co to byly krabice a plechovky UNRRA. Leč myslím, že v podstatě neví a mnoho toho co se do nás hustí je založeno na emocích nenávisti a závisti produkovaných zkušenými reklamními agenturami, nejenom v rámci voleb. Myslím, že každý by měl předmětný dokument 2x vidět, než bude znovu soudit, co měli obě totality společného. Měl by se vyptat se svých rodičů a prarodičů. Je rok 2017, proč řekněme roce 1947 nebyl obdobný žurnál publikován?
  • Zdeněk Gryc  | 02.11.2017 23:10  | Reagovat
    Jak to tak po sobě vidím, navrhuji zrušit i + y. Parlament by měl demokraticky hlasovat, které zůstane! Která partaj to prosadí, tak má můj ne-jistý hlas... "Dobrou noc a pevnou naději"
  • Zdeněk Gryc  | 05.11.2017 14:20  | Reagovat
    Na závěr blogu a weekendu : hlas rebelky Art 4. listopad20:20 Zpěvačka, signatářka a mluvčí Charty 77 Marta Kubišová (*1. 11. 1942) v těchto dnech oslavila významné životní jubileum a zároveň završila svou působivou kariéru zpěvačky. Působivou proto, že se v ní jedinečně střetl výrazně osobitý projev a životní postoje ženy, která dvacet let setrvala v bezpodmínečné opozici vůči komunistickému režimu. Kubišová 2005 Art 4. listopad21:45 . . . Také hosté večera přinášejí své dárky v podobě písniček. Chantal Poullain zazpívala šanson na báseň Jacquesa Préverta Mrtvé listí a Richard Krajčo přednesl s oslavenkyní song Obchodník s deštěm. Jiří Lábus se představil v "neznámé" italské opeře. . . Richard Krajčo ve svém vystoupení uvedl: "Kubišová a Havel jsou lidé, kterých si nesmírně vážím".
  • Zdeněk Gryc  | 05.11.2017 14:58  | Reagovat
    “Čechoslováci v gulagu (Jihlava)” Gustav Krum (1924 - 2011) 9. 11. 2017 - 11. 2. 2018 Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě Masarykovo nám. 24 Jihlava kurátor: Jana Bojanovská Do historických prostor Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě se po 38 letech vrací historie v díle akademického malíře Gustava Kruma, jednoho z nejvýznamnějších jihlavských rodáků. Krum zcela nepochybně patří mezi přední české ilustrátory, s jeho knižními ilustracemi se v průběhu života setkal snad každý z nás. Svými kresbami doprovodil téměř stovku historických a dobrodružných knih s širokým tematickým záběrem od antických námětů a až po české dějiny a archeologii. Proslul především ilustracemi knih Karla Maye, Jaroslava Foglara, Jacka Londona, ale i kreslenými seriály - komiksy. Životopisná data: 1942 - povolán do německé armády a na východní frontu 1943 - desertoval a následně vstoupil do čs. Jednotky generála Svobody v Buzuluku. 1945 - na udání označen jako Němec, zatřen a dva roky internován v několika sovětských zajateckých táborech v Polsku a na Ukrajině. 1947 - po zásahu čs. konzula propuštěn a vrátil se do vlasti.
  • Zdeněk Gryc  | 09.11.2017 22:49  | Reagovat
    Svět po Hitlerovi (2/2) Dnes21:05 Vyhledat na Seznam.cz Dokument Fr. (2016). Druhá světová válka zdevastovala kontinent. Všichni chtěli zase normálně žít. Po silné vlně nacismu se ale na svět snesla jiná hrozba… (46 min) Pořad byl měl být vysílán ČT v časech po zprávách v 19h. Je závažný, reklamy na ZOOM ho dehonestují. O vystrkujícího hlavě Kájínka s nápisem Já Kájínek, místy v pořadu, nemluvě. Popravu civilistů na silnici u Prahy, natočená amatérsky 8mm kamerou střídá reklama na vysavač… Současnost ztratila cit a vkus !
  • Zdeněk Gryc  | 15.11.2017 22:13  | Reagovat
    Příběhy 20. století Dnes18:00 Vyhledat na Seznam.cz Houslista, dirigent a také disident Miroslav Jirounek začal v roce 1970 studovat na mladoboleslavském gymnáziu, kde doslova řádil normalizační komunistický ředitel František Nerad. Podle Jirounkova líčení pronásledoval „spolužáky, kteří měli dlouhé vlasy, tahal a smýkal jimi. Těm, kteří nosili křížky kolem krku, je strhával.“ Sedmnáctiletý Mirek se jednoho ze svých spolužáků zastal, konflikty s ředitelem narůstaly. Jako jediný nebyl členem Svazu socialistické mládeže, a když ředitel rozhodl, že na pohřeb spolužáka půjdou všichni studenti ve svazáckých krojích, vzbouřil se. Z gymnázia byl vyhozen půl roku před maturitou, kterou později složil při zaměstnání. „Mirek byl takovým naším svědomím. Říkali jsme si, že nejsme tak stateční jako on. My jsme chtěli normálně žít, chtěli jsme se prostě dostat na vysoké školy, “ vzpomíná v Příbězích 20. století Jirounkova spolužačka Květa Podešvová. V tomto televisním příběhu vzpomíná sebevraždy jejich profesora. Také náš profesor, klasický filolog čeština - francouzština Stanislav Spurný, spáchal sebevraždu skokem z okna, zarazil si nohy do břicha a 4 dny umíral. Jeho jméno je uvedeno na str. 78 v publikaci 100 let GYMNÁZIUM KŘENOVÁ. Tato doba by neměla být zapomenuta. V gotické síni jihlavské radnice ožily příběhy našich sousedů Žáci deseti jihlavských škol v rámci projektu příběhy našich sousedů zpracovali pohnuté osudy čtrnácti pamětníků kruté doby komunistického režimu. V pondělí se v zaplněném gotickém sále jihlavské radnice konala prezentace celého projektu. „Nechtěla jsem se k tomu moc vracet, byla to hrozná doba,“ vzpomíná Jitka Lišková z Černovic na Pelhřimovsku, která však uznává, že je důležité zachovat příběh jako dokument doby. „Měla jsem nejlepší známky, ale neměla jsem místo. Jak jsem říkala, já mám tak blbej posudek, že nemohu ani dojit krávy,“ popisuje dobu padesátých let. Snoubence Eugenie Točíkové z Jihlavska, Vlastimila Kučeru, zavřeli těsně před svatbou v procesu, v němž dostali trest smrti Rod, Tuček a Veselý. Kučera dostal „pouze“ 18 let… Jako nejlépe zpracovaný životní osud porota vyhodnotila příběh Jitky Liškové, který představili žáci ZŠ Evžena Rošického. Více v tištěných novinách s datem 19. 6. Více foto ve fotogalerii. http://jihlavske-listy.cz/clanek17765-prezentace-skolniho-projektu-pribehy-nasich-sousedu.html
  • Zdeněk Gryc  | 17.11.2017 19:09  | Reagovat
    dnes je 17.listopadu - státní svátek Dopisy Olze Dnes17:50 Vyhledat na Seznam.cz Dokumentární pořad, který zřejmě vznikl soukromým amatérským natáčením, přibližuje Václava Havla za jeho pobytu na Hrádečku. Jednak vypravuje o své dramatické činnosti, o tom, jak vzniká divadelní hra. Hovoří o zákazu psaní ve vězení. Jaké to je, čekat na vězení. Hovoří o uchování identity a důstojnosti, vyjadřuje lítost nad tím, jaké komplikace způsobuje Olze. Pořad poodhaluje myšlení politicky pronásledovaného člověka. --------------------------------------------- Zákaz psaní ve vězení.......... spisovateli Zákaz kreslení ve vězení...... architektovi Profesor Rozehnal doplnil své tři dopisy z vězení rodině kresbičkami na 1/4 dopisního papíru nahoře vpravo. Byly to vzpomínky z mládí, třeba jak přijel cirkus do Letovic a podobně. Následně mu to bylo zakázáno. Rozehnal odseděl ze svého 4 letého trestu 2 +1/2 roku. Později byl plně rehabilitován. Na fakultě architektury VUT v Brně je každoročně udílena cena Bedřicha Rozehnala za nejkvalitnější bakalářský projekt.