Reklama
Dnes je pátek 20.09.2024      svátek má Oleg
Zpět
Zdeněk Gryc

Architekt - důchodce - autor sídliště Březinovy sady, žák profesora Rozehnala, který si váží osobnosti PhDr. F. Hoffmanna a Václava Havla

DNES JE OPĚT AKTUÁLNÍ

Zdeněk Gryc | 23.11.2018 10:47

Dopis generála Vladimíra Nedvěda presidentu Havlovi: Píši Vám, jako jediný žijící velitel slavné 311. Československé bombardovací perutě RAF. Jak jistě víte, tato peruť přinesla na oltář vlasti procentuálně největší oběti při dlouhých operačních letech nad hitlerovským Německem, okupovanou Evropou a nad Atlanickým oceánem. Celých 50 procent mých kamarádů, kteří obětovali své životy pro ČSR, byli příslušníci mé perutě. Skutečnost, že jsem měl tu čest a zodpovědnost je vést v boji proti našemu nepříteli, mně dnes snad dává právo i povinnost mluvit jejich jménem a žádat, aby jejich památka i památka ostatních padlých letců byla důstojným způsobem uctěna. Čs. letci byli jediní, kteří bojovali nepřetržitě celou válku. Bojovali za ideály T. G. Masaryka, který jako politický a duchovní vůdce národa burcoval po celý svůj život z lhostejnosti náš rozum a svědomí. Boj za každou cenu za pravdu, proti zlu, proti nespravedlnosti, proti morálnímu úpadku všeho druhu - to byl T. G. Masaryk - náš příklad za války. V jeho boji musíme my všichni pokračovat! Vy pane presidente, jste jeden z mála našich politiků, který si plně uvědomuje, že problém morálního ozdravění našeho národa svojí důležitostí zdaleka převyšuje veškeré ostatní problémy. Dnešní cynické nazírání na svět je způsobeno tím, že po více než čtyřicet let naše mládež neměla koho si vybrat za vzor. Moji stateční a mrtví kamarádi jsou tímto vzorem… Buderim 7. Března 1994 Vladimír Nedvěd Převzato ze 4. stránky knihy "S bombardéry na válečném nebi" Jiřího Dunděry, která měla vernisáž 7. 11. 2018. v zasedací síni Moravského zemského musea v Brně. Včera v televizi a dnes v rozhlase je zpráva: Z Wintonova dítěte letcem RAF. Kurt Taussig získal po sedmdesáti šesti letech čestné občanství Teplic Každé šesté dítě, které se za války dostalo do Británie transporty sira Nicolase Wintona, nakonec podle nového výzkumu historiků bojovalo proti Němcům. Jejich osudy jsou přitom v původní vlasti často zapomenuté stejně jako v případě devadesáti pětiletého Kurta Taussiga. Ten v Británii bojoval na pozici stíhače R.A.F. Informovala o tom ČT. Podobných příběhů byly ale desítky. Senátní výbor mu teď udělil čestné občanství jeho rodného města Teplice.

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

KDO TO ASI PLATÍ ??? 20.09.2024
„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024

Poslední komentáře

Anthonyastom: Vlastizrádci.
zdenek gryc: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“
Jovita: „Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“
Ing. arch. Zdeněk Gryc: KDO TO ASI PLATÍ ???
zdenek gryc: KDO TO ASI PLATÍ ???

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

7 komentářů

Přidat Komentář

  • Joe, Čeští RAFáci  | 23.11.2018 11:09  | Reagovat
    Vážený pane Gryci, děkuji Vám za tuto skvělou připomínku našich hrdinů. Jednou z největších inspirací pro společnost jsou jejich čestné charaktery a morální hodnoty - což je základ dobrého člověka.
  • Zdeněk Gryc  | 23.11.2018 11:24  | Reagovat
    Kyjov – V městské knihovně v Kyjově představil spisovatel, výtvarník a lékař Jiří Dunděra svou novou knihu Křižovatka osudů. „Píšu o slušných lidech, kteří se chovali jako slušní i v neslušné a tragické době, v době válečné a totalitní. Nebyli sobci a udělali v životě moc pro ty druhé, dokonce víc, než udělali pro sebe. Přál bych si, aby takových lidí bylo více a aby si to uvědomila i mladá generace," uvedl Dunděra. Zdroj: https://hodoninsky.denik.cz/kultura_region/obrazem-frantisek-dundera-vydal-novou-knihu-20150924.html
  • Joe, Čeští RAFáci  | 23.11.2018 13:58  | Reagovat
    To jsou moc moudrá slova. Krásně vyjádřeno. Každý takto rozumně a srdcem uvažující člověk potěší. Obzvlášť v této době poznamenané tolika podivnými lidmi a jejich chováním. Už ono samotné prosté "čest", "slušnost", "nemyslet jen na sebe" je pro spoustu lidí dost problém. Přitom se jedná o velmi důležité, vpravě základní, hodnoty. Jak lépe ukázat, zejména mládeži, tyto potřebné teze lépe než na příkladu? Čs. váleční letci mezi ty příklady právem patří. Právě o tuto osvětu se rovněž snažíme. Ne pro sebe, ale pro uctění památky těch hrdinů a pro pomoc společnosti.
  • Venca  | 23.11.2018 17:31  | Reagovat
    No a co tehdá Havel na ten dopis ?
  • Zdeněk Gryc  | 28.11.2018 20:00  | Reagovat
    Pane Venca, Děkuji, že jste komentářem nezasvinil památku letců RAF, jak to udělal "čtenář", svým prvním komentářem na článek: "PRAVDA VÍTĚZÍ" s fotografií hrdiny z aktu vyznamenání na Vítkově, popraveného velitele odboje, otce mého přítele Ivana Hobila. Právě jsem dostal mail, který se týká autora knihy: "S bombardéry na válečném nebi", který právě dnes večer v kruhu přátel slaví své 85 narozeniny: -------------------------------------------------- "To je důvod k blahopřání !!!! -------- Přeposlaná zpráva -------- Předmět: informativní zpráva Pěkný večer vážení a milí, posílám info, ať to letí do éteru, že máme být také na někoho hrdí. Snad vysílání 28.11.2018 v 9.05 hodin. /Pěkný den pane Junák, obracím se na Vás s prosbou a zahrání písničky, konkrétně ve Vašem pořadu. Posílám představení osobnosti Slovácka./ /MUDr. Jiří Dunděra, lékař, spisovatel, scénograf, výtvarník, regionální historik a obnovitel kyjovského skautingu v letech 1968 a 1989./ /Patří mezi lidi, kteří si zaslouží respekt za vykonanou kulturní a tvůrčí činnost, za morální a společenské postoje. Člověk, který dovede odolávat dnešnímu konzumnímu způsobu života, má tvůrčí charakter a v životě nebyl ochoten slevit ze svých ideálů./ /Nedávno ve spolupráci s Janem Břečkou *vydal knihu S bombardéry na válečném nebi. Píše o československých letcích v boji proti nacismu, o 311. československé bombardovací peruti RAF, o peruti, která přinesla na oltář vlasti procentuálně největší oběti při dlouhodobých operačních letech nad hitlerovským Německem, okupovanou Evropou a nad Atlantickým oceánem. /Autor trilogie "33.životů", "Hrstka osudů a "Křižovatky osudů" - zde portrétoval 83 osobností z tohoto kraje na pozadí historických zvratů 20. století, dvou světových konfliktů a dvou zrůdných totalitních režimů. /Doktor Dunděra - Křišťálově čistý a skromný člověk, má velkou moudrost a noblesu, otevřenost a vlídnost, současně je pro něj charakteristická neobyčejná vnímavost a pokora. Prokazuje schopnost rozlišování pravých hodnot člověka. Vlastenec, v dnešní době tolik chudé na osobnosti. 28.11. se náš pan spisovatel dožívá 85. let. Pevné zdraví, dobrou mysl a radostné srdce přeje za spisovatele a osobnosti Slovácka Marie Ježková./"
  • Zdeněk Gryc  | 09.12.2018 22:17  | Reagovat
    DNES JE OPĚT AKTUÁLNÍ pocta RAF: The Royal Edinburgh Military Tattoo 2018 Dnes20:20 Tradice velkolepé hudební přehlídky vojenských hudeb, marching bandů, pipe bandů a tanečních souborů známé pod názvem The Royal Edinburgh Military Tatoo pokračuje už od roku 1950. Efektní podívanou v podmanivých kulisách starodávného Edinburského hradu každoročně navštíví tisíce návštěvníků, kteří sledují uchvacující vystoupení vojenských hudebních, pochodových a tanečních těles z celého světa. Českou republiku letos reprezentovala Ústřední hudba armády České republiky a Vojenský umělecký soubor Ondráš
  • Zdeněk Gryc  | 10.12.2018 19:32  | Reagovat
    STALIN a HITLER se rozhodli "šábnout" o Evropu. OBĚ TOTALITY perzekvovali LEGIONÁŘE a příslušníky RAF Bitva o Británii - ozvěny roku 1940 Dnes20:00 Britský dokument o nejrůznějších aspektech epochálního střetu Britského impéria a Třetí říše V červnu roku 1940 skončily boje v západní Evropě. Holandsko, Belgie a velká část Francie se ocitly pod nadvládou Třetí říše. "Vůdce a říšský kancléř" počítal s tím, že podobný osud stihne i Velkou Británii. A skutečně, cílem operace "Seeloewe" bylo vylodění na anglickém pobřeží. Británie se na německý útok horečně připravovala. Britský expediční sbor musel sice zanechat u Dunkirque své těžké zbraně, ale většina jeho příslušníků se zachránila. Kanada, Jižní Afrika, Austrálie a Nový Zéland byly připraveny přijít své mateřské zemi na pomoc. Zatím takřka nedotčené Královské námořnictvo střežilo britské pobřeží a tisíce dobrovolníků se chystaly přivítat Němce se zbraní v ruce. Nacisté ale věděli, že prvním předpokladem úspěšné invaze je zničení britského letectva.¨ Rozhodujícím prvkem této významné kapitoly 2. světové války se tak staly boje mezi RAF a Luftwaffe v létě a na začátku podzimu roku 1940. Výsledek tohoto kolosálního souboje způsobil, že operace Seeloewe byla odvolána a Británie posílila svou pozici v čele svobodného světa v boji proti mocnostem Osy. . . . . . Teprve v příštím roce se k ní měly přidat SSSR a USA.