Reklama
Dnes je sobota 21.09.2024      svátek má Matouš
Zpět
Radek Vovsík

Jsem šťastným otcem třech dětí, vedu dětský domov v Jihlavě a vůbec mi není lhostejné, co se kolem nás děje. V letech 2006-2010 jsem byl náměstkem jihlavského primátora za ODS.

Obdivuhodná připravenost x nerozumný risk

Radek Vovsík | 29.10.2017 22:49

Republikou se v neděli prohnal orkán mající za sebou obrovské škody na majetku a také 2 lidské životy. V ten den po poledni jsem přejížděl autem z Moravských Budějovic (kde můj mladší syn hrál hokejový zápas) do Přerova (kde hokej měl hrát můj starší syn). Spěchali jsme, neboť na přejezd jsme měli pouhé 2 hodiny, a tak každý zádrhel nám mohl vše zkomplikovat. Kousíček za Náměští n/Oslavou jsme projížděli lesem, když pár desítek metrů před námi, v obrovském větru, spadl strom přes vozovku. Dvě auta, jedoucí před námi, zastavila a za nimi i my. Naštěstí strom padl o pár vteřin dříve, než se některé z aut dostalo do místa dopadu. By jsem však velmi rozmrzelý z této situace, neboť očekávané dlouhé minuty čekání či objíždění zatarasené silnice nám velmi komplikovaly situaci. Spolu s řidiči před námi stojících aut jsme vystoupili a přemýšleli, jak situaci řešit. Jeden z nich zničehonic prohlásil - ten strom musíme leda rozřezat. Usmáli jsme se tomu vtípku a dumali dál. On však otevřel kufr vozu, vyndal malou motorovou pilu a k našemu nesmírnému údivu se za naší asistence jal strom přeřezávat. Do 5 minut byla cesta volná. Na náš dotaz, jak to, že s sebou měl pilu, lakonicky odvětil: "V takovémhle počasí bez pily nejezdím!" Nasedli jsme do aut a rozjeli se. Byl jsem rád, že se nikomu nic nestalo a že ani naše cesta nebyla ještě ohrožena. Les byl plný polomů a ve větru nebezpečně se kymácejících stromů. Za další zatáčkou na lesní cestě stál zaparkovaný automobil a nedaleko od něj se polomy prodírala dvojice houbařů....

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

KDO TO ASI PLATÍ ??? 20.09.2024
„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024

Poslední komentáře

Uborka_qrxv615: My, občané Protektorátu (1/3)
Anthonyastom: Invazi v Normandii podporovali ze vzduchu i českoslovenští piloti Dnes 5. 6., 5:00 K pobřeží Francie dorazila brzo ráno ohromná flotila plavidel, kdy válečné lodě doprovázely vyloďovací čluny. Před osmdesáti lety, 6. června 1944, se vylodili v Norm
AqttAdugs: My, občané Protektorátu (1/3)
zdenek gryc: KDO TO ASI PLATÍ ???
zdenek gryc: KDO TO ASI PLATÍ ???

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

7 komentářů

Přidat Komentář

  • Zdeněk Gryc  | 30.10.2017 00:10  | Reagovat
    Vážený pane náměstku, Bylo by možná Vás někdy navštívit a pokusit se, Se mnou jako spoluautorem sochy Romana Podrázského jednat, s cílem, aby s laskavostí Vaší + patřičných institutucí, socha "Jihlavské madony" byla zapůjčena s tím, že bude umístěna do neoploceného veřejného parkovního prostoru Jihlavy. Za Vaše stanovisko děkuje: Ing. arch. Zdeněk Gryc
  • Radek Vovsík  | 30.10.2017 05:49  | Reagovat
    Vážený pane Gryci - již 7 let nejsem náměstkem primátora a do žádné politické funkce se nechystám :-). Co se jedná sochy madony - jsem ochoten jednat o jejím odprodeji za znaleckým posudkem určenou cenu (ta se pohybuje na necelých 500.000,- Kč). V této záležitosti se s Vámi rád sejdu. Další komunikaci v této záležitosti, prosím, směřujte na můj pracovní e-mail info@ddssjihlava.cz, neboť se evidentně nejedná o komunikaci k tématu mého blogu. Děkuji za pochopení.
  • VladimírV  | 30.10.2017 07:39  | Reagovat
    Vážený pane Gryci, no vidíte, jak to jde. Stačí rozbít prasátko a socha je Vaše. Mimochodem, spočítal jste si, kolik stojí kilo šutru, ze kterého je vytvořena? Mějte hezký den. V.H.
  • Zdeněk Gryc  | 30.10.2017 08:28  | Reagovat
    Dobrý den, nepíši o prodeji. Jihlavské zastupitelstvo původně slíbilo, že sochu vykoupí. pak zjistilo, že na to nemá. Takže angažovat se s cílem zápůjčky sochy do veřejného prostoru, "galerie v plenéru" je zcela vyloučena od osobnosti: " V letech 2006-2010 jsem byl náměstkem jihlavského primátora za ODS"? Socha byla dominantním uměleckým dílem umístěným ve středobodu Březinek. Myslím, že je dobře o této věci psát a jednat veřejně. Zejména proto, že veřejné mínění by mohlo této věci napomoci. Ideová hodnota díla Romana Podrázského včetně sochy pro faráře Toufara v Číhošti je zhodnocena i posledním předsmrtným dílem Olbrama Zoubka, také inspirovaným brutalitou totality. Sochy Romana Podrázského nejsou jen kusy kamene na váhu, ale mají ideu a jsou památníky doby. Podobně jako pomsta totality, na soše sv. Jána na mostě v Březinkách.
  • VladimírV  | 30.10.2017 09:24  | Reagovat
    Milý pane Gryci, to ceně kamene bylo samozřejmě nadsázkou. Nicméně je třeba vidět, že městský rozpočet není nafukovací a existují priority jeho výdajů. Zmíněná socha není národní kulturní památkou, takže by pomohlo Vámi zmíněné veřejné mínění. Bez urážky, již předem je mi jasno, jak by dopadlo hlasování o odkupu sochy.
  • fotrák  | 31.10.2017 10:08  | Reagovat
    Pane architekte, mohl byste zde popsat historii sochy a jakým způsobem se stala majetkem p. Vovsíka? Děkuji.
  • Berka  | 31.10.2017 11:23  | Reagovat
    Proč zde ? Ať založí svoje téma, já s vichřicí nevidím sebemenší souvislost. Jinak - už jsem to tu myslím kdysi psal, já když je zrovna hospoda zavřená tak občas dokonce jdu s manželkou na špacír po Jihlavě - takže vím, kde ta socha teď je. A nepřipadá mi, že by byla nějak nedůstojně umístěna. Naopak. Je v pěkném prostředí, vyloženě tam zapadne, neochcávají ji psi ani čučmeni a není objektem výtvarného snažení sprejerů. Samozřejmě panu architektovi umístění symbolu mateřství ausgerechnet do areálu dětského doma bůhvíproč nesedí - mě naopak přijde silně symbolické. Ale jinak musím říct, že se to ten pan Vovsík má přece jen dobře, když je socha za půl milionu JEHO majetkem :-)