Reklama
Dnes je pátek 20.09.2024      svátek má Oleg
Zpět
Patrik Priesol

Jsem vystudovaný sociální pracovník a pedagog v oblasti vzdělávání dospělých. Pocházím z Dolní Moravy. Od ledna 2017 jsem předsedou jihlavských Zelených. Na Soukromé vyšší odborné škole sociální v Jihlavě vedu dlouhá léta skupiny studentů, kteří realizují projekty ve vyloučených lokalitách v Kraji Vysočina. Fandím jihlavské Dukle. Buduji společně s ostatními rodinami Komunitní zahradu František, kde kromě rostlin pěstujeme i lidské vztahy.

Zbabělost

Patrik Priesol | 10.03.2018 17:00

10.3. se v demokratických státech napříč celým světem vyvěšují tibetské vlajky. Tibetská Vlajka je chápána především jako symbol útlaku, útisku a omezování lidských práv.  Vyvěšuje se nejen jako podpora Tibeťanům, ale zároveň, jako podpora ostatním místům útlaku na naší planetě. Jihlavská radnice po dlouhá léta tibetskou vlajku vyvěšovala, letos se zbaběle k tomuto činu neodhodlala. Tiskový mluvčí magistrátu se nechal slyšet, že na světě je plno států, ve kterých nejsou dodržovaná lidská práva, a magistrát jejich vlajky taktéž nevyvěšuje. Toto vysvětlení je slabým pokusem, omluvit svou malost a neschopnost vidět dál než za Zaječí skok. Nevím, co letos ovlivnilo jihlavskou radnici vlajku nevyvěsit, zda partnerství s Čínským Wuhanem, které však městu nepřináší nic z toho co bylo slibováno? Nebo se radní přiklonili k podkuřování autoritářským režimům? Na každý pád já to vnímám jako zrazování kulturního dědictví, temno ducha a především zbabělost. A tak se i agenda podpory lidských práv  stejně jako mnohé další bude předávat (na konci volebního období současné rady města) v horším stavu, než ve kterém ji před čtyřmi lety přebírali. 2

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

KDO TO ASI PLATÍ ??? 20.09.2024
„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024

Poslední komentáře

zdenek gryc: KDO TO ASI PLATÍ ???
zdenek gryc: Sedět ve vězení…
zdenek gryc: KDO TO ASI PLATÍ ???
zdenek gryc: Vlastizrádci.
Anthonyastom: Vlastizrádci.

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

9 komentářů

Přidat Komentář

  • XXXXX  | 10.03.2018 17:13  | Reagovat
    A já to vnímám jako vytahování si trika. Nějakýmu tibeťanovi, co se má stejně dobře nebo zle, jak se to vezme, za číny jako za tibetu je to úplně u prdele. A čína? Tak ta se trhá smíchy. Ta si nedá foukat ani od ameriky zato před Prisolem klekne na kolena. Prázdný gesta móda týhle doby. Chceš zachránit tibet? Vem kvér a běž na číňana. Tady umí bejt chytrej kde kdo. Třeba Gryc a jím osobně bráněná ukrajina. Jste trapáci. Oba.
  • Staník  | 10.03.2018 21:50  | Reagovat
    Pane Priesole zkuste si přečíst něco o historii i současnosti Tibetu a možná si trochu poupravíte názor a přehodnotíte i to proč by se měla vyvěšovat jeho vlajka. Nic ve zlém. Hezký večer.
  • Patrik Priesol  | 10.03.2018 22:55  | Reagovat
    Pane Staníku, strávil jsem nějaký čas mezi Tibeťany v tzv. malém Tibetu v Indii a věřte mi, že vím o čem zde hovořím a vím jakým utlačováním a nesvobodou si museli projít. Přeji hezký den.
  • VladimírV  | 11.03.2018 08:57  | Reagovat
    Pane Priesole, nic ve zlém. Budova jihlavské radnice je i místem reprezentace politiky nejen obce ale i státu. Proto by se v tomto duchu měl brát ohled i na její dekorování. Zdraví Vladimír Havlíček
  • venca  | 11.03.2018 10:37  | Reagovat
    V podstatě s tím taky souhlasím. Vyvěšování vlajek a praporků jsme si užili dost. Kdyby byl dalajláma na oficiální návštěvě republiky a zavítal do Jihlavy, tak nemám s vyvěšením vlajky na radnici absolutně žádný problém - naopak. Pokud by zde byl na návštěvě neoficiální a jeho příznivci si zamluvili náměstí na nějaký meeting, tak ať na něm mají klidně pětimetrové billboardy s tibetskou vlajkou. Pokud některá ze stran chce podpořit nezávislost Tibetu, ať klidně vyvěsí vlajku nad svoje stranické sídlo a stoprocentně to budu respektovat. Ale radnice je místem oficiálním. Úplně stejně tak by se mi nelíbilo, kdyby se na radnici třeba ve státní svátek ruské federace vyvěšovala vlajka ruská, nebo na den nezávislosti vlajka americká. Znovu opakuji, že jinak to chápu v případě oficiálních návštěv - tam to naopak vnímám jako výraz úcty k hostům - a pokud by přijel do Jihlavy na OFICIÁLNÍ návštěvu třeba samotný mazaný Putin, tak samozřejmě vyvěsit vlajku federace - i když by z toho některým zasloužilým socialistickým architektům asi zaručeně praskla žilka. Radnice by měla být jako celek přísně apolitická (ha-ha-ha).
  • Jan P.  | 11.03.2018 19:15  | Reagovat
    Enviromentální témata a sociálně demokratické hodnoty mi nejsou cizí. Nemám nic proti projevům solidarity (aktivisté,instituce,úřady) na podporu lidských práv u nás i ve světě,pokud se tak neděje selektivně. Proč porušování lidských práv v Tibetu některé liberály a instituce tak zneklidňuje a státní terorismus,který provádí stát Izrael na okupovaných palestinských území je nechává chladnými ? Tam se mimo lidských práv porušuje desítky let taky rezoluce OSN. Nevím jestli téma,které autor zvolil je zrovna to,co nejvíce rezonuje mezi běžnými občany Jihlavy a řeší problémy města.Lídři a členové Strany zelených stejně jako ČSSD v Jihlavě,pokud vážně přemýšlí o tom,že po komunálních volbách zasednou v příštím zastupitelstvu by se měli raději začít starat o reálné problémy života lidí.Jihlavská ČSSD se mladými a neprofláklými tvářemi o to opatrně pokouší.Např,mladý sociální demokrat .Aleš Urban:Jihlava Pro sociální. Na blogu JL konečně otevřít jedno důležitě sociální téma k úspěchu v komunálních volbách nepovede.ČSSD a SZ má o čem přemýšlet a hlavně o tom jak přiblížit město lidem. Do podzimních voleb už času moc nezbývá.
  • Svatopluk Beran  | 11.03.2018 20:49  | Reagovat
    Pane Pieresol co takhle pobýt chvilku i v Gaze, potom si návštěvy obě dvě porovnat v hlavě a hrdě se vystavit s vlajkou těch zkoušenějších v dnešním geopolitickém boji mocností. To by podle mne byla opravdová statečnost. Jistě též víte, že do zásahu Číny byl v Tibetu feudální systém s nevolníky, no spíše to byli otroci. Uvědomujete si co by to bylo opět statisíců mrtvol a milionů běženců potom, co by tam CIA rozjela barevnou revoluci a začala dodávat zbraně? Uvědomujete si též podle posledních zkušeností s těmito dodávkami a podporou domácích militantních pátých kolon, co by bylo emigrantů z bojujícího Tibetu rozděleného občanskou válkou? Podle vás to totiž znamená umístění amerických vojenských základen přímo mezi Rusko a Čínu, nehledě na to že by se ze surovinových zásob vzácných kovů spadajících dnes pod vliv Číny, dostaly tyto vzácné kovy pod přímí vliv Spojených Států? Nezdá se mi chytré vytvořit další válčící region roztržením nějaké velmoci.
  • Aleš Urban  | 12.03.2018 11:17  | Reagovat
    Jan P. : Souhlasím s Vámi, že je potřeba probírat témata, která Jihlavu trápí. Sám v této aktivitě budu pokračovat. Děkuji Vám za pozitivní odezvu. Tibetská vlajka na radnici nepatří, aspoň dle mne. Souhlasím, že vlajky ostatních států by se měly vyvěsit pouze při návštěvě. Radnice jako celek by měla být apolitická aspoň do prezentace veřejnosti. Každý kdo má zájem podpořit Tibet či jiné země to může vyjádřit svým způsobem. Není to téma, které by Jihlavu trápilo. Jsou tu jiná témata. Bydlení, městská doprava, senioři, mladé rodiny.... atd.
  • Jan P.  | 15.05.2018 19:28  | Reagovat
    Sen o míru v západní Asii skončil v pondělí izraelským vražděním civilistů, zatímco na ambasádě USA ve svatém městě probíhala spokojená recepce. Zakladatel @CLOVEKVTISNI obhajuje střílení do demonstrantů. tvrdě odsouzené mezinárodními organizacemi od @amnestyusa po @hrw. To v kombinaci s mlčením organizace Člověk v tísni v této věci opět otevírá otázku, jestli její činnost spíš než o lidských právech není o politice