Reklama
Dnes je pátek 20.09.2024      svátek má Oleg
Zpět
Petr Klukan

Narozen 2. 4. 1961 v Jihlavě, je absolventem Přírodovědecké fakulty UJEP Brno. Od roku 1993 je šéfredaktorem Jihlavských listů. Mezi jeho největší záliby patří fotografování.

http://www.jihlavske-listy.cz

Oči pro pláč

Petr Klukan | 14.09.2018 09:32

Krach stavební firmy PSJ vypadá hrozivě a dopad bude mít velký. Některé zakázky se zastaví nebo zpozdí, a také fotbalový klub Vysočina se bude potýkat s financemi, protože ještě nedávno prvoligový klub stál a padal především s PSJ. Značka PSJ přesto bude fungovat dál. Je to totiž velké uskupení firem, a do konkurzu půjde jen PSJ, a.s. Vždyť před lety obdobně krachla PSJ Jihlava. Komu tedy zbydou oči pro pláč? Hlavně věřitelům, malým firmám, kterým PSJ dlužilo a dluží. Ty už se peněz asi nedočkají. PSJ a její vedení však bude v podnikání pokračovat. V ostatních firmách koncernu, nebo nové PSJ Concrete, kterou založili v loňském roce. Pro velké hráče totiž krach jedné z firem není existenční. A když vycítí konec, to zdravé zachrání a to špatné nechají utopit.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

KDO TO ASI PLATÍ ??? 20.09.2024
„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024

Poslední komentáře

zdenek gryc: Vlastizrádci.
Anthonyastom: Vlastizrádci.
zdenek gryc: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“
Jovita: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“
Ing. arch. Zdeněk Gryc: KDO TO ASI PLATÍ ???

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

44 komentářů

Přidat Komentář

  • Storm  | 14.09.2018 10:42  | Reagovat
    Přesně tak. Manažersky zmařené firmy hodí do kytek, věřitele taky a dál si budou podnikat jak kdyby se skoro nic nestalo. Jistě, může se sejít ve firmě spousta smůly, ale když už je těch chyb moc, asi to není samo sebou.
  • VladimírV  | 14.09.2018 13:17  | Reagovat
    Jak utopit dluhy vzniklé ze zmařených investic v Rusku? Embargo na obchod s ním je politické rozhodnutí a viník úpadku firmy je tedy dostatečně známý. Stát se tváří, jako by se nic nedělo i když strádá mnoho našich firem. No přece, úspěch v obchodování je výsostně v rukou firmy. Hlavně, že uškodíme Rusům a v naší kotlince živit budeme živit teorii tunelování v PSJ.
  • Petr Klukan  | 14.09.2018 14:00  | Reagovat
    Pane Vladimíre, ztráty v Rusku se staly před několika lety, pan Vaculík popsal problémové zakázky a ani jednou neřekl, že by za to mohlo "embargo". Vy máte jiné a lepší informace než sám předseda představenstva firmy?
  • Dvořák  | 14.09.2018 17:18  | Reagovat
    Tady opravdu nepůjde o zmařené investice. Už ten zajímavý "sestup" z první ligy něco naznačoval. Podle mě dobře plánovaný,zbavit se dluhů,zamaskovat černoty a pěkně legálně.
  • VladimírV  | 14.09.2018 20:39  | Reagovat
    Pane Klukane, insolvence je výsledek postupného zadlužování firmy. Každá zmařená investice má na vliv na výši dluhu. Ono se to v naší kotlince nějak nenosí, dovolit si z pozice šéfa firmy kritizovat politická rozhodnutí.
  • Zdeněk Gryc  | 15.09.2018 19:32  | Reagovat
    S nostalgíí překopírováno z původního článku o PSJ: TO JE VÍC NEŽ ŠPATNÁ ZPRÁVA! Pozemní stavby Jihlava a Stavoprojekt sídlily v Hluboké ulici v budovách s neblahou tradicí mučíren STB. Byla to úzká kolaborace na výstavbě nejen Jihlavy. O publicitu, tehdy dost významné JITŘENKY a sídliště II. se zasloužil redaktor Jiskry Milan Dvořák, který na stavby docházel. Příkladem je jeho článek o největší jihlavské "halové" prodejně "Obchodní středisko do finiše", který vyšel v Jiskře 15. 3. 1966. Pozemní stavby měly podobně jako Stavoprojekt ředitelství v Brně. Tam také vycházel časopis POZEMSTAV, kde bylo publikováno, že nejlepší řemeslo se dělá v Jihlavě. Je velká věc, že tuto kvalitu produkovala také jihlavská panelárna, zásluhou pana Trnky a pana Pražáka. Poslední stavbou, kterou podle projektu " kolaboranta "PS realisovaly je budova PVT, navazující na Březinky. Je to složitá stavba, která měla v případě atomového útoku ochránit prominenty, štáb okresu a obsluhu počítače, takto vybaveného jako jediný v RVHP. Je to složitá technologie, na jejímž návrhu se podílela Akademie věd, pracoviště plasmatu. Jinde jsem napsal jak architekt Till , který byl zodpovědný, aby se stavba stavěla podle stavebního povolení, komentoval na náměstí, při návratu z kontrolního dne tribunu k Únoru 1989 : "Važme si toho, je to možná naposledy!" Tehdy na kontrolní dny docházel skvělý ředitel Trupl, který přes nedostatky PS v některých řemeslech, jako byli obkladači, se snažil o provedení stavby v kvalitní technologii s funkcionalistickou fasádou. Pozemní stavby Jihlava, realisovaly nejenom v Jihlavě panelové domy ,/ jejichž technologická životnost byla plánována na 35let,/ v takové kvalitě, že fungují dodnes. S úctou vzpomínám nejenom na ředitele Trupla, ale i na pracovníky jednotlivých řemesel, kteří se na stavbách podíleli. Nevím, jestli je možno likvidaci PSJ nějak jinak vyřešit. Možná, že by si to mělo dát nové zastupitelstvo na čelné místo do volebního programu. Zdeněk | 2018-09-13 08:25:47 | Reagovat
  • Zdeněk Gryc  | 15.09.2018 19:37  | Reagovat
    PS už si nejsem jist, správností jména... nebyl Tyll
  • fotrák  | 15.09.2018 21:16  | Reagovat
    Co má zastupitelstvo, investující cizí peníze (tedy peníze daňových poplatníků, tj. občanů potažmo obyvatel), společného s řešením "nevydařeného" podnikatelského záměru PSJ? To jako sanovat mučírnu Stb v Hluboké ulici (uvozujete svůj článek). Ze sraček komunismu povstal váš Kreml a králíkárny, z nichž některé se brzy budou dožívat 60. a více let (ty pod Domem zdraví a i jinde z 50. let), přesto jejich cena 2 mega. Mimochodem, jak jako architekt hodnotíte samotnou budovu Domu zdraví? Dle mého nearchitektského vnímání je to jedna z nejhezčích staveb v Jihlavě. Snad nedopadne jako Fuchsův hospodářský pavilon, developeři nespí a vy jste mlčel. Z jaké materie povstal PSJ a co zanechal, nechám na vaší fantazii. V rámci Jihlavy mě napadá osud tiskárny Ekon. Vinice v sousedství vinic knížete Lidublíže. Upřímně (a to myslím upřímně) Vám přeji vyrovnané a spokojené stáří.
  • XXXXX  | 16.09.2018 13:34  | Reagovat
    Nevím co ma PSJ společnýho s Pozemníma stavbama Brno, závod Jihlava, asi další architektova fantasmagorie.
  • Zdeněk Gryc  | 18.09.2018 13:19  | Reagovat
    fotrák říká: Sobota, 15. 9. 2018 v 21:16 Snad nedopadne jako Fuchsův hospodářský pavilon, developeři nespí a vy jste mlčel. ------------------------------------------------------ Vážený pane Fotrák, Už jste zapomněl, co jste napsal na můj obsáhlý soupis aktivit, nejenom zachovat Fuchsův hospodářský pavilon, ale najít pro něj v areálu Polytechniky uplatnění. Váš komentář pochází z Sobota, 15. 9. 2018 v 21:16 Tento weekend, Celkem přesně včetně dne i hodiny jsme seděli s Evou Rozehnalovou a kurátorem odkazu profesora Fuchse, Mgr. Jindřichem Chatrným autorem výstavy díla Profesora Fuchse, kterou jsme si mohli před časem prohlédnout v přízemí Jihlavské radnice. Výstavu otevřel vernisáží za a přítomnosti Evy Rozehnalové profesor FA Brno architekt Jan Sedlák. Také jsme se snažili upamatovat na to, kde byl profesor Fuchs zatčen a násilně odveden policí, aniž mu bylo dovoleno vzít si čepici. Stalo se to v souvislosti s procesy na FA v roce 1959. Fuchs byl zatčen v rýsovně, která byla v prvním patře FA na Poříčí. Zatčení sledovala tehdy přítomná jeho žačka Eva Rozehnalová. Akci popsal kolegům také tehdy přítomný jeho asistent arch. Špičák. Komunisté nebyli sami, kdo zatýkal profesory v učebně. Naše gymnázium RG Židenice, oslaví 6. října 111 trvání. Profesor kreslení Oldřich Laštůvka popisoval, jak profesor Rudolf Plajner byl 21. 1. 1943 byl zatčen gestapem před studenty na stupínku gymnázia v Holešově. Každý kdo prochází okolo Fuchsovy sokolovny, vidí co je to zloba a nenávist. Eva Jiřičná převzala na festivalu v Londýně cenu za celoživotní dílo. V současnosti spolupracuje na restauraci Fuchsovy legendární kavárny na České ulici v Brně. Zemanovu kavárnu tam zbourali a postavili znovu. U Fuchsova hospodářského pavilonu v Jihlavě to asi nehrozí. Rozehnalův hospodářský pavilon v areálu Psychiatrické léčebny je díky péči ředitelky Drlíkové ve výtečném stavu. To jen tak stručně. Fuchs v Jihlavě, by si zasloužil připomenutí, jeho práce nejenom na Březinkách. Jeho regulační plán Jihlavy v době navrhování sídliště vyhledal v archivu PhDr. František Hoffmann, který také navrhl pojmenování sídliště. V silách Fuchsova žáka, který o něm v JL vícekrát napsal je pouze blog, což už se stalo a bude ho možno na základě předmětného komentáře opakovat, případně doplnit. Bohuslav Fuchs a Jihlava Zdeněk Gryc | Úterý, 11. 1. 2011 v 17:27 Vážený pane Fotrák, Fakt, nemlčel ! "Upřímně (a to myslím upřímně) Vám přeji vyrovnané a spokojené stáří." Za všimné a spokojené stáří děkuje: Ing. arch. Zdeněk Gryc PS. (a to myslím upřímně)
  • Zdeněk Gryc  | 18.09.2018 13:26  | Reagovat
    KOLABO-RANTI a EMIG-RANTI Eva Jiřičná převzala na festivalu v Londýně cenu za celoživotní dílo Česká architektka Eva Jiřičná v pondělí obdržela na Londýnském festivalu designu medaili za celoživotní dílo. Cenu porota uděluje osobnostem, které během své kariéry „významně a zásadně” obohatily obor designu. Jiřičná, která žije v Londýně od roku 1968, byla mezi čtveřicí tvůrců oceněných za design jedinou architektkou a navázala mimo jiné na svou kolegyni Zahu Haddidovou, která cenu festivalu získala před jedenácti lety. Včera 23:41 ČTK „Není jedno dílo, na které bych byla nějak specificky hrdá," řekla česká architekta v rozhovoru s organizátory festivalu. „Jsem prostě nesmírně vděčná všem, kteří se mnou pracovali, kteří mi svěřili práci. Všechno v architektuře zahrnuje týmovou práci, a já jsem pracovala s tolika ohromnými lidmi,” dodala.
  • Zdeněk Gryc  | 18.09.2018 20:05  | Reagovat
    "Upřímně (a to myslím upřímně)". . . ----------------------------------------------------------------- "Jde vesměs o rádoby humanisty, umělce, experty na všechno kromě morálky, zkorumpované presstituty a parazitní multikulti neziskovky plné deviantů nejrůznějšího zrna, novodobých fašistů, kteří ukazují na každého s jiným názorem a řvou"fašisti!" V čele mrzkých charakterů podporujících Drahoše, pro které jsou slova jako vlast či národ symbolem zavilé nenávisti, stojí světově proslulý tunelář Kalousek a mj. i Muslimská obec v Praze. Náhoda?" Oldřich Lukáš: "to byl můj názor, který jsem poslal několika svým přátelům. A to je ko Stojím si za každým slovem" ! ------------------------------------------------ Doufám, že byl vykreslen opravdu takový jaký byl, nikoliv okrášlený tím, čím vlastně nebyl. Dnešním sdělovacím prostředkům nevěřím ani slovo. Strejček Nimra | 2018-09-16 18:25:30 | Reagovat -------------------------------------------------- SOUDRUZI Nějaká vzpomínka na mládí, na dobu kdys nám soudruhům s tímto pozdravem lezl do prdele? Pro pár špinavých zlaťáků, pro falešnou slávu… ------------------------------------------------------------------ Komunisté nemohou přijít na jméno VH, protože se zasloužilo svobodu a demokracii. Zákon o zásluhách Václava Havla byl přijat na návrh vlády České republiky za účelem uctění památky bývalého prezidenta Václava Havla. Znění zákona je: „Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii.“ Podobné zákony již byly přijaty v případě T. G. Masaryka, M. R. Štefánika a Edvarda Beneše. T. G. Masaryka, M. R. Štefánika a Edvarda Beneše. „Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii.“ Demokracii, která umožnila hrubě urážet občana s poukazem na to, že za totáče pracoval pod bedlivou nomenklaturní buzerací, hlídanou počínaje kádrovákem a konče STB, které si mohlo občana kdykoli pozvat a autora tohoto komentáře také opakovaně zvalo a nabízelo fízlovství ve Stavoprojektu. "Máme tam již více informátorů, jejich zpráva si ověřujeme vzájemnými výslechy". Kvalifikace ředitele, který ručil nomenklaturně za ty pod sebou byla dána / ve Stavoprojektu/ členstvím v KSČ. Těm pod sebou dával rozkazy a příkazy s cílem udržet si přízeň a těch nad sebou. Ti, kteří v oboru neuměli nic pořádného udělat, byli pod dvojnásobným tlakem. Celkem nic konkrétního v oboru neumět udělat a navíc pocit moci buzerovat podřízené byl motorem pro slabší povahy. U osoby, které písemným příkazem k práci s přiloženými technickými podklady jako je zaměření staveniště, stávající inž. sítě a program co stavba musí splňovat. Přesný program, kolik a jakých kanceláří a zasedaček, včetně specielní místnosti se zamřížovanými dveřmi pro zbraně LM v posledním patře. Navíc u OV KSČ Jihlava i limit 12,5 milionů a specifikací práce si musel být jist, že úkol zvládne. V opačném případě by ohrozil svou existenci ! V případě OV KSČ Jihlava nastal zádrhel! Tento příkaz byl předán arch. Janu Sedlákovi. Ale jeho architektonický návrh inspirovaný vojenským velitelstvím v Brně od architekta Fuchse, který navrhoval k vysokým stávajícím štítům obytného domu navázat horizontálním objektem nepovolil městský architekt Jihlavy Musil. Tím v termínu požadovaném objednatelem a investorem KV KSČ v Brně, byly ztraceny 3 měsíce. Administrativní budova OV KSČ byla první novostavbou tohoto druhu v republice. Příkaz Stavoprojekt na ni dostal přímo od KV KSČ, garantem za ni byl hospodář KV KSČ soudruh Drábek. Nevybíravým způsobem přikázal: "pokud přesáhnou náklady na budovu 12,5 mil, tak tě přibijeme za uši na vrata" a dodal: "nemysli si, že žertuju". Podobnou sprostotu ex katedra OV KSČ, uveřejnil můj "učitel", redaktor Jiskry Milan Dvořák: "Musíme naše inženýry-architekty učit uctívat památku dělnické třídy a komunistické strany. A pokud některým z nich tyto myšlenky nejsou blízké, ukládat jim v tomto smyslu konkrétní požadavky k odbornému ztvárnění." Přeloženo do češtiny: MUSÍME . . . UKLÁDAT ! Komunistická nomenklatura se shoduje s cyklistou: NAHOŘE SE HRBIT A DOLE ŠLAPAT ! Václav Havel ve svých dramatech dokázal umělecky dobu nesvobody ilustrovat. Svůj boj za lidská práva si odseděl v pětiletém kriminálu. Kdybychom se pokusili shrnout všechny urážky a sprostoty na jeho jméno publikované zejména v komentářích anonymů na jeho jméno v Jihlavských listech byl by to objemný spis. Václava Havla jsem si vždy velice vážil ! ----------------------------------------------------------------------------- O co " NÁM SOUDRUHŮM " jde: 1. XXXXX říká: Sobota, 18. 8. 2018 v 9:56 A to měla být urážka? Nějaká vzpomínka na mládí, na dobu kdys nám soudruhům s tímto pozdravem lezl do prdele? Pro pár špinavých zlaťáků, pro falešnou slávu… Ale pane architekte to nebylo na Vás ale na oslíka. Vy jste přeci krysa. Co si to ani přiznat neumí. ------------------------------------------------------------ Aktuálně vynikl: 22. Berka říká: Středa, 22. 8. 2018 v 0:39 Dneska si herr Gryc zas užil kopírovací onanie, co ? Je tady docela zajímavá paralela – stejně jako si estébák dovolí řečnit o výročí okupace před českým rozhlasem, tak si to se stejnou chutí dovolí tady i budovatelský kolaborant z Jihlavy. Měli byste oba zalézt někam pod zem a vůbec se neodvažovat vystrkovat svoje narudlé a narychlo přebarvené rypáky. Teď v těch vedrech totiž máslo na hlavě strašně rychle taje… Masturbuj raději nad svejma zažloutlejma plánama ulice Antonína Zápotockého, za kterou jsi dostal a vděčně přijal čestné uznání plus prémie – a nebo možná nad legendárním výtiskem Jiskry ze dne 25.2.1975, kterou jsi tady dneska v té euforii úplně zapomněl vytáhnout, ty scvrklej pytlíčku smrdutý kolaborantský žluče… Omlouvám se ostatním za svůj půlnoční výlev, ale tyhle normalizační krysy, díky nimž se ty sračky táhly dalších dvacet let a který se vůbec opovažujou mluvit o nějakém pražském jaru, který přitom právě oni bez mrknutí oka spláchli do hajzlu, mi zvlášť dneska prostě nějak pijou krev. Karel Bernard, Královský vršek – Jihlava, ty anonymobijče. ---------------------------------------------------------- Oldřich Lukáš říká: "to byl můj názor, který jsem poslal několika svým přátelům. A to je konec. Stojím si za každým slovem" Pan Berka je na tom podobně: Berka říká: Pátek, 24. 8. 2018 v 19:27 Pojmy masturbace a onanie jsou oficiální termíny z lékařské literatury – nevím, co je na nich sprostého. A co je lživého na tom, že za Březinky bylo čestné uznání a prémie, to by mě taky zajímalo. Mimochodem, když někdo na udání (Gryc zřejmě udává rád) nechá odstranit nějaký komentář, co mu není dvakrát po chuti – ale uchová si ho a následně ho Sám znovu a znovu kopíruje v rámci komentářů svých, nejen že je to dost Kocourkov, ale nevím jak jinak než sebeukájením (to je další odborné synonymum) to nazvat. Lhář a sprosťák je architekt Gryc. Zjevně musel lhát už u prověrek po 68, protože jinak není možné, aby se svými masarykovskými hodnotami, jimiž se dnes tak rád prezentuje, prověrkami prošel a navíc aby se pak stal dvorním kresličem paláců KSČ. Toť vše. Jednoduše a jasně. A teď se těším se na tři obrazovky zkopírovaných nesmyslů a slátanin prolhaného kolaboranta, co se umí akorát ohánět svým mrtvým orgánem (myslím samozřejmě ten, co vyšel dne 25.2.1975) ------------------------------------------------------------------------------------------- Proč si výročí invaze v srpnu 1968 tak masivně připomínáme? „Kdybych se bála vystoupit proti ANO, tak bychom byli tam, kde před třiceti lety,“ říká operní pěvkyně, která v Chrudimi zahajuje další ročník svého festivalu Zlatá Pecka a doufá, že jí komunální volby napříště nepostaví do cesty politickou překážku. Kdybych se bál vystoupit proti urážkám a sprostotám, tak bychom byli tam, kde před třiceti lety,“ Je pravda, že v autorství synchronizovaných anonymních komentářů v JL, kteří mění své kryptogramy, je těžko se vyznat. Je únavné psát o komunistickém bačování, ale je nutné po 50 letech, v srpnu 2018, na arogantní sprostoty nemlčet. PS. Po úspěšném jarním vydání knihy Zdeňka Geista Život za První republiky (vydané nakladatelstvím Parola), které se setkalo s velkým zájmem veřejnosti, nyní na CD vychází audiokniha Buďte gentlemany!.
  • XXXXX  | 18.09.2018 21:45  | Reagovat
    Co máš za problém debile, že PSJ nejsou pozemní ale průmyslový stavby. Ty seš fakt kretén.
  • XXXXX  | 19.09.2018 11:05  | Reagovat
    Ne nejseš beru zpět. Tohle už je moc i na mě.
  • Dvořák  | 19.09.2018 11:21  | Reagovat
    Se Zdendou Grycem na věčné časy a nikdy jinak.
  • Zdeněk Gryc  | 19.09.2018 12:45  | Reagovat
    Poslední tři komentáře patří do blogu "otloukánka": ZHULENÝ KOLABORANT + anonymové Zdeněk Gryc | Čtvrtek, 13. 9. 2018 v 14:59 --------------------------------------------------------------- Nikoli komentář: 1. fotrák říká: Sobota, 15. 9. 2018 v 21:16 Co má zastupitelstvo, investující cizí peníze (tedy peníze daňových poplatníků, tj. občanů potažmo obyvatel), společného s řešením „nevydařeného“ podnikatelského záměru PSJ? To jako sanovat mučírnu Stb v Hluboké ulici (uvozujete svůj článek). Ze sraček komunismu povstal váš Kreml a králíkárny, z nichž některé se brzy budou dožívat 60. a více let (ty pod Domem zdraví a i jinde z 50. let), přesto jejich cena 2 mega. Mimochodem, jak jako architekt hodnotíte samotnou budovu Domu zdraví? Dle mého nearchitektského vnímání je to jedna z nejhezčích staveb v Jihlavě. Snad nedopadne jako Fuchsův hospodářský pavilon, developeři nespí a vy jste mlčel. Z jaké materie povstal PSJ a co zanechal, nechám na vaší fantazii. V rámci Jihlavy mě napadá osud tiskárny Ekon. Vinice v sousedství vinic knížete Lidublíže. Upřímně (a to myslím upřímně) Vám přeji vyrovnané a spokojené stáří. ---------------------------------------------------------- Prší, uvedený komentář zaujal "otloukánka" natolik, že se pokusí, ale ve vlastním blogu, zvednout hozenou rukavici. Z mnohých nadávek se stalo přátelství. Před chvílí jsem usedl na lavičku před zubním odd. Poliklinika Telč a nechal pozdravovat jeho "emeritní" vrchní sestru Grétu Burdovou, která mne se zvláště špinavým a mokrým hadrem honila po zubním pavilonu s tím, že do něj při dešti zatéká. Také si láskou vzpomínám na retnologa MuDr. Vrátila na poliklinice v Třešti, který mi vyčítal šikmou podlahu u tehdy dost progresivního přístroje tomografu. Tento dobrý přítel umřel, poblíže svého pracoviště, na schodech polikliniky. "Mimochodem, jak jako architekt hodnotíte samotnou budovu Domu zdraví?" Beru u-dálosti jako příběh a to dosti osobně, podle návodu socioložky Jiřiny Šiklové. Vzpomínám na jednoho z autorů, technického náměstka, stavitele Norberta Krátkého, který jako jediný zemřel ve Stavoprojektu s hlavou na svém pracovním stole. Prší, otloukánek před chvílí seděl na lavičce kousek od zubního pavilonu polikliniky v Telči a zkoušel, co to udělá kreslit v dešti akvarel. Takže pokud pršno bude trvat, nebo se obnoví, pokusí se o blog inspirovaný panem Fotrákem.
  • Zdeněk Gryc  | 19.09.2018 13:10  | Reagovat
    PS. "PRUDIT S HAVLEM" "OTLOUKÁNEK" + jeho retro-bláboly, by anonymní družstvo borců okolo XXXXX nezajímaly. S péčí ostře hlídkujícího CENZORA, úřadu re-novovaného přesně před 50 lety, sleduje každý šproch OTLOUKÁNKA,včetně jméno koně TGM "Hektor" uvedeného ve Wikipedii. ---------------------------------- XXXXX říká: Čtvrtek, 17. 12. 2015 v 21:27 ani to nečtu a jak jsem řek VŮL. Hele architekte mel si svou, já už to nebudu dál komentovat. Meleš, meleš a meleš ale vo hovně. Na tvý úvahy každej sere lidi mají narozdíl od tebe starosti jak existovat a ne jak prudit s havlem. „Faktem je , že to nejspíš dlouho nevydržíš. Díky Bohu. A kdybys to chtěl urychlit stačí skočit z šityparku s lanem kolem krku, jak to před léty předvedl jinej magor tvýho ražení.“
  • XXXXX  | 21.09.2018 15:38  | Reagovat
    Musíš si už konečně otloukánku vybrat kolem koho je to anonymní družstvo borců, já bych teda napsal družstvo anonymních borců, ale to je jedno, jednou je to Dvořák jednou Venca, jednou já a taky pozorovatel, a ještě další, jo na Berku bych zapomněl, to je celkem velkej rozptyl. Nejseš nic než obyčejnej trapnej KONKRÉTNÍ prudič. Je mi jasný že pro důchodce je to příjenmé rozptýlení. Ještě je potřeba přitvrdit a začít bombardovat úřady žádostmi podle stošestky a obrázek idiota bude úplný.
  • Zdeněk Gryc  | 21.09.2018 22:24  | Reagovat
    TGM: "pravda vítězí" Syn Jan:"ale dá to fušku" Někdy ne, viz: --------------------------------------------------- XXXXX říká: Neděle, 22. 7. 2018 v 12:42 "Zhanobil ses sám oslavováním ochlasty a kurevníka a kdybys o něm držel hubu a psal o stavbách, nikdo by tě nehanobil"
  • Zdeněk Gryc  | 21.09.2018 22:30  | Reagovat
    TGM: "PRAVDA VÍTĚZÍ" Syn Jan:"Ale dá to fušku" Zde to fušku nedá, že? --------------------------------------------------- XXXXX říká: Neděle, 22. 7. 2018 v 12:42 "Zhanobil ses sám oslavováním ochlasty a kurevníka a kdybys o něm držel hubu a psal o stavbách, nikdo by tě nehanobil"
  • Zdeněk Gryc  | 22.09.2018 13:30  | Reagovat
    2. XXXXX říká: Pátek, 21. 9. 2018 v 15:38 , jo na Berku bych zapomněl, ------------------------------------------------------ Komentář také patří do blogu: ZHULENÝ KOLABORANT + anonymové = Encyklopedie fašismu v JL, kam bude pro úplnost vložen Stejně jako zmíněný Berka: 22. Berka říká: Středa, 22. 8. 2018 v 0:39
  • XXXXX  | 23.09.2018 09:12  | Reagovat
    Tak nevím, jestli je to tím, že leješ nebo hulíš anebo seš prostě jen senilní dědek když si nepamatuješ po šesti minutách že už jsi něco někam nakopíroval. Kdo vymyslel ctrlc by měl být na místě usmrcen.
  • Zdeněk Gryc  | 06.10.2019 20:14  | Reagovat
    VÝJIMEČNĚ, LEČ PŘEVELICE, SE PRAŽSKÝ HRAD STYDÍ... „Zanedbává práci v Ústavním soudu" uvedl prezident. -------------------------------------------- "Převelice se stydím za předsedu Ústavního soudu! uvedl jeho mluvčí Ovčáček" „Pokud si někdo zaslouží pohřeb se státními poctami, je to právě Vlasta Chramostová,“ Pohřeb se státními poctami si zaslouží Chramostová, řekl Rychetský 6. října 2019 13:42, aktualizováno 19:30 „Pokud si někdo zaslouží pohřeb se státními poctami, je to právě Vlasta Chramostová,“ uvedl v neděli předseda Ústavního soudu a signatář Charty 77 Pavel Rychetský v prohlášení pro ČTK. Nepřímo tak narážel na fakt, že pohřeb se státními poctami vláda připravuje pro zpěváka Karla Gotta. Podle Jiřího Ovčáčka Rychetský svým prohlášením rozděluje národ. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský „Po Standovi (Milotovi, manželovi Chramostové) zemřela dnes i Vlasta Chramostová. Opustila nás nejen skvělá herečka, ale i statečná žena, ke které mě vázalo dlouholeté přátelství datované ještě z dob disentu. ------------------------------------------------------------------------------------------ Pokud si někdo zaslouží pohřeb se státními poctami, je to nepochybně právě Vlasta Chramostová,“ uvedl Rychetský v prohlášení pro ČTK. Reagoval tak na úmrtí divadelní a filmové herečky a rovněž signatářky Charty 77 Vlasty Chramostové. !!! ----------------------------------------------------------------------------------------- Prezident Zeman káral Rychetského „Nemám nic proti pohřbu Vlasty Chramostové se státními poctami, ale k tomu není kompetentní pan Rychetský, ale ministr kultury Lubomír Zaorálek,“ prohlásil v rozhovoru pro rádio Frekvence 1 prezident Miloš Zeman. „Pavel Rychetský v poslední době plete do politiky, aniž by k tomu byl kompetentní,“ řekl Zeman o Rychetském, který byl přitom místopředsedou vlády právě v době, kdy byl Zeman premiérem. Zeman také řekl, že by se měl Rychetský více věnovat práci v Ústavním soudu. „Zanedbává práci v Ústavním soudu, což mohu doložit tím, že u soudu leží již tři roky ústavní stížnost prezidenta a dosud není vyřízena,“ !!! uvedl prezident. K pohřbu Chramostové se státními poctami vyzval i Kalousek Podobný výrok jako Rychetský přidal k úmrtí Chramostové šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Premiéra Babiše vyzval, aby svolal mimořádné zasedání vlády a projednal pohřeb se státními poctami. Chramostová byla podle Kalouska statečná žena, kterou komunistický režim pronásledoval, ale nezlomil.Podobný výrok jako Rychetský přidal i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Pane premiére, zemřela Vlasta Chramostová. Velká česká herečka, statečná žena, signatářka Charty 77. Komunistický režim ji pronásledoval, ale nezlomil. Svolejte mimořádné zasedání vlády projednejte státní pocty při pohřbu. Děkuji. Poslední rozloučení s Vlastou Chramostovou se uskuteční v pondělí 14. října z jeviště Národního divadla. Divadlo také vyvěsí černou vlajku. Na vyjádření Rychetského na svém Twitteru okamžitě reagoval také mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček. Podle něj předseda Ústavního soudu proti sobě posmrtně staví dvě osobnosti a rozděluje národ. „Nenechme se touto děsivou nenávistí strhnout. Ctěme mrtvé, vzdejme jim úctu a pomodleme se za ně,“ doplnil následně Ovčáček s tím, že politicky zneužívat mrtvé, kteří se nemohou bránit mohou jen tvorové připomínající Převelice se stydím za předsedu Ústavního soudu! Svým prohlášením jenom vyvolává další vášně. To si dr. Rychetský opravdu neuvědomuje, že proti sobě posmrtně staví dvě velké osobnosti a rozděluje tak národ? Zádušní mše v pražské katedrále sv. Víta následující den od 11:00 bude sloužit pražský arcibiskup Dominik Duka, tato mše bude pro zvané. Úřad vlády při přípravách pohřbu zpěváka spolupracuje také s policií i armádou, protože očekává obrovský zájem veřejnosti. „Detaily nemám, dělají to kolegové. Nejdůležitější je (Gottova) rodina, respektujeme přání rodiny,“ uvedl v sobotu Babiš. Úmrtí Vlasty Chramostové předseda vlády označil za velmi smutnou zprávu. „Odešla vynikající herečka a statečná žena,“ uvedl na twitteru. Smrt dvaadevadesátileté herečky okomentoval i dramatik a signatář Charty 77 Milan Uhde. „Vlasta Chramostová byla statečná žena a mimořádná herečka. Odvedla obrovskou práci,“ řekl Uhde. Vzpomínky a reakce na smrt Chramostové se objevují i na sociálních sítích. Podle senátora Jiřího Drahoše byla Chramostová jedním ze symbolů sametové revoluce. V 92 letech nás opustila Vlasta Chramostová. Výborná herečka, kterou si pamatuji z vynikajících rolí v Národním divadle, ale také nesmírně statečná žena, která se neváhala postavit komunistické moci a byla jedním ze symbolů sametové revoluce. Nezapomeneme! Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/vlasta-chramostova-pavel-rychtecky-statni-pohreb-karel-gott.A191006_133034_domaci_karb
  • zdeněk Gyc  | 06.10.2019 20:33  | Reagovat
    Vážené kolegyně a kolegové v BLOKu, je mou smutnou povinností Vám sdělit., že v noci na sobotu 5.10.2019 naše řady jednou provždy opustila vynikající architektka a designérka Růžena Žertová, členka BLOKu: https://www.lidovky.cz/lide/zemrela-architektka-a-designerka-ruzena-zertova-proslavila-se-navrhy-brutalistickych-obchodnich-domu.A191006_091311_lide_ele S úctou vzpomínáme ------------------------------------- NEUMÍRAJÍ JENOM ZPĚVÁCI, ALE TAKÉ HEREČKY A ARCHITEKTKY Je otázka, co po desítkách let zůstane zachováno V PAMĚTI NÁRODA
  • Zdeněk Gryc  | 06.10.2019 20:47  | Reagovat
    AKTUÁLNĚ SYMBOLICKÝ NÁZEV TOHOTO BLOGU JE: "Oči pro pláč" Petr Klukan | Pátek, 14. 9. 2018 v 9:32
  • Svatopluk Beran  | 07.10.2019 04:25  | Reagovat
    PSJ a její vedení však bude v podnikání pokračovat. V ostatních firmách koncernu, nebo nové PSJ Concrete, kterou založili v loňském roce. Pro velké hráče totiž krach jedné z firem není existenční. (CO JE TO ZA POLITICKÝ SYSTÉM V NĚMŽ SI VELCÍ HRÁČI BYZNYSU MOHOU DĚLAT CO CHTĚJÍ?) A když vycítí konec, to zdravé zachrání a to špatné nechají utopit. (JAK DOŠLO K TOMU ŠPATNÉMU, KTERÉ SE NECHÁ KLIDNĚ UTOPIT? TO JAKO NIKDO NENESE ZODPOVĚDNOST? CO JE TO ZA POLITICKÝ A MORÁLNÍ SYSTÉM, KTERÝ UTOPENÍM ZAHLAZUJE PO SVÉ NESCHOPNOSTI STOPY?) Tohle je budoucnost lidí na planetě? Lepší než centrální socialisticky plánované hospodářství určitě, ale něco jako že by to mělo fungovat už pořád? TO SNAD NE.
  • VladimírV  | 07.10.2019 14:17  | Reagovat
    Milý pane Gryci, a teď babo raď. Se smrtí Karla Gotta nastala situace, kdy politici a ti, co se cítí být předurčeni k hlásání svého jedině správného názoru, finišují, koho ze zemřelých předhodit národu jako celebritu, která si zaslouží pohřeb se státními poctami. Na druhé straně jsou i tací, kteří poukazují na prohřešky mrtvého, jinými slovy, způsob rozloučení se státními poctami neschvalují. Taková je holt naše svobodná společnost. I s pietou k mrtvým se začalo tvrdě kupčit. Stalo, že v průběhu jednoho týdne tady máme dva případy lidí, kterým by se mělo dostat těchto poct. Karla Gotta, který šest desítek let bavil národ svým zpěvem. Člověka, který se pro svoji profesi doslova rozdal a který nepodlehl nabídce zůstat v zahraničí. Za minulého režimu byl pak i zdrojem nemalého přílivu deviz do republiky. Člověka, který jako mnoho dalších umělců podepsal antichartu. Dále pak Vlastu Chramostovou, výbornou herečku, která si zakusila mnoho zlého. Ale také dlouholetou členku KSČ a dokonce i spolupracovnici STB. Která byla ovšem zároveň signatářkou Charty 77. Oba zesnulí jsou exponenty především minulého režimu, nositelé státních vyznamenání. Ptám se, kde je ona hranice pro schválení pohřbu se státními poctami? Kdo z povolaných dnes najde odvahu říci ne? Nedojde k řetězové reakci, potažmo zprofanování státních poct, tedy výjimečnému ocenění zásluh zemřelého? Vlastně, nic nového pod sluncem. Obdařen nekonečnou svobodou si kdekdo otírá ústa o nejvyšší státní představitele stylem řeznického psa. Tak proč takto nepochovávat, a to pouze z důvodu získání politických bodů pro své souvěrce, kdekoho. Existuje však jedno objektivní hledisko pro posouzení zásluh zemřelého. A to je, do jaké hloubky se vryl do srdcí nás občanů. Pan Karel Gott, ať si to chceme nebo ne připustit, takovouto celebritou byl a jeho pohřeb se státními poctami nebude rozhodně trapnou fraškou. Čest jeho památce. S lítostí a úctou k zemřelým Vladimír Havlíček
  • Berka  | 07.10.2019 15:51  | Reagovat
    No ono je to težké... Soused mi povídal "To se vůbec nedá srovnávat. Gotta znal celej svět. Ale nějaká ta Chramostová - když Gott jezdil zpívat do celý evropy - no v čem tak světoborným ona tenkrát hrála ?" Snažit se mu vysvětlit, že tenkrát nehrála v ničem, právě proto že nemohla - to už bylo nad moje síly. Jinak je to ale příznačné a obě dvě postavy jsou přesným odrazem většinové společnosti. Disidentka - bývalá spolupracovnice StB, a Národní umělec, člen KSČ, kterého ani po "revoluci" nikdo nezavrhl. Prostě u nás díky naší historii a díky naší příslovečné přizpůsobivosti těžko najdete někoho, kdo by neměl aspoň trošku másla na hlavě (samozřejmě kromě architekta - to je jedinej stoprocentní klaďas).
  • Dvořák  | 07.10.2019 17:48  | Reagovat
    Já bych neříkal nezavrhl,jen ho polistopadoví kádrováci neoznačili. Zřejmě taky proto,že by mohl označit on je. Je až groteskní,jak se u někoho neustále připomíná,že byl ve straně nebo že byl spolupracovníkem a u druhých jsou stejné prohřešky prostě přehlíženy. Asi je potřeba stát ve správnou dobu na správné straně.
  • Dvořák  | 07.10.2019 17:54  | Reagovat
    ...nějak sem uklikl..... Třeba Nohavica nebude zpívat na nějakém trapném koncertu ke 30ti létům sametové masturbace. No přece spolupracoval. Myslíte,že by něco podobného se někdo odvážil říct Mistrovi? A že by se on nedostal do styku s Stb?
  • Berka  | 07.10.2019 18:14  | Reagovat
    Já za sebe musím zase uznat (nikdy mi Gottova pop-music nebyla vlastní, ale nikdy jsem ho nezavrhoval), že sice samozřejmě zjevně chtěl bejt s každým zadobře, aby mohl zpívat - ale cením si toho, že po revoluci když už nemusel, tak nikomu nelezl do zadku a zdržel se jakejchkoliv politickejch projevů. Narozdíl od Lucie Bílé, vzdychající po Havlovi a Klausovi, nebo třeba Bohdalky, která se chytře kamarádila snad se všema prezidentama, co zažila. Prostě zpíval, tvořil (to je taky důležitý - narozdíl od většiny ostatních normalizačních hvězd nežil jen z minulosti, ale skutečně pořád dělal nové a nové věci) a nijak se nevyjadřoval k volbám prezidentů, ke stranickejm krizím, k aktuálním kauzám a podobně. Můj soukromej názor je, že když mu jeho fanklub vystrojí průvod prahou s diamantama vykládaným katafalkem, proč ne. Někdo byl a něco znamenal a každý má právo se s ním podle svého rozloučit. Pokud je rodina tak masochistická, že touží stát zlomená bolem před spouštějící se rakví v blescích tisícovky bulvárních foťáků a kamer, je to jenom jejich volba. Ale stát by se v tom nijak angažovat neměl. Zeman mu prý chce dát vyznamenán. Nemyslím si sice, že řád Bílého lva je určen zrovna pro umělce - ale i to bych respektoval. Ale vyhlašovat státní smutek ? To je jako když umřel Brežněv.
  • blade  | 07.10.2019 19:55  | Reagovat
    Další člověk, který pro náš stát něco udělal. http://jdem.cz/ffbdz5
  • blade  | 07.10.2019 20:09  | Reagovat
    Dokument "Ztracenécené bomby studené války" , aneb tzv. Západ se nás vykašlal, a vykašle se na nás zvonu. ;-) ttps://youtu.be/3NRVNd1Q5Ao
  • blade  | 07.10.2019 20:10  | Reagovat
    Dokument „Ztracenécené bomby studené války“ , aneb tzv. Západ se nás vykašlal, a vykašle se na nás zvonu. ;-) https://youtu.be/3NRVNd1Q5Ao
  • Dvořák  | 07.10.2019 20:17  | Reagovat
    Já samozřejmě nechci Gotta pošpinit,to v žádným případě. Ale upřímně,to jeho- tohle jsem vážně nečekal- mě posledních asi dvacet let dost štvalo :-D Chce to vydržet rok dva a ten humbuk utichne.
  • Berka  | 07.10.2019 20:40  | Reagovat
    No počítám že ten rok dva ještě bude zlatýho slavíka vyhrávat in-memoriam. Minimálně toho nadcházejícího určitě
  • blade  | 08.10.2019 10:47  | Reagovat
    Slávek, kuřič vytlemených doutníků ve Švajcu, pán s paraplíčkem, vykutálený koláček i šedý knírač a další svoloč budou čelit trestnímu oznámení za OKD svinstvo. Chvilkaři šup šup rozjet hysterii na náměstích a podpořit to trestní oznámení. Debilblok s pisálky pátou kolonou a kavkou šup šup rozjet mediální hysterii a podpořit to trestní oznámení. Zkrátka ať na těch zmetcích nezůstane nit suchá ;-) ^^^^^^^^^^^#^#^^^^^^#^^^^^^^^^^^^^^ ^^^^^^^^^^^#^##^^^^##^^^^^^^^^^^^^^ ^^^^^^#^^^##^##^^^^##^##^^^^^^^^^^^ ^^^^^#^^^^##^^##^^###^^##^^^#^^^^^^ ^^^^^#^^^##^^^##^^###^^###^^##^^^^^ ^^^^###^^##^^^##^^^##^^^##^^##^#^^^ ^^#^####^#######^^^###^###^###^#^^^ ^^#^^###^^######^^########^###^#^^^ ^##^^###^^###############^^###^###^ ^###^###^#####################^###^ ###^^#########################^#### ################################### ##################################^ ##################################^ ^#################################^ ^#####^^^^##############^^^^^#####^ ^######^^^^^^########^^^^^^^^#####^ ^^#######^^*^^^####^^^^*^^^######^^ ^^^^#######^^^^####^^^#########^^^^ ^^^^^^##########^^##########^^^^^^^ ^^^^^^^^^^#####^^^^######^^^^^^^^^^ ^^^^^^^^^^#####^^^^######^^^^^^^^^^ ^^^^^^^^^#################^^^^^^^^^ ^^^^^^^^##################^^^^^^^^^
  • blade  | 08.10.2019 11:06  | Reagovat
    S Klukanem v tomto souhlas, něco podobného zřejmě proběhlo i s firmou podnikatele roku 2008 Ross Holding ;-) PSJ snad po úpadku Ross Holding koupila i nějaké jejich nemovitosti v HB :-)
  • blade  | 08.10.2019 11:49  | Reagovat
    https://www.euro.cz/byznys/jak-bakala-k-dolum-prisel-1420652
  • blade  | 08.10.2019 12:02  | Reagovat
    Snad brzy vyrazí Slonková s Kubíkem do terénu, aby horlivě s maximální nasazením včetně jejich oblíbené špionážní techniky sháněli důkazy proti těmto gaunerům. Jsou přeci maximálně objektivní a musí hájit dobro za každou cenu. Tak se těším co na Bakalu vyčmuchají :-)
  • Svatopluk Beran  | 09.10.2019 09:08  | Reagovat
    Omlouvám se Petře, že možná není můj odkaz použitý z jiného media tím pravým, k podstatě tvého příspěvku. Je však přesně tím co já vidím já jako hrůzu pro dnešní podnikatelské záměry a OČI PRO PLÁČ. Já se do toho naštěstí nikdy nezapojil a mé okolí téměř stoprocentně včetně mích nejbližších. 5. 10. 2019 / Jan Čulík Prvotním účelem existence Facebooku je sklízet od miliard jeho uživatelů jejich osobní, rodinná a psychologická data (už nyní má Facebook pro každého z vás individuálně 5000 vašich osobních charakteristik, a ten počet se rychle zvětšuje) a prodávat je za miliardy dolarů korporacím vládám a politickým mafiím, které jejich prostřednictvím manipulují občany ve volbách. Za posledních dvacet let byl tento mechanismus tvrdě testován, nejprve komerčně, pak politicky. Nejprve v rozvojovém světě, v Africe a v Asii, pak ve východní Evropě a nakonec byl zneužit k prosazení Donalda Trumpa do prezidentské funkce v USA a zmanipulovaného referenda o brexitu v Británii. Svým absolutně neskrupulózním a protizákonným dobýváním soukromých údajů o osobní a rodinné situaci, přesvědčení a psychickém stavu miliard jednotlivých uživatelů Facebooku, kterážto data - nyní vládami považovaná za klíčový vojenský materiál! - se pak prodávají politickým manipulátorům, likvidují obří digitální firmy demokracii. Došli jsme do bodu zvratu - už nikde se nemohou v současnosti konat férové demokratické volby. To všechno vysvětluje nesmírně dramatický, dvouhodinový, vynikajícím způsobem zdokladovaný dokumentární film televize Netflix The Great Hack. Vyšetřete si na něho ty dvě hodiny. Pak uvažte, zda máte na Facebooku zůstat. S českými titulky si ten film najdete ZDE
  • Svatopluk Beran  | 09.10.2019 09:09  | Reagovat
    Já se do toho naštěstí nikdy nezapojil, ale mé okolí téměř stoprocentně, včetně mích nejbližších.
  • Svatopluk Beran  | 09.10.2019 09:27  | Reagovat
    NO A CO TEPRVE TOHLE? KDE BUDOU JAKO ODVETU CVIČIT DESETITISÍCE RUSŮ A ČÍŇANŮ? NA KUBĚ, VE VENEZUELE, NEBO SE ZAČNOU JENOM VÍC PROMENÁDOVAT JEJICH PONORKY, KŘIŽNÍKY A STRATEGICKÁ LETADLA KOLEM VÝCHODNÍHO A ZÁPADNÍHO POBŘEŽÍ ČI V KARIBIKU? DOJDE NĚKDE V EVROPĚ NEBO KOLEM USA K NĚJAKÉ NECHTĚNÉ UDÁLOSTI Z VOJENSKÉ BLBOSTI? Tisíce amerických vojáků se zúčastní největšího cvičení v Evropě od konce studené války U.S. Army počátkem roku 2020 rozmístí štáb divize, tři tankové brigády a tisíce dalších vojáků v Evropě v rámci největšího cvičení na kontinentě za posledních 25 let, informuje John Vandiver. Manévry Defender Europe-20 budou připomínat masivní cvičení Reforger pořádané v době studené války. Zúčastní se jich 37 000 vojáků, včetně asi 20 000 amerických. Vybavení začne do Evropy přijíždět v únoru a cvičení proběhne v dubnu a květnu. Jednotlivé části manévrů proběhnou na území 10 států, avšak hlavní část se odehraje v Německu a Polsku. "Připravenost se netýká jen toho mít správní síly a schopnosti namístě na bojišti, je také o tom cvičit schopnost rychle přijmout a integrovat síly s vlastními a silami našich spojenců a partnerů," prohlásil generálporučík Christopher Cavoli, velící generál EUCOMu. "Tato schopnost je kriticky důležitá pro operativní nasazení sil." Během studené války masivní cvičení zaměřená na rychlé přijetí početných amerických sil v Evropě představovaly klíčovou část přípravy na potenciální válku se SSSR. Manévry známé jako Reforger (Return of Forces to Germany) představovaly denní chléb, díky němuž se pro vojáky nasazené v Evropě stala bojová logistika druhou přirozeností. Ovšem dovednosti potřebné pro takové rozsáhlé pohyby vojsk pomalu vymizely, zatímco riziko rozsáhlého konfliktu v Evropě po kolapsu SSSR kleslo. Zatímco se americké ozbrojené síly soustředily na Blízký východ, ruská intervence na Ukrajině v roce 2014 přinutila Pentagon opět se přeorientovat na obranu Evropy a otázku, jak v případě krize přepravit americké jednotky přes oceán. Cvičení Defender Europe-20 bude kulminací pětiletého úsilí EUCOMu o obnovu funkcí skutečného vojenského velitelství. Armáda vyšle dělostřelecké a nezávislé brigády spolu se třemi těžkými brigádami a divizním velitelstvím. Jednotky letectva a námořní pěchoty se také zúčastní, spolu s vojáky z 18 dalších zemí. Cvičení se bude týkat 14 přístavů a letišť v osmi evropských zemích: Belgii, Estonsku, Gruzii, Německu, Lotyšsku, Litvě, Nizozemsku a Polsku. Američtí vojáci budou náležet ke čtyřem divizím a třem sborům, spolu s četnými vojáky Národní gardy a záložních jednotek.
  • Dvořák  | 09.10.2019 11:11  | Reagovat
    Mě tak jenom na okraj napadlo,když tu máme po Koněvovi další rozporu plnou osobnost,že by měla mít Chramostová na pohřbu taky nějakou vysvětlující cedulku nebo řečníka,který by zmínil i její zápory. A nebo,taktéž po vzoru Koněva,by si jí Rychetský mohl vzít domů na dvůr a tam s poctama zahrabat.

Přidat Komentář Vrátit se nahoru