Reklama
Dnes je pátek 20.09.2024      svátek má Oleg
Zpět
Aleš Urban

Jsem třicátník, narozen v Jihlavě. Město je pro mě srdcová záležitost. Člen politické strany ČSSD, která by neměla zapomínat na slovo sociální ve svém názvu. Zajímám se o sociální dění ve městě.

Jihlava PRO sociální

Aleš Urban | 05.03.2018 08:36

Bydlení pro mladé, malometrážní byty pro seniory, byty pro matky samoživitelky. To je jen malý výčet možných uživatelů sociálně dostupného bydlení. Myslím si, že se určitě shodneme na tom, že bydlení je pro každého základ. Jak chceme spokojeně žít, když nemáme kde bydlet. Jak chceme pracovat a odvádět kvalitní pracovní výkon, když nemáme, kde spát. Jak si můžeme užívat seniorského věku, když nemáme na základní lidské potřeby. Zákon o sociálním bydlení, které připravovalo Ministerstvo práce a sociálních věcí společně s Ministerstvem pro místní rozvoj v minulém volebním období nedopadl. Věřím, že město jistě vyčkávalo na parametry tohoto zákona, aby mohlo samo jednat. Zákon není, ale město bytový fond má, i když již značně malý, jelikož většinu z fondu rozprodalo.  Stávající byty či domy jsou ve stavu, kdy vyžadují rekonstrukci. Tato rekonstrukce může být spolufinancována z ministerstev, které mají zřízené dotační programy na dostupné bydlení. Dle Českého statistického úřadu si mladá generace, která je společností nazývána mileniány, na své bydlení nedosáhne. Většina mladých je tedy odkázána na pomoc rodiny a vzniká nám tzv. sandwich generation, kdy mladí dospělí žijí s rodiči většinu svého života, jelikož si nemohou dovolit své vlastní bydlení. Přitom řešení je vcelku jednoduché. Například v Třebíči, která je v Kraji Vysočina, mají startovací bydlení pro mladé páry a rodiny s jasně stanovenými podmínkami. Na opačném pólu jsou senioři, kteří mají sice kde bydlet, ale velmi těžko, při velikosti starobního důchodu, zvládnou pokrýt nájem. Zde může také svou roli sehrát město a nabídnout seniorům bydlení v malometrážních, dotovaných bytech. Pro město, které vlastní řadu bytů či celých domů, by to mohlo být velmi přínosné a vyslalo by tak společnosti zprávu, že se zajímá o lidi, kteří jsou v nouzi a potřebují pomoci. Samostatnou kapitolou jsou osoby v nouzi, jako třeba matky samoživitelky, které si po zaplacení nájmů nemohou už dovolit koupit dítěti například pastelky či jiné věci pro rozvoj osobnosti dítěte. Místo toho, aby peníze od daňových poplatníků končily v kapse soukromníka, který vlastní ubytovny, kde poskytuje ubytování těmto matkám, by tyto peníze mohly končit v rozpočtu města. Tento rozpočet by byl obohacen a dané finance by se mohli použít na další smysluplné věci v sociální oblasti. Je potřeba začít řešit i další sociální problémy města, ale o tom až příště.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

KDO TO ASI PLATÍ ??? 20.09.2024
„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024

Poslední komentáře

zdenek gryc: Sedět ve vězení…
zdenek gryc: KDO TO ASI PLATÍ ???
zdenek gryc: Vlastizrádci.
Anthonyastom: Vlastizrádci.
zdenek gryc: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

14 komentářů

Přidat Komentář

  • Jan P.  | 06.03.2018 18:40  | Reagovat
    Dobrý téma a pěkný text.Děkuji autorovi za jeho zveřejnění. Těším se na další pokračování. Napadá mne pouze jedna otázka:bere alespoň mírná většina jihlavských sociálních demokratů.téma autora Aleše Urbana(člen ČSSD) Jihlava PRO sociální vážně.
  • Svatopluk Beran  | 07.03.2018 11:24  | Reagovat
    Cíle které totožně vidím i já. Bylo by ale k tomu potřeba skutečné levice, tím myslím občanů kteří disponují skutkovými informacemi o způsobu jednání a chování dnešní celosvětové diplomacie a chodu ekonomie. Pokud však informace dostávají občané, pouze od novinářů s pravicovým pohledem na svět, jsou mnozí, především mladí fyzicky ještě silní spoluobčané bez životních zkušeností, navyklí na možnost žití na půjčky, snáze a jednodušeji manipulovatelní v prospěch víry sám v sebe než ve víru ve vzájemnost a solidární jednání. Mám ale dojem a doufám že se nepletu, že se tato víra pouze sám v sebe, tolik zprofanovaná na konci a začátku našeho miliénia českou pravicí a většinovými pravicovými českými medii, začíná pomalu přibližovat normálním hodnotám mladé západní společnosti.
  • Honza54  | 07.03.2018 15:07  | Reagovat
    p.Berane, myslím, že levicově píšících a levicově zaměřených tištěných médií je u nás poměrně dost.
  • Jan P.  | 07.03.2018 20:12  | Reagovat
    Honzo,pan Beran má pravdu.Žurnalistika sama tvoří jeden ze zdrojů veřejného mínění. Kde ta levicově tištěná média máme hledat jste pro jistotu už neuvedl.
  • Svatopluk Beran  | 08.03.2018 08:28  | Reagovat
    No nevím, já o žádném nevím. V hlavních televizních zprávách pak ale, když je sleduji, tak už ani nepamatuji že by byl pozván nějaký levicový politolog, redaktor či komentátor. Veškeré komentáře, které vyúsťují z TV 24 ať už k pravici, tak i k levici, komentují pouze pravicový odborníci a to jen a pouze z hlediska pravého spektra. Neříkám že o levici nemluví, pouze celkem pochopitelně vysvětlují veškeré kroky levice jen z pohledu pravice, tak také vybírají i témata, která následně dle potřeby buď ostří nebo nechávají topit.
  • Berka  | 08.03.2018 08:38  | Reagovat
    Protože se na to blbě díváte. Televizní obrazovka (bejvávalo...takže teda displej) je z fyzikálně-optického hlediska něco jako zrcadlo. Pokud se teda díváte a vidíte tam pravici, tak je to ve skutečnosti levice. A naopak. Například současný dotační podvodník v demisi je tohoto úkazu zářným příkladem. Levicově zaměření voliči mu nadšeně tleskají, i když je to ve skutečnosti pravičák nejhrubšího zrna.
  • Svatopluk Beran  | 08.03.2018 11:07  | Reagovat
    Tak to s tím displejem je chytrý. Jinak, samozřejmě že je Babiš pravičák, což už jsem zde několikrát popsal a nemá ve vedení státu, podle mne coby velkopodnikatel dělat. Ale na rozdíl od typické české pravice si uvědomuje, že je potřeba zajistit zlatým slepicím teplo, světlo, zdraví a určité jistoty i když si tím možná drobně zasáhne do zisků. To je ten nejjednodušeji vysvětlený rozdíl od ODS, TOP09, či STaN, samozřejmě to je složitější. Pochopitelně si to většinová část obyvatel takhle neuvědomuje, pouze se v tom instinktivně cítí lépe než pod Kalouskovou pravicí. Čehož samozřejmě na úkor typické pravice a medu kolem úst běžné populace využívá Babiš pravičák, pravicovými zákony polistopadového českého i mezinárodního neoliberalismu vygenerovaný. Nic míň, nic víc. Nejsem pro Babiše a ani pro typ jeho volného tržního hospodářství, jenom se drobně pousmívám při tom, jak z dovolením,, naše pravice kvičí,, nad tím, co sama vygenerovala a ono je to teď ještě egoisticky převyšuje. Průser je v tom, že to do budoucnosti ještě více ukáže, jak je tím levicová tržní ekonomika, postupně demontována. Babišem totiž nemáme našlápnuto na sever Evropy, ale do ještě větší ekonomiky řízené a ovládané jedinci. Přesně tak jak po tom touží a jak to předvádí dnešní nejmocnější svět, USA, Rusko, Čína. To znamená, ještě větší devalvace prostředků směny, za cenu militantního znásilňování a zneužívání jiných národů a slabších zemí. Je skutečností že toto nám, kteří jsou povětšinou bez jakékoliv sebereflexe na dnešní světové vraždění, bezostyšně vyhovuje.
  • venca  | 08.03.2018 15:49  | Reagovat
    Zářný příklad toho, že je úplně jedno kdo na které straně sedí je třeba slavné EET. Když se schvalovalo, už samo ANO zjistilo, že ten zákon je psaný blbě a navrhlo některé výjimky (platby kartou, atd.) - tehdy to ale opozice zablokovala - Kalousci a Fialové křičeli, že buď schválit jako celek bez výjimek a nebo vůbec. A teď najednou sami chtějí uzákonit výjimky. To samé bylo třeba s výdajovými paušály. Kalousek je chtěl kdysi zkrouhnout, ale socdem a spol. to nepřipustili. Jen se dostali k veslu, zkrouhli to sami. Pokud schválí výjimku z EET jen pro plátce DPH, tak je celé EET naprosto k ničemu, protože nejvíce podvádějí právě ti menší podnikatelé (pneuservisy, atd.) kteří dávají lidem vybrat "s dokladem a nebo bez". Teď když jim nebude hrozit odhalení, tak samozřejmě budou vesele podnikat bez dokladů dál. Bude to teda zcela zbytečná věc, která do pokladny nic nepřinese, akorát znamenala náklady pro podnikatele, náklady na stovky dalších úředníků a na správu celého systému. Je to naprosto k smíchu a je vidět, že "obyčejný lid" je naprosto u prdele všem stranám bez rozdílu. Líbivá gesta jakože Babiš přidá tisícovku navíc důchodcům jsou sice pěkná, ale znamenají patnáct miliard navíc. Teď je možná někde najdou (třeba zrušením FNM). Jenže v dalších letech už na to nebude. Ale co, tak si zase půjčíme. Po nás potopa.
  • Svatopluk Beran  | 12.03.2018 08:53  | Reagovat
    Jan. P. Příspěvek v dnešních B.L. je supr. Jak ale přepřáhnout v Soc. Dem. bez toho aby to dnešní vedení nevidělo jako podraz, ale pochopili že je to nezbytná levicová tržní . Jak odtud dostat bandity, kteří tam jsou jenom kvůli prospěchu a bez morálky? Na úplně novou stranu to nevidím.
  • Jan P.  | 12.03.2018 20:04  | Reagovat
    Dobrý den pane Berane. Děkuji za názor.Nevím jaké máte informace,co se týče situace uvnitř ČSSD a neparlamentní antiautoritářská levice(Zelení,levicové iniciativy a skupiny) ? Situace v obou levicových táborech není jednoduchá.Máme zde různé názorové proudy a frakce. Tradiční strany jako ČSSD jsou dnes v těžké krizi – a to nejen kvůli své rozhádanosti a zkorumpovanosti. Příčinou je i společenská změna. Musíme se smířit s tím, že tradiční strany zanikají. A proč by neměly zanikat. Filosof Václav Bělohradský to nedávno v odvysílané diskuzi na ČRo s politickým analytikem Jiřím Pehem vyjádřil přesně:"K těm pravdám, na kterých je sociální demokracie vybudována, se musíme chovat jako ke starým lidem. Nemůžeme do nich kopat, jsou to důležité pravdy našich dějin, ale už jen našich dějin.“ Jinak řečeno, osobně tomu nevěřím,že stranická levice se po zaslouženém volebním debaklu vzpamatuje.Ztracená masa voličů ČSSD a KSČM se nazpátek nevrátí. Ekonomka Švihlíková: Myslet si, že lidé něco „vyzkoušejí“ a vrátí se k podpoře tradičních stran, je naivní. Řada je na neparlamentní-nestranická levici.Cesta to bude bolestná a zdlouhavá s nejistým výsledkem:novou levici, která znovu důsledně vnese do veřejného prostoru střet kapitálu s prací.Pro levici v podobě hnutí nebo strany s novým ostnem, který bude jasně antirasistický, ekologický a radikální.
  • Svatopluk Beran  | 13.03.2018 18:15  | Reagovat
    No bude to těžké. Před deseti lety jsem začínal jako člen Humanistické strany. Ta se však pro malý zájem občanů a v podstatě pro neúspěch v několika volbách rozpadla. Cíle byly téměř totožné o jakých přemýšlíme oba, ovšem bez peněz novou stranu udržet v životaschopnosti je problém. http://www.humanistickastrana.cz/?alias=4_zpravy-a-nazory
  • Jan P.  | 13.03.2018 21:34  | Reagovat
    Pane Berane,finanční zázemí je pro každou politickou stranu či hnutí jistě důležité.O tom není sporu.Ale i bez desítek či stovek miliónu korun může jedinec a politická strana v politické soutěži výrazně uspět. Vemte si např. Piráty nebo občanského kandidáta na prezidenta Marka Hilšera. Humanistické hnutí spolu s Mezinárodním mírovým hnutím,Socialistickou solidaritou,Hnutím za přímou demokracii a dalšími se před deseti lety stala úspěšná společenská iniciativa Ne základnám.Jak velkými finančními prostředky tehdy disponovali a jaký prostor jim tehdy dávala hlavní média ? Minimální.Máte pravdu.Humanistická aliance,dnes strana(HS) má levicové akcenty(bezplatném školství a zdravotnictví).Nicméně dodnes je mezi lidmi především vnímána jako pacifistické hnutí než radikální či autentická levice.Samotná HS myslím neměla ani ambice stát se novou levicovou stranou na české politické scéně.Byla tehdy jiná politická situace a atmosféra ve společnosti.ČSSD a KSČM na tom byly relativně dobře(výsledky voleb) a nedalo se ještě mluvit o krizi tradičních stran. To už levicová občanská iniciativa ProAlt(rovněž bez finančního zázemí a přízně médií),zmobilizovala na Václavském náměstí v Praze proti neoblíbené pravicové prokorupční vládě Nečase a Kalouska v roce 2012 statisícovou demonstraci měla větší šanci stát se relevantní levicí v ČR.Široké názorové spektrum jejich členů se tehdy nedokázalo dohodnout zda se proměnit v politické hnutí.Nebylo ani v zájmu ČSSD,aby na levici vznikl pro ní silný konkurent.Což byla dle mého názoru chyba. Nechme vzpomínek a hypotetických úvah.Společenská změna je fakt.Věřím tomu,že debaty na nestranické a neparlamentní levicové platformě o podobě a šancích pro novou levicovou stranu či hnutí, jak ze strany skeptiků tak optimistů bude pro nás oba přínosem a zajímavá.Pak se uvidí, co bude dál...
  • Svatopluk Beran  | 14.03.2018 11:36  | Reagovat
    Ano, ProAlt byl také velice dobrý levicový pokus. Měl jsem možnost pokusit se v Jihlavě položit jeho odnož. Zúčastnili jsme se napřed ve třech a pak i osamoceně, několika jeho proti vládních demonstrací, včetně té stotisícové, zaštítěné ve velké míře odboráři. Pravice vedená Kalouskem se chovala k takovým to aktivním hnutím velice přezíravě a pohrdavě. Avšak i ČSSD se nijak nevyznamenala vědoma si své tehdejší síly, ve vztahu k ProAltu. V obou platformách byli ve vedení mladí, jazykově i vědomostmi velice dobře vybavení čeští občané. Akorát ten blebs okolo sebe který měli, ,,tím myslím sám sebe a podobné osoby, se ne a ne nějak více namnožit. Ale jak říkáte, nechme vzpomínek a dál bojujme.
  • Jan P  | 12.07.2020 09:10  | Reagovat
    Řešení bytové otázky v pojetí ČSSD se nelíbí bankovním a developerským "analytikům". To by mohlo hovořit ve prospěch návrhu. Je ovšem otázkou, proč s ním ČSSD přichází po 6 letech ve vládě, nemluvě o jejím vládnutí z přelomu tisíciletí, kdy pomáhala deregulovat nájmy. "Návrh zákona, podle kterého by mimo jiné obce měly od developera dostat 25 procent bytů pro své účely za nákladové ceny, by ceny bytů nesnížil, právě naopak. Uvedli to analytici a developeři oslovení ve čtvrtek ČTK. ČSSD, která zákon představila, si od něj slibuje výrazné snížení cen." 9. 7. 2020|ČSSD je vedle, její návrh byty zdraží, shodují se analytici. A ještě zesílí korupci|Novinky.cz

Přidat Komentář Vrátit se nahoru