Reklama
Dnes je pátek 20.09.2024      svátek má Oleg
Zpět
Vít Zeman

Stavební inženýr se zaměřením na plánování měst a obcí po celé ČR. Hlavním oborem jeho činnosti je management územního a strategického plánování. Jako externí poradce řídí rozvoj měst směrem k vyšší užitnosti i kráse jejich center. "Pokud nedokážeme správně plánovat města pro lidi, nebudou lidé mít možnost města správně využívat. Tím ublížíme jak městu a jeho potenciálu, tak zejména lidem a celé naší společnosti."

Ne jen firmy, ale i radnice má řešit bydlení

Vít Zeman | 06.09.2018 15:10

Jihlava postrádá nabídku kvalitního bydlení, chybí nabídka bytů i pozemků pro rodinné domy. Město doposud nedokázalo převzít iniciativu z rukou developerů a začít řídit výstavbu v rámci vlastního území. Tento dlouhotrvající stav ničí přirozenou krásu Jihlavy.

 

V oblasti výstavby nalezneme nedostatky téměř ve všech oblastech: chybí pravidla, koncepce, analýzy potřeby nových bytových jednotek i strategický směr růstu, tedy vše, na čem by úspěšný management rozvoje města mohl stát. Současný stav podporuje silný klientelismus, lobbistické intriky a úplatkářské mechanismy. Těmi, kdo pociťují všechny negativní dopady, jsou samozřejmě obyvatelé města.

 

Satelitní výstavba a nelítostné rozrůstání okolních obcí posiluje dopravní problémy města a snižuje ekonomickou prosperitu. Mladé rodiny nemají šanci uspět v takto nastaveném systému nabídky i ceny.

 

Dá se to změnit? Samozřejmě, že dá! Ale je zapotřebí rozumět všem rovinám problému a znát příklady ze zahraničí. Poučit se z chyb a hlavně; ZAČÍT STAVĚT!

 

3 kroky k inteligentní a hospodárné bytové výstavbě:

 
  1. Město má převzít aktivní roli Město není developer ani soukromý stavebník. To ale neznamená, že nemůže provádět investiční akce. Město musí veškeré své aktivity plánovat s ohledem na jednotlivé pilíře udržitelného rozvoje. Zejména pak s ohledem na obyvatele. Protože jedině tak je schopno vyrovnat nedostatky výhradně soukromě řízeného trhu a posílit celkovou prosperitu města.

 
  1. Město má zapojit stavitele i občany Zároveň také musí se všemi developery, stavebníky i občany sdílet své projekty. Všechny tyto skupiny o sobě musí vědět a doplňovat se. Tím vytvoří základ pro kvalitní a užitné město.

 
  1. Město musí pracovat s architekty, ale i urbanisty Zdravá ekonomika přichází ze zkušeností developerů, ale kvalitní veřejný prostor a důraz na ekologické a sociální aspekty zase z městských projektů. Bohužel ty nám tato radnice neumí předložit.

 

Je na každém z nás, zda necháme současné vedení města hledat důvody, proč to nejde, nebo zda zvolíme cestu profesionálního přístupu.

 

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

KDO TO ASI PLATÍ ??? 20.09.2024
„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024

Poslední komentáře

zdenek gryc: Vlastizrádci.
Anthonyastom: Vlastizrádci.
zdenek gryc: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“
Jovita: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“
Ing. arch. Zdeněk Gryc: KDO TO ASI PLATÍ ???

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

10 komentářů

Přidat Komentář

  • pozorovatel  | 07.09.2018 06:47  | Reagovat
    1.Mladé rodiny uspějí, ale musí si vzít nemravnou a otrockou hypotéku, banky mají své miliardové zisky, není přece důvod něco měnit. O tom to je. 2.Píšete: "Současný stav podporuje silný klientelismus, lobbistické intriky a úplatkářské mechanismy ". Nevím kde žijete Vy, ale máme téměř 30 let zlodějsou demokracii, krade se všechno a všude.3 kroky k inteligentní a hospodárné bytové určitě nebudou ovlivněny lobismem, klientelismem atd? :-))) Známe naše lidi. 3.Nejen město má obrovský problém s populační explozí programově nepracujících, centrum se velkým tempem mění ve vyloučenou lokalitu, Je lepší, když město samo žádné byty stavět nebude, je jasné, kdo by v nich dostal bydlení a kdo by plati neplatill nájem. Určitě ne mladé pracující rodiny, pro ně máme hypotéku.
  • Libor Furbacher  | 07.09.2018 14:02  | Reagovat
    Jenom prosimvas v tom vasem planovani do toho netahejte mesto a verejny penize.To nikde nepracuje ,pouze poitikove jdou po hlasech .Ono to zni moc pekne.Ale kolik tech penez skutecne dosahne ty kterym jsou urceny? Tady trosku nahlednuti do toho ,jak to selhalo tady v Torontu.Aby jste se citily lepsi ze se to nerozkrade jenom v Cesku.Dejte byrokcratum moznost a oni vam ukazou. Ten vybor co to obhospodaruje ma obrovske platy,utraceji na sebe skoro neomezene,na kazde tri delniky je jeden manazer.Prace na udrzbe musi byt delana pouze delniky z odboru.atd.atd.Proto nejsou penize na opravy.Proto lidi co tam bydleji neplati najem.Hodne neopravenych bytu je prazdnych ,nikdo to nechce.Mezi najemniky je velke procentio prodavacu drog a prostitutek.No a samozrejme porad se rve ze je malo bytu za umernou cenu,ze se musi udelat vice takovych projektu. Tady je link,pokud to chcete podrobneji v originale. https://torontosun.com/2017/04/11/torontos-endless-social-housing-crisis/wcm/967cf666-90d6-4afa-8dcd-357c92c60665
  • Jan P.  | 07.09.2018 14:34  | Reagovat
    Proč se zpožděním a pro veřejnost složitě popisovat problém dostupného bydlení v Jihlavě ? Co v jiných městech ČR a na celostátní úrovni už probíhá či realizuje ? . BYDLET- ŽÍT INICIATIVA ZA DOSTUPNÉ BYDLENÍ Nikdy není pozdě.Bylo by fajn,kdyby se iniciativy za dostupné bydlení i v Jihlavě někdo uchopil.
  • Jan P.  | 07.09.2018 16:06  | Reagovat
    Lídr soc. dem. v Praze Jakub Landovský, který je zároveň náměstkem ministra obrany v dnešním rozhovoru pro Novinky cz. Jak byste řešil drahé bydlení v Praze? To je nejzásadnější věc a je to základní téma voleb. Podstatné je, aby Praha myslela na všechny obyvatele a aby i Pražáci, kteří bojují od výplaty k výplatě, měli šanci. Nájem vám sežere z příjmu zdaleka nejvíc peněz. Navrhujeme komplex opatření, která zlevní život v Praze. A nabízíme dlouhodobou vizi na znovuvybudování městského bytového fondu. Vzorem je Vídeň, kde sociální demokracie vládne přes 25 let. Chceme nastavit kvótu, že by 10 procent nově vznikajících bytů, což je asi dva tisíce za rok, dostalo do vlastnictví město. Jak to chcete udělat? Dohodou s developery, kteří staví nové projekty, že tam budou byty pro město. V dopravních předpisech je, že každý byt musí mít parkovací místo. To toho developera stojí neskutečné peníze. Pokud chceme mít jasno v tom, že MHD je cesta vpřed, tak mu řekneme: Ty nám tady vybuduješ byty bez parkovacích míst a lidé dostanou byt přidělený s tím, že budou jezdit MHD, a buď to vezmou, nebo nevezmou. Nebo developer staví a vy mu dáváte pozemky. Můžete ty byty získat bezúplatně za pozemky.
  • Jan P.  | 08.09.2018 20:32  | Reagovat
    Dobrý den,pane Zemane. Mohl by jste prosím ještě jednou čtenářům blogu JL přednést konstruktivní řešení dostupného a sociálního bydlení ,které v Jihlavě zoufale chybí.Pro průměrného čtenáře a laika to více rozvést.Troufám si říci,že tento problém netrápí jen nemalou část občanů Jihlavy,ale řady i jiných českých a moravských měst a obcí včetně Prahy a Brna.V současnosti se to mediálně stává velké téma.Což je dobře.Ukázalo se totiž,že ekonomická teorie o neviditelné ruce trhu na případě dostupného a kvalitního bydlení nefunguje.Sociální politika nebyla ze strany státu,ale i měst a obcí prioritou.Éra hypotečních úvěrů končí. Tento problém se mě netýká.Věkově patřím ke střední generaci.Mám svoje vlastní bydlení. Bez půjček a hypoték.Na rozdíl od jiných se měl v tomto případě štěstí. Dobře si ale uvědomuji,že bydlení se stává nedostupným i pro střední třídu.Mladým lidem se možnost dostupného bydlení vzdaluje. Mezi jejich problémy s bydlením a těmi, s nimiž bojovala generace jejich rodičů, je velký rozdíl.
  • VladimírV  | 09.09.2018 09:02  | Reagovat
    Pane Jane P. I v problematice bydlení se samozřejmě uplatňuje tržní hospodářství. Že nepůsobí takovou silou jako odvětvích, která produkují zisk, je nabíledni. Jinak, otázka bydlení zde byla neuspokojivě řešena i za minulého režimu. Nebylo výjimkou, že se na byt čekalo deset i více let. Byly to podniky, které participovaly na výstavbě bytů a jejich poskytování svým zaměstnancům. Dnes je situace poněkud jiná. Hospodářský cyklus, který produkuje kapitalistický řád, s sebou v periodách přináší nedostatek nebo naopak přebytek pracovních sil. Nicméně, k realitě dneška. V případě Jihlavy, která disponuje poměrně velkým bytovým fondem a město má problém s obsazeností některých bytů, jde o problém malé komunikace s firmami, které jsou bytostně závislé na dostatku pracovních sil. Vlaštovkou je participace firmy Bosch na výstavbě a provozu mateřské školy. To, že se městské byty poskytují vrstvě obyvatel, která je zčásti neochotná pracovat, je obecný problém. Dalším problémem je ztráta chuti mladých lidí, upsat se k jedinému zaměstnavateli a tudíž se spokojit s případným poskytnutím bydlení. Je to dnes jejich volba, sázet na byt pod drahou hypotékou s rizikem její nesplácení. V každém případě je však podmínkou reálných úvah o zajištění bydlení jistota zaměstnání. A jsme zpět u začátku problému, to jest neoddiskutovatelný hospodářský cyklus, který plodí i recese a tudíž i riziko ztráty zaměstnání. Stát samozřejmě vypomáhá systémem dávek, v tom i na bydlení, což je asi tak všechno, co dnešní společnost může plošně vyprodukovat. Zkrátka, zvolili jsme si kapitalismus, který je charakterizovaný nerovnoměrným rozdělením bohatství a opustili socialismus, který se pyšnil rovnoměrným rozdělováním bídy. (Citát W. Churchilla).
  • Jan P.  | 09.09.2018 11:43  | Reagovat
    Pane Vladimíre V,píšete nesmysly.Argumentujete demagogicky. Jako laik bych rád znal jednoduší popsání od autora blogu,co se týče řešení dostupného a sociálního bydlení konkrétně v Jihlavě. Upřimně řečeno.Váš názor na věc mě vůbec nezajímá. Na vysvětlenou.Projektový manager Vít Zeman je mimo jiné lídrem koalice Žijeme Jihlavou(ŽJ). Ve volebním programu ŽJ najdeme:podpoříme startovací byty a dostupné bydlení. Budeme se inspirovat projekty, které přinášejí dobré výsledky v oblasti ukončování bezdomovectví rodin s dětmi. Podpoříme rozvoj kapacit organizací sociální péče, které umožní seniorům co nejvíce zůstat v domácím prostředí. Takový projekt a iniciativu v Jihlavě vítám...
  • VladimírV  | 09.09.2018 12:21  | Reagovat
    Pane Jane P. Váš return na můj příspěvek je pouhým plácnutím do vody. V čem spočívá moje demagogie? V tom, že dlouhodobě nesdílím Vaše snění o sociálně spravedlivé společnosti? Předvolební slib z úst erudovaného člověka přestane být slibem až tehdy, kdy se jím vyřčené stane součástí programového prohlášení příští radniční koalice. Potom lze očekávat i jeho finanční krytí a tedy i uskutečnění.
  • Jan P.  | 09.09.2018 19:07  | Reagovat
    Já Vám pane Vladimíre V moje vidění světa nevnucuji.Nevnucujte svoje vidění světa,ale druhým vy. Kritická poznámka k mému komentáři by mi vůbec nevadila. Ale... Máte právo na názor. NE na svoje fakta.Víte jakou bytovou a sociální politiku provádí nejlepší místa pro života na světě-Vídeň,Curych a Mnichov ? Můžete argumentovat tím,že Jihlava není Vídeň. Proč by se ale např. Jihlava nebo Praha bytovou politikou Vídně nemohla inspirovat ? Bytová situace v ČR začíná být dramatická i když Vy popíráte. Je to nereálné a nemožné ? Mohu Vás ubezpečit,že bytová politika Vídně,Curychu a Mnichova není v rozporu s tržním hospodářstvím, jak .si mylně myslíte.Sociální politika bydlení je v zájmu všech i když Vás,vašich dětí a vnoučat se to možná netýká.a týkat nikdy nemusí. Říká Vám např, něco Brněnský projekt Housing First,který získal cenu Evropské federace národních organizací pracujících s lidmi bez domova ? Pokud máte potřebu za každou cenu se v diskuzi k tématu blogu vyjadřovat-vyhledejte si předem o tom informace a relevantní fakta.Nestranně a objektivně se nad tím zkuste zamyslet.Bez ideologické zaslepenosti a cynického individualismu.Já vím,že žádám po Vás nemožné. Nebo se k tomu raději nevyjadřujte.Nic tím nezkazíte.Vyhnete se tomu,že bude za neinformovaného a nebude oprávněně považován za demagoga. Ubezpečuji Vás,že na podobné komentáře příště odmítám reagovat. Považuji to za ztrátu času. Na nesmyslné hádání na internetové diskuzi o ničem si musíte najít někoho jiného.
  • blade  | 24.08.2021 15:47  | Reagovat
    Radnice prý bude na konci srpna projednávat zvýšení daně z nemovitostí !