Reklama
Dnes je pátek 20.09.2024      svátek má Oleg
Zpět
Aleš Urban

Jsem třicátník, narozen v Jihlavě. Město je pro mě srdcová záležitost. Člen politické strany ČSSD, která by neměla zapomínat na slovo sociální ve svém názvu. Zajímám se o sociální dění ve městě.

Jihlava PRO sociální III.

Aleš Urban | 16.04.2018 07:52

V minulých příspěvcích jsme se seznámili se sociálním bydlením a sociální izolací seniorů. Dalším důležitým tématem je veřejná doprava. Tento rok radní města dosáhli významného kroku, kdy občané starší 65 let budou cestovat jihlavskou městskou dopravu zdarma. Dle mého názoru to bylo výborné rozhodnutí, ale také je potřeba vzpomenout na seniory, kteří již nejsou tak mobilní. Těm by město mohlo pomoci rozšířením již stávající služby Novodobé sanitky, což je služba, která klienta nejen dopraví k cíli, ale personál doprovodí pasažéra až na kýžené místo, třeba k lékaři, na úřad, nebo na nákup. V jiných městech je tato služba hojně využívaná a městem podporovaná. Příkladem mohou být Karlovy Vary, Praha, ale i města na Vysočině, jako například Světlá nad Sázavou, Náměšť nad Oslavou nebo Telč. Veřejná doprava se ale netýká jen seniorů. Měla by být přátelská i pro ostatní obyvatele města. Jednou z cest, jak ulehčit obyvatelům, by byla MHD zdarma, bohužel je to finančně nad možnosti města. Reálnější variantou je zavedení možnosti platit v MHD platební kartou, kdy cestující nemusí mít u sebe Jihlavskou kartu, která se naneštěstí minula původní myšlence integrování nejen jízdenky MHD, ale i vstupenky do zoo, aquaparku Vodní ráj, průkazku do knihovny, či platby za parkování. V rámci Smart city se dozvídáme, že budeme mít v Jihlavě chytré zastávky, nebylo by tedy od věci mít i možnost chytré platby v dopravě. Výhodou by mohlo být, díky platbě kartou, levnější jízdné. Další možností je mobilní aplikace pro chytré telefony, která by občanům umožnila kupovat jízdenky kdykoliv a kdekoliv, informovala by o dopravní situaci ve městě, kulturních aktivitách a jiných důležitých událostech. Jak jistě víme, město trápí řada věcí, nejenom bydlení, sociální izolace seniorů a doprava, ale například i pracovní podmínky zaměstnanců v městských firmách, ale o tom až příště.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

KDO TO ASI PLATÍ ??? 20.09.2024
„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024

Poslední komentáře

zdenek gryc: Sedět ve vězení…
zdenek gryc: KDO TO ASI PLATÍ ???
zdenek gryc: Vlastizrádci.
Anthonyastom: Vlastizrádci.
zdenek gryc: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

1 komentářů

Přidat Komentář

  • Jan P.  | 23.06.2018 09:10  | Reagovat
    Dobrý článek. "Pokud chce developer (ve Vídni)stavět, musí část bytů vyčlenit pro dostupné bydlení." 22.6.2018 Hospodářské noviny/Adam Váchal(Problémy s bydlením nemusí vyřešit ani výstavba obecních bytů. V Německu jsou i levné městské byty nedostupné)