Reklama
Dnes je neděle 22.09.2024      svátek má Darina
Zpět
Miloš Vystrčil

Narozen v roce 1960 v Dačicích, od narození žije v Telči. Na podzim roku 2010 zvolen senátorem obvodu 52 - Jihlava. Od roku 2020 je předsedou českého Senátu. www.vystrcil.cz

http://www.vystrcil.cz/

Dopočítáváme do jedné?

Miloš Vystrčil | 04.04.2012 15:13

Nevím jestli si někdo ze čtenářů vzpomene, že již v roce 1995 napsal současný prezident Václav Klaus knihu s názvem „Dopočítávání do jedné“. Ne nechci psát o této knize ani o Václavu Klausovi. Celý tento úvod píši kvůli tomu, že sousloví „dopočítávání do jedné“ se mi v poslední době již několikrát vybavilo při různých situacích, se kterými jsem se setkal a které se v různých úrovních týkají našeho života a naší budoucnosti.

V senátním výboru pro územní rozvoj jsme nedávno projednali představu Evropské komise o Energetickém plánu Evropské unie (EU) do roku 2050. Materiál, který má asi 20 stránek je velmi ambiciózní a předpokládá například, že do roku 2050 se emise skleníkových plynů v EU sníží oproti roku 1990 o 80 až 95 procent nebo že v roce 2050 budou obnovitelné zdroje energie zabezpečovat 55 procent spotřeby energie v EU. Dnes je to asi 10 procent. Proč o tom píši.

Kromě těchto velkých a na první pohled jistě chvályhodných a ambiciózních cílů se v materiálu nic nedočteme o tom, co snaha a realizaci těchto cílu v EU způsobí jinde ve světě – například v Číně, v Indii, v USA …, kde jsou a zřejmě ještě i dlouho budou emisní limity mnohem méně přísné než v EU. Nedočteme se nic o tom, zda náhodou tato možná dobře míněná snaha EU maximálně šetřit životní prostředí a primární zdroje energie nezpůsobí přesun části evropského kapitálu například do Číny nebo Indie. Nedočteme se nic o tom, zda nehrozí, že následně v těchto zemích díky těmto novým investicím nárůst emisí skleníkových plynů a spotřebu primárních zdrojů energie nebude několikanásobně větší než to, co se ve stejné době v EU ušetří. Zkrátka si nejsem jistý, zda umíme nebo zda vůbec chceme dopočítávat do jedné. Žijeme společně v jednom světě, pokud chceme více pečovat o naši planetu musí se na tom podílet všichni. Jinak paradoxně se může stát, že individuálními snahami EU nedosáhneme ničeho jiného než snížení evropské konkurenceschopnosti doprovázené navíc například celosvětovým navýšením emisí skleníkových plynů.

Druhý příklad nedopočítávání do jedné je ze současného života naší veřejné správy. Možná již někteří z Vás zaslechli, že Ministerstvo pro místní rozvoj v rámci novelizace stavebního zákona připravuje omezení činnosti a možná do budoucna i rušení některých stavebních úřadů na menších městech a obcích. Hlavním argumentem plánovaných změn je omezená zastupitelnost, údajná vyšší chybovost a samozřejmě i ekonomické hledisko. Kdo zná situaci na menších městech a obcích tak ví, že možnost samospráv nebo přímo občana se o svých stavebních a rozvojových záměrech a plánech poradit i s úředníky místně příslušného stavebního úřadu, kteří znají prostředí a historické vazby, je k nezaplacení. Ušetří se spoustu papírů, cest a často i zbytečných debat a sporů. Toto vše se samozřejmě neobjevuje v účetních a jiných kalkulacích Ministerstva pro místní rozvoj a z nich vycházejících záměrů na nové uspořádání stavebních úřadů. Dle mého názoru opět nedopočítáváme do jedné. Omezením činnosti malých stavebních úřadů stát možná ušetří a zároveň se i zbaví některých problémů, které mu vznikají v souvislosti s jejich existencí, ale samosprávy i samotný občan mnohem více prodělají. Jeden trochu ušetří, druhý dvakrát tolik ztratí.

Další, o čem bych mohl ve stejném duchu začít psát jsou změny na úřadech práce, ale to zase někdy příště.

Stručně řečeno dopočítávat do jedné znamená myslet a počítat v souvislostech, myslet nejen na sebe a uvědomit si, že každá koruna, kterou nepromyšleně ušetříme se nám může vrátit ve dvojnásobném výdaji někde úplně jinde.

Miloš Vystrčil, senátor, www.vystrcil.cz

Blog Jihlavské listy

Úvod blogu
Podmínky užívání blogu

Autoři

Archiv


Poslední příspěvky

KDO TO ASI PLATÍ ??? 20.09.2024
„Putinovi kručí v břiše a má chuť na obilí na Ukrajině“ 17.09.2024
POVODEŇ 15.09.2024
Poštovní schránka v těchto dnech: 09.09.2024
PRÁVĚ DNES 27.08.2024

Poslední komentáře

Anthonyastom: Bernard.
D96ZW4P www.yandex.ru: DENACIFIKACE + NORMALIZACE
ComCASHerync: My, občané Protektorátu (1/3)
Anthonyastom: Ořechov, Opálka, Out Distance
Anthonyastom: DENACIFIKACE + NORMALIZACE

Můj Blog

Přihlášení do blogu
Registrace na blog
Reklama

25 komentářů

Přidat Komentář

  • VladimírV  | 04.04.2012 18:01  | Reagovat
    Jako by slova paan Vystrčila vypadla z úst Václavu Klausovi. Viz jeho dnešní projev. Oběma pánům bych doporučil návštěvu Velikonočních ostrovů, kde by si mohli ověřit v praxi, kam až dokáže dojít necitlivost lidí k přírodě.
  • jojo  | 06.04.2012 09:01  | Reagovat
    Pane exhejtmane.Nejdřív si spravte bordel,který po vás zůstal na hejtmanství-myslím to co jste tam s Dohnalem natahali na různé odbory za lidi ,rychlokvašky které ničí někoho,kdo tomuto státu ,čiliže na vás , odvádí cca 2 000 000 na daních,zřejmě tedy váš volič a pak teprve se mi vyjadřujte k problémům okolního vesmíru.Od toho máme plukovníka Remka.Myslím například brouka Pytlíka Jozífka,bývalého švagra jistého trestance.
  • Novotný  | 06.04.2012 12:17  | Reagovat
    Přátelé oni se nám vysmívají.... článek z idnes.cz Odsouzený exšéf NKÚ Dohnal dostane odstupné 650 tisíc Kč 6. dubna 2012 10:55, aktualizováno 11:52 Bývalý šéf Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal, který je v podmínce za to, že bránil poslancům v kontrole úřadu, získá za svůj nucený odchod hojivý lék. NKÚ mu na jeho žádost vyplatí zlatý padák, konkrétně 650 tisíc korun. Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/dohnal-dostane-zlaty-padak-od-nku-d4x-/ekonomika.aspx?c=A120406_105956_ekonomika_spi a starší článek-rozhovor z JL s názvem: Málo lidí si uvědomuje, jak dobře se máme, kde pan Dohnal odpovídá: Na druhou stranu také musím říct, že peníze nejsou všechno. Vidím, že jak v Evropě, tak ve světě se dá žít s podstatně menšími finančními prostředky, s podstatně menšími finančními nároky, s podstatně menším seznamem dárků a různých výhod pod vánoční stromeček. A přitom jsou ti lidé šťastní nebo šťastnější, než jsou u nás. A to je věc, která mě nejvíc trápí, protože když sleduji situaci, jak vypadá u nás a ve světě, řekl bych, že hrozně málo lidí si uvědomuje, jak dobře se máme..... celý článek: http://www.jihlavske-listy.cz/clanek3291-malo-lidi-si-uvedomuje-jak-dobre-se-mame.html
  • Zítek  | 06.04.2012 21:52  | Reagovat
    To Jojo..... správně vy Jojo.... ridicvysociny.cz/clanek4173-dalsi-komunista-na-kraji-za-40-tisic-opozici-to-vadi.html Další komunista na kraji za 40 tisíc. Opozici to vadí Už dva komunisté získali za toleranci menšinové sociálnědemokratické vlády kraje uvolněná místa. Nyní se má připojit třetí. Opozice to považuje za plýtvání. Hejtman Jiří Běhounek předkládá do úterního krajského zastupitelstva návrh, aby zastupitel Jan Slámečka (KSČM) byl od 1. července uvolněn pro funkci předsedy Bezpečnostní komise rady. Vzhledem k většině levicových hlasů návrh projde. V povolební dohodě mezi ČSSD a KSČM se přitom píše, že "KSČM bude nárokovat obsazení funkce předsedy finančního výboru Zastupitelstva kraje Vysočina", o dalších dvou postech v něm ale není řeč. A rada kraje také vyhodnotila dobu, kdy už v této funkci jednou uvolněný člověk byl," uvedl Jan Slámečka s tím, že šlo o Pavla Masláka za Čtyřkoalici. Slámečka nyní působí jako uvolněný předseda OV KSČM na Žďársku. Plat uvolněného předsedy komise se blíží platu krajského radního, tedy 40 až 50 tisíc měsíčně
  • Svatopluk Beran  | 09.04.2012 18:18  | Reagovat
    Pan senátor Vystrčil nám zde předkládá knihu ,,Dopočítávání do jedné,, z roku 1995 od Václava Klause s tím, že Václav Klaus coby finančník a ekonom nám může být svými pohledy na ekonomiku a finance správným rádcem. Já naopak v příkrém nesouhlasu s panem senátorem Vystrčilem v pohledu na pana Klause, kterého se neváhám označit za největšího našeho polistopadového finančního zločince, bych rád poukázal na knihu Peníze a mněnová politika od prof. Ing. Josefa Jíleka CSc., vrchního experta České národní banky, který externě přednáší na Vysoké škole ekonomické v Praze kurzy Finanční trhy a Měnová politika, jenž ve své knize na straně 14 uvádí. Tunelováním v České republice v 90 letech zmizelo asi 580mld. Kč z českých bank, stovky miliard z podniků, více než 50mld. Kč z investičních fondů, asi 10mld. z kampeliček a asi 5mld. z nebankovních obchodníků s cennými papíry - aniž kdokoliv z ekonomů-politiků přiznal jakoukoliv odpovědnost. Finanční zločinnost Václava Klause, po jehož vládě zmizel minimálně 1 bilion Kč a navíc státní dluh který předával nastupující vládě ve výši 200 miliard plus dalších 300 miliard, o které ještě musel být tento dluh navýšen přes Konsolidační ústav, později banku, aby byly ochráněny proti úpadku české banky, dostatečně vypovýdá o schopnosti Václava Klause o ,,Dopočítávání do jedné,,. Skutečně nechápu jak tohoto finančního podvodníka a devianta, spolupracujícího v zájmu zahraničních bank a investorů proti své vlastní zemi, může ještě někdo uvádět jako vzorový příklad a snažit se vystavit mu tímto kredit.
  • tomaszek  | 09.04.2012 18:51  | Reagovat
    Proč tedy nesedí v base, ale na hradě? Podejte na něj trestní oznámení !
  • VladimírV  | 09.04.2012 20:57  | Reagovat
    Současný trestní zákon nepostihuje "zásluhy" Václava Klause na vzniku morálního a ekonomického marasmu. Jeho podíl na morální a hospodářské devastaci národa může být "odměněn" pouze v revoluční době. Je ovšem otázkou, do jaké míry proběhne v naší pokakané zemiččce zúčtování se všemi, kteří ji dokázali za 22 let takto zdevastovat.
  • tomaszek  | 09.04.2012 21:21  | Reagovat
    Pozdě brečíme, můžeme si za všechno samy.
  • Zítek  | 09.04.2012 23:41  | Reagovat
    Soudruhu Berane, podal jste trestní oznámení? Je to vaše povinnost!
  • Zítek  | 09.04.2012 23:43  | Reagovat
    Vladimíre....správně, revoluci, vládu lumpproletariátu a věšet podle sovětských poradců.....ale pozor, Slánský a Raicin na to doplatili
  • Venca  | 10.04.2012 08:16  | Reagovat
    Když já pořád nechápu,co nám svými příspěvky chce pan senátor říct. Zítek,že vy máte vejce hodně do modra?!
  • Vlado  | 10.04.2012 11:29  | Reagovat
    Na trestní oznámení "hrdina" Beran nemá. To plácá jenom ty své rozumy a urážky tady, ale najít odvahu a jít na policic s trestním oznámením nemá odvahu. J eto klasický český pivní vševěd.
  • Venca  | 10.04.2012 11:44  | Reagovat
    Je to docela zajímavý nápad s tím trestním oznámením.Kolik asi lidí podalo trestní oznámení na komunisty před rokem 89?Protože teď je takových vševědů celkem dost,co dokážou plivat na minulý režim.A nebo že by to tenkrát nevěděli,co se kolem nich děje a až po roce 89 zjistili,že se vlastně měli špatně? Tím se nezastávám SB,prostě se ptám.
  • Jan  | 10.04.2012 13:59  | Reagovat
    Svatopluk Beran předložil některá známá ekonomická fakta z dob vládnutí Václava Klause jako ministra financí a předsedy vlády ČR.V.K.a mnozí další tehdejší představitelé politické reprezentace se servilními sdělovacími prostředky nesou plnou politickou zodpovědnost za způsobené národohospodářské škody vzniklé občanům a státu ČR.Pravdou ale také zůstává,že na zmiňovaných ekonomických a finančních loupežích zejména 90-let někteří naši (všeho)schopní jedinci zbohatli a 80%české ekonomiky ovládl zahraniční kapitál. Zisky těchto nadnárodních firem působících na území ČR plynou do mateřských zemí a nebo do daňových rájů.Státní pokladnu V.K. a jeho přívrženci připravili již několik let řádově o desítky miliard korun ročně.V.K. a jeho věrní zastánci by nás proto měli již přestat poučovat o ekonomicky správných vizí a pokryteckým strašením EU která podle jejich mínění škodí našim ekonomicky národním zájmům.
  • tomaszek  | 10.04.2012 15:13  | Reagovat
    Jane, když je zná on i vy tak něco přeci dělejte! Pořád brečíte na špatných místech, jak všechno někdo rozkradl apod. Každý občan má právo podat trestní oznámení. Udělal to aspoň jeden z Vás dvou? (Jan+Beran)
  • Vlado  | 10.04.2012 15:18  | Reagovat
    Vážený pane Jane, já o voze a vy o koze. Jestliže je pan Beran přesvědčen že V.K. je tím čím ho obvinil a nazval, je jeho občanská povinnost podat trestní oznámení. No zda jste i vy přesvědčen o tom, že má pravdu a důkazy máte, tak se vezměte za ruku a na tu policii vyrazte společně ( v množství je sílá ). Jinak nás tady neunavujte stále dokola tím vašim obviňováním co kdo udělal a neudělal, takový tlachy patří do hospody k pivu. Jste revolucionáři "tak vzhůru na barikády soudruzi". A on už vás ten V.K. nebude stejně tak dlouho dráždit a potom jsem zvědavej na koho budete "pálit ostrými" - snad Američan Švejnar, důchodce z Vysočiny Zeman, Bobošíková, Sobotka ( ODS ) nebo snad všelidovým hlasováním zvolený nějaký umělec z Ordinace v růžové zahradě ???
  • Zítek  | 10.04.2012 22:03  | Reagovat
    Venco...to jste opravdu tak naivní že tady napíšete takovou věc? To si opravdu myslíte, že by to někomu prošlo? Trestní oznámení za socialismu na komunisty? Ne každý byl tak odvážný, aby riskoval několik let vězení. A plivat na minulý režim je málo, je potřeba o něm mluvit a psát, kolik lidí bylo zastřeleno na hranicích a kolik lidí soudruzi popravili......proč bych na takový systém neplivnul?
  • Svatopluk Beran  | 10.04.2012 23:19  | Reagovat
    Pane Zítku, pane Vlado, pane tomazsek, Václav Klaus se díky komunistům dostal do stavu presidentské imunity v prvních svých volbách, v druhých pak v přímém přenosu díky Ivanu Langerovi, ministru vnitra za ODS, který se neštítil coby poslanec při druhé volbě hovořit o tom že nechá kohokoliv zavřít, pokud někteří zelení nebudou Václava Klause volit za presidenta. To by však ještě nestačilo a další poslanci museli obdržet kulky v dopisech, další musli být uplaceni a jiní zase na poslední chvíli onemocněli. To vše pro dosažení potřebné presidentské imunity Václava Klause. Jste všichni tří tak z prominutím hloupí, že se domníváte, že já jsem schopen dosáhnout toho co se nepovedlo ani státnímu úředníkovi jako je pan Michálek. Vy se domníváte že v této pseudodemokracii při demontáži a rozkrádání sociálního státu, mám šanci proti ministru vnitra Kubicemu, jehož zeť je právním poradcem jednoho z největších českých podvodníků Janouška a jehož snacha je manželkou spolupodílníka bussinesu s již jmenovaným pražským banditou, jenž dokonce dirigoval přes pražského primátora za ODS Béma, celý pražský magistrát? Nebo že mám šanci oproti ministru Pospíšilovi, který se dokázal v jihlavské restauraci Nica domluvit při otevírání nové budovy soudu v bývalé jihlavské nemocnici, na výměně státního žalobce s panem Salichovem v případu Čunek? Dejte mi k dispozici tajné materiála BIS a několik mladých soudců, které tehdy ještě nepoznamenané finanční úplatky nechtěl Václav Klaus uvolnit k soudcovské praxi a půjde ten pravicovej hradní lyžař a tenista do tepláků. Domníváte se že vrchní expert České národní banky ve své knize lže. Pokud nejste obyčejnej hospodskej pivař, tak na něj a na mě podejte trestní oznámení za smyšlenky pomluvu českého presidenta. Můžete se zeptat například bývalého radního pana Vovsíka jak se to dělá, on má z udáváním policii dobré zkušenosti. Někdo tu psal o lumpenploletariátu. A co takhle lumpenburžoazní kapitál a jeho celosvětoví hradní loupeživí rytíři? Co ty stamiliony povražděných lidí po celém světě? Co ty tisíce usekaných dětských rukou, za to že nesplnily normy při sběru kaučuku, co ty miliony upálených občanů či chemickými zbraněmi a drogami nucení občané celého světa, vytvářet kapitál západní Evropy a vůbec celého transantlantického valu? Na ty se vám nechce plivnout? Stačí se posunout před to co utvářelo některé komunistické excesy. To už vám ale mozek nebere že, vždyť historie začala určitě až v roce 1948. Jenom čert ví kde se tady ti lidé potom tady vzali, před tím tu byl asi jenom prázdnej vesmír.
  • Zítek  | 10.04.2012 23:57  | Reagovat
    Sváťo, vyhledejte urychleně lékaře.......vypadá to, že můžete být nebezpečný svému okolí....
  • Jan  | 11.04.2012 13:19  | Reagovat
    Zítku,Vlado,tomaszeku,vám se pochopitelně špatně oponuje nezpochybnitelným faktům které zde uvedl Svatopluk Beran.Tyto zmiňovaná fakta dokazují,že Václav Klaus a jeho věrní sympatizanti se v ekonomických propočtech hodně mýlili a dodnes mýlí.Váš obdiv k Václavu Klausovi a jeho >>úspěšné ekonomické trasformace
  • jojo  | 11.04.2012 15:18  | Reagovat
    Milý Zítku, nevím jestli "opozici" vadí hasič par excellence Slámečka,který tedy alespoň ví co dělá a přitom si 15 let na majetkovém a investičním držela VELMI DOBŘE PLACENÉ OUŘADY,dosazené hejtmanem trestancem a jeho náměstkem senátorem,kteří NEUMÍ FAKTUROVAT A NEZNAJÍ ZÁKONY TOHOTO STÁTU.Vynásob si jejich roční platy x 15 a nějakej Slámečka je máček.
  • Vlado  | 11.04.2012 15:45  | Reagovat
    Berane zase jenom bláboly. Nechtě těch keců, když nejste schopen něco učinit ( a že vy toho umíte hodně - ale tak svými plagiáty a psanými rozumy ), tak to tady nerozmázávejte. To je ztráta času.
  • Jan  | 11.04.2012 17:45  | Reagovat
    Pár vět k doplnění mého posledního příspěvku který zřejmě nebyl z technických důvodů celý otištěn. Některým sympatizantům Václava Klause se pochopitelně některá uváděná fakta Svatoplukem Beranem nehodí.Zmiňovaným faktům mohou stěží věcně oponovat a tak volí raději osobní útoky.Vlado,Zítek a tomaszek zde například argumentují,že občanům nic nebrání aby na zmiňovaná obvinění podávala trestní oznámení nebo jinak činila.V právním demokratické státě tato závážná obvinění podáváná aktivní občanskou veřejností nebo jinými subjekty má samozřejmě smysl. Ale my bohužel v ČR v právním a skutečně demokratickém systému nežijeme.Každý z nás dobře ví,že mafiánské struktůry a poměry ovládají dokonale moc zákonodárnou,soudní výkonou.I za tyto poměry nese také Václav Klaus politickou odpovědnost.Některé občanské iniciativy sdružené v platformě stop vládě například navrhují zřízení vyšetřovací parlamentní komise kontrolované občanskými iniciativami k šetření pochybných privatizačních kauz z období 9O-let.Těchto oprávněných požadavků občanské veřejnosti za předpokladu prosazení skutečné demokracii ve společnosti se někteří naši občané a politici přímo děsí.
  • Svatopluk Beran  | 11.04.2012 23:18  | Reagovat
    Pane Zítek jsem přesvědčen, že vás plně chápu. Všem slabomyslným a občanům s jenoduchým pohledem na skutečný svět připadá svět složitý a nepochopitelný v úrovni jejich zjískaných vědomostí toho, co je ve škole učili. Jsem přesvědčen, že máte tři možnosti, které by vás z mohly vyvést z úrovně tohoto zjednodušeného myšlení. Opětovně zasednout do školních škamen a dohnat to co jste proflákal nebo svou nezodpovědnstí zameškal z výuky o historii lidstva. Pokud vám však histirii učitel předestřel nezaujatě a vy i nadále tápete, existují léky na paměť. Je jich více druhů a vy je hold musíte zkoušet tak dlouho, dokud vám nezaberou na takovou úrovň, že vás váš mozek pustí i před rok 1948, až do 5 tisíciletí před narození Krista. Nyní se totiž chováte například jak Jindřich Boblig z Edelstadtu, který exceloval v čarodějnických procesech na Šumpersku. Jeho mozek totiž nebyl ve své jednoduchosti schopen pochopit dění kolem sebe a tak pro jistotu a i majetek, odsuzoval neuchopitelné občany k upálení.
  • Vlado  | 12.04.2012 17:15  | Reagovat
    Berane. je vidět že čtete sobotní přílohu "Rudého" Práva. Zde si myslím že srovnání dost kulhá, protože byste musel popřít inteligenci a vzdělání německých válečných zločinců. Víra v čarodějnictví je stará jako lidstvo samo a nesouvisí to s inteligencí a vyprázdněným mozkem. Je to víra. Bobling sice nedostudoval práva ve Vídni a stal se jen kandidátem kanonického a svetského práva, ale problém byl u něj ten, že to byla psychicky narušená osobnost, kde sexualita, hamižnost a touha po bohatsví hrála v jeho mysli velkou roli

Přidat Komentář Vrátit se nahoru