Reklama
Dnes je neděle 22.09.2024      svátek má Darina
Zpět
Ladislav Jirků

Pochází z Jihlavy, v roce 1970 absolvoval Fakultu tělesné výchovy a sportu v Praze na Karlově univerzitě (FTVS UK). Učil tělocvik a češtinu na OA v Jihlavě, od roku 1978 pracoval na FTVS UK Praha ve výzkumu. Od roku 1991 byl ředitelem OA v Jihlavě, zde založil VOŠ Jihlava a byl jejím ředitelem do roku 2006, kdy na jejím základě založil veřejnou Vysokou školu polytechnickou Jihlava (VŠPJ). Na VŠPJ se stal rektorem a byl jím do roku 2010, kdy se funkce vzdal, protože kandidoval ve volbách do Parlamentu za TOP 09 v Kraji Vysočina. V současné době je poslancem PS PČR a působí ve výboru pro vědu, mládež, vzdělávání kulturu a tělovýchovu. Je ženatý a má dvě dcery.

ACTA zatím NE

Ladislav Jirků | 17.02.2012 14:36

Smlouva ACTA, která vyvolala řadu protestních akcí, se u nás zastavila. Premiér Nečas to vyhlásil veřejně, ale protestní akce to zatím nezastavilo. Zajímavá na tom je skutečnost, že se protestuje proti něčemu, co četl jen málokdo, protože smlouva byla donedávna tajná. Protestuje se tedy spíš na základě dohadů, než na základě znalostí a konkrétních argumentů. Celá problematika je velmi nepřehledná, neboť základním pojmem, okolo kterého se vede diskuze, je duševní vlastnictví. Již sama definice toho, co je duševní vlastnictví a kde jsou hranice jeho ochrany je problémem. Dopady takové ochrany, či spíš jejích hranic, to je podle mne kámen úrazu. Dohoda ACTA obsahuje některá ustanovení, která skutečně ohrožují osobní svobodu jednotlivce například kontrolou počítačů na hranicích. Činí tak také tím, že umožňuje osobní kontroly a odmítají presumpci neviny, když poskytovatelům internetu nařizují žalovat na podezřelé jen na základě stížnosti, tedy bez jakýchkoliv důkazů. Uvedené postihy mají znesnadnit pirátské stahování hudby, filmů či jiných tvůrčích počinů. Potřebné je takové řešení, které zajistí autorům odpovídající finanční ocenění a na druhé straně umožní pro jejich šíření využít moderních technologií, tedy internetu. Současná situace umožňuje zdarma získat něco, za co by se v normální společnosti mělo zaplatit. Netroufám si navrhovat, jak by se mělo dále postupovat. Změny však musí být zásadní na obou stranách. Závěrem dvě skutečnosti, které smlouvu ACTA staví do trochu jiného světla. Za prvé, ty země, ve kterých dochází k největšímu porušování autorských práv, se k dohodě asi nepřipojí. A zadruhé, a to považuji za základní. Dokud se nenaučíme platit za to, co si bereme, tak všechny dohody budou jenom cárem papíru.

PaedDr. Ladislav Jirků, poslanec PSP ČR za TOP 09

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

KDO TO ASI PLATÍ ??? 20.09.2024
„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024

Poslední komentáře

Anthonyastom: Bernard.
D96ZW4P www.yandex.ru: DENACIFIKACE + NORMALIZACE
ComCASHerync: My, občané Protektorátu (1/3)
Anthonyastom: Ořechov, Opálka, Out Distance
Anthonyastom: DENACIFIKACE + NORMALIZACE

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

8 komentářů

Přidat Komentář

  • navaho  | 17.02.2012 19:51  | Reagovat
    Pane senátore, neznalost smlouvy projevili především naši politici a státní úředníci, když dohodu podepsali. Protestující občané byli naštěstí informováni pirátskou stranou (piráti.cz) či některými blogery (např. Antonín Baudyš jr). Mimochodem víte, že Česká pirátská strana vede asi jako jediná politická strana transparentní účet a účetnictví? Od Vás politiků, bych spíše očekával odpověď na moji první otázku: Proč bylo vyjednávání o dohodě ACTA tajné a schváleno našim zástupcem? Jaké další dohody, zasahující naše soukromí a lidská práva, jsou připravována v utajeném režimu pod vlivem nadnárodních korporaci? Další má otázka zní: Jste si vědom toho, že soukromá sdružení jako OSA, Dilia nebo Integram ze všech prázdných disků CD, DVD, Bluray, pevných disků a kopírek poplatek? I přesto, že si na nich zálohujete jenom vlastní fotky z dovolené? Toto výpalné je vybíráno i od umělců, kteří hrají zdarma pro postižené děti. Výpalné je dále rozdělováno rozúčtovacím řádem schváleným několika prominentními členy. Výsledek je takový, že něco padne na provoz těchto sdružení a zbytek se rozdá mezi nejpopulárnější hvězdy showbyznysu. Začínající umělci z něj nic nemají. Je to spravedlivé? Poslední otázka zní: Jak dlouho by měli autoři dostávat zaplaceno? V současné době je to 50 – 150 let. A ještě otázka pro pana Ďáska(kdyby to náhodou četl:)): jakou má souvislost, že herečka HDJ si přivydělává v Tescu s ACTA, kopírovacím monopolem či sdílením dat? Myslel jsem, že je placena svým zaměstnavatelem – HDJ. Není totiž jediná, kdo musí mít několik brigád, aby vyšel. Ale že by to bylo kvůli kopírování filmů?
  • VladimírV  | 17.02.2012 22:56  | Reagovat
    Pan poslanec se snaží tak trochu moralizovat. Dokonce činí závěry o tom, že se dohodu ACTA zdráhají podepsat ty země, kde dochází k porušování autorských práv. Zároveň prosazuje myšlenku, že by se měli lidé za svoje požitky naučit platit. Proč ne, je to jeho názor. Jenomže tímto mimo jiné veřejně přitakává na razantní nástup cenzury, tedy zásahu do osobních svobod lidí. Pokud jde o jeho apel na to, aby se lidé naučili platit za požitky, tak trochu zapomíná na to, že v kruhu politiků, do kterého se zařadil, se bezostyšně, pod heslem "rozpočtová odpovědnost", dlouhodobě mrhá penězmi lidí. Jeho stranický nadkolega Kalousek mu je zřejmě velkým vzorem, zejména morálky. Takže pane doktore, napřed si udělejte pořádek mezi svými soukmenovci, buďte nám dobrým příkladem a my se třeba polepšíme.
  • Jan  | 18.02.2012 13:48  | Reagovat
    Souhlasím s názory a argumenty komentářů,navaho a Vladimíra V.V rozhovoru pro MF Dnes spisovatel O.Neff například dobře konstatuje,že současný konflikt kolem smlouvy ACTA vidí jako snahu o ovládnutí doposud relativně svobodného Internetu mocenskými a obchodními skupinami, současně se obává zneužití ustanovení ACTA v legislativní oblasti. „Jim vadí ta svobodomyslnost internetu a strašně rádi by chtěli, aby se jich internet bál, aby mu nasadili uzdu. Teď je to bohulibé téma duševní vlastnictví. Pak to bude politická korektnost, pak to bude ochrana menšin... A budeme se bát otevřít hubu, protože bude všude nějaká závora a všude policajt s plácačkou,“ rozhořčuje se spisovatel.
  • XXXXX  | 18.02.2012 14:24  | Reagovat
    Melete tu furt to samý dokola o nějaký svobodě. Svobodu si mějte, stačí jen uzavřít file servery, tedy úložiště a je po problému. Přes torenty nikdo normální nestahuje a OSY a jiná pakáž mají svá práva ochráněna až do aleluja a vy jakože omezovaní máte svou svobodu. Tak kde je problém? No jasně zase na půl cesty. Politik který se zasadí o uzavření stahovačských severů je vzhleden k rozšířenosti internetu a tohoto na něm naprosto běžně pořádaného specifického typu zlodějiny bez voličů, nebo v nejlepším na polovině. To je furt žvejků kolem nesmyslný dohody a přitom je to tak jednoduchý. Jo taky stahuju, ale po pravdě bez toho určitě přežiju. Je mnoho užitečnějších způsobů jak marnit čas, než čumět na bednu.
  • Svatopluk Beran  | 19.02.2012 20:19  | Reagovat
    Dokud se nenaučíme platit za to, co si bereme, tak všechny dohody budou jenom cárem papíru. PaedDr. Ladislav Jirků, poslanec PSP ČR za TOP 09 Podle pana Ladislava Jirků, bývalého ředitele na veřejné Vysoké škole v Jihlavě, zní závěr jeho článku jako úvaha z temného církevního dávnověku. Potřebuješ odpustky za své hříchy ZAPLAŤ, ať máme za co stavět kostely, nakupovat lesy a pozemky a vůbec co jíst, když nic nevyrábíme a ani nepěstujeme kromě tvorby duchovní iluzorních požitků. Ještě že Marie Terezie byla chytřejší a vstřícnější ke zdílení a přenosu informací potřebných k nastupujícímu modernímu stylu a potřebám rozvoje života, než tento dnešní pravicový profesor. Zavedla totiž ve své osvícenecké době poviné zdílení informací ZDARMA PRO VŠECHNY a to na účet státu. A co na to pan profesor o dvěstě let později? - Potřebuješ pro svou vzdělanost informace? - ZAPLAŤ ŠKOLNÉ - Potřebuješ knihy které ti mohou tyto vědomosti ve šlole zprostředkovat? - ZAPLAŤ ZA TYTO KNIHY- Chtěl by jsi pro rozšíření svých vědomostí speciálnější knihy? - ZAPLAŤ VYŠŠÍ DPH. Bravo pane bývalý řediteli veřejné Vysoké školy v Jihlavě, bravo pane poslanče Jihlavské TOP09 za tyto nejmodernější postoje k potřebné budoucí vzdělanosti a konkurenceschopnosti všech našich obyvatel.
  • Jan  | 20.02.2012 14:32  | Reagovat
    Co lze jiného čekat od představitelů extrémně asociální politické strany.Proně jsou lidská práva pouze třešnička na dortu.
  • Tomáš Ďásek  | 20.02.2012 18:34  | Reagovat
    Přesně tak, pane Berane a pane Jane ! Každý podle svých schopností - každému podle jeho potřeb !
  • Svatopluk Beran  | 20.02.2012 19:54  | Reagovat
    Pane Ďásku, v úrovni svého prezentovaného oduševnělého odkazu mě a Janovi, by jste před pětisty lety akorát tak pokládal reformátory Wiklefa, Husa, Luthera, či vynálezce knihtisku Gutebnberga za kacíře vhodné k upálení a váš pravnuk na začátku 3 tisíciletí by ještě stále postával v kostele pod kazatelnou a poslušně naslouchal předčítíní z bible v latinském jazyce, kterému by vůbec nerozumněl a jen stále do kola stupidně opakoval něco vy stylu Aláhu agbar, nebo Zdrávas panenko matko boží, ty jediná neposkvrněná mezi všemi. www.cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Viklef , www.cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Hus , www.cs.wikipedia.org/wiki/Martin_Luther , www.cs.wikipedia.org/wiki/Protestantismus , www.cs.wikipedia.org/wiki/Johannes_Gutenberg